2023-12-17 2764 浏览
好幾次經過旺角金雞都見到呢間餐廳好多人,有時仲要排隊等入座。有人排隊我唸都應該唔錯掛😬今日有時間,即管同朋友仔排下。我地兩點黎到,等左差不多15分鐘有位。叫咗六款嘢食都幾好食😋鮑汁鳳爪 ($32)我的最愛,飲茶必食!特製的鮑汁醬配花生,整到好入味但又唔會太腍。份量都多,推介大家可以一試😌原隻蝦燒賣 (2粒$17)好鍾意可以叫兩粒,就可以留肚食多D其他款式👍🏻豬肉新鮮,食到有原隻蝦,啖啖肉。黑金流沙包 ($26)新鮮滾熱辣,似啱啱蒸起。將包餡打開,超多奶黃流出黎!大家食果時都要小心D唔好辣親嘴🤭醬皇金錢肚 ($28)金錢肚好入味,彈牙有口感,醬汁都好好味,蘿卜吾會苦。點少少辣椒油仲惹味😌金沙脆皮銀蘿腸 ($29)俾個名吸引咗,想試下係咩😬原來係腸粉包住脆卜卜米網&蘿蔔絲,口感非常豐富。外脆內暖,好食!👍🏻籠仔鳳爪排骨飯 ($40)有驚喜 估唔到咁大份!熱辣辣,有荷葉味。排骨蒜香味濃郁,鳳爪都好入味。D汁撈埋飯一齊食🥰正呀食完呢餐飲茶系列總結都好滿意,下次再黎試下晚餐小菜再報告俾大家知😊

鮑汁鳳爪 ($32)

原隻蝦燒賣 (2粒$17)

黑金流沙包 ($26)

醬皇金錢肚 ($28)

金沙脆皮銀蘿腸 ($29)

籠仔鳳爪排骨飯 ($40)

2023-12-14
等候时间
15 分钟 (堂食)
3天前 0 浏览
內面空間夠大,乾淨企理,坐得又舒服,就決定同朋友試吓呢間香煎蠔餅 $88🐚平時食開炸蠔餅,今次試吓煎蠔餅,配料份量十足,煎到金黃色,加埋魚露一齊食夠晒鮮味🥰老乾媽青椒爆牛肉 $88🐃用左大蒜,青椒,紅椒一齊炒,外相夠晒吸引,炒得夠晒鑊氣。牛肉一D都唔硬,送飯一流😋😋😋馬拉盞炒通菜 $72 🥬常見菜色,一樣炒得夠鑊氣,夠晒惹味😍金沙海鮮蛋白炒飯 $86🦐🍚炒到好乾身既炒飯,配上蔥花 ,蛋白,蝦仁 同埋蛋黃,口感十足😆
內面空間夠大,乾淨企理,坐得又舒服,就決定同朋友試吓呢間

香煎蠔餅 $88🐚

老乾媽青椒爆牛肉 $88🐃

馬拉盞炒通菜 $72 🥬
常見菜色,一樣炒得夠鑊氣,夠晒惹味😍

金沙海鮮蛋白炒飯 $86🦐🍚

5天前 0 浏览
話說我都好享受一個人去飲茶,俗語有話飲杯茶喫個包!我通常有樣必點嘅就係蝦餃或燒賣,呢間旺角點心到真係啱晒我,因為佢可以有啲點心係兩粒,咁我就唔使食晒四粒咁飽😂最近天氣熱咗我都細食咗,少少地叫咗兩粒蝦餃,蝦餃皮不會太薄亦不會太厚👍🏻而且蝦肉幾彈牙兩粒原隻蝦燒賣:呢個需時,即叫即蒸,一咬落去熱辣辣正,而燒賣皮薄👍🏻蝦肉一樣彈牙薑蔥牛柏葉:有啲蘿白,薑絲,蔥,牛柏葉幾淋,帶少少辣黑金流沙包:淨係賣相已經好吸睛,黑色嘅包再用金筆劃,一咬落去嘅時候流心奶黃已經流出來😂

薑蔥牛柏葉:有啲蘿白,薑絲,蔥,牛柏葉幾淋,帶少少辣

2024-04-22
5天前 0 浏览
之前去過油麻地分店,今日來旺角門店有驚喜。港式點心就梗係有啦,但係旺角呢間仲可以點小炒。難怪個店名有特別說明係Mix 大排檔啦。啱曬我地呢啲懶煮飯嘅人。今次點佐三樣野,全部食曬。薑蔥魚雲煲,92睇錯menu,以為係魚腩,大家都睇真滴,其實係魚頭啊。好在薑蔥煲同乜嘢配搭都唔會出錯,實在惹味。椒鹽鮮魷,89主打一個即叫即整嘅新鮮,熱辣辣上台,外脆內嫩,罪惡感同滿足感爆棚。生滾螺片滑雞粥,79以上兩味鮮味鹹香,搭配雞粥更出彩。綿滑料多嘅雞粥,份量兩個人啱好。👌環境幾好,係有香港傳統美食又不失現代感裝修嘅茶室。
之前去過油麻地分店,今日來旺角門店有驚喜。
今次點佐三樣野,全部食曬。
薑蔥魚雲煲,92
椒鹽鮮魷,89
生滾螺片滑雞粥,79
環境幾好,係有香港傳統美食又不失現代感裝修嘅茶室。
成日經過旺角呢一間餐廳都冇機會試 上星期終於有機會
放學之後就同同學一齊去旺角食呢一間餐廳
之前一直都比佢哋門口招牌 寫住有冰鎮咕嚕肉小編真係孤陋寡聞之前冇食過 原來咕嚕肉都可以冰鎮.🐷冰鎮咕嚕肉
如果大家想試吓新口味嘅咕嚕肉 呢間餐廳嘅咕嚕肉外脆 被甜甜酸酸嘅甜酸醬包裹着 入面嘅肉質都唔錯 但係出面有啲冰墊住 所以啲三色燈籠椒都係凍凍地非常特別 而且咁樣食落去好似有一種更加爽口嘅錯覺 而且啲咕嚕肉都特別 凍嘅但係有保留到佢嘅口感.🐷紅燒豆腐
紅燒豆腐軟綿綿 醬汁香濃得嚟唔膩口 可以話係非常之下飯.🐷黑金流沙包
一咬落去 熱辣辣嘅奶黃流沙就會流出嚟 甜而不膩 仲有淡淡嘅鹹香味.🐷榴槤雪媚娘
榴槤控點可以錯過?榴槤雪媚娘用上真材實料嘅榴槤肉 香甜綿密 跟上一層軟糯嘅外皮 小編啲同學好鍾意食.點心到 MIX·大排檔
.📍旺角洗衣街39號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖
.#吃貨日常 #香港 #茶餐廳 #Cafe #麵包 #西餐 #中餐 #日本菜 #韓國菜 #泰國菜 #堂食 #好西 #食 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #旺角 #旺角好去處 #旺角美食
成日經過旺角呢一間餐廳都冇機會試 上星期終於有機會
🐷榴槤雪媚娘
點心到 MIX·大排檔
📍旺角洗衣街39號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖
6天前 34 浏览
概括嘢食係偏咸叫咗6樣餸黃金桂花炒蝦球係ok 夠熱 粉唔算多 但咸蛋味完全蓋過哂桂花味秋葵豆腐算係有啲新意 但賣相同圖示相差太遠蠔餅正正常常 但蠔肉唔算多 蛋老咗少少中式牛柳 都係正正常常 乾炒牛肉腸粉 牛肉太咸 其他正常魚香茄子煲 味道偏咸 冇咸魚香味但影響最大係 侍應態度唔好一入嚟嗰陣 態度已經唔友善埋單嗰陣 收錢要等佢整完自己啲單,佢先肯錢 收到一半又走去聽電話,簽完名,又要提佢㩒制 之後第一張收據錯手俾左我,就冇解釋直接拎走張單,仲一邊講緊電話 還完卡同單佢仲繼續講緊電話,一句多謝哂都冇。
概括嘢食係偏咸
魚香茄子煲 味道偏咸 冇咸魚香味

但影響最大係 侍應態度唔好
一入嚟嗰陣 態度已經唔友善
6天前 0 浏览
點心到,上次黎食過點心覺得很不錯,今日黎食夜晚。。晚市以小炒,海鮮為主,選擇都多。乾炒肥牛腸粉,大大力推介!炒得好有鑊氣,豬腸粉煎到好香口,牛肉大大件,配上芽菜,香蔥,洋蔥,好惹味。冰鎮咕嚕肉,咕嚕肉放上冰上,咕嚕肉炸到岩岩好,不厚粉,外皮沾上醬汁後,仍能保持少許脆身,醬汁酸酸甜甜,好開胃。另外,菠蘿食得出係新鮮,不是罐頭菠蘿。麻辣雞煲!如果一個人想食麻辣雞煲,可以嚟呢度食,份量多,雞煲充滿麻香,配上白飯就啱晒!榴連甜品
點心到,上次黎食過點心覺得很不錯,今日黎食夜晚。

晚市以小炒,海鮮為主,選擇都多。

榴連甜品

2024-04-22 0 浏览
✨旺角·點心到MIX•大排檔✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹蝦醬通菜炒魷魚鮮美又下飯!通菜的鮮嫩脆爽搭配上鮮嫩彈牙的魷魚,吃起來口感豐富。而蝦醬的獨特風味帶給這道菜一股濃郁的鮮香,香氣四溢。整道菜看起來色澤鮮豔,讓人垂涎欲滴。而鑊氣小炒王則是以辣椒炒勁道的魷魚條為主,再加上各種鮮蔬配料,形成一道色彩鮮豔、味道獨特的小炒。這道菜的辣椒香味濃郁,魷魚條的口感彈牙十足,令人回味無窮。入口微辣,香辣味鮮明,讓人胃口大開。紅燒乳鴿嫩滑搭配上香氣四溢的紅燒醬料,味道鮮美。乳鴿的肉質鮮嫩,滋味頗為鮮美,紅燒醬料更是使乳鴿的味道更加獨特。整道菜看起來色澤鮮豔,入口鮮嫩多汁,是一道令人回味的美食。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨旺角·點心到MIX•大排檔✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-04-21 0 浏览
✨旺角·點心到MIX•大排檔✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹今天我去了一家餐廳點了沙律明蝦角六件,金沙海鮮蛋白炒飯,楊枝甘露和菜脯肉碎煎蛋,整體來說非常滿意。沙律明蝦角六件,外皮酥脆,內裡的明蝦肉鮮嫩多汁,搭配著特製的沙律醬,味道香濃而且微微帶有微辣的口感,非常開胃。金沙海鮮蛋白炒飯,這道菜的外觀色澤金黃誘人,米粒飯香十足,海鮮的鮮味混合著蔬菜的清爽,口感豐富,非常下飯。楊枝甘露是清涼解渴的好選擇,奶香味濃郁,花椰果和椰果帶來的口感更加豐富,甜而不膩,非常適合夏天享用。菜脯肉碎煎蛋,這道菜的煎蛋口感鬆軟,肉碎和菜脯的鹹香味讓整道菜更加美味,非常適合搭配炒飯一起享用。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨旺角·點心到MIX•大排檔✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
點心到 (旺角)旺角洗衣街39號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:紅燒涼瓜魚雲煲 $96,啫啫豬潤雞煲 $96,黑金流沙包(1件) $10,卡通芋蓉包(1件) $10,楊枝甘露 $25紅燒涼瓜魚雲煲:涼瓜被紅燒的過程中吸收了魚的鮮味和調味料的香氣,變得軟嫩可口。 魚肉鮮嫩,入口細膩。 涼瓜的澀味與紅燒湯汁的鮮味相互融合,在口中展現出獨特的風味!😄😄😄啫啫豬潤雞煲:雞肉數量多,嫩滑多汁,鮮香可口,味道濃鬱,豬潤亦口感鮮嫩,香氣四溢,豬潤和雞肉的風味相互融合,形成了鮮美的湯汁,再薑、蒜、香菇等配料 ,味道一流!👍👍👍黑金流沙包:黑金外皮上抹上金紋,賣相華麗,咬開後熱騰騰的鹹蛋黃流沙餡溢滿口腔,帶來濃郁香甜的口感!😍😍😍卡通芋蓉包:白色外皮畫著公仔笑臉,賣相精緻可愛,芋蓉酥軟細膩,同時有著香甜美味和芋頭的香氣!😋😋😋楊枝甘露:以椰汁為基礎,帶有濃郁的椰香和柔滑的口感,加上芒果、西米、楊桃等美味配料,提供了多樣的口感和口味,美味可口!❤️❤️❤️
點心到 (旺角)

旺角洗衣街39號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2024-04-18 0 浏览
今晚約左鬼妹仔朋友黎食煲仔菜。👉🏻春卷朋友係鬼妹仔ABC,叫個deep fried spring roll比佢食,佢話同越南春卷好唔同,但都好好食😋👉🏻魚香茄子煲自從有一次係酒樓食過油浸魚香茄子煲,就知唔係度度都整得好食。呢味應該係餐廳招牌菜,每次食都覺得味道適中、好送飯,而且好多肉碎同甜椒碎,減低油膩感。👉🏻豆腐火腩煲呢味最好食食嘅竟然係豆腐,炸過嘅豆腐吸飽汁又唔太咸,唔係得層皮,好味。
今晚約左鬼妹仔朋友黎食煲仔菜。

👉🏻春卷

👉🏻魚香茄子煲

👉🏻豆腐火腩煲
2024-04-17 0 浏览
之前都有唔少人介紹我去點心到,今日下午我就去左食點心到。去到見到都有唔少人排隊。座位好闊落,食左好多野都好好味。😋我覺得黑金流沙包最好食。食左一細啖,好多奶黃已經流左出嚟,好正! 我食緊上面嘅時候,下邊穿左個窿,喺下面流曬D奶黃🤣連隻碗入邊嘅奶黃都唔放過。🤭腸粉都好好味。D腸粉好滑,再加埋麻醬同甜醬更加好味。我食左好多條腸粉🤭🤭仲有乾炒牛河,D牛肉好入味,食左一片牛肉就停唔到口!下次再去,要食多幾個奶黃包先得😋
仲有乾炒牛河,D牛肉好入味,食左一片牛肉就停唔到口!
下次再去,要食多幾個奶黃包先得😋
  • 黑金流沙包
  • 乾炒牛河
2024-04-16 0 浏览
主打點心店舖,夜晚就係食小菜,連芝士龍蝦都有,直程係酒樓咁。點心舖裝修夠現代派,座位都寬敞😃🌟杏汁豬肺燉湯🌟杏汁唔算好濃,湯料十足,滋陰之選👍🌟黃金炸蝦球🌟蝦球都幾大粒,用上蛋黃炸,蛋黃味好濃郁,好香口呀~😋🌟紅燒豆腐炆火腩🌟上枱時個煲仲係滾到熱辣辣的,經典菜式,除左豆腐同火腩,菇菌類都鮮味十足呀🍄➡️今次試唔到點心,下次再黎過啦📝品牌係油尖旺區有幾間分店,地點都就腳,去開個邊都可以一試。

點心舖裝修夠現代派,座位都寬敞😃

🌟杏汁豬肺燉湯🌟
杏汁唔算好濃,湯料十足,滋陰之選👍

🌟黃金炸蝦球🌟
蝦球都幾大粒,用上蛋黃炸,蛋黃味好濃郁,好香口呀~😋

🌟紅燒豆腐炆火腩🌟

➡️今次試唔到點心,下次再黎過啦

我今日放工後,約同好友去位於旺角洗衣街39號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖的點心到MIX。大排檔食晚飯,環境闊落,很有大排檔風味。我點左個豉汁蒸大鱔(例牌)$138,紅燒豆腐$70,白飯$12,揚技甘露$25,茗茶每位$5。豉汁蒸大鱔賣相不錯,厚切大鱔都排成一朵花狀,豆豉鋪在肉面,相當惹味,鱔肉新鮮彈口,証明師傅功夫了得👍!紅燒豆腐亦做得相當唔錯,豆腐外脆內滑,配菜的菇片和秀珍菇好味又好食;楊技甘露清甜好味!

• 紅燒豆腐
  • 豉汁蒸大鱔
  • 楊枝甘露
2024-04-04 161 浏览
今晚再去幫襯食晚飯,叫了一盅杏汁燉白肺湯,盅湯上到枱我已經覺得不對勁,我未見過杏汁燉白肺湯是這樣顏色的(見圖),但我都嘗試去喝一湯匙,完全沒有杏汁味道,味道與一般的豬骨湯類似,我再用湯匙撈起湯渣看看,居然發現真是有豬骨的(見圖),我第一次飲這個湯是有豬骨的,還有一嚿豬肺是黑色的,我建議:好心位煲湯的師父唔夠料子就唔好主理煲湯啦!並且建議這位煲湯師父到“太興”幫襯一下怎樣才是正式的“杏汁燉白肺湯”!還有落單的老女伙記態度也要改善。
還有落單的老女伙記態度也要改善。
2024-04-04