2017-12-18 466 浏览
麵屋丸京是2016至今本人最愛三間麵店之一,其清湯獨特 易飲,没有口渴,本人喜愛,葵芳總店及牛頭角分店皆保持甚高的印象分,至於深水埗一京是其他人資本,作評論,荃灣新開這間屬於第三間店鋪。荃灣分店位於拉麵台風及豚道樂對岸,實力一定要好強,去試食時是星期日午飯時間,三間麵店都已滿座。荃灣分店地方淺窄,坐得不太舒服,有人在後面行過總會碰到背脊,店員運麵總是要小心亦亦。全間麵館有兩位厨師及一名店員,由於是午飯時間,三人異常忙碌,同一時間要處理多碗拉麵,厨師顯得未太熟練,雞手鴨腳,務求在最短時間內煮好及送上拉麵。我點選了常吃的真叉燒拉麵,附加半熟蛋,另外要了一樽蜜桃味的疏打。蜜桃疏打或蜜瓜疏打我總會挑選,味道濃,吃完整碗拉麵後喝感覺舒服完美,20港元一樽可能有人會覺得費用稍貴,當然免費的冷水任喝也是非常不錯。清湯真叉燒拉麵是我喜歡的丸京作品,但是好可惜在這個新店我覺得好吃,是我常吃的那種口味,我不能吃下整碗麵,為何會這樣子呢?我總結了若干原因。首先由於新開,兩名廚師的熟練度未純熟,加上新拉麵舖很多客人想嚐試新口味,以至門口有人龍排隊,店內則以滿座,廚師同一時間要處理四至五碗拉麵要求,廚師

蜜桃疏打

真叉燒拉麵加半熟蛋

首先由於新開,兩名廚師的熟練度未純熟,加上新拉麵舖很多客人想嚐試新口味,以至門口有人龍排隊,店內則以滿座,廚師同一時間要處理四至五碗拉麵要求,廚師心急想儘快煮好拉麵給客人,以致品質沒有保證。

兩位廚師當中有一名帶箸口罩,由於試食當天氣温突然寒冷,不少人病倒,但願廚師是帶病上班,只是保持衛生,否則辛苦打工之餘煮麵也會力從心。

另一個問題是廚師在同一時間處理多項工序,以致未能集中精神: 煮麵之餘走去用棒攪弄豚骨湯;端了拉麵到前台即走去切肉機切叉燒;甚至因為拉麵碗不夠走去洗碗機洗碗及弄乾淨等等……

至於為何我會說是我慣常吃的真叉燒拉麵,首先我在葵芳及牛頭角的真叉燒是切得薄如紙,荃灣的是有若干厚度。

清湯的味道還可以,但是廚工忙碌,忽略了麵倞揈水的功夫,有時揈得一下,有時太忙麵條放在一旁任水流走,以至煮麵水沒有全沖走就將麵條放入清湯中,真味便給打擾了。另外專給煮麵供水的水喉開得太大,麵條在烹煮時同時承受熱水及冷水的沖洗。

半熟蛋

半熟蛋是預先整好的,蛋的長度約5.5厘米,弄開後是六成液體四成固體,蛋白壁稍厚,由於天氣寒冷,若没有放在熱湯中浸一下,吃得牙齒碰冰,味感一般。另外由於缺湯碗,湯碗沒有用熱水提昇温度,在寒冷天吃拉麵就會注意到清湯很快冷掉。

以上是我總括得來不好吃的原因,我相信是新店開張的關係,這些問題是可以克服的,相信再過一些日子會更好,但是處於黄金地段,馬路的另一邊有著兩間地區龍頭拉麵舖,經營有一定壓力。

2017-12-17
蜜桃疏打
2017-12-05 394 浏览
Usually I go to the shop at Kwai fong for their ramen, but when I found they opened near home I decided to try. It was a surprised that the ordering sheet is different, the shop at Kwai Fong allows you to choose ramen booth and noodle thickness, but the Tsuen Wan shop are madestandard. It was a 👎🏻 because I find their booth too thick and oily so usually I like them to make it lighter. Soup was only warm, and the noodles were stuck together. If this was my first time at Maru Kyou, I may be surpri

Soup was only warm, and the noodles were stuck together. If this was my first time at Maru Kyou, I may be surprised by the soup which is thick with pork and some fish flavor. But because I’ve been to their Kwai Fong branch which is quite established, I definitely taste tell the difference.

It’s not a bad place to grab some ramen, but not my first choice given there are other good ramen options in Tsuen Wan.
2017年11月13日,呢篇小妹認為點都要補返你地有留意開我既食評的話會發現我都幾鍾意食日餐,我比較鍾情日燒同拉麵丸京麵屋係前排放工,突發奇想諗起想食拉麵,咁就係荃灣覓下食,咁岩搵到呢間新開既丸京麵屋,收工早早地6點45左右去到唔洗排隊不過完食出黎就開始排左人龍門面唔算大但勝在簡單,入到去以吧枱為主,吧枱後既壁畫好靚有好濃厚既日本味道,幾乎將日本既名勝都收歸壁畫之上調味都係自助既,有埋水同杯,佢既點餐紙就係佢地既宣傳單張,二合為一幾方便既小妹同友人各簡左一個拉麵一枝飲品,加一個自家製餃子友人既濃湯極上拉麵,偷試左一啖湯,我都係鍾情自己個碗豚骨魚介湯多佢多加左份粟米,朋友呢碗差啲食唔晒啲叉燒,小胃既朋友要留意份量,份量超足幫佢食左兩塊豚骨魚介拉麵,麵質適中係小妹既心水,佢湯底既魚味比豚骨味重但我喜歡而且湯底望落係閃閃的,可能係太油,但食得拉麵就預左呢餐會heavy啲,食左先講啦叉燒一般,但整體份量足夠閃閃閃閃的連湯都飲埋餃子都合我既口味,皮唔算勁薄係適中既,入面肉汁豐富,唔會太過乾身,就咁食又得點返餃子汁又另一番風味一人一枝汽水,招財貓個枝係蜂蜜味,幾有趣整體來說都好滿意,$2xx fo
2017年11月13日,呢篇小妹認為點都要補返

不過完食出黎就開始排左人龍

小妹同友人各簡左一個拉麵一枝飲品,加一個自家製餃子

濃湯極上拉麵

豚骨魚介拉麵

叉燒一般,但整體份量足夠

閃閃閃閃的
連湯都飲埋
自家製餃子

招財貓梳打(蜂蜜味)

一人一枝汽水,招財貓個枝係蜂蜜味,幾有趣

整體來說都好滿意,$2xx for 2個人食到飽,有主食有飲品,share多個小食都係呢個價錢,食到好味既拉麵性價比高
住附近既或者鍾情拉麵既不妨黎試下,有時間小妹都會再黎

2017-11-13
豚骨魚介拉麵
2017-11-06 796 浏览
作為拉麵控,已經差不多多間比較似樣的拉麵店都食過。。。講真,不要給那些平價之選作比較,找那些相近幾十蚊碗的,評評。這裏的限定慢煮叉燒,今次跟我冇緣,但點了濃湯叉燒拉麵。上菜了,好對板喎共7片大大塊簿叉燒,蓋過碗面,好有睇頭。每片叉燒都切得簿簿,一片過放入口,好滿足。我喜歡吃瘦的,這叉燒剛剛好,瘦得來有嚼頭又稔。湯底是濃豬骨湯,味濃,不算油亦不太膠舔。我喜歡硬麵,雖然這裏沒有麵的軟硬程度選擇,但煮出來的麵,郤合我口味,屬於適中少少偏硬的,因為浸在熱湯中,麵條會慢慢再軟些。論價錢,性價比高,$78就能滿足視覺,味覺及飽肚感。大家都知,好多出名拉麵食完一碗係唔飽架😭。。。。至於服務態度,基本上幾好,但人客不算多郤上菜時送錯普通拉麵給我~~因為我點的應該沒有蛋蛋,所以一問,否則,食蝕了,哈哈哈

湯底是濃豬骨湯,味濃,不算油亦不太膠舔。
濃湯叉燒拉麵
濃湯叉燒拉麵
2017-11-02 367 浏览
湯底好濃郁, 加少少蒜仲能夠帶出湯既味, 塊肉好林 ,係食過咁多間拉麵店中最好食, 加上店員流利既日文令人有去左日本既感覺, 可以再食 ,不過無試地獄拉麵, 自問頂唔順, 有興趣既朋友可以挑戰
2017-10-06 1047 浏览
某天在好友面書看見一碗鋪滿邪惡叉燒的日式拉麵!看得我口水直流細問之下原來這間名叫麵屋丸京 Menya Maru Kyou經已進駐荃灣區! 麵屋正位於恒生銀行對面天橋底下,很易會行過龍的大家搵嘅時候要留心點啊! 一踏進店內看見這幅手繪畫成的壁畫,感覺真的栩栩如生好有心思,絕對是全場焦點。 而設施方面都有而家大部份都會安裝的USB插頭供客人差電用,絕對係一間貼心餐廳的表現,另外個日式娃娃筷子筒亦都十分之搶鏡呢。 今天我來試的當然是這兒最出位的真空低溫調理*真*叉燒拉麵啦! 我就點選了濃湯作湯底,一日限量20碗咋要食唔該早啲嚟啦! 飲品我就選了靜岡蜜瓜梳打$20,入口蜜瓜味唔算好真實我就覺得味道普通啦!有可樂會開心D囉! 車爸爸就點了豚骨魚介拉麵$73,魚介湯的味道都很不俗,入口唔會過鹹或油膩香味甚濃做得恰到好處! 碗內有三大片軟淋叉燒頗有質感而且不肥,滿帶肉香味道亦十分對版。 我倆點的拉麵都沒有半熟蛋那就額外點一粒京風味半熟蛋$10,切開有點兒失望蛋黃不夠流心!味道亦都唔十分突出這個蛋有進步空間啊! 來到我點的*真*叉燒拉麵濃湯底$93,鋪滿激動的蔥花我至愛,濃湯底充滿豬骨的濃郁香氣喝入口

來到我點的*真*叉燒拉麵濃湯底$93,鋪滿激動的蔥花我至愛,濃湯底充滿豬骨的濃郁香氣喝入口不黏嘴香口非常,如湯頭能再熱燙多點更能令我滿意。

真空低溫處理叉燒看上去較為粉嫩所以被譽為櫻色叉燒,吃入口帶有豬肉香氣,質地較普通叉燒質感軟淋,入口有即溶的感覺,味道好簡單正正能夠吃叉燒香味來,而更足足有六大片之多坦白講單憑我個人食力絕沒辦法清碗!好彩我有個黑洞在身邊才不致浪漫珍品。

麵底用上幼身拉麵軟硬度我十分之喜歡因為較有咬口,配合香濃不油膩的豬骨濃湯真係好有驚喜喔!

如果大家都好似我咁重口味可以加入辣椒醬及生蒜蓉味道就更加惹味出色了!好開心喺荃灣除了台風之外又多一間出色的拉麵店,相信不久的好將來我又會再米幫襯㗎啦!
2017-10-04
午餐
2017-09-23 887 浏览
不過焗廚就無左…… 之前有人話呢間同同樣喺深水埗嘅隱家同混亂有啲關係,不過三間味道好似有啲分別三間都係用南天製麵出品原本我哋坐門口,職員話入面無咁熱,所以我哋坐入去餐牌簡單 唔知真叉燒同普通叉燒有咩分別呢? 舖頭其實好細間 左起:辣椒醬(落得少會少少XO醬味)、生蒜、胡椒粉、原來係蜜糖 餃子未推出,無得叫原來無叫魚介 蜜瓜梳打 $20蜜瓜味道重 濃湯豬骨醬油拉麵 $63兩邊湯底唔算好大分別湯好重豬肉味幼麵,但爽 濃湯真叉燒拉麵 $93真叉燒好似火腿,嫩有少少胡椒味道+$10 蛋真係有溏心+$10 有幾塊紫菜比較林+$15 加麵後上,有一個麵分量(即係關西替玉),不過湯咁濃,一個麵已經飽
不過焗廚就無左……

三間都係用南天製麵出品

原本我哋坐門口,職員話入面無咁熱,所以我哋坐入去

餐牌簡單

唔知真叉燒同普通叉燒有咩分別呢?

舖頭其實好細間

兩邊湯底唔算好大分別
湯好重豬肉味
幼麵,但爽

濃湯真叉燒拉麵 $93
真叉燒好似火腿,嫩有少少胡椒味道
+$10 蛋真係有溏心
+$10 有幾塊紫菜比較林