2022-06-25 377 浏览
機緣巧合之下去咗元朗,因為懶得搵其他嘢食,見到鼎泰豐啱就入去啦雖然對上一次食記得好貴唔係幾食,但係今次是但啦突然間又想食大致上都係食嗰啲嘢!不過元朗呢間分店個環境同埋服務質素特別高!超級讚!事實上個商場都非常user friendly 真係撇除地理因素佢係完美嘅鼎泰豐嘅質素非常穩定,呢個係佢嘅特色節日,亦都係佢價錢包埋嘅一樣嘢份量依然係細,而且小食平均一碟都起碼$60,其實係幾貴蔬菜幾大碟嘅不如計$80但係多少少就唔係幾值, 而且食落普普通通今次食紅燒牛肉湯比沙田嗰間滿足,分量好似多少少
雖然對上一次食記得好貴唔係幾食,但係今次是但啦突然間又想食
真係撇除地理因素佢係完美嘅
份量依然係細,而且小食平均一碟都起碼$60,其實係幾貴
蔬菜幾大碟嘅
不如計$80但係多少少就唔係幾值, 而且食落普普通通
今次食紅燒牛肉湯比沙田嗰間滿足,分量好似多少少
午餐
2022-06-12 438 浏览
屯門呢間鼎泰豐裝修也算光鮮亮麗,同屋企人聚會,來一個午餐+下午茶,餐廳內都是提供飽肚的食品,對晒胃口! 四喜烤夫:味道幾好紹興酒醉雞:OK好味,雞也好滑蒜香粉皮肉:好好味小籠包:今天的重點食品,皮夠薄,肉餡則可以吧!台式紅燒牛肉麵:OK好味,牛肉牛筋唔夠諗。清燉雞湯麵:湯OK,但煲完湯的雞肉好鞋,唔好食。菜肉餛飩湯麵:味道OK蝦仁肉絲炒飯:味道OK豆沙小籠包:味道OK茘芋小籠包:味道OK蝦肉煎餃:好好味滷水牛肚:好好味

四喜烤夫

四喜烤夫:味道幾好

醉雞

紹興酒醉雞:OK好味,雞也好滑

蒜香粉皮肉

蒜香粉皮肉:好好味

小籠包

小籠包:今天的重點食品,皮夠薄,肉餡則可以吧!

台式紅燒牛肉麵:OK好味,牛肉牛筋唔夠諗。

清燉雞湯麵:湯OK,但煲完湯的雞肉好鞋,唔好食。

菜肉餛飩湯麵:味道OK

四喜烤夫
醉雞
蒜香粉皮肉
2022-06-01 509 浏览
上星期同屋企人去咗黃金泳灘hea,hea 完一齊黎左呢度食晚飯,因為有小朋友嘅關係,屋企人話覺得鼎泰豐相對冇咁味精所以揀左呢度~⭐️蘿蔔絲伴海蜇皮💰6️⃣2️⃣幾清淡,兩者都爽口,但份量少價錢貴,可以唔駛試⭐️滷水牛肚 💰6️⃣2️⃣同樣比較清淡,個人認為唔夠香唔夠入味⭐️小籠包 💰6️⃣6️⃣招牌菜黎講唔算突出,雖然都有湯汁但係唔算多,還可以吧⭐️香菇素包 💰1️⃣9️⃣小朋友食既,我無試到⭐️黃金流沙包💰4️⃣0️⃣都幾香同埋好流沙👍 不過麵包唔夠鬆軟同埋真心細粒🙈❤️台式紅燒牛肉麵💰7️⃣8️⃣湯底牛味濃郁得黎係偏清甜既,飲得多都唔會覺得味精👍牛肉牛筋都好淋幾好食,但麵條就唔算彈牙❤️蝦肉紅油抄手💰6️⃣8️⃣蝦肉爽口,呢個紅油汁唔會太辣,超香超好食!!我哋個個都要黎點牛肚,點排骨,撈蛋炒飯一齊食,非常惹味!🤤❤️香酥蝦餅💰7️⃣8️⃣又薄又脆,食到蝦肉嘅爽口彈牙,好香口👍😋❤️排骨蛋炒飯💰9️⃣2️⃣塊排骨相對算大塊係呢間餐廳黎講😅肉質唔韌唔乾,蛋炒飯粒粒分明,但對我嚟講都係偏清淡,不過撈完個紅油抄手汁就超好食😂😂 五大一小食埋單$750,但個個都好唔飽😂我諗如果要食飽嘅話人均起碼都要三百先得🙈 以呢間餐廳既grading黎講偏貴,性價比唔算高😅

⭐️蘿蔔絲伴海蜇皮💰6️⃣2️⃣
蘿蔔絲拌海蜇皮

幾清淡,兩者都爽口,但份量少價錢貴,可以唔駛試

⭐️滷水牛肚 💰6️⃣2️⃣
滷水牛肚

同樣比較清淡,個人認為唔夠香唔夠入味

⭐️小籠包 💰6️⃣6️⃣
小籠包

招牌菜黎講唔算突出,雖然都有湯汁但係唔算多,還可以吧

⭐️香菇素包 💰1️⃣9️⃣
小朋友食既,我無試到

⭐️黃金流沙包💰4️⃣0️⃣
黃金流沙包

黃金流沙包
都幾香同埋好流沙👍
不過麵包唔夠鬆軟同埋真心細粒🙈

❤️台式紅燒牛肉麵💰7️⃣8️⃣
台式紅燒牛肉麵

湯底牛味濃郁得黎係偏清甜既,飲得多都唔會覺得味精👍
牛肉牛筋都好淋幾好食,但麵條就唔算彈牙

❤️蝦肉紅油抄手💰6️⃣8️⃣
蝦肉紅油抄手

蝦肉爽口,呢個紅油汁唔會太辣,超香超好食!!
我哋個個都要黎點牛肚,點排骨,撈蛋炒飯一齊食,非常惹味!🤤

❤️香酥蝦餅💰7️⃣8️⃣
香酥蝦餅

又薄又脆,食到蝦肉嘅爽口彈牙,好香口👍😋

❤️排骨蛋炒飯💰9️⃣2️⃣

塊排骨相對算大塊係呢間餐廳黎講😅

五大一小食埋單$750,但個個都好唔飽😂
2022-05-19
台式紅燒牛肉麵
2022-05-22 246 浏览
今次終於唔洗排隊就食到呢間台灣過江龍🐲鼎泰豐啦😍呢間分店都有好多座位,坐得幾舒服!🥢台式擔擔撈麵🍜 $56呢個麵本身餐牌話會辣,點知好彩出到黎係唔辣的😛好濃花生味🥜麵質好煙韌彈牙🥹好好味~🥢蝦肉餛飩湯麵🦐🥟🍜 $82呢個麵好足料,餛飩有6粒,每粒有蝦肉同埋豬肉,個湯清清地,減肥都可以食😽麵質一樣咁好🫶🏻🥢小籠包(6粒)$66每粒都有湯,唔會太熱,可以點醋加姜,然後一啖擺落口🤤🤤🤤正🫰🏻🥢雞絲蝦仁春卷🐔🦐 $56好脆口,而且入面有d菇,出面好少春卷入面有雞絲,幾特別🫣🥢豆漿(暖)$20🫖茶水每位$10

🥢台式擔擔撈麵🍜 $56

🥢蝦肉餛飩湯麵🦐🥟🍜 $82

🥢小籠包(6粒)$66

🥢雞絲蝦仁春卷🐔🦐 $56
好脆口,而且入面有d菇,出面好少春卷入面有雞絲,幾特別🫣

🥢豆漿(暖)$20

🫖茶水每位$10

• 台式擔擔撈麵
  • 小籠包
2022-05-11 256 浏览
之前都間晤時去食尖沙咀鼎泰豐 懷念下台灣風味今日經過屯門 見到有鼎泰豐 都好耐冇食過啦於是諗都唔洗諗入去食 又唔洗排隊 地方尚算舒服唔知係咪太耐冇食加咗價都唔知…每樣嘢都覺得比出邊既市價偏貴⋯⋯我哋兩個人 點左兩籠小籠包$132,一個醬油黃花魚$64,一碗牛肉麵$92,淡如滾水既茶錢每位$10,total 4樣野再加上10% service charge,盛惠$339。小籠包: 肉汁明顯唔夠以前咁香濃juicy,肉有啲嚡口醬油黃花魚: 似浸左好耐好耐既發水麵包…可能正宗係咁?牛肉麵:個麵係好食,爽滑彈牙!👍🏻但個湯好淡 冇料到 $92得兩粒肉一條筋 份量少其他餐廳”X木”單叫都晤洗咁貴 而且湯底濃郁 份量又足⋯⋯$92一D都晤值囉!菜都冇條😪今時今日想食台灣野 出面好多餐廳已經比佢做得好食好多 食物變化同質素亦比鼎泰豐有驚喜得多而且人地製作會有心思D添!今日食完之後,結論係👉🏻鼎泰豐風光不再😪繼續自我封閉既高傲態度只會慢慢被淘汰。
之前都間晤時去食尖沙咀鼎泰豐 懷念下台灣風味
今日經過屯門 見到有鼎泰豐 都好耐冇食過啦
於是諗都唔洗諗入去食 又唔洗排隊 地方尚算舒服
唔知係咪太耐冇食加咗價都唔知…
每樣嘢都覺得比出邊既市價偏貴⋯⋯

小籠包: 肉汁明顯唔夠以前咁香濃juicy,肉有啲嚡口
醬油黃花魚: 似浸左好耐好耐既發水麵包…可能正宗係咁?

今日食完之後,結論係👉🏻鼎泰豐風光不再😪
繼續自我封閉既高傲態度只會慢慢被淘汰。

之前成日去食尖沙咀食,偶然都會去銅鑼灣食但係今次第一次喺屯門到食。因為已經好耐冇晚市食,第二我老公好鍾意食小籠包,所以我哋一見到唔使等位就一行四人即刻坐低。叫咗兩籠小籠包,一個前菜,兩個小菜, 4份主食。佢嘅份量同之前食嘅都係一樣偏少,今次擔擔面嘅湯底我自己就覺得就淡咗,小籠包湯水不足,出品冇以前咁優秀。令一心為咗食小籠包嘅我哋有啲失望。服務方面一如既往都係做得好好。一個加分位- 返水返得快,差唔多做到一冇水佢就過嚟幫我哋收走去加。

服務方面一如既往都係做得好好。
2022-04-20 218 浏览
第一次去屯門 V city,  下午茶於 鼎泰豐.座位多, 食物款式也不少, 叫了:小籠包, 外皮軟薄, 餡料足, 可惜欠小籠包應有的湯汁, 有點失望.雞絲蝦仁春卷炸春香脆可口, 輕輕配上香醋好好味.紹興酒醉雞, 帶有濃厚既紹興酒味, 醉雞肉質肥厚,  好食.蝦肉煎餃, 煎至金黃色, 脆卞卞,加點酸醋, 好好味.糯肉燒賣, 外型像燒賣, 但更有形態, 入口有點像糯米卷.炸醬拌麵,  炸醬材料足, 味道 OK.  麵條幼滑 .菜肉餛飩湯麵菜肉餛飩, 皮薄沒有北方餃子的厚, 餡肉包得滿滿.  菜同肉合比例, 湯麵配搭好, 湯底一般.  V City 泊車, 要消費滿 $800 才有優惠, 感覺欠吸引力.
第一次去屯門 V city,  下午茶於 鼎泰豐.
座位多, 食物款式也不少, 叫了:
雞絲蝦仁春卷
炸春香脆可口, 輕輕配上香醋好好味.
紹興酒醉雞, 帶有濃厚既紹興酒味,
醉雞肉質肥厚,  好食.
蝦肉煎餃, 煎至金黃色, 脆卞卞,
加點酸醋, 好好味.
糯肉燒賣, 外型像燒賣, 但更有形態, 入口有點像糯米卷.
炸醬拌麵,  炸醬材料足, 味道 OK.  麵條幼滑 .
菜肉餛飩湯麵

2022-04-19 154 浏览
一直覺得呢間好出名,仲要好多人排隊,難得係屯門開左,所以打算同屋企人試下。一入到去個環境係坐得幾舒服👍🏻👍🏻可以坐得幾闊落!而食物方面就一般般唔係話好特別( ´Д`)y━・~~最好食係小龍包,話晒都係佢嘅招牌菜。一咬落去係好多汁,好鮮味🤤係會想係咁食。但個醉雞就真係好一般,冇咩酒味,酒味有啲淡。整體黎講係唔錯嘅,但以呢個價錢就覺得唔太抵,係有啲貴。因為佢嘅野食未去多超好食或者驚艷到我,但又未去到好差,係普通。所以性價比就覺得唔太高

2022-04-09 312 浏览
忽然間好掛住小籠包, 所以就去咗 ❥⧽鼎泰豐 ❥⧽ 食飯喇, 對上一次食嘅時候覺得呢間分店嘅嘢食整得麻麻地, 希望今次會有改善。𓊈小籠包𓊉小籠包皮薄唔易穿, 多湯汁, 不過肉質偏鞋, 但已經比第一次去時好食。𓊈排骨蛋炒飯𓊉賣相真心令人流口水, 排骨炸得好酥脆, 肉質軟腍有肉汁。蛋炒飯好香, 粒粒分明, 食完好想再叫多一客。𓊈台式擔擔撈麵𓊉花生味香濃, 芝麻醬, 湯汁同花椒辣油比例剛好。撈麵軟硬適中, 每條麵都可以掛汁, 雖然份量比較細, 不過好味。𓊈蝦肉紅油抄手𓊉皮薄多肉, 蝦肉爽口彈牙, 豬肉肉質鮮嫩, 少少辣, 恰到好處。𓊈荔芋小籠包𓊉必叫甜點, 好香芋頭味, 芋蓉香滑, 甜度適中, 用嚟做一餐嘅總結係好完美。✧✧ 整體食物有改善, 而且鼎泰豐嘅服務真係好好, 值得再去。

𓊈小籠包𓊉

荔芋小籠包
台式擔擔撈麵
荔芋小籠包
2022-02-07 217 浏览
▶️因為夜晚冇堂食,所以四五點搵嘢食,喺台灣🇹🇼食過係幾好,見佢入面都乾淨企理寬敞,諗住入去坐下飲下茶🫖🍵食下嘢☺️台式四季豆肉碎幾惹味,配埋爽脆嘅四季豆,幾開胃嘅涼菜小食😋小籠包應該都係招牌菜,夾起唔易穿又唔會好厚,入面充滿肉汁,一口一隻應該食十隻都唔會厭🤣蝦肉紅油抄手🌶️🥟雲吞啖啖豬肉同蝦肉,蝦肉爽,辣椒油係調過味👍配埋好惹味😋排骨蛋炒飯最驚喜係呢個,冇諗過佢係最好食🤤排骨係醃過炸,鹹香惹味👍蛋炒飯唔會好油又唔係乾淨淨,好易入口,配埋排骨啱曬味😋流沙包呢個超好味,咬落去會爆出嚟,做到好流沙,奶黃甜配埋蛋黃鹹香,無得輸🤣酸辣湯呢個失色,唔夠酸唔夠辣,似碗仔翅但又唔夠濃味,失敗🙈🌟雖然無喺台灣🇹🇼食咁高性價比,嘢食好食坐得舒服,可以飲杯茶🫖🍵慢慢食,放假下晝休閒下都幾唔錯👍

台式四季豆
肉碎幾惹味,配埋爽脆嘅四季豆,幾開胃嘅涼菜小食😋

蝦肉紅油抄手🌶️🥟
雲吞啖啖豬肉同蝦肉,蝦肉爽,辣椒油係調過味👍配埋好惹味😋

流沙包

酸辣湯
呢個失色,唔夠酸唔夠辣,似碗仔翅但又唔夠濃味,失敗🙈

2022-01-30
下午茶
@dintaifungusa @dintaifungph @dintaifungtw 唔食唔知原來呢間野咁勁,全球都有分店😱😱野食都幾得意,係咪自創?🤣🤣原味水晶肉 $64冷盤既豬肉🐷應該係熟肉,入面好似大菜糕咁紹興酒醉雞🐤 $80好味喎,有酒味但唔算太重👍🏼係比較少肉食台式四季豆 $60凍既🥲純粹炒豆,冇特別小籠包 $66/6個皮薄👍🏼一咬就爆汁🤣不過不失蝦肉紅油抄手 $68好唔掂喎,抄手但係冇辣味😞😔台式擔擔撈麵 $56花生味多🙂但會比較濟黃金流沙包 $40最後兩籠俾我嗌到😏✌🏼係非常之流心🤙🏼好味,唔太膩📍鼎泰豐 (屯門)屯門屯門鄉事會路83號V City2樓M-37&38號舖

原味水晶肉 $64
冷盤既豬肉🐷應該係熟肉,入面好似大菜糕咁

紹興酒醉雞🐤 $80
好味喎,有酒味但唔算太重👍🏼係比較少肉食

台式四季豆 $60
凍既🥲純粹炒豆,冇特別

小籠包 $66/6個
皮薄👍🏼一咬就爆汁🤣不過不失

蝦肉紅油抄手 $68
好唔掂喎,抄手但係冇辣味😞😔

台式擔擔撈麵 $56
花生味多🙂但會比較濟

黃金流沙包 $40
最後兩籠俾我嗌到😏✌🏼係非常之流心🤙🏼好味,唔太膩

📍鼎泰豐 (屯門)
屯門屯門鄉事會路83號V City2樓M-37&38號舖
2022-01-11 363 浏览
「鼎泰豐」每次去臺灣必食,以小籠包聞名,是臺灣一家以麵食為主嘅連鎖餐廳VCITY店裝橫大致同台灣店一樣,門口就可以睇到小籠包製作過程鼎泰豐菜色選擇非常多,除咗有經典嘅小籠包系列外,也有飯、麵、湯、燒賣同餃類幾乎每次去鼎泰豐必點的就是這幾道菜小籠包鼎泰豐出名小籠包,皮薄餡靚,滿滿湯汁,非常juicy新鮮即制,小心辣口紹興酒醉雞酒香入味,雞非常之滑溜排骨蛋炒飯醃製過嘅豬扒有厚度而不乾柴,炒飯粒粒分明有蛋蔥香高湯蒜蓉炒菠菜鮮嫩、脆綠又爽口記得第一吃鼎泰豐的感覺沒有很驚艷,但就是常常心思思想再光顧,簡單而美味,精緻的小菜百吃不厭
「鼎泰豐」每次去臺灣必食,
以小籠包聞名,
是臺灣一家以麵食為主嘅連鎖餐廳

VCITY店裝橫大致同台灣店一樣,
門口就可以睇到小籠包製作過程

鼎泰豐菜色選擇非常多,
除咗有經典嘅小籠包系列外,
也有飯、麵、湯、燒賣同餃類

幾乎每次去鼎泰豐必點的就是這幾道菜

鼎泰豐出名小籠包,
皮薄餡靚,滿滿湯汁,非常juicy

新鮮即制,小心辣口

紹興酒醉雞
酒香入味,雞非常之滑溜

排骨蛋炒飯
醃製過嘅豬扒有厚度而不乾柴,
炒飯粒粒分明有蛋蔥香

鮮嫩、脆綠又爽口

記得第一吃鼎泰豐的感覺沒有很驚艷,
但就是常常心思思想再光顧,
簡單而美味,
精緻的小菜百吃不厭
2021-12-29 298 浏览
家姐搬咗新屋辛苦咗咁多年終於買到樓搬咗去屯門但係我哋就住九龍區嘅去屯門簡直好似要攀山涉水,過五關斬六先去到加上係想家姐屋企清潔新屋所以家姐就話開工之前食番啲嘢先補充體力 去咗屯門廣場嘅鼎泰豐因為屯門嘅商場實在太複雜啦左穿右插,唔係好知自己生處邊個商場呢一間同沙田唔同嘅唔會有個玻璃可以見到啲師傅喺度整點心水晶肉 凍點,啱曬我呢啲㷫到辣雞嘅人頭尾有兩層啫喱包住而且肉質少少似高質嘅午餐肉,非常好食小籠包非常精緻,工整完美,18摺新鮮滾熱辣 湯汁的都非常之濃郁 皮薄餡靚點返少少醋配返少少薑絲 ,正韭菜餃一打開個皮好似水晶咁樣係清楚睇到啲韭菜好靚好似藝術品我一個唔鍾意食韭菜嘅人都非覺得非常之好食豬扒非常之嫩滑食得出有精心挑選部位唔係求其 唔會韌 而且已經幫切好曬一條條非常細心 春巻 新鮮炸起 夠曬香脆配埋醬汁,好味 而且唔會太大嚿叫咗姐姐幫我哋剪埋每人半件擺落口 ,啱啱好 主要都係嗌啲小食晏做個下午茶
家姐搬咗新屋
辛苦咗咁多年
終於買到樓
搬咗去屯門
但係我哋就住九龍區嘅去屯門
簡直好似要攀山涉水,過五關斬六先去到
加上係想家姐屋企清潔新屋
因為屯門嘅商場實在太複雜啦
左穿右插,唔係好知自己生處邊個商場
呢一間同沙田唔同嘅
唔會有個玻璃可以見到啲師傅喺度整點心

水晶肉
凍點,啱曬我呢啲㷫到辣雞嘅人
頭尾有兩層啫喱包住
而且肉質少少似高質嘅午餐肉,非常好食

非常精緻,工整完美,18摺

每人半件
擺落口 ,啱啱好
主要都係嗌啲小食晏做個下午茶
2021-12-25 167 浏览
A truly ridiculous lunch on 25/12 when you are disappointed with the dish but the staff told you that they have distinguished the food pictures on menu and price list already😇 The worst thing would be the attitude of the staff, most likely we won’t visit again.
小籠湯包
2021-12-25
上星期四(11月25日)下午請假。我和爸爸媽媽到屯門V City的鼎泰豐吃午餐。週末早上都會看到很多人在餐廳外面等候座位。我想平日下午或許沒有那麼多人。而且我是一時半後才到達。繁忙的午飯時間已過了。所以,便相約他們到那裡吃午餐。這裡有少量的素食選擇。前菜、主食、湯品、甜品都有。這是四喜烤麩,$58。有烤麩外,還有筍片、冬菇、蠶豆和金針。媽媽說始終都是上海廚師做的烤麩好吃。證明這烤麩味道和口感都不錯。雖然沒有醬汁跑出來,烤麩卻不會乾巴巴。口感是軟軟滑滑。有部份筍片比較老。咀嚼時有點困難。清燉山藥菌菇湯麵,$84。這個湯品可以單獨點選。我還以為湯和麵是放在同一個碗內。原來是分開盛載。湯的材料很多。有靈芝菇、冬菇、蟲草花等。整個湯的味道來自菇菌。可能主要是冬菇味。味道很突出。欲欠缺清甜的味道。麵條的口感幼滑。香菇素餃,$66。內餡主要有白菜、菇菌和豆乾。蔬菜口感較清新。餃子皮厚薄適中。香菇素包,一個是$19。包子的內餡跟香菇素餃一樣。其實只吃其中一款也足夠。包子皮不算厚。口感亦軟綿。另外,這裡的茶資是每位$10。有加一服務收費。
上星期四(11月25日)下午請假。
我和爸爸媽媽到屯門V City的鼎泰豐吃午餐。

週末早上都會看到很多人在餐廳外面等候座位。
我想平日下午或許沒有那麼多人。
而且我是一時半後才到達。
繁忙的午飯時間已過了。
所以,便相約他們到那裡吃午餐。

四喜烤麩

這裡有少量的素食選擇。
前菜、主食、湯品、甜品都有。

這是四喜烤麩,$58。

有烤麩外,還有筍片、冬菇、蠶豆和金針。

媽媽說始終都是上海廚師做的烤麩好吃。
證明這烤麩味道和口感都不錯。
雖然沒有醬汁跑出來,烤麩卻不會乾巴巴。
口感是軟軟滑滑。

有部份筍片比較老。
咀嚼時有點困難。

清燉山藥菌菇湯麵

清燉山藥菌菇湯麵,$84。

這個湯品可以單獨點選。
我還以為湯和麵是放在同一個碗內。
原來是分開盛載。

湯的材料很多。
有靈芝菇、冬菇、蟲草花等。

整個湯的味道來自菇菌。
可能主要是冬菇味。
味道很突出。
欲欠缺清甜的味道。

清燉山藥菌菇湯麵

麵條的口感幼滑。

香菇素餃

香菇素餃,$66。

內餡主要有白菜、菇菌和豆乾。
蔬菜口感較清新。
餃子皮厚薄適中。

香菇素包

香菇素包,一個是$19。

香菇素包

包子的內餡跟香菇素餃一樣。
其實只吃其中一款也足夠。

包子皮不算厚。
口感亦軟綿。

另外,這裡的茶資是每位$10。
有加一服務收費。
2021-11-25
四喜烤麩