2011-02-25 70 浏览
此店有很多分店, 還記得多年前我在這家店與朋友食生日飯, 這幾年間她開了很多家分店, 可以說是港九都有...這家店給我的印象很特別, 到店內坐下後, 服務員會為你奉上一熱一冰茶, 發現男的是冰的, 女的是熱的, 原因不明..我們點餐了...款色不多...沒有點刺身及特色食物~只點了拉麵及定食...我點了酸辣肉拉麵....味道沒有從前濃郁...是配菜少了....這個可能是久久沒吃..通脹影響吧...但這碗拉麵份量 = 大碗~! 湯底可以再濃一點就好了! 拉麵仍然保持水準,彈牙爽口。日式燒餅, 木魚不停地飄呀飄的, 比起其他燒餅,燒餅較薄身, 不太油膩,燒汁咸度剛好,讚!最後是定食了....漢堡扒...只屬普通...比起拉麵的...下次會選擇拉麵..定食就一般了...但感到這漢堡扒是用心制做...肉質鮮...但欠牛味~
我們點餐了...
款色不多...沒有點刺身及特色食物~
只點了拉麵及定食...
2011-02-21
2010-11-28 96 浏览
試過美麗華一平安之美味,我連湯都飲到一滴不漏,今天早上剛好在尖東,便決定到一平安老店尋開心。除了選擇比美麗華店少一點之外,價錢是一樣的,姐姐們態度比美麗華店差,只掛住看電視,但這些都影響不到我,我只在乎拉麵。豬骨湯叉燒拉麵來到的時候,我已發覺出事。沒有香味,湯的顔色也比較淡。叉燒方面,比美麗華店也少了豬的香味。本著費事嘥的心態,我強逼自己把所有面都放進肚裏,但湯我確實是喝不下去。這經驗令我充分感受到同一分量的面,唔好食的一碗是會令人覺得超級飽而不想把它完成的。結論:老店之出品是偷工減料加無心製造!!!!很不明白何解同一個老闆的不同店味道會差這麽遠,不是有統一的 recipe 嗎?還是因爲老闆不注重老店?還是尖東的鋪租竟然比美麗華貴導致要將貨就价?還是........總之,同我最討厭的888拍得住,不能原諒!!!!

結論:老店之出品是偷工減料加無心製造!!!!

總之,同我最討厭的888拍得住,不能原諒!!!!
2010-11-27
  • 清淡無味豬骨湯拉麵
2010-11-07 80 浏览
每次來到尖東搵野食時都會第一時間諗起一平安,因爲佢果種本土氣氛同欣勤既服務態度令人有至身日本既感覺。但經今晚一驛後,呢種感覺轍底幻滅。 入到餐廳,個侍應即時俾杯茶黎,但好奇怪隻杯好似同以前唔同(茶記透明杯),不過唔緊要哋嘢食好味就得。跟住開點餐隨即被佢個定食menu吸引住。因為個set2 照燒雞扒定食有我最仲意既芥勒八爪魚小食。 於是急不及待就叫呢個set. 等咗一陣,個姐姐捧咗個餐黎,但係佢話個麵士湯陣間先到然後走咗。(未得咪等埋個湯先一齊上囉)好!唔打緊,陣間黎。再望一望唔對路啵,個八爪魚都冇咗,甚至連筷子匙都漏咗。(駛唔駛急成咁)起初諗住佢轉頭黎。但念返起個姐姐好似冇話爭八爪魚喔! 咁我即刻嗌返個人問返個八爪魚同叫佢補返啲食具啦,隔咗陣個侍應返黎竟然話個芥勒八爪魚小食只係裝飾嚟既跟住講咗句唔好意思就走咗。(筷子到但匙更冇咗件事)有冇搞錯,實物同餐圖size有出入無可厚非,但原黎個餐圖上顯示既組合係可以同實物唔同,真係講都冇人信!!成個餐牌得個餐名同張相,唔包唔緊要,你寫明唔包或者落order前講一聲,可以接受。問佢果時仲要我都未講完佢就一句唔好意思就走,真火滾到我呀!!果時真係好
。但經今晚一驛後,呢種感覺轍底幻滅。

,不過唔緊要哋嘢食好味就得
,甚至連筷子匙都漏咗。(駛唔駛急成咁
!!成個餐牌得個餐名同張相,唔包唔緊要,你寫明唔包或者落order前講一聲,可以接受。問佢果時仲要我都未講完佢就一句唔好意思就走,真火滾到我呀!!果時真係好想叫佢收返個餐!

心目中個一平安已死

PS:隻更吹咗兩次,黎到時飯餸已涼

咁既價錢絕對唔值(雞扒一般)

2010-11-07
2010-10-26 48 浏览
一般中式炒飯一样有一只半熟的蛋加三舊腩肉少少咸菜,一间以拉面為主打的鋪头,拉面煮得好似农心牌泡面,唔算彈牙,味噌拉面沒味噌味,鼓油拉面淡着点, 小食倒唔錯, 可能係 要收工,10:30最后一个柯打,随便煮一下,師付沒哪么用心
2010-10-25
味道唔錯賣相唔靚
2010-09-13 33 浏览
日式小店,非常光猛,電視有日本既劇集睇同埋日文歌聽.侍應個個都好有笑容,好快就坐抵左佢拎左一杯坏熱茶一杯凍茶埋黎俾我同我朋友佢諗住我係女仔會飲熱野啦!佢放抵o個一下問我"要凍定熱?"哈哈!!I唔好意思,我要凍呀!!搞到佢又要拎過杯埋黎,不過全程都好好笑容!!!加分!!!!另外一位侍應埋黎幫我地菅order,叫左帶子拉麵同雜菜飯(其實我個人覺得個侍應有點煩..我本身味決定好叫咩野食,見朋友食帶子拉面,我諗住都跟佢一齊要帶子拉面啦..點知個侍應就幫我話事.仲叫我order 最貴o個一個拉面,之後我決定要咖哩飯,佢又話得咖哩汁,冇肉要我叫咖哩豬扒飯,明明我就係唔太想肉!我話想食多d菜要雜菜飯,佢又話『得d菜ja喎.!!!』咁你想我點呀= =最後我堅持話要雜菜飯!!)帶子拉面拉麵質地唔錯,都叫做彈牙,湯底就反而一般,帶子都幾有鮮味,配菜同普通既日本拉麵差唔多。份量都唔算大,食完叫做岩岩好唔餓..以60幾蚊既拉麵黎講有少少貴。雜菜飯算係幾多菜,有姑有菜打埋個"軒"淋係飯度..我懷疑呢d飯唔係日本米黎架..食落同普通係出面食既白米冇咩分別.但係d 餸同埋d 汁做得真係唔錯,清得黎又唔係冇咩味fil
日式小店,非常光猛,電視有日本既劇集睇同埋日文歌聽.
侍應個個都好有笑容,好快就坐抵左
佢拎左一杯坏熱茶一杯凍茶埋黎俾我同我朋友
佢諗住我係女仔會飲熱野啦!佢放抵o個一下問我"要凍定熱?"
哈哈!!I唔好意思,我要凍呀!!
搞到佢又要拎過杯埋黎,不過全程都好好笑容!!!加分!!!!
另外一位侍應埋黎幫我地菅order,叫左
帶子拉麵同
帶子拉面

雜菜飯

fill 茶都好快.可能o個一日唔算太多人唔係太忙.!!
食完之後落order 個呀姐都會黎問你d野食岩唔岩食!!

哈,如果佢一開始唔煩住我要我落咩野食,我諗呢餐飯既感覺會好好多!!!!!

帶子拉麵
2010-09-10
2010-08-14 37 浏览
今晚去了尖沙咀, 想食有名的美麗華麵屋一平安,中午打去想 book 位, 點知 book 唔到, 打了去尖東的同名店舖, 又有位~好不容易, 先去到呢間位於幸福中心的麵屋一平安, 一入去.... 冇人嘅.....睇 menu, 好少選擇, 除了招牌的拉麵同美麗華嗰間好似一樣, 其他美麗華有的食物, 好多佢都冇...究竟, 呢間係咪我們本來想去嗰間嘅分店嚟o架???講返食物, 兩個拉麵都唔錯, 麵質彈牙有蛋香, 絕對唔係港式日本拉麵, 長崎拉麵: 好大碗, 不過配料有D 求奇, 只是一些冇乜味的肉....帆立貝拉麵: 麵豉湯底唔錯, 帆立貝都算鮮味不過要比較喺日本食的, 還是有點距離啊~ 湯底可以再濃一點就好了!燒牛舌都幾好, 薄切, 幾香口, 不過唔多熱? 似乎唔係即整...店內有好多日本人, 仲播埋日文電視, 頓時可以幻想吓自己身在日本~
今晚去了尖沙咀, 想食有名的美麗華麵屋一平安,

究竟, 呢間係咪我們本來想去嗰間嘅分店嚟o架???

帆立貝拉麵: 麵豉湯底唔錯, 帆立貝都算鮮味

1K
2010-07-18 43 浏览
我唔敢講呢間係咪好正統既拉麵店, 但入到店俾我哋既感覺正正如此, 日本師傅侍應 (當然侍應識中文), 日本電視台劇集, 日本雜誌漫畫... <地點>真的很難搵, 所謂既加連威老道, 並唔係賣衫街, 而係近噴水池 m 記果楝大廈, 2個白痴行樓梯落, 兜嚟兜去都搵唔到, 上上落落行咗好幾次, 突然見到佢响最地牢, 唔理三七廿一, 硬著頭皮經過其他食肆去搭扶手電梯落, 最後發現原來一入上幾級樓梯果層有lift 落到去, 真的很8t... 哈哈哈 ! <服務>想平反一下佢哋既服務, 真的不如食家所講咁唔好, 果日一坐低, 侍應即刻遞上凍熱茶, 而且執碗快, 加茶快, 飯後仲有熱毛巾抹手, 真的好有好效率, ichiban <食物>一心為鰻魚飯而嚟, 點知己經無咗呢款飯,改咗變為鰻魚炒飯, not my cup of tea la, 唯有揀其他主菜啦, 其實選擇並唔多, menu 無啱心水既, 見咭仔有新口味, 而又見唔到有食家評過, 呢個任務就等我嚟喇 1) 燒牛肉豬骨湯拉麵 $75牛肉好有牛肉味同超林, 肉汁仲超越過豬骨湯味, 拉麵真的很彈牙

<地點>

<服務>

<食物>

1) 燒牛肉豬骨湯拉麵 $75
牛肉好有牛肉味同超林, 肉汁仲超越過豬骨湯味, 拉麵真的很彈牙, 男友連一滴湯也不放過, 不錯既新口味
2) 三文魚蟹子飯 $68
雖然唔係用珍珠米, 但飯帶有少許醋味, 啱晒我口味, 三文魚同蟹子份量也不少, 每啖都必食到,也是一個不錯既新口味
3) 麵豉湯

2人共消費 : $160
2010-07-15
好友大力推介,說位於幸福中心的老店比美麗華的那間還要好,菜單亦不一樣。這晚與男友決定拜訪老店,再嚐美味的日式拉麵!這間老店確實不好找,我們倆在猶如迷宮一樣的幸福中心繞了兩圈才找到一平安。老店地方不大,裝潢樸實,牆角的電視在播放日語節目,很有家庭小店的感覺。相隔我們一檯的,有三名中年日本食客正開懷大嚼滿檯的菜餚,佐以冰凍啤酒。心想,這店的拉麵小吃等應該很地道吧!翻閱菜單,發現這裡供應的菜式果然與美麗華店有所不同。男友很快就決定點麵鼓拉麵加叉燒。想必是上次在美麗華店試了我那碗滋味無窮的麵鼓拉麵後,念念不忘吧!(話說下單時,侍應提醒男友麵鼓拉麵已有叉燒。但叉燒怪yulo很堅定的要再加叉燒!連侍應也忍不住在偷笑。) 嗜辣的我則打算試試這裡的辣肉拉麵。在侍應的推介下,我們還要了一客鰻魚天婦羅。小吃鰻魚天婦羅先上。剛炸好的天婦羅熱騰騰的,外層酥脆甘香、內裡的薄片鰻魚混著惹味的照燒汁,美味可口。緊接而來的有加了叉燒的麵鼓拉麵。老店的麵鼓湯並不如美麗華店那般濃郁。麵鼓份量少了,所以不會偏咸。可是,愛上了濃味麵鼓湯的我們,當然有點失望。因為老店的菜單不是所有菜式都有圖片,我原以為辣肉拉麵是清湯底的。侍應

因為老店的菜單不是所有菜式都有圖片,我原以為辣肉拉麵是清湯底的。侍應端來的卻是類似湯羹的拉麵。碗內的餸料有椰菜、雪菜、紅椒絲,及略韌的豬肉片。我先喝了一口湯,除了輕微的辣並沒有其他味道。男友試了湯卻覺得味道還不錯,只是這辣度會令他汗流浹背!我最後都灑了幼鹽調味。可幸的是拉麵仍然保持水準,彈牙爽口。

值得一讚的是這裡周到的服務,有位身穿紅恤衫像是經理的女士見我點辣肉拉麵,很細心的端來一杯凍茶。雖然這程度的辣,對我來說只是小意思。不過,我仍很欣賞她的細心,還問我們對鰻魚天婦羅的意見,擔心炸得不夠鬆脆呢!

雖然這裡的拉麵並不如我們所想的,但我還是會再去試試其他菜色。不竟試食一次就定案,對這間已有逾25年歷史的老店並不公平!
鰻魚天婦羅
麵鼓拉麵加叉燒
辣肉拉麵
2010-04-17
鰻魚天婦羅
2010-02-26 35 浏览
上兩個月先同老友來吃過,大叫好味,今晚帶食家來試下。呢座幸福中心其實都幾騎呢,0的電梯轉來轉去,中間又有一層無人既咩club酒吧,好似去左夜場咁,奇奇怪怪﹗10:00pm先來到,人客不多,我點了個野菜拉麵,而食家就要左個紫菜泡菜麵。估唔到個野菜拉麵個湯會係杰的,杰的程度等如變左汁,一向都唔鍾意食野有太多汁的,今次卻有點改觀。拉麵依舊是彈牙有嚼口,麵身有少少曲,掛上湯汁很好吃,因雜菜是清淡食物所以湯汁偏鹹,雜菜有菇、黃牙白及金針菜等,新鮮脆口。食家的泡菜麵也不錯,泡菜份量少就少左0的,不過夠辣亦惹味,叉燒呈粉紅色,肉味夠有脂香,紫菜掛在麵上味道清新,她說湯底清清地最好,吃得出食材的味道。還要一提這兒的麵底份量十足,我這個為食鬼吃一個麵已覺得大半飽,所以來呢度都係食完個麵先再點小食,免得眼闊肚窄浪費食物﹗最後食叫左條開邊燒花魚食,可惜魚一口已偏腥,肉質亦一夾便散,爛溶溶似的﹗吃了兩口她也放棄,說以後去麵鋪都係食番麵就算了﹗埋單$180有找,如只吃麵的話會更平。這兒的生啤6:00pm-8:30pm有happy hr,如早點來一定整番杯﹗一提的是這兒的空調有問題,天氣今天開始轉熱,14度變24
上兩個月先同老友來吃過,大叫好味,今晚帶食家來試下。

埋單$180有找,如只吃麵的話會更平。

一提的是這兒的空調有問題,天氣今天開始轉熱,14度變24度,我一路吃一路出汗,已問過店員可唔可以開大冷氣,佢地話已開到盡,如夏天三十度點算好呢?
廿五周年麵鋪
餐牌
叉燒殷紅好吃
  • 拉麵
2010-02-23 63 浏览
其實看過 蔡瀾 看過飲食男女 看過任何一個介紹過拉麵的節目 專欄報導 都會知道一碗拉麵 的靈魂是他的湯可是昨天晚上 我竟然在這裡喝了一碗加了水的豬骨湯拉麵 我很懷疑他們是換了廚子 因為在我的印象中 他們以前沒有這樣做過 我個人十分喜歡有個性的小店子 是因為我配服他們的堅持 但如果這點堅持做不到的話 ...我倒不如去味千 最少我喝的會是加了味精的湯而不是加水....雖然如此 我看到隔離枱的吉列xx 飯好像不錯 ...我會回來的.....但不是吃拉麵吧.....
都會知道一碗拉麵 的靈魂是他的湯
可是昨天晚上 我竟然在這裡喝了一碗加了水的豬骨湯拉麵
我個人十分喜歡有個性的小店子 是因為我配服他們的堅持
雖然如此 我看到隔離枱的吉列xx 飯好像不錯 ...
我會回來的.....
但不是吃拉麵吧.....

2010-02-22
2010-01-16 61 浏览
呢晚同老友happy hr完,本來都唔打算食野不過佢又話麵屋一平安有張coupon快過期,就去試下﹗一平安我只食過美麗華的一間,原來呢度都有一間,老友話呢間先係老店,真孤陋寡聞﹗成十點當然人不多,一坐低有coupon有beer送,仲要有兩隻溫泉蛋。beer是嘉士伯,講真頭先都飲得幾多,所以無咩飲﹔溫泉蛋味道雖未算很濃,蛋心質感卻很綿,如蛋味更濃的話那種留在牙縫中的甘香一定超正﹗來麵屋當然食麵,要了個招牌拉麵,豬骨湯底味道濃烈,充斥豬骨的鮮甜味,拉麵麵質彈牙有嚼勁,很不錯呢﹗配料方面有魷魚、大量椰菜等、肉片、蔥等,講真雖叫招牌不是什麼招牌貴價貨材料,不過由於個麵底同湯底做得好,整體食後感仍相當滿意。友人叫了個魚仔餅,餅底煙韌有麵粉香,上面是0的小魚仔、沙律汁及香蔥,配搭幾得意,我都不覺太腥,好食﹗串燒拼盤一客個人share,有冬菇、煙肉露筍卷、雞翼及尖椒,海鹽下得不算多,吃得出那食材的原味,不錯不錯﹗又話唔食又叫咁多野食,呢晚真係食大了,捧住個肚返屋企﹗

又話唔食又叫咁多野食,呢晚真係食大了,捧住個肚返屋企﹗
麵屋一平安
招牌拉麵
湯底麵底相當好
魚仔餅
串燒拼盤
  • 招牌拉麵,串燒拼盤
2010-01-05 27 浏览
周日7:00 pm仲有位,三人叫了御定食$88及麵定食$78,份量驚人,合共2碗麴、細猪腩飯、2串燒、餃子、沙律、前菜。以此價錢,味道可以,沒有驚喜,但真的很飽。服務也可以,不停加水。扣分是當我們就麵定食選擇豉油麵(另可選鹽湯及麵豉湯),也不提醒我們御定食只供豉油麵,令我們白白重復了2碗豉油麵結論是路經可一試,專登去便不必了。

結論是路經可一試,專登去便不必了。
2010-01-03
2009-10-24 51 浏览
位於幸福中心地庫的一間拉面館,星期五晚上7點人流都不多,我坐到差不多8點都未滿座~每次睇concert之前都一定會選擇一平安,貪佢好吃又唔洗排隊.講真,尖東呢邊真係冇乜好野食.前幾天去美麗華搵野食,我問人地間日本料理店起邊.佢都未聽清楚指住一平安喇.話d拉面好食.不過當日我已經book左另一間日本料理店咯!原來一平安食拉面咁出名架?我反而欣賞其他小吃!今日一家四口又係為了concert選擇此地,是日晚餐:- 叉燒拉面>> 小妹預先send定sms點既.有幾好食真係得佢同老豆先知喇.總之就連個湯都飲埋啦! 炸雞軟骨>> 上一次黎我又冇點清楚店員又冇問清楚,俾左枝串燒雞軟骨我.今次我指明係一碟碟上果種.好味!我嫌少左d囉. 鰻魚飯>> 一平安既set都幾多choice,大部分都有salad跟.但係鰻魚飯就冇喇,跟個面豉湯.但當你食到鰻魚果種肥美,兩塊都超大件的話,冇左salad都覺得係值得既~ 燒魷魚>> 又係小妹指定菜.成隻上,加上燒汁,又熱辣辣好好食1 木魚飯團>> 以上4味菜起唔洗15分中已幾乎食清光,經

今日一家四口又係為了concert選擇此地,是日晚餐:-
木魚飯團>> 以上4味菜起唔洗15分中已幾乎食清光,經考慮後決定點多件飯團頂肚.起老闆娘(我懷疑係)既推薦下,又多得阿媽加多幾句好好好.要左件木魚饀既.其實大家有所不知,木魚餡多數係起我日本留學時窮到隆果陣先會買,所以一上碟,就覺得自己好...可...憐...
味道冇乜特別,下次唔會再叫!

我聽過d朋友講總店係最唔好食既,但亦都有朋友話總點係最好食,尤其拉面.我有又聽過話d staff只會對日本人有禮貌.其實當日local居多,而且阿媽經常幫襯連d店員都誌得佢,所以對我地冇乜野卦~
2009-10-23
2009-10-18 34 浏览
貼在門口的剪報大字:隱世日店.確是幾隱世,閒日八半前,店面必有位--位於負兩層地庫,多家裝潢更注目的日式餐館之下.店面也不大,侍應也不像其他分店(連鎖?)經營的多是年輕人,活像家庭式經營的居酒屋,播著日台節目,擺滿清酒--老店+人情味.由於可食力不高,點了一個定食+友人強烈推薦的日式燒餅.先送上的是定食:薑汁豬肉飯.說實話嚐不到甚麼薑味,洋蔥味則較重.肥瘦豬肉,但芡汁調配得不到位,吃不出滋叶,飯也只是溫熱......難怪一盆定食那麼快就能上台.日式燒餅姍姍來遲,侍應提醒我們要小心熱.只見木魚一動動,我已按奈不了心急.一嚐,驚為天人!比起坊間的燒餅,這店的燒餅較薄身.用的是幼木魚,剛好撒滿一層.麵粉的份量和野菜配合得很好,不會吃粉多於吃菜.餅亦不會太油膩,燒汁也不會太多而讓人生吃醬餅的感覺--用恰到好處來概括,讚!(結果,我吃至出汗==||)有下一次的話,會去試一試拉麵.蛋包飯,還有必食:燒餅!
貼在門口的剪報大字:隱世日店.

由於可食力不高,點了一個定食+友人強烈推薦的日式燒餅.

有下一次的話,會去試一試拉麵.蛋包飯,還有必食:燒餅!
日式燒餅
日式燒餅
2009-07-17 19 浏览
食過好多次, 今次因為試左新野所以上黎講俾大家知新野 => 中華冷麵 $6X, 貴左D, 份量亦唔算多冷麵非常夠凍& 彈牙, 加埋少少醋味O既芝麻醬, 咁熱天時食, 超正~~另外仲食左酒蒸蜆& 鐡板炒麵** 見其他食評都有話服務差, 但我去過好幾次都覺得OK, 加水會自動自覺, 問有關餐牌o既野都會講得幾詳細 (佢果D 東京拉麵/長崎拉麵/廣東拉麵, 真係要問佢地至知係乜)
食過好多次, 今次因為試左新野所以上黎講俾大家知

新野 => 中華冷麵 $6X, 貴左D, 份量亦唔算多

另外仲食左酒蒸蜆& 鐡板炒麵