2019-12-04 35 浏览
今天去彌敦道726號一樓,店舖裏裝修非常簡單,但很有聖誕氣氛,以我所知726號這一棟大樓都是吃的樓上店舖, 所以每次來到這裏都有很多選擇。臨近聖誕帶了朋友一行三人來到吃聖誕大餐, 我們點了以下食品:前菜:三文魚籽併香脆魚皮三文魚子配魚皮真是絕配*****主食:飛魚子龍利卷配意式香草伴魚烏冬龍利亦是外脆內嫩飲品:Somer on the blue mountain 我們怕不夠吃所以還點了以下小食及拌麵 另加:涼拌麵麵小食:TWINS 魚之脆卷

前菜:三文魚籽併香脆魚皮

我們怕不夠吃所以還點了以下小食及拌麵

另加:涼拌麵麵

小食:TWINS 魚之脆卷
2019-12-03 34 浏览
今次介紹呢間 之前mark左想食好耐 主打魚麵同魚湯 啱晒鍾意飲魚湯嘅我😬 餐廳位於旺角726大廈1/F 環境都算大 座位都多~~🐟魚之戀 $72麵底可以揀魚麵或者魚烏冬 魚麵用左70%魚肉整成 質地會爽口啲 而魚烏冬就冧啲煙靱啲湯底係花膠魚湯 飲落都好清甜👍🏻餸就有魚皮餃 魚蛋 魚片頭 魚腐 魚肉春卷墨魚春卷 每樣餸都正常水平 特別鍾意個墨魚春卷🤤另外佢地有個辣蝦醬 好惹味🌶.🍟漁人樂趣 $58呢個即係炸魚肉春卷 墨魚春卷同埋炸薯條啲春卷切得太幼身 炸完之後食落好乾 麻麻地 個沙律醬加左黑松露 味道唔算好濃.🥟魚皮餃子配柚子汁 $48個皮唔似現成嗰啲魚皮餃 餡料有好多韭菜😍面頭加咗啲蟹子食落幾有口感 柚子汁酸酸甜甜好開胃😀~~總結1)幾有特色嘅麵食店 可以一試~~評分📈味道 7.5/10環境 7/10性價比 7/10
🐟魚之戀 $72

味道 7.5/10
環境 7/10
性價比 7/10
2019-12-01 48 浏览
好耐無食心愛既魚烏冬,經過上次經驗,個人都係鍾意撈多過湯麺,特別係佢個咖哩撈魚烏冬,真係念念不忘🤤✨今次黎仲多左好可愛既聖誕佈置,個降落散聖誕老人好正。✨午餐都幾抵食,有埋野飲又唔收加一,小食仲有七折。✨野菜本菇安格斯牛肉定食($80): 前菜有胡麻醬昆布,紫薯仔同埋柚子汁蘿白,開胃又好味。 ✨定食可以配飯or 魚烏冬。牛肉都有好多片,入面仲有豆腐,本菇同椰菜。 日式醬汁甜甜地又有啲薑味,本身個汁好稀,都擔心個魚烏冬撈落去會唔夠味。好彩撈落去浸左陣都夠入味,而且勁鍾意佢煙韌韌又夠彈牙😍。✨加$10 有溏心蛋,夠冰凍又流心~✨薄荷朱古力咖啡(+$10):面頭有好滑既奶泡,朱古力味好濃,咖啡味夠香幾好飲。 不過另外叫左杯凍朱,味道就好淡。✨明太子雞翼:咬開超多明太子,勁多饀!不過雞翼有少少乾,之後點左另一個定食送既沙律醬,加埋幾好味wo🤣✨魚皮餃配柚子汁:鍾意佢個皮勁爽彈,入面既菜肉饀都好好味,點埋柚子汁酸酸地好開胃,每次黎都想食一次。✨咖哩吉列豬扒拌魚烏冬($82): 咖哩汁香而不辣,而且好掛汁,同魚烏冬真係絕配, 豬扒啖啖肉好香口,呢餐加埋都係二百幾蚊,大滿足。

✨今次黎仲多左好可愛既聖誕佈置,個降落散聖誕老人好正。

✨午餐都幾抵食,有埋野飲又唔收加一,小食仲有七折。

野菜本菇安格斯牛肉定食

✨加$10 有溏心蛋,夠冰凍又流心~

魚皮餃配柚子汁

咖哩吉列豬扒拌魚烏冬

野菜本菇安格斯牛肉定食
魚皮餃配柚子汁
咖哩吉列豬扒拌魚烏冬
2019-12-01 44 浏览
呢間餐廳主打魚烏冬,仲係香港首創!之前從未食過魚烏冬嘅我🤣咁啱出開旺角,就同朋友一齊去試下🤗餐廳座位舒服,一路食野一路傾偈就啱哂.🐠魚之戀濃魚湯魚烏冬 $72 個湯底鮮味十足,非常清甜,而魚烏冬口感煙韌又彈牙,真係幾好食🤩配料款式都好多,有魚皮餃、魚蛋、魚片頭、魚腐、魚肉春卷同墨魚春卷😍超豐富。而每個套餐都會有個前菜,包括蕃薯仔、蘿蔔等,夠哂開胃😋.🐮野菜本菇安格斯牛肉定食 $80 另外仲試左個牛肉定食,可以揀飯或魚烏冬,我都係揀魚烏冬,因為黎得就係為左食佢🤣美國安格斯牛肉配日本本菇,鮮甜得黎因爲有少少牛肉汁撈埋,味道較為濃郁👍🏻👍🏻.熱桂花啤梨肉花茶$22套餐另加$22點左杯桂花啤梨肉花茶,有蠟燭係底一路heat住,唔驚佢變凍🤓飲落有好香既啤梨味,但又唔會搶左茶本身既香味,都唔錯😬

🐠魚之戀濃魚湯魚烏冬 $72

🐮野菜本菇安格斯牛肉定食 $80

熱桂花啤梨肉花茶$22
午餐
麵麵你間餐廳係旺角726樓上,都算幾方便👍🏻入到去光線好好🥰好舒服。同朋友各自叫咗一個面再加小食拼盤同埋兩杯野飲。佢哋呢度嘅特色就係個魚烏冬,平時烏冬唔同,營養價值高好多又健康🥰🥰🥰🥰🥰.炸雞扒烏冬🤪避風塘雞翼烏冬🤪雞扒超大件,好香,雞翼炸到好脆烏冬就同平時質地唔同,比較彈牙爽口,口感好好,超級鍾意.小食拼盤🤪超級大份!!!!係4人份量!!!!!每款小食都好好味,尤其是係炸番薯配黑松露沙律醬係滿分!重點推介佢個黑松露沙律醬, 好濃黑松露味❤️❤️.炸魚皮🤪份量都好多仲要食到最後佢仲係好脆!好香!.薄荷朱古力咖啡🤪海鹽焦糖咖啡🤪2杯飲品賣相都好靚,甜度啱啱好,好飲!.下午茶有七折優惠,超級抵食!超級推介!
麵麵
炸雞扒烏冬🤪避風塘雞翼烏冬🤪
雞扒超大件,好香,雞翼炸到好脆
烏冬就同平時質地唔同,比較彈牙爽口,口感好好,超級鍾意
小食拼盤🤪
超級大份!!!!係4人份量!!!!!
炸魚皮🤪
份量都好多仲要食到最後佢仲係好脆!好香!
薄荷朱古力咖啡🤪海鹽焦糖咖啡🤪
2杯飲品賣相都好靚,甜度啱啱好,好飲!
下午茶有七折優惠,超級抵食!超級推介!
2019-11-19
2019-11-27 46 浏览
今天下午突然想食烏冬於是就揀左出名魚麵的麵麵試下招牌以綠色草園做主題裏面環境開揚枱與枱之間唔算太寛但都坐得舒服一坐低侍應比左杯酸酸甜嘅茶開開胃一問之下原來係熱情果茶係少數地方會用嘅茶唔錯我幾鐘意餐牌標榜魚湯烏冬我梗係叫返個烏冬嚟試穩穩陣陣就叫一個避風塘雞翼上菜份量都幾足一碗大烏冬仲有四隻雞翼雞翼上面d炸蒜頭幾脆烏冬爽口彈牙前菜幾有特色,甜蕃薯柚子汁羅白同胡麻醬海苔對於好少食前菜嘅我都食晒另外想提提個辣椒漿係似出面百幾蚊一樽嘅XO漿無左蝦米嘅味道唔鐘意食蝦又鐘意XO漿嘅朋友就岩晒啦佢地仲可以一樽咁買返屋企埋單唔算貴正正常常今餐食得我好飽值得一試🥳🥳🥳
今天下午突然想食烏冬

上菜份量都幾足
一碗大烏冬仲有四隻雞翼
雞翼上面d炸蒜頭幾脆
烏冬爽口彈牙
前菜幾有特色,甜蕃薯
柚子汁羅白同胡麻醬海苔

正正常常
今餐食得我好飽
值得一試🥳🥳🥳
2019-11-27 46 浏览
亂咁行🏃🏽‍♀...俾我發現新大陸⛳原來彌敦道726 係一座搵食building. 一入lift ....餐廳琳琅滿目👀,選擇困難症立即發作🤷🏾‍♀!最後,我哋揀左食‘麵麵’......因為食🐟魚麵有新意喎! 而平時少食魚的我,亦是時候要補充奧米加3 ! 🍽肚餓🤤....先叫個花膠濃魚湯魚烏冬🥢打打底先,魚味鮮甜,而花膠令湯底濃厚....果然不負眾望🦉!再來個瀛太子拌魚烏冬,將流心蛋🥚,鰹魚碎、魚皮餃🥟同魚烏冬撈撈撈......好甜的魚味,但質感各有不同,係魚魚界的親子創作!🍲‘麵麵’嘅小食尤其出色👏🏾,越南豆腐軟滑、質感輕盈🏄🏾‍♀,但豆味濃!而我最愛嘅係😽Fish Nachos on the boat, 以脆熱的芝士魚皮取代墨西哥脆片加上1大球牛油果醬🥑,邪惡得來有道理!😈☝🏼P.S. 自家製魚麵可買回家....正!🐟🐠🐡
☝🏼P.S. 自家製魚麵可買回家....正!🐟🐠🐡

2019-11-23 46 浏览
今日嚟到旺角睇戲,睇戲前決定你面麵食個午餐。雖然只係朝早11:30am,但係上到嚟已經有幾枱人喺度食緊,我同屋企人都簡左魚之戀濃魚湯麵同埋朱古力咖啡。魚之戀濃魚湯魚麵魚麵食起上嚟好彈牙,而且配料好豐富,有魚蛋、魚皮餃、魚角、魚春捲等等,除了魚麵外,仲有漬物,有番薯、蘿蔔、海帶。魚麵口感豐富,魚湯味都好濃,屋企人同我都表示好好食!朱古力咖啡味道唔錯,個樣都幾靚,賞心悅目。漁人樂脆有薯條、番薯條、魚肉春捲同墨魚春捲配黑松露沙律醬,非常出色尤其是黑松露沙律醬,一試難忘!流心芝士墨魚波熱辣辣整起,一咬開芝士係咁流落嚟,好正呀!呢度無論係主食定係小食都好有誠意,係自家製造嘅,推介大家來食!

魚之戀濃魚湯魚麵

朱古力咖啡
味道唔錯,個樣都幾靚,賞心悅目。

漁人樂脆

流心芝士墨魚波
熱辣辣整起,一咬開芝士係咁流落嚟,好正呀!

2019-11-23 62 浏览
第一次食,無叫到晚餐,散叫左D野,咖哩吉列豬排伴魚烏冬($82)豬排不油,外脆內軟,咖哩不辣但好香。魚之戀濃魚湯魚面($72)面質不會好林,都有D彈力,不會腥,配料都是魚類品,如魚旦,魚角,魚皮鮫同魚腐,最出色我覺得是個湯底,濃而不咸,好好飲凍水果紅茶($43)入面有幾種水果,茶味不會好濃,SWEET度一般,但對於我來說是OK的。藍莓椰果綠茶($40)綠茶是蜂蜜綠茶,清甜可口, 有粒粒藍莓椰果可以食,值得推介。
第一次食,無叫到晚餐,散叫左D野,
咖哩吉列豬排伴魚烏冬($82)
豬排不油,外脆內軟,
咖哩不辣但好香。

魚之戀濃魚湯魚面($72)
面質不會好林,都有D彈力,不會腥,
配料都是魚類品,如魚旦,魚角,魚皮鮫同魚腐,
最出色我覺得是個湯底,濃而不咸,
好好飲

凍水果紅茶($43)
入面有幾種水果,
茶味不會好濃,SWEET度一般,
但對於我來說是OK的。

藍莓椰果綠茶($40)
綠茶是蜂蜜綠茶,
清甜可口, 有粒粒藍莓椰果可以食,
值得推介。
2019-11-13 64 浏览
平日普通烏冬吃得多,以魚肉做的烏冬真是第一次聽。這間餐廳主打魚烏冬和魚麵,款式很多,價錢又不算太貴,就和朋友來試一試。一坐下店員就會奉上一小杯魚湯讓你品嚐,果然魚味香濃,令人非常期待魚烏冬。我們點了晚市套餐的極上蟹匠拌魚烏冬($138)。這個拌魚烏冬由蟹膏、蟹籽、蟹肉等組成,賣相非常吸引,味道也絕不令人失望,蟹肉味道突出,魚烏冬口感煙韌,是很好的配搭。套餐包括三款前菜和飲品,我們加配了果茶。另外我們還嚐了兩款小食,包括明太子雞翼($45)和fish nachos on the boat($68)。令人特別有意外驚喜的是fish nachos, 香脆惹味的烤魚皮上佈滿芝士和牛油果醬,令人食不絕口,是值得encore的高質小食!

2019-11-13 143 浏览
第一次食魚麵,個質感好爽好彈牙😍本身諗住試佢嘅麵麵圍城,可惜要晚市先有啦😭最後叫咗四川麻辣燒牛肉拌魚烏冬同埋燒安格斯牛肉拌魚烏冬😙個人比較鐘意四川麻辣燒牛肉拌魚烏冬 ,佢個辣味真係好頂癮呀🤤直得一提嘅係午市小食有七折,非常掋食😋明太子雞翼都好推介,入面嘅料都好足☺️同埋餐廳播嘅歌都好主流好好聽,整體嚟講好值得去👍🏻
第一次食魚麵,個質感好爽好彈牙😍
本身諗住試佢嘅麵麵圍城,可惜要晚市先有啦😭
最後叫咗四川麻辣燒牛肉拌魚烏冬同埋燒安格斯牛肉拌魚烏冬😙
直得一提嘅係午市小食有七折,非常掋食😋
明太子雞翼都好推介,入面嘅料都好足☺️
同埋餐廳播嘅歌都好主流好好聽,整體嚟講好值得去👍🏻
明太子雞翼

炸魚皮
2019-11-02
明太子雞翼
炸魚皮
今日lunch黎到呢間全港首創魚烏冬餐廳,裝潢特別,好有心思,位於旺角,位置便利。餐廳主打獨家自製魚麵魚烏冬,口感彈牙,魚湯濃郁,超期待!午市套餐包熱飲,跟餐小食更享有七折,而且免加一,好抵食!每份套餐都會配三款前菜,有開胃胡麻醬海苔、口感柔軟既甜蕃薯仔以及清新柚子汁大根,非常豐富!西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯魚麵 HK$85煙燻黑毛豬份量頗多,肉質嫩滑,散發濃厚肉香,湯底清甜,充滿魚既鮮甜味。全手工製魚麵煙韌有咬口!Go Green 濃魚湯魚麵HK$68想食清淡D,呢款無肉就岩哂~鮮冬菇口感軟滑、豆腐同樣嫩滑、日本南瓜香甜、紫椰菜爽脆清甜、半熟溫泉蛋濃郁又香,非常誘人~魚麵彈牙又有咬口,魚湯清甜,營養豐富!Twins魚之脆卷HK$38魚肉春卷配墨魚春卷,炸至外表金黄酥脆,口感鮮香嫩滑,爽口而不粉,附上蕃茄粒芝麻醬,提升味道層次。明太子雞翼HK$45 拆左骨既雞翼釀入明太子,雞翼煎至外皮焦脆,一口咬下啖啖肉又有卜卜脆既明太子!魚皮餃子配柚子汁HK$48餃子皮由魚肉制成,特別Q彈,餃嫩爽口,而且內餡汁感十足,口感一流!飲品方面,揀選了一冷一熱蜂蜜柚子茶。
今日lunch黎到呢間
全港首創魚烏冬餐廳,
裝潢特別,好有心思,
位於旺角,位置便利。

餐廳主打獨家自製魚麵魚烏冬,
口感彈牙,魚湯濃郁,超期待!

午市套餐包熱飲,
跟餐小食更享有七折,
而且免加一,好抵食!

每份套餐都會配三款前菜,
有開胃胡麻醬海苔、口感柔軟既甜蕃薯仔
以及清新柚子汁大根,非常豐富!

西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯魚麵 HK$85

煙燻黑毛豬份量頗多,
肉質嫩滑,散發濃厚肉香,
湯底清甜,充滿魚既鮮甜味。
全手工製魚麵煙韌有咬口!

Go Green 濃魚湯魚麵HK$68

想食清淡D,呢款無肉就岩哂~
鮮冬菇口感軟滑、豆腐同樣嫩滑、
日本南瓜香甜、紫椰菜爽脆清甜、
半熟溫泉蛋濃郁又香,非常誘人~
魚麵彈牙又有咬口,魚湯清甜,營養豐富!

Twins魚之脆卷HK$38

魚肉春卷配墨魚春卷,
炸至外表金黄酥脆,
口感鮮香嫩滑,爽口而不粉,
附上蕃茄粒芝麻醬,提升味道層次。

明太子雞翼HK$45

拆左骨既雞翼釀入明太子,
雞翼煎至外皮焦脆,
一口咬下啖啖肉又有卜卜脆既明太子!

魚皮餃子配柚子汁HK$48

餃子皮由魚肉制成,
特別Q彈,餃嫩爽口,
而且內餡汁感十足,口感一流!

飲品方面,揀選了一冷一熱蜂蜜柚子茶。

2019-11-10
2019-11-12 49 浏览
秋天黎啦,唔想出街成日煎炸野同味精野,見到麵麵好似幾健康,就上去試下喇!6點幾上到去,我地係第一枱,坐低店員先放低兩小杯魚湯比我地試下味,飲落好有魚鮮味!就決定要點魚湯麵晚餐係有特色前菜,分別係麻醬雲耳、迷你甜薯同蘿蔔,三樣都幾好味。主菜點左極尚魚宴,有魚皮餃、魚蛋、蝦、墨魚卷、魚肉卷,麵就揀左特製魚麵。初初黎到以為好細碗,食落先知眼闊肚窄。成碗麵似食緊好多魚蛋落肚,魚湯都幾乎飲晒,幾欣賞個魚皮餃個皮,好彈牙。佢個辣醬都好特別,點左好多,可以另外買的。隨餐跟一杯野飲。

佢個辣醬都好特別,點左好多,可以另外買的。隨餐跟一杯野飲。
2019-11-09
2019-11-12 45 浏览
脆雞扒濃辣魚湯魚烏冬呢間既烏冬係好低澱粉質岩哂減肥人士食! 我叫既呢個烏冬套餐雞扒份量係比我想像既多好多,而且炸得好脆而又有肉汁,連埋好Q彈既魚烏冬食好夾,魚湯既辣味適中唔會搶咗魚既鮮味,跟餐仲有前菜食,好滿足又唔會太肥既一餐!燒安格斯牛肉拌烏冬安格斯牛肉燒得好香同埋入味,牛味亦都好出色,拌烏冬係用咗胡麻醬,冇咁肥膩之餘又可以再突出到魚烏冬既彈牙口感!漁人樂脆有薯條、番薯條、魚肉春卷同埋墨魚春卷,跟埋個黑松露沙律醬,因為以上既都係新鮮炸起所以脆卜卜同夠哂熱,薯條亦都係連薯皮既個一款食落口感好豐富,兩款春卷都係剪到條狀方便食,配合埋個好濃郁而又毫不吝嗇既黑松露醬,超開胃同埋味道好夾!百香果橙肉沙冰橙味突出而孜有啖啖百香果味,好清暑而且幫助解膩,沙冰既比例亦都好好唔會太快溶哂或者唔夠冰!  至於桂花薏米茶係一個好新鮮既配搭,冇諗過兩者可以咁夾同埋清新,桂花味本身已經突出同埋好香,好滿足既一餐!
脆雞扒濃辣魚湯魚烏冬

燒安格斯牛肉拌烏冬

漁人樂脆

百香果橙肉沙冰

2019-11-11 2048 浏览
餐廳位於一樓,人多時直接行樓梯上去就可以直到。店鋪坐得十分舒服,燈光個光暗度卡比好中意,吾系光到曬到癲又未至於暗到盲左咁。一坐低後店員好快就送上一小杯的魚湯,真系好似飲左好多魚落肚咁,又鮮又有濃濃魚味,真系如menu所講「香濃細滑,舉碗全喝」。🔷咖喱吉列豬扒拌魚烏冬 💰82 💙83/100系食魚烏冬定魚麵兩者中抉擇左一會兒,最終選左煙韌為主的烏冬,用左50%的魚肉卻吃不出有任何魚骨,有益有營養等等不在話下,最重要一點是很好吃。表面有cream但底下卻是咖哩,咖哩不是很辣的那種,濃淡度調得剛剛好,可能是cream起的作用。另外豬扒又系炸得脆口,雖是吉烈式炸豬扒,然而豬扒個表面粉吾算太厚,配沙津醬食得,配咖哩底食亦得,得左。🔷香烤牛西冷湯漬飯料理 💰148 💙85/100呢款可以轉魚或烏冬,但卡比不建議,因為其實個櫻花蝦飯原來都系賣點之一,除左櫻花蝦仲有芝麻粒,應該有少炒左一炒,因為個比例都控制得都幾均勻。個湯是蝦湯,濃蝦咪帶海鮮的鮮味,用左精選海蝦、味噌及昆布等熬製而成,店鋪仲主張無人造色素同防腐劑,所以卡比都好放心食用。講完個湯到個牛西冷,咁既價錢而言其實份量都相對多,表面放左炸蒜、椒

咖喱吉列豬扒拌魚烏冬
🔷咖喱吉列豬扒拌魚烏冬 💰82 💙83/100

香烤牛西冷湯漬飯料理

🔷香烤牛西冷湯漬飯料理 💰148 💙85/100
呢款可以轉魚或烏冬,但卡比不建議,因為其實個櫻花蝦飯原來都系賣點之一,除左櫻花蝦仲有芝麻粒,應該有少炒左一炒,因為個比例都控制得都幾均勻。個湯是蝦湯,濃蝦咪帶海鮮的鮮味,用左精選海蝦、味噌及昆布等熬製而成,店鋪仲主張無人造色素同防腐劑,所以卡比都好放心食用。講完個湯到個牛西冷,咁既價錢而言其實份量都相對多,表面放左炸蒜、椒鹽等,仲附上醬汁去沾,牛西冷肥脂部分無話太多,咬落口食到啖啖肉,十分出色。

🔹薄荷朱古力咖啡 💰+13 💙75/100
單點價要$31,由於叫左個set所以補多$13就有,有濃濃的朱古力系底,最表層有頗多的香滑奶油,所以成杯咖啡飲落好滑又吾算太甜,個cream有做到中和左咖啡同朱古力味的作用。
TWINS魚之脆卷

TWINS魚之脆卷
🔷TWINS魚之脆卷 💰38 💙75/100
魚卷煎炸得外皮十分脆,內裡既魚肉保持爽口彈牙,可以配埋附上的麻醬食。