2017-07-10 164 浏览
係未食之前就見到大埔Facebook group 有人討論過呢一間鋪,仲話麻麻哋。不過我就唔係好信呢一班人講嘢,因為見佢出品嗰啲相感覺都唔差,難食嘅機會都好低,而且大埔都冇一間專業嘅拉麵店,所以點都要去試一試。所有order都係睇張紙上面的好方便。我就叫左最貴嗰個,鈐川達磨特上豚骨拉麵墨汁餃子冇晒,就叫個普通嘅。拉麵個叉燒都幾特別有兩款口味,二兩隻都幾好味唔係一般的肥肉,湯底濃度都唔錯,如果喺大埔區我諗每一間拉麵拍得住佢。餃子嘅味道就同一般冇乜分別,不過煎得幾靚。諗來諗去都唔明點解人哋會話唔好食,可能因為價錢唔啱佢哋掛…

所有order都係睇張紙上面的好方便。

我就叫左最貴嗰個,鈐川達磨特上豚骨拉麵

墨汁餃子冇晒,就叫個普通嘅。
諗來諗去都唔明點解人哋會話唔好食,可能因為價錢唔啱佢哋掛…
2017-05-01
2017-07-09 134 浏览
最近得知大埔開了一間新的拉麵店,就趁這天回大埔看牙醫,順道到來試試~ 拉麵店位於太和中心,對面是大埔假日農墟,由於以前住在大埔,所以地點相當易找. 以拉麵店來說,這店的面積相當之大,除了吧枱位外,也有不少二人餐桌,最入的位置也有四人桌,方便情侶又或是家庭客. 店內以米色& 木色為主調,感覺舒適閒逸. 北海道3.6牛乳 黑松露松葉蟹肉拉麵 (期間限定) ($98) 餐牌上的期間限定拉麵實在很吸引,就決定選這款啦~ 拉麵的真身就如同餐牌一樣,蟹籽、蟹肉、木耳、木菇、糖心蛋、五花腩& 豬上肩,實在豐富得很. 呷一口湯,奶白色的湯有濃濃的牛乳味,再加上幼滑的麵條以及大量配菜,是視覺與味覺的享受. 五花腩入口即溶,豬上肩都幾嫩,喜歡試新口味的朋友不妨一試! 鈴川 達摩特上豚骨拉麵 ($92) 朋友則選了鈴川拉麵,配料有糖心蛋、荀、粟米、本菇、鹿兒島五花腩& 西班牙黑毛豬上肩,同樣相當吸引. 試喝了一口湯,質感濃稠,是香濃的豚骨湯底,味道也相當好. 達摩疏打/ 招財貓疏打 ($20) 可愛包裝的疏打水,冰凍又夠氣,好爽呀! 大埔這一區多了很多不同的食店,有空也

店內以米色& 木色為主調,感覺舒適閒逸.

餐牌上的期間限定拉麵實在很吸引,就決定選這款啦~

鈴川 達摩特上豚骨拉麵 ($92)

達摩疏打/ 招財貓疏打 ($20)
可愛包裝的疏打水,冰凍又夠氣,好爽呀!

大埔這一區多了很多不同的食店,有空也想多回來到處逛逛呢!

大埔太和路15號太和中心地下12號舖

2361 1112

2361 1116
今日去大埔supermarket入貨,由太和去大埔見到間達摩拉麵,店名很容易令人記得,門外貼心的放上4張椅子,供客人等候。你喜歡達摩不倒翁嗎,呢度有好多隻唔同造型大少的,同埋招財貓呀!達摩一般都系紅色加上金色字祝福語同黑色畫上眼睛眉毛等,造型特別而且樣貌神氣,它象徵吉祥,有長壽,平安既寓意!店內座位寬闊,唔少光線由大門口的落地玻璃透入,環保且令人感到舒適。每檯都有凍檸檬水先為客人解解渴,開開胃每人填一張落單紙,選擇你要邊款湯,麵的軟硬度,湯的濃度,要不要蔥,蒜等等,更可追加紫菜,粟米,海藻,加麵等。仲有10款小食同5款飲品!姬達摩辛辣拉麵(中辣)$83加紫菜$5,好大碗拉麵呀,料好多,湯底以濃厚豚骨湯同自家製調配辣椒醬油熬製而成,將精美既麵豉醬同湯攪好就食得,唔食得辣既我覺得中辣都幾辣,西班牙黑毛豬上肩非常嫩滑香豬肉味,附上3塊紫菜,木耳,香蔥,荀,粟米,芽菜,自家製醬汁調製既咸咸地醬油味糖心蛋好入味。追加紫菜(3塊)$5鈴川達摩特上豚骨拉麵$92,湯底以唔同部位既豚骨,豬肉,豬背脂,加上自家調味秘製而成,味道較"姬"的香濃,呢碗除左有西班牙黑毛豬上肩,仲有鹿兒島五花腩,豬味香濃,半肥
每檯都有凍檸檬水先為客人解解渴,開開胃
姬達摩辛辣拉麵(中辛)
追加紫菜(3塊)$5
追加紫菜3塊

鈴川達摩特上豚骨拉麵$92,湯底以唔同部位既豚骨,豬肉,豬背脂,加上自家調味秘製而成,味道較"姬"的香濃,呢碗除左有西班牙黑毛豬上肩,仲有鹿兒島五花腩,豬味香濃,半肥瘦入口即溶既感覺,有一隻糖心蛋,岩哂大胃王食!
鈴川達摩特上豚骨拉麵
達摩梳打$20招財貓梳打$20 好可愛呀!!
2017-07-08
姬達摩辛辣拉麵(中辛)
追加紫菜3塊
達摩梳打&招財貓梳打
今日又入左大埔揾男朋友,晚上又到太和揾食。記得一個同樣住大埔的朋友介紹我一間日本拉麵,就特地到太和試一試它的蘆山真面目! 達摩元祖拉麵就在大埔消防局的斜對面,地點一點都不會難找!與很多日本拉麵店一樣,同樣做order紙讓你可選擇喜歡的拉麵。包括麵的硬度及湯的濃度等等。最後我們點了一個鈴川拉麵($92)及北海道牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵($98)我們另外再點一個達摩梳打和招財貓梳打。單看外觀,真的充滿在日本的感覺。味道方面達摩梳打味道較淡,純是soda water般。招財貓反而甜甜地很像波子汽水,好味男朋友的鈴川拉麵十分鐘就送到我們面前,我偷喝一口湯,立刻眼,湯頭充滿濃厚的豬骨味外,而家像牛奶般香滑,而且無添加味精,把湯喝完皮膚應該會變好我的北海道牛乳黑松露蟹肉拉麵則豬骨味沒有鈴川來得濃,但加上牛奶,口感仍然香滑無比,真的有點像喝牛奶一樣。加上黑松露融入湯𥚃面,每一口麵都有黑松露的點綴,鮮味到不得了好開心大埔有一間出色拉麵,以後不用離開大埔都可以感受日本風味了
今日又入左大埔揾男朋友,晚上又到太和揾食。
達摩元祖拉麵就在大埔消防局的斜對面,地點一點都不會難找!
達摩及招財貓梳打
男朋友的鈴川拉麵十分鐘就送到我們面前,我偷喝一口湯,立刻
鈴川達摩拉麵
北海道3.6牛奶黑松露松葉蟹肉拉麵
2017-07-02
達摩及招財貓梳打
鈴川達摩拉麵
北海道3.6牛奶黑松露松葉蟹肉拉麵
2017-06-29 108 浏览
筆者鍾情日本菜,經常在香港尋找好吃的拉麵店,對食物質素要求也較為嚴格。坐在吧枱位置,抬頭一看,可見到四、五個任客人使用的水壺,內有檸檬和零碎的冰塊,供客冰水相近日本拉麵店的程度,令我期望值大增。職員態度友善,主動給籃顧客,讓其放置隨身物品於櫈下。拉麵主要有四款,一般常見的湯底豚骨、醬油及辣都有得選,然後拿紙仔,圈出個人的喜好即可,當日我圈了辣湯底「小辛」,拉麵軟韌度要「硬」,湯底「濃」,「走蔥」等等。等了五至十分鐘左右,拉麵登場。一眼看去,令我意外的是竟·然·沒·有·走·蔥,雖說筆者能吃蔥,但明顯該店師傅並不細心,或送錯了別的客人的拉麵給我。「蔥」尚算小事,吃了一口拉麵就覺得不對勁了,「硬麵」變成「軟麵」,我本以為麵質軟得比即食麵更淋,是該店的特色,隨後試食了友人選的「普通硬度」的豚骨拉麵時,比我的還要有韌度。更印證了我之前送錯麵的想法。味道上,辣湯湯底咸辣度都適中也濃郁,蛋有煮至流心,五花肉略肥,其他配料都不過不失,惟麵質讓人有點失望,讓整個麵扣去不少分。如果店家可以更換麵條材料,這將會是一間不錯的拉麵店。

職員態度友善,主動給籃顧客,讓其放置隨身物品於櫈下。

等了五至十分鐘左右,拉麵登場。

2017-06-28 376 浏览
大埔舊墟一直都算有好多好野食嘅地方。之前經過開已感覺呢間店門面企理,趁星期六放假就入去試下。下午茶時段都幾受歡迎,要等十分鐘左右先入座。餐廳以簡約裝修為主,而店內亦擺放咗大量嘅日式擺設,當然仲有我太太最鍾意嘅熊本熊啦,數量亦都唔少!吧枱同喺日本大多數嘅拉麵舖差不多, 食客可以睇住師傅精心炮製拉麵嘅過程,睇見佢哋整拉麵嘅過程真係一絲不苟, 好多工序!正所謂貴精不貴多,拉麵只有四款,分別主要係湯醬油同豬骨兩種口味。每一碗拉麵都要填寫一份表格, 內容大概係選擇拉麵嘅硬度, 湯底嘅濃淡程度同埋配料等等, 填寫後佢就會為你精心製作一碗屬於你口味嘅拉麵。我們每人點左個拉麵同汽水。我選左中辛辣度既拉麵, 係一款加咗辣椒並用豬骨熬製而成嘅醬油拉麵, 佢鋪喺面嘅全部都係西班牙黑毛豬上肩肉, 肉質鮮嫩有濃厚嘅黑毛豬香味, 而且辣度係適中,係我接受到嘅水平。拉麵質地我選咗比較硬身, 拉麵吸收晒豬骨嘅香味,食落更加惹味。太太點左 拉麵, 用嘅係豬骨湯底, 佢呢碗拉麵嘅特色之處係用鹿兒島五花腩, 食落口感入口即溶望落去以為好肥點知食落滿口濃厚油香,好食到唔停得口。糖心蛋睇見都流曬口水估唔到新界地區仲有咁出色嘅拉

下午茶時段都幾受歡迎,要等十分鐘左右先入座。

我們每人點左個拉麵同汽水。

我選左中辛辣度既[姫]拉麵, 係一款加咗辣椒並用豬骨熬製而成嘅醬油拉麵, 佢鋪喺面嘅全部都係西班牙黑毛豬上肩肉, 肉質鮮嫩有濃厚嘅黑毛豬香味, 而且辣度係適中,係我接受到嘅水平。

太太點左[鈴川] 拉麵, 用嘅係豬骨湯底, 佢呢碗拉麵嘅特色之處係用鹿兒島五花腩, 食落口感入口即溶

望落去以為好肥點知食落滿口濃厚油香,好食到唔停得口。

糖心蛋睇見都流曬口水

估唔到新界地區仲有咁出色嘅拉麵, 而且位置仲係咁就腳,

2017-06-25 113 浏览
身為拉麵控,最鍾意搵D抵食既拉麵店過下口癮。黎到太和呢間元祖達摩當然要試下特上豚骨湯底拉麵啦,再追加左雞翼&梳打。首先湯底香,好濃而且不油膩,湯底溫度適中,大大啖飲都唔怕燙親!麵份對我個人黎講算多,因為餐單麵質好可以自己揀,自己都係保守少少揀普通,黎到個拉麵口感一流,有口感。豚肉大概都有7塊,肉質幾林,自己好怕食肥豬肉,好在豚肉唔肥,所以食落唔肥膩。基本上我成碗連埋個湯清哂。追加左個燒雞翼,外皮脆雞肉鮮嫩好惹味!最後叫左枝外型好可愛既梳打, 味道係波子氣水,不過呢支冇波子。同檯都會有一壺冰水,似足日本拉麵店。
梳打
燒雞翼
2017-06-22
梳打
燒雞翼
2017-06-25 50 浏览
一進來這間拉麵店就覺得裝橫很舒適很美,令人很有放假的感覺。大熱天時坐下來就喝些冰檸檬水解解渴!選拉麵時見到有個期間限定是黑松露松葉蟹肉拉麵,於是決定試一試。這拉麵湯底用了北海道3.6牛乳,其實是真的很香甜,還加上黑松露令整個湯都特別,這個期間限定,肉和流心蛋都雙倍哦!不過是淡味了點,男朋友的選了姬摩達 辛辣拉面,結果我加了些辛辣拉麵的湯放進去這個北海道拉麵,原來是如此的配合,好好味,大家也可以試試這個方法!姬摩達 辛辣拉麵,選了中辣,不是很辣的,但那個辣肉醬不錯吃的!湯很香,咸度適中。叉燒很滑,肥瘦適中。筍很大條。芝麻雞翼 炸得很香,其實是好好食的,外脆肉嫩,非常好惹味!沖澠豚肉餃子煎得剛剛好,是個不錯的小食!很可愛的達摩梳打和招財貓梳打,味道我試過覺得兩支都差不多。但都是解渴,配拉麵是正的!好豐富的下午茶呢!!很滿足!
一進來這間拉麵店就覺得裝橫很舒適很美,令人很有放假的感覺。

大熱天時坐下來就喝些冰檸檬水解解渴!

湯很香,咸度適中。
叉燒很滑,肥瘦適中。

筍很大條。

芝麻雞翼
炸得很香,其實是好好食的,外脆肉嫩,非常好惹味!

沖澠豚肉餃子
煎得剛剛好,是個不錯的小食!

很可愛的達摩梳打和招財貓梳打,味道我試過覺得兩支都差不多。

但都是解渴,配拉麵是正的!

好豐富的下午茶呢!!很滿足!

• 芝麻雞翼
2017-06-23 119 浏览
同朋友係附近體育館打完羽毛球,原本來諗住各自番去嘅,但係見都7點,諗諗下都係係附近食埋先走。行行下就見到呢間達摩拉麵,佢地傳單D圖望落又幾豐富,而我同佢都鐘意食拉麵,一於入去試下啦!我地入去個時先7點3左右,晚餐黎講早左小小,所以入面唔太多人,而且因為我地都拎得比較多野,都係坐番2人枱好D。我就叫左個鈴川達摩特上豚骨拉麵,而我朋友就叫松川達摩醬油拉麵。鈴川達摩特上豚骨拉麵 - 一上枱就見到誠意十足嘅完美溏心蛋加上鋪滿半邊碗嘅叉燒😍❤❤❤我覺得一碗拉麵好唔好食,最重要就係 看不見的成本-湯底 如果連客人看不到的地方都用心做得好,其他就更加唔洗講啦!豚骨湯底味道帶有濃香豬骨味,口感較為濃稠,上面更有一層薄薄嘅油份,令味道更醇。 而我朋友叫嘅醬油拉麵入口充滿雞肉的香氣,令人感覺雞骨嘅精華都濃縮晒係呢小小一碗中,加上祡魚、鏗魚及魚干一齊熬煮,整體更加香而不油!溏心蛋蛋白部份完全凝固,蛋黃周圍呈現綿密的膏狀,中心仍然保持住小小流心,係我最鐘意嘅熟度!鹿兒島五花腩製成的叉燒入口鬆化軟淋,肉質嫩滑多汁,油膏部份更入口即溶,十分出色!西班牙黑毛豬上肩則清淡爽口,較為著重食材本身的原味,同叉燒相比又係另
鈴川達摩特上豚骨拉麵
我覺得一碗拉麵好唔好食,最重要就係 看不見的成本-湯底
如果連客人看不到的地方都用心做得好,其他就更加唔洗講啦!
西班牙黑毛豬上肩則清淡爽口,較為著重食材本身的原味,同叉燒相比又係另一種體驗!
其間因為我實在太鐘意隻溏心蛋,順便追加了數款配料。
食到中途店內都開始多人起黎,睇黎本區嘅人都識貨。
達摩梳打&招財貓梳打
達摩梳打&招財貓梳打 - 兩款嘅味道都類似波子氣水,但招財貓梳打會多左陣花蜜香味,推薦招財貓梳打

芝麻雞翼外皮炸至金黃色,翼尖位置鬆脆香口之餘保持肉質嫩滑,時間火候拿捏精準!
真係估唔到隨便入一間,竟然搵到真係對拉麵有心有誠意嘅店鋪,值得同朋友encore再encore,大推
2017-05-31
鈴川達摩特上豚骨拉麵
隊員W是拉麵迷隊員W是拉麵迷隊員W是拉麵迷(因為很重要所以要講3次)所以聽到大埔的朋友告密呢邊開左間新拉麵鋪-「麵屋 元祖達摩」,仲要係好食,當然唔可以錯過朝聖的機會😝😝!雖然就喺大埔,對搵食軍團黎講的確有點遠😩,但其實太和地鐵站出黎過條馬路就見,嚴格黎講都唔算唔方便嘅~呢度新開所以鋪頭所有野都好乾淨整潔,光猛得黎都坐得舒服,有吧台亦有卡位,眼見最多的就係一家大小黎食~都幾親子~ -------------------呢度嘅拉麵主要有4款,有「姬」-辛辣拉麵﹑「鈴川」-特上豚骨﹑「松川」-醬油拉麵同埋「高崎」-豚骨拉麵🍜~肉料則有2種,西班牙黑毛豬上肩跟鹿兒島五花腩,比平時大部分的拉麵鋪只有日式叉燒一樣多一個選擇😽~ 由於隊員W是餃子迷由於隊員W是餃子迷由於隊員W是餃子迷(因為很重要所以都要講3次)所以本來隊長B係想試晒兩隻肉(即係叫個「鈴川」有晒兩隻試🤔)不過因為份量太多而且要叫兩碟餃子的關係,最尾揀左「松川」($68)同埋「高崎」($72)~~~仲有沖繩豚肉餃子&沖繩海老餃子($32)--------------------呢度的店員服務必須講係很好的👍,台數唔多但店員人數卻很

-------------------

--------------------
呢度的店員服務必須講係很好的👍,台數唔多但店員人數卻很多,完全可以照顧到每枱客人的需要~
先來一壺冰冰的檸檬水,這個很好可以去除拉麵的油膩,食麵之前飲一杯,仲可以開一開胃~

等左一陣餃子上台啦✨~煎得金香金香的,即叫即整食時要小心燙的說,皮薄而且脆,雖然唔多豚肉但是很好吃😋~海老餃就更加出色,一咬下去是香濃的蝦味,隊長B還是第一次吃海老餃呢😝!(已經被吸引着……)

至於拉麵,隊長B係十分滿意的😍~事關佢地的湯底實在很。好。喝~~~~醬油湯底唔似平時黑卒卒的顏色,清得黎但有足夠的醬油香🍘,內有紫菜﹑溏心蛋﹑海帶碎,筍,木耳絲﹑蔥花同主角-鹿兒島五花腩~豚骨拉麵的湯底則係更加香濃,白白的湯充滿着豚骨香,唔會油食得好舒服,而且仲可以加蒜,令湯底多一種味道層次,值得飲完再飲哈哈~

而花腩因為經輕輕火灸,所以會帶有微微的燒香,更為惹味~如果一定要講缺點,就係拉麵麵質比較幼身😶,有點似屋企煮果種,即使揀左「硬」都係有點淋,口感無咁彈牙👾,不過整體搵食兵團都係很喜歡的說🤤~

------------------
好味指數:8/10
翻啅指數:7/10 (大埔太和區街坊好消息~)
人均消費💰:10-99
服務態度👨🏼‍🍳:8/10
乾淨指數🌝:8/10
  • 沖繩海老餃子
  • 豚骨拉麵
2017-06-20 155 浏览
由於這兩個月在大埔工作,這間新開的鋪頭已光顧了兩次,頭一次在5月22日,最近一次在6月15日。兩次經驗的總結是還要努力加油,食物服務水準仍未穩定。頭一次去是午市,我叫了一個鈴川拉麵。餐牌上鈴川拉麵是有兩種叉燒,端上來卻只有一種,明顯員工仍未記得哪種拉麵有什麽材料。再者當時午市有三名待應,客人只有五名,所以便互相交談閒事。湯及麵還算合格,本菇及半熟蛋不俗。由於剛新開,凡事不用計較太盡。第二次去在晚飯時段,看看有什麼進步,我被編坐bar枱位,當時人多而我亦有背包,但待應沒有給予我籐籃盛載背包,而是任由我放在隔旁的bar櫈,及後有人要坐,只叫我將背包移走。我點了限定拉麵北海道牛奶黑松露松葉蟹拉麵,還附有兩種叉燒。觀感色彩豐富,食慾大增。由於決心一試其味道,特别要求不要加香油入湯內肾。牛乳豚骨湯質感還可以,但是味感較弱,沒有牛奶味及豚骨味道,當然有可能是黑松露醬香味濃厚掩蓋所致。本菇依然是最好食的食材,黑木耳及伴菜還可以,粟米粒粒心有點硬質。兩種叉燒皆不俗,五花腩叉燒薄片易溶入口,黑豚上肩肉叉燒較為有味及咬口感。由於坐bar枱櫈,較易看到廚工,細心留意下發覺煮麵時是没有使用計時器,另外煎餃子時
兩次經驗的總結是還要努力加油,食物服務水準仍未穩定。

頭一次去是午市,我叫了一個鈴川拉麵。

北海道牛奶黑松露松葉蟹拉麵

由於坐bar枱櫈,較易看到廚工,細心留意下發覺煮麵時是没有使用計時器,另外煎餃子時是使用平等鐵鑊,發現有煎過久的情況出現,幸好此間拉麵店有款餃子叫墨魚汁餃子,賣相還總算過得去。

仍需努力~

北海道牛奶黑松露松葉蟹拉麵
2017-06-19 88 浏览
今天的我是衝著這家店醬油香而來的,是第一次有意識慕名試拉麵,確實相當滋味。朋友說不如寫數句放上OpenRice,給餐廳當作一點鼓勵及個人的飲食記錄。以下的發表評分也是很粗疏主觀。餐廳雖然面積不算大,但有一條長長的bar檯位,裝修好有日本風味。店子的湯底是以東京風味的醬油及九州的豚骨湯底為本,醬油湯底香濃幼滑而不膩,但飲得多會有點滯。拉麵份量頗多,麵味不會被濃郁的醬汁蓋過。飽肚感十足。半熟玉子生熟度平衡感佳,大約是蛋白凝固而蛋黃仍可流動的狀態,有蛋香,食完覺得好滿足。主角是三片入口即溶的叉燒, 此乃一碗拉麵的靈魂。麵質可自行選擇軟硬度,當日我簡了普通,入口相當煙韌彈牙 。新推出的北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵對我們來說相當驚喜。湯底比醬油拉麵的湯底較濃郁,黑松露味重,配上傳統的拉面配搭新鮮,再加沒有SO味的牛乳和松葉蟹的鮮味,入口味道很多層次,口感複雜美味,是本人最喜愛的湯底。朋友點的姖達摩辛辣拉麵真的很夠辣,不吃辣的朋友建議要小辣就好了。這裹還有不少小食,推介燒雞翼,皮脆香口惹味。紫薯餅的特別之處在於大大件的薯餅中放有很多栗子,味道非常香濃! 店內提供兩種特別的梳打飲品,外型已經很

醬油拉麵

辛辣拉麵

店內提供兩種特別的梳打飲品,外型已經很吸引 !KAWAII LE~~
(但本人試飲後發現兩者的味道幾乎是一樣的 XD) 味道似傳統的波子氣水。
另外,每檯都會有一壺冰凍水飲任我們添飲,可以清清味蕾又有消滯作用,令我忍不住飲了很多杯呢!

說真的,每一樣都好吃,好吃到會讓你覺得自己身在日本的那種感覺。
醬油拉麵
辛辣拉麵
  • 燒雞翼
  • 紫薯栗子餅
2017-06-18 235 浏览
今日收工後男朋友揸車同我去大埔食嘢,揀咗呢間新開嘅拉麵店。店面呈窄長嘅L型,座位唔算寬敞,但勝在乾淨企理,店員亦好貼心咁提供籃子比顧客放手袋。🍜達摩特上豚骨拉麵🍜$93拉麵選擇只有四款,而男朋友就揀左全店最貴嘅一款,當然配料亦最豐富。除咗三片鹿兒島五花腩外,仲有三片西班牙黑毛豬上肩肉、糖心蛋一隻、筍、紫菜、木耳、粟米、本菇和香葱,十分「豪華」呢!店家聲稱湯底乃以不同部位之豚骨和豬肉,再配以豬背脂秘製而成,所以口感比較厚身和濃郁。不過,食開重口味嘅男朋友仍然覺得略淡。🌶達摩辛辣拉麵(中辛)🌶$83嗜辣嘅我當然食辛辣拉麵啦,店員仲警告我中辣都已經好辣,我心諗:這正是我想要的!湯底以濃厚豚骨湯和自家調配的辣椒醬油熬製而成,的而且確幾辣,好過其他拉麵店嘅辛辣只是虛有其表。🦑沖繩墨汁餃子🍥$32墨汁餃子都係第一次食,裏面餡料黑蚊蚊,可惜外皮太腍,一夾就散。食完記得飲啖水,抹下個嘴啊,哈哈!🐟鹽燒鯖魚🐟$48鯖魚作為小食不算便宜,但勝在肥大肉厚,魚刺也不難挑。燒得剛剛好,魚汁尚在,配檸檬汁感覺更清新!👹達摩梳打$20😻招財貓梳打$20喺大埔區來講,元祖達摩絕對有能力問鼎區內拉麵店三甲位置,食物有水

今日收工後男朋友揸車同我去大埔食嘢,揀咗呢間新開嘅拉麵店。

🍜達摩特上豚骨拉麵🍜$93

🌶達摩辛辣拉麵(中辛)🌶$83

🦑沖繩墨汁餃子🍥$32

🐟鹽燒鯖魚🐟$48

👹達摩梳打$20
😻招財貓梳打$20

喺大埔區來講,元祖達摩絕對有能力問鼎區內拉麵店三甲位置,食物有水準,難怪晚市時段座無虛席啦!
2017-06-15
上網見到有人share左個post出黎係講有間拉麵店係有「北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵」女仔一聽到都覺得好吸引~終於約到同fd子一齊去試下啦間拉麵店個名同埋野飲都係達摩好靚丫~勁想飲果支梳打不過揀左拉麵先餐牌:我當然叫左北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵勁想試~仲有梳打(因為招財貓都好靚都係揀左招財貓)見隔離台食緊個芝麻雞翼又好似幾正同朋友岩岩好3個人就一人一隻啦D小食好似好吸引最終3人都一人一個拉麵同每人都揀多個小食一齊試小食黎啦~哇雞翼堅正個皮脆卜卜同埋入味餃子正常~點個汁點多d好味d紫薯栗子餅都正常~因爲我本身一般紫薯,但同行朋友係鍾意紫薯所以佢地話好味~但炸物黎講就炸得唔錯,冇油lum lum同好鬆脆每人叫左支梳打乾杯主角到啦北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵牛奶味幾好,完全唔漏湯底加左黑松露,加分蟹肉正常,建議撈之前食左先,咪就撈埋一齊之後有d難搵😆如果係成條蟹肉就更好啦,方便d食糖心蛋good原來叉燒都有分兩隻,深色果隻肉味重d👍🏻不錯食呢個拉麵個感覺係幾fresh唔似一般拉麵比較濃味,而係香口,同埋好大碗👍🏻配菜都好多,一d都唔孤寒👍🏻同行個個女仔都話最鍾意呢個拉麵
女仔一聽到都覺得好吸引~終於約到同fd子一齊去試下啦

間拉麵店個名同埋野飲都係達摩
好靚丫~勁想飲果支梳打
不過揀左拉麵先

餐牌:

我當然叫左
北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵
勁想試~仲有梳打(因為招財貓都好靚都係揀左招財貓)

見隔離台食緊個芝麻雞翼又好似幾正
同朋友岩岩好3個人就一人一隻啦

D小食好似好吸引
最終3人都一人一個拉麵同每人都揀多個小食一齊試

小食黎啦~哇

雞翼堅正
個皮脆卜卜同埋入味

餃子正常~點個汁點多d好味d
但炸物黎講就炸得唔錯,冇油lum lum同好鬆脆

每人叫左支梳打
乾杯

主角到啦

北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵
牛奶味幾好,完全唔漏

湯底加左黑松露,加分

糖心蛋good
原來叉燒都有分兩隻,深色果隻肉味重d👍🏻不錯
食呢個拉麵個感覺係幾fresh
唔似一般拉麵比較濃味,而係香口,同埋好大碗👍🏻配菜都好多,一d都唔孤寒👍🏻同行個個女仔都話最鍾意呢個拉麵,係女仔鍾意嘅口味~

又聽到隔離台三個人都叫呢個「姖達摩辛辣拉麵」,見咁多人叫就試下😆😆所以朋友就叫左呢個

叫左中辣,岩岩食都覺得辣度ok~~但食食下就覺得愈黎愈辣😆但係係野味嘅,同埋接受到嘅辣度
個味有少少似擔擔麵果種

埋單3人食左四百零蚊,除開每人百零蚊,每人都一碗拉麵,小食同野飲,都好ok

係如果喺旺角果d開分店會好d~大埔未必個個fd就腳
  • 芝麻雞翼
2017-06-14 116 浏览
今日難得到大埔買裝修材料,買完後到附近覓食。輾轉間走到太和,見到附近有間拉麵店,店內幾乎滿座,直覺話我知越多人幫襯,質素一定有保證,決定同老婆入去試一試。先喝一杯冰水,有助消暑,幫身體降溫。填紙仔點餐,可選擇自己喜歡的拉麵,麵的硬度,湯的濃度,是否要葱荀蒜蓉及香味油,確保能按食客的要求,炮製一碗令人稱心滿意的拉麵。沖繩豚肉餃子餃子皮薄餡料足,外層香脆,內層豚肉味濃,沾上特製醬汁,加倍滋味。鈴川達摩特上豚骨拉麵嗜肉人士必定要點這款拉麵,有兩種不同的肉,分別是鹿兒島五花腩及西班牙豬上肩。肉質鬆化,肥瘦分佈均勻,選用了上等食材。由於我下單時麵質硬度選了軟,麵質較為腍身,但不減其掛湯能力,豬骨味香濃,絕對是上乘拉麵。
今日難得到大埔買裝修材料,買完後到附近覓食。

先喝一杯冰水,有助消暑,幫身體降溫。

沖繩豚肉餃子

下午茶