2023-03-08 1000 浏览
麵屋黑岩地址: 深水埗長沙灣道219號地下#yauyau_深水埗以前打波嚟食過一次覺得好好味,價錢又ok,五年後再番嚟食都覺得好好味,出咗名都冇差咗,值得大家去食番碗。🍲🍤海老蝦湯接麵 $82 + 加底$20我叫咗加底,佢有多一隻糖心蛋,一塊叉燒同埋一塊紫菜,個湯底又好重蝦米味,係濃到會有少少甘甘呼呼地嘅口感,整得相當之濃郁厚身,拉麵亦都好掛湯,連埋我一路食一路飲少少,最尾都係得返好少湯係底,佢隻蛋有一個好出色嘅糖心,蛋白全熟,只有個蛋黃會留一啲半熟蛋液出嚟,咬一啖就成個口都係蛋黃香味。佢嘅叉燒都有好認真咁樣燒過,食落超香,油脂同肉比例好靚,甘香鬆化。🍲🍲辛辣味拉麵 $80叉燒同個面,就同上面嘅形容一樣。佢嘅辛辣湯底精華係在於中間嗰一堆肉醬,食入口好香辣味,有一種七味粉嘅鮮香,但係又唔同米線舖種辣味,係種比較清新嘅辣,即係辣得來想繼續食你會想飲水,但係呢佢係唔需要飲水,你都好可以繼續享受住嗰種辣度到繼續食落去。味道: 4.2/5服務: 3.5/5環境: 3.5/5番兜: 4.2/5#深水埗美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotograp
麵屋黑岩

味道: 4.2/5
服務: 3.5/5
環境: 3.5/5
番兜: 4.2/5

#深水埗美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #深水埗日本菜 #日本菜 #拉麵 #深水埗拉麵 #麵屋黑岩
2023-02-22 861 浏览
好耐無食過拉麵🍜心血來潮想食一下首先揀咗湯底先😌 叉燒可以慢煮肩肉同火炙叉燒二選一,配菜可以揀蔥或者椰菜辛辣/慢煮肩肉/椰菜 $80追加 紫菜,溏心蛋,叉燒 +$20食頭幾啖覺得辣到都可以接受,之後會越食越辣🤪肩肉好淋,仲有少少入口即溶嘅感覺唔多拉麵店可以轉椰菜,所以都即刻轉一轉爽口嘅椰菜配彈牙嘅拉麵,口感好豐富海老/火炙叉燒/蔥 $82櫻花蝦嘅份量超級多😍 湯底熬得十分濃郁火炙叉燒好厚身👍汁煮蘿蔔 $12用鏗魚汁煮到啲蘿蔔入曬味除左拉麵,餐廳仲有幾款唔同嘅小食比大家追加,仲有日本生啤🍺 唔係淨食拉麵咁齋
好耐無食過拉麵🍜心血來潮想食一下

辛辣/慢煮肩肉/椰菜 $80
追加 紫菜,溏心蛋,叉燒 +$20
食頭幾啖覺得辣到都可以接受,之後會越食越辣🤪
肩肉好淋,仲有少少入口即溶嘅感覺
唔多拉麵店可以轉椰菜,所以都即刻轉一轉
爽口嘅椰菜配彈牙嘅拉麵,口感好豐富

海老/火炙叉燒/蔥 $82
櫻花蝦嘅份量超級多😍 湯底熬得十分濃郁
火炙叉燒好厚身👍

汁煮蘿蔔 $12
用鏗魚汁煮到啲蘿蔔入曬味

本人首次光顧呢間店舖,但將會係一生中一個最難受的一次用餐體驗。本人跟友人各點一碗拉麵,首先入黎淨係問你幾位,我地睇完餐牌諗住下單,店舖態度怠慢,完全冇提過話用qr code落,要人問先講。上餐速度正常,拉麵麵質正常,但湯底偏咸,最原味個款都係偏咸同好油膩,約夜晚8點幾光顧,本人同友人事前根本唔知道呢間店舖收2100,落單店員完全冇提及過,又冇講用餐時限,本人慢慢食,食到咁上下店員開始收走友人既碗盤,但本人仍然進食中,後期一放下筷子,個女店員竟然問我「你唔要架喇嗎?」,趕我同友人走,態度又西又串,仲揶揄人話佢地店舖就黎收廚房要洗碗咁,阻佢收工,又話「通常拉麵食好快,唔會搞到d麵發晒先食」,我從來食飯未受咁既氣,「要食下次早點黎」,大佬我們點知道你收2100,其實落單可以提醒客人,或者明確標示用餐時限,店家都可以選擇唔接order,last order過左,客人又唔一定要幫襯,店家都無權規範客人中意d麵浸淋少少咁食定即刻食晒,口味人人唔同。如果事先樣樣列明及提醒,就可以避免事情的發生,大佬幫襯你仲要受氣,呢d店舖幫襯之前諗一諗,我就唔諗,一定無下次。如果香港得佢一間拉麵館,我會寧願以後唔食

如果事先樣樣列明及提醒,就可以避免事情的發生,大佬幫襯你仲要受氣,呢d店舖幫襯之前諗一諗,我就唔諗,一定無下次。如果香港得佢一間拉麵館,我會寧願以後唔食拉麵都唔會幫襯佢。

2023-01-23 810 浏览
起香港 要搵間正常味道 口感 湯嘅膠質感其實都幾難黑岩係我覺得所有野都正正常常嘅一間佢最好嘅地方係可以比你揀叉燒一係燒 一係慢煮我比較鐘意燒完d油脂感 所以食左4次都揀佢面都有得揀軟中同硬我覺得食拉面最好揀硬 會彈牙d今次揀左櫻花蝦 味道都幾濃 我身為重口味拉面湯底人士係好鐘意但係 成個面82蚊 你唔加20蚊係無蛋同紫菜得2舊叉燒其實係好失望講真 蛋呢d咁基本配料都要加錢先有 仲要本身個拉面算中價位都仲要加錢呢一點真係好扣分但佢隻蛋係唔差 入面蛋心食到微甜 應該有用過味林浸過 呢一點就好過其他拉面店另外一點想講下 就係佢地d 員工唔點理你但又唔係無禮貌個種整體嚟講 味道正常 性價比中下
起香港 要搵間正常味道 口感 湯嘅膠質感

+  20蚊多舊叉燒蛋同紫菜
櫻花蝦燒叉燒拉麵
櫻花蝦燒叉燒拉麵
2023-01-09 604 浏览
💎總評分:6.5/10 個日突然想食拉麵,所以經過見到呢間拉麵店又唔洗等位就入左去食叉燒可以揀火灸/ 厚切咁我地就2款都揀曬,火炙叉燒大半塊都係肥膏,不過火炙後有啲焦香味咁幾好食至於厚切叉燒顧名思義都係會厚肉啲,不過肉質就比較乾身拉麵就比較硬身~🦐海老拉麵 $82有大量櫻花蝦係面頭湯底應該有加埋蝦殼一齊熬煮,所以蝦湯味幾濃,我覺得好飲過黑蒜湯底🧄黑蒜拉麵$82呢個我另外加咗溏心蛋,咬開都有流心,煮得啱啱好。呢個湯底嘅黑蒜味十分濃,我覺得有啲鹹,比較啱啲重口味嘅人我覺得整體不過不失,湯底可以稍微調淡啲,因為食完之後都keep住好口渴,應該就唔會再黎lu~
💎總評分:6.5/10

叉燒可以揀火灸/ 厚切
至於厚切叉燒顧名思義都係會厚肉啲,不過肉質就比較乾身
拉麵就比較硬身~

🦐海老拉麵 $82
有大量櫻花蝦係面頭

🧄黑蒜拉麵$82
呢個我另外加咗溏心蛋,咬開都有流心

2023-01-08 417 浏览
📍麵屋黑岩今次試下呢間喺深水埗既拉麵店🍜店舖唔係好大間 但成日經過都見到幾多人所以都吸引左我入去試試▪️拉麵有多款可以揀:原味、辛辣、醬油、黑蒜、海老、鏗魚同蟹肉~▫️麵可以揀返岩自己既軟硬度▪️配料可以揀慢煮肩肉或者火焰叉燒但溏心蛋想食就要追加~今次揀左黑蒜同蟹肉拉麵🔹黑蒜拉麵$82呢款喺豬骨湯底加大量既黑蒜,黑蒜味道非常濃郁一上枱就見到滿滿嘅黑蒜,其他拉麵店通常都無咁多😳 自己揀既慢煮肩肉好嫩滑 唔會好硬好厚黑蒜湯底真係好濃郁~加埋岩哂鍾意重口味既我😆🔸蟹肉拉麵 $86估唔到蟹肉拉麵都有幾多蟹肉仲有埋蟹膏好正 價錢差幾蚊我會推介大家揀蟹肉拉麵!試埋佢既叉燒真係幾正 肥美但唔油膩追加左溏心蛋~拉麵有蛋開心啲😆呢到拉麵款都算多,如果假日都有套餐就更好,因為食完黑蒜拉麵會想配下飲品~📍 麵屋黑岩 (深水埗)深水埗長沙灣道219號地下#happy_foodie_深水埗#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodie #hkdaily #hongkong #hkramen #japaneseramen #hkfoodshare #foodlove
📍麵屋黑岩
今次試下呢間喺深水埗既拉麵店🍜
店舖唔係好大間 但成日經過都見到幾多人
所以都吸引左我入去試試

▫️麵可以揀返岩自己既軟硬度
▪️配料可以揀慢煮肩肉或者火焰叉燒
但溏心蛋想食就要追加~

今次揀左黑蒜同蟹肉拉麵
🔹黑蒜拉麵$82
呢款喺豬骨湯底加大量既黑蒜,黑蒜味道非常濃郁
黑蒜湯底真係好濃郁~加埋岩哂鍾意重口味既我😆

🔸蟹肉拉麵 $86
估唔到蟹肉拉麵都有幾多蟹肉仲有埋蟹膏
好正 價錢差幾蚊我會推介大家揀蟹肉拉麵!
試埋佢既叉燒真係幾正 肥美但唔油膩
追加左溏心蛋~拉麵有蛋開心啲😆

📍 麵屋黑岩 (深水埗)
深水埗長沙灣道219號地下

#happy_foodie_深水埗

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodie #hkdaily #hongkong #hkramen #japaneseramen #hkfoodshare #foodlover #foodie #852foodie #foodlife #hongkongfood #ramen #hkig #foodbloggerhk #hkfoodreview #foodphotography #日式拉麵 #拉麵 #相機食先 #香港 #深水埗美食 #深水埗好去處 #叉燒拉麵 #拉麵🍜
  • 黑蒜
  • 蟹肉拉麵
2023-01-01 443 浏览
黑岩拉麵深水埗長沙灣道219號地下📍如果想食拉麵,千祈唔好揀呢間:🙈🙈🙈1️⃣湯唔夠熱2️⃣性價比低出去平時食拉麵,會包半隻糖心蛋,依度係冇包既(淨係包一塊叉燒),要加($12),或者加大($20 包紫菜、蛋,叉燒)1️⃣原味拉麵湯底淡,冇咩豬骨味,唔建議2️⃣蝦拉麵淡淡蝦味麵質:硬麵,小小彈牙整體:普普通通,想食清淡d可以試下。價錢:💸💸75~85總結:有小小中伏,口味既野好個人,我唔鍾意食姐,不過個湯真係唔夠熱。
黑岩拉麵
深水埗長沙灣道219號地下📍

如果想食拉麵,千祈唔好揀呢間:🙈🙈🙈
1️⃣湯唔夠熱
2️⃣性價比低

1️⃣原味拉麵
湯底淡,冇咩豬骨味,唔建議

2️⃣蝦拉麵
淡淡蝦味
麵質:硬麵,小小彈牙

整體:普普通通,想食清淡d可以試下。

價錢:💸💸75~85

2022-12-27 339 浏览
發現一個洗碗阿嬸洗完碗可以直接去燒叉燒,就算唔夠師傅都冇理由由洗碗阿姐頂師傅個位。如果你人手不足,乾脆唔好開門。對日本飲食文化最基本嘅衛生都冇,完全唔識尊重自己同客人。裏面嘅黑色筷子,用紙巾抹完會發覺佢甩色,用佢食麵都唔知會唔會中毒。另外最離譜係碗麵裏便發現有鋼絲刷啲鋼絲,個女收銀同我個仔講下次補返舊叉燒俾你,連最基本嘅對唔住都冇講和退款都冇,我唔報衛生署係因為想早啲返屋企,一間咁唔衛生污糟邋遢嘅舖頭,留返大家去冒險啦。

2022-11-20 697 浏览
這間深水埗拉麵店,位置好方便,C1出口直行兩分鐘便到達。除了方便外,還要好有水準。我每次來,都是食名叫海老的蝦花蝦拉麵,價錢$86。今日帶埋小朋友來,所以追加$20有替玉+紫菜+叉燒。店員服務態度真係好,没有要求小朋友都要自己點一碗麵,另外比多個碗我們分享。湯底富香濃海老味,櫻花蝦份量又多,慢煮肩肉又冧又滑,炙燒叉燒厚身有口感。另外,拉麵店還有提供玻璃樽裝,可口可樂出的一系列飲品,都只是$9。餐廳裝修企理,整體很滿意。

2022-11-20
等候时间
100 分钟 (堂食)
2022-11-06 669 浏览
第一推薦——海老。櫻花蝦好香份量又足,湯底鮮味令人念念不忘,每星期都想食一次。原味豬骨湯底清甜,配上慢煮肩肉,不用多咀嚼,入口即溶,小朋友最岩食。「黑蒜」對我來說則有點鹹,對比「原味」及「海老」略遜一籌,但蒜味十足,「蒜頭控」可能有另一體會。拉麵價錢夠親民,基本價由$74至$86。另加我最愛的玻璃樽裝汽水、檸檬茶或桃茶,每樽都只需$9,值得大大加分,比膠樽裝好飲好多架。目測餐廳坐位不多於30個,但比某些出名的拉麵店已多出一半位,很好👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻。最重要是不用在門口食塵呆企等待⌛️。不要以為門口排長龍的食店便更加吃香,實情是質素相若或較差,只是某些拉麵店只有10餘個坐位。而且食店裝修企理,枱與枱之間距離恰到好處。可以一班人光顧,一邊食,一邊有傾有講。

海老
原味
黑蒜
2022-11-05
海老
原味
  • 火炙叉燒
2022-09-19 986 浏览
見好多人話就同老婆去試下,點知原來間店係無冷氣的。只得入門口的冷氣是正常運作,但店員安排我們坐入面坐位。開初以為係我地行街覺得熱,所以照叫食物。其實佢地既食物只係好普通,好似好多選擇,其實根本無分別。但發差係我要求開冷氣個四眼仔店員先講壞冷氣。絕對不會有下次!
2022-08-27 1163 浏览
深水埗本身都好多嘢食,食日本拉麵都有好幾間唔差,今次就同朋友試位於地鐵站A1出口轉左行幾步就到嘅一間拉麵輔。小弟就比較大食🤣🤣,嗌咗個蟹肉拉麵,本身有叉燒選擇,揀咗慢煮肩肉,再加叉燒同糖心蛋,難得有拉麵店可以轉椰菜,梗係唔爭再轉埋啦!另外朋友就嗌咗原味同辛辣拉麵,再加煎餃子同章魚小丸子。叉燒同肩肉夠淋,易入口,肥瘦適中。個湯唔會太濃,又唔會太油,唔錯唔錯。辛辣拉麵個湯底是飲咗一啖,唔會太辣還可接受餃子同章魚小丸子就冇咩特別,不過不失。整體上食物嘅出品都屬中上,價錢合理,店舖細小但環境舒適,值得推介~!!
辛辣拉麵個湯底是飲咗一啖,唔會太辣還可接受

餃子同章魚小丸子就冇咩特別,不過不失。

蟹肉拉麵加溏心蛋
辛辣拉麵
  • 蟹肉拉麵
  • 溏心蛋
2022-08-25 747 浏览
係舊區中既黑岩,我以為只係一間分店,想不到原來係總店。既然係禁我就決定入去試下啦,叫左個鰹魚拉面,仲要加左肩肉。泥到我就有D後悔,原來個份量都幾大下。個湯好有魚味,而且好香,諗起都流口水,拉面有咬口,煮得唔怕淋。最後叉燒同肩口都結實又唔怕得個UN字,唔錯。
2022-07-24
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 鰹魚拉面
星期日1點左右同男朋友黎食午餐,叫咗兩碗拉麵同兩款小食。用QR code點餐,水是自助的。黑蒜拉麵 $82 - 我將蔥轉咗做椰菜,配火炙叉燒。湯底吾錯但有d咸,拉麵幾幼,叉燒有兩塊,仲有大量肉碎。椰菜的軟硬度剛好,仲有啲木耳絲加強口感。蟹肉拉麵$86 - 上面有一堆蟹肉,湯底清甜,另外加咗$20有額外紫菜、糖心蛋同埋叉燒。日式炸餃子$32 - 有5隻,新鮮炸起,好脆口,上面有啲好似係明太子醬,會有微微嘅辣味。酥炸魷魚鬚$24 - 炸得香口,配沙律醬好味。

黑蒜拉麵

蟹肉拉麵

酥炸魷魚鬚$24 - 炸得香口,配沙律醬好味。
炸餃子魷魚鬚
2022-08-14
黑蒜拉麵
蟹肉拉麵
炸餃子魷魚鬚
2022-07-30 729 浏览
呢間拉麵店嘅拉麵湯底同配料可以自由配搭,湯底可以揀原味、辛辣、醬油、黑蒜、海老、鰹魚同埋蟹肉,叉燒可以揀慢煮肩肉或火炙叉燒。另外配菜同麵質都可另外選擇。鋪面環境有啲日式小店嘅風格,晚市時段人流唔多,環境舒適..✅醬油拉麵配火炙叉燒 $80湯底係拉麵嘅精髓之一,呢個麵湯底非常濃郁而且好香,而唔係單純嘅鹹。記得之前去日本,當地拉麵湯底都好濃郁,今次呢個麵有少少令我回憶返當時的味道。今次揀左火炙叉燒,叉燒厚身,面頭略略燒香過,肉質幾諗,而且帶少少肥肉,每一啖都充滿肉香。拉麵可以自選軟硬度,今次揀左普通軟硬度,唔會太硬身或者太諗,而且採用較易吸收湯汁嘅麵條,每一啖都掛滿好濃嘅湯汁,好正!以拉麵黎講算唔錯,尤其係火炙叉燒,做得幾出色,有驚喜。整體性價比幾高,會再encore
✅醬油拉麵配火炙叉燒 $80