2021-04-05
無論是店面還是內裏 都是木系傢俬和乾花佈置每個角落都是打卡位🪵 更可以享受一下慢活氛圍這大熱網紅店 的確也有燒到我💛.《無花果及牛油果酸種麵包》Sour dough加入自家製穀物 健康得來有口感上面舖上厚厚的牛油果醬🥑食得出用豆腐打出來 texture又厚又幼滑Toppings有好多新鮮無花果 鮮甜多汁同火箭菜甘苦的味道相輔相成整體感覺怡人但都好夠飽肚.《和風柚子及牛油果比高》Bagel份量相當大🥯 餡料滿瀉有好大塊羽衣甘藍同生菜🥬 幾重爽脆口感仲有軟熟得而非常creamy嘅牛油果🥑和風醬汁帶有柚子的酸甜味 好可口入面既蟹肉其實係純素蟹肉素食人士可以放心食用.《無麩質朱古力蛋糕》無錯 就是連蛋糕都是vegan的因為Gulten free 唔用麵粉無了筋性就比較容易散開 但一啲都唔會乾爭爭 食落其實似brownies🍫朱古力味道濃郁.《抹茶紅豆純素蛋糕》是另一款非常可愛的vegan cake一朵朵素蛋白cream下有兩層抹茶海棉蛋糕裏面夾雜着海量紅豆 味道比較甜食落同跟麵粉版蛋糕其實差唔多🍰.《matcha red bean smoothies》《mixed berries smooth
無論是店面還是內裏 都是木系傢俬和乾花佈置
雜莓比較甜 相反抹茶紅豆抹茶既甘味比較突出🍵
主要甜味來自紅豆 有少少似紅豆冰嘅感覺
兩杯都略為飲到較粗嘅冰粒
可以幼滑點會比較好
齋啡 (尖沙咀)
📍尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖
—————————————————————
#尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #tst #tstfood #tsimshatsui #tsimshatsuifood #hkfood #hongkongfood #852food #852foodie #852ig #香港好去處 #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkiger #hkigfoodie #食左先講 #presslogicholiday #presslogicgirls #新假期 #相機食先 #香港打卡 #打卡熱點 #打卡cafe #hkcafe #cafehk #黃色經濟圈 #黃店推介 #齋啡