#搞串個pantry今次我哋去咗食一間我哋覺得唔錯👅嘅小菜。我地揀咗 #旺角 嘅分店,既有點心♨️,仲有埋大排檔小菜🔥。雖然話係大排檔,但係舖頭嘅裝修新式⭐️,坐得舒服。侍應姐姐亦都好親切😉。而茶位🫖每人$5,白飯🍚$12碗。🍳菜脯肉碎煎蛋($68)煎蛋整得好出色,係鬆軟嘅感覺💨,不過蛋味好出、好香😋。而且菜脯分佈得好平均😆,每一啖都食到,口感好好,味道又啱送飯🥚。🐷XO醬爆豬頸肉($82)豬頸肉大細啱啱好🐽,呢一個厚度可以食到好爽口嘅感覺🫦,又唔會太過韌。而且用XO醬炒完之後好香😍,真係好惹味。🧁榴槤雪媚娘($16/個)一定要試呢間舖頭嘅名物🌟!外皮好有彈性又好薄😝,裏面就係好飽滿又濃郁嘅忌廉🍦,仲有榴槤果肉,真係好香濃、好邪惡🥳。🥭楊枝甘露($25)芒果味幾香🤤,而且配埋芒果粒🥭夠腍又冇筋嘅口感,同埋足料嘅碌柚粒粒🍊,真係一個唔錯嘅飯後甜品💕。
#搞串個pantry

🍳菜脯肉碎煎蛋($68)

🐷XO醬爆豬頸肉($82)

🧁榴槤雪媚娘($16/個)

🥭楊枝甘露($25)
2023-11-21
2023-11-22 139 浏览
昨天早上起了床,想起来香港还没喝过早茶,看了大众点评,他们家评论挺不错的,就选了他们家。环境不错,店面算大的了,人很多,生意不错。味道不错,黑金流沙包是奶黄馅的,千万别用筷子戳,要不然会流心。
2023-07-20
$45 (早餐)
豉汁蒸凤爪
虾饺皇
虾饺皇
  • 原只虾烧卖
隔左好耐冇黎食,今日係旺電買完野,咁岩係附近,就黎過左黎食! 之前食過佢既冰鎮咕嚕肉後覺得好好食同好脆口,所以今次又再叫多一次!味道依然係好好~ 份量唔少,而且外層都係好脆口🥰 仲有依舊每次黎食都會必叫既係 榴連雪媚娘, 鐘意食榴連既我覺得好正~ 啖啖都充滿榴連味,仲有椰絲cream, 外皮好煙韌😋 今次仲叫左芋泥卡通包,外表好得意😍入面既芋泥都好香好幼滑,值得一試! 呢度平日都坐滿人,要等位~ 足見食物質素唔差~ 🥰 下次都會想再過黎食

味道依然係好好~ 份量唔少,而且外層都係好脆口🥰

今次仲叫左芋泥卡通包,外表好得意😍
入面既芋泥都好香好幼滑,值得一試!

2023-11-17 45 浏览
點心到 MIX·大排檔 之前在佐敦食過點心到,屬於比較價錢親民的點心店,質量也不錯。今天在旺角逛街時見到原來點心到還有大排檔版本,每個小菜大概都是一百元內,便決定入去試一試。🔥沙嗲粉絲金菇牛肉煲 $88⭐️7.5/10⭐️滿滿的牛肉,加上紅椒青椒和菠蘿粒,份量十足,足足有超過十塊牛肉!沙嗲粉絲牛肉煲,絕對是送飯必選。由於小編是重口味,略嫌沙嗲味不夠香濃!🔥啫啫時蔬煲 $78⭐️8/10⭐️小編晚上食中菜一定要吃一碟菜,所以選擇了啫啫通菜煲,最惹味便是這個通菜煲!鹹香肉碎配搭新鮮通菜,推介!🔥冰鎮咕嚕肉 $88⭐️7.5/10⭐️冰鎮上的咕嚕肉外凍內熱,外層少脆,味道不錯!🔥白飯 $12🔥茶芥 $10/位⭐️總結:在旺角旺區來說,這間大排檔價錢相當親民,而且地方乾淨,衛生會比大排檔好!又可以嘆住冷氣。食物不錯!
點心到 MIX·大排檔

🔥沙嗲粉絲金菇牛肉煲 $88⭐️7.5/10⭐️

🔥啫啫時蔬煲 $78⭐️8/10⭐️

🔥冰鎮咕嚕肉 $88⭐️7.5/10⭐️
冰鎮上的咕嚕肉外凍內熱,外層少脆,味道不錯!

🔥白飯 $12
🔥茶芥 $10/位

2023-11-16 56 浏览
今日夜晚嚟到呢間又有點心又有小菜嘅店,佢哋午市就主打點心,晚市就可以叫小菜,平日夜晚都好受歡迎,入面幾乎滿座,不過佢嘅舖位都幾大,所以唔會坐到好迫🤩冰鎮咕嚕肉🐷$88呢個咕嚕肉真係好有創意,將啲咕嚕肉放喺冰上面,令到佢食落會有啲冰火交融嘅感覺🤣咕嚕肉炸粉唔會太厚,肉質亦都幾腍,酸酸甜甜,幾啱送飯🤤黃金桂花蝦球🦐$108每隻蝦都好大隻,食落啖啖肉,而且外層炸粉加咗鹹蛋黃,夠晒邪惡🫣黑金流沙包 $10@1佢哋招牌嘅黑金流沙包面頭係金色,一咬開就有鹹蛋黃奶黃流沙餡流晒出嚟,味道濃郁🥯

冰鎮咕嚕肉🐷$88

黃金桂花蝦球🦐$108

黑金流沙包 $10@1
2023-11-15
  • 冰鎮咕嚕肉
  • 黃金桂花蝦球
2023-11-14 156 浏览
紅燒乳鴿呢款紅燒乳鴿都幾出色,燒到外層脆卜卜,熱辣辣咬開仲保持到佢本來的肉汁,配埋淮鹽、醋食,更加yummy wo!大肚婆炒飯呢款炒飯個名幾得意,主要由薑、蛋、海鮮炒埋一齊,原來因為薑對大肚婆有益,所以叫呢個名,炒飯粒粒分明,雖然有放薑粒,但整體都唔會好辣~黑金流沙包一met 開,入面既料即刻爆哂出嚟,仲要熱辣辣,出哂煙!卡通芋蓉包估唔到呢款芋蓉包都帶少少流心,芋蓉甜度剛剛好,同樣地皮簿,料多,好滿足!

紅燒乳鴿
呢款紅燒乳鴿都幾出色,

大肚婆炒飯
呢款炒飯個名幾得意

黑金流沙包
一met 開,入面既料即刻爆哂出嚟,仲要熱辣辣,出哂煙!

卡通芋蓉包

2023-11-07
黑金流沙包
點心到MX·大排檔🥢今次經開旺角,再次到訪呢間主打鑊氣小炒既新派大排檔。😗紅燒乳鴿🕊️❤️‍🔥再次encore呢度既招牌乳鴿🥰 差唔多每枱客人都必點😆除咗份量多之餘,價錢方面亦只需💲55 好抵食❣️外脆內嫩,好juicy😋 整體味道亦調配得恰到好處👍🏻雜菌豆腐火腩煲🍲♨️大排檔必食嘅火腩煲,上枱熱辣辣,份量十足!今次試下雜菌豆腐火腩煲,火腩肥瘦相間,豆腐嫩滑,雜菇炒得好入味!整體味道非常濃郁!送飯一流吖!😜乾炒牛河🔥呢道主食係考驗茶餐廳/大排檔嘅功力,呢間餐廳嘅乾炒牛河炒得十分之有鑊氣😋 食落唔會覺得油膩,牛肉入口嫩滑,而且份量都幾多。用料絕對唔馬虎👍🏻 另外附上秘製辣油,中意食辣既朋友,可以加少少令整碟炒河更惹味😝榴槤雪媚娘💛飯後甜品又點少得呢度既榴槤雪媚娘🥰外皮煙韌,入口好creamy❣️而且啖啖榴槤蓉,榴槤味十足😍 推介俾榴槤控既你🤭記得記得留肚食💓
點心到MX·大排檔🥢

今次經開旺角,再次到訪呢間主打鑊氣小炒既新派大排檔。😗

紅燒乳鴿🕊️❤️‍🔥

雜菌豆腐火腩煲🍲♨️

乾炒牛河🔥

榴槤雪媚娘💛

飯後甜品又點少得呢度既榴槤雪媚娘🥰
記得記得留肚食💓

2023-11-13 56 浏览
放工🥰 對自己好啲梗係要食好d啦😁經濟又實惠仲好大碟添呀😍坐得又舒服,最重要係服務員多呀!一叫即到真係好重要架👍👍保仔左宗棠雞煲, 大大煲,有冬菇仲有好多雞㗎 🦐👍88蚊好抵食呀💯d🐥好嫩滑酸酸甜甜咁幾開胃喎👍👍清蒸沙巴龍躉仔,Woo大約ー斤重倒啦!都好大條喎😁😁138蚊價錢合理呀! 條魚好新鮮好多肉㗎👍 蒸到啱啱好, 魚肉好嫩又滑捋捋仲好鮮味呀❤️ 啲魚肉點啲魚汁嚟食好甜㗎👍魚汁用嚟送飯簡直一流添呀💯成碗飯可以清曬喎😁😁點心到 MIX 大排檔旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖
放工🥰 對自己好啲梗係要食好d啦😁

點心到 MIX 大排檔
旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖

2023-11-11 70 浏览
尋日同朋友一齊去食呢間點心店,之前食過覺得唔錯,而且最近都食啲比較重口味嘅食物,感覺可以清下油膩😝去到發現人客非常多,基乎座滿晒人🫣一座低都係要先點返幾籠點心先,同時仲要點佢地一碟午餐炒粉麵飯😋😋蝦餃皮薄饀靚,蝦肉非常彈牙☺️每次必食黑松露菜苗餃加左黑松露嘅菜苗餃,顏色好繽紛,而且黑松露好香👍上湯鮮竹卷呢個鮮竹卷上湯製,入口非常清新仲有杞子味☺️秘製醬汁鳳爪呢個鳳爪勁好味,愈食愈停唔到口☺️鳳爪又腍又彈牙,滿滿骨膠原🤤乾炒牛河超級有鑊氣,食落好惹味,而且牛肉份量好多,食極都食唔晒🤣🤣📍 點心到 MIX·大排檔 (旺角)旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖#點心 #飲茶 #點心到 #金雞廣場 #旺角 #旺角美食 #美食推介 #美食推薦 #香港探店 #hongkong #foodie #dimsum #蝦餃 #diary #tea

蝦餃
皮薄饀靚,蝦肉非常彈牙☺️每次必食

黑松露菜苗餃
加左黑松露嘅菜苗餃,顏色好繽紛,而且黑松露好香👍

上湯鮮竹卷
呢個鮮竹卷上湯製,入口非常清新仲有杞子味☺️

秘製醬汁鳳爪

乾炒牛河
超級有鑊氣,食落好惹味,而且牛肉份量好多,食極都食唔晒🤣🤣

📍 點心到 MIX·大排檔 (旺角)
旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖

2023-11-01
午餐
  • 黑松露菜苗餃
Bookmark左好耐好想去終於有機會 試下佢嘅小炒座位幾闊落 光線充足整體感覺幾整潔🔻黑金流沙包 ($10/個)細細個幾的骰 做到流沙既感覺流沙包真係抗拒唔到🥹🔻黃金桂花蝦球 ($108)件數唔算好多 但全部好大粒蝦 啖啖肉超爽😳黃金=咸蛋黃 外皮脆唔太厚很惹味的一道菜🔻沙嗲粉絲金菇牛肉煲 ($88)餐廳有好幾款煲仔菜本身想揀麻辣雞煲但朋友唔食辣沙嗲掛哂汁落金菇同粉絲😋 送飯一流凍少少去食就岩哂🔻欖菜肉鬆四季豆($75)意外地高質😳 肉鬆好多 好夠味配四季豆好夾我可以一個人食哂一大碟!!
Bookmark左好耐好想去
終於有機會 試下佢嘅小炒

座位幾闊落 光線充足
整體感覺幾整潔

🔻黑金流沙包 ($10/個)
細細個幾的骰 做到流沙既感覺
流沙包真係抗拒唔到🥹

🔻黃金桂花蝦球 ($108)
件數唔算好多
但全部好大粒蝦 啖啖肉超爽😳
黃金=咸蛋黃 外皮脆唔太厚
很惹味的一道菜

🔻沙嗲粉絲金菇牛肉煲 ($88)
餐廳有好幾款煲仔菜
本身想揀麻辣雞煲但朋友唔食辣
沙嗲掛哂汁落金菇同粉絲😋 送飯一流
凍少少去食就岩哂

🔻欖菜肉鬆四季豆($75)
意外地高質😳
肉鬆好多 好夠味
配四季豆好夾
我可以一個人食哂一大碟!!
  • 黃金桂花蝦球
2023-11-09 211 浏览
呢間餐廳早午市就主打點心,晚市就主打小炒小菜,好有特色。💪🏻 冰鎮咕嚕肉($88)咕嚕肉放咗係冰粒上邊,冰嘅冷氣令到啲熱辣辣咕嚕肉食落更加香脆😋 而咕嚕肉醬汁酸甜適中,好開胃,好適合送飯!而且啲冰都唔會溶得好快,所以唔會整濕嘅咕嚕肉😂💪🏻 白飯魚煎蛋 ($72)本人好鐘意食白飯魚煎蛋😋 但唔係成日見到呢款家常小菜。呢間嘅白飯魚煎蛋煎得好厚身,而且煎得金黃,食落好香口🤤 白飯魚都好大條,食落唔會有腥味!💪🏻 椒絲腐乳炒通菜 ($72)用炒通菜係一流嘅食法🤤 腐乳好香濃,勁多醬汁,完全掛滿晒係通菜上,而且亦有薑絲,令通菜食落更香口😋味道:7.5/10性價比:8/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5

呢間餐廳早午市就主打點心,晚市就主打小炒小菜,好有特色。

💪🏻 冰鎮咕嚕肉($88)

💪🏻 白飯魚煎蛋 ($72)

💪🏻 椒絲腐乳炒通菜 ($72)

味道:7.5/10
椒絲腐乳炒通菜
冰鎮咕嚕肉
白飯魚煎蛋
椒絲腐乳炒通菜
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥟 𝔽𝕣𝕠𝕞 𝔻𝕚𝕞 𝕊𝕦𝕞 𝕥𝕠 ℂ𝕒𝕟𝕥𝕠𝕟𝕖𝕤𝕖 𝔻𝕖𝕝𝕚𝕘𝕙𝕥𝕤 @ 🌟 點心到 MIX·大排檔《👽食神大媽食中菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Deep-fried Fresh Sea Shrimps in Soy Sauce HKD 118Sweet and Sour Pork HKD 88Stir-Fried Seafood Vermicelli HKD 77Steamed Egg Yolk Runny Bun HKD 10Steamed Cartoon Taro Buns HKD 10.👽 大媽超鍾意去油麻地分店食點心,但係就從來未試過呢間喺旺角嘅分店。依家仲要除咗點心之外會有小菜供應,今日難得經過,仲要未爆棚,一定要試吓呢!.🦐 首先就係叫咗經典「豉油皇海蝦」,好大隻呀,仲要好彈牙,好多隻,調味一流,性價比超高呀!.🐷 另外就叫左「冰鎮咕嚕肉」,超經典菜式但就黎個冰鎮處理。肉肉肥瘦適中,咕嚕醬汁超級好味,仲要超多菠蘿!冰鎮完之後,更加外脆內嫩!見好多檯客人都叫呢一款呢!.🍝 平時炒米粉食得多,鴛鴦米就好少試,所以叫左「
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Sweet and Sour Pork HKD 88

Sweet and Sour Pork

🍝 平時炒米粉食得多,鴛鴦米就好少試,所以叫左「龍門鴛鴦炒米」。配上鮮蝦、肉絲。微辣,粉絲拼米粉一齊炒,好彈牙,口感幾豐富。

Stir-Fried Seafood Vermicelli

🥧 晚市雖然有好多款點心都冇供應,但係呢一款超經典嘅香「黑金流沙包」同「卡通芋蓉包」都有繼續供應,剛好可以當甜品!黑金色同卡通公仔樣嘅外皮好吸睛,一擰開就流出濃郁嘅流沙同芋蓉餡料,甜而不膩,好味!

Steamed Egg Yolk Runny Bun
Steamed Cartoon Taro Buns

🤩 呢間分店地點方便、企理整潔、餐牌多選擇、有卡位坐得幾舒服。最正就係又有得食點心,又有得食小菜,想一次過滿足兩個慾望嘅朋友仔可以試下。

.⠀
📍 旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖
☎️ +(852)5968-4809
Steamed Egg Yolk Runny Bun
Steamed Cartoon Taro Buns
  • Steamed Cartoon Taro Bun
2023-11-07 36 浏览
點心到 Mix · 大排檔旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A, 1B, 1C 號舖經開旺角,超多嘢食,行過金雞廣場附近,老友推介中式點心,有驚喜。😺晶瑩鮮蝦餃蝦餃皮煙韌有嚼勁,蝦肉新鮮爽甜,鹹度適中,必食!😻原隻蝦燒賣蝦仁爽口彈牙,加了蟹子增加層次,豬肉處理得很好,口感煙韌有質感,肉味夠香濃。😍鮮蝦腐皮卷外層超級鬆脆,內層蝦肉和配料夠新鮮,加了醬汁進入另一個層次,尾段有少少辣,喜歡吃香口嘢的朋友一定要試。🤤金沙脆皮銀蘿腸腸粉皮夠煙韌,不會太厚,內層鬆脆,蘿蔔絲份量適中、醃得夠入味,加少少醬油,好味道。😚炭燒山楂鴨絲包外層香脆,炭燒味香濃,麵包口感鬆軟,內層的鴨絲酸酸甜甜,口感煙韌,刺激味覺,必食!😁花膠海鮮小米粥配料新鮮彈牙,有鮮魷魚、花膠、鮮蝦,小米粥夠香甜,好滿足。點心到 Mix · 大排檔 材料新鮮,沒有味精,平靚正,還會再來。😎🤘🏻
點心到 Mix · 大排檔

晶瑩鮮蝦餃

蝦餃皮煙韌有嚼勁,蝦肉新鮮爽甜,鹹度適中,必食!😻

原隻蝦燒賣

鮮蝦腐皮卷

金沙脆皮銀蘿腸

炭燒山楂鴨絲包

花膠海鮮小米粥

配料新鮮彈牙,有鮮魷魚、花膠、鮮蝦,小米粥夠香甜,好滿足。

2023-11-07
🍽️ 點心到 MIX·大排檔 📍旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖-今日好想好想食點心小炒😋😋好好彩喺旺角俾我搵到間高人氣長期爆滿嘅餐廳🤭🤭🤭一於試吓佢😝😝💫黑金流沙包( $10一個)熱辣辣又流心嘅奶皇包又香又甜,奶黃味好足😍😍😍好味到可以再encore💫冰鎮咕嚕肉( $88 )冰鎮既擺盤令咕嚕肉又熱又凍,食到兩種溫度😝😝完全唔會怪之餘,仲更突顯左咕嚕肉既香脆👍🏻👍🏻菠蘿亦夠新鮮,啖啖都酸酸甜甜好開胃呀😚😚💫秋葵野菌扒豆腐( $82 )雙色豆腐外表吸引😍😍食落口感豐富,外皮香脆,內裡既豆腐有玉子豆腐既嫩滑同香氣🥰🥰而且豆腐表面有好多雜菌同埋秋葵👍🏻👍🏻👍🏻好健康呀💫鹹魚雞粒炒飯( $72 )炒飯粒粒分明,每一粒都均勻地好金黃😍😍雞粒份量多👍🏻👍🏻而且食落有淡淡薑味,加埋香蔥、翠玉瓜粒同埋雞蛋,成件事好香好有家既感覺🫶🏻🫶🏻🫶🏻-🌟除咗小菜,餐廳仲有唔同嘅生猛海鮮料理😍😍🦐🦞🦀🦑🐟👍🏻👍🏻🌟餐廳好適合一家人聚會,叫幾個小菜一齊傾吓偈,幸福就係咁簡單🥰🥰🌟唔少小菜都睇得出餐廳好有心思,例如自家製嘅豆腐、特色既擺盤👍🏻👍🏻👍🏻廚師都好有創意🫶🏻🫶🏻🫶🏻推薦指數:4/5抵食指
🍽️ 點心到 MIX·大排檔
📍旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖

💫黑金流沙包( $10一個)

💫冰鎮咕嚕肉( $88 )

💫秋葵野菌扒豆腐( $82 )

💫鹹魚雞粒炒飯( $72 )

推薦指數:4/5
抵食指數:4/4

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#mk #mongkok #旺角 #旺角好去處 #旺角美食地圖 #旺角餐廳 #旺角美食 #香港餐廳 #九龍餐廳 #香港必去 #點心到
2023-11-07 32 浏览
🌟平時好鍾意食點心同大排檔的鑊氣小炒,俾我發現左呢間餐廳兩樣都有齊,餐廳名"點心到mix 大排檔"改得直接易明,就知道餐廳早午巿主打點心,晚巿主打鑊氣小炒,煲仔菜,中式海鮮等。🌟餐廳乾淨企理,好似西餐廳的格局,中間仲有個魚缸,供應生猛海鮮。👍🏻游水龍躉仔$138真係即叫即蒸,好新鮮,每條約一斤重,好肥美,魚肉嫩滑,真係拍得住大酒樓的蒸魚!🐥保仔左宗堂雞煲$88個名好特別,之前末聽過呢種煮法。上枱熱辣辣,加入好多三色椒,洋蔥,菇,蒜,醬油一齊煮,味道辣辣地,好惹味。🌑黑金流心包$10🐷卡通芋蓉包$10好鍾意可以淨係叫一隻包 !吾會食到好漏,又可以試多幾個口味👍🏻黑金流心包果然係招牌菜,蛋黃味好香濃,仲超級流心😂芋蓉包都不錯,淡淡的芋泥味,好綿滑😋🌟總括嚟講,簡簡單單的一餐中菜,大排檔的價錢,質素拍得住酒樓,茶錢每位$5, 又不收加一,幾經濟。

👍🏻游水龍躉仔$138

🐥保仔左宗堂雞煲$88
個名好特別,之前末聽過呢種煮法。上枱熱辣

🌑黑金流心包$10
🐷卡通芋蓉包$10