2023-11-23 49 浏览
▪️水蜜桃雜果茶 $8.8水蜜桃雜果茶超適合食辣嘢飲用,可以解辣之餘,食到熱辣辣又可以解熱▪️前菜 $18▪️荔枝蝦球 $68今次最有驚喜一定係餐廳嘅新菜式荔枝蝦球🦐盆景樹底放咗好乾冰,一拎出嚟超有仙氣,蝦球恍如荔枝般掛在盆景樹上,非常有新鮮感✨蝦球唔係淨係係得個樣㗎,外皮食落脆卜卜,蝦肉夠彈牙,可以點吓個點點地既醬汁一齊食▪️孜然魔鬼炒羊肉 $138羊肉炒得好有鑊氣,一上枱就聞到好香嘅孜然味道,鍾意食羊肉嘅不妨一試🐑▪️干鍋▫️黑木耳$28▫️美國肥牛$58▫️凍豆腐 $28▫️鴨血 $38▫️薯粉 $28之前就食過酸菜魚啦,今次就試吓香鍋,叫咗香辣嘅小辣,都幾多條辣椒㗎🌶️至少要5個餸,食干鍋梗係要加薯粉,晒啲辣味好正😋干鍋除咗有呢5個餸之外本身都有幾樣餸喺入面,有蓮藕同椰菜等等,叫5個餸已經好豐富😍
▪️水蜜桃雜果茶 $8.8

▫️凍豆腐 $28
▫️鴨血 $38
▫️薯粉 $28
2023-11-22 31 浏览
又同朋友仔慶祝生日,之前朋友嚟過幫襯,今次佢要再安歌。 我都係第一次嚟, 入到門口已經感覺被陣麻辣味包圍啦。 酸菜魚朋友至愛。如果酸菜魚係必點,咁呢棵荔枝樹蝦球無得輸。我最愛棵荔枝樹同炸饅頭,因為又好味,又可以打張靚卡。至於其他前菜OK, 反而咕嚕肉就好一般。 因為棵荔枝樹,下次可以嚟呢度試打邊爐。
2023-11-22
庆祝纪念
生日
  • 招牌酸菜魚
  • 人氣炸饅頭
2023-11-22 56 浏览
餐廳有個涼亭雅座好有古樸氣息,其他位置都係極闊落,坐得舒服舒適👍🏻🥢食物1️⃣荔枝蝦球 $68: 荔枝樹造型加上底盤干冰霧氣緩緩漂出,極有仙氣😍放涼了仍然外微脆,蝦肉彈牙!2️⃣炸饅頭 $68: 諸葛孔明站在船頭,為你送上火燒連環饅頭🤣造型更浮誇,饅頭好鬆軟,點煉奶就最夾😋3️⃣拔絲咕嚕肉 $148: 麥芽糖拔絲鋪滿面好吸晴🤩咕嚕肉唔係一般食開嘅口感,外皮係特別脆,都係驚喜之一👍🏻4️⃣乾煸四季豆 $88: 雖然眼見有好多紅椒🌶️,但食落只係輕微辣,我咁唔辣得都完全可以接受🙏🏻四季豆炒肉碎香氣十足,撈飯食就最適合啦😄5️⃣蔥花豬油撈飯 $24:最貼心係豬油另上😆份量自己控制,唔洗驚會太油膩!🍸飲品1️⃣洛神花茶 $48用酒壺上別有一番風味😆2️⃣水蜜桃雜果茶原如果讚好餐廳社交平台就只要$8.8(原價$88)大大座夠2-4人飲,果味適中飲落清新舒服☺️

🥢食物

🍸飲品
1️⃣洛神花茶 $48
用酒壺上別有一番風味😆

2️⃣水蜜桃雜果茶原

2023-11-22 33 浏览
鍾意食酸菜魚嘅朋友一定聽過麻辣風雲,每次去都好多人同埋要排隊,質素係配得上係嘅人氣🤣❥酸菜魚 $268酸菜魚用嘅應該係黑魚份量對兩個人嚟講絕對足夠我叫咗小酸同小辣感覺下次可以叫酸啲同辣啲配菜方面有芽菜、萵筍、紅薯粉❥荔枝蝦球 $68超級仙氣嘅菜式上枱嘅時候有乾冰,煙霧彌漫雖然叫荔枝蝦球,但係唔會有荔枝味純粹係個外型似荔枝,掛喺棵樹上蝦球炸得好香脆入面真係食到蝦肉,好彈牙❥炸饅頭 $58炸饅頭,外表酥脆,內裏棉實配埋香甜嘅煉奶,真係好好味❥鮮芒椰果玉露 $38芒果椰子味重椰果有啲大粒,吸管啜唔到

❥酸菜魚 $268

酸菜魚用嘅應該係黑魚
份量對兩個人嚟講絕對足夠
我叫咗小酸同小辣
感覺下次可以叫酸啲同辣啲
配菜方面有芽菜、萵筍、紅薯粉

❥荔枝蝦球 $68

超級仙氣嘅菜式
上枱嘅時候有乾冰,煙霧彌漫
雖然叫荔枝蝦球,但係唔會有荔枝味
純粹係個外型似荔枝,掛喺棵樹上
蝦球炸得好香脆
入面真係食到蝦肉,好彈牙

❥炸饅頭 $58

炸饅頭,外表酥脆,內裏棉實
配埋香甜嘅煉奶,真係好好味

❥鮮芒椰果玉露 $38

芒果椰子味重
椰果有啲大粒,吸管啜唔到
小弟不嬲鐘意食川菜,麻辣風雲都係心目中的名單當中。今日襯要去旺角買電腦野所以順便去試下。上到去環境比想像中大,用中國古典裝潢,而今晚仲可以係園亭下享受佳餚。今次就叫左麻辣風雲最出名的酸菜魚同炸饅頭,同埋近期的Signature Dish 荔枝蝦球,飲品就叫左菊花蜜。<酸菜魚>由於股東之一恆仔都好鐘意食川菜,所以對呢度的出品都好高要求,所以佢專程搵左超過30年經驗的川菜主廚東哥打理。呢度的酸菜魚首先要讚的係份量超多,基本上成盤都係魚片。另外酸菜係自家製,而魚片係用黑魚片,所以相對上比坊間會厚實彈牙,有咬口,唔會一夾就散。湯底味道平衡,唔會過酸或過辣,同時大家都可以自己調較酸辣度。最後我地加埋薯粉,兩個人食完已經Feel到飽。<炸饅頭>麻辣風雲的炸饅頭不嬲都係打咭首選,因為佢地會將炸饅頭放係古時三國的戰船上,另外上枱時船底仲有乾冰營造係海上運行一樣。但估唔到係睇得又食得,饅頭炸得香脆,又夠熱辣辣,點埋煉奶係最佳的配搭。<荔枝蝦球>呢度比其他川菜食店與眾不同的係會肯去創新,例如近排佢地就出左新招牌菜式荔枝蝦球。當初見個名夠特別所以叫,本身無乜期

<酸菜魚>

<炸饅頭>

<荔枝蝦球>

呢度比其他川菜食店與眾不同的係會肯去創新,例如近排佢地就出左新招牌菜式荔枝蝦球。當初見個名夠特別所以叫,本身無乜期望,諗住都係D Gimmick野。一上枱望到荔枝蝦球都幾震憾,好似成盤圓藝品一樣,下面仲有乾冰做襯托。而蝦球真係做得好迫真,炸到成裸荔枝咁,仲要掛係「樹上」,另外仲配上荔枝醬,酸酸甜甜咁幾開胃。

<菊花蜜>

食川菜當然都要飲下野解下辣,今次就叫左菊花蜜,夠晒清甜解渇,飲完喉嚨會好舒服。而且份量都好多,飲極都有,其實都幾抵飲。

2023-11-21 8 浏览
平時好少食川菜,見呢間幾多人黎食,環境都幾闊落,我地好好彩咁坐到門口個打卡位😂《麻辣夫妻肺片 $58》冰冰涼涼嘅前菜,加左辣油但唔算好辣,味道有啲似譚仔嗰啲前菜🤣《荔枝蝦球 $68》賣相一流,打卡必叫😂估唔到好睇又好食,蝦球炸得好脆口,外皮薄粉,蝦球幾彈牙,真材實料👍🏻《甜蜜雙殺黑椒炒和牛 $168》呢個相對冇咁濃味,辣得黎有少少甜味,和牛肉質幾淋身,切得肉碎咁餸飯就啱晒😂如果大舊返少少或者一片片炒口感就更加好💁🏻‍♀️《香辣雞煲 $168》雞煲小辣都夠,重口味人士之選,會偏咸小小,不過川菜好多都係咁濃味!至於雞肉份量都好多,肉質幾嫩滑,煮得啱啱好,我地叫半隻雞都好夠食🙈整體食物質素唔錯,幾惹味,不過當日個位服務員上菜時稍為大力左小小,好易令客人誤會,呢點可以注意一下🙈麻辣風雲旺角彌敦道628號瓊華中心10樓[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️

《麻辣夫妻肺片 $58》

價錢⭐️⭐️⭐️⭐️
推薦⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 麻辣夫妻肺片
2023-11-21 56 浏览
身體好似有個週期,每隔一輪就會好想食川菜,麻辣風雲都係我再回頭之選每次前菜都有少少唔同,不過我最鐘意就係個麻辣花生 🥜必點 梗係烤饅頭啦,除左佢打卡好睇之外,烤得外酥內軟,再點上煉奶 ,仲要係多醬果隻,邊個人可以抵抗到甘邪惡既吸引力酸菜魚又係我必點,亦都係招牌之一!最鐘意佢食材一d都唔求其,秘製酸菜及黑鱸魚都好出色、將鱸魚原條起骨,再切成魚片,魚片份量多唔駛講 ,最重要keep到嫩滑同少骨,食酸菜魚真心好怕多骨 ,所以真係幾推薦

每次前菜都有少少唔同,不過我最鐘意就係個麻辣花生 🥜

最近都見到好多朋友仔去到麻辣風雲到吃四川辣菜🍽️🌶️所以今日就特登約了一個超會吃辣的朋友去到旺角瓊華中心樓上的一間川菜餐廳-麻辣風雲🤤🤤餐廳提供了多款流行的經典川菜,包括常見的水煮牛或魚,爆炒肥腸,麻辣雞煲,毛血旺等等,都是非常受歡迎的菜式🤤餐廳還會提供多款煮食,包括擔擔麵及炒飯等等,如果口渴的話可以點他們的飲品🥰有洛神花茶及菊花蜜都非常之滋補🍽️⭐️水煮牛肩肉 $248餐廳好貼心地每一款菜式都可以選擇辣的程度,而這次我點的是小辣小麻,但是小辣已經很辣,大大一碗的水煮牛,配料有芽菜、豆卜、蓮藕、寬粉及香口得來牛味濃的牛肉🤤再配上一碗⭐️白飯$13 拌著吃,滿足!🌶️🤤⭐️荔枝蝦球$68餐廳新出的菜式,用盆景去作展示,盆底冒出厚厚的煙霧,有仙境的感覺,出場的絕對可以用來打卡😍一共有八粒荔枝蝦球掛在樹上面🤤賣相超吸引⭐️四川掂掂麵 $68四川菜絕對不能少得擔擔麵,湯底加入了香濃的花生芝麻醬及四川辣椒,香辣得來帶有濃濃的花生香味🍜⭐️炸饅頭 $58餐廳的炸饅頭亦都係打卡必選之一,將饅頭放在船上,然後船側邊亦都冒出煙霧,提升了仙境的感覺,炸饅頭外脆內軟,一定要配煉奶一起吃🥰⭐️洛神花茶$48用了酒壺盛裝著超濃郁及

⭐️水煮牛肩肉 $248

⭐️荔枝蝦球$68

⭐️四川掂掂麵 $68

⭐️炸饅頭 $58

⭐️洛神花茶$48
用了酒壺盛裝著超濃郁及酸酸的的洛神花茶,學下去有一點點山楂的香味,再配上古代式的酒杯,有一種在古代與老友喝酒的感覺。
  • 炸饅頭
2023-11-17 63 浏览
天氣仍熱,但無阻我想食辣野,今日約左朋友去旺角食麻辣美食。🌟#酸菜水煮魚新鮮的魚片配搭酸菜,麻香味十足,魚片嫩滑入味,正。🌟#黑松露煙燻溏心蛋 散發出濃郁的煙燻香氣。蛋黃部分保持著溏心的口感,奶白色的蛋白鮮嫩滑順。蛋的濃郁味道和黑松露的香氣,絕。🌟#拔絲咕嚕肉嫩滑的豬肉塊炸至金黃酥脆,再用糖製成的糖漿拌炒,形成一層薄薄的糖絲包裹在肉塊上,酥脆甜蜜。🌟#上湯浸娃娃菜湯的鮮美味道滲透到菜葉中,讓每一口都帶著清爽的口感,簡單美味。

天氣仍熱,但無阻我想食辣野,今日約左朋友去旺角食麻辣美食。

🌟#酸菜水煮魚
新鮮的魚片配搭酸菜,麻香味十足,魚片嫩滑入味,正。

🌟#黑松露煙燻溏心蛋

🌟#拔絲咕嚕肉

🌟#上湯浸娃娃菜

2023-11-15 69 浏览
麻辣風雲推出了新菜式,看薯覺得很吸引,就決定去試試看看啦。這次去了旺角分店,位於瓊華中心的分店,環境是木系裝修,座位挺舒適☺️。以掃碼方式下單,食物選擇挺多元化🙈。-▪︎菊花蜜 HKD$48粉紅色的酒壺裝著,多了份時尚的現代感,又不失古代感挺特別。以菊花蜜扮酒還可打卡一下,味道清甜解辣。口感清新潤喉😚,可以慢慢享用一波。-▪︎荔枝蝦球 HKD$68這個是店家新菜式,荔枝樹像仙境般呈現眼前。一陣仙氣在瀰漫著,帶來視覺上的享受😎。荔枝賣相栩栩如生,口感酥脆香口。裡面是大粒蝦肉,味道鮮味爽口😚。-▪︎酸菜魚 HKD$268這個份量挺大份,可自選不同辣度☺️。魚肉大片肉質嫰滑,魚肉份量挺多的。金湯賣相吸引,味道酸酸辣辣的。裡有粗薯粉、萵荀、蘿蔔及芽菜等配料,也是吸味食物,口感爽脆惹味。-▪︎京蔥牛肉 HKD$68這個是套餐跟白飯一碗,這個味道挺香,很有鑊氣的感覺😝。牛肉份量也很多🤭,肉質腍身口感嫰滑。醬汁味道濃郁,不會感覺太咸。-▪︎午市炸饅頭 HKD$36|黑糖脆炸糍粑 HKD$58甜吃的炸物有兩款,這兩款我們也喜歡吃☺️。炸鰻頭金黃色的賣相,口感外脆內軟,配煉乳吃味道香甜。糍粑質感較香脆的,口感軟糯味道香

▪︎菊花蜜 HKD$48

▪︎荔枝蝦球 HKD$68

▪︎酸菜魚 HKD$268

▪︎京蔥牛肉 HKD$68
▪︎午市炸饅頭 HKD$36|黑糖脆炸糍粑 HKD$58
甜吃的炸物有兩款,這兩款我們也喜歡吃☺️。

炸鰻頭金黃色的賣相,口感外脆內軟,配煉乳吃味道香甜。

糍粑質感較香脆的,口感軟糯味道香甜。

2023-11-10
午餐
2023-11-15 53 浏览
今次我地去左旺角食飯,辣野川菜就不嬲都鐘意食,旺角食野都算係一個多選擇既地方,我地揀左呢間麻辣風雲地點就腳,行完朗豪坊食fit曬佢地基本上全部都係卡位,坐得舒服,就算唔係卡位都係一邊有梳化既果種,佢地係QR code落單,都有一本本既menu提供,坐低佢地會先送上前菜($18),係中華沙律同花生,黎果時冇問到係幾錢,食完見$18兩碟,當茶錢又冇乜所謂既黎食川菜梗係要叫酸菜魚($268),呢度既酸菜魚特別之處係佢可以揀辣度,酸度,同麻度,可以揀一個適合自己既味道,魚肉都有好多,魚肉亦都滑,而且係乾淨冇骨,呢個好緊要,酸菜都好正,入面仲有少量寬粉,成碟野2個人食絕對係大份另外我地又黎健康人生,叫左碟小炒花菜($98),呢個菜又炒得幾香,仲有肉片係度,呢碟菜都係整得好食今次我地冇叫白飯,食下其他主食,我地叫左碗開胃宜賓涼拌冷麵($32),佢個醬撈麵好好味,麵質爽口彈牙,加埋花生蔥花等等,拌麵就係要咁樣我地仲有叫個炸饅頭($58),呢個炸饅頭夠曬氣派,係個諸葛亮企係架船上面送上黎,隻船側邊仲識噴煙,影相打卡一流,味道方面佢炸得夠熱夠香,同埋表面小小脆身咁,加埋煉奶食真係好正飲品見佢做緊推廣,旺
飲品見佢做緊推廣,旺角店限定凡食滿$300再like佢社交平台,follow 社交平台就可以$8.8叫一渣1.8L既水蜜桃雜果茶,呢個promote見佢暫時做到11月30號,同埋係星期一至三先有,渣野都幾靚,同埋都好飲
呢間餐廳我覺得價錢唔算貴,食物都有質素,同埋酸菜魚份量都偏多,坐得又舒服,有d打卡菜式又真係靚,都係一間幾好既餐廳
2023-11-07
2023-11-15 93 浏览
中午食飯時候,同事話一齊試下新野,雖然上網見到咁多劣評,但樓下派傳單推介有幾平同幾好食,姑且試下啦,試完先知原來劣評喺啱,咁多人批評原來真係有原因!首先用openrice訂台後上到去,櫃檯冇任何職員向度叫極都冇人應,見到枱面有部打開左嘅平板電腦就望下有冇自己訂台紀錄,忽然厨房有一位著黑色衫帶眼鏡和耳環嘅男職員大鬧一句唔好睇,入面有好多客人嘅個人資料,大聲程度喺全場食客都聽到,需然間野得幾丁友食緊。P.S.如果真係咁著重客人私隱點解唔熄左部野,要長著住又話人偷睇,重點係你地無職員向度招呼又叫極都唔應,食客老馮要受你氣?唔怪得無人幫襯,唔關做咩優惠事囉,老闆請留意返個問題!圖片碟魚皮份量少得驚人,重點係汁醬都唔多滴,淡而無味,辣油好貴咩家陣?另外兩碟唔知炸咩,可以全凍既,叻叻,之後叫碟水煮魚, 入面D薯粉又厚又無味,同個水煮湯格格不入完全唔入味,失敗

2023-11-15 38 浏览
好多朋友都推薦麻辣風雲呢間餐廳,話又好食,又有特色,包我有驚喜。行開瓊華附近,又辣癮起,一於去品嘗下啦😛開胃宜賓涼拌冷麵 $32配料有花生、香蔥、芫荽、雪菜、芝麻,醬汁微辣,麵團彈牙有嚼勁,冰冰涼涼開胃一流👍🏻荔枝蝦球 $68一上枱真係哇一聲!成棵荔枝樹加上乾冰凝造既煙霧效果,真係忍唔住要係咁影相😆除左賣相出色之外,味道亦都一流!👍🏻入口脆卜卜,沾上酸甜汁,酸酸甜甜,好味道😋炸饅頭 $58又一吸睛菜式!炸饅頭好有氣勢地連同諸葛亮一齊駕到,好有排場!👍🏻我見每枱都會有架船係枱面😆 炸饅頭外脆內軟綿,配埋煉奶食,好正🥰乾煸肥腸 $108香辣麻有齊哂!👍🏻肥腸有炸過,微脆,又有咬口,正!❤️黃金豆腐 $128豆腐外皮微脆,內裏勁嫩滑!調味都剛剛好,咸蛋黃味道夠香口🥰冰涼椰汁冰 $38解辣佳品,夠哂冰涼👍🏻菊花蜜 $48用左中國風古式酒壺同酒杯,好有古典風味既飲品😆 菊花蜜清甜解辣,份量好多兩個人share 都完全冇問題👍🏻用餐後除左肚仔滿足外,心靈上都好滿足🥰每道菜除左味道出色之外,菜式呈現效果店家都係用心去安排,荔枝蝦球樹、麻辣風雲炸饅頭號等等,都係食得睇得又影得,餐廳仲有個風雲亭,相信係入

開胃宜賓涼拌冷麵 $32

荔枝蝦球 $68

炸饅頭 $58

乾煸肥腸 $108
香辣麻有齊哂!👍🏻肥腸有炸過,微脆,又有咬口,正!❤️

黃金豆腐 $128
豆腐外皮微脆,內裏勁嫩滑!調味都剛剛好,咸蛋黃味道夠香口🥰

冰涼椰汁冰 $38
解辣佳品,夠哂冰涼👍🏻

菊花蜜 $48

用餐後除左肚仔滿足外,心靈上都好滿足🥰每道菜除左味道出色之外,菜式呈現效果店家都係用心去安排,荔枝蝦球樹、麻辣風雲炸饅頭號等等,都係食得睇得又影得,餐廳仲有個風雲亭,相信係入面用餐,更加有風味👍🏻
  • 炸饅頭
  • 乾煸肥腸
  • 黃金豆腐
  • 開胃宜賓涼拌冷麵
2023-11-15 28 浏览
-見佢地出左新menu 就去一探究竟先環境都好大 座位好寬躺 食物水準都keep到呢到用📲QRcode點餐 餐點都會10分鐘內一一送上✅酸菜魚 $268主打酸菜魚 點可能唔叫啊魚片鮮嫩 滑嘟嘟😋 分量十足 每片都無骨 刀功值得加許🤪仲有好多寬粉 海鮮菇 萵筍 豆卜 芽菜等配料酸菜都俾得好多唔會馬虎 食哂都唔會口渴 good👍🏻✅炸饅頭 $58人氣菜色之一 差唔多每枱都有即叫即炸 脆卜卜嘅外層 加上內裏軟綿綿嘅饅頭一啲都唔會油膩超正🤩✅荔枝蝦球 $68一棵栩栩如生掛滿荔枝既荔枝樹😂賣相勁特別 有埋乾冰充滿仙氣咬開入面係蝦肉🍤 點少少甜甜既荔枝醬 睇得又食得✅拔絲咕嚕肉 $148賣相好靚 一大卷糖絲放係啖啖肉既咕嚕肉面大約8-10粒既肉 都好大粒唯獨價錢好似比較進取左少少🤏🏻✅四川擔擔麵 $68湯底超濃郁 花生同肉碎都足料可惜麵質比較腍 🥲唔系就perfect池✅水蜜桃雜果茶 $88 (消費滿$300 Like 社交平台 只需$8.8) 優惠只適用於星期一至三晚市 1.8L超抵飲 旺角店限量供應‼️
見佢地出左新menu 就去一探究竟先
✅四川擔擔麵 $68
湯底超濃郁 花生同肉碎都足料
可惜麵質比較腍 🥲唔系就perfect池
✅水蜜桃雜果茶 $88
(消費滿$300 Like 社交平台 只需$8.8)
優惠只適用於星期一至三晚市 1.8L超抵飲
旺角店限量供應‼️
2023-11-15 36 浏览
好耐無去呢度吃啦上次吃炸饅頭出場有架船真係好震撼於是今次再encore叫了酸菜魚 夫妻肺片然後見到每枱都叫大大壺飲品就跟風原來是水蜜桃雜果茶顏色很正常 有果肉 很心思一開始以為係香水味飲落覺得可能是水蜜桃雜果味沒有很突出夫妻肺片也很快上菜每一片都很大片 啖啖肉好滿意最後 終於到酸菜魚很明顯不新鮮的魚 有陣味味道非常的咸 咸味比酸菜味更重吃了幾片就沒有再吃了再返去飲杯飲品已經飲不出味道🥸希望下次唔洗吃咸魚調整一下調味同新鮮度就係一間好的餐廳
好耐無去呢度吃啦
上次吃炸饅頭