2022-06-01
今次行開D2 Place系堆工業區度搵到間台式小店,大家都知疫情搞到大家冇得「翻鄉下」,就連最近既台灣都去唔到,實在太掛住台灣果滷肉飯。不過聽講尼間主打係吐司,一場黎到當然都要試埋。 尼間店都幾貼心,可以用QR code 落單,基本上唔洗排晒隊去嗌野食。店員既服務態度都好親切,都盡力解答顧客既問題。 ⦁古早味手工滷肉飯 $48尼間既滷肉係用小小肥既肉粒去整,肥瘦適中,食落果感覺唔會太乾太柴。飯量算少,但配其他小食一齊食就岩岩好。飯上面仲放左兩片醃蘿蔔片,可以解膩。 ⦁跟餐加配凍頂烏龍 $8味道清清地,無糖,茶味係淡淡的,消膩一流。除左烏龍仲有其他茶款可供選擇。 ⦁台式肉蛋芝士吐司 $53吐司一黎就已經對半切好,仲好貼心附上膠手套,方便進食吐司本身已經烘底,雖然豬扒薄薄一片,但依然juicy,再配上半融既芝士,口感已經好豐富。我覺得最最最點睛既部分當然係半熟流心蛋漿,基本上係成個吐司既靈魂。 ⦁芋頭椰汁三色圓 $46黎到果陣我呆左,眼見白雪雪一片,搵唔到我要既芋頭。試左先知芋頭同椰汁打埋左一齊,味道唔算好甜,但少左芋頭既咬口,有點失望。唯一最出式係入面既三色芋圓(芋圓、地瓜圓、紫薯圓)
⦁古早味手工滷肉飯 $48
⦁跟餐加配凍頂烏龍 $8
⦁台式肉蛋芝士吐司 $53
吐司一黎就已經對半切好,仲好貼心附上膠手套,方便進食
⦁芋頭椰汁三色圓 $46
黎到果陣我呆左,眼見白雪雪一片,搵唔到我要既芋頭。試左先知芋頭同椰汁打埋左一齊,味道唔算好甜,但少左芋頭既咬口,有點失望。唯一最出式係入面既三色芋圓(芋圓、地瓜圓、紫薯圓),夠晒大粒,非常煙韌。