2009-07-15 27 浏览
一行四人到此午膳, N 年前曾到過黃埔那間食過, 令人難忘 (唔好食), 不知此店是否如出一轍, 家人提議, 抱著沒有期望心情去食。去到門口, 派籌及帶位的小姐笑容可掬叫稍等一會, 俾埋order紙你揀定食物, 爭取時間唔使你咁無聊齋等, 好快有位, 笑容滿面嘅帶位小姐引領入座馬蘭頭 (睇落細細碟, 但睇真及食落, 份量其實都唔細)薰魚 (原來是一條手掌一樣大的小倉魚, 以為好似一般做法, 煮到條魚實的的, 但食落口, 魚肉好滑汁帶甜味, 而且還食到陣陣花椒八角味)麻醬面 + 担担面 (無特別, 味道差不多, 麻醬面嘅醬汁食落帶點苦澀味)清雞湯面 (好味, 湯水清而不膩)蟹粉小籠飽 (好好味, 皮夠薄, 肉滑多汁)八寶飯 (第一次食, 一直都以為會好甜漏, 但食落唔錯, 味清甜飯夠軟滑)由等位, 帶位, 點菜, 上菜, 埋單, 服務都好好, 好貼身, 食物水準好

馬蘭頭 (睇落細細碟, 但睇真及食落, 份量其實都唔細)
但食落口, 魚肉好滑汁帶甜味, 而且還食到陣陣花椒八角味)
清雞湯面 (好味, 湯水清而不膩)
蟹粉小籠飽 (好好味, 皮夠薄, 肉滑多汁)

2009-07-11
2009-07-11 21 浏览
一直有留意此店的食評, 多年前也曾試過位於黃埔及深圳同名的店, 唔知有乜唔同. 但就知道呢間成日都咁多人, 每次在海港城行街, 總是無時間嚟排隊, 今日終於的起心肝來排隊!七點鬆d嚟到攞飛, 要排廿幾張, 預左, 問嗰位叫'吳笑'嘅知客大約要等幾耐? 她只回答不知, 仿怱要考問她國家機密一樣, 絕口不答! 我當時在想, 不是很多食家讚這裏的服務很好的嗎? 怎麽今天讓我撞着位'吳'小姐?等了足一個小時, 終於有位了, 大小公子已餓到急不及待咁, 連忙order 咗: 特式小籠飽 - 拿上來時熱辣辣的, 皮好薄又無穿, 一口咬落去, 湯不燙口, 味道好正, 無得彈! 麻醬擔擔麵 - 湯汁少得嚟味卻很濃, 正! 成碗俾我食哂! 水晶蝦渴麵 - 分咗俾大小公子吃光, 無得剩! 蒜蓉炒通菜 - 通菜一d都唔老, 略嚴蒜味不足. 還叫左豆沙飽&芝麻飽做甜品, 飽身軟綿綿, 豆沙及芝麻味道不俗.整體食物皆是有水準之作, 但要花咁多時間及腳骨力來等位則有點浪費, 食完也未必補得番!

麻醬擔擔麵 - 湯汁少得嚟味卻很濃, 正!
成碗俾我食哂!
水晶蝦渴麵 - 分咗俾大小公子吃光, 無得剩!

蒜蓉炒通菜 - 通菜一d都唔老, 略嚴蒜味不足.
還叫左豆沙飽&芝麻飽甜品, 飽身軟綿綿, 豆沙及芝麻味道不俗.
熱辣辣嘅特式小籠飽
麻醬擔擔麵, 超正!
水晶蝦渴麵
蒜蓉炒通菜
豆沙及芝麻飽
2009-07-10
熱辣辣嘅特式小籠飽
麻醬擔擔麵, 超正!
水晶蝦渴麵
豆沙及芝麻飽
  • 特式小籠飽
  • 麻醬擔擔麵
2009-07-11 16 浏览
上星期日於金x庭試過好多人讚好的小籠包之後, 你話沒有係我臉上見到你最想見到的笑顏, 所以今個星期決定陪我回到鼎泰豐懷抱, 補償我的胃並希望可以補償番上次欠缺的笑臉.未夠七點去到, 門口巳有一堆人等緊位, 拿到籌竟然都要等三十張枱, 但今次我毫無怨言, 因為我明白等待都要睇值唔值得, 我覺得值得, 所以我唔介意等其實等位期間係商場拍拖行下睇下野都唔錯, 好無聊咁週圍行下又有咩所謂, 最緊要的是身邊的那個是否你最希望陪伴你的. 行了個圈返到上去等二張枱巳到我地, 小籠包同紅油抄手當然唔少得, 再黎一個麻醬撈麵, 干扁四季豆, 再加一個醉雞. 最先上的是干扁四季豆同醉雞, 醉雞一樣咁入味, 無得挑剔; 干扁四季豆好惹味, 最難得的是四季豆全部都好嫩, 食落好爽口; 小籠包一上枱, 我們好有默契的笑望住對方, 夾一只小小的包入口, 首先咬穿簿簿的外皮, 吸一啖清清的肉汁, 再成個包食落口, 干淨利落, 我們相視一笑, 還是覺得你最好. 今次食番我最愛的紅油抄手, 竟然有少少唔捨得咁快食晒; 麻醬撈麵其實同擔擔麵的醬差唔多, 但下次我會選擇食番擔擔麵, 因為多了我最愛的辣味. 最後甜品我想試八

其實等位期間係商場拍拖行下睇下野都唔錯, 好無聊咁週圍行下又有咩所謂, 最緊要的是身邊的那個是否你最希望陪伴你的. 行了個圈返到上去等二張枱巳到我地, 小籠包同紅油抄手當然唔少得, 再黎一個麻醬撈麵, 干扁四季豆, 再加一個醉雞. 最先上的是干扁四季豆同醉雞, 醉雞一樣咁入味, 無得挑剔; 干扁四季豆好惹味, 最難得的是四季豆全部都好嫩, 食落好爽口; 小籠包一上枱, 我們好有默契的笑望住對方, 夾一只小小的包入口, 首先咬穿簿簿的外皮, 吸一啖清清的肉汁, 再成個包食落口, 干淨利落, 我們相視一笑, 還是覺得你最好. 今次食番我最愛的紅油抄手, 竟然有少少唔捨得咁快食晒; 麻醬撈麵其實同擔擔麵的醬差唔多, 但下次我會選擇食番擔擔麵, 因為多了我最愛的辣味. 最後甜品我想試八寶飯,
糯米飯太甜兼太濕無口感, 雖然無我預期的咁好味, 但都無損我的好心情. 最多下次我食番最愛的赤豆鬆糕

你說祇要我食得開心, 祇要見到我開心的笑, 你就巳滿足. 我會記住, 我會開心的笑住食, 所以你要不斷陪我食落去, 知道嗎?

2009-07-04
  • 小籠包
  • 紅油抄手
2009-07-06 66 浏览
鼎泰豐在香港開業以來,也未曾來過,為的是要避過人龍.這晚終於"的"起心肝來了,九時候才來,為的,又是避人龍,只可惜貴為10大升幅店,少不免等一陣子,又不想搭枱(搭枱的話不用等),所以最終也等約半小時.坐在門口位,位子不特別好,但反正也是吃,沒關係.鮮肉小籠包($48)少不了的選擇,賣得比台灣更聰明.香港人愛多方面嘗試,不只要飽肚感,還要新鮮感,給我10件小籠包只會塞飽我卻未必能滿足我.所以香港店賣的只是一籠6件的小籠包,價錢跟台灣店的10件沒太大差別,變相是貴了一點.說回味道,皮既薄且黏,較容易黏著筷子但即使跌在碟上也不會穿,利害!!!小籠包肉汁豐富,雖然外表熱騰騰,但內裡的肉汁不怕燙口,一口一口吃也沒問題,絕對是小籠包之最.菜肉蒸餃($45) - 從外表看已知是菜多肉少,對我來說是好事.蒸餃不太熱,9成菜1成肉,保證不油不膩.但味道就很一般,因為不有太多肉汁,所以比較淡口,蘸醋和辣椒醬吃會好一點.紅燒牛肉麵($58) - 賣相跟台灣傳統牛肉麵很相似,惜牛肉有點實,唯有連筋的肉比較可取.湯底雖然仍有那種風味,但同一問題就是太淡,是不是沒有落鹽呢?!侍應說過這個麵會有點辣,但其實只是一點

紅燒牛肉麵($58) - 賣相跟台灣傳統牛肉麵很相似,惜牛肉有點實,唯有連筋的肉比較可取.湯底雖然仍有那種風味,但同一問題就是太淡,是不是沒有落鹽呢?!侍應說過這個麵會有點辣,但其實只是一點而已,反而再辣一點會惹味點.

炸醬麵($35) - 麵的份量較少,肚餓一點的會不夠.雖說是炸醬麵,但跟廣東的不同,一點也不辣.炸醬用肉碎,蕃茄,豆腐乾,豆.在台灣的鼎泰豐也吃過這個炸醬麵,味道好像沒這裏般淡,但整體上也是好吃的.

茶錢$5一位,沒有另外要飲品,一來沒有特別的選擇,二來價錢略為有點過分.豆漿一杯也要$16
,鮮榨橙汁更要$36一杯,是否有點過火.服務就很值得欣賞,很有禮之餘亦很幫得上忙,跟台灣店方面不相伯仲.因為服務,所以給他們一個笑面,但論食物,又未必能吸引我再回來.
鮮肉小籠包
鮮肉小籠包
菜肉蒸餃
炸醬麵
2009-07-06 7 浏览
今日去鼎泰豐食, 最印象深刻係超好的服務不過食物就只係普通, 什至計埋價錢, 有點覺得不值得來的感覺, 只係服務咁好, 咁有誠意做我單生意, 都唔好意思俾個喊面佢!鼎泰豐最出名, 應該係個小籠包掛, 有幾款俾我揀, 就試最普通的一種, 其實味道都係普通, 皮唔算好薄, 餡唔算好味, 汁唔算好多..個咸肉糭淋支支, 好"水"吓, 可能係台灣特色, 不過我唔覺好好食格局好光猛, 坐得好舒服, 缸金魚幾靚, 去廁所個女工好好禮貌, 佩服! 不過, 可能要再好食一d既食物先吸引到我
今日去鼎泰豐食, 最印象深刻係超好的服務

2009-07-05 158 浏览
一直都好想食鼎泰豐,尋日終於約左朋友去試食我們一行四人叫左:1) * 紹興醉雞$68 --好細碟,但肉好嫩滑,酒味會太重,ok!!2) * 特色小籠包$48/6pcs --皮薄,多汁,好味!!3) * 蟹粉小籠包$68/6pcs --無乜特別,原味會好味d.4) * 香菇素餃$50/6pcs --有d粉絲係裡面感覺好碎,唔好食.5) * 蝦仁燒賣$68/6pcs --賣相似朵花好靚,面頭蝦仁唔係新鮮蝦..失望,而下面係湯包猪肉. 總括而言一般.6) * 紅油抄手$45/碗 --少少辣,唔錯!!7) * 台式擔擔麵$30/碗 --好濃花生醬味,但有小小澀,唔鍾意.8) * 紅燒牛肉麵$58/碗 --牛肉好嫩滑,好淋,但d麵就過淋.9) * 荔芋小包$33/6pcs --唔太甜,唔錯,不過上左要快d食,否則個皮會變硬.
一直都好想食鼎泰豐,尋日終於約左朋友去試食
我們一行四人叫左:

6) * 紅油抄手$45/碗 --少少辣,唔錯!!
紹興醉雞
荔芋小包
2009-07-04
紹興醉雞
2009-07-03 58 浏览
5點半已去到新港搵食, 今日唔可以甩轆, 立即安排到坐位 二話不說點野食 雜錦豆干絲 : 香芝麻酒味, 條條絲也差不多厚度, 作為前菜, 醒胃 小寵包 $48 : 睇相就知有幾咁皮薄涵靚, 湯汗還很鮮甜水晶肉 $48 : 份量有10 多件, 凍冰冰沒有了食肉的濟口, 小女子失控地食了大半碟擔擔麵 : 試了一口, 很香花生醬底 豆沙小寵包 : 甜點 , 皮比咸的厚, 豆沙不是很甜的情況下, 難則唔太凸出, 但又食左成4粒:臨走伙記90度多謝, 使唔使呀
5點半已去到新港搵食, 今日唔可以甩轆,
立即安排到坐位

二話不說點野食

小寵包 $48 : 睇相就知有幾咁皮薄涵靚, 湯汗還很鮮甜
擔擔麵 : 試了一口, 很香花生醬底
但又食左成4粒

臨走伙記90度多謝, 使唔使呀
去親上海店子都要叫呢味
去親上海店子都要叫呢味
  • 小寵包
  • 水晶肉
2009-07-03 77 浏览
我同男友仔 5 點左右去到, 可能時間尚早, 無咩人~朋友未到, 就周圍行下先...6 點幾返轉頭, 天啊!! 門口一堆人群... 響台灣食過正舖...唔錯! 香港就一直都未試過...拎左號碼等, 足足等左成粒鐘先有位, 真係咁好食!?入到去, 坐位唔錯, 地方算寬敞乾淨 咩都唔理住, 落單先 (一行 4 人)... 咸肉糉 水晶肉 擔擔麵 燻魚 特色小籠包 八寶飯食後感: 咸肉糉 - 太熟, 好明顯蒸到過晒火位, D 飯蒸到化晒, 一 D 口感都無 水晶肉 - 原本唔錯, 賣相都幾靚, 可惜無咩味, 得個樣 擔擔麵 - 呢個 ok, 可惜碗大麵少, 一人試 2 小啖就無晒... 燻魚 - 魚唔入味, only 靠個稀汁 (類似甜豉油...) 特色小籠包 - 原本唔差既, 但最大問題就係....一 D 都唔熱!!!! 好明顯係蒸定... 八寶飯 - 甜到爆, 用料又少 總括係..樣樣都好似得個樣, 食落又係另一回事...期望愈大, 失望愈大...好在我地 4 個都係細食既人, 否則一定唔飽..因為佢所有既野食都係好細好少分量...一致認為...唔抵食, 唔好食 (可能食過台灣
我同男友仔 5 點左右去到, 可能時間尚早, 無咩人~
朋友未到, 就周圍行下先...
6 點幾返轉頭, 天啊!! 門口一堆人群...

響台灣食過正舖...唔錯! 香港就一直都未試過...
拎左號碼等, 足足等左成粒鐘先有位, 真係咁好食!?

入到去, 坐位唔錯, 地方算寬敞乾淨

咩都唔理住, 落單先 (一行 4 人)...
咸肉糉
水晶肉
燻魚
八寶飯

食後感:

水晶肉 - 原本唔錯, 賣相都幾靚, 可惜無咩味, 得個樣

八寶飯 - 甜到爆, 用料又少

總括係..樣樣都好似得個樣, 食落又係另一回事...
期望愈大, 失望愈大...
好在我地 4 個都係細食既人, 否則一定唔飽..
因為佢所有既野食都係好細好少分量...
一致認為...唔抵食, 唔好食 (可能食過台灣正舖既關係, 所以抱左太大期望入去...)
咸肉糉
水晶肉
燻魚
特式小籠包
八寶飯
2009-07-01
2009-07-02 15 浏览
知道香港開左鼎泰豐, 一直好想嚟試, 等到尋日先有機會一個人食, 食得唔多, 想叫個小籠包食都怕食唔怕, 不過我一定會同朋友再嚟, 只係今次做探子睇對唔對板! 叫左個干煎扁豆, 一碗炸醬麵同一客肴肉食! 味道其實唔錯, 特別係個肴肉, 煮凍的部份很可口, 係用雞湯雪到變成啫喱的味道, 雖然有十多小件, 但都俾我全部吃掉, 有點誇張炸醬麵都好食, 有番茄粒吊味, 味道很特別, 同廣東式的炸醬麵那種肥膩的感覺很不同, 這種台式做法味道很清新! 干煎扁豆就沒有太大的特別!服務係超好的, 走的時候居然有三個女侍應90度鞠躬拜拜我 受寵若驚
知道香港開左鼎泰豐, 一直好想嚟試, 等到尋日先有機會

服務係超好的, 走的時候居然有三個女侍應90度鞠躬拜拜我
受寵若驚
2009-06-29 25 浏览
we arrived at the restaurant by 6.30pm, which already had quite a few people waiting outside. luckily we had a table in 5mins - i believe most of them were waiting for their friends - since if you take a table without 100% show-up, you have to return the table in 1.5hr...we ordered a few of the common dishes, including: - 醉雞 - taste okay, but with very apparent texture of frozen meat. - 四喜烤夫 - slight sweet taste, good. - 薰魚 - we never seen another 薰魚 like this before; it's a whole little fish.

- 薰魚 - we never seen another 薰魚 like this before; it's a whole little fish. with a lot of bones...

- 小籠包 - good

- 蟹粉小籠包 - not very special, i prefer the ordinary one.

- 擔擔麵 - it's full of peanut favor, very nice, but i prefer one with "salty" base, this one was a bit skewing to the "sweet" base.

- 紅燒牛肉麵 - good! tender beef briskets and soup base was nice.

- 紅油抄手 - another funny dish... too sweet for me

- 蝦肉燒賣 - it's not 燒賣 at all, it's bigger & thicker 小籠包 topped with shrimp. the tastes didn't mix well and it's too big you couldn't finish it with one bite, not recommended.

- 紅豆小包 - really full of red bean paste, if you like red bean, you'd love this one.

- 杏仁豆腐 - this one was unexpectedly great! full of almond aroma with a 豆腐花 texture! highly recommend (well if you love almond...)

services were very nice - wondered if they're local or taiwanese...

in all it's nice but not with a "wow", will return visits if no need to queue up.
2009-06-28
2009-06-28 12 浏览
因為食完早餐無耐兩个人叫左:1)小籠包:肉鮮而多汁~~~2)担担面:細豌...冇乜湯但味濃...似拌面~~不過不失...3)菜肉包:包身不夠鬆軟且沒有麵粉香...餡有口感但全無肉汁...乾爭爭....{王家沙好食好多!}4}荔蓉包:包身同上...餡不太甜...味道可以~小籠包真係冇得頂!!!!!霸王山莊都要讓位~~包類索價$15-$18一个但質素認真麻麻... =0=侍應个个有笑容服務一流!!
因為食完早餐無耐兩个人叫左:
1)小籠包:肉鮮而多汁~~~

4}荔蓉包:包身同上...餡不太甜...味道可以~
侍應个个有笑容服務一流!!
2009-06-28
2009-06-27 334 浏览
想黎lee度食野好耐喇..今日終於有機會..叫左4樣野食~蟹粉小籠包~係我最期待的~湯汁好多..好味~但略嫌冇乜蟹粉味..下次都係就咁叫小籠包都ok紅油抄手~味道夠濃~但基於我係嗜辣之人~所以我覺得唔係好夠辣台灣擔擔麵~好鍾意佢ge麻醬味夠正~只係份量真係好少>.<荔芋包~之前聽人講話好食ga喇~果然冇令我失望~lee度ge service真係一流~其他食肆真係要多多學習~不過~對於我仲係一名學生而言~lee度ge野食真係好貴~份量又少>.<~搞到我想叫多幾樣野食..都係經過無數次的三思..其實我好想試醉雞..但知道份量有幾多時..已經令我卻步喇..有$$時黎食絕對唔係問題..hahaha^o^..
想黎lee度食野好耐喇..今日終於有機會..
叫左4樣野食~

台灣擔擔麵~好鍾意佢ge麻醬味夠正~只係份量真係好少>.<
荔芋包~之前聽人講話好食ga喇~果然冇令我失望~

搞到我想叫多幾樣野食..都係經過無數次的三思..

有$$時黎食絕對唔係問題..hahaha^o^..
蟹粉小籠包
台灣擔擔麵
荔芋包
2009-06-26
蟹粉小籠包
台灣擔擔麵
荔芋包
2009-06-27 17 浏览
星期五晚同朋友聚舊,7點到, 等左約45min先有檯等緊時, 已經俾紙仔揀定野食, 望上去都係普通既小菜無好特別既野會吸引你叫一入去就落埋單, 好快就上菜d野細細碟, 價錢都唔平第一次黎, 主要想試佢既小籠包一籠6件 有教你點食小籠包皮會, 唔知好定唔好, 但有d煙un湯幾好味, 無肥既感覺, 見到餐廳入面有好多師傅即場包..仲有叫左紅燒牛肉面, 炸醬面, 麻醬面: 除左麻醬面, 其他兩個都好味, 尤其紅燒牛肉面, 唔肥, 湯底正, 食落好似有d酸酸地, 唔知係咪落左醋, 我飲埋d湯蒸菜餃, 排骨蛋炒飯: ok啦, 排骨好似豬扒咁大塊, 無骨, 唔通台灣叫呢d係排骨?其實服務態度唔差既, 會有個waiter幫你倒茶唔知係咪好多人, 上菜, 拎走碟都好快最後個碟野, waiter望左好多次, 好有壓力, 想我地快d走嗯....點解食餐飯要咁有壓力?不過去toilet時就搞笑一入去, 個auntie(好有禮貌)就用普通話講" 你好, 請進"入廁格前又會話"請稍等", 因為佢要幫你抹一抹fd問佢係咪台灣人, 佢用廣東話答"我係香港人",,,幾搞笑原來呢d係佢地既公司文化基本上見到客人, 第一
星期五晚同朋友聚舊,7點到, 等左約45min先有檯
等緊時, 已經俾紙仔揀定野食, 望上去都係普通既小菜
無好特別既野會吸引你叫
一入去就落埋單, 好快就上菜
d野細細碟, 價錢都唔平
第一次黎, 主要想試佢既小籠包
一籠6件 有教你點食小籠包
皮會[痴], 唔知好定唔好, 但有d煙un
湯幾好味, 無肥既感覺, 見到餐廳入面有好多師傅即場包..

仲有叫左

其實服務態度唔差既, 會有個waiter幫你倒茶
唔知係咪好多人, 上菜, 拎走碟都好快
嗯....點解食餐飯要咁有壓力?

不過去toilet時就搞笑
入廁格前又會話"請稍等", 因為佢要幫你抹一抹
原來呢d係佢地既公司文化
基本上見到客人, 第一句就要講普通話...都幾有特色
起碼會令人記住呢個餐廳
2009-06-26
  • 紅燒牛肉面
  • 炸醬面
  • 小籠包
2009-06-23 16 浏览
在尖沙咀跑了一個下午,西打整個人累得要死。心裏就好想吃些簡單好吃的東西。轉了個圈,忽然想起鼎泰豐。見時間還算早,應該不用等太久吧。六時四十分到達,門口只見到黑漆漆的人頭,路人甲拿了號碼,是50,還要等25個號碼。在適場亂逛了一個小時,終於可以入座。對香港人來說,吃到鼎泰豐又是一個奇遇。每次跟朋友說要吃鼎泰豐,想到那個人潮,人人都打退堂鼓了。雞湯,看上去有點油,但喝下去一點都不會膩。很濃郁的味道,喝得出是經過長時間熬制。雞肉都燉得軟軟的。喝後整個人都很舒服。紅燒牛肉麵,牛筋,燉得非常軟。西打認為可以硬一點點,就會更Q!牛肉好好吃。有幾塊是牛腩的部位,有一塊是牛腱。牛肉有濃濃的香料味道,好好吃!紅燒的湯頭走濃郁路線,沒有很辣,西打覺得可以再濃和辣多一點點。特色小籠包,看到整個小籠包都裝著很多湯汁。真的超多湯汁。西打吃小籠包時不愛加醋(從小就很怕醋那種味道),吃了一小口,看到湯汁快要滿溢出來。不知是不是西打拍照拍了太久,少了燙口的感覺。皮很薄,西打最愛整顆放入口,輕輕把口合上,小籠包的湯汁應聲爆出,又鮮又好吃。肉切得很細,是一顆好好吃的小籠包。延伸閱讀:http://blog.yam.com
延伸閱讀:http://blog.yam.com/ywjoseph928/article/21693695

2009-06-22 45 浏览
星期六去藝術館行LV展後, 去一嘗鼎泰豐小籠包從扶手電梯向上看, 已經見到門外人群鼎盛 取了籌後, 看看螢幕, 需要輪候過50張籌, 但服務員非常體貼, 說可以逛一逛後, 打來查詢輪候號碼逛了一小時多, 終於輪到我們了, 服務員一早已給了點菜紙, 我們一早把我想點的填好, 入座時交給他們, 很快地我點的菜已逞上我面前了, 效率果然一流醉雞, 份量剛好, 雞肉不算太肥, 但略嫌不夠醉排骨麵, 其實即是豬扒....size好大, 肉質鬆軟, 非常好味小籠包, 幾乎全場每枱必選的, 熱騰騰, 皮薄, 夾起不易穿, 保持肉汁荔蓉小包, 也是熱騰騰的, 皮薄荔蓉餡不太甜, 簡直一流雖然我未去過台灣的, 但相信此間可以比美台灣, 而且服務態度真的值得一讚
星期六去藝術館行LV展後, 去一嘗鼎泰豐小籠包

從扶手電梯向上看, 已經見到門外人群鼎盛

, 效率果然一流

醉雞, 份量剛好, 雞肉不算太肥, 但略嫌不夠醉

荔蓉小包, 也是熱騰騰的, 皮薄荔蓉餡不太甜, 簡直一流

醉雞
排骨湯麵