2022-01-20 36 浏览
泰式四人餐可提早預訂到時去取!外賣自取價$658, 另太子同旺角免費送貨, 但應該就會冇左個自取價 😂不過如果懶唔想出街都不失為一個好選擇之前社交平台睇到人share, 我作為泰菜fans就點都試下見佢除左呢啲外賣特價餐, 佢午市都有七折, 睇落下menu都好抵食!套餐來講, 特別講下以下幾樣覺得最正既!泰式拼盤有蝦餅, 魚餅同春卷, 蝦餅就炸既冬甩形切開一半, 點泰式辣醬好惹味魚餅就用鯪魚肉, 有少少香草; 春卷老實講就一定冇即食咁熱辣辣, 但佢都keep到皮脆, 入面既蔬菜好soft泰式海南雞唔係傳統泰式戈種重蒜既醬, 只係左泰式辣汁, 但因為雞夠靚, 又有啲番茄同青瓜墊底, 食落好fresh半隻雞好足料, 雞脾好正菠蘿雞肉炒飯口感好豐富, 有大大舊雞肉同菠蘿, 臘腸, 青豆, 紅蘿蔔, 另外仲有提子乾食落甜甜地泰式甜品馬豆糕比較腍身, 底有啲西米粒, 但椰味好重都唔錯大菜糕有椰青肉絲好爽口, 透明既大菜糕好清甜
泰式四人餐可提早預訂到時去取!

不過如果懶唔想出街都不失為一個好選擇

套餐來講, 特別講下以下幾樣覺得最正既!

泰式拼盤

泰式海南雞
半隻雞好足料, 雞脾好正

菠蘿雞肉炒飯

泰式甜品
馬豆糕比較腍身, 底有啲西米粒, 但椰味好重都唔錯
大菜糕有椰青肉絲好爽口, 透明既大菜糕好清甜
外卖自取
2022-01-20 19 浏览
因為疫情關係,晚市無得堂食,今日上左朋友屋企晚飯,見到鼎豐雞煲泰國菜有個外賣套餐幾吸引,原價$738,外賣自取再減!4人餐總共先$658,所以就揀左黎食啦!人均消費都係$160蚊左右🎉 超抵食👏套餐都幾多元化,而且絕對食得飽!想食肉類有海南雞飯。啲雞幾滑而且份量好多,有半隻架!我最鐘意係泰式拼盤,有蝦餅魚餅同埋春卷再配泰式酸辣醬,好開胃同埋好好食😋 健康着想,佢哋好貼心地有一個炒雜菜,最鍾意食西蘭花同蘿蔔。最給正嘅一定係咖喱軟殼蟹,有4隻,一人一隻再加蒜蓉包,可以俾你點啲咖喱嚟食。超好味😋另外一個推薦嘅菜係菠蘿雞肉炒飯,我想講真係滿滿誠意,係原個菠蘿外賣黎。超香!仲要有埋甜品,又飽又好食。

套餐都幾多元化,而且絕對食得飽!
仲要有埋甜品,又飽又好食。

👧🏻😋👅🍽✨鼎豐雞煲泰國菜 (太子砵蘭街)抵食外賣泰式套餐🇹🇭👍🏻-❤️大約每人$160都好多野食! ❤️外賣自取包裝得好好, 錫紙保溫包到實一實, 一盒盒好整齊❤️外賣可以預訂, 餐廳社交平台 post話早一日都夠-🏃🏻🍱😋👨‍👩‍👧‍👦外賣自取特價四人套餐 $658 (原價$738)-🇹🇭🍢1️⃣ 泰式拼盤 (蝦餅/魚餅/春卷)✨每款四舊都係一人一舊試下冇咁飽滯, 另外仲俾多左兩粒好似豬肉丸咁既好彈牙好好味 (餐牌本身冇包的)✨醬料都有兩款, 一個泰式辣醬, 一個酸酸甜甜梅子醬咁-🌶🐥2️⃣ 泰式酸辣鳳爪✨好大份! 每隻又好大隻, 好多酸菜辣菜✨鳳爪肉好爽口同入味-🇹🇭🐔3️⃣ 泰式海南雞 (半隻)✨超級滑!!! 皮又滑肉又滑! 半隻有髀有胸有背, 連胸都超級滑!✨就算唔點醬都好夠味, 少少鹹香-🔥🦀 4️⃣ 皇牌咖哩軟殼蟹✨黃咖哩辣度低, 有輕量薑黃味, 落左好多椰糖所以偏甜✨幾隻炸軟殼蟹都脆口多肉, 如果可以分開裝就更好-🧄🥖 5️⃣ 蒜蓉包 (4件)✨比較圓既切法, 上面已搽滿蒜蓉同牛油✨包soft, 點咖哩汁好香-🍍🐓 6️⃣ 菠蘿雞肉炒飯✨半個菠蘿個飯碗, 飯堆起漲卜卜超好食✨入面炒埋好滑既雞肉, 臘
👧🏻😋👅🍽✨
鼎豐雞煲泰國菜 (太子砵蘭街)
抵食外賣泰式套餐🇹🇭👍🏻
❤️大約每人$160都好多野食!
❤️外賣可以預訂, 餐廳社交平台 post話早一日都夠
🏃🏻🍱😋👨‍👩‍👧‍👦
外賣自取特價四人套餐 $658 (原價$738)

🇹🇭🍢
1️⃣ 泰式拼盤 (蝦餅/魚餅/春卷)
✨醬料都有兩款, 一個泰式辣醬, 一個酸酸甜甜梅子醬咁

🌶🐥
2️⃣ 泰式酸辣鳳爪
✨好大份! 每隻又好大隻, 好多酸菜辣菜
✨鳳爪肉好爽口同入味

🇹🇭🐔
3️⃣ 泰式海南雞 (半隻)
✨就算唔點醬都好夠味, 少少鹹香

🔥🦀
4️⃣ 皇牌咖哩軟殼蟹
✨黃咖哩辣度低, 有輕量薑黃味, 落左好多椰糖所以偏甜
✨幾隻炸軟殼蟹都脆口多肉, 如果可以分開裝就更好

🧄🥖
5️⃣ 蒜蓉包 (4件)
✨比較圓既切法, 上面已搽滿蒜蓉同牛油
✨包soft, 點咖哩汁好香

🍍🐓
6️⃣ 菠蘿雞肉炒飯
✨半個菠蘿個飯碗, 飯堆起漲卜卜超好食
✨入面炒埋好滑既雞肉, 臘肉, 菠蘿, 三色豆, 蛋炒飯底; 貼心地肉鬆另外兜仔上
✨最抵讚係食晒飯後個菠蘿蓋仲有好多肉, 刮出黎食超多汁超甜!!

🇹🇭🥦
7️⃣ 泰式炒雜菜
✨西蘭花, 椰菜花, 芥蘭, 菇片, 仲有乾蒜係面好香口
✨炒菜冇乜出水, 同時都唔會好油

🇹🇭🍮
8️⃣ 泰式甜品 (4件)
✨椰汁馬豆糕同椰汁大菜糕, 少少地甜甜地作套餐句號

🥤
9️⃣ 罐裝飲品 (4罐)
外賣自取免收加一服務費
外卖自取
心血來潮想食泰國野,見到呢間外賣嘅4人套餐有7個餸 + 甜品 +飲品,仲有外賣優惠價,份量勁足.超抵食外賣返屋企慢慢品嚐.食得安心又安全📍泰式酸辣鳳爪涼拌小食之中.酸辣鳳爪係必食嘅一款,先嚟幾隻開胃先📍泰式拼盤魚餅.蝦餅.春卷,店員貼心幫我介開盒蓋,唔洗焗到淋哂,拎到返嚟仲係脆卜卜📍泰式海南雞泰式海南雞啖啖肉.肉夠嫩,不能缺少旁邊嘅辣汁📍皇牌咖哩軟殼蟹大大鍋咖哩汁,味道濃郁,唔會好辣,配埋軟殼蟹.真心正📍蒜蓉包打開盒已經聞到勁香蒜蓉味,片片都沾上蒜蓉粒,又香又脆📍菠蘿海鮮炒飯一定要讚下呢個外賣包裝,成個手提籃一樣打開係原個菠蘿海鮮炒飯,仲附有肉鬆.腰果可以自由加上📍泰式炒雜菜雜菜樣樣有啲,泰式炒更惹味📍椰汁西米糕📍泰式椰青糕兩款甜品.仲有每人一罐飲品,為今餐劃上完美嘅句號。農曆新年繼續禁堂食,屋企人已經講定到時再叫6人餐一齊食
心血來潮想食泰國野,見到呢間外賣嘅4人套餐
外賣返屋企慢慢品嚐.食得安心又安全

📍泰式酸辣鳳爪

涼拌小食之中.酸辣鳳爪係必食嘅一款,先嚟幾隻開胃先

📍泰式拼盤

📍泰式海南雞

泰式海南雞啖啖肉.肉夠嫩,不能缺少旁邊嘅辣汁

📍皇牌咖哩軟殼蟹
大大鍋咖哩汁,味道濃郁,唔會好辣,配埋軟殼蟹.真心正

📍蒜蓉包

打開盒已經聞到勁香蒜蓉味,片片都沾上蒜蓉粒,又香又脆

📍菠蘿海鮮炒飯

一定要讚下呢個外賣包裝,成個手提籃一樣
打開係原個菠蘿海鮮炒飯,仲附有肉鬆.腰果可以自由加上

📍泰式炒雜菜

雜菜樣樣有啲,泰式炒更惹味

📍椰汁西米糕📍泰式椰青糕

兩款甜品.仲有每人一罐飲品,為今餐劃上完美嘅句號。

農曆新年繼續禁堂食,屋企人已經講定到時再叫6人餐一齊食
2022-01-17
午餐
  • 泰式椰青糕
  • 椰汁西米糕
  • 泰式海南雞
  • 泰式酸辣鳳爪
  • 皇牌咖哩軟殼蟹
疫情影響晚市又無得堂食,又比我搵到呢間泰國餐廳有外賣套餐,原來外賣都可以有堂食咁好嘅質數。「泰式拼盤」拼盤有齊蝦餅.魚餅.春卷,外皮香脆配上甜酸醬味道更好食「泰式酸辣鳳爪」酸酸辣辣好醒胃,鳳爪好爽口,做前菜同小食嘅最好選擇「泰式海南雞」半隻份量都大大盒,雞肉嫩滑,完全唔鞋,沾上薑蓉同泰式辣汁一樣正「皇牌咖哩軟殼蟹」大大兜,咖哩汁撈飯好惹味呀,同軟殼蟹好夾呀「蒜蓉包」一打開蓋已經聞到勁香蒜蓉味,外賣都依然脆卜卜「菠蘿海鮮炒飯」原個菠蘿炒飯.因為屋企人喜歡海鮮,所以揀咗呢款配料,朋友話雞肉炒都好食,下次可以再Encore「泰式炒雜菜」泰式炒嘅菜寧舍好食,菇類同菜乜都有d「泰式甜品」兩款泰式甜品都係我最愛,特別係椰汁西米糕嘅椰汁味好香濃,泰式椰青糕好清甜爽口4人套餐仲跟埋每人一罐罐裝飲品,真係超抵食.大滿足

「泰式拼盤」
拼盤有齊蝦餅.魚餅.春卷,外皮香脆
配上甜酸醬味道更好食

「泰式酸辣鳳爪」
酸酸辣辣好醒胃,鳳爪好爽口,做前菜同小食嘅最好選擇

「泰式海南雞」

「皇牌咖哩軟殼蟹」
大大兜,咖哩汁撈飯好惹味呀,同軟殼蟹好夾呀

「蒜蓉包」
一打開蓋已經聞到勁香蒜蓉味,外賣都依然脆卜卜

「菠蘿海鮮炒飯」

「泰式炒雜菜」
泰式炒嘅菜寧舍好食,菇類同菜乜都有d

「泰式甜品
兩款泰式甜品都係我最愛,特別係椰汁西米糕嘅椰汁味好香濃,
泰式椰青糕好清甜爽口

4人套餐仲跟埋每人一罐罐裝飲品,真係超抵食.大滿足
2022-01-10 17 浏览
朋友之前曾經在這裏吃過一次,覺得火鍋味道很好,今晚便再來到這裏來試吓泰菜。鹹魚炒芥蘭$83,芥蘭口感清爽,鹹魚份量適中,兩者非常之配合。泰式柚子蝦沙律$98,柚子味道清甜,蝦肉爽口彈牙,醬汁酸中帶辣,非常有泰國特色。泰式海南雞半隻$148,海南雞已經起骨,雞肉鮮嫩,雞皮爽脆,加上兩個特色的海南雞醬,非常滋味。泰式串燒沙嗲半打$98,炭燒味道香濃,外脆內軟,肉質豐富,加上花生味十足的沙嗲,更加覺得有泰國特色。原隻芒果糯米飯$43,椰漿味道香濃,糯米飯軟硬適中,芒果如果再甜一點更好。青島啤酒$25,冰凍的啤酒,非常配合吃泰菜。

青島啤酒$25,冰凍的啤酒,非常配合吃泰菜。
2022-01-02 28 浏览
今日品嚐既係太子鼎豐雞煲泰國菜地方企理,店員服務良好,首先加左印象分先今餐以小食為主,由泰式炸春卷開始三條切半,裡面啲料擺得幾足,春卷皮都炸得香脆然後係泰式乾炒雞肉河同平時食開既炒河有少少唔同,河粉粗啲,同埋剪得比較短炒得唔太油膩,食落感覺幾好跟住係三款燒烤肉類首先係泰式沙嗲串燒,雞牛豬各三份雞肉串十分嫩滑,其餘兩種亦都頗有水準同沙嗲汁配合得唔錯其次係泰式燒豬頸肉唔算油,咬落又脆口又惹味,肉質彈牙係食過最好食既豬頸肉全場最鍾意就係呢款泰式青檸燒牛肉燒烤功力值得稱讚,食得出靚牛肉本身味道可惜無叫飯,唔係配住食隨時食得落幾碗極其推薦最後係龍眼冰龍眼份量十足,味道本身都唔錯,值回票價
今日品嚐既係太子鼎豐雞煲泰國菜
地方企理,店員服務良好,首先加左印象分先

今餐以小食為主,由泰式炸春卷開始
三條切半,裡面啲料擺得幾足,春卷皮都炸得香脆

然後係泰式乾炒雞肉河
同平時食開既炒河有少少唔同,河粉粗啲,同埋剪得比較短
炒得唔太油膩,食落感覺幾好

跟住係三款燒烤肉類
首先係泰式沙嗲串燒,雞牛豬各三份
雞肉串十分嫩滑,其餘兩種亦都頗有水準
同沙嗲汁配合得唔錯

其次係泰式燒豬頸肉
唔算油,咬落又脆口又惹味,肉質彈牙
係食過最好食既豬頸肉

全場最鍾意就係呢款泰式青檸燒牛肉
燒烤功力值得稱讚,食得出靚牛肉本身味道
可惜無叫飯,唔係配住食隨時食得落幾碗
極其推薦

最後係龍眼冰
龍眼份量十足,味道本身都唔錯,值回票價
2021-12-29
2021-12-29 31 浏览
冬天最岩就打邊爐食燒肉但有時打邊爐成日食黎食去都係果幾味都有啲悶悶地,想一次過食下其他野.呢間除左普通打邊爐,仲有雞煲,原個新鮮椰青雞煲,最正係有成個menu咁多既地道泰國菜揀,岩晒貪心既我,即刻叫埋好姊妹一齊黎食喇梗係!__________________________🔹招牌雞煲 半隻 $188,一隻$298👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ❌朋友唔食得辣,所以叫左無辣版其實店主已經講左麻辣雞煲唔麻辣會無晒風味.上台既時候雞件已經熟左,炒多兩炒就食得香味係有既都好食既,不過就如店主講,無麻辣既雞煲就無咁惹味,同埋煲得耐會有少少咸.神奇係雞件煲左好耐,都仲係幾嫩,唔會老同鞋口.🔹 泰式炸蝦餅 $92👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑Keto friendly: ❌一碟三個蝦餅,開半有六件都幾大個,炸得幾酥脆不過蝦膠如果再多啲會更好.🔹 泰式串燒沙嗲 $98半打👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ❌叫左豬牛雞各兩串沙嗲醬甜甜地唔錯串燒肉粒都幾大串,不過唔太食得出三隻肉既分別.🔹 泰式新鮮豬肉碎生菜包 $98👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️呢個好食!炒得小小辣好惹味!
冬天最岩就打邊爐食燒肉
但有時打邊爐成日食黎食去都係果幾味
都有啲悶悶地,想一次過食下其他野
__________________________
🔹招牌雞煲 半隻 $188,一隻$298

Keto friendly: ❌
朋友唔食得辣,所以叫左無辣版
其實店主已經講左麻辣雞煲唔麻辣會無晒風味
上台既時候雞件已經熟左,炒多兩炒就食得
神奇係雞件煲左好耐,都仲係幾嫩,唔會老同鞋口
🔹 泰式炸蝦餅 $92

👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
Keto friendly: ❌
一碟三個蝦餅,開半有六件
都幾大個,炸得幾酥脆
不過蝦膠如果再多啲會更好

不過唔太食得出三隻肉既分別
🔹 泰式新鮮豬肉碎生菜包 $98

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ⭕️
呢個好食!炒得小小辣好惹味!
蒜蓉,泰式香料既味道好出又唔會太重手,正!
生菜又大塊又新鮮,都俾左幾多塊下
可以中和一下肉碎既辣味
一定夠你包晒啲肉
🔹 黃咖喱豬肉石鍋 $128

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
咖哩有青咖哩同黃咖哩揀
店員話青咖哩會有少少辣,
黃咖哩就甜甜地,小朋友都岩食
肉都有好多選擇
蝴蝶腩/牛脷/黑毛豬梅肉/牛頸脊/軟殻蟹/大虎蝦等,真係選擇困難,不過店員會主動同你講邊樣貨新鮮邊樣靚
最後我哋揀咗蝴蝶腩,係豬既腩位,咬落去口感同牛腩十分相似,肉質軟腍又入味,果然冇介紹錯
小知識: 每隻豬只有一片蝴蝶腩,是連住豬肺的肉,連筋帶肉,比腩肉腍,囗感帶脆,有啲似牛的崩沙腩咁。
🔹 泰式蒜蓉包 $38

🔹 泰式烤酥餅 $35

叫得咖哩又點少得叫蒜蓉包烤餅
個人覺得蒜蓉包好食啲,夠膽夠鬆化,又帶少少牛油香

聽店員講,連隔離出名既鐵板燒都係拎同一間貨
另外仲叫左呢啲,不過無乜特別就唔講嚕
椰青 $48

蒜蓉炒菜 $83
芒果糯米飯 $58
放工相約舊同事食飯,佢話之前行咗去位於太子嘅「鼎豐雞煲泰國菜」食晏覺得唔錯,所以呢晚帶我嚟試吓😃。餐廳環境唔錯,感覺乾淨衞生,而且餐枱闊落,客人坐得相當舒服。根據餐廳名稱所示,你唔難估到佢同時提供雞煲火鍋🍲同泰菜🇹🇭,不過老實講市面上無乜餐廳會咁做!喜出望外地,餐廳兩方面都整得好好食,而且份量非常多,性價比高。圖中嘅份量我認為四個人都夠食啊。泰國椰青雞煲($208/半隻),餐廳主打雞煲,枱枱都有嗌咁濟,口味有多款選擇,包括招牌麻辣🌶、泰式香辣、滋補螺片花膠雞同椰青雞煲。我哋驚辣味會好強,加上想飲啖湯,就揀咗椰青。雞煲真材實料,嗌半隻都有一大碟🐔,而且部位完整,好多肉食,又無乜碎骨。椰青湯底清潤,見住店員親手開椰青再倒椰水落去🥥,味道天然,無添加味精,飲落好舒服,不過始終係雞湯,就避免唔到有少少油。泰式青檸燒牛肉($98),🥩燒牛肉經常出現喺泰國菜式,但呢碟與別不同,因為牛肉燒至七成熟,並無燒乾或變嚡,相反肉質保持嫩滑,更帶有燒烤嘅香氣,肉味亦濃郁。牛肉可以沾伴旁嘅酸辣汁食,另外亦可吱青檸汁吊味🍋。但如果唔自己吱青檸嘅話,呢道菜其實係無乜青檸嘅元素。泰式豬頸肉炒通菜($98),💚炒菜大大
泰式青檸燒牛肉
泰式豬頸肉炒通菜
泰式豬頸肉炒通菜($98),💚炒菜大大碟,本身掙扎緊嗌乜口味好,但見到多$1X有埋豬頸肉一齊炒,感覺抵食啲,就嗌呢款。通菜嫩綠爽口,每條都掛滿汁,而個汁微微辣,幾惹味🌶。豬頸肉就還好,冇乜脆邊肥肥脂肪位,口感似叉燒,未有太大驚喜🐷。
泰式青咖哩牛肉炒米粉
泰式青咖哩牛肉炒米粉($88),咖哩飯食得多,但配炒米就比較少見。再者,🥘呢碟係用上青咖哩炒,而唔係黃咖哩,所以椰香味顯著,但同時亦帶有一定辣度。米粉麵條偏粗身,質感煙韌,每條都好鬼入味。餸料除咗有牛肉之外,亦有豆角同茄子仔🍆,如果加埋芽菜就更爽。
飲品方面,我哋要咗龍眼冰($36)同青檸梳打($36),飲品貫徹餐廳特色,就係大大杯🥤。龍眼冰甜甜蜜蜜,而且仲有唔少果肉食。青檸梳打都夠味,唔係單單得兩片檸檬。
總括嚟講,呢間餐廳絕對值得高度推介🌟,邊諗到可以邊食泰菜,邊嘆雞煲吖,而且仲要兩樣都咁正😋。最後,店員們服務態度非常友善,令到整個用餐過程都好開心。
2021-12-08
泰式青檸燒牛肉
泰式豬頸肉炒通菜
泰式青咖哩牛肉炒米粉
2021-12-23 27 浏览
椰青雞煲邊爐一直是我的All Time Favourite!用椰青水做湯底清甜又滋潤,還可帶出雞件的鮮味,無敵!天氣又凍又乾燥,上OpenRice找到這間雞煲泰國菜店超多好評,抱著期待的心態,果然沒讓我失望!食物高質不在話下,店員也很友善Helpful,也看得出有不少街坊捧場客,平日Dinner時段最好也Book檯以免撲空。泰國椰青雞煲(半隻) $208店員熟手地將原個椰青的椰青水和椰肉倒進湯底,加熱後再放入雞件,調好Timer等煲滾就大功告成了!店員全程協助,坐定定耐心等候就可以了!店員建議先喝湯、再邊爐。看著如此真材實料,湯底當然非常高質,不但鮮甜,而且還有大大條竹笙配料,吃得出的誠意,沒什麼可以挑剔!2人Order半隻雞份量就很足夠,雞件碎骨算少,而且很嫩滑,2人未開始吃邊爐料已飽了一半。安格斯牛小排(小) $178雖然是小Size,但也有大約20片!牛小排油脂分布均勻,肉質緊實,牛味濃郁。在這個高質湯底下,不用沾任何調味醬汁、吃原味就是最好吃了!芫茜餃 $52看到芫茜二字,芫茜黨黨員立刻雙眼發光!簡單餡料只有芫茜和豬肉,芫茜味突出,豬肉也有質感,不是不知名的豬肥膏假肉。8隻飽滿

泰國椰青雞煲(半隻) $208

安格斯牛小排(小) $178
芫茜餃

芫茜餃 $52
看到芫茜二字,芫茜黨黨員立刻雙眼發光!簡單餡料只有芫茜和豬肉,芫茜味突出,豬肉也有質感,不是不知名的豬肥膏假肉。8隻飽滿的芫茜餃性價比不錯!

餐廳除了有椰青雞煲外,還有其他麻辣濃味雞煲和泰國菜!眼見鄰座的明爐蒸烏頭、串燒和原個菠蘿炒飯都相當吸引,已經約定下次要來試試這裡的泰國菜了!
芫茜餃
2021-12-22 24 浏览
冬天梗係想暖笠笠食返個暖身又滋補嘅花膠雞煲🍲呢間二合為一 食泰菜或者食打邊爐雞煲都可以 !!滋補螺片花膠雞煲湯底主打冇味精 😋雞湯呈奶白色,面頭有一層金黃色的油脂🤩🤩滾起後便會溶化 ,員工會幫你落雞煮5️⃣分鐘先,熟左先喝雞湯及食雞先 ,湯底非常清甜😋😋雞肉嫩滑 ,花膠筒滋補一流 👍🏻👍🏻黑毛豬梅頭肉 油脂分布平均 肥瘦適中 ,肉味香濃 😎即炸魚皮 好少地方有即炸😝香脆可口, 大大片食得好過癮🤪🤪烏冬 煙靭彈牙😊吸湯汁一流🥳花膠雞湯烏冬 正👍🏻👍🏻馬拉盞炒通菜 真系有泰式風味😎😎爽脆有鑊氣😋

冬天梗係想暖笠笠食返個暖身又滋補嘅花膠雞煲🍲
呢間二合為一 食泰菜或者食打邊爐雞煲都可以 !!

滋補螺片花膠雞煲

黑毛豬梅頭肉
油脂分布平均 肥瘦適中 ,肉味香濃 😎

即炸魚皮
好少地方有即炸😝香脆可口, 大大片食得好過癮🤪🤪

烏冬
煙靭彈牙😊吸湯汁一流🥳花膠雞湯烏冬 正👍🏻👍🏻

馬拉盞炒通菜
真系有泰式風味😎😎爽脆有鑊氣😋
2021-12-19
2021-12-22 24 浏览
朋友介紹我去太子食泰國菜係一間新開正宗泰國菜由泰國人主理 廚師亦係泰國人呢道除咗有泰國菜之外仲有泰式雞煲都好吸引我地就點咗正宗泰國菜試下先泰式燒豬頸肉 $98豬頸肉好大片 肥瘦適中外邊燒得香口 肉質軟腍泰式酸辣鳳瓜 $67酸得起勁 仲愈食愈辣鳳瓜咬落爽口 好開胃嘅前菜泰式椰汁雞湯 $98冬蔭功味加啖啖椰香味道層次豐富入面雞肉好足料鮮芒蟹肉炒飯 $132清新醒胃 賣相吸引粒粒芒果果肉鮮甜啖啖蟹肉十分滋味加入蛋花同香蔥 口感豐富飛天炒通菜 $83香噴噴 醬汁惹味

朋友介紹我去太子食泰國菜

加入蛋花同香蔥 口感豐富

飛天炒通菜 $83
香噴噴 醬汁惹味
2021-12-21 28 浏览
泰式柚子蝦沙律🥗柚子大大粒口感一流,蝦🦐比平時個d更加爽口,醬汁酸酸甜甜又開胃又好味加左小小櫻花蝦脆脆地,我個人覺得好好食😋泰式拼盤(細):有雞丸、春卷、蝦餅同魚餅,樣樣小小地每款試齊一百分好食十分滿足。皇牌咖喱軟殼蟹:幾鐘意食軟殼蟹,不需要剝殼啖啖肉又有蟹味,佢地嘅黃咖喱一d都唔辣有三色椒同洋蔥。咖喱更係配蒜蓉包,點汁食冇得輸。原隻芒果糯米飯🥭芒果又甜又多,糯米飯熱辣辣加埋椰汁又香又好味😋

咖喱更係配蒜蓉包,點汁食冇得輸。

2021-12-20
2021-12-17 124 浏览
【太子•鼎豐雞煲泰國菜】—————————————————————————未打食評都要俾5粒星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一間令人再食餐廳首先入到店鋪已見環境舒適乾淨 枱與枱之間唔會好迫 店員都好有禮貌 相信有個係老闆 佢每枱都講幾句 仲問我做咩唔叫椰青冬陰功 而我真係睇唔到🥲🌟泰式海鮮冬陰功湯(S)HKD109海鮮新鮮又足料 青口 魷魚 秀珍菇 再配唔同香料味道少辣 我鍾意😍 啖啖都食到料🌟皇牌咖喱軟殻蟹HKD160黃咖哩甜甜地唔辣 充滿椰香味 咖哩汁唔稀 掛汁食一流而軟殻蟹都好好食 香脆可口 個汁冇令軟殻蟹腍咗👍🏻蟹肉都相當鮮甜 食得出好新鮮 推介‼️‼️🌟泰式秘製牛油焗大虎蝦HKD160三隻大虎蝦鋪滿蒜蓉 經過燒後咬落陣陣牛油香味散發係成個口 滿足☺️🌟泰式炸木瓜HKD68話說蜜糖小姐唔食泰式木瓜 係朋友話想試點知經過炸後變成一款似送酒小食 食落香口佢有泰式辣醬配 不過本人鍾意配咖哩🌟泰式馬拉盞通菜HKD83🌟泰式蒜蓉包4塊HKD38🥤泰國椰青HKD48呢三樣平時食開飲開 唔特別介紹了。餐廳環境:📸📸📸️📸️📸️服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰人均消費 HKD360 (2人)連加一✨✨
【太子•鼎豐雞煲泰國菜】

📮 太子砵蘭街368-368B號耀中大廈地舖
  • 皇牌咖喱軟殻蟹
  • 泰式秘製牛油焗大虎蝦
2021-12-16 21 浏览
泰式酸辣鳳爪 $67份量好多,鳳爪好爽口,酸酸辣辣好開胃泰式生蝦刺身 $132食泰國嘢一定必點生蝦,生蝦大大隻,爽口又彈牙,配上生蝦醬汁簡直一流泰式拼盤(S) $155有蝦餅、春卷、魚餅同雞丸 各兩件即叫即炸,熱辣辣,我最鐘意係蝦餅炸粉唔會厚,蝦肉爽滑彈牙,點埋個泰式醬汁好好味😋泰式炒通菜 $83炒得好惹味,通菜新鮮翠綠,口感格外爽脆椰汁西米糕 $32呢個又係食泰國嘢必叫嘅☺️ 清甜軟滑,椰香味突出,入面仲有芋頭增加口感——————-龍眼冰 $36青檸梳打$36兩杯飲品都超大杯,龍眼冰好清甜,入面仲要好多龍眼肉,而青檸梳打好香青檸味,清爽又解渴佢哋除咗有泰菜食,仲有雞煲,下次可以試埋佢哋嘅泰國椰青雞煲🐥🐥
泰式酸辣鳳爪 $67
份量好多,鳳爪好爽口,酸酸辣辣好開胃

泰式生蝦刺身 $132

泰式拼盤(S) $155
有蝦餅、春卷、魚餅同雞丸 各兩件

泰式炒通菜 $83
炒得好惹味,通菜新鮮翠綠,口感格外爽脆

椰汁西米糕 $32
——————-