黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

Black Wood Izakaya (Cameron Road)
同朋友👩🏻‍🦳一齊喺尖沙咀,佢👩🏻‍🦳想食日本嘢🇯🇵,問都唔問我,自己揸晒主意,就帶咗我嚟呢間日本🇯🇵餐廳🥢開餐🤣$398「週末放鬆二人餐」,包括指定刺身、指定卷物、定食(選兩個)、甜品(兩份)- 刺身係「三點刺身盛」,卷物係「鰻魚牛蒡炸蝦卷」, 定食揀咗「經典三色丼」同埋「泡菜豆腐豚肉鍋配日本珍珠米」🤩「三點刺身盛」:有「三文魚二切、油甘魚二切、八爪魚二切」,全部都頗為厚切,新鮮幾好味😋「鰻魚牛蒡炸蝦卷」:上邊放鰻魚,裏邊放牛蒡、炸蝦,仲見到有青瓜🥒;幾巨型嘅卷物🤩;炸蝦🍤俾脆漿包住,所以一啖咬落壽司卷,除咗軟腍腍之外仲脆脆哋🤩「經典三色丼」:三色係「三文魚、油甘魚、鰻魚」,撈飯食,好味😋「泡菜豆腐豚肉鍋配日本珍珠米 Kimchi Pork Tofu Hot Pot with Rice Classic Tricolor Sashimi Rice Bowl 🍚」:材料有 泡菜、豆腐、豚肉、香菇、金菇菜 等,放喺個鍋度下邊有個火爐,即刻燒熱🔥嚟食,熱辣辣、仲幾辣、好惹味,泡菜湯底非常濃郁🤩食完仲有兩個雪糕🍧,係「芒果雪糕」同埋「Cookies and Cream 雪糕」😋
2023-05-29 94 浏览
朋友介紹尖沙咀一間日式料理, 勝價比都唔錯, 當然要試下啦。 (5⭐️最高) 週末放鬆二人餐整體(5⭐️)三點刺身盛當中有三文魚二切,油甘魚二场,八爪魚二切。 我最喜歡當中既三文魚, 可能係腩位, 特別香滑有魚油甘香味。 ✅推介-鰻魚牛蒡炸蝦卷當中有牛蒡、肉鬆、炸蝦, 而表面有鰻魚。 好正呀, 大大件, 用料十足😍, 滋味😋鰻魚柳川陶板燒配日本珍珠米🤩好特別, 用板燒鰻魚, 配上滑蛋。 大大厚實鰻魚, 真係好正。 珍珠米上配有紫菜碎粒等用黎送飯食。 so yummy . 黑松露忌廉石鍋跟烏冬配吉列豬扒定食💕好香既黑松露, 配上忌廉及香滑烏冬, 加上利用石鍋煮香, 好野味。 大大件炸至脆口既豬扒。 真係好滿足呀🥰甜品-雪糕其實午餐都非常豐富, 但再加上一球cookie n cream 雪糕, 真係好滿足呀~🥰

週末放鬆二人餐整體(5⭐️)
三點刺身
三點刺身盛

✅推介-鰻魚牛蒡炸蝦卷

三點刺身盛
2023-05-27 46 浏览
🍁週末放鬆和風刺身料理二人午餐 $398未加一二人套餐會有兩個主食,真係勁足料勁大份,淨係主食其實都已經好夠飽三點刺身盛刺身都係一如既往嘅厚身,三文魚啖啖肉鰻魚牛蒡炸蝦卷呢個真係唔錯,佢有啲似粢飯,飯+肉鬆都幾襯二人套餐可以揀2個主食,超級大份~1️⃣鰻魚柳川陶板燒配日本珍珠米鰻魚無骨,size岩岩好,一啖一件,汁係甜甜地偏咸少少,配飯岩岩好2️⃣灸燒四合丼左口魚燒完真係極度爆油,啲飯偏淋,都幾飽肚幾濟跟餐配甜品送雪糕球,唔係俾雀巢,有曲奇同芒果味,但佢得返曲奇味,無得試另一個,幾順滑但偏甜自助吧任fill,有中華沙律同味噌湯可以自己加蔥同海帶
🍁週末放鬆和風刺身料理二人午餐 $398未加一

三點刺身
刺身都係一如既往嘅厚身,三文魚啖啖肉

鰻魚牛蒡炸蝦卷
呢個真係唔錯,佢有啲似粢飯,飯+肉鬆都幾襯

二人套餐可以揀2個主食,超級大份~

1️⃣鰻魚柳川陶板燒配日本珍珠米

2️⃣灸燒四合丼
左口魚燒完真係極度爆油,啲飯偏淋,都幾飽肚幾濟

自助吧任fill,有中華沙律同味噌湯可以自己加蔥同海帶

2023-05-25 44 浏览
Happy Friday 老公話想食日本野聽朋友介紹呢間係尖沙嘴嘅黑木亭居酒屋唔錯,就來左試試。一入去就好有和風感覺,好似去左大阪咁!🤣🤣食物就更加冇得頂👌,幾百蚊就食到兩人飽曬😋。我地試咗佢哋嘅週末放鬆二人套餐。好抵食有一個三點刺身盛🍣,包括三文魚、油甘魚同埋八爪魚,鮮嫩爽口😍。除咗刺身之外,仲包左個鰻魚牛蒡炸蝦卷,外脆內軟,不過食一舊都已經好飽肚。我老公叫左壽喜燒牛肉定食我就叫流心熔岩三文魚飯。三文魚飯個醬汁好鬼正,三文魚好滑好入味,夾埋一齊好match😋。壽喜燒就算係水準之作啦,d料超級多,差d食唔曬。最後,仲送左兩個朱古力雪糕🍦,甜度啱啱好,但我女友唔食朱古力,咁我就唯有一個人食曬佢😋。除咗嗰啲我地叫嘅嘢,餐廳仲有好多配菜任我食,例如中華沙律🥗、果凍🍮、龍眼肉🍡、紫菜湯🍵等等。整體來講,黑木亭居酒屋嘅食物好味,服務員都好友善,環境舒適,好適合同朋友、家人一齊去享受日式小食同埋酒餐🍶。
Happy Friday 老公話想食日本野

我地試咗佢哋嘅週末放鬆二人套餐。好抵食

我老公叫左壽喜燒牛肉定食
我就叫流心熔岩三文魚飯。

壽喜燒就算係水準之作啦,d料超級多,差d食唔曬。

✔️炸蔥吞拿魚蓉鮟鱇魚肝卷 $168呢個好好食‼️冇諗過三樣嘢加埋會咁夾😍鮟鱇魚肝細膩潤滑 加埋面頭脆卜卜嘅炸蔥 口感同味道都好豐富😋✔️石板A5宮崎和牛 $388每塊和牛都幾厚🤩 佢雖然唔係入口即溶種 但係都幾軟淋😚不過大家記住要一嚟到就從熱石拎走唒佢哋先 我哋擺咗喺上面最尾overcook咗🥹✔️豚肉年糕 $38用一塊塊嘅豚肉包住年糕呢個配搭都幾特別🥓 外面有咬口裏面軟糯❤️面頭仲加咗韓式辣醬所以會辣辣地幾惹味🔥✔️雞翼 $ 32外皮燒得幾脆身🍗 而裏面又唔會太乾 調味方面就用咗武士辣醬 不過都唔會太辣的~✔️脆燒豆腐$ 28呢款就普通 冇乜記憶點🙈 講唔聽覺得其他比較出色🤫✔️洛神檸冰$ 58✔️蜜挑烏龍熊茶 $58
✔️炸蔥吞拿魚蓉鮟鱇魚肝卷 $168

呢款就普通 冇乜記憶點🙈 講唔聽覺得其他比較出色🤫

✔️洛神檸冰$ 58
✔️蜜挑烏龍熊茶 $58

2023-05-21 40 浏览
沿樓梯牆上既紙傘同秋葉,到店內既日式燈籠同櫻花樹,都仿如置身日本,全部都好靚好適合打卡。DlY夀司刺身盛 ($599)擺盤好靚,分量亦好大。有厚切三文魚、海膽、拖羅、赤身同帶子,配料仲有三文魚子、櫻花魷魚、芥辣八爪魚。可以自己選擇喜歡既配料,配搭上紫菜 / 赤醋飯一齊食,好玩又好食。而且刺身款款新鮮兼厚切,亦完全唔會腥。黑豚荔枝卷 ($38)第一次試豚肉入面包荔枝,味道特別得黎又幾 fresh。豚肉燒得香脆 juicy,口感豐富惹味。黑糖燒菠蘿 ($38) 燒過既菠蘿更清甜,配埋黑糖,甜得黎又帶有微微酸味,解膩一流。蜜桃烏龍熊茶($58) 小熊茶係signature drink,小冰熊好可愛,拎黎打卡一流。蜜桃味唔會好濃,亦唔會太甜,好清新解渴。北海道芒果牛乳乳酸 ($48)隻杯又大又靚,味道酸酸甜甜好開胃,仲有芒果果肉,好岩口味。
DlY夀司刺身盛 ($599)

黑豚荔枝卷 ($38)

黑糖燒菠蘿 ($38)
蜜桃烏龍熊茶($58)

北海道芒果牛乳乳酸 ($48)
隻杯又大又靚,味道酸酸甜甜好開胃,仲有芒果果肉,好岩口味。
2023-05-21 52 浏览
常滿卷🍣爆多日本魚子😍又鮮又甜,卷卷放上三文魚、蝦等…豐富又好味😋海產細味六杯蠔🦪有三款味:魚子、日本魚子、泰式青檸醬,各有各特色滿足晒三個願望👍🏻👍🏻👍🏻黑糖燒菠蘿🍍燒左嘅菠蘿已經超級甜,加埋黑糖更加香呀⋯⋯雞翼(武士辣醬)惹味到不得之了,骨都分埋方便好味。鴛鴦翠玉瓜🥒有明太子醬、芝士,兩款都好好好味😋蜜桃烏龍熊茶🥤冰做嘅熊仔,好得意😍清清甜甜好好飲呀⋯⋯北海道士多啤梨牛乳乳酸🍹酸酸甜甜,開胃好飲。
常滿卷🍣
爆多日本魚子😍又鮮又甜,卷卷放上三文魚、蝦等…豐富又好味😋

海產細味六杯蠔🦪

黑糖燒菠蘿🍍
燒左嘅菠蘿已經超級甜,加埋黑糖更加香呀⋯⋯

雞翼(武士辣醬)
惹味到不得之了,骨都分埋方便好味。

鴛鴦翠玉瓜🥒
有明太子醬、芝士,兩款都好好好味😋

蜜桃烏龍熊茶🥤
冰做嘅熊仔,好得意😍清清甜甜好好飲呀⋯⋯

北海道士多啤梨牛乳乳酸🍹
酸酸甜甜,開胃好飲。
2023-05-20 205 浏览
先講服務質素一般Book左8:00pm入場開始,食完冇乜理過我哋只係同我哋講搵同事幫我哋登記等咗半個鍾先坐到埋位一坐低職員會送一份支豆同埋魚乾,呢個要讚嘅環境0分位置超級迫,慘過立食未叫嘢食張枱已經冇晒位 目測張枱細過一米全場座位坐到好密 空氣完全唔流通坐左10分鐘已經抖唔到氣食物質素-10分叫左3樣野 第一樣牛油果軟殼蟹卷牛油果瘀瘀地 軟殼蟹好冧 好似放左好耐咁完全冇味 好唔新鮮第二樣 6杯蠔好唔新鮮 腥味濃 食左2隻頂唔住最後果樣cut埋 唔好浪費大家時間總結我覺得呢間餐廳可以入圍劣食TOP 3可以同巔峰時期既明將壽司比美但係環境上明將會坐得舒服啲
先講服務質素
一般
Book左8:00pm
入場開始,食完冇乜理過我哋
只係同我哋講搵同事幫我哋登記
等咗半個鍾先坐到埋位
一坐低職員會送一份支豆同埋魚乾,呢個要讚嘅

環境0分
位置超級迫,慘過立食
未叫嘢食張枱已經冇晒位 目測張枱細過一米

我覺得呢間餐廳可以入圍劣食TOP 3
可以同巔峰時期既明將壽司比美
但係環境上明將會坐得舒服啲
2023-05-20 54 浏览
再訪人氣居酒屋🔥 無論食物、環境、服務都非常好,絕對有驚喜,值得一試!餐廳裝潢充滿日本特色,十分有格調,環境氣氛很熱鬧,座位寬敞舒適,是朋友聚會的好地方😍🔥提供多款特色日本菜,價錢偏中至高,食物質素高👍🏻 晚市時段人流多,請提前訂座🙆🏻‍♀️晚市二人消費:$1,161 🫧包括加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓🥗青紅蘋果絲蟹籽沙律 ($98)✨超豐富的蟹籽、蟹柳、青瓜絲、青蘋果絲,清爽開胃😋𝑭𝒐𝒐𝒅🍣DIY壽司刺身盛 ($599/二人份量)✨三文魚六切、海膽、赤身二切、拖羅二切、帶子二粒、櫻花魷魚、芥辣八爪魚、三文魚籽、壽司赤醋飯、紫菜賣相滿分🤩🤩 可以DIY任意配搭壽司,好味又有趣🥰 款款剌身鮮味十足,三文魚肥美厚身,口感嫩滑;海膽水準高,入口無比鮮甜;赤身肉質結實而軟腍,完全沒有腥味;拖羅特別軟嫩,入口即溶 油脂豐富;帶子好厚身 新鮮嫩滑👍🏻總括食材好出色,非常好吃!🤤🤤 簡單將魷魚、三文魚籽、八爪魚配上赤醋飯,亦好好味😋🥩A5黑毛和牛串 ($98)✨ 推薦!牛味非常濃郁,肉質非常軟嫩,咬下肉汁溢出,回味無窮🤤 好好味!🐟唐揚小池魚 ($68)

晚市二人消費:$1,161 🫧包括加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
🥗青紅蘋果絲蟹籽沙律 ($98)✨
超豐富的蟹籽、蟹柳、青瓜絲、青蘋果絲,清爽開胃😋

𝑭𝒐𝒐𝒅
🍣DIY壽司刺身盛 ($599/二人份量)✨

🥩A5黑毛和牛串 ($98)✨

🐟唐揚小池魚 ($68)✨
鹹香味十足,有嚼勁😋 食唔停口

🥓黑豚荔枝卷 ($38)✨
推薦!醬汁很好味,香甜爽口,口感一流🤤 燒得剛剛好,豚肉不會乾身

🍍黑糖燒菠蘿 ($38)✨
甜味十足!鮮甜多汁😋

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🍹百香果撞橙冰 ($68)✨
味道好清甜,百香果味濃郁,甜度適中,推薦👍🏻

🍓北海道士多啤梨牛乳乳酸 ($48)✨
賣相很適合打卡🥰 味道十分香甜,士多啤梨味十分濃郁

2023-05-18 58 浏览
公司組織聚餐,老闆請食日本嘢,但係我哋10幾個人好少可以搵到容納到那麼多人的日本餐廳.同事介紹咗尖沙咀新開咗黑木亭,我之前幫襯過北角分店(鋪面唔算大)今次去到尖沙咀間鋪係樓上.如果有BB車或者老人家就唔係太方便.優點係佢個場真係好大好闊落好舒服,仲有包房開坐到10幾個人添.我哋揀咗lunch set自助吧嗰啲也可以隨便食.嗌咗週末套餐398 ,頭盤有刺身三點(三文魚,油甘魚八爪魚) ,鰻魚牛蒡炸蝦卷 煮食就可以睇返下面嘅餐單揀自己鍾意嘅,我揀咗壽司加烏冬,不過見到個黑松露石鍋烏冬加炸豬扒.豬扒多汁而且唔柴.鰻魚炸蝦捲每一塊都好足料,牛蒡可以解膩
我哋揀咗lunch set自助吧嗰啲也可以隨便食.

豬扒多汁而且唔柴.鰻魚炸蝦捲每一塊都好足料,牛蒡可以解膩
2023-05-18 16 浏览
朋友請食午飯,揀咗一間未去過嘅日式餐廳試試。叫咗壽司餐,三文魚,吞拿魚刺身及牛肉烏冬。刺身質素平平無奇,與集團式的餐廳質素分別不大,性價比不高,侍應工作態度沒太熱誠,放低食物就走開(因為放低咗烏冬,冇牛肉,要我追問才知道烏冬是壽司餐的。)可以不再幫襯。
2023-05-17
服務極差,book左20:00,20:45先入座。十幾人book曬枱都入唔到座,塞曬喺門口。餐廳環境好污糟,地下濕立立,餐具碗筷有污漬,要自己再洗,再抹啲枱... 用餐體驗極差!食物仲要麻麻地,叫到衛生環境咁差,食完啲魚生,都驚肚痛!仲要,openrice book枱寫明星期五、六及公眾假期先冇88折。我地星期日去,埋單佢先話冇88折!食到一肚氣!千祈唔好去!!侍應仲要一晚打爛野幾次,服務又差,叫極都冇人,鼓油冇曬又唔換...
2023-05-14
🌟上次嚟食過,印象好好,所以今次又encore黑木亭🌟每一次入到餐廳,都覺得好似返咗鄉下日本咁,好有日式居酒屋嘅感覺😋脆燒豆腐 ($28)-豆腐外面燒到香脆,裏面嫩滑-配埋柴魚片,好有日式風味😋雞翼 (武士辣醬)($32)-雞皮燒到香脆-雞肉有肉汁,配埋辣醬,香辣惹味😋豚肉年糕 (韓式辣醬)($38)-用豚肉包住年糕去燒,配韓式辣醬,好夾-一串有四件😋炸蔥吞拿魚蓉鮟鱇魚肝卷 ($168)-吞拿魚蓉俾嘅份量好多,新鮮-鮟鱇魚肝味道香濃-第一次食呢個配搭,好夾👍🏻👍🏻😋石板A5宮崎和和牛厚切 ($388)-本月推介,有特價-推薦推薦-石板熱辣辣,上枱已經沙沙聲,下面配埋乾冰,打卡一流📸📸📸-和牛喺石板上面可以煎至想食嘅熟度✅-和牛除咗厚切,仲係A5級,高質宮崎和牛-連埋炸蒜一齊食,別有一番風味😋自製蛋白南蠻吉列蝦 ($68)-炸粉唔太厚-蝦大隻,新鮮-配埋自製蛋白南蠻醬,🍹洛神花茶 ($38)🍹蜜桃烏龍熊茶 ($58)-有小熊冰,好可愛😍
🌟上次嚟食過,印象好好,所以今次又encore黑木亭

😋脆燒豆腐 ($28)

-豆腐外面燒到香脆,裏面嫩滑

-配埋柴魚片,好有日式風味

😋雞翼 (武士辣醬)($32)

-雞皮燒到香脆

-雞肉有肉汁,配埋辣醬,香辣惹味

😋豚肉年糕 (韓式辣醬)($38)

-用豚肉包住年糕去燒,配韓式辣醬,好夾

-一串有四件

😋炸蔥吞拿魚蓉鮟鱇魚肝卷 ($168)

-吞拿魚蓉俾嘅份量好多,新鮮

-鮟鱇魚肝味道香濃

-第一次食呢個配搭,好夾👍🏻👍🏻

😋石板A5宮崎和和牛厚切 ($388)

-本月推介,有特價

-推薦推薦

-石板熱辣辣,上枱已經沙沙聲,下面配埋乾冰,打卡一流📸📸📸

-和牛喺石板上面可以煎至想食嘅熟度✅

-和牛除咗厚切,仲係A5級,高質宮崎和牛

-連埋炸蒜一齊食,別有一番風味

😋自製蛋白南蠻吉列蝦 ($68)

-炸粉唔太厚

-蝦大隻,新鮮

-配埋自製蛋白南蠻醬,

🍹洛神花茶 ($38)

🍹蜜桃烏龍熊茶 ($58)
-有小熊冰,好可愛😍

食過元朗嘅分店之後,真係心思思好想再食。今日終於忍唔住同老公去尖沙咀分店食我哋叫咗 週末放鬆二人餐經典三色丼: 刺身好新鮮,而且肥美,刺身同飯嘅比例極都好好,剛剛好夠餸飯拉絲芝士泡菜黑豚扒陶板燒配日本珍珠米: 呢個賣相雖然普通,但係勝在好有誠意,上菜嘅時候會有個爐仔幫芝士同豬扒加熱set入面仲跟了鰻魚牛蒡炸蝦卷: 牛蒡放壽司真係未試過,但口感又唔錯。而且呢個卷好足料,個口細d都好難一啖食晒三點刺身盛: 刺身好食,而且夠凍又夠味雪糕: 可選典奇或芒果味,有個甜品做結尾,成餐飯感覺咁豐盛另外餐廳設有自助區,可以不停整麵豉湯飲,醃製蓮藕好食到連我平時唔食蓮藕,都忍唔住食返幾嚿。另外中華沙律真係超好食

我哋叫咗 週末放鬆二人餐

set入面仲跟了
三點刺身盛: 刺身好食,而且夠凍又夠味
雪糕: 可選典奇或芒果味,有個甜品做結尾,成餐飯感覺咁豐盛

• 三點刺身盛
  • 鰻魚牛蒡炸蝦卷
2023-05-17 48 浏览
久仰黑木亭大名 之前見人哋嚟食 IGable又有創意🤹🏻一早已經bookmark要嚟呢間玩味十足嘅居酒屋 尖沙咀分店位於金馬倫道 招牌搶眼好易搵 店內裝修充滿日本風 有日式紙傘同大燈籠等等佈置🏮氣氛滿滿而家星期六日同公眾假期 有個$398嘅週末放鬆二人餐 好抵食😍▪️三點刺身盛有三文魚/油甘魚/八爪魚各兩片 都幾新鮮 尤其八爪魚好爽口🐙▫️鰻魚牛蒡炸蝦卷比我想像中大份 係粗卷呢🍘配搭好夾 口味清新 驚喜位係加咗肉鬆 令味道同口感都更加有層次▪️黑松露忌廉石鍋烏冬配吉列豬扒定食用熱熱嘅石鍋上 溫度一直保持到最後🥘忌廉湯底好濃郁 加埋黑松露特別香 最欣賞佢烏冬嘅質地 就算食得慢都一直好彈牙🥢吉列豬扒有6件 炸得都夠脆 唔錯▫️壽喜燒定食配烏冬牛肉有好多 壽喜燒湯底亦都好對味😋鹹甜兼備 入面仲有豆腐/冬菇/娃娃菜等配料 好豐富 索晒湯汁食真係一流 食到咁上下就可以加埋個烏冬落去煮 一樣係咁煙靭彈牙 成個set份量十足 食到勁飽啊😆
久仰黑木亭大名 之前見人哋嚟食[啤酒拉麵] IGable又有創意🤹🏻一早已經bookmark要嚟呢間玩味十足嘅居酒屋 尖沙咀分店位於金馬倫道 招牌搶眼好易搵 店內裝修充滿日本風 有日式紙傘同大燈籠等等佈置🏮氣氛滿滿

▪️三點刺身
▫️鰻魚牛蒡炸蝦卷