2021-04-27 41 浏览
“黑松露醬・大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律”($158)“芫荽肉鬆紫菜墨西哥卷”($118)“紅絲絨蛋糕”($54)“無麩質朱古力蛋糕”($56)“Avocado Smoothie”($48)“Rosemary Grapefruit Soda”($48)已經bookmark咗尖沙咀呢間純素cafe好耐🥰最近終於同朋友過咗去食嘢☺Cafe最近租多咗個舖位空間大咗好多😍仲有唔少打卡位☺我地叫咗2個主食,2件蛋糕同飲品😋首先係黑松露醬大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律🍄🥑包底用上竹炭bagel中間夾上厚厚嘅impossible牛扒同大啡菇啲黑松露醬超級香😍大啡菇都好juicy🤤素扒質地比真肉會實淨啲幾飽肚😆牛油果沙律份量都夠哂多🥗而且調味做得唔錯幾開胃🤤另外叫咗個新出嘅芫荽肉鬆紫菜墨西哥卷🌯入面配料除咗芫荽,素肉鬆同紫菜仲有蘿蔔絲🥕蕃茄🍅生菜🥬羽衣甘藍食落好香芫荽味🤩素肉鬆味道同真肉鬆都幾似!加上酸酸地嘅醬汁幾惹味😋蛋糕要咗件紅絲絨蛋糕同無麩質朱古力蛋糕🍫2款蛋糕食落都夠濕潤😋cream都夠滑☺以純素蛋糕嚟講真係做得好唔錯☺朱古力蛋糕味道超香濃😍飲品方面要咗牛油果Smoothie同西柚梳打2杯味道都好天
“黑松露醬・大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律”($158)
“芫荽肉鬆紫菜墨西哥卷”($118)
“紅絲絨蛋糕”($54)
“無麩質朱古力蛋糕”($56)
“Avocado Smoothie”($48)

已經bookmark咗尖沙咀呢間純素cafe好耐🥰

素扒質地比真肉會實淨啲幾飽肚😆
牛油果沙律份量都夠哂多🥗
而且調味做得唔錯幾開胃🤤

另外叫咗個新出嘅芫荽肉鬆紫菜墨西哥卷🌯
入面配料除咗芫荽,素肉鬆同紫菜
仲有蘿蔔絲🥕蕃茄🍅生菜🥬羽衣甘藍
食落好香芫荽味🤩素肉鬆味道同真肉鬆都幾似!
加上酸酸地嘅醬汁幾惹味😋

呢間純素cafe嘢食真心好有心思☺
除咗樣靚味道都唔差🥰
坐門口位置吸引到唔少途人嘅目光🤣
2021-04-26 32 浏览
❥ ᴠᴇɢᴏ ᴄᴏғғᴇᴇ🌱🦦Sᴛᴀʀᴛ ʏᴏᴜʀ ᴅᴀʏ ᴡɪᴛʜ ᴄᴏғғᴇᴇ ᴏɴ ᴍᴏɴᴅᴀʏ✿/ᴠᴇɢᴀɴ•ᴘᴇᴛ ғʀɪᴇɴᴅʟʏ #黃店 ɪᴍᴘᴏssɪʙʟᴇ ᴍᴇᴀᴛ ʙᴀɢᴇʟ sᴀɴᴅᴡɪᴄʜ ᴡ/ ᴘᴏʀᴛᴏʙᴇʟʟᴏ ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍ🥯$₁₅₈ɪᴍᴘᴏssɪʙʟᴇ sᴀᴜsᴀɢᴇ ʙᴜʀʀɪᴛᴏ ᴡ/ ᴠᴇɢᴀɴ ᴄʜᴇᴇsᴇ$₁₂₈ᴍᴀɴɢᴏ ʙᴀɴᴀɴᴀ Sᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ $₄₈ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ$₅₀ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ ᴄᴀᴋᴇ$₄₈ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴄᴀᴋᴇ$₄₀主打純素甜品同輕食, bagel, burrito花草系裝潢充滿仙氣Impossible meat 黑松露醬配大啡菇芝士牛堡貝果🥯黑色的竹炭口味🥯好特別 脆脆的外皮煙韌有彈性的麵包體🥺❣️餡料有肉厚大啡菇 沙律醬 黑松露醬 蕃茄 青瓜etc好食🥺🥺🥺❤️而且有大半碟沙律伴碟生菜爽脆新鮮 混合清香和風柚子汁 酸甜而不膩呢至於Impossible 芝士豬柳墨西哥卷都好食 薄薄墨西哥餅皮包裹生菜 胡蘿蔔絲 同豬柳芝士 豬柳同平時真嘅好想似😆😆/✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻𝙿𝚛
❥ ᴠᴇɢᴏ ᴄᴏғғᴇᴇ🌱🦦

✿/

ᴠᴇɢᴀɴ•ᴘᴇᴛ ғʀɪᴇɴᴅʟʏ #黃店

ᴍᴀɴɢᴏ ʙᴀɴᴀɴᴀ Sᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ $₄₈
ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ$₅₀
ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ ᴄᴀᴋᴇ$₄₈
ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴄᴀᴋᴇ$₄₀

主打純素甜品同輕食, bagel, burrito
花草系裝潢充滿仙氣

/✿
. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $₂₅₀/𝗵𝗲𝗮𝗱
˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
☞ ☞ 齋啡及二店ᴠᴇɢᴏ ᴄᴏғғᴇᴇ
尖沙咀柯士甸道₁₅₄﹣ ₁₅₆號花園大廈₆號及₇ʙ地鋪﹙佐敦站ᴅ出口﹚

2021-04-25 40 浏览
無花果及牛油果酸種麵包酸酸甜甜嘅無花果同番茄好醒胃,牛油果軟滑,火箭菜甘甘哋,麵包面上涂滿一層濃厚嘅牛油果牛油,好creamy。麵包外皮脆,裡面鬆軟,煙韌有嚼口。和風牛油果吞拿魚竹炭比高包第一感覺係好大個包,份量好足。夾住牛油果,素吞拿魚,番茄,羽衣甘藍同生菜,層次分明。素吞拿魚口感同味道都好逼真,當然係冇真魚咁油潤香口,口感都相對削小小。和風汁鹹鹹酸酸好惹味😋無麩質朱古力蛋糕賣相好精緻,同一般蛋糕無異。因為冇落牛油雞蛋同牛奶嘅原因,食落口感比普通蛋糕厚實同粘口,但好香濃嘅朱古力味。伯爵茶蛋糕口感比較鬆散,但茶味好出,都幾香同creamy。Black Sesame Latte黑芝麻味好香,唔會好甜,幾好飲。Matcha Latte淡淡嘅抹茶味,唔會太甜。

伯爵茶蛋糕
口感比較鬆散,但茶味好出,都幾香同creamy。

Black Sesame Latte
黑芝麻味好香,唔會好甜,幾好飲。

Matcha Latte
淡淡嘅抹茶味,唔會太甜。
  • 牛油果吞拿魚bagel
2021-04-25 33 浏览
🥙 Fig & Avocado sourdough $98 係無花果、牛油果、蕃茄、火箭茶、牛油果牛油。整體好清新😆 不過個牛油果牛油感覺好邪惡🥯Coriander & vegan meat floss $118整體好似越式法包😂 因為佢既醬係甜酸醬,加埋蔬菜好fresh,而素肉鬆都真係同正常肉鬆無分別,加埋Bagel,比起麵包更加煙韌 正😆 ☕️Drinks 佢既奶都係素食奶Cappuccino $50 (Iced) 用素食奶 奶味淡啲 咖啡苦澀味出啲 Avocado Smoothie $48好明顯無特別加糖 係好健康既味道🍰 甜品類無麩質既蛋糕呀 但個人覺得 整體呢兩隻都偏甜
🥙 Fig & Avocado sourdough $98
Fig  &  Avocado  Sourdough

Coriander  &  vegan  meat  floss  bagel

☕️Drinks
佢既奶都係素食奶
Cappuccino $50 (Iced)
用素食奶 奶味淡啲 咖啡苦澀味出啲

Avocado Smoothie $48
好明顯無特別加糖 係好健康既味道

🍰 甜品
無麩質既蛋糕呀 但個人覺得 整體呢兩隻都偏甜
Fig  &  Avocado  Sourdough
2021-04-25 176 浏览
店鋪分開兩邊,一邊主要係order食物同賣純素產品,另一邊以木系裝潢為主調,配搭乾花乾草,感覺好文青,每個角度都岩晒打卡!!! 而我呢個港女為左打卡,鋪頭11點開就己經到左! 就係為呢個打卡位!香港少有既純素café,menu主食選擇唔算多,但款式都幾特別同感覺好健康。- 芫荽紫菜肉鬆 $118新款產品! 中意試伏既我,諗都唔諗就簡左!睇相就知超大份,成個蔬菜籃咁。當大熱芫荽配上潮流素肉,又幾夾。素肉鬆食落似酸齋,味道濃郁,同新鮮爽脆既蔬菜形成對比,尤其芫荽好清新! 包底可選比高包或墨西哥卷,而我簡左竹炭味比高包,質感似麵包。- 無花果及牛油果酸種麵包 $98賣相精緻! 面頭鋪滿五顏六色既蔬果! 有無花果、牛油果、蕃茄同火箭菜。清新既蔬果下有邪惡既牛油果牛油,牛油非常creamy順滑,同微酸既麵面好襯。- 無麩質朱古力蛋糕  +$47- 紅絲絨蛋糕 +$47印象中既純素蛋糕都好乾,但呢到蛋糕好濕潤同厚實,入口好漿口。個人黎講整體偏甜,而純素cream好挺身,入口當然冇普通cream咁滑,但值得一讚朱古力味好濃郁,中間仲食到有朱古力碎,紅絲絨蛋糕好岩打卡呃like! - Avocado

- 芫荽紫菜肉鬆 $118
新款產品! 中意試伏既我,諗都唔諗就簡左!
芫荽紫菜肉鬆Bagel

- 無花果及牛油果酸種麵包 $98

- 無麩質朱古力蛋糕  +$47
- 紅絲絨蛋糕 +$47
紅絲絨蛋糕

- Avocado Smoothie +$15
- Iced Cappuccino +$15
所有飲品都會用燕麥奶! 質感可能冇加牛奶咁rich,但就突出左咖味!每次見到牛油果smoothie都會叫,飲過咁多間,呢間感覺較清淡,可能因為冇添加糖,非常健康!

2021-04-24
午餐
芫荽紫菜肉鬆Bagel
紅絲絨蛋糕
2021-04-23 61 浏览
*💭齋啡𝒱𝑒𝑔𝑜 𝒸𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒位於佐敦的一間人氣網紅純素餐廳😍在平日的中午時分尤如進入了無人之境,可以安靜休閑的度過一個下午☺️餐廳環境採用不少木的元素,有種與大自然拉近的感覺☺️門口位置更有一個大大的木韆鞦,打卡一流🥰無花果及牛油果酸種麵包🥑🍞賣相精緻,色彩繽紛🥰酸種麵包外脆內軟,頂層堆滿超大顆無花果、牛油果、車厘茄和火箭菜,麵包上面更搽了牛油果牛油,但完全不會感到油膩和滯,反之無花果和車厘茄甜甜酸酸的配搭令人更開胃😋芫荽紫菜肉鬆墨西哥卷🌯超豐富的一個𝓫𝓾𝓻𝓻𝓲𝓽𝓸😍除了純素肉鬆外,還包著蕃茄、紅蘿蔔、青瓜、生菜和羽衣甘藍🥬🥰再配上甜辣醬非常清新開胃🤤平常在外吃到的墨西哥卷都是比較重口味和肥膩,但想不到轉了素食的𝓫𝓾𝓻𝓻𝓲𝓽𝓸也非常美味而且健康😋無麩質朱古力蛋糕🍰紅絲絨蛋糕🍰第一次嚐到沒加蛋和奶的蛋糕,但意想不到味道竟與平常的蛋糕差不多😳甜度剛剛好,朱古力味濃,不會死甜,蛋糕質感較厚實。𝓑𝓵𝓪𝓬𝓴 𝓢𝓮𝓼𝓪𝓶𝓮 𝓛𝓪𝓽𝓽𝓮☕️很少在外看到有黑芝麻𝓛𝓪𝓽𝓽𝓮的選擇😋黑芝麻味濃厚,但不會過甜,𝓛𝓪𝓽𝓽𝓮用上了燕麥奶,感覺更健康🤩𝓓𝓲𝓻𝓽𝔂☕️超美的分層😍咖啡較為𝓷𝓾𝓽𝓽𝔂,配上燕麥奶令口感更順滑
💭齋啡𝒱𝑒𝑔𝑜 𝒸𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒

無花果及牛油果酸種麵包🥑🍞

芫荽紫菜肉鬆墨西哥卷🌯

無麩質朱古力蛋糕🍰紅絲絨蛋糕🍰

𝓑𝓵𝓪𝓬𝓴 𝓢𝓮𝓼𝓪𝓶𝓮 𝓛𝓪𝓽𝓽𝓮☕️
很少在外看到有黑芝麻𝓛𝓪𝓽𝓽𝓮的選擇😋

𝓓𝓲𝓻𝓽𝔂☕️
超美的分層😍咖啡較為𝓷𝓾𝓽𝓽𝔂,配上燕麥奶令口感更順滑☺️

想不到現在素食竟有這麼多花臣和驚喜😍令平常不太愛吃素的我也吃到津津有味😋間中來一個𝑔𝓇𝑒𝑒𝓃 𝓁𝓊𝓃𝒸𝒽也相當不錯🥙
2021-04-22 95 浏览
店內以乾花木系桌椅擺設🌸門口仲設有木系韆鞦,打卡一流喔!!🥰呢度採用自助形式,可以取位子後到隔離鋪位取Menu下單~下單後有機仔,機仔響後自行取餐,記得用餐後自行收拾餐具喔!🥰酸種麵包套餐 $98🥙無花果牛油果酸種麵包 酸種麵包上塗上厚厚牛油果牛油🥑每啖都喺滿滿牛油果味~擺碟夠哂色彩繽紛配上無花果🥑牛油果🍅蕃茄同火箭菜。🥯和風牛油果吞拿魚竹炭比高包套餐 $118竹炭比高包比較硬身帶有少少脆🥯餡料有牛油果🥑吞拿魚, 羽衣甘藍🥬生菜🍅蕃茄配上和風汁用蒟蒻製作而成嘅吞拿魚味道淡淡相對彈牙~健康得嚟營養高! 🍫無麩質朱古力蛋糕🍰朱古力味道濃郁!質感雖然有點硬身,裡面帶點濕潤感覺,味道唔會太甜!🧁純素紅絲絨蛋糕 $54質感較硬身,室溫情況吓仍保存得好好,忌廉食完唔會覺得好膩Beetroot Latte Hot $44紅菜頭拿鐵好少見🤩味道淡淡的唔會腥,喺黑芝麻拿鐵之間揀咗呢杯🤣 採用Oat Milk真喺太好了,飲落肚仔都舒服啲~Cold Brew $58開心的一天~
店內以乾花木系桌椅擺設🌸
門口仲設有木系韆鞦,打卡一流喔!!🥰

呢度採用自助形式,可以取位子後到隔離鋪位取Menu下單~

無花果牛油果酸種麵包

酸種麵包套餐 $98
🥙無花果牛油果酸種麵包

🥯和風牛油果吞拿魚竹炭比高包套餐 $118
和風牛油果吞拿魚竹炭比高包
用蒟蒻製作而成嘅吞拿魚味道淡淡相對彈牙~健康得嚟營養高!

🍫無麩質朱古力蛋糕🍰
純素紅絲絨蛋糕

🧁純素紅絲絨蛋糕 $54
質感較硬身,室溫情況吓仍保存得好好,忌廉食完唔會覺得好膩
Beetroot Latte

Beetroot Latte Hot $44
採用Oat Milk真喺太好了,飲落肚仔都舒服啲~
Cold Brew $58
Cold Brew

開心的一天~
2021-04-21 56 浏览
今日帶食肉獸去一間bookmark左好耐既素食cafe🥦 木系設計,牆上掛住乾花,環境好耐好舒服☺️ 叫野食要行岀門口再過一間舖,果邊都有窗口前既2個位~-🥯黑松露醬大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律 ($158)🌯和風牛油果吞拿魚墨西哥卷 ($118)🥛Dirty ($50)🥑Avocado smoothie ($48)🍫無麩質朱古力蛋糕 ($56)🍰紅絲絨蛋糕 ($54)-呢個大啡菇牛堡係用竹炭bagel做麵包底,食落煙煙韌韌但要趁熱食,唔係會有少少乾~ 黑松露蘑菇醬都幾香,好juicy🥰 加埋一齊完全唔覺係素食🤣 另外牛油果吞拿魚卷,個墨西哥餅皮好好味,雖然真係唔係好覺得佢似吞拿魚,但係加埋牛油果口感好滑好特別!食完主菜其實已經好飽但係佢嘅蛋糕都好吸引!揀咗朱古力蛋糕同埋紅絲絨蛋糕,我覺得紅絲絨蛋糕正d!口感好濕潤唔會易散開,而且甜度都啱啱好~

🥯黑松露醬大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律 ($158)
🌯和風牛油果吞拿魚墨西哥卷 ($118)
🥛Dirty ($50)
🥑Avocado smoothie ($48)
🍫無麩質朱古力蛋糕 ($56)
🍰紅絲絨蛋糕 ($54)

ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ了這間小店一段時間,終於有時間來‼️🤩 好喜歡這裡的擺設裝潢,給人一種很舒適的感覺‼️雖然為素食餐廳,不過食物很有水準,每款都很吸引‼️💛💜▫️❥$𝟭𝟱𝟴 黑松露醬•大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律🥑🍔 說真的看到賣相有點嚇到,份量太驚人了‼️🤣 黑松露醬很香,大啡菇和素漢堡扒不是薄薄的一片,是很厚很厚‼️👏🏻👏🏻 漢堡扒吃得出有很香、濃的黃豆味👅 2大片的ʙᴀɢᴇʟ烘得外皮薄脆、內Q軟蓬鬆👍🏻 沙律有新鮮的小蕃茄、羽衣甘藍、最喜歡的牛油果及其他大量的沙律菜🥗 很豐富好滿足‼️🤩🤩▫️❥$𝟭𝟭𝟴 和風牛油果吞拿魚墨西哥卷🥑🌯 材料有牛油果、素吞拿魚、蕃茄、羽衣甘藍、生菜及和風醬,捲成份量十足的墨西哥卷‼️🌯 整體味道清新,爽口的生菜倍增口感‼️👍🏻 材料雖然全為素食,但吃完整卷很有飽足感‼️🤤🤤▫️套餐+❥$𝟭𝟱 配冷/熱飲品一杯🥤試了一杯ʙᴀɴᴀɴᴀ ᴍᴀɴɢᴏ ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ🍌🥭和ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ🍵‼️ 冰冰涼涼味道清新,2杯都好喝‼️😘▫️套餐+❥$𝟰𝟳 可換購純素蛋糕🧁 和朋友分別選了無麩質朱古力蛋糕及紅絲絨蛋糕‼️朱古力蛋糕充滿濃濃的朱古力味🍫 而且🍓很甜😝 紅絲絨的賣相好美,令人

▫️
套餐+❥$𝟰𝟳 可換購純素蛋糕🧁 和朋友分別選了無麩質朱古力蛋糕及紅絲絨蛋糕‼️朱古力蛋糕充滿濃濃的朱古力味🍫 而且🍓很甜😝 紅絲絨的賣相好美,令人不捨得吃掉‼️🤩

• 黑松露醬•大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律
  • 和風牛油果吞拿魚墨西哥卷
2021-04-20 34 浏览
齋Cafe都係第一次食,雖然Menu選擇不多,但想不到嘢食的質素也不錯🙂啲齋肉都做得幾出色 味道好似🤣幾乎食唔出係齋1.豬柳芝士包(味道幾好,而且餐廳打卡一流)
啲齋肉都做得幾出色 味道好似🤣幾乎食唔出係齋
1.豬柳芝士包(味道幾好,而且餐廳打卡一流)
2021-04-20 496 浏览
終於遇到一間顛覆左我對純素食物既餐廳啦😍 仲要係一間好靚嘅Cafe 一定要介紹比大家😍 平日下午依然有唔少人慕名而來打卡 佢哋有兩個鋪位 自助型式 一邊落order 另一邊坐低慢慢食😜 食完記得清理返垃圾同將托盤歸還🤓食物方面 我地今次就試左新推出既黑松露醬大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律🥗 仲有豬柳芝士墨西哥卷🌮️ 黑松露醬大啡菇芝士牛堡用上竹炭bagel 口感好煙韌👍🏻 第一次試impossible 植物牛肉好有驚喜 一直覺得純素肉都偏重豆味 唔係食開素食既人通常都唔係好鍾意 食唔慣🤫 但係impossible呢塊牛漢堡除咗口感比較結實 味道真係好好 加上juicy大啡菇 芝士同清新嘅沙律醬 成個bagel都好出色😍 豬柳芝士墨西哥卷好大件 入面除咗有impossible豬柳 仲有芝士 沙律醬 蕃茄 青瓜 生菜 紅蘿蔔絲同羽衣甘藍🥬 因為用左大量蔬菜 食晒都唔覺得好Heavy 真係好清新👅 同樣豬柳味道一流 完全唔似素食 成個墨西哥卷都好有驚喜🥰嚟到當然都要試吓佢哋純素蛋糕啦🤤 我地就試左無麩質朱古力蛋糕同抹茶紅豆蛋糕🍰 無麩質朱古力蛋糕超好食‼️ 素食蛋糕無蛋無奶 口感通常會偏硬 但係呢個
食完記得清理返垃圾同將托盤歸還🤓

黑松露醬大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律

豬柳芝士墨西哥卷

無麩質朱古力蛋糕超好食‼️ 素食蛋糕無蛋無奶 口感通常會偏硬 但係呢個朱古力蛋糕口感仲好濕潤鬆軟 而且朱古力味好濃 又唔太甜 十分推介🤤
無麩質朱古力蛋糕
而抹茶紅豆蛋糕口感的確比其他蛋糕硬d 但係蛋糕夾雜着大量紅豆 紅豆好腍好甜 完全彌補左蛋糕偏硬口感問題😜 cream都好幼滑唔膩 好食😋
抹茶紅豆蛋糕

飲品方面我哋就揀咗Banana Mango Smootie同Passion Fruit and Chia Seed Soda🥤 Smoothie 聞落已經好香香蕉味 飲落偏重燕麥奶味 唔算好甜👍🏻 Passion Fruit and Chia Seed Soda就fresh 感覺比較似柚子蜜味🤣 加埋奇亞籽 好飲又健康🌟
黑松露醬大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律
豬柳芝士墨西哥卷
抹茶紅豆蛋糕
前排突然想試吓𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗠𝗼𝗻𝗱𝗮𝘆♡︎今次揀咗呢間近期都幾𝗵𝗶𝘁嘅純素咖啡店 - 齋啡 @vegocoffee 試吓先~餐牌選擇都幾豐富,有𝗔𝗗𝗕、𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿、𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵、𝗪𝗿𝗮𝗽同埋𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹等等⋯同行朋友𝗸𝗲𝘁𝗼緊都有兩款沙律選擇~餐廳位置喺佐敦,旺中帶靜~裝修好靚好舒服,咁啱坐到對街位置,而家嘅天氣真係超級適合坐室外,勁𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹又唔會太熱!ღ 黑松露醬 • 大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律 $𝟭𝟱𝟴自從食過好好食嘅𝗶𝗺𝗽𝗼𝘀𝘀𝗶𝗯𝗹𝗲 𝗺𝗲𝗮𝘁 𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿後,每次見到都一定嗌~素牛堡厚肉,口感紮實,就咁食的話可能會有少少乾,但配搭埋好香嘅黑松露蘑菇醬汁同埋𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆嘅大啡菇,濕潤度立刻提升~食到中段都唔記得咗自己食緊素肉(❍ᴥ❍ʋ)用上竹炭𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹做包體,口感偏更,好有咬口。但因為餡料太多,好難好似平時食漢堡包咁包同餡料一齊食,一啖𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹,一啖肉咁食都正!╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬ღ 大啡菇芝士牛油果沙律 $𝟭𝟮𝟬沙律菜新鮮爽脆,份量慷慨。大啡菇芝士牛油果呢個配搭聽到都知一定好食,整體食材高質!同行朋友大贊和風柚子醬汁好

ღ 黑松露醬 • 大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律 $𝟭𝟱𝟴
大啡菇芝士牛油果沙律

ღ 大啡菇芝士牛油果沙律 $𝟭𝟮𝟬
沙律菜新鮮爽脆,份量慷慨。
大啡菇芝士牛油果呢個配搭聽到都知一定好食,整體食材高質!
同行朋友大贊和風柚子醬汁好好食,酸酸甜甜好開胃。
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟮/𝟭𝟬

甜品
老實講之前食過一次佢哋嘅蛋糕覺得偏甜,唔太啱我嘅口味。店員亦都有提醒我哋純素蛋糕口感會比起平時嘅蛋糕紮實。不過今次試嘅兩款甜品都唔錯,都幾值得推介俾大家( ˘ ³˘)♥︎

ღ 無麩質朱古力蛋糕 套餐+$𝟰𝟳 • 單點 $𝟱𝟲
朱古力蛋糕質感唔錯呢,同平時食嘅蛋糕仔口感冇咩分別!!濕潤都同樣足夠,口感厚實。朱古力味香濃,但唔會過甜。食到中間有少少好似食緊𝗯𝗿𝗼𝘄𝗻𝗶𝗲嘅感覺。面頭忌廉亦都香滑,好好食!
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
栗子撻

ღ 栗子撻 套餐+$𝟰𝟳 • 單點 $𝟱𝟰
栗子𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺輕盈順滑,就咁食都唔會太膩~再配埋酥脆嘅餅底,做甜品一流!
感覺上好似比較少人點呢個栗子撻!我覺得唔錯呢~值得一試!
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞

ღ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 套餐+$𝟭𝟱 • 單點 $𝟱𝟰
欣賞呢度有好多𝗻𝗼𝗻-𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲嘅選擇,啱晒我呢啲唔飲咖啡嘅人!
入口順滑,燕麥奶嘅味道比較出,略嫌芝麻味唔夠香濃。
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟮/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟲.𝟴/𝟭𝟬

齋啡 @vegocoffee
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_TST #BELLYwongs_jordan
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLwongs_vegan #BELLYwongs_burgers #BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_western
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_midprice • $𝟮𝟬𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳/𝟭𝟬 自助形式
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ᴍᴀʏʙᴇ
🙂
大啡菇芝士牛油果沙律
栗子撻
2021-04-19 176 浏览
3/4月已經咁熱 🌍全球暖化既問題真係好嚴重 #climatechangeisreal 疫情下不斷丟即棄口罩😷 外賣又產生好多回收唔到既塑膠發泡膠❌唯有係其他地方盡力去減少#carbonfootprint 👣 食素都係一個唔錯既選擇🥗每次行過呢個角落都被乾花裝飾加咖啡香吸引,所以都幫襯左幾次蛋糕同咖啡,尤其入面全部都係vegan純素蛋糕濕潤同鬆軟既口感1d都唔輸蝕🍰 尤其係個cream 簡直食唔出有咩分別👀口味都有好多花款選擇:士多啤梨、藍莓、檸檬、芒果、提子、香蕉、朱古力、牛油果、抹茶、咖啡、無花果... 因為外貌協會既關係就問都無問揀左呢個半花無花果 事實上都係打卡比食落去高分好多,純粹係因為自己唔太鍾意食忌廉下次應該要揀裸蛋糕就唔會有咁多cream... 不過蛋糕體都係濕潤既,無花果都好甜好新鮮(為左遮生日牌上個名所以填左齋啡個名)裸蛋糕就係切餅現賣呢種,少cream d,蛋糕體有brownie既感覺。抹茶味回甘,紅豆唔太甜,呢個幾好呢個抹茶latte就咁岩失手,仲有好多顆粒未溶... 可能果陣仲係冬天,溫度易d出事反而外賣走既chocolate brownie就好好味,甜度剛剛

Matcha Latte

因為外貌協會既關係就問都無問揀左呢個半花無花果

(為左遮生日牌上個名所以填左齋啡個名

反而外賣走既chocolate brownie就好好味,甜度剛剛好,濕潤鬆軟

抹茶紅豆純素蛋糕
抹茶紅豆純素蛋糕
  • 純素蛋糕
  • Vegan  Chocolate  Brownie
2021-04-18 31 浏览
一直蒲尖沙咀都唔察覺原來喺page hotel後少少嘅位有呢間一店兩舖嘅「齋啡」!☕️  左邊舖位可以order咖啡而右邊舖就係坐位 都幾特別🤭嚟齋啡一定係order「齋啡」啦☕️!唔知係咪心理作用 好似真係特別好飲🤪  飲得出好香豆味又易入口🤤 另外朋友試咗杯Iced Cappuccino都唔錯 仲係用植物奶tim呀!🌿右邊舖位雖然有啲細但都有個韆鞦同門口靚靚打卡位〰️📸

右邊舖位雖然有啲細但都有個韆鞦同門口靚靚打卡位〰️📸

2021-04-03
2021-04-18 24 浏览
哩度原來係全自助素食cafe,去隔離落單然後搵位,食完自己收拾,客人都好配合,枱面好乾淨。裝修文青style,忍唔住又係咁打咗幾10張卡,仲可以坐喺窗台位置,望吓街,吹吓水,都幾舒服,飲咗杯latte,食咗個bagel,bagel入面有漢堡扒,不過係齋嚟嘅,同真肉無乜分別啊,仲好好味添😋想靜靜地睇吓書做下野,哩到係一個唔錯嘅選擇啊!