2007-09-27 27 浏览
入到去坐低見到個價錢已經愕然,不過諗住貴價一定有佢0既原因,但係當碗麵擺0係面前0既時候真係冇0野好講,竟然細碗成咁。或者我唔係食家,唔太分到廿五蚊碗0既麵同其他十幾蚊甚至十蚊0既麵有咩分別,但係都冇理由少到咁0卦。假如我會再去食0既話,我諗要食0左飯先。
2007-09-21 31 浏览
又貴又細碗D雲吞細粒到可以一口食晒個碗細到似個杯雲吞又唔係特別好味真係可以話街邊$10 碗既雲吞面仲好味過佢!!
又貴又細碗
D雲吞細粒到可以一口食晒
個碗細到似個杯
雲吞又唔係特別好味

真係可以話街邊$10 碗既雲吞面仲好味過佢!!
2007-09-07 23 浏览
到醫院檢查完,巳是三時半, 未食中午飯,路經這裏,第一次進來,order咗牛根雲吞麵,當碗麵送到面前時,心想"咁細碗既", 用快子夾起D麵,只得一"住",少得過份, 有5件牛根(每件一隻母子size左右), 另4粒超細雲吞,雲吞和牛根味道好普通,唔明点解要$38咁貴!
2007-07-28 4 浏览
如果想'食飯', 意指一頓飯, 點都唔好去呢間, 佢ge 雲吞面我相信係全港首屈一指地咁'細', 未食(見)過咁細ge 雲吞面. 得個一個飯碗ge面同四粒有如波子大細ge 雲吞, 仲要二十五大元(餐廳外有個餐牌, 但冇價錢) 以後一定唔會再去. 如非減肥, 找開胃小食,或是兒童餐之類, 千萬不要去呢一間
如果想'食飯', 意指一頓飯, 點都唔好去呢間,

2007-06-19 17 浏览
有人話佢0既雲吞麵之所以咁細碗,係為了避免麵在客人食完之前被湯浸至變質,但我0既牛腩河未食之前河粉已經碎曬,點解河粉無品質0既保證?我亦有叫雲吞麵,可能因為雲吞裡面無肉,得隻蝦,所以我唔係咁該中意,也覺得只係幾彈牙,味道無咩特別。但牛腩河的牛腩就太韌!係咪煮牛腩河的師父同雲吞麵的師父係兩個人阿?點解差咁遠??????

2007-04-02
今日同我個fd去左麥奀記入到去一坐低望到個價$已經O哂咀...三十八蚊碗雙拼麵...廿五蚊碗雲吞麵...不過坐jor落黎,是但la...就叫最"平"ge雲吞麵點知...碗麵細到...仲細過d糖水碗...d麵我個fd話一口可以食得哂粒雲吞仲好似粒珍寶珠咁大講真,又唔係好食過人,衛生又麻麻(好多蚊)唔夠5分鐘食完埋單,咁就廿五蚊....正!!!!返到屋企仲要食多個杯麵...
今日同我個fd去左麥奀記
入到去一坐低望到個價$已經O哂咀...
三十八蚊碗雙拼麵...廿五蚊碗雲吞麵...
不過坐jor落黎,是但la...就叫最"平"ge雲吞麵
點知...碗麵細到...仲細過d糖水碗...
d麵我個fd話一口可以食得哂
粒雲吞仲好似粒珍寶珠咁大
講真,又唔係好食過人,衛生又麻麻(好多蚊)
唔夠5分鐘食完埋單,咁就廿五蚊....正!!!!
返到屋企仲要食多個杯麵...

2007-03-14 11 浏览
前幾個禮拜一個人行銅鑼灣,行到肚餓,經過文輝,勁多人,冇食到,想去食(麥記),唔知點解去咗(麥奀記),橫掂入咗去,是但啦!眼見格離枱果碗雲吞麵細碗到嚇死人,唔知以為小童餐,再睇吓個MENU....嘩! 25 蚊碗,short咗呀,當時真係想起身走人,不過又覺新年流流費事比人咀咒(因為當時係初七)當係破財消消災,可能幾好食呢?個麵嚟到雲吞得個三粒,個味麻麻又冇口感,D麵又唔弹牙個味都係麻麻,真係是但入間粉麵店都好食個佢,攪到真係要走過去(麥記)食多個魚柳包餐先得,咁嘅嘢,咁嘅份量,收咁嘅價錢!!!唔怪得之文輝日日咁多客,你哋就日日空城計啦!!!!!!!!!
2007-02-08 5 浏览
雲吞麵$25超細碗, 就算係女仔都可以一啖食得晒d 麵!雲吞有5粒, size係平時食開三分一左右!講到味道就幾好, 湯底似乎無咩味精, 雲吞麵好有口感,無鹼水味, 雲吞, 好新鮮好好味, 用料的確係幾好, 食完唔會覺口渴.仲有d辣椒醬, 都唔錯幾正wo!芥蘭$18又係貴d lor, 但都算大碟, 同埋應該有人揀過, 靚先會上碟, 品質就唔錯啦!雖然係老字號, 但真係太細又太貴啦!
雲吞麵$25
超細碗, 就算係女仔都可以一啖食得晒d 麵!
雲吞有5粒, size係平時食開三分一左右!

芥蘭$18

雖然係老字號, 但真係太細又太貴啦!
2006-11-12 14 浏览
見大大隻字雲吞麵世家即管整碗試吓 !嘩個碗細過BB仔飯碗! 四粒雲吞裹面得粒虾完全無味! $25蚊碗! 湯=味精+糖! 想飲可樂嘩12蚊CAN ! 錢笨唔係咁賺!以後咪使旨意再幫襯!
以後咪使旨意再幫襯!
2006-11-10 14 浏览
果時好肚餓, 四圍都冇位食野, 係得呢間冇人, 跟住就揀左呢間................ 又貴又細碗.... 仲要冇乜咁特別..... 呢個份量我建議佢出5蚊好過........以後我都唔會再去
2006-10-04 20 浏览
見近來的食評都說這店很貴,本人也覺得廿五元一碗超細的雲吞麵不可以說便宜.雲吞麵本來只是一種小道的小食,不能登大雅之堂,本人兒時在香港,當夜深時,街上便傳來雲吞麵小販,一邊毃著竹梆,一邊叫賣,那時的樓宇最高只得四層,從家中的露台落柯打,小販收到一定數目的柯打便回去担挑處煮雲吞和麵,用茶壺裝湯便逐碗逐家逐戶送上.每碗只售兩毫子.麥奀記,麥文記,都是池記的後人,都是這樣出身的.基於他們對雲吞的泡製和維持麵質和湯的研究和品質的堅持,一直要細碗,以免麵給浸淋,食到尾時便和開始時不一樣的爽口.請看全港的麵店,作風如是的有多少間?聞說名伶新馬師曾拍片時便一定要工作人員每晚遠遠由鑽石山的片場渡海至灣仔的池記大排檔買雲吞麵作宵夜,且非此不可,否則罷拍,要想當時並無過海隧道,要搭渡輪,費時失事,交通費和人工貴過麵,而他郤樂此不疲,閒時更自己駕車前住,可想他對好雲吞麵的執著.在下的意見:如想飽肚,去十元店,要食好的和傳統的雲吞麵,不作他想.
It soup very sweet as well rich wonton shrimp fresh as well bounce bite size perfect but my friend may I tell noodle goodest bcos it bounce till the end as well there favour inside noodle when between teeth feel goodest!There many person who only try $10 noodle will not un why it good in my mind if they not un they must not say it not good bcos it show they are ignorance!

2006-09-30 7 浏览
一早知le 間野出名貴、細果然. . . . .雲吞麵$ 25 , 吹到行, 又話跟咩傳統好簡單一句, 味道一般, 湯中上可以不去
一早知le 間野出名貴、細
果然. . . . .

雲吞麵$ 25 , 吹到行, 又話跟咩傳統

好簡單一句, 味道一般, 湯中上
可以不去
2006-07-20 11 浏览
之前係到食過野..但唔記得比食評..而家比返都一樣..因為記憶猶新..>口<!!!個日同男朋友趕住睇戲..但又未食野決定搵下啦..去到呢間野..門口貼哂d野好似好正咁..又好多人..所以我地決定入去..咁就衰左啦..一入去見到d價錢..嚇死人..雲吞麵成差唔多30幾蚊碗...其他仲貴..=口=!!咁而為好大碗好正先咁貴啦,,所以我要了碗雲吞麵而男朋友要左牛腩麵..一黎到呆左囉,,,個碗細到呀離譜..d麵勁少囉..不過好彩d雲吞幾好食既,,不過其他就麻麻囉..我算係細食..但食完有好似無食過咁既感覺囉..下次一定唔會再去...搵笨
之前係到食過野..但唔記得比食評..
而家比返都一樣..因為記憶猶新..>口<!!!

個日同男朋友趕住睇戲..但又未食野
決定搵下啦..去到呢間野..門口貼哂d野
好似好正咁..又好多人..
所以我地決定入去..

咁就衰左啦..
一入去見到d價錢..嚇死人..
雲吞麵成差唔多30幾蚊碗...
其他仲貴..=口=!!
咁而為好大碗好正先咁貴啦,,
所以我要了碗雲吞麵而男朋友要左牛腩麵..

一黎到呆左囉,,,個碗細到呀離譜..
d麵勁少囉..不過好彩d雲吞幾好食既,,
不過其他就麻麻囉..
我算係細食..但食完有好似無食過咁既感覺囉..

下次一定唔會再去...搵笨
(非会员)
據稱此店的面十分出名,便去試o下,但十分失望!!!!我前兩天到此店舖吃牛腩面,沒想過份量少成咁!!!!味道又不是很突出,覺得十分不抵!!!!以後肯定不會再去吃!!!!!
據稱此店的面十分出名,便去試o下,但十分失望!!!!

我前兩天到此店舖吃牛腩面,沒想過份量少成咁!!!!