2018-04-25 611 浏览
我也嚐遍荃灣區內不是拉麵店,丸京來到荃灣開分店,我當然也要去試試!店舖位置比較隱蔽,在天橋樓梯底的附近。而店面亦不太大,好像只有十數個座位,幸好這天不用排隊等位啊!牆身的畫作很吸睛!跟其他拉麵店一樣,用紙筆自己點餐;款式不算多只有6款拉麵(其實只是蛋、豚骨、叉燒的有無及多少之分😂😂);湯底可選清湯或濃湯;亦可選走蔥/走荀。但麵的軟硬程度就不能選了,不知可否直接跟店員要求呢!?我就點了半熟蛋拉麵,濃湯,亦有數片叉燒,若果想要其他配料,亦可追加!當然首先要嚐一口湯,十分濃厚、湯底都可掛在麵上一同送進口裡半熟蛋很滑、流心程度控制得好👍🏻 不過叉燒就沒有特別,沒有太大驚喜。看見鄰桌點了自家製餃子,看上去十分香脆,下次再試吧!

看見鄰桌點了自家製餃子,看上去十分香脆,下次再試吧!
2018-04-16
2018-04-06 551 浏览
Really wanted some quality ramen for lunch today, and I just happened to find this one on openrice.Out of all the flavors and different combos, I chose 極上拉麵, which got a generous amount of Japanese chashu and a half-boiled egg.I particularly love their slow-cooked Japanese chashu, which was tender and succulent, with the right portion of fat to make the slice of meat smooth and easy to chew. And the tenderness makes the seasoning easier to be absorbed.

約左fd出荃灣,行過大河道見到有間新開既拉面店,就入去試下。店頭面積細細,有個開放式廚房,同對面馬路既台風格局有9成似,但拉面既選擇就多過台風。我平時食開譚仔/譚仔三哥都係叫麻辣二小,最盡去到小辣。以前食日本拉面,好多時就係個名叫"地獄拉面",但其實我都吾覺得辣,所以今次就揀左"地獄拉面-大辣", 朋友就揀左"真.叉燒拉面"。交單後廚房既哥仔問我會吾會挑戰"魔鬼級地獄拉面", 再辣d, 但鋪頭會送一支野飲,我原本都心郁郁想試,但最後俾fd 㩒住左,怕我到時真係食吾到... 咁我就放棄左...雖然都係即叫即整,但上既速度都算快,7分鐘左右就有得食。先黎fd 果碗"真.叉燒拉面", 真係超多叉燒,開頭見到d 叉燒既顏色咁粉紅,仲驚吾熟,食落就知唸多左,叉燒好嫩口,吾知係關佢切得夠薄身,同真空低溫調理事,反正就好味道,唯一既缺點就係--太貴再黎我既地獄拉面,食完第一啖已經--收皮。媽,好辣啊果種辣係吞左之後,響喉嚨度辣返出黎!!拉面既量都好多,湯亦好濃,我勉強吾飲湯齋食面都辣到成頭汗!媽,真係太辣啦~~~☠️☠️好彩個fd 㩒住我冇轉魔鬼級,我真係太年輕啦😓😓最後都係食吾哂成碗面,仲要俾個fd

我平時食開譚仔/譚仔三哥都係叫麻辣二小,最盡去到小辣。

雖然都係即叫即整,但上既速度都算快,7分鐘左右就有得食。

真.叉燒拉面

先黎fd 果碗"真.叉燒拉面", 真係超多叉燒

再黎我既地獄拉面,食完第一啖已經--收皮。

媽,好辣啊
媽,真係太辣啦~~~☠️☠️
好彩個fd 㩒住我冇轉魔鬼級,我真係太年輕啦😓😓
最後都係食吾哂成碗面,仲要俾個fd 笑😭
下次都係正正經經食叉燒拉面😓

埋單計兩碗拉面加一樽野飲盛惠$186...
2018-04-02
有一日路經見到有新開,就打算和友人一試。收工一去到等左5分鐘都無就有位坐...以為可能岩岩收工唔多人,不過原來一入到去就full house.和友人研究左一陣個餐牌,其實都未知佢呢個極上拉麵同一舨既有咩分別。咁我就食左個極上拉麵,友人就叫左普通試試仍。其實係不斷食不斷間中飲水就會微微分別到其實個個肉質係好'林'。同埋油脂係夠既,所以比我感覺好滑,重點係佢唔'鞋'口~~不過呢,就係因為個湯有點太重味所以都需要飲多幾啖水~食完出走門口先發現佢原來係葵芳都有既個間拉麵。。之前興過一排既,不過就唔好味。。。但呢間整體好滿意!完全唔會諗到同葵芳街邊個間拉麵原來係同一間~正~

咁我就食左個極上拉麵,友人就叫左普通試試仍。

同埋油脂係夠既,所以比我感覺好滑,重點係佢唔'鞋'口~~
不過呢,就係因為個湯有點太重味所以都需要飲多幾啖水~

食完出走門口先發現佢原來係葵芳都有既個間拉麵。。
之前興過一排既,不過就唔好味。。。但呢間整體好滿意!
完全唔會諗到同葵芳街邊個間拉麵原來係同一間~正~
  • 極上拉麵
2018-03-15 382 浏览
成日經過呢度買台式糖水,都會俾呢間拉麵店嘅門面吸引住!喺荃灣呢個舊區,仲要喺路德圍一眾街坊食肆之中,竟然有咁簡約嘅和風設計,喺冇油上漆油嘅水泥鋪面上,掛上一面傳統嘅日式招牌,給人好清新脫俗嘅感覺!今晚終於入去試吓。鋪面已擺放咗一個大餐牌,只賣六款唔同嘅叉燒拉麵,其實咪又係叉燒嘅數量、玉子、湯底唔同嘅配搭。食拉麵我從來都欣賞嗰份專注;畢竟,拉麵店唔係港式茶餐廳,唔應該賣太多唔同款式嘅食物,專注,真係好重要!從餐牌相片上面見到,好明顯佢主打叉燒,但只係寫住叫「真•叉燒」,依家都仲玩呢啲?有啲out喎!咁即係乜嘢意思呢?但係睇勻啲餐牌同單張,都好似冇說明到 ... ...首先,我覺得塊叉燒嘅色水賣相真係唔靚!... 點解?望落去d色澤同紋理,總係覺得好似塊cold cut咁樣,感覺上係有啲打折扣。不過,佢另一個賣點係叉燒份量夠多,足以滿足香港人嘅貪~念~!碗拉麵上枱同餐牌幅相有九成似,賣相嚟講算係好滿意!由於啲麵同湯底都俾d叉燒遮住哂,喺未摷亂佢之前,意識上會諗:食塊叉燒,定係食條荀,定係食粒蔥先呢?哈!條荀真係唔錯!我本身唔係好鍾意食荀,因為怕佢好大陣羶味,但呢條又唔會喎,少少羶多多脆,啱

條荀真係唔錯!我本身唔係好鍾意食荀,因為怕佢好大陣羶味,但呢條又唔會喎,少少羶多多脆,啱啱好!然後試吓塊叉燒,感覺真係有啲cold cut feel,以瘦肉為主,冇乜油脂,所以口感係有少少哋鞋口,但都OK唔算差嘅。後來摷亂咗碗麵再食,索咗啲湯,感覺就完全唔一樣嘞!balance 咗好多好多,多得湯底啲油脂粒啦!話雖如此,其實個湯唔算好肥膩,油脂唔算多,輕輕一吹,油脂就會飄開。湯嘅味道好有親切感 ... 係有一份屋企過年嘅味道!即係乜?真係好似過新年時,阿媽煮嗰煲發財好市炆乜嘢嘅味道囉,個湯底就係呢啲炇嘢嘅汁嗰種味道!其實,佢係一個醬油豬骨湯底先真,佢調配出嚟醬油同豬骨湯配搭嘅比例出嚟嘅呢份味道,真係好正!仲有,呢個係濃湯湯底,但佢嘅稀𤇍程度做得啱啱好,唔會好似有啲拉麵店咁,將濃湯煮到好漿口好杰而令感覺好滯。結果,我差唔多飲晒成碗湯!

至於隻味付玉子,佢哋叫半熟卵,都唔錯,流心做得好好,但味道同湯底好接近,反而冇乜突出之處,而且溫度已經唔暖,有啲失色。雖然話一般都係常溫,但真係食過有拉麵店將玉子喺上枱之前浸返暖先切開,所以唔可以話做唔到。

餃子方面,上枱賣相都煎得幾靚,底皮咬落好脆,但唔油膩,呢樣重要!而面皮帶點咬口,讚!餡料係椰菜豬肉,調味很清甜。

整體嚟講,飲埋個湯之後,又到味精大測試嘅時間!究竟食完之後有冇好~囗~喝~呢?... 又有喎,good呀!

至於其他裝潢,都值得一讚。有自助水杯,而且壺水係冰水,香港來講算係好難得,食過唔少拉麵店直頭比杯暖水甚至熱水你,喺日本就算喺冬天都唔會發生啦!
同時,亦提供紙巾。
筷子筒頗有特色,配合牆上面嘅日系壁畫。
不過,個人來講,就唔係太鍾意咁樣喺幅牆上面畫畫,同佢整體上簡約嘅格調唔係太配合;反而,好似店舖裏面掛幾幅簡單嘅手繪,可能嚟得更配合!
2018-03-15
2018-03-12 304 浏览
咩叫一樣水準呢?????是關我上次食係葵芳分店!!!今次試埋荃灣分店啦^^但點解無左魚湯既? 不過我只係豬骨湯....在下好低能咁問左佢半熟卵拉麵同豚骨醬油拉麵有咩分別...原來係粒蛋既分別......濃湯同清湯都係豬骨湯...................上篇食評仲話濃係豬,清係雞.....我真係錯晒~今次我依然食清湯~不過係極上拉麵~~~~痴線$88 有咁多叉燒....同一蘭豚王果D無得比!!!!但依然覺得清湯係雞味點解會咁....另一個濃湯就揀最平既~咁樣2人食好似抵D咁~~~2種湯底~~~雙重享受~~~~濃濃既豬骨湯~~~~真令人回味無窮~總結:抵食抵食超抵食唔飽既話請出去掃街~美中不足既就係鋪面比葵芳細小~只有BAR位~食完都未可以傾2句...就要被請出去了~~溝緊女既朋友仔要揀D坐耐少少既鋪呀
咩叫一樣水準呢?????
是關我上次食係葵芳分店!!!
今次試埋荃灣分店啦^^
但點解無左魚湯既?
不過我只係豬骨湯....
在下好低能咁問左佢半熟卵拉麵同豚骨醬油拉麵有咩分別...
原來係粒蛋既分別......
濃湯同清湯都係豬骨湯...................
上篇食評仲話濃係豬,清係雞.....我真係錯晒~

今次我依然食清湯~不過係極上拉麵~~~~

痴線$88 有咁多叉燒....
同一蘭豚王果D無得比!!!!
但依然覺得清湯係雞味
點解會咁....

另一個濃湯就揀最平既~
咁樣2人食好似抵D咁~~~

2種湯底~~~雙重享受~~~~
濃濃既豬骨湯~~~~
真令人回味無窮~

總結:
抵食抵食超抵食
唔飽既話請出去掃街~
美中不足既就係鋪面比葵芳細小~
只有BAR位~
食完都未可以傾2句...就要被請出去了~~

溝緊女既朋友仔要揀D坐耐少少既鋪呀
2018-01-27
2018-03-08 174 浏览
今日食咗呢間拉麵屋,拉麵款式選擇唔係多,每一款都有日式叉燒。店員話極上拉麵嘅叉燒係以低溫處理,比起普通拉麵嘅叉燒更加軟腍。我就揀咗半熟蛋拉麵。呢個拉麵對我來講,最重要唔係湯底、唔係麵、唔買叉燒,而係我鍾意食嘅溫泉蛋。哈哈!溫泉蛋嘅醬油味香濃,而蛋黃十分流心,不俗!呢間拉麵店冇得揀面嘅硬度,而呢個拉面硬度我覺得都算係適中。濃湯嘅湯底比較杰身,好掛面,但我個人認為鹹咗少少。我呢款拉麵嘅日式叉燒雖然唔係經過低溫處理,但係因為有充分嘅豬肉油脂,食落都幾腍。總括依然,呢個拉麵都算係唔錯,可以encore。

2018-03-06 373 浏览
鋪面幾靚🖤 || #sss_荃灣 ||但比較細間得十個位左右 第1次食唔到就係唔想排隊🤧🐰專業感想🍜12 Jan 2018💮暫時係我心目中排第一💕湯底濃而不膩 第一次會飲半碗既湯 平時我prefer唔飲低温叉燒會比呢種普通口感更軟綿綿 下次再食先post 麵得正常 因為冇得簡軟麵 我比較鐘意軟身 整體係唔錯 平時會走葱今次冇 但唔抗拒好鐘意蛋每次食會揀有味玉 或者加錢要*打算用呢個ig黎介紹拉麵🤧|| #sss_荃灣 ||//極上拉麵//💰88湯底: 🌕🌕🌕🌕🌕叉燒: 🌕🌕🌕🌑🌑麵質: 🌕🌕🌕🌑🌑🥚⭕️本身我地睇OpenRice 啲餃子唔太吸引冇諗住叫 btw其實我有啲想試 最後叫左都開心而且好滿意👍🏻佢超出本身既期望://自家製餃子//💰30|| #sss_荃灣 ||餃子皮: 🌕🌕🌕🌑🌑厚度中等 表面係比較焦但食落口啱啱好 絕對唔係煎過龍饀料: 🌕🌕🌕🌑🌑唔會得好小肉 個饀係full晒係餃子皮入面 個小小空隙都滿晒湯汁湯汁:🌕🌕🌕🌑🌑唔算太濃味 配埋本身醃製過既肉搭夠 中中等等 可以點埋餃子汁 *如果嗜濃味 點埋就錦上添花小小 我就比較小點//味道口感唔差 一咬爆晒汁 食個陣要好小心
鋪面幾靚🖤 || #sss_荃灣 ||

餃子皮: 🌕🌕🌕🌑🌑
厚度中等 表面係比較焦但食落口啱啱好 絕對唔係煎過龍
饀料: 🌕🌕🌕🌑🌑
湯汁:🌕🌕🌕🌑🌑
味道口感唔差 一咬爆晒汁 食個陣要好小心 試過成粒啪落口 啲汁bit晒落喉嚨 差啲燙親😹
可能呢間既餃子種類得一種所以做得唔錯 不過不失
2018-01-12
自家制餃子
2018-02-28 219 浏览
[ 超嫩滑叉燒 | 性價比不錯拉麵🍜]••呢間拉麵店新開既時候,係葵芳試過,覺得幾好🤔其實我都唔知點為止好既拉麵,只係男朋友鍾意先成日陪佢食🤷🏻‍♀️耐左之後都見到有唔少負評,不過反而仲開多左兩間分店🏭-🔹真.叉燒拉麵($93)⭐️7/10叉燒用低溫慢煮既方法黎煮,叉燒肉質非常嫩滑😍真係無牙都食到👍🏻鋪滿成個碗,起碼有7-8塊👅但呢款無配料,半熟溏心蛋(+$10)、味筍(+$10)都係要另外加錢🐣如果唔加就感覺好寡🙊麵質我覺得偏硬,有少許梘水味😖揀左濃湯但都唔夠濃郁(我承認我是有點重口味👹),整體都係OK👌🏻-🔹極上拉麵($88)⭐️7.5/10我個人比較喜歡呢款叉燒,雖然無咁嫩滑,但係感覺真正食緊叉燒,有咬口🐹極上有齊味筍同半熟蛋,如果我下次再食,我會揀極上🤔叉燒合我口味、多配料、價錢又平啲💁🏻‍♀️-🔺碗麵食到一半比我發現入面有隻蚊🐜😱---
[ 超嫩滑叉燒 | 性價比不錯拉麵🍜]

🔹真.叉燒拉麵($93)⭐️7/10

🔹極上拉麵($88)⭐️7.5/10

🔺碗麵食到一半比我發現入面有隻蚊🐜😱
2018-02-21 258 浏览
係好辣既拉麵🍜⛅️🔥🔥🔥叫咗碗特辣既拉麵🤭(右邊個碗)本身食開譚仔大辣都唔洗飲野既我會以為無乜野🤭 點知食咗先發現係另一種層次🌚🌚 真係好辣好辣 翻至去個胃好似燒著咗咁🤣🤣🤣 食到一半 店員仲問我夠唔夠辣 我滴住汗咁講夠呀😖 之後佢話你食曬送罐雪碧比你la 仲要我未食曬就已經比咗 超好👀 之前仲同我講覺得唔夠辣既話下次可以嗌魔鬼辣 嗰個更加係另一種層次😵😵 我個fd點咗一點我個碗d湯已經係咁飲水 佢話個魔鬼辣應該係要送佢入廠既層次😂😂我都唔敢挑戰🙈🙈🙈 如果真係食得好早既朋友仔可以trytry🙈🙈 講反個麵先 佢真係好大碗 湯仍好濃 而且豚肉都好多🤤🤤這點很重要 我朋友嗰個唔辣普通版都好好食 湯底濃🙈🙈 另外佢個煎鍋貼 HKD30 5隻 都係好正👍🏻👍🏻 即叫即製 煎得好脆 啱啱好 推薦大家黎食🤙🏻🤙🏻🤙🏻
係好辣既拉麵🍜⛅️🔥🔥🔥
2018-02-19
2018-01-31 487 浏览
之前已經寫了這間拉面店,今次為了碗限定每日20碗的真。叉燒拉麵而重來。這碗以慢煮叉燒作招徠。麵質湯底,之前講過,不俗有質素,今次依然保持水準。重點是那片慢煮叉燒,軟,稔,滑,香。平時叉燒如何煮得稔,都有肉的質感,有嚼頭。這個慢煮方式,令肉質保持在軟軟狀態,薄薄的七片,有點透粉紅,像火腿,吃下去都似酒店級熟成薄西冷般口感,味道是火腿豬肉味,不似黑豚肉或阿古豬般豬肉香味。 總括而言,值得一試。p.s.相信各分店師傅有別,友人吃過其分店拉麵後表失望。望負責人留意食物保持應有水準質素,及留意濃湯溫度,若未夠熱,只會換來油膩感,破壞整碗麵的滿足。
重點是那片慢煮叉燒,軟,稔,滑,香。
p.s.相信各分店師傅有別,友人吃過其分店拉麵後表失望。
2018-01-24 683 浏览
今日收工約左fd子係荃灣食間新開既拉麵!!佢話見過舖頭得好少位 驚要排隊 所以我收工就快快手去荃灣諗住排住隊先la👻👻 我黎到都要等多兩個先入得 不過都算好彩🤧因爲我食完走果陣直程有條人龍排等緊位😱😱我同fd子各要左碗拉麵🤤我食豬骨濃湯叉燒拉麵 而fd子就要左個限量既真。叉燒拉麵🤤🤤豬骨濃湯叉燒拉麵個叉燒好老😩😩又得好少😩筍又太硬無辟下d味😩 係粒溏心蛋好食少少😐而fd子個真。叉燒拉麵就好食d! at least d叉燒有好多 佢用慢煮既方法整叉燒 所以唔會老 味道都好入味 兩碗相比之下 真。叉燒好食好多 不過😂我7點幾食都仲有限量🙈🙈都唔知係佢賣唔哂定假限量👻
濃湯叉燒拉麵

2018-01-19
2018-01-02 668 浏览
叉燒薄切略燒,應該用左慢煮方式令到口感昇華不少,薄切既爽口,慢煮既鬆化,直頭一塊接一塊湯底選擇了濃湯,個人覺得太濃,口感濃稠唔襯拉麵底(曲麵),如有直麵就好了下次會試下清湯,拉麵底暫時無得揀,但曲麵的口感都確實不錯,爽口不硬略嫌少位,多數要等15分鐘已上
叉燒薄切略燒,應該用左慢煮方式
令到口感昇華不少,薄切既爽口,慢煮既鬆化,直頭一塊接一塊

略嫌少位,多數要等15分鐘已上
2018-01-01
2017-12-29 365 浏览
首次食「麵屋丸京」清湯半熟蛋拉麵評語:清湯味唔錯,飲兩啖都唔怕(確)喉,叉燒雖然薄切,但份量十分,一啖一塊,都好yummy。半熟蛋,哇!有水準,唔會太咸,糖心部分,岩岩好。整體有8分好味(10分係滿分哦!) 濃湯叉燒拉麵評語:叉燒好味,濃湯不算太鹹,$78的價錢,算得上是抵! *濃湯比較杰,喜歡濃味,不妨選擇一下哦!
首次食「麵屋丸京」

*濃湯比較杰,喜歡濃味,不妨選擇一下哦!
2017-12-29 284 浏览
店舖面積好細,得 10 個座位左右 (仲細間過銅鑼灣果間米芝蓮拉麵店)。排隊等咗 3-4 張枱左右,我諗大概 15 分鐘左右,然後被安排坐門口位置。好彩我哋入座後就無人排隊,否則啲人排長龍望住我食都幾尷尬。大部分拉麵店嘅落單紙都只係黑白色嘅書紙,呢度竟然係雙面彩色印刷,睇得出老闆都幾揼本!不過拉麵嘅款式唔多,連埋每日限定拉麵都只得 6 款選擇。分別點咗兩碗濃湯拉麵 -『極上拉麵 』&『半熟蛋拉麵』。『極上拉麵 』用叉燒鋪滿咗個面,有 6 大塊架,雖然係薄薄嘅。拉麵嘅份量認真太多,建議可以俾人客選擇『少麵』,因為我真係食唔晒又唔想做大嘥鬼。至於個湯,濃湯幾惹味,飲完又唔會口渴,應該無落味精嘅。飲品方面全都是特色梳打,點咗招財貓同埋蜜桃味嘅。招財貓梳打原來係原味梳打,個玻璃樽係幾得意嘅。但係蜜桃味梳打就有少少伏,有藥水味嘅。埋單平均每人都係 $100,仲唔使加一服務費添!

埋單平均每人都係 $100,仲唔使加一服務費添!
2017-12-23