2020-06-07 61 浏览
今日有啲嘢要去旺角果頭整,咁就諗住係返果附近搵嘢食一搵附近餐廳就show到呢間麵麵出嚟!見到啲評分都幾唔錯就決定試一試☺️啱啱好上到去佢哋轉緊下午餐Menu,可以食個tea~【白玉魚丸鴛鴦春卷濃魚湯稻庭烏冬】+$10轉咗魚烏冬,頓時湯頭同埋麵底變咗做主角!好好食👍🏻其實一啲都唔似食緊烏冬,好似冇乜澱粉質咁!好彈牙!【蟹肉拼魚烏冬】就好似西式意粉但個麵底就轉咗做魚烏冬咁!都好好食😍不過份量偏小之後仲叫多咗款小食【黑松露魚皮餃】其實都幾好食嘅,但就有點漏!同埋覺得價錢偏貴咗啲...整體來講呢餐tea都幾好食,不過下次再嚟食嘅話應該唔會再試小食!都係focus返係佢啲魚烏冬嘅主菜上!
今日有啲嘢要去旺角果頭整,咁就諗住係返果附近搵嘢食
一搵附近餐廳就show到呢間麵麵出嚟!
見到啲評分都幾唔錯就決定試一試☺️
啱啱好上到去佢哋轉緊下午餐Menu,可以食個tea~

【白玉魚丸鴛鴦春卷濃魚湯稻庭烏冬】

【蟹肉拼魚烏冬】
之後仲叫多咗款小食

【黑松露魚皮餃】
其實都幾好食嘅,但就有點漏!同埋覺得價錢偏貴咗啲...

2020-06-07 42 浏览
這家麵麵名字很普通,但賣的東西卻既潮又有健康價值,說的就是70%魚肉的魚麵,跟50%魚肉的魚烏冬不只賣的東西,連餐廳本身都很潮,超多年輕人到訪選擇很多,不過大多都很普通,因為主食在"麵"上食物:$80安格斯牛肉魚烏冬+流心蛋$10+魚湯$20前菜有麻醬昆布,蕃薯跟醋漬蘿蔔,份量小但都滿開胃的魚烏冬超彈牙,也不像坊間的鯪魚肉會有骨碎,也不會像魚旦很多味精,一吃就知道是健康的好物,上桌時是熱食,加了碗魚湯做沾湯,湯不腥而且帶魚香,好吃!流心蛋本身沒什麼味道,要放到牛肉湯中吃比較好安格斯牛肉湯中還有菇跟椰菜,味道帶點甜,在魚烏冬的輝映下,安格斯牛肉變成了配角呢+$22洋甘菊茶醇香悠閒的花茶,跟侍應的忙碌相映成趣,慢慢享受這一個休閒的下午吧

不只賣的東西,連餐廳本身都很潮,超多年輕人到訪

選擇很多,不過大多都很普通,因為主食在"麵"上

食物:

安格斯牛肉魚烏冬
+流心蛋$10
+魚湯$20

前菜有麻醬昆布,蕃薯跟醋漬蘿蔔,份量小但都滿開胃的

流心蛋本身沒什麼味道,要放到牛肉湯中吃比較好

+$22洋甘菊茶

中式粉麵向來俾人o既感覺都係d 下欄o野,同朋友食飯問大家食乜好,個個首先都會raise d 西餐呀、日本o野咁,但其實粉麵都可以有d 中高級o既選擇o既~之前食過一間sell 自己用鱷魚湯,呢間都不遑多讓,promote 湯底用上花膠同鮮魚熬製,充滿骨膠原,食個麵同時進補埋!套餐選擇都幾多,可配雜丸、烤雞扒、黑毛豬甚至係高級d 安格斯牛肉都有,麵底又可再揀魚麵、魚烏冬或者稻庭烏冬。試o左一碗城寨回憶($72,下午茶時段唔使加一),連搭一式三份前菜。城寨回憶係雜丸粉麵,牛丸好有咬口,自帶肉香;墨魚丸都好實淨,用料唔錯,魚蛋就不過不失。麵底我揀o左魚麵,食落幾特別,其實就係長條形魚蛋,口感有d 爽口,唔係米漿開出o黎一pat o個類。一心抱住花膠魚湯而來,湯底自然係重點!menu 提到個湯以天然食材足料熬足9 個鐘,味道果然鮮甜得o黎一d 都唔腥,算係上品,記住要飲埋d 湯!另外個麵附上少少豆瓣醬,一定要試下,佢辣度唔高,但有好重香料o既香氣,好能達到提鮮作用~都唔好以為呢間餐廳sell 益健湯底就一定無香口o野食,炸雞翼配薯條茶餐一樣咁吸睛。$36 連餐飲,唔使加一,價格相宜,當係輕食
食物

前菜小食

魚皮餃
魚麵

城寨回憶 ($72)

都唔好以為呢間餐廳sell 益健湯底就一定無香口o野食,炸雞翼配薯條茶餐一樣咁吸睛。$36 連餐飲,唔使加一,價格相宜,當係輕食又得,進取d 補錢加個小食甚至一個麵都得。
炸雞翼配薯條茶餐 ($36)
炸雞翼配薯條茶餐

基本o既咖啡奶茶唔使加錢,但實在有太多看似好吸引o既特飲揀,當然要試番下。朋友點o左杯凍朱古力(加$8),我則叫o左愛爾蘭忌廉咖啡(加$13),飲落似藍山咖啡o個類,就是散發住獨特氣息,跟住可能加埋焦糖,總之就係正!
凍朱古力 (加$8)
愛爾蘭忌廉咖啡 (加$13)
食物
魚皮餃
魚麵
城寨回憶 ($72)
炸雞翼配薯條茶餐 ($36)
凍朱古力 (加$8)
愛爾蘭忌廉咖啡 (加$13)
2020-06-04 43 浏览
我哋今日為咗食得健康啲就嚟咗試下極少澱粉質😽😽同埋有大量DHA同蛋白質嘅魚麵同魚烏冬每一個麵都會送特色前菜我就勁鍾意佢哋前菜入面嘅柚子汁蘿蔔食落好清新 蘿蔔亦炆得好稔🤩🤩而甜番薯細細粒咁樣做前菜一流又健康我哋叫咗一個魚之戀配魚麵魚湯清甜 好濃好醇😎而魚麵好彈牙 好似食緊魚肉咁👍🏻👍🏻👍🏻一啲都冇腥臭味 另外入面既墨魚春卷好好食好彈牙😻😻極上蟹匠拌魚烏冬一開始剩係食啲魚烏冬已經食到好濃好重既蟹味 有埋蟹膏蟹肉撈埋一齊簡直perfecttt 👏🏻👏🏻🥳🥳魚皮餃子配柚子汁有啲蟹籽灑係上面 食落好似山竹牛肉既味道😂😂😂😂

每一個麵都會送特色前菜
我就勁鍾意佢哋前菜入面嘅柚子汁蘿蔔

我哋叫咗一個魚之戀配魚麵

極上蟹匠拌魚烏冬

魚皮餃子配柚子汁

有啲蟹籽灑係上面 食落好似山竹牛肉既味道😂😂😂😂

由細到大,媽咪都話俾妹豬仔知飲魚湯係好有益㗎!當知道呢間餐廳有、、,妹豬仔於是決定嚟試一試😉~餐廳裝潢得十分寫意,令人坐得好舒服☺️。係餐廳嘅一大特色,以全天然食材(秘製花膠蓉&除腥烤鮮魚)熬製9小時以上而成,蘊含豐富骨膠原、蛋白質等多種成份,對身體十分有益👍🏻!嚟到當然亦要試下呢度兩種特別嘅麵款:、😆。🔸 (HK$72)跟餐設有前菜。而雞扒好大塊,外皮薄而超香脆,內裡雞肉好嫩好入味,十分惹味😍!就清甜而濃郁,飲落好順喉😋。係以70%魚肉製作而成,咬落去好爽口彈牙,而且有有濃濃魚味🐟~🔸 (HK$85)同樣跟餐設有前菜。黑毛豬份量好足,每片都厚身,同埋煙燻味道幾出👍🏻,不過食多一兩片妹豬仔就覺得味道有啲鹹。當然同樣清甜而濃郁😋。係以50%魚肉製作而成,相對,咬落去係比較煙韌啲,但又比平時食嘅烏冬彈牙,口感特別😆。🔸 (套餐追加 +HK$8)追加咗作為小食,一份有4切件。外皮脆卜卜,而內裡魚味濃郁!🔸 (跟餐HK$22)大杯到滿瀉,要即刻飲幾啖至影相😂。士多啤梨味唔係色素味,亦冇死甜。成杯冰沙好耐飲,就算食完主食,啲冰都未融,飲落十分透心涼❄️!小驚喜係粒士多啤梨係冰硬㗎😆~🔸 (跟餐HK$
由細到大,媽咪都話俾妹豬仔知飲魚湯係好有益㗎!當知道呢間餐廳有[濃魚湯]、[魚麵]、[魚烏冬],妹豬仔於是決定嚟試一試😉~

餐廳裝潢得十分寫意,令人坐得好舒服☺️。[花膠濃魚湯🐟🥣]係餐廳嘅一大特色,以全天然食材(秘製花膠蓉&除腥烤鮮魚)熬製9小時以上而成,蘊含豐富骨膠原、蛋白質等多種成份,對身體十分有益👍🏻!嚟到當然亦要試下呢度兩種特別嘅麵款:[魚麵]、[魚烏冬]😆。

🔸[秘製脆雞扒濃魚湯魚麵🐔🐟🍜] (HK$72)

跟餐設有前菜。

而雞扒好大塊,外皮薄而超香脆,內裡雞肉好嫩好入味,十分惹味😍![濃魚湯]就清甜而濃郁,飲落好順喉😋。
秘製脆雞扒濃魚湯魚麵

[魚麵]係以70%魚肉製作而成,咬落去好爽口彈牙,而且有有濃濃魚味🐟~
濃魚湯魚麵

🔸[西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯魚烏冬🐷🐟🍜] (HK$85)
西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯魚烏冬

同樣跟餐設有前菜。黑毛豬份量好足,每片都厚身,同埋煙燻味道幾出👍🏻,不過食多一兩片妹豬仔就覺得味道有啲鹹。[濃魚湯]當然同樣清甜而濃郁😋。
西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯魚烏冬

[魚烏冬]係以50%魚肉製作而成,相對[魚麵],咬落去係比較煙韌啲,但又比平時食嘅烏冬彈牙,口感特別😆。
濃魚湯魚烏冬

🔸[魚肉春卷] (套餐追加 +HK$8)
追加咗[魚肉春卷]作為小食,一份有4切件。外皮脆卜卜,而內裡魚味濃郁!
魚肉春卷

🔸[士多啤梨沙冰🍓] (跟餐HK$22)
士多啤梨沙冰

🔸[青蘋果椰果綠茶🍏🍵] (跟餐HK$22)
青蘋果味道幾出,椰果份量都多。不過妹豬仔覺得整體都係偏甜。
✨妹豬仔👧🏻💬: 餐廳嘅魚製品味道唔錯👍🏻,開頭都會怕好腥,但原來一啲魚腥味都冇,仲冇魚骨添呀,怕食魚嘅朋友都不妨試試🤗!
💡妹豬仔話你知~餐廳仲有售賣自家製嘅[魚烏冬] (HK$48,每盒2個),仲有 [魚辣醬] (單售HK$48,優惠價HK$88 /2樽),咁就可以將匠心製作嘅風味帶返屋企啦😉!
濃魚湯魚麵
濃魚湯魚烏冬
魚肉春卷
士多啤梨沙冰
  • 秘制脆雞扒濃魚湯魚烏冬
2020-06-03 92 浏览
今日同媽媽出旺角行街,順便去食個tea,呢間樓上鋪下午茶好抵,值得推介!👍🏻🍲安格斯牛肉濃魚湯魚烏冬($95)配洋甘菊花茶(+$22)媽媽揀左呢個烏冬。啲牛肉片超多,蓋滿晒成個烏冬,仲要係靚料安格斯牛黎,唔係hea的!😛個魚湯好鮮甜好濃,魚麵都係佢地自家製嘅,非常彈牙!食過翻尋味仲有得買個麵返去自己煮添~🤩個洋甘菊花茶有蠟燭座住,keep住成壼茶都熱嘅~🥳而且菊花茶好香茶味好濃,愛茶人士媽媽好滿意!🤤🦀蟹肉拌魚烏冬(下午茶)($56)配熱奶茶(+$0)我已經食過呢個拌烏冬,見下午茶平咁多仲送野飲忍唔住要再食過🤩下午茶同晚市一樣大份量,蟹肉同蟹籽都超足料!🤭拌埋麻醬同個魚烏冬一齊食非常夾,完美!
今日同媽媽出旺角行街,順便去食個tea,
呢間樓上鋪下午茶好抵,值得推介!👍🏻

🍲安格斯牛肉濃魚湯魚烏冬($95)
配洋甘菊花茶(+$22)
安格斯牛肉濃魚湯魚烏冬
洋甘菊茶

🦀蟹肉拌魚烏冬(下午茶)($56)
配熱奶茶(+$0)
蟹肉拌魚烏冬

洋甘菊茶
蟹肉拌魚烏冬
小食拼盤
2020-06-03 31 浏览
久違旺角搵食,見呢間有魚麵,自己唔好魚,但又覺得魚麵幾得意,所以就黎試試啦。一入座,除咗呢期貼心餐廳會準備嘅信封(裝口罩)之外佢再俾一小杯花膠濃魚湯。未睇餐牌先有小杯湯飲,一飲,不得了,香,濃而不膩,充滿魚嘅感覺。有花膠,唔太黏口,感覺十分正。試完覺得一定要食佢嘅魚產品!睇咗一輪決定叫一個定食(有湯),一個湯麵(魚麵)。跟餐加少少錢有凍飲,當中朱古力賣相頗好,無想像中咁甜。極尚魚宴料理。望落唔似好極尚,但好多心思!望落唔大碗,魚湯好香,其次係魚麵,勁彈牙,超乎想像咁正。加埋佢嘅配料,除咗蝦唔係魚之外,其他嘅菜都同魚有關!魚皮菜肉餃子(相當特別),墨魚春卷(頗稀有),魚肉春卷同埋魚蛋。呢堆嘢係齊度先出到佢嘅極尚,唔係在於用料之貴,而係在於佢嘅心思同埋做法。其實佢仲有前菜,一齊上,白蘿蔔,蕃薯仔都係中上水平,最左邊嘅芝麻漬物真係勁好食,有啲嫌少!安格斯牛肉漬定食,中間魚脆卷埋,少少脆,幾特別。湯比頭先一入黎飲果個再多一款:豬。口感更豐富!安格斯牛肉漬切到火鍋肥牛咁薄,但好濃牛味,比想像中好!成餐勁豐富!走果陣見到人地仲有食一啲有9-12碟嘅餐,好似幾得意,可以再試。

2020-06-02 41 浏览
又係呢間主打健康魚麵嘅餐廳,已經唔係第一次幫襯,實在太鍾意佢哋嘅特色魚麵。同以往一樣一坐低就會比兩杯暖暖嘅魚湯你暖胃。每日嘅前菜都唔同,今日就係柚子蘿蔔,小番薯同麻醬海苔。〰️咖喱吉列豬扒拌魚烏冬今次第一次食咖喱魚麵,呢款係配上魚烏冬魚麵同魚烏東分別含有50%同70%魚肉所以比正常嘅麵比起係極低澱粉質🤙🏿兩款麵我都試過 個人就比較鍾意粗身啲嘅魚烏冬食落口會煙韌啲 更加有口感🤙🏿配埋濃郁嘅咖喱 食落真係好惹味而且咖喱係唔辣的 怕辣嘅朋友都唔使怕go green糖心蛋,南瓜,菇同沙律菜,配上佢哋嘅招牌魚湯,真心好濃好好飲,加埋彈牙魚麵,呢個真係健康之選,又健康又好食!另外我哋仲叫咗個小食,炸得好香之餘,入邊魚肉好彈牙,不錯不錯

同以往一樣一坐低就會比兩杯暖暖嘅魚湯你暖胃。

每日嘅前菜都唔同,今日就係柚子蘿蔔,小番薯同麻醬海苔。

〰️咖喱吉列豬扒拌魚烏冬

今次第一次食咖喱魚麵,呢款係配上魚烏冬
魚麵同魚烏東分別含有50%同70%魚肉
所以比正常嘅麵比起係極低澱粉質🤙🏿

兩款麵我都試過 個人就比較鍾意粗身啲嘅魚烏冬
食落口會煙韌啲 更加有口感🤙🏿

配埋濃郁嘅咖喱 食落真係好惹味
而且咖喱係唔辣的 怕辣嘅朋友都唔使怕

go green

2020-06-01 32 浏览
今日行開旺角,順便試一試上次朋友介紹嘅專食魚麵既餐廳,朋友個時post上IG時已經俾張相吸引佐想試傢啦🤪 其實我一去到已經諗好我要食咩傢啦就係「麵麵團城」,嘿嘿 因為影相最呃like有成九款小菜 魚麵 同 魚湯😂 岩哂我而d樣樣都想食,但又驚食唔哂既人😹九款小食中有柚子金針菇 (好特別,柚子味好開胃)紅酒牛肋條 (好入味,牛肉好淋)😆醉蝦(好彈牙,但略咸佐d)😌天婦羅炸蝦同明太子(雞翼都好熱辣辣,食得出係即炸,所以食完個口唔會好油)重點係 魚麵同魚湯,真係唔係講笑,而兩樣野招牌真係要試 ,魚湯好好飲 ,唔會有腥味,同呀媽係屋企煲既魚湯麵係奶白色傢,🤪🤪魚麵 平時都有食開,但而度既魚麵就比較幼身d,食落好彈牙同特別,應該係食緊超彈牙同有口感既芋絲😂😂另外叫佐個極尚蟹匠拌魚烏冬有蟹膏、蟹子及蟹肉, 一上台即刻同朋友講 蟹膏好多呀 料好足 抵返哂😂😂 再拌麵一齊食 ,好食又彈牙 充滿蟹肉蟹膏味道 另外仲有三款前菜 有成日食既甜蕃薯👍🏻👍🏻芝麻醬海澡😆😆真心叫佐兩個set都好岩而家夏日熱辣辣食有柚子醬 芝麻醬 食落好開胃☺️☺️☺️

其實我一去到已經諗好我要食咩傢啦
就係「麵麵團城」,嘿嘿 因為影相最呃like

九款小食中有
柚子金針菇 (好特別,柚子味好開胃)
紅酒牛肋條 (好入味,牛肉好淋)😆
醉蝦(好彈牙,但略咸佐d)😌

真心叫佐兩個set都好岩而家夏日熱辣辣食
有柚子醬 芝麻醬 食落好開胃☺️☺️☺️

• 麵麵圍城
  • 極尚魚宴料理
2020-05-31 43 浏览
週末早上傾盆大雨,紅雨警報,日間無出街,喺屋企好悶,傍晚雨停了,就出外走走。約咗朋友到旺角彌敦道嘅麵麵食晚飯傾下偈,第一次來已經好喜歡,因為環境佈置用心,富田園風,感覺休閒輕鬆。而且食物好美味,且要對身體有益。我們分別點了魚之脆卷濃魚湯魚烏冬,同埋西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯魚烏冬。小食就叫咗fish nachos in the boat,同埋糖心蛋越南豆腐。魚皮好脆,上面有牛油果蓉及番茄粒,中和咗魚皮嘅油膩。越南豆腐甜甜酸酸好開胃,還配咗沙律菜同糖心蛋,又係健康之選。黑毛豬肉充滿煙燻香味,未食已經流曬口水。飲品方面,呢度嘅泡沫玫瑰奶茶,面頭嘅泡沫非常滑,更有一朵玫瑰乾花在中間,感覺好浪漫🥰😘😍

忙左成個星期終於有假放嚕🙇🏻‍♂️🤤周圍遊走既小肥當然趁放假儲足動力醫肚肚🥳還掂咁啱撞正Lunch Hour🤤一於同朋友仔黎醫肚食下魚麵啦🍜😋麻辣牛肉魚烏冬 vs 吉列豬扒咖哩魚烏冬一樣的魚烏冬🍜不一樣的風味配搭😆經煎香牛肉塊雖然唔係入口即溶既口感🙇🏻‍♂️但肉質依然夠滑嫩之餘Juicy😋食落一啲都唔鞋唔韌且啖啖牛香油香滿溢😆🥩麻香而唔太辣既口味亦啱哂唔太食得辣既朋友仔🌶😋而吉列豬扒即叫即炸夠哂新鮮熱辣🤤🐷外脆內軟既感覺令人大讚🤤🔥配上香甜奶滑既日式咖哩汁亦垂涎三尺🤤拌以50%魚肉打造啖啖魚肉口感香既招牌魚烏冬😋🐟啖啖滋味中既搭配更係Perfect Match🤩🍜Fish nacho on the boat炸到脆卜卜既炸魚皮🤤🐟配以微微酸辣既Nacho醬汁拌食甚具風味的🐟😋漁人樂趣拼盤滿滿既邪惡薯條春卷配搭🤤即叫即炸新鮮熱辣出爐食最為適合🤤拌以黑松露醬食增添更多松露香🤤😋
忙左成個星期終於有假放嚕🙇🏻‍♂️🤤

即叫即炸新鮮熱辣出爐食最為適合🤤
拌以黑松露醬食增添更多松露香🤤😋
2020-05-29
四川麻辣牛肉拌魚烏冬
由moko行過黎726都唔遠搭lift上去嗰陣好多人疫情既放緩令壓抑好耐既人都出返哂黎 都正常既一出lift就見到舖頭好忙 冇人即時過到黎帶人入去就眼見 餐廳既吉位都不足四分一 但得兩個人走黎走去。。 辛苦哂坐低睇menu既途中員工放低左兩杯魚湯同信封魚湯既話 應該係比你冇食其他野之前試個原汁原味飲落實際有魚味 但都有啲似鹽味湯底味道 信封就當然係擺口罩啦揀左一輪 魚麵定魚烏冬呢?最後全部都揀左魚多啲既魚麵叫左個黑毛豬 麻辣魚麵麻辣湯令到魚湯既味冇咁出而嗰碟黑毛豬又冇乜味。。。感覺有啲怪 配菜既柚子蘿蔔同甜蕃薯仔隻味仲重過主菜略有少少顯得喧賓奪主避風塘雞翼配清湯魚麵魚麵個樣睇落似米線再粗少少不過食落唔係滑身 係真係魚蛋既質感就係面條狀既魚蛋( ´▽`)配左避風塘雞翼 有四隻少少少少辣 加鹹 係返個重口味既主菜啦雞翼都脆既 但唔係熱辣辣同咬落爆汁中規中矩既炸雞翼囉之後叫多份雞扒魚麵雞扒分成四舊 個量唔多 偏鹹 同第一份豬一齊食就中和左個味道唔叫麻辣湯都會跟個辣粉個辣粉唔係好辣 鹹味都重既配落個清湯個味都唔錯既不過落左又冇左魚味( ´▽`)叫左份漁人樂脆係薯條 蕃薯條 墨魚春卷 同魚春卷其
由moko行過黎726都唔遠
搭lift上去嗰陣好多人
疫情既放緩令壓抑好耐既人都出返哂黎 都正常既

一出lift就見到
舖頭好忙 冇人即時過到黎帶人入去
就眼見 餐廳既吉位都不足四分一
但得兩個人走黎走去。。 辛苦哂

坐低睇menu既途中
員工放低左兩杯魚湯同信封
魚湯既話 應該係比你冇食其他野之前試個原汁原味
飲落實際有魚味 但都有啲似鹽味湯底味道
信封就當然係擺口罩啦

揀左一輪 魚麵定魚烏冬呢?
最後全部都揀左魚多啲既魚麵

叫左個黑毛豬 麻辣魚麵
麻辣湯令到魚湯既味冇咁出
而嗰碟黑毛豬又冇乜味。。。
感覺有啲怪
配菜既柚子蘿蔔同甜蕃薯仔隻味仲重過主菜
略有少少顯得喧賓奪主

避風塘雞翼配清湯魚麵
魚麵個樣睇落似米線再粗少少
不過食落唔係滑身 係真係魚蛋既質感
就係面條狀既魚蛋( ´▽`)
配左避風塘雞翼 有四隻

偏鹹 同第一份豬一齊食就中和左個味道
唔叫麻辣湯都會跟個辣粉
個辣粉唔係好辣 鹹味都重既
配落個清湯個味都唔錯既
不過落左又冇左魚味( ´▽`)

叫左份漁人樂脆
係薯條 蕃薯條 墨魚春卷 同魚春卷
其實兩款春卷我冇留意都分別
都係後來先醒起有兩種
而我個人黎講冇諗過春卷係咁既樣。。
蕃薯條同薯條都係點個沙律醬
薯條就咁食就冇乜味 點醬又有啲膩。。。
最後野飲就叫左桂花奶茶同焦糖咖啡

咖啡就咁既
面既泡有少少粗糙

桂花奶茶就有少少桂花喺面
都有少少桂花香同桂花味既
唔知點解桂花奶茶有隻碟有隻羹仔跟埋
但咖啡就冇 可能隻羹係用黎食面嗰層桂花?

三個人食完就埋單
嗯。。。可能魚烏冬會好味啲
又或者係本身太多人讚令個期望值高左
2020-05-28 44 浏览
今日同朋友一齊嚟太子呢間鱼麵,之前都未試過,唔知乜嘢叫做魚麵, 試過之後我覺得返唔到轉頭,我就叫咗城寨回憶, 有魚皮餃、魚片頭、魚蛋、 牛肉丸和墨魚丸。 其實食落去,我覺得啲丸都ok嘅,幾爽和細細粒好易食。 而佢個湯底亦幾好飲好有魚味同骨膠原,因為佢話佢用咗啲魚湯去拗。 講返個主角魚面,我覺得佢個麵真係幾特別,我暫時喺其他舖頭都未食過有這一款魚麵,因為佢個魚麵幾爽口同幾有彈牙,所以overall , 我覺得食魚麵真係幾好食,好值得推介再加埋佢入都送小食畀我哋食, 感覺唔錯, 自己覺得好過食拉麵。我朋友亦都叫咗個魚之戀,其實都係同我個碗差唔多, 大同小異。朋友都大贊好味有質素。另外我哋share 咗個twins魚之脆卷, 個魚之脆卷我覺得卜卜脆,又有層次感。因為佢入面啲魚肉鮮味,配合出面嘅皮亦都炸得幾脆, 我覺得作為starter都唔錯。個人10分喜歡他們的水果茶,又大杯又多水果,夏天解渴一流。Overall我覺得他們的麵嘅特別大家可以試下。另外佢哋仲有好多推廣,我下次一定會帶朋友去試一下。

個人10分喜歡他們的水果茶,又大杯又多水果,夏天解渴一流。

2020-05-27 42 浏览
正所謂:「麵麵麵麵麵麵麵麵麵 請你食麵!」——呢間野好有趣~一入座會俾一啖仔魚湯你飲,等你感受下佢魚湯嘅味道!.極上蟹匠拌魚烏冬(Set $138)好足料,有好多蟹子同蟹肉,上面仲有蟹膏醬,令成個麵嘅蟹味更上一層樓🤣令我驚喜嘅係佢個手工魚烏冬,唔知點解openrice好多人形容口感為彈牙,但我唔認同😂佢唔係稻庭烏冬彈牙滑捋捋咁嘅質地,而係淋淋地,似銀針粉咁嘅質地!!幾特別,但個人鍾意普通烏冬嘅質地多d~.日式叉燒豚肉魚湯蹈庭烏冬($92)招牌魚湯果然冇得輸,鮮甜~呢個烏冬啱我食多d😂豚肉就冇乜特別~幾大塊!.熱泡沫玫瑰奶茶(+$10)好飲!啖啖嘅玫瑰花味,奶茶甜度剛好。.熱桂花薏米茶(+$22)茶好香~可以食埋d薏米,正!.Overall: 6.8/10Value for money: 2.9/5——📍麵麵旺角彌敦道726號1樓..
正所謂:「麵麵麵麵麵麵麵麵麵 請你食麵!」
——
極上蟹匠拌魚烏冬(Set $138)
日式叉燒豚肉魚湯蹈庭烏冬($92)
熱泡沫玫瑰奶茶(+$10)
好飲!啖啖嘅玫瑰花味,奶茶甜度剛好。
熱桂花薏米茶(+$22)
茶好香~可以食埋d薏米,正!
Overall: 6.8/10
Value for money: 2.9/5
——
📍麵麵
旺角彌敦道726號1樓
2020-05-25 35 浏览
近日去左間好正既餐廳,位於旺角彌敦道726號既樓上鋪,o係東亞銀行既附近。一出lift, 就見到裝潢幾清新,光線充足。一坐低就遞上信封比我地擺口罩,非常貼心。佢出名魚湯魚麵,但唔似平時食個d小店咁,佢反而似日式餐廳。同朋友分別叫左 1)野菜牛肉魚烏冬,加多碗魚湯; 2)黑毛豬辣湯魚烏冬; 3)魚肉春卷; 4)雙色芝士焗薯條。另外轉特飲要水果茶和mocha。 野菜牛肉魚烏冬: 呢一味係餐廳推介,上菜時會跟一碟配菜,有蘿蔔,蕃薯仔,青菜。個賣相好精緻,好似日式咁。食落都開心D。個魚烏冬好彈牙,非常好食。額外加既魚湯都好好飲,夠味得來又唔會有味精既feel。黑毛豬辣湯魚烏冬: 佢既辣湯比想像中辣,如果唔係好食得辣既人,建議揀普通魚湯。黑毛豬配上醬汁,好惹味。魚肉春卷:  佢剪開一小塊, 方便夾來食, 不過不失。雙色芝士焗薯條: 炸得好脆, 而且唔油膩,唔錯唔錯。水果茶: 又係賣相好靚好精緻,必點推介。mocha:正正常常la。整體水準非常高, 另外, 侍應好有禮貌。

一出lift, 就見到裝潢幾清新,光線充足。

一坐低就遞上信封比我地擺口罩,非常貼心。

佢出名魚湯魚麵,但唔似平時食個d小店咁,佢反而似日式餐廳。

同朋友分別叫左 1)野菜牛肉魚烏冬,加多碗魚湯;

2)黑毛豬辣湯魚烏冬;

3)魚肉春卷;

4)雙色芝士焗薯條。

另外轉特飲要水果茶和mocha。

額外加既魚湯都好好飲,夠味得來又唔會有味精既feel。

魚肉春卷:  佢剪開一小塊, 方便夾來食, 不過不失。

雙色芝士焗薯條: 炸得好脆, 而且唔油膩,唔錯唔錯。

水果茶: 又係賣相好靚好精緻,必點推介。

mocha:正正常常la。

整體水準非常高, 另外, 侍應好有禮貌。
2020-05-23