2021-05-06 46 浏览
邊個話素食唔吸引 呢間主打純素嘅黃店前排喺IG見好多人打卡 野食同環境都好靚趁住懲罰祭 梗係過黎狠狠咁懲罰吓佢啦餐廳好特別地分咗兩邊 中間隔住咗間鋪一邊係點餐落order另一邊係打卡食野餐廳有唔少打卡位 仲有個木韆鞦等野食嘅時間 可以同朋友慢慢影ALL DAY BREAKFAST ($148)呢個早餐比想像中更加豐富同飽肚成碟好colorful 望見都已經好開心新豬肉造嘅豬柳 口感味道同食真嘅冇咩分別唯一分別係冇肉果種油膩感 感覺好健康純素芝士係另一驚喜 竟然仲少少拉絲 不得了AVOCADO TUNA VEGAN BURRITO ($118)墨西哥卷包住好多配料同蔬菜爆哂餡 素吞拿魚好得意 好似一片片魚生咁醃蘿白 紫菜 生菜再加埋和風汁食食吓有種食緊日式卷物嘅感覺 幾過癮今次想試新野 點咗兩杯出面少見嘅野飲 Black Sesame Latte 飲落好香芝麻味 飲到底仲飲倒粒粒芝麻碎 證明真係好足料Beetroot Latte呢杯係養生朋友仔想試我偷飲咗一啖 唔伏得黎仲要幾好味添小妹第一次食純素蛋糕 事關成日都覺得會好乾但原來冇蛋冇奶嘅蛋糕都可以做到咁好味Earl Grey同Red V
邊個話素食唔吸引 呢間主打純素嘅黃店
前排喺IG見好多人打卡 野食同環境都好靚
趁住懲罰祭 梗係過黎狠狠咁懲罰吓佢啦

餐廳好特別地分咗兩邊 中間隔住咗間鋪
一邊係點餐落order另一邊係打卡食野
餐廳有唔少打卡位 仲有個木韆鞦
等野食嘅時間 可以同朋友慢慢影
ALL DAY BREAKFAST ($148)
呢個早餐比想像中更加豐富同飽肚

Earl Grey同Red Velvet兩款味都各有特色
而且蛋糕質地夠濕潤 D cream又香又滑
好奇佢地究竟點整 重點係食完唔會有罪疚感

2021-05-06
大啡菇及芝士竹炭比高包套餐$118(另加$5轉竹炭口味)比高包份量好大食既時候有啲狼狽個咀細啲都食唔到😹仲要食到成塊面都充滿醬汁🤦🏻‍♀️要食左出面既生菜同羽衣甘藍先菜幾新鮮 自帶甜味竹炭比高包就質地煙韌但比較乾身同我相像中唔同本身比較鐘意食外脆內軟既比高包多啲大啡菇屬於厚身多汁配埋素芝士、他他汁、蕃茄青瓜係好清新既味道美味指數:7/10Daily Vegan Cake純素蛋糕(伯爵茶味)$54呢個完全有驚喜外形靚不在話下素蛋糕口感濕潤清爽一啲都唔乾仲會有淡淡既伯爵茶味而素忌廉質地厚實甜度適中同素蛋糕好夾😻美味指數:9/10摩卡$50 (餐飲$15加配)有淡淡既咖啡同朱古力香味雖然冇落牛奶 但質感都夠滑不過圖案大概飲到一半就會消失美味指數:7/10

大啡菇及芝士竹炭比高包套餐$118(另加$5轉竹炭口味)
比高包份量好大
但比較乾身
同我相像中唔同
本身比較鐘意食外脆內軟既比高包多啲
大啡菇屬於厚身多汁
配埋素芝士、他他汁、蕃茄青瓜
係好清新既味道

而素忌廉質地厚實
甜度適中
同素蛋糕好夾😻
美味指數:9/10

摩卡$50 (餐飲$15加配)
有淡淡既咖啡同朱古力香味
雖然冇落牛奶
但質感都夠滑
不過圖案大概飲到一半就會消失
美味指數:7/10
题外话/补充资料: 可現金、八達通、payme 自助形式,先點餐再過隔離鋪位堂食。記得食完後自己棄置垃圾及歸還托盤
2021-05-06
  • 素蛋糕Daily Vegan Cake
1K
2021-05-05 38 浏览
齋啡是純素咖啡店,木系簡約的店面,充滿小清新感覺。天花掛滿夢幻乾花,門口旁邊的木鞦韆也相當吸睛,打卡滿分。餐廳分2個店門口,分別是自助點餐區、悠閒用餐區,座位不算多,可以先安坐再點餐。安坐在舒適小角落,把精緻甜品放在茶几上,有說不出的慢活氣息!黑松露醬大啡菇芝士牛堡 配牛油果沙律 $158材料豐富,竹炭麵包夾著大啡菇、蕃茄及青瓜,喜歡清新的牛油果沙律,夾在包內享用,是清新吸引的組合。大口咬下去,帶淡淡松露幽香,素牛肉口感飽滿,肉汁油潤,即使是素食,也不失惹味感覺。大啡菇濕潤,層次感豐富,伴碟的甜醋沙律菜,加上無花果特別清新,推薦食素的朋友試一下。和風牛油果吞拿魚墨西哥卷 $118墨西哥卷薄脆,咀嚼時煙煙韌韌,內裡填滿素吞拿魚、蕃茄、羽衣甘藍和牛油果,牛油果熟香軟綿,清新之間充滿素吞拿魚香,配上和風醬汁,十分開胃。Mixed Berries Smoothie $48藍莓奶昔,質感挺身、稠密、清新味蕾,拌勻後吸啜,莓果香充滿口腔,還有粒粒果籽,天然清甜。Matcha Red Bean Smoothie $52表面的厚滑奶泡,柔順香滑,抹茶香濃郁,加上粒粒綿糯紅豆,口感香潤,十分窩心。紅絲絨

黑松露醬大啡菇芝士牛堡 配牛油果沙律 $158

和風牛油果吞拿魚墨西哥卷 $118

Mixed Berries Smoothie $48

Matcha Red Bean Smoothie $52

紅絲絨蛋糕 $54
紅絲絨蛋糕帶有紅色色澤,加上乾花點綴,充滿少女心。一口咬下,質感蓬鬆,輕盈口感佈滿口中,濃濃的朱古力香,是大人小朋友也愛吃的甜點。

無麩質朱古力蛋糕 $56
朱古力蛋糕,入口濃郁甜香,醇郁的可可口味,碰上草莓的清新,酸甜交雜,甜美細緻。

午餐
1K
2021-05-04 42 浏览
今次黎到呢間位於尖沙咀既人氣純素cafe😍😍之前bookmark左好耐,終於可以黎打卡了~~雖然係純素cafe,但食物方面都有好多選擇🤩🤩🥗Vego All Day $148✨望落好豐富,裡面有豬柳、芝士、大啡菇、牛油果、鷹咀豆醬、香蕉、雜果同沙律等~~由於當日bagel已經賣哂,所以店員幫我地換左做burrito餅皮🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️我地將餅皮包住豬柳、大啡菇、牛油果一齊食,味道都唔錯🤤🤤水果同沙律都好新鮮,特別係條蕉好甜好好味~~份量都幾多,食完好飽肚,推介大家試試👍🏻👍🏻🥪無花果及牛油果酸種麵包 $98✨我見好多人都推介佢地既酸種麵包,所以我都叫左黎試試~~酸種麵包上搽左牛油果牛油,仲鋪滿左好多牛油果、無花果、蕃茄同火箭菜😋😋食落口感豐富,酸種麵包外脆內軟,配埋牛油果牛油一齊食好夾!!仲有好多蔬果可以食,食完都覺得健康左🤣🤣🍫無麩質朱古力蛋糕 $56✨佢地既蛋糕賣相都好靚,唔捨得食!!呢款無麩質朱古力蛋糕既朱古力味好濃😋😋口感濕潤,有d似食緊brownie咁,都唔錯~~-🍰紅絲絨蛋糕 $54✨呢款望落都好靚,好啱打卡📸📸食落口感creamy,味道偏甜~~-我地仲叫左2杯smooth
今次黎到呢間位於尖沙咀既人氣純素cafe😍😍
之前bookmark左好耐,終於可以黎打卡了~~
雖然係純素cafe,但食物方面都有好多選擇🤩🤩

🥗Vego All Day $148✨
我地將餅皮包住豬柳、大啡菇、牛油果一齊食,味道都唔錯🤤🤤
水果同沙律都好新鮮,特別係條蕉好甜好好味~~
份量都幾多,食完好飽肚,推介大家試試👍🏻👍🏻

🥪無花果及牛油果酸種麵包 $98✨
我見好多人都推介佢地既酸種麵包,所以我都叫左黎試試~~
仲有好多蔬果可以食,食完都覺得健康左🤣🤣

🍫無麩質朱古力蛋糕 $56✨
佢地既蛋糕賣相都好靚,唔捨得食!!
呢款無麩質朱古力蛋糕既朱古力味好濃😋😋
口感濕潤,有d似食緊brownie咁,都唔錯~~
🍰紅絲絨蛋糕 $54✨
呢款望落都好靚,好啱打卡📸📸
食落口感creamy,味道偏甜~~
我地仲叫左2杯smoothie,分別係Mixed Berries Smoothie($48)同Matcha Red Bean Smoothie($52)🍹🍹
佢地既smoothie都好足料👍🏻👍🏻
mixed berries果杯好鮮甜,好香藍莓味~~
matcha red bean飲落就有淡淡既抹茶味,仲有d紅豆粒😋😋

Fig and advocado sourdough ($98)Red velvet cake ($54)Beetroot latteMarked by 100% vegan, wood, and simplicity, this cafe attracts many head-turns from passersby. The seating shop is one shop removed from the till and kitchen, and is run on a self-service mechanism. The brain food lies with the sourdough bread marked by ripe advocado and fresh figs. The sauce might be borderline too much, but can easily be scraped off without compromising any flavour which comes mostly from the fruit. Most attra
Red velvet cake ($54)
Beetroot latte

Marked by 100% vegan, wood, and simplicity, this cafe attracts many head-turns from passersby. The seating shop is one shop removed from the till and kitchen, and is run on a self-service mechanism. The brain food lies with the sourdough bread marked by ripe advocado and fresh figs. The sauce might be borderline too much, but can easily be scraped off without compromising any flavour which comes mostly from the fruit. Most attractive would be the silky red velvet cake, with a thick pasty-chiffon hybrid texture. Both a little sour and completely vegan, are rare gems for vegans in Hong Kong.

A light lunch with adequate fibre, and a comfy environment unmet in most cafes- my type of brain food.

純素的讀書天,適合學生生活的簡單。可惜桌子太矮,未適合久坐;純自助等於沒有抹桌消毒服務,也不利於抗疫,幸好食客自律。
  • Beetroot Latte
  • 無花果及牛油果酸種麵包
  • 紅絲絨蛋糕
2021-05-03 869 浏览
最近見到有好多人介紹呢一間咖啡店☕️,加上自己呢排食得多肉,想食得清淡少少,所以決定嚟齋啡💛,試吓佢嘅素食Cafe。😆其實佢有唔同嘅食物選擇,都幾多,有Bagel🥯、墨西哥卷🌯、All day breakfast🍳 同沙律🥗等等🤤。亦都會有齊平時一般係Cafe見到嘅嘢飲,有咖啡、smoothie、soda... 感覺同平時cafe一樣,有好多選擇🥰芫荽紫菜肉鬆Bagel $118+5呢個係新product👅 啱晒芫荽友💚 Bagel有好多好多生菜,大大片,色澤都好鮮綠,食落爽脆,感覺好新鮮。開頭係會食到好多生菜先,自我感覺都健康啲😂。另外落咗甜辣汁,會帶出酸酸甜甜嘅感覺,唔會好辣,亦都令bagel濕潤啲。因為有芫荽關係,我有覺得成個bagel唔係淨係好似食沙律咁,味道層次豐富咗又清新。入面嘅肉鬆其實同平時嘅肉鬆質感差唔多,撈埋汁食仲有啲似甜酸齋😜。和風牛油果吞拿魚 $118+5同樣會見到有好靚嘅生菜,大大塊鋪晒出嚟😚呢款仲會有羽衣甘藍,營養價值更加豐富。牛油果creamy,吞拿魚帶粉紅色🐟,口感似係菇類。整體呢一個bagel都係好容易令人接受🤓,唔會怕話覺得好似齋食菜咁。Avocado

芫荽紫菜肉鬆Bagel $118+5
芫荽紫菜肉鬆Bagel

和風牛油果吞拿魚 $118+5
和風牛油果吞拿魚

Avocado Smoothie🥑 $48
由於店舖唔會選用牛奶,所以用咗豆奶。豆奶味比較重,牛油果味較輕,質感會比一般稀身少少,不過我覺得咁樣就冇咁肥膩😉。

Cappuccino☕️ $50
雖然都係用豆奶沖,不過我個人幾鍾意呢杯咖啡😍口感同味道同一般cafe相近,甜度適中。

Chocolate cake $50
開頭都擔心話素蛋糕會唔會好甜🍫,不過呢個蛋糕味道同質感上與brownie好相近,你會食到陣陣朱古力味😙。
Chocolate  cake

Earl Grey Cake $54
Cafe嘅蛋糕🍰係唔會擺雪櫃入邊,可以係玻璃吓睇到蛋糕維持常溫狀態。咁佢嘅忌廉都細滑,純粹少咗牛奶味,冇咁heavy😗。伯爵茶蛋糕質感就無一般咁鬆軟,伯爵茶味清香。
Earl  Grey  Cake

呢間cafe只係營業到1800,二人限眾令。另外,舖頭門口仲有個打卡位俾大家影相打卡🥰。

2021-04-27
午餐
芫荽紫菜肉鬆Bagel
和風牛油果吞拿魚
Chocolate  cake
Earl  Grey  Cake
2021-05-03 76 浏览
呢間咖啡店真係夠晒特別,因為呢度係拆分左做兩間舖,買野食一間舖,坐係另一間,仲要唔係連舖,我第一下入左坐個邊舖位都真係非常疑惑,我究竟係邊度落單🤭出面既車聲再加埋入面既人聲二重奏咁,真係好嘈吵,環境絕對唔理想,但勝在店舖既擺設係有花思的,最引人注目的一定係個鞦韆打卡位,四周都放左好多乾花,文青打卡一流伯爵茶蛋糕整件蛋糕是純素關係,主要不含蛋,牛奶和麩質,食落質感好實好黏好黐口,個cream亦都好膩,偏甜,我不喜歡Cold brew來自素啡工場,當中加入了20mg CBD 大麻二酚,聽說CBD係有助舒緩情緒,減壓既作用,Papua New Guinea⁠ 既呢款豆味道帶nutty純素蛋糕呢間真係味道同質感都麻麻,亦都坐得唔舒服,全程都係自助形式,攞食物到食完都係食客自己清理,唔見有人過黎清潔,感覺好food court,應該都唔會有下次😖

伯爵茶蛋糕

Cold brew

2021-05-02 64 浏览
難得約到女神同事,一於揀番間靚靚打卡 cafe。cafe分兩個鋪位,一邊係落單比錢,一邊就係坐低食嘢影相嘅地方。鋪頭佈置走木系休閑風,仲有個千秋,勁多打卡位,好彩當日係平日,我地可以無限任影😜😜Vego All Day Breakfast 🥗 $148All day breakfast 好靚😍😍仲有最鐘意嘅bagel,有原味同竹炭味可選,我哋揀咗竹炭味,配上鷹嘴豆醬真係好夾無花果及牛油果🥑酸種麵包 $98酸種麵包有稍微烘過,塗上牛油果牛油,再插滿好多塊新鮮無花果&牛油果,賣相一流Espresso Tonic (+$15)因為唔想飲奶,就點了呢個,好鐘意咖啡同Tonic water 呢個配搭,飲落酸酸甜甜,又帶點苦澀嘅咖啡香,夏天最啱飲呢個凍嘅有汽飲品🤘🏻Dirty (+$15)掛住影相📸️,影到最後上層嘅咖啡都已經同下面啲凍鮮奶融為一體😂😂伯爵茶純素蛋糕🌱🍰 $54第一次食純素蛋糕,伯爵茶味好出,蛋糕同cream比想像中輕盈,甜度適中,個樣仲好靚添😍😍下次想試吓抹茶紅豆味😍😍

Vego All Day Breakfast 🥗 $148

無花果及牛油果🥑酸種麵包 $98

Espresso Tonic (+$15)

Dirty (+$15)

伯爵茶純素蛋糕🌱🍰 $54

2021-05-01 38 浏览
近排非常受大家💛竉愛的咖啡黃店☕️ 每個角落都係影相位📸大家聽到✨純素可能會卻步 但係其實純素食物都可以好出色架😉————————————————————————‼️新產品‼️芫荽紫菜肉鬆貝高$118Bagel既size 大得有點驚人🤭,食起上嚟有小小狼狽🤫,建議分開食用🍴,🥯可以選原味或者竹炭味!竹炭聽落幾健康,小編就點左呢款😋。Bagel以超多芫荽同生菜、羽衣甘藍呈上🤩。🌿陣陣芫荽味離遠小小都聞到。生食芫荽都唔會有好大陣草青味,唔好芫荽既👦🏻都表示有驚喜。配上素肉鬆同酸甜汁都幾夾🤓。咁多配料當然令整體口感非常豐富🤤。Bagel質感略嫌實左小小🤏🥑無花果及牛油果酸種麵包套餐 $98有哂我💛鐘意既配料 無花果、牛油果、蕃茄、火箭菜、牛油果牛油配料種類好多 本身都好鐘意食無花果個種清甜😋所有食材都好新鮮 擺設亦相當精繳💕抹茶紅豆蛋糕 純素者的恩物賣相滿分💯蛋糕食落雖然比較乾身同黏口 但忌廉整得都好幼滑唔膩內藏大量好腍微甜紅豆 彌補左蛋糕偏硬口感問題👍🏽💕無麩質朱古力蛋糕朱古力蛋糕相比前者濕潤,朱古力味濃郁,十分推介🤤💛Avocado smoothieBanana Mango Smoothie採
近排非常受大家💛竉愛的咖啡黃店☕️ 每個角落都係影相位📸

蛋糕食落雖然比較乾身同黏口 但忌廉整得都好幼滑唔膩
內藏大量好腍微甜紅豆 彌補左蛋糕偏硬口感問題👍🏽

💕無麩質朱古力蛋糕
抹茶紅豆蛋糕

朱古力蛋糕相比前者濕潤,朱古力味濃郁,十分推介🤤

💛Avocado smoothie
Banana Mango Smoothie
採用燕麥奶 無加糖 所以非常健康 生果味特出
質地屬於杰身😜飲到粒粒牛油果 好足料
無花果及牛油果酸種麵包套餐
抹茶紅豆蛋糕
餐廳:齋啡 (尖沙咀)地址:尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖其實我曾經有一年半時間喺完全食素,因為食素食得均勻真係健康同埋環保好多,用Impossible meat為例對比傳統牛肉🐂,所用嘅水量、排放嘅溫室氣體同埋土地使用量都減少八成半以上♻️,真係救翻地球唔少🌍 今次去咗尖沙咀呢間全素打卡網紅Cafe——齋啡 @vegocoffee ,除咗打卡之外📸,仲想搵返食素嘅喜悅,同埋支持呢間提倡平權、動物權益、環保,仲有最重要純素嘅全素食黃店Cafe💪💛餐廳佔兩個地鋪位置,一邊喺點餐、取餐、買賣商品同廚房,而另一邊就喺座位同打卡位😎,成間Cafe以木系同乾花做主題🪵,用環保竹其實都可以設計到間餐廳好靚㗎😍✝️黑松露醬·大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律 $158用竹炭Bagel夾住大大塊十足十似牛肉嘅Impossible Meat,面頭有爆汁嘅大啡菇、芝士、黑松露醬,而下低就有火箭菜、蕃茄、青瓜,超級大份,真係要用刀叉逐少切開嚟食🤣,牛油果亦都好新鮮🥑,沙律菜以火箭菜為主,放心啦成份都係素嚟㗎😌✝️芫荽紫菜肉鬆墨西哥卷 $118唔知有冇芫荽控喺度呢?墨西哥卷包住純素肉鬆、芫荽、紫菜、甜辣
餐廳:齋啡 (尖沙咀)
地址:尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖

✝️黑松露醬·大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律 $158

✝️芫荽紫菜肉鬆墨西哥卷 $118
唔知有冇芫荽控喺度呢?墨西哥卷包住純素肉鬆、芫荽、紫菜、甜辣醬🌶、蕃茄🍅、青瓜🥒、羽衣甘藍、生菜🥬、紅蘿蔔,食落以芫荽香為主,每一啖咬落去都好清新爽脆嘅蔬菜,加埋純粹肉鬆嘅肉類質感,令到墨西哥卷唔會咁dry🫔

✝️紅絲絨蛋糕 $54
全天然用紅菜頭去染色,仲有純素忌廉同牛油去整成嘅cream,當中梗係唔少得可可粉,
食落比朱古力蛋糕芳香同甜,忌廉上面仲灑咗紅菜頭粉,賣相更加吸引🤤

✝️無麩質朱古力蛋糕 $58
社會上面其實有好多對麩質過敏嘅人,出街食飯係佢哋一個好大嘅困難,無麩質食物就可以令佢哋食得放心又安心😇,
食落質感同我哋平時食嘅朱古力蛋糕無差添,係稍為乾身少少,朱古力香依然好出😋

✝️最後跟餐加$15分別叫咗杯Beetroot latte同Dirty,呢度嘅咖啡都係用燕麥奶為主🌾,唔會見到任何牛奶嘅出現🥛;
特別想介紹吓杯粉紅色夢幻嘅紅菜頭Latte💕,將紅菜頭磨成汁再打入起泡嘅燕麥奶,顏色吸引而且飲落兩種材料嘅味道均勻,飲到底仲食到少少紅菜頭蓉,證明係落足原材料去整👍,果然落足心機❤️
2021-04-30
🍽和風牛油果吞拿魚墨西哥卷 💰118材料好多😍牛油果、素吞拿魚、蕃茄、羽衣甘藍、紅蘿蔔絲、沙律菜同醬汁墨西哥卷份量十足,雖然全部都系素🥬但食完都咪話唔飽添啊😂吞拿魚系用蒟蒻做,有啲qq彈彈🍽 Vego All Day 💰148有豬柳、芝士、大啡菇、牛油果、鷹咀豆醬、bagel、香蕉、士多啤梨同沙律🙈竹炭bagel 口感非常煙韌脆身🤤impossible meat我第一次試,真系同普通肉冇分別,好似豬柳蛋漢堡塊豬柳咁🤫大啡菇爆曬汁,燒得岩岩好😍鷹咀豆醬主要材料系鷹咀豆、蒜、芝麻,搽落bagel好夾仲有水果可以食,齊曬菜,(素)肉、同水果三樣野‼️🍽紅絲絨蛋糕 💰+47佢地啲蛋糕真系靚爆鏡喇‼️‼️仲有乾花系上面😍真系要拎住影番十張八張相啊🥰蛋糕比較濕潤,帶點朱古力既甜甜味道🍽無麩質伯爵茶蛋糕 💰+47呢款比紅絲絨再濕潤一啲,但茶香慢慢慢慢咁滲出來真系好滿足啊忌廉都系伯爵茶味,非常濃郁😋🍽 Banana Mango Smoothie 💰+15好足料既香蕉🍌仲有淡淡既燕麥奶味,又唔太甜🍽HK Style Pineapple Soda 💰+15好用心!有三大件菠蘿冰🍍soda唔算好甜但菠蘿味好出,炎
🍽和風牛油果吞拿魚墨西哥卷 💰118
墨西哥卷份量十足,雖然全部都系素🥬但食完都咪話唔飽添啊😂
吞拿魚系用蒟蒻做,有啲qq彈彈

🍽 Vego All Day 💰148
竹炭bagel 口感非常煙韌脆身🤤
大啡菇爆曬汁,燒得岩岩好😍
鷹咀豆醬主要材料系鷹咀豆、蒜、芝麻,搽落bagel好夾
仲有水果可以食,齊曬菜,(素)肉、同水果三樣野‼️

🍽紅絲絨蛋糕 💰+47
佢地啲蛋糕真系靚爆鏡喇‼️‼️仲有乾花系上面😍
真系要拎住影番十張八張相啊🥰
蛋糕比較濕潤,帶點朱古力既甜甜味道

🍽無麩質伯爵茶蛋糕 💰+47
呢款比紅絲絨再濕潤一啲,但茶香慢慢慢慢咁滲出來真系好滿足啊
忌廉都系伯爵茶味,非常濃郁😋

🍽 Banana Mango Smoothie 💰+15
好足料既香蕉🍌仲有淡淡既燕麥奶味,又唔太甜

🍽HK Style Pineapple Soda 💰+15
好用心!有三大件菠蘿冰🍍soda唔算好甜但菠蘿味好出,炎炎夏日必備!

Cafe走木系,仲有唔少乾花裝飾🥰落單要系隔離店order然後走個陣都要記得還番啲野比店員啊😗
2021-04-30
周末總是排不到這件cafe,所以這天下午才上班,決定提早出門去打卡😂作為輕食午餐這絕對是一個好選擇,除了全日早餐,還有沙律、墨西哥卷、酸種麵包和bagel,很多都是素食,對清淡派的我而言選擇很豐富!無花果及牛油果酸種麵包配上自製穀物酸種及牛油果醬 套餐 $98這碟好像藝術品的菜式真的很清新,面層有鮮甜的無花果、車厘茄和大大條的火箭菜,光吃這些食材已經很夠纖維了😂 最加分是用了完熟的牛油果當果醬般塗滿煙靭的酸種麵包,清新的牛油果刺激味覺,越吃越開胃,整個組合很調和!大啡菇及芝士墨西哥卷套餐 $118這天吃的菜式中我最喜歡而且有驚喜,就算加了芝士也不會很邪惡,微微的鹹香配上沙律菜的爽口口感,每一口都非常清新,加上裡面有鮮甜的千島醬汁,豐富了墨西哥卷的味道,吃完真的超級飽。無麩質朱古力蛋糕 朱古力份量頗高,所以每一口都像在咬朱古力一樣,整體味道不會太甜,所以吃到一半不會覺得膩,硬度適中,和上面的cream一起吃比較吃到蛋糕的味道。伯爵茶純素蛋糕 $54蛋糕沒有加但和奶,口感會比較硬,不過更能夠集中伯爵茶的味道,中間的cream令蛋糕濕潤一點,整體不會很甜,視覺分滿分。黑芝麻拿鐵 $44本身對

大啡菇及芝士墨西哥卷套餐 $118
大啡菇及芝士墨西哥卷套餐

無麩質朱古力蛋糕

伯爵茶純素蛋糕 $54
伯爵茶純素蛋糕

黑芝麻拿鐵 $44
黑芝麻拿鐵

本身對黑芝麻沒有興趣,不過朋友喜歡所以點了它~沒想到入口味道有驚喜,芝麻味香濃又滑溜,和牛奶互相融合,熱熱的時候喝真的很舒服,重點是沒有渣😂
大啡菇及芝士墨西哥卷套餐
伯爵茶純素蛋糕
黑芝麻拿鐵
2021-04-28 26 浏览
平時好少食素,所以冇特別去食一啲素食嘅餐廳,係齋啡之前真係唔知有食素嘅cafeCafe唔單止食物,連飲品同甜品都係用植物奶製成,食物會比用牛奶更加健康。唔好以為素食嘅味道會比平時差,其實識落真係唔覺有咩分別,我覺得整體嘅食物都幾好,可能因為食材都比較新鮮,所以食物嘅價錢都略為貴,但如果食物質素係有水準嘅話,感覺都可以接受

☕🍂齋啡🌾🍁️🍰💛呢間位於尖沙咀嘅Cafe走日式木系清新路線 門口係主要打卡位 主打素食同咖啡☕️ 呢排都多左好多呢類型嘅cafe 想食得清新d冇咁heavy 嘅 可以考慮吓•純素柚子蟹肉牛油果Bagel 🥯 ($118)竹炭bagel 材料包括有素蟹肉、柚子、羽衣甘藍、蕃茄、青瓜等,味道帶酸甜好開胃 •無花果及牛油果🥑酸種麵包($98)配上自製穀物酸種及牛油果醬 酸酸地咁好fresh·無麩質朱古力蛋糕🍫🧁感覺好似brownie 質地 甜到濃🤢🤮食左兩啖冇再食·純素紅絲絨蛋糕🍰賣相好靚 有小花花點綴但個質地太濕潤 好似一pat 野咁 好難食🤮又係食左兩啖食唔落去🤢我諗d蛋糕真係要改善下 因為比起之前Infiniti c 食果d純素蛋糕差太遠🤢Dirty ☕️餐廳的奶啡均以燕麥奶沖調沒有以牛奶沖調的那種飽膩 飲落唔會濟總結來說甜品不推介 但其他鹹食是可以的不過留意返佢門口係開放式設計 對住馬路 好多車經過超級嘈 令你坐得幾唔舒服🌝
☕🍂齋啡🌾🍁️🍰
💛
想食得清新d冇咁heavy 嘅 可以考慮吓

•無花果及牛油果🥑酸種麵包($98)
配上自製穀物酸種及牛油果醬 酸酸地咁好fresh

總結來說甜品不推介 但其他鹹食是可以的
2021-04-13
早餐
2021-04-28 47 浏览
去到有位真係好☺️齋啡主打係素食,所以要食肉既朋友就要留意喇·•純素伯爵茶蛋糕。點少得咁靚既蛋糕呢,不過食落伯爵茶味唔算好重,口感比較厚實,好full😆d蛋糕s真係好靚,下次要再試其他款😝•Flat White (燕麥奶)。飲落同平時既牛奶真係好唔同,我本人都係比較鍾意牛奶多d,可能係因為香d同重奶味d·Cafe係自助形式,所以大家食完記得清理返個位👍🏼其實入面都有好多打卡位可以影靚相,岩晒鍾意影相既女仔
去到有位真係好☺️
齋啡主打係素食,所以要食肉既朋友就要留意喇
d蛋糕s真係好靚,下次要再試其他款😝
純素伯爵茶蛋糕

Flat  White