2022-12-15
全年最凍應該都係依幾日,快啲跑入去搵間餐廳食下中式小菜先。之前食過依間餐廳佐敦分店嘅點心覺得都唔錯,就試吓佢嘅小菜。首先上菜嘅係油鹽水浸蜆,蜆嘅份量有好多,而且啖啖肉,有海鮮的鮮甜味,亦唔會有沙。油鹽水亦唔會好多油,飲落去會有少少胡椒味,除咗錢之外都有唔同嘅菇菌類,食落去都十分之鮮甜,而且仲有粉絲,是減肥之選!之後上菜嘅蝦。通。魷,就係蝦醬炒通菜同魷魚。蝦醬味非常濃厚,味道香郁滋味,而且蝦醬好多,每一條通菜及鮮魷都比蝦醬包圍,咸香惹味,餸飯一流。通菜爽脆冇臭青味,而且有用蒜頭爆香,食落有淡淡蒜香味。魷魚則鮮甜,而且每條都好大舊,而且唔會好韌,唔會太難咬香煎蠔餅冇出面嘅炸蠔餅咁油,又係煎到金黃色,我就比較鍾意食依款,外脆內軟,蛋香十足。餅身挺身唔易鬆散,蠔仔份量都好多又大粒,鮮甜爆汁。點埋啲魚露食就更加突顯佢嘅鮮味,亦都可以解膩。最後就叫咗個楊枝甘露,$25份量來講都唔錯,而且餐廳仲要唔使加一,仲平過去食甜品舖。楊枝甘露非常夠凍,內有啖啖柚子果肉和芒果粒,加上西米露Q彈嘅口感,清涼又滿足,酸甜度也好平衡,口感清爽。