睇過唔少Blogger推介呢間純素打卡咖啡店,減脂期奉行健康飲食,所以一直放係 To Go List 入面。聽講假日成日好旺場怕人太多要等,難得放假先有機會拜會佢黎個 Café Hopping。齋啡Vego Coffee 係佐敦木球會附近,地點靜中帶旺,佢地有兩個鋪位,一鋪係點餐同售賣咖啡單品,另一鋪係全自助用餐區,野食準備好會用提示器🚨通知客人再去番主鋪取餐。個人非常喜歡呢種設計,咖啡店黎講好怕服務員係到行黎行去提高用餐速度壓力,今次同朋友食完慢慢傾到飽先走。.木系自然風裝修係近期Café既一個大熱,鋪位唔算大但坐位之間有好空間感。平日下午尖峰期過左先去,餐廳都有一半滿坐,我地今次好彩仲坐到打卡窗口位置,可惜今日天陰有雨大窗唔開放,唔係影相會更靚。餐廳十分歡迎毛孩,宜家越來越多呢類寵物友善Café確實唔錯。.今次我地點左兩個套餐主:1️⃣黑松露醬‧大啡菇芝士牛堡配牛油果沙津 💲158 set⭐️4.2/5話明全素餐廳,牛堡當然係時興既 Impossible Meat,中間芝士相信都係素系(唔記得訪問店員)。牛堡份量係超超超超巨型,蔬菜仲有牛油果係滿滿一大碟。老實講我覺我Impossible
今次我地點左兩個套餐
⭐️4.2/5
話明全素餐廳,牛堡當然係時興既 Impossible Meat,中間芝士相信都係素系(唔記得訪問店員)。牛堡份量係超超超超巨型,蔬菜仲有牛油果係滿滿一大碟。老實講我覺我Impossible Meat同食緊真既漢堡扒一樣我完全分唔出,而大啡菇都係King Size。竹碳 bagel 好有咬口同香脆。老實講,咁既份量我地兩個人Share都有少少吃力。
主:2️⃣芫荽紫菜肉鬆墨西哥卷 💲118 set
⭐️3.8/5
店員推介試一試佢地新出左一排既芫荽紫菜肉鬆卷,除左加左甜辣醬既純素肉鬆外,個墨西哥卷一樣係健康滿滿既草。呢個卷絕對岩一眾芫荽控,因為用左新鮮生芫荽,一咬落去個下係強勁既芫荽味,不喜芫荽者慎入。不過因為我地食完Bagel同偷食左少少甜品先再食卷,呢個主食份量大到食唔完了。
飲:1️⃣Cappuccino (燕麥奶) +💲15 ⭐️3.5/5
餐點我加$15轉左燕麥奶版Cappuccino,平日咖啡店必須要補錢先可以轉到。呢杯奶啡咖啡味好香濃,亦有好重既燕麥香味,俾到第一次接觸燕麥啡既我少少驚喜。
飲:2️⃣Cold Brew Tea ⭐️3.5/5
朋友叫左最簡單既一杯Cold Brew Tea,因為唔想太heavy 話比普通熱沖茶既抗氧性好D。
甜:1️⃣Daily Vegan Cake – Red Velet +💲47 ⭐️3/5
甜:2️⃣Daily Vegan Cake – Matcha Red Bean ⭐️3.8/5
黎呢間餐廳既另一種點係好想試下呢個唔用奶同蛋既全素蛋糕同普通蛋糕分別。呢個蛋糕同忌廉質地比平日食到既硬身少少,感覺少少似戚風蛋糕。個人比較鐘意抹茶版本,甜度會比Red Velet 低相當上較清新。不過因為主食實在太足料,好遺憾地根本食唔完。
🔸總括黎講呢個地方好適合健康系或者素系朋友仔一訪,餐點份量大環境舒服,消閒好去處。
黑松露醬‧大啡菇芝士牛堡配牛油果沙津
黑松露醬‧大啡菇芝士牛堡配牛油果沙津
Daily Vegan Cake – Red Velet
燕麥奶咖啡
2021-06-29 29 浏览
Vego Coffee:☼ VEGAN cafe/ restaurant in TST! All of their food sets are vegan; you can choose between a sourdough, breakfast, burrito/ bagel, and salad set. For additional cost you can pick a dessert and drink - I got:🍽 Impossible Sausage & Cheese on a Homemade Charcoal Bagel (+$5)💸 HKD 123😽 I’m not a big fan of mock meat (*specifically* the Beyond Meat type... don’t get me wrong, it doesn’t taste bad whatsoever, but the meat feels so heavy and unhealthy?.... which might sound pretty ironic cons
Vego Coffee:
Impossible Sausage & Cheese on a Homemade Charcoal Bagel (+$5) [impossible sausage, cheese, tar tar sauce, tomato, cucumber, kale, lettuce]

- I got:

💸 HKD 123
😽 I’m not a big fan of mock meat (*specifically* the Beyond Meat type... don’t get me wrong, it doesn’t taste bad whatsoever, but the meat feels so heavy and unhealthy?.... which might sound pretty ironic considering all the food that I’ve been posting lmao), however, this was something else! 🤭

It was my first time having impossible meat, so I’m not sure if it’s the way @vegocoffee cooked it, or if that’s the actual taste, but it gave off a fishy flavour(?) Although my friend who was having the SAME meal couldn’t taste it... so maybe it’s just me?

NONE THE LESS - I liked it!! The fishiness was nothing more than confusing, that’s all 🤣
The filling was very generous too, to the point that our bagels were exploding onto the trays 🥶
Would definitely get this again!!! Didn’t feel heavy or unhealthy at ALL 🙌🏻
⭐️ Rating: 7.7/10

🍽 Iced Coffee with Oatmilk
💸 HKD 15 (addition to bagel set)
😻 If @vegocoffee had a location on the island I would be going to grab their coffee 25/8 🤭
I haven’t explored many coffee shops in Hong Kong yet, but so far this has been the best coffee I tried in HK!!
⭐️ Rating: 9/10
Iced Coffee with Oatmilk

Waiting time: 15-20 mins
Rating: 7.9/10
Price: HKD 138 (per person)
Price range: $$
Return: YES!! Very much recommend this place 😚
Iced Coffee with Oatmilk
2021-06-28 1224 浏览
係咪咁𝙳𝚛𝚢【齋啡】𝚅𝚎𝚐𝚘𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎其實每次去整頭都好想去 #齋啡☕️ 靚靚Alia話都想試就踩踩場先….可以揀嘅時候𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗都會盡量 #素食’’’’especially Green Monday🌵.🥯#無花果牛油果酸種麵包🥑 $98Sourdough 簡直係最愛🧡加上最近好難買到咁嘅嘅無花果,配搭埋最愛嘅牛油果,creme質地連埋sourdough食簡直perfect! .🍰#紅絲絨蛋糕 + #伯爵蛋糕 $54 each紅絲絨係用全天然紅菜頭染色,雖然全用 #純素嘅食材,但食落真係 #朱古力🍫嘅味道,味道偏甜…相反earl grey就好食得出個茶味🍵味道清新..2款甜點麵好吸引🧡 當日仲見到有抹茶紅豆菠蘿包unfortunately available on weekend only😮‍💨.跟餐叫咗杯 #dirty🥤 另外再單點多杯Vienn今日心情比較中意nutty d🌰 照舊係oat milk 🥛 由於齋啡選用嘅咖啡豆真係優質,所以成杯dirty 係好出色!Alia都話好中意啊🤭好開心…家姐仔就叫咗🍌 #bananamango 🥭 smoothie $52 都好足料好香滑🧡
係咪咁𝙳𝚛𝚢【齋啡】𝚅𝚎𝚐𝚘𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎

🥯#無花果牛油果酸種麵包🥑 $98

🍰#紅絲絨蛋糕 + #伯爵蛋糕 $54 each
跟餐叫咗杯 #dirty🥤 另外再單點多杯
對咖啡☕️有要求嘅朋友真係要一試,另設手沖咖啡…手沖咖啡未有機會試因為叔仔嘅手沖咖啡都very nice🤪仲係🐶dog fringes restaurant..唔知貓都得唔得呢?好開心當日識到好靚女嘅𝚖𝚞𝚒 𝚖𝚞𝚒🐶 +靚靚主人…really made my day💜

🔖 齋啡VegoCoffee (尖沙咀)
📍 尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖地下
  • 無花果及牛油果酸種麵包
  • 紅絲絨蛋糕
  • 伯爵茶蛋糕
  • Dirty
2021-06-26 874 浏览
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -環境 : 9.5/10服務: 9/10味道: 9/10影相: 9.3/10性價比 : 8.8/10回頭率 : 9/10➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖佐敦呢間超💛純素咖啡店吾知你又黎過未呢?😈Cafe分成兩個鋪位一間主要落單,選購純素產品一間為堂食,行木系風格,周圍擺滿哂乾花,仲有鞦韆同多個打卡位添🙆‍♀️.©芫茜紫菜肉鬆比高包套餐 $118好老實,呢個Bagel堅係好King Size!🥯比較硬少少,但豐富嘅材料又令口感加返幾分🥰裡面有純素肉鬆,紫菜,蕃茄青瓜,羽衣甘藍,生菜仲有多到爆哂出黎嘅芫茜🤣芫茜控表示興奮🙋‍♀️*🥯可揀原味/竹炭味.©和風牛油果吞拿魚墨西哥卷套餐 $118墨西哥卷🌯同樣都係巨型Size同爆餡架💕一層層嘅紅蘿蔔絲,生菜,蕃茄牛油果,同羽衣甘藍仲有蒟蒻吞拿魚,滑滑地又幾特別🙈成個墨西哥卷都好Fresh食哂都吾會爆卡路里🙆‍♀️.©迷你抺茶菠蘿包。伯爵茶蛋糕得得意嘅抺茶味菠蘿包外層酥脆,抺茶味突出中間仲有紅豆夾層添😘抺茶蕨餅都好正,煙煙韌韌,好有咬口架😎純素蛋糕可能比起普通蛋糕會硬少少但特濃嘅伯爵茶香,又令我覺得好正!.©Cappuc
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
佐敦呢間超💛純素咖啡店
吾知你又黎過未呢?😈
Cafe分成兩個鋪位
一間主要落單,選購純素產品
一間為堂食,行木系風格,周圍擺滿哂乾花,
仲有鞦韆同多個打卡位添🙆‍♀️

©芫茜紫菜肉鬆比高包套餐 $118
好老實,呢個Bagel堅係好King Size!
🥯比較硬少少,但豐富嘅材料
又令口感加返幾分🥰
裡面有純素肉鬆,紫菜,蕃茄
青瓜,羽衣甘藍,生菜
仲有多到爆哂出黎嘅芫茜🤣
芫茜控表示興奮🙋‍♀️
*🥯可揀原味/竹炭味

©和風牛油果吞拿魚墨西哥卷套餐 $118
墨西哥卷🌯同樣都係巨型Size同爆餡架💕
一層層嘅紅蘿蔔絲,生菜,蕃茄
牛油果,同羽衣甘藍
仲有蒟蒻吞拿魚,滑滑地又幾特別🙈
成個墨西哥卷都好Fresh
食哂都吾會爆卡路里🙆‍♀️

©迷你抺茶菠蘿包。伯爵茶蛋糕
得得意嘅抺茶味菠蘿包
外層酥脆,抺茶味突出
中間仲有紅豆夾層添😘
抺茶蕨餅都好正,煙煙韌韌,好有咬口架😎
純素蛋糕可能比起普通蛋糕會硬少少
但特濃嘅伯爵茶香,又令我覺得好正!

©Cappuccino $48。Latte $50
咖啡味道濃郁,口感順滑,層次分明
加入Oat Milk嘅Latte,真係好perfect match😍
既可以突顯咖啡風味
燕麥奶既香甜,一飲難忘🥳
2021-06-24
早餐
2021-06-26 25 浏览
近年盛行純素主義🌱越黎越多人加入純素食者行列,不但對身體健康仲可以保護環境同動物♻️而齋啡就係一間好值得大家試嘅純素cafe🌿留意番,Cafe有兩間鋪位,一間主要係落單,落完單之後可以行過隔離鋪用餐🤗🥗𝖵𝖾𝗀𝗈 𝖠𝗅𝗅 𝖣𝖺𝗒 $148非常豐盛嘅全日早餐,材料有素豬柳、芝士🧀大啡菇、牛油果🥑香蕉🍌雜果、竹炭Bagel同沙律菜,仲有鷹咀豆醬,Bagel比平時食開嘅更加脆口,份量十分足料,比想像中飽肚😆🥯芫荽紫菜肉鬆Bagel $118呢個絕對啱晒芫荽控,有大量生菜同芫荽🥗配埋純素肉鬆、紫菜、蕃茄同青瓜🍅🥒仲有酸酸甜甜嘅甜辣醬,配搭好特別,食材夠晒新鮮又健康🍰抹茶紅豆 / 伯爵茶蛋糕 $54純素蛋糕口感比一般蛋糕實淨,食落冇咁鬆軟,質地會比較濕潤,個人認為抹茶味較為出色,味道濃郁🍵而且食到軟綿綿嘅紅豆粒,而伯爵茶就相對味道冇咁出,但賣相一樣都好吸引🤩🥑𝖠𝗏𝗈𝖼𝖺𝖽𝗈 𝖲𝗆𝗈𝗈𝗍𝗁𝗂𝖾 $48口感比較杰身,幾重牛油果味,飲得出冇落糖,係好天然嘅原味道

🥗𝖵𝖾𝗀𝗈 𝖠𝗅𝗅 𝖣𝖺𝗒 $148

🥯芫荽紫菜肉鬆Bagel $118
🍰抹茶紅豆 / 伯爵茶蛋糕 $54

🥑𝖠𝗏𝗈𝖼𝖺𝖽𝗈 𝖲𝗆𝗈𝗈𝗍𝗁𝗂𝖾 $48
口感比較杰身,幾重牛油果味,飲得出冇落糖,係好天然嘅原味道
2021-06-15
  • 抹茶紅豆蛋糕
Cafe 可以說是最近去得最多的,但全素食Cafe倒是第一次去位於尖沙咀柯士甸道的 - 齋啡 ~ 不論是咖啡還是輕食都是素食來的喔!不過地點其實有點偏,但星期日下午時間都有不少客人而且這店很有趣,落單出餐和座位是分開兩個舖面,還是走自助形式呢建議大家先找好座位才去隔一個舖位那邊落單除了全日早餐之外,還有酸種麵包、不同餡料的墨西哥卷或者比高包等等點完餐和付好款後會拿到咇咇機,聽到響就可以去取餐!我自己的話較喜歡靠門口的窗邊位置,有點自成一角那樣子。說實話人多的時候,整個環境會是吵了一些 這店的奶啡因純素的關係,所以是以燕麥奶沖調口感幼滑得來有輕盈感,跟平時用牛奶沖那種喝起來完全不同。如果點套餐,紅茶或黑咖啡會是免費的~像我們選了白咖啡就要+$15囉和朋友都是選了墨西哥卷!沒想到這麼巨型!大啡菇及芝士 ($118) & 和風牛油果吞拿魚 ($118)墨西哥卷內有大量蘿蔔絲和生菜,配上自家調製的純素醬汁,吃起來好像更清新前者還有爽脆的青瓜、豐厚的大啡菇等~口感豐富且層次分明!後者吞拿魚雖然是素的,但朋友說吃起來也頗像~配的是和風汁。最後我們有用套餐的優惠價加點了 是日純素蛋糕 - 伯爵茶 (
不過地點其實有點偏,但星期日下午時間都有不少客人

建議大家先找好座位才去隔一個舖位那邊落單
點完餐和付好款後會拿到咇咇機,聽到響就可以去取餐!

我自己的話較喜歡靠門口的窗邊位置,有點自成一角那樣子。
說實話人多的時候,整個環境會是吵了一些

這店的奶啡因純素的關係,所以是以燕麥奶沖調
口感幼滑得來有輕盈感,跟平時用牛奶沖那種喝起來完全不同。

和朋友都是選了墨西哥卷!沒想到這麼巨型!
前者還有爽脆的青瓜、豐厚的大啡菇等~口感豐富且層次分明!
後者吞拿魚雖然是素的,但朋友說吃起來也頗像~配的是和風汁。
大啡菇及芝士墨西哥卷
和風牛油果吞拿魚墨西哥卷

最後我們有用套餐的優惠價加點了 是日純素蛋糕 - 伯爵茶 ($47)
沒有加蛋和奶的蛋糕入口濕潤,有淡淡的伯爵茶味道,其實頗不錯 ...
但連中間也唧滿純素忌廉,個人可能不太喜歡那口味就覺得有點Over囉
是日純素蛋糕 - 伯爵茶
题外话/补充资料: 有點要注意的是這店沒有提供信用卡的付款方式。
2021-06-20
$156.5 (午餐)
大啡菇及芝士墨西哥卷
2021-06-21 50 浏览
原來素食都可以好好食🌱食得飽肚😋仲好健康添 真係要多多支持素食🤩💪🏼Cafe以木系為主題 打卡真係一流🥰📸有多個打卡位 仲係pet friendly㗎🐶-🌿芫荽紫菜肉鬆 $118芫荽控必叫‼️卷入面有大量芫荽🌿蘿蔔絲🥕青瓜🥒生菜🥬當然唔少得純素肉鬆🤤🤤食落感覺好清新🍃芫荽同甜辣醬吊起咗成個卷嘅味😆食咗半卷已經飽哂🙈真係好足料好大卷🤣🤣🍔黑松露醬大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律 $158大大個好足料漢堡🥳餐廳選用咗竹炭包🥯入面有味道同質感都好似牛肉漢堡扒嘅impossible牛🐮真係好厚好好有份量🤩仲有啡菇 番茄 青瓜 火煎菜 加埋黑松露醬 口感升級👅而牛油果沙律蔬菜量都非常多👀牛油果生熟度剛剛好🥑不過有個少建議就係影相唔好影太耐先食🥲個包皮會吸咗啲蔬菜水份會淋咗🥲食咗先再影甜品或者打卡🍮😎🔸紅絲絨蛋糕 $54🔸伯爵茶蛋糕 $54賣相一流打卡滿分嘅蛋糕🍰📸好有心思💕餐廳嘅蛋糕都係無落牛奶同蛋㗎🤓質地就比較黏同濕潤 有啲似brownie🥰忌廉好滑🤩不過蛋糕就稍微甜咗啲😣由其係紅絲絨蛋糕🙇🏽‍♀️而伯爵茶就ok可以接受🙆🏽‍♀️伯爵茶味夠哂濃😋👍🏼🔹Avocado Smoothie $48餐廳用咗豆奶代
原來素食都可以好好食🌱食得飽肚😋

🍔黑松露醬大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律 $158

🔸紅絲絨蛋糕 $54
🔸伯爵茶蛋糕 $54

🔹Avocado Smoothie $48
餐廳用咗豆奶代替牛奶🍼估唔到牛油果整成飲品都幾特別🥑🥛飲落淡淡地幾fresh🌱smoothie打得好滑溜😋👍🏼
🔹Camamel Charcoal Latte H:$44 C:$48
焦糖latte加咗竹炭嘅咖啡味道更有層次感🤤飲落有咖啡香之如☕️仲有陣陣嘅炭味🙆🏽‍♀️非常特別🤓甜度亦都啱啱好🤩
2021-06-04
午餐
2021-06-18 43 浏览
可以盡情打卡的純素食小店🥯吃素的朋友一定會喜歡這家黃色小店💛 因爲佢唔止食物好味,小店既裝潢仲好有心思,營造左唔同嘅打卡位俾各位盡情影相📸 可以係到chill 一整個下午!佢地既主食可以揀 Burrito 🌯 或者 Bagel 🥯 今次我就試左兩款Bagel Sets 😉芫茜紫菜肉鬆Bagel呢款完完全全係愛吃菜既人士必叫之選!佢入面夾了不同種類既菜🥒 有羽衣甘藍、青瓜、蕃茄、生菜,仲有純素肉鬆同埋紫菜,最正係佢既甜辣醬,甜甜地好開胃!食完一個大大份夠哂飽!不過唔鍾意食芫茜既朋友就要記得走芫茜啦豬柳及芝士 Bagel 如果想試下素食,但又忍唔到口食肉,推薦呢款比大家試下!佢既豬柳係 Impossible Meat (主要係用植物蛋白同植物油去製造)食落口真係同普通豬肉無分別架!呢款都夾埋豐富既菜,配埋他他汁,幾好味喎要讚既係佢既紅絲絨蛋糕🍰,賣相靚之餘味道一樣咁正但食多兩啖開始有點滯,所以我叫左杯 Mixed Berries Smoothie 健康又好飲特別提下大家佢點餐既counter 同用餐既地方相隔左一個鋪位,大家唔好好似我咁入左去店入面見唔到員工不知所措左一陣黃店緊係要支持,亦
可以盡情打卡的純素食小店🥯
可以係到chill 一整個下午!

芫茜紫菜肉鬆Bagel

豬柳及芝士 Bagel
呢款都夾埋豐富既菜,配埋他他汁,幾好味喎

要讚既係佢既紅絲絨蛋糕🍰,賣相靚之餘味道一樣咁正

黃店緊係要支持,亦都推動下素食文化,雖然要完全吃素都有點難度,但偶爾一餐素食都仲可以
2021-06-14
2021-06-16 34 浏览
Cafe 愈開愈多,每間都各具特色,別樹一格,唔知邊間會喺大家心中嘅首選呢?而我嘅首選就喺呢間以純素(Vegan)見稱嘅 - 齋啡All Day Breakfast (Vego All Day) $148 :All day breakfast食得多,呢度嘅all day breakfast 對比之下就比較清新,牛油果,橙,士多啤梨,藍莓…. 豬柳成份都係以素材整成,所以食落無咁油膩!好鍾意竹炭bagel嘅黑色外型,食落外皮超級脆,加埋自家制嘅鷹咀豆醬,微少辣,真心正👍🏻芫荽紫菜肉鬆比高包 (Coriander & Vegan Meat Floss Bagel) $118 :呢樣係新推出嘅款式,雖然唔太好芫荽,不過呢期芫荽咁紅,就試試佢!超大嘅size,竹炭bagel夾住超多生菜,芫荽,羽衣甘藍,純素肉鬆… 第一次喺cafe食落勁新鮮嘅生菜同芫荽,而肉鬆連埋個甜辣醬食,又係超正,爆星推薦各位試呢個🥰伯爵茶蛋糕 $54 / 綠茶紅豆蛋糕 $54 :黎得cafe,就緊係要試試cafe cake!呢度嘅蛋糕唔喺軟棉棉,食落又唔會食到好口乾!自己偏愛綠茶紅豆味,綠茶味濃,加上有紅豆粒,正😋Ic

伯爵茶蛋糕 $54 / 綠茶紅豆蛋糕 $54 :
黎得cafe,就緊係要試試cafe cake!

Iced Dirty $50 / Avocado Smoothie $48 :
杯Dirty就正常發揮,下次要試吓佢地嘅特色咖啡!而杯牛油果奶昔就幾驚喜,飲落好濃牛油果味,又creamy,擺左10分鐘左右,都無稀,鍾意牛油果嘅朋友記得唔好錯過😎

溫馨提示,呢間cafe係有兩間相鄰嘅鋪位!一間就喺買嘢食,加兩個望街境嘅堂食位。隔離個間就喺專for堂食喔🙌🏻
2021-06-15
  • 芫荽紫菜肉鬆比高包
2021-06-14 41 浏览
呢間cafe嘅店面望上去已經好吸引,好簡約嘅木系風格食物方面,主打蘇軾,有墨西哥卷,比高包同埋沙律等等,而甜品嘅選擇都有四五款All day breakfast: 入面有齊沙律、竹碳bagel、素豬柳、水果同埋hummus, 個Bagel真係好出色,外面勁脆口,入面咬落煙煙韌韌,好有咬口,而其他配料都好新鮮,特別要讚佢嘅芝士同hummus,配bagel真係超夾無花果牛油果酸種麵包:果然無揀錯,佢嘅酸種麵包一樣出色,外層好香脆,超級有麥嘅香味,麵包面層搽咗層牛油果醬,略嫌比較油膩,不過配返面頭嘅無花果就可以中和返Brownie:第一次食素食version,口感會比較實一啲,但相對冇咁甜,而朱古力味亦都好香濃,比想像中好食Earl grey cake:好香濃嘅伯爵茶味,蛋糕中間嘅忌廉亦都帶有淡淡嘅白灼茶香,蛋糕本體係鬆化嘅口感,重點係唔算甜,食完都冇罪惡感
呢間cafe嘅店面望上去已經好吸引,好簡約嘅木系風格

2021-06-12 149 浏览
第一次食純素嘅餐廳,原來都唔錯😯 木系嘅餐廳佈置感覺機舒服,餐廳仲有好多打卡靚位📸 /All day breakfast $148/平時嘅all day breakfast 有好多bacon/ 腸 我從來都唔太鍾意😕 黎個all day breakfast 就啱我啦🥰 佢嘅竹炭bagel 超吸睛,食落煙韌!另外有大量沙律菜🥗 生果就有牛油果、香蕉、藍莓、橙,食落好清新!仲有我最鍾意嘅大啡菇,面頭鋪滿芝士☺️ 第一次食impossible sausage,冇諗過味道會咁似,係質地有少少唔同😳/芫荽紫菜肉鬆bagel $118/芫荽控又出動🤣真係好香口!vegan 肉鬆又係味道同普通肉鬆冇咩分別,但係質地會硬少少,幾鍾意佢個甜辣醬,加埋生菜好似食緊燒肉咁😂🙈仲有羽衣甘藍添😍/Matcha vegan cake $54/ Earl grey vegan cake $54/vegan 蛋糕食落口質地會比較紮實,但係味道非常濃郁,抹茶味道回甘,earl grey嘅茶味都好香!個人鍾意earl grey 多d☕️忌廉係用左植物奶油,個人覺得比較膩,冇食曬所有cream🙈/Hot latte $48/

/All day breakfast $148/
All  day  breakfast

/芫荽紫菜肉鬆bagel $118/
芫荽紫菜肉鬆bagel

Matcha  vegan  cake
Earl  grey  vegan  cake

/Hot latte $48/ Iced matcha latte $48/
野飲都係素🥰用左oat milk,latte 咖啡味道會太濃,飲得出oat milk 嘅味道!matcha latte 唔會太甜👌🏻

整體黎講,食物質素唔錯,原來食素都可以超飽😳餐廳環境舒服,同友人食下嘢吹下水都係一個唔錯嘅選擇👌🏻
All  day  breakfast
芫荽紫菜肉鬆bagel
Matcha  vegan  cake
Earl  grey  vegan  cake
2021-06-12 24 浏览
尋日食完餐晚飯飽到早餐都食唔到,想食清DD, 本來想行去柯士甸睇下有咩食,行行下見到間coffee shop, 應該有沙律掛?試下啦!原來鋪頭分左兩間,一間落order, 女士們去幫手搵位,落單呢D粗重野等我來!原來menu 所有野都係齋,大致分包類同沙律類,我見到墨西哥卷又好想食,咁就一條卷兩份沙律啦,叫完有震震機,過去會合同事傾一陣就有野食喇先介紹下女士們食的沙律先大啡菇牛油果芝士沙律,賣相好靚,有幾朵食用花,見到都好賞心悅目,飲品幫佢配左杯Banana Mango Smoothie, 咁熱的天氣爽喇掛?另一款係素三文魚牛油果沙律賣相都ok丫不過啡菇好似吸引D, 呢個配左杯Americano兩款我都試左少少,個人同同事都覺得啡菇比較突出同吸引,素三文魚同坊間比較的話可能有少少失色,但整體水準不錯到我自己個份和風牛油果吞拿魚素墨西哥卷,烤過的卷皮包住好充實的生菜蘿蔔絲青瓜同牛油果加沙律醬,我唔明點解個口可以咁大一口放晒D餡料落個咀,口感好豐富又好係我今日想食的野,好快我就食左一半,更快又食晒成份。。。但佢兩個仲食唔到一半搞到我又行左去cashier 睇下有咩食,原來佢地D甜味-蛋糕好

先介紹下女士們食的沙律先

另一款係素三文魚牛油果沙律

搞到我又行左去cashier 睇下有咩食,原來佢地D甜味-蛋糕好似幾吸引,不過今日唔想食甜野,下次再有機會先試試,返返去飲埋杯咖啡就算喇,咖啡好飲但下次再試其他的種類,畢竟佢地應該係主打咖啡

食物份量對女士應該剛好,男士就可能唔多夠,呢度好岩一班女仔來打卡傾計,不過如果太多太多人就會比較嘈

下次如果我前一晚食太多野都可能會再來的😆

價位就大約$100-120 一人左右,尖沙咀來講都可接受丫😌
2021-06-03
2021-06-11 37 浏览
✔️𝐯𝐞𝐠𝐚𝐧🌱 ✔️𝐩𝐞𝐭 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲🐶我哋嗌咗... 🥑無花果及牛油果酸種麵包套餐 $𝟵𝟴🥯大啡菇及芝士比高包套餐 $𝟭𝟭𝟴🍫無麩質朱古力蛋糕 $𝟱𝟲🍵抹茶紅豆蛋糕 $𝟱𝟰☕️𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄 $𝟱𝟴🕳𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 $𝟱𝟬✨賣相: 4/5👅味道: 5/5🌏環境: 3/5💰性價比: 3.5/5🍽 服務: 2.5/5 (自助)🥡 速遞:❌💛一間超有驚喜嘅#純素 食店💛食素嘅朋友一定一定要save低呢個post‼️第一次去#vegancafe,其實一開始冇乜大期望,始終都係覺得#vegan 嘢味道點都會爭少少😂 點知真係好驚喜😍唔講完全唔會知所有嘢都係用素嘅材料去整,同埋樣樣野都係大大份大大啖好滿足😌🤰🏻🍰好出色嘅甜品(〃ω〃)#抹茶紅豆蛋糕 cream好light一啲都唔膩,重要唔甜❗️加上佢冇用蛋所以蛋糕嘅口感會比較紮實!#朱古力蛋糕 一定要推介俾所有朱古力迷🍫唔甜唔苦又唔膩,同樣地口感會比較紮實,再配埋偏酸嘅#coldbrew(玻璃樽好靚✨)或者#dirty (當然係用#oatmilk 啦)簡直就係perfect match!💯 🥯主食 ♪(´ε` )#牛油果 同#無花果 #sourd
✔️𝐯𝐞𝐠𝐚𝐧🌱 ✔️𝐩𝐞𝐭 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲🐶

✨賣相: 4/5
👅味道: 5/5
🌏環境: 3/5
💰性價比: 3.5/5
🍽 服務: 2.5/5 (自助)
🥡 速遞:❌

💛一間超有驚喜嘅#純素 食店💛

🍰好出色嘅甜品(〃ω〃)

🥯主食 ♪(´ε` )
#牛油果 同#無花果 #sourdough 呢個組合又清新又打卡able,唔錯~ 我哋一見到個bagel 俾佢個size嚇親,超足料❗️佢嘅竹炭bagel真係有一陣竹炭味🎋(有用開竹炭產品嘅朋友一定會明我講咩🤪)但菜嘅份量比例上就多咗啲,遮晒#portobello 同#vegancheese 嘅味道好可惜🥺加上素芝士味道冇普通芝士咁濃,亦冇拉絲嘅效果🥺滿足唔到我地呢啲芝士控🤣🧀

不過❕
如果大家開始食厭一般嘅cafe,不妨一試呢間!保證會比到驚喜大家(๑>◡<๑)

📝 佢地落單嘅位置隔離仲有啲vegan products嘅retail,大家可以去睇吓!不過舖頭位置有啲偏僻,同埋有兩個舖位,大家可能要行遠少少去隔離嗰間落單先再過返去右邊搵位,如果唔係就好似我哋咁戇居居企咗喺食嘢嗰邊嘅舖位等咗成10分鐘先發覺🥲
——————-⠀
🍴| VegoCoffee 齋啡
📍| 尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖
2021-04-28
  • 抹茶紅豆蛋糕
  • 無麩質朱古力蛋糕
2021-06-09 225 浏览
  位於柯士甸道的純素𝑐𝑎𝑓𝑒,面向馬路,但行人不多,有種忙裏偷閑的感覺。  裝修走木系文青風格,有大量乾花和植物🍃,還有一個🍁楓葉鞦韆供食客留下倩影📸。環境不錯☺️,也沒有用餐時限。  其實已經來吃過一次紅絲絨蛋糕🍰,但實在太好吃了,今次𝑒𝑛𝑐𝑜𝑟𝑒😆.◇紅絲絨蛋糕◇$54(跟餐+$47)建議一定要點這個🍰,超級好吃😋口感和一般蛋糕不同,比較濕潤和厚實。忌廉入口輕盈,和蛋糕體有口感上的對比。沒有奶和蛋的純素蛋糕也可以很好吃❣️.◇伯爵茶蛋糕◇$54(跟餐+$47)伯爵茶味超級香濃。口感比紅絲絨蛋糕乾身和鬆散一些。但整體來說也很不錯🙆🏻‍♀️.◇芫茜紫菜肉鬆比高包◇$118這款是新𝑚𝑒𝑛𝑢💚芫荽愛好者可以一試~𝐵𝑎𝑔𝑒𝑙🥯可以選原味/竹灰,這次選了竹灰。𝐵𝑎𝑔𝑒𝑙 𝑠𝑖𝑧𝑒很大,所以份量算多👍🏻內餡有素肉鬆、紫菜、青瓜、羽衣甘藍等等用料豐富且食材新鮮😌甜辣醬和素肉鬆的配搭超級有驚喜❣️酸辣甜鹹搭在一起毫不違和又開胃😊.◇全日早餐◇$148作為𝐴𝑙𝑙 𝑑𝑎𝑦 𝑏𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡愛好者當然要點這個🙌🏻有素豬柳、芝士🧀、大啡菇、牛油果🥑、沙律🥗

◇紅絲絨蛋糕◇$54(跟餐+$47)
建議一定要點這個🍰,超級好吃😋
口感和一般蛋糕不同,比較濕潤和厚實。
忌廉入口輕盈,和蛋糕體有口感上的對比。
沒有奶和蛋的純素蛋糕也可以很好吃❣️
紅絲絨蛋糕
◇伯爵茶蛋糕◇$54(跟餐+$47)
伯爵茶味超級香濃。
口感比紅絲絨蛋糕乾身和鬆散一些。
但整體來說也很不錯🙆🏻‍♀️
◇芫茜紫菜肉鬆比高包◇$118
這款是新𝑚𝑒𝑛𝑢💚芫荽愛好者可以一試~
𝐵𝑎𝑔𝑒𝑙🥯可以選原味/竹灰,這次選了竹灰。
𝐵𝑎𝑔𝑒𝑙 𝑠𝑖𝑧𝑒很大,所以份量算多👍🏻
內餡有素肉鬆、紫菜、青瓜、羽衣甘藍等等
用料豐富且食材新鮮😌
甜辣醬和素肉鬆的配搭超級有驚喜❣️
酸辣甜鹹搭在一起毫不違和又開胃😊
芫茜紫菜肉鬆比高包
◇全日早餐◇$148
有素豬柳、芝士🧀、大啡菇、牛油果🥑、沙律🥗
還有鷹嘴豆醬、香蕉、士多啤梨🍓和藍莓
以及一個竹灰𝑏𝑎𝑔𝑒𝑙🥯🖤
份量很多,非常豐盛,男士吃也一定會飽☺️
全日早餐
◇𝐵𝑒𝑒𝑡𝑟𝑜𝑜𝑡 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒◇$44(跟餐+$15)
比較特別的品項,所以點來試試~
紅菜頭的味道和豆奶出奇地搭💘
只是略嫌奶泡打得有點粗糙,有點影響口感。
顏色很少女💖也有拉花,很適合打卡。
◇𝐼𝑐𝑒𝑑 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒◇$50(跟餐+$15)
味道平衡,正常發揮,有漸層☺️
伯爵茶蛋糕

幾個月前來過這家已經對它很有好感,因為看到有新𝑚𝑒𝑛𝑢,於是日前跟友人再來試一次☺️。
  味道其實不錯,但𝑏𝑎𝑔𝑒𝑙很難進食得優雅🙈而且如果想和人分享的話會有難度😆
  個人還是偏好比較容易進食的墨西哥卷多些~
p.s.
1.要注意的是這裏是自助形式。餐具🍴是即棄的,用餐完畢後要自己收拾乾淨,把餐盤還給店員。
2.這裏寵物友好🐶🐱,大家可以帶貓狗一起來。

🔅如果沒有試過純素飲食的話,🙌🏻強烈建議來這家嘗試一下哦~或許你會對素食🌿有所改觀,甚至愛上素食☺️
𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍.
⭐ 推薦程度: 8.5/10⭐
⇨味道: 8.5/10
⇨環境: 8/10
⇨性價比: 7.5/10
芫茜紫菜肉鬆比高包
伯爵茶蛋糕
經吃素友人介紹下拜訪了這間全素咖啡店。餐廳以木系為設計主題,充滿著濃濃的文青味道,且到處都是打卡點🤩紅絲絨蛋糕 及 Flat White我本身不是一個愛吃cream的人,因我很怕很膩的感覺,當知道這個是素的cream卻吃得很放心🤣超級喜歡蛋糕濕潤黏笠的質感🤤且甜度十分適合我❤️我很少喝非牛奶沖成的咖啡,而這杯用燕麥奶沖成的Flat White卻令我驚喜,咖啡香濃味重,喝到最後會有淡淡的燕麥奶香,非常出色。全日早餐相比之下全日早餐卻沒甚麼特別,竹炭bagel太硬太乾,沒有一般bagel的煙靭口感。而其他食材只是香蕉、柳橙、牛油果及蔬菜等普通食材,性價比不高。
經吃素友人介紹下拜訪了這間全素咖啡店。

紅絲絨蛋糕 及 Flat White