2022-09-04 837 浏览
🥇榨菜豬肉手工餡餅餡餅每日限量供應,有幾種辣度俾你揀。餡餅唔係一般麵團質感,係200層酥皮,有啲似印度薄餅嘅外皮,非常酥脆。裡面的榨菜豬肉好香頗油,雖然肥膩,但就好香口!粗麵口感好硬,重粉嘅感覺,不爽口,不太建議食這個。寬麵比起刀削麵,寬麵比較扁平,唔會有刀削麵微曲嘅小裙擺,所以冇咁掛湯。清湯有啲似譚x個味,食得出有少少味精。不過其實佢有五種湯底俾你揀,選擇都算好多!下次會試吓佢個水餃,同埋涼麵!
🥇榨菜豬肉手工餡餅

榨菜豬肉手工餡餅

粗麵
口感好硬,重粉嘅感覺,不爽口,不太建議食這個。

寬麵

清湯
有啲似譚x個味,食得出有少少味精。
不過其實佢有五種湯底俾你揀,選擇都算好多!

下次會試吓佢個水餃,同埋涼麵!
牛𦟌粗麵
豬軟骨寬麵
榨菜豬肉手工餡餅
2022-08-27 384 浏览
因為我好鐘意食莞茜,所以比門口寫既新出莞茜豬肉餃吸引左😂 1個人坐低,叫左莞茜豬肉餃寬麵湯底叫左胡椒湯,食落同譚仔個胡麻湯好似🤔 個麵正正常常無咩特別,佢有樣既幾好就係有4款手工麵揀,我覺得都算多選擇既個餃子都大隻既,個餡都係正正常常,有莞茜味但唔重,整體黎講就係普通一碗麵😂 不過加野飲好貴,我加杯凍檸茶要$13😂😂😂

我&同事都好中意食自家麵原因係佢有好多款麵條粗度選擇(寬麵、粗麵、中麵、幼麵)湯底都有6種(原味清湯、麻辣、胡麻、酸麻、胡椒、酸辣)可以視乎心情揀選適合自己當日口味的配搭而我就最中意食佢既胡麻湯滑雞中麵,香濃的胡椒湯底配上吸晒湯既極彈牙的中麵,真係好開胃好味。湯底唔會好油膩、死咸,亦應該無落味精,因為食完唔會好口渴要飲好多水~美中不足的係,佢既配料份量唔夠,好多時食左2/3碗已經無晒雞肉/其他配料P.S. 佢既餃子都好多人食,但我食過一次略嫌皮太厚
我&同事都好中意食自家麵
原因係
佢有好多款麵條粗度選擇(寬麵、粗麵、中麵、幼麵)
湯底都有6種(原味清湯、麻辣、胡麻、酸麻、胡椒、酸辣)
可以視乎心情揀選適合自己當日口味的配搭

而我就最中意食佢既胡麻湯滑雞中麵,
香濃的胡椒湯底配上吸晒湯既極彈牙的中麵,真係好開胃好味。

P.S. 佢既餃子都好多人食,但我食過一次略嫌皮太厚
外卖送餐
2022-07-10 451 浏览
呢間鋪頭嘅洋蔥牛肉餡餅係每日限量供應嘅, 通常晚市時段就會賣曬。 今日中午路過中環,專登上嚟威靈頓街幫襯佢。 牛肉餅攞上手熱辣辣, 餅皮嘅酥油香味隔咗成米都聞得到, 令人垂涎三尺。 餅皮係千層酥皮,非常酥脆, 咬落去發出卡啦卡啦嘅聲響。 佢嘅牛肉唔係沙爹牛肉或者菜心炒牛肉嘅嗰種牛肉質感, 而係有少少似牛腩碎咁嘅感覺, 食到一絲一絲嘅 纖維。 牛肉同洋蔥粒嘅比例啱啱好, 食到牛肉同埋牛肉嘅肉汁之餘,又食到洋蔥爽脆嘅口感。 一個牛肉餡餅36蚊, 我覺得物超所值。

2022-07-09
2022-05-20 485 浏览
平日星期五7:30入座,見仲有三檯客食緊就照入去。點知嗰啲啊姐7:50就等收工咁,不停叫「收工啦收工啦」,8:00即刻熄冷氣,我碗麵仲出緊煙㗎大佬。有人叫外賣啊姐就話截單,係廚房叫出嚟話照接order先肯接。叫咗碗麻酸辣牛𦟌湯手工麵$88,加杯熱菜蜜$8,盛惠$96,湯底食落係味精,叫微辣都係俾譚仔三小辣我。牛𦟌過得去唔韌,但真係薄切五塊。成件事完全overpriced。總結係呃鬼佬國貨味精湯麵。
平日星期五7:30入座,見仲有三檯客食緊就照入去。

總結係呃鬼佬國貨味精湯麵。

2022-04-09 476 浏览
呢間手工麵sell係自家新鮮製 湯底又係用漢方傳統咁熬  就試下佢幾架勢!除咗麵條可以揀寬、粗、中、幼 湯底更多達5種任選🤪酸麻/酸辣/胡麻/胡辣/胡椒都有 實有款你啱!。。。🦔👉手撕雞涼麵好彩呢個揀咗要寬麵🤪無論厚度定韌度都好啱黎撈胡麻醬 寬啲嘅麵又撈得開心啲 青瓜絲同雞絲嘅份量都幾多 唔要湯麵嘅話揀呢個拌麵都唔錯 麵條好煙韌😋👍。。。🦔👉榨菜豬肉手功餡餅呢個餡餅又幾令人驚喜架喎🤩即叫即製 特別係佢外層好酥 睇得出佢好幾層 咬落口感唔錯 餡料又好足 多到滿瀉咁🤤鍾意佢榨菜唔會過咸 味道適宜 豬肉條又新鮮易咬 平時對榨菜豬肉無感嘅我都好快食完😜。。。🦔👉韮菜鮮豬肉餃子手工麵究竟我做錯啲咩💩係咪嗰時8點幾太夜食得罪咗佢 明明叫嘅係5種程度入面最少嘅BB微辣 最後我揀嘅胡麻湯底竟然辣到我上天花板🥵話哂我都食到譚x嘅4小辣 呢度嘅BB辣竟然有過之而無不及 我諗辣度係咪師傅發板🌶 如果你好醉心於「麻」嘅感覺 你一定好滿足佢嘅胡麻湯底🤓我就根本辣到無哂味覺 真係唔好問我試到咩清甜haha🥟啲餃子一嚿都幾大粒 餡料滿滿的 豬肉質感係偏碎 但overall係新鮮嘅👍🍜至於啲麵條真係出哂事🤣我揀咗粗麵

👉手撕雞涼麵

👉榨菜豬肉手功餡餅

👉韮菜鮮豬肉餃子手工麵
🥟

🍜

至於啲麵條真係出哂事🤣我揀咗粗麵 睇落似米線 但質感咬落係未熟透 開頭諗係咪sell煙韌質感 但叫友人試下she felt the same(未熟透😳)都試咗唔少就廢事叫佢重煮 第一次食麵食到我咁辛苦🤣又辣又難咬
2022-03-02 334 浏览
早排去咗休息放假嘅時候,無意中比我搵到一間好高質嘅手工麵,就係呢一間自家麵啦!食咗呢一度嘅自家餃子,同埋呢度嘅滑雞手工麵,呢一度嘅餃子好好食,皮薄餡靚!而且呢度嘅滑雞手工面嘅雞肉亦都分量充足,雞肉好新鮮,而且煮得好林!當然唔少得嘅就係手工麵啦,手工面真係非常之爽滑彈牙!

2021-11-23 578 浏览
在中環辦完正經事。想吃點東西,然後繼續做其他事情。四點多,我在找合適的下午茶。忽然想起中環有幾家餃子店,於是就凴記憶去找老地方。在尋找的過程,經過這店,瞄一下裏面,沒有客人,店面乾净,鋪面的餐單也研讀一番,於是進去體驗。這店提供堂食,是讓人有地方坐下來吃個快餐的地方,不是用來HEA的。其實這店在西貢有一店,開了很久,不過一直沒有光顧過,因爲那桌椅都讓人看見都覺得擠逼!不過據説他們的麵點是OK的。我點了一份芹菜餃子。等了一會兒,餃子送上,咬一口,皮Q彈,餡兒也不錯,我喜歡芹菜的香味。配點醋,餃子的味道更佳。餃子有肉(蛋白質)、菜、最後餃子皮提供了澱粉質,是不錯的食物。
芹菜餃子
2021-11-16
下午茶
2021-11-19 281 浏览
之前,試過餡餅特意來試下佢麵食。 但係發覺 價錢超中伏, 一外賣一碗清湯牛展寬麵 盛 惠90蚊,寬麵質地無想像中的咬勁, 尤其是他們標榜麵條是他們的主打,所以對寬麵有點失望,牛展味道一般,清湯食得出係用雞淆湯底ok 但沒有驚喜, 寬麵本身有附料 秀珍菇和芽菜, 整開其實味道算不過不失,但係看不出哪裏直90蚊一碗, 難道只因為他們在中環開店的原因嗎🤔
外卖自取
2021-11-11 241 浏览
閒日朝早11點,非繁忙時間,全餐廳只有兩枱客。有一隻曱甴好生猛咁橫跨幾枱,大叫侍應處理。 首先全部人扮聽唔到,過左好耐有一個回應,扮去廁所,跟住其他繼續唔理。 全程大概10分鐘,員工係度傾偈,執下袋咁,唔見得無時間處理。到客人離開餐廳,都無半點唔好意思。係幫老闆趕客嗎?雖然明白呢啲係平民面店,今日趕時間又記得之前佐敦店既胡麻湯底做得幾好才幫襯。無唸過衛生環境可以咁。餐廳雖細,但所有座位都好濃既廁所味道。咁芳香又有曱甴相伴既環境,平民都接受唔到掛? 希望餐廳老闆會見到,改善餐廳環境同員工服務質素。之前食過佐敦店,覺得胡麻湯底好食,但咁既環境,以後所有分店也不會再幫襯。
閒日朝早11點,非繁忙時間,全餐廳只有兩枱客。

到客人離開餐廳,都無半點唔好意思。係幫老闆趕客嗎?

希望餐廳老闆會見到,改善餐廳環境同員工服務質素。

2021-11-11
2021-09-07 538 浏览
本身食過幾次覺得幾好食,山長水遠都會行過去今日經過打電話外賣:雞肉,腐竹,糊麻湯,麵轉菜底等左好耐,冇轉菜底,幫我加番菜,點知成碗轉左番到 office打開,變咗:牛肉,菇,清溫,菜即刻冇晒食慾打去佢話下次 free一碗,我講左10次先聽到,希望佢哋真係做到電話收得咁差唔該整整成間啲職員好混亂
本身食過幾次覺得幾好食,山長水遠都會行過去
今日經過打電話外賣:
雞肉,腐竹,糊麻湯,麵轉菜底
等左好耐,冇轉菜底,幫我加番菜,點知成碗轉左
番到 office打開,變咗:
牛肉,菇,清溫,菜
即刻冇晒食慾

電話收得咁差唔該整整
成間啲職員好混亂
2021-09-07
外卖自取
午餐
2021-08-24 399 浏览
下午茶本身想去食白菜豬肉水餃 但係已經賣晒🥲見到牛肉餅好吸引 就叫左個黎試下牛肉餅同隻手一樣大 係用牛肉粒碎做肉饀味道不錯 唔算好鹹 唔多肉汁個酥皮偏硬 總括依然算係不錯
下午茶本身想去食白菜豬肉水餃 但係已經賣晒🥲
見到牛肉餅好吸引 就叫左個黎試下
牛肉餅同隻手一樣大 係用牛肉粒碎做肉饀
味道不錯 唔算好鹹 唔多肉汁
個酥皮偏硬 總括依然算係不錯
2021-07-28 490 浏览
叫了獸屍雞冷麵和洋蔥牛肉汗餅,麵條煮得比意大利當地還要更AL Dente, 麵條中間咬不爛,只可生吞。吃了幾口麵受不了,唯有吃汗餅。結果汗餅更厲害,洋蔥是完全生的,應該是學習了西方沙拉放生洋蔥的做法。幸虧我受得了生洋蔥,還是吃了半個餅。付了錢回公司,對面同事說聞到很重的洋蔥味,我趕緊偷偷吃幾塊口香糖。對這午飯,麵才吃幾口,餅才吃一半,感覺應該不到一小時又會餓的,但出奇地竟然飽到晚飯時候還不肚子餓,應該是消化不了那麵條,而且晚上刷完牙後,還可以感覺到那生洋蔥味從胃裏散發出來。這種中菜西煮的餐廳,令我想起澳門的威尼斯人。
2021-07-15 437 浏览
見到呢一間野新開排隊唔算多人就試吓都係食刀削麵可以揀面嘅粗幼度有得食餃子湯麵同撈麵 仲有小食我見人食湯麵味道都好似好好咁 好香不過因為天氣太熱喺出邊排隊已經成身汗所以都係叫涼麵 涼麵都可以揀辣味道因為未食過所以都係叫最少辣面嘅質地就有少少過硬下次食嘅話會叫佢煮林d😓不過味道上都唔錯份量都算大 環境方面就比較狹窄 因為都要同人搭枱所以都比較迫下一次都會想試一試佢嘅小食/餃子如果佢有lunch套餐係可以有面又有餃子就好啦
見到呢一間野新開排隊唔算多人就試吓

環境方面就比較狹窄 因為都要同人搭枱所以都比較迫

下一次都會想試一試佢嘅小食/餃子
如果佢有lunch套餐係可以有面又有餃子就好啦
2021-06-27 700 浏览
這間位於中環的新店,店面非常狹窄,奉勸各位不要點太多菜,食完一樣再來一樣,否則檯面唔夠放會好狼狽,而且麵條好飽水又大碗,每次食一碗就夠。口水雞翼 $39,打直中間斬開兩半,但頗多碎骨,而且味道好重好鹹好鹹。純牛肉手工餡餅 $39 大大個 充滿牛肉餡料,非常好味。薄切羊肉手工麵 $68,可以配多款湯底,我們選了胡椒湯底少辣,原本點了寬面,但來錯左粗麵 食得唔好嘥,照食,因爲來錯單 店家另外補了一小碗寬麵給我們試下,兩款麵條都一樣好味彈牙,羊肉分量十足 而且鮮嫩 唔肥又唔羶,超好味。再來一客芹菜豬肉水餃,一客十隻$58 水餃皮彈牙煙韌有嚼勁,很有風味。

純牛肉手工餡餅 $39 大大個 充滿牛肉餡料,非常好味。

口水雞
2021-06-27