2020-12-14 105 浏览
新式點心店越開越多 但係今日想同大家推介呢間又抵食又好食點心店😋 位於佐敦 店舖都算多座位 茶錢都只係$3仲要免加一😱我地叫左以下幾款點心同甜品 人均都係$70左右 算好抵食😍1. 原隻蝦燒賣 燒賣上面有超大粒蝦 新鮮爽口 係好高質素嘅燒賣🤤2. 金沙脆皮銀蘿腸 腸粉皮包住香脆金莎皮 入面係好腍好入味嘅蘿蔔絲🤩 加埋甜豉油 係我近期食過最好食既腸粉👅3. 燒汁釀茄子 燒汁甜甜地 加上好腍既茄子好入味👍🏻4. 黑金流沙包 唔會好大個 但係超流流 好多奶黃餡 包同餡既比例岩岩好 唔會太膩又唔會過飽😍5. 籠仔煎蛋牛肉飯 飯唔算太多 加埋甜豉油簡直係靈魂🤤 米飯粒粒分明 好食😎6. 楊枝甘露 芒果同碌柚都好甜 好多果肉好正丫🌟
位於佐敦 店舖都算多座位 茶錢都只係$3仲要免加一😱

我地叫左以下幾款點心同甜品 人均都係$70左右 算好抵食😍

3. 燒汁釀茄子 燒汁甜甜地 加上好腍既茄子好入味👍🏻

6. 楊枝甘露 芒果同碌柚都好甜 好多果肉好正丫🌟
2020-12-12 26 浏览
今日同屋企人黎左佐敦附近行下百貨公司,發現原來開左間點心店😍都好耐冇飲茶,所以決定試一試。店面都裝修闊落,坐位都唔會太迫😍👍🏻餐點方面,有唔同嘅點心,仲有籠仔飯,同燉湯,店家主打點心即叫即蒸,所以叫幾籠點心食下🥰所以全部都熱辣辣👍🏻👍🏻😋蝦餃,皮薄入面係新鮮彈牙嘅大蝦🦐蜜汁叉燒包,食落好香,有少少蜜汁味,叉燒都幾多😎懷舊鵪鶉蛋燒賣,燒賣皮唔會太厚,鵪鶉蛋食落甘香😋燒賣唔會好多肥膏😋👍🏻好好味❤️五香鹹水角😍,炸得香香脆脆😆食落都幾多餡料🥰香茜牛肉腸,腸粉好滑,牛肉都超足料,好有厚度😍😍鮑汁鳳爪,鳳爪煮得好入味,同夠腍🥰紅油炒手,初初以為會好辣,原來都接受到,仲幾開胃,食落有少少似小籠包添😍豐料糯米雞,超大個,入面有雞,叉燒,咸蛋黃等等🤩

蝦餃,皮薄入面係新鮮彈牙嘅大蝦🦐

蜜汁叉燒包,食落好香,有少少蜜汁味,叉燒都幾多😎

五香鹹水角😍,炸得香香脆脆😆食落都幾多餡料🥰

香茜牛肉腸,腸粉好滑,牛肉都超足料,好有厚度😍😍

鮑汁鳳爪,鳳爪煮得好入味,同夠腍🥰

豐料糯米雞,超大個,入面有雞,叉燒,咸蛋黃等等🤩
2020-12-11 845 浏览
而家都幾興飲夜茶,不過又真係幾方便,唔使一早比阿爸阿媽嘈醒!前兩日突然係我阿爸話想飲夜茶,最後就搵到呢間「點心到」!通常夜茶都會平較貴,又估佢唔到,呢到都算平!嘢食選擇都唔係少!我地兩條友,叫咗6樣野,埋單都只係舊幾水,抵食!快啲睇下我地食咗啲乜嘢啦!先黎第一樣,就係鵪鶉蛋燒賣!呢樣野已經唔係到到有得食了,勁懷舊!粒鵪鶉蛋仲要鬼咁大粒,簡直係老豆至愛!鹹水角,睇顏色就知唔錯!唔會炸過頭,無油膩感,啱啱好!外層香脆,入面餡料都算多,原諒我冇影相,因為我咬得好肉酸⋯⋯紅油抄手,辣度適中,食起上嚟有辣椒油嘅香味!我自己就好鍾意,仲用佢嘅辣椒油嚟點鵪鶉蛋燒賣,好惹味!香茜牛肉腸,又係老豆至愛之一!不過好彩芫荽味唔算重,唔會蓋過咗牛肉味!但都真係要讚下,佢嘅腸粉都幾滑溜,係唔錯的!叉燒包,個包夠鬆軟,而入面啲叉燒仲好大粒!但最可愛係,個叉燒包好迷你呀,細過我手掌!由於叉燒包太迷你嘅關係,我地就叫多咗樣嘢,就係糯米雞!呢個真心推薦大家,真係要食!好足料呀,又夠晒大隻,直頭係2人份量嚟!糯米食落夠濕潤,一啲都唔乾,正!成餐飯先舊幾水,茶位只係每位$3,真係好抵食!想飲夜茶嘅不妨去試下

成餐飯先舊幾水,茶位只係每位$3,真係好抵食!想飲夜茶嘅不妨去試下!不過記住要食糯米雞!

2020-12-09
  • 糯米雞
2020-12-09 36 浏览
食了幾款點心和蒸飯,覺得這間點心專門店抵食好食。茶位只是三蚊位。金沙脆皮銀蘿腸($25) 即是腸粉內有脆皮春捲,腸粉十分滑溜,包裹著脆皮春捲,又滑又脆,雙重口感。黑金流沙包($24) 樣子好有氣勢, 黑色的外表,金色的花紋, 內裏是奶黃流心, 流心香滑,質感也是真液態流心。原隻蝦燒賣($15/兩粒)也是推薦菜色,原隻蝦肉爽口彈牙,果真是足料燒賣。最喜歡的是燒汁釀茄子($22),雖然菜名普通,點的時候沒有太大期望,原來是鯪魚肉釀茄子,鯪魚肉是一整球樣在茄子上,而茄子是一大件,整件放入口,有魚肉的魚香煙韌,又有茄子的軟腍多汁,簡單菜色但有驚喜。籠仔煎蛋牛肉飯($32)很熱辣辣,蒸飯上是一大片又香又鬆軟的牛肉,很抵食。雖然不是甜品店,但這裏的楊枝甘露($20)料多又夠香滑,一羹滿滿是西米、柚子肉和芒果。

2020-12-09 31 浏览
放工又係時間諗吓食咩嘅時候,同事都冇飯開,同埋一枱只可以坐兩個人於是就收工一齊食嘢因為好耐冇飲茶,所以就揀咗呢間點心店食晚飯你間餐廳嘅點心價錢都幾大眾化,同埋有啲點心都幾特別,地方仲好企理我地叫左幾款點心同個飯原隻蝦燒賣:一籠有兩隻,有原隻蝦係燒賣上面,上枱熱辣辣金沙脆皮銀蘿腸:呢個好特別,喺出面未食過嘅,腸粉包着炸到外皮好脆嘅蘿蔔,入面仲有蘿蔔絲,好好味燒汁釀茄子:茄子上面嘅豬肉剪得好香口,加埋佢嘅燒汁好襯金黑流沙包:一啖咬落去果然係留心嘅,仲要小心辣親籠仔煎蛋牛肉飯:食咗咁多點心都要食啲飯,放落肚,牛肉貞德啱啱好撈埋隻蛋,幾好味楊枝甘露:最後仲食埋個甜品,入面勁多料!百零蚊食到咁精美嘅點心,真係幾抵食

因為好耐冇飲茶,所以就揀咗呢間點心店食晚飯

我地叫左幾款點心同個飯
原隻蝦燒賣:一籠有兩隻,有原隻蝦係燒賣上面,上枱熱辣辣

燒汁釀茄子:茄子上面嘅豬肉剪得好香口,加埋佢嘅燒汁好襯

金黑流沙包:一啖咬落去果然係留心嘅,仲要小心辣親

楊枝甘露:最後仲食埋個甜品,入面勁多料!

百零蚊食到咁精美嘅點心,真係幾抵食
2020-12-07
👧🏻Wodafoodie in Jordan去酒樓飲茶食點心一直係我放假首選但原來依家開左好多🥟點心專門店😍唔洗去酒樓都食到 終於唔洗等位等餐死😆呢間號稱係油麻地既「點心到」如果搭地鐵其實去🚇佐敦站C2出口行2分鐘就到 好方便✨🦐原隻蝦燒賣 2粒 $15Size比酒樓既細粒d 但爽口彈牙 照顧返2人黎食有得叫2粒 幾貼心✨🧈金沙脆皮銀蘿腸 $35以為同炸兩一樣 但原來入面係一層脆皮再包住白蘿蔔絲 加埋外層滑溜既腸粉 口感豐富 外滑內脆 唔錯😝🥰✨⚫️黑金流沙包 🟡$24細細粒既流沙包入面有好多奶黃🤤一咬就咇曬出黎 正😋😋😋✨🍆燒汁釀茄子 $22比煎釀三寶既茄子少左層油膩感 魚肉好厚 茄子仲係好juicy 👍🏻✨🍳籠仔煎蛋牛肉飯 $32上面既牛肉有d似山竹牛肉 估唔到有咁多肉 肉同飯既比例接近1:1 呀😆配埋甜豉油 好食😋✨🥭楊枝甘露 $20好耐無食 同出面甜品舖一樣水準 好抵😍好鍾意佢d點心真係即叫即蒸 上菜好快 全部都熱辣辣🔥😍😍餐廳環境舒適 乾淨企理 價錢相宜 份量適中 仲有甜品 值得一試😋👍🏻📍 點心到油麻地廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
👧🏻Wodafoodie in Jordan
酒樓飲茶食點心一直係我放假首選
但原來依家開左好多🥟點心專門店😍
唔洗去酒樓都食到 終於唔洗等位等餐死😆
呢間號稱係油麻地既「點心到」
如果搭地鐵其實去🚇佐敦站

份量適中 仲有甜品 值得一試😋👍🏻

📍 點心到
油麻地廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
2020-12-07 500 浏览
是日同HONEY打算飲個茶,食個飽,見到佐敦哩間點心到,都好多人食,加上見到佢牌上寫有蒸籠飯,真的好吸引~~入到去,茶就只得一款普洱,食物方面,點左原隻蝦燒賣 (2粒) ,黑金流沙包, 金沙脆皮銀蘿腸粉, 籠仔蒸飯(煎蛋牛肉),燒汁釀茄子,楊枝甘露原隻蝦燒賣原隻蝦燒賣佢可能選擇4粒/2粒,真的好方便可以試多D唔同的人大大的蝦,加上燒賣的豬肉,味道都唔錯,燒汁釀茄子燒汁釀茄子有3舊,有上面的鯪魚肉同埋少少汁,食落唔太油~~黑金流沙包黑金流沙包真的大部份點心店一定有的,外型真的無得輸,同埋流沙一流,熱食真的要盡快食,真的流心感覺大不同籠仔蒸飯(煎蛋牛肉)籠仔蒸飯(煎蛋牛肉)的米佢地主打系金象米,真的粒粒分明又乾身,煎蛋有少少流心,牛肉同山竹牛肉的質地,加埋佢地的豉油真的好正~~冬冬地真的一流, 金沙脆皮銀蘿腸粉,金沙脆皮銀蘿腸粉,又滑帶脆的口感,加埋少少菜,同埋食到饀系白蘿蔔絲,真的有心機的一個腸粉~~楊枝甘露楊枝甘露作為飲茶的甜品,好多柚子肉,芒果肉加上花奶,真的滿足的一餐~~

加上見到佢牌上寫有蒸籠飯,真的好吸引~~
入到去,茶就只得一款普洱,

食物方面,

原隻蝦燒賣
大大的蝦,加上燒賣的豬肉,味道都唔錯,

燒汁釀茄子
燒汁釀茄子有3舊,有上面的鯪魚肉同埋少少汁,食落唔太油~~

黑金流沙包

籠仔蒸飯(煎蛋牛肉)
冬冬地真的一流,

金沙脆皮銀蘿腸粉,

2020-12-05
  • 金沙脆皮銀蘿腸粉,
  • 黑金流沙包,
  • 原隻蝦燒賣,
2020-12-07 10 浏览
唔去大型茶樓都可以去啲茶樓小店,用心之作通常都會有驚喜🤫。🔻金沙脆皮銀蘿腸25🔻好好食呀🤩,腸粉裏面包着蜂巢蘿蔔絲✨,蜂巢脆卜卜,蘿蔔絲夠入味又淋,只需配少少🤏🏻豉油已經好夠味👍🏻,食落真係又脆又軟‼️‼️‼️推介‼️‼️‼️🔻原隻蝦燒賣$15🔻燒賣味道一般,不過有成幾粒既原隻蝦🦐係幾正😌,食落蝦肉爽口,口感幾好。🔻燒汁釀茄子$22🔻有的似煎釀三寶,不過用既係燒汁,茄子🍆大大件,食落爽淋,魚肉彈牙,1客3件份量剛剛好👍🏻🔻黑金流沙包$24🔻流心好正😍,係真正嘅流心唔係軟心,一開啲餡就流晒出嚟☺️,就算放到凍左,繼續流心😌,咸香味依然😆。🔻籠仔煎蛋牛肉飯$32🔻牛肉餅軟身,飯好香荷葉味😋,勁大範圍嘅牛肉,上面放咗一隻糖心煎蛋🍳。真係啖啖肉又啖啖飯,加埋蛋黃香味,正👍🏻🔻楊枝甘露$20🔻香甜美味😋,芒果味香,柚子味唔苦澀👍🏻,作為飲茶既結尾唔錯啊😆

唔去大型茶樓都可以去啲茶樓小店,用心之作通常都會有驚喜🤫。

2020-12-06 63 浏览
初冬既星期日 食個點心暖暖胃兩個人小份量 最岩就係黎呢d小店過下點心癮餐單款式都多 唸到既點心多數都有👇🏼鳳爪 鹵水汁味重 正常金沙脆皮銀蘿腸 腸粉皮包住春卷既感覺 出面軟內面脆 幾有口感 👇🏼燒賣同蝦餃都可以整叫兩件 蝦餃唔算大隻 味道淡左小小 食個陣建議點d匙油👇🏼燒賣就正正常常 食落都有咬感充實👇🏼金錢肚同蘿蔔都係再林身d就好 👇🏼馬粒糕 幾鐘意佢呢個小小地既份量 食落甜度適中 夠鬆軟 唔錯整體黎講 質素未必可於茶樓咁惹味 不過勝在種類多 點心都係即蒸 新鮮 份量又可以調節 埋單2個人13x 幾抵食係
初冬既星期日 食個點心暖暖胃

👇🏼金錢肚同蘿蔔都係再林身d就好

馬粒糕

馬粒糕
2020-12-05 22 浏览
-限聚令又再收緊 以前大棚人叫滿一枱點心嘅日子 睇怕有排等 而家先嚟幾籠點心 望梅止渴-🥟#黑松露菜苗餃 $25餃子的骰 每隻有爽口蝦仁 黑松露味可以再濃啲-🥟#上湯小籠包 $24小籠包有三個 咬落口有肉汁滲出 記得趁熱食-🥣#濃湯鮮竹卷 $18鮮竹卷浸住魚湯上 新鮮腐皮包住雲耳甘筍 味道素淨得嚟帶口感 下次再我會再叫😋-🥣#鮑螺片滑鷄粥 $26粥底唔會太杰身似糊仔 雞件唔係生滾不過尚有雞味-🧆#香煎蘿蔔糕 $18呢個價錢竟然有五件蘿蔔糕咁多 煎得香口 糕身軟熟 點辣椒醬食仲惹味-🧆#蜜汁叉燒腸 $23建議豉油分開上 腸粉食到後段 感覺油膩 味道偏鹹-📍#點心到油麻地廟街286-298號華吉大廈地下

🥟#黑松露菜苗餃 $25

🧆#蜜汁叉燒腸 $23

建議豉油分開上 腸粉食到後段 感覺油膩 味道偏鹹
📍#點心到
油麻地廟街286-298號華吉大廈地下
媽咪推介嘅點心專門店——點心到!今日同媽咪響佐敦食埋飯先返去,佢話呢間點心好食!6點幾去到都已經坐左8成人,幾旺下!點心專門店黎講呢到算有好多點心揀,又有好cute嘅包,好多都想試!但2人限聚下得2個人食,叫唔到太多!濃湯杞子浸時蔬一嚟先上左碟菜。唔知係咪好肚餓嘅關係,覺得碟菜都幾好食😂油份啱啱好?又夠綠,上湯都好入味!呀媽仲叫多一碟!金沙脆皮銀蘿卷超好食呀!個蘿蔔絲春卷係啱啱炸出嚟㗎!好熱、好脆口!卡通流心芋蓉包呢個包好可愛呀☺️個包超軟熟。不過個芋蓉就唔見有流心晶瑩鮮蝦餃好在呢籠點心得兩粒 每人一粒啱啱好 唔使怕太多太飽 啱啱蒸出嚟熱辣辣 粒蝦🦐都好大粒呀籠仔鳳爪排骨飯啲飯咁樣攤黎蒸可以令到啲排骨同鳳爪肉汁混入係飯到 好食楊枝甘露啲柚有啲苦澀 西米有啲硬 另外店長介紹榴連甜品 不過我同呀媽都唔食眼見佐敦好幾間酒樓都熄哂燈停業 呢間點心專門店就幾乎滿座 茶錢$3位又冇加一 加上呢到食物質素確係不錯 即叫即蒸 店員仲不停幫我哋斟茶 服務態度良好 大家不妨去試下!
媽咪推介嘅點心專門店——點心到!

濃湯杞子浸時蔬

金沙脆皮銀蘿卷
超好食呀!個蘿蔔絲春卷係啱啱炸出嚟㗎!好熱、好脆口!

卡通流心芋蓉包
呢個包好可愛呀☺️個包超軟熟。不過個芋蓉就唔見有流心

晶瑩鮮蝦餃

籠仔鳳爪排骨飯
啲飯咁樣攤黎蒸可以令到啲排骨同鳳爪肉汁混入係飯到 好食

• 金沙脆皮銀蘿腸
2020-12-02 18 浏览
依家好多點心店,可以全日幾時想食一盅兩件都得,O岩曬我呢D完全冇時間去飲早茶既人。今次在廟街行過,來到佐敦見有呢家幾靚既點心到,就入去試下先。金沙脆皮銀蘿腸外面是布拉腸,做得好滑。入面是炸蘿白絲,做得都唔錯。好新鮮好食。籠仔鳳爪排骨飯好香的飯,比一般蒸飯更有味道。賣相很好,味道都令人滿意。香煎蘿白糕煎得好香的厚切蘿蔔糕,入面都不少有料,好食~!上海小籠包新鮮熱熱辣,皮就厚左少少,但趁熱食都好味。楊枝甘露再來多個中式糖水,幾香芒果及椰汁味。而且都幾多料,好滿足的一個晚餐。

籠仔鳳爪排骨飯
好香的飯,比一般蒸飯更有味道。賣相很好,味道都令人滿意。

香煎蘿白糕
煎得好香的厚切蘿蔔糕,入面都不少有料,好食~!

上海小籠包
新鮮熱熱辣,皮就厚左少少,但趁熱食都好味。

2020-11-30
2020-12-02 14 浏览
在九龍公園行完,來到佐敦找食,見到呢家好像幾新又幾企理既餐廳,見有點心食正呀~一於去試下先。呢到$3一位茶,但就冇茶葉選LA~環境都幾舒服,坐得闊,又光猛。有D日本FEEL呢。黑松露菜苗餃外型幾好,食落都有黑松露味,爽口的餃。卡通流心_蓉包幾CUTE的一個點心,有三個唔同的表情,皮都好食,入面的料都好香呢~一個幾好的甜品。鮑螺片滑雞粥   粥底都棉,有數件雞,螺片都大同厚,有D驚喜。濃湯鮮竹卷湯夠味,鮮竹卷唔會太咸,我都幾LIKE呢個點心。馬拉糕就鬆軟, 但濕左少少。

環境都幾舒服,坐得闊,又光猛。有D日本FEEL呢。

黑松露菜苗餃
外型幾好,食落都有黑松露味,爽口的餃。

卡通流心_蓉包

鮑螺片滑雞粥
   粥底都棉,有數件雞,螺片都大同厚,有D驚喜。

濃湯鮮竹卷
湯夠味,鮮竹卷唔會太咸,我都幾LIKE呢個點心。

馬拉糕就鬆軟, 但濕左少少。
2020-12-01
2020-11-22 81 浏览
我今日係買外賣㗎,食咗幾樣野大部份都好味,價錢唔算太貴首先講一講唔好嘅地方, 個糯米雞份量真係比出面嘅糯米雞細,佢應該要自己珍珠雞另外你有冇諗過糯米雞入邊擺雞翼尖,你哋冇可能擺雞翼尖雞頭雞腳落糯米雞。真係需要改善一下而家講緊好食嘅嘢,佢個五香金錢肚做得好出色唔會切得太細夠煮得太.淋如果你鍾意食金錢肚我會推薦你試一試蝦餃,味道好,不過粒蝦餃太細蝦腸做得好,值得一試脆皮銀蘿腸,都幾好味,但係我唔會建議外賣攞走因為返到屋企都林晒。如果去開佐敦廟街嗰頭,人少少想食點心呢度都值得去一去
我今日係買外賣㗎,食咗幾樣野大部份都好味,價錢唔算太貴

如果你鍾意食金錢肚我會推薦你試一試

蝦餃,味道好,不過粒蝦餃太細

蝦腸做得好,值得一試

如果去開佐敦廟街嗰頭,人少少想食點心呢度都值得去一去

糯米雞入邊隻雞翼尖
腸粉
蝦餃仔
腸粉
  • 金沙脆皮銀蘿腸
  • 醬皇金錢肚
『如果想食下點心,但又唔想去大酒樓同人迫,呢到係唔錯嘅選擇。』🔹茶位 (2人) $6🔹原隻蝦燒賣 (2粒) $15少有地可以2粒上,仲要真係有原隻蝦響面!🔹鮮蝦腐皮卷 $25熱辣辣,趣卜卜,堅係好食!🔹濃湯杞子浸時蔬 $18🔹濃湯鮮竹卷 $18 兩道菜都係濃湯,但前者相對濃郁而不渴。🔹籠仔金銀蒜海蝦飯 $40呢個好有驚喜,冇諗過係荷葉飯上之餘,仲要大大籠! 仲有好多粒蝦呀!!🔹小結 『無論賣相同味道都可以同中級酒樓媲美,但重點係 - 價錢合理之餘仲要唔洗加一!』回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕環境:🌕🌕🌕🌗🌑味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:HKD 61/Person

🔹茶位 (2人) $6

🔹原隻蝦燒賣 (2粒) $15

少有地可以2粒上,仲要真係有原隻蝦響面!

🔹鮮蝦腐皮卷 $25

熱辣辣,趣卜卜,堅係好食!

鮮蝦腐皮卷

🔹濃湯杞子浸時蔬 $18
🔹濃湯鮮竹卷 $18

兩道菜都係濃湯,但前者相對濃郁而不渴。

🔹籠仔金銀蒜海蝦飯 $40

價錢:HKD 61/Person

2020-10-23
鮮蝦腐皮卷
籠仔金銀蒜海蝦飯
  • 原隻蝦燒賣(2粒)