2006-02-10
經過這店, 又鬼甘肚餓. 入左黎食麵既然話自己係雲吞世家, 當然要試雲吞麵不過貪心既我想試埋牛腩終於叫左雲吞牛腩麵+ 芥蘭(呢度淨得芥蘭無其他)一上檯, 感覺係--> 碗麵好細食落口, 是另外一種感覺麵是爽的, 湯好有味道. 牛腩好稔, 雲吞好特別或許應該用一般既雲吞麵比較來突出呢度既特別一般既雲吞麵, 通常係大大碗, 幾粒大雲吞係底大碗當然覺得抵食,但無論食得多快, 當食到最後幾口, 麵總是因浸湯太耐而變得太稔. 無論多好食, 總是覺得有點遺憾呢度雲吞麵細碗, 不單保持傳統, 而係保持成碗麵既質素. 由第一口, 到最後一口, 都係上檯時既味道. 唔會話因太大碗, 食得耐, 令到D 麵浸到稔晒再說雲吞, 這是我第一次食無豬肉既雲吞食落口, 蝦唔算大隻, 但係爽既, 和湯一起食落口, 實在是另一種感覺. 本來唔明點解無蝦, 但看過samurai既講解, 又明白了這個道理. 原來是蝦和豬肉的煮熟時間不同, 所以唔落豬肉唔回應響蝦的質感. 最難得係飲完D 湯唔會覺得口渴再說牛腩, 反而是成碗麵的大配角. 雖然好稔, 但唔係話非常好食, 可以講我食過更好的另外叫既芥蘭, 煮得剛剛好.
既然話自己係雲吞世家, 當然要試雲吞麵
不過貪心既我想試埋牛腩
終於叫左雲吞牛腩麵+ 芥蘭(呢度淨得芥蘭無其他)
一上檯, 感覺係--> 碗麵好細
食落口, 是另外一種感覺
麵是爽的, 湯好有味道. 牛腩好稔, 雲吞好特別
或許應該用一般既雲吞麵比較來突出呢度既特別
一般既雲吞麵, 通常係大大碗, 幾粒大雲吞係底
呢度雲吞麵細碗, 不單保持傳統, 而係保持成碗麵既
再說雲吞, 這是我第一次食無豬肉既雲吞
另外叫既芥蘭, 煮得剛剛好. 本人好怕煮得唔係好熟既芥蘭會有小小硬的感覺, 這裡煮的, 0岩我口味
如果要用份量來評分, 實在對這店唔公平. 這裡比較重質﹐如果各下要分量夠既話, 就唔好入呢度食啦
如果你想食一碗有質素既雲吞麵﹐你應該要試試這店