2009-10-04 55 浏览
成半年無去鹿鳴春,今個中秋一家人再去呢間菜館,不過可能人多,水準好像下降了。我地訂個 $2880套餐,宮保蝦仁改清炒蝦仁,大拼盤不過不失賽螃蟹非常好吃雞鮑翅比以前更清更好味填鴨保持水準蜜汁火腿,炒蝦仁普通扒雙蔬差到死人,一pat pat,睇見唔想食鐵板鰣魚,D汁酸酸地,凍比熱好味好多加個燒羊扒,OK淋,單尾拔絲蘋果加大,好掂!埋單約$3600,老店本色,衰極有限不過整體真係差過以前!我有嚴重味精敏感,食完面無痛就知味精不多一提:個服務員小姐非常盡責有禮,值得一讚!

我地訂個 $2880套餐,宮保蝦仁改清炒蝦仁,
大拼盤不過不失

賽螃蟹非常好吃
雞鮑翅比以前更清更好味

填鴨保持水準

蜜汁火腿,炒蝦仁普通
扒雙蔬差到死人,一pat pat,睇見唔想食

鐵板鰣魚,D汁酸酸地,凍比熱好味好多

加個燒羊扒,OK淋,單尾拔絲蘋果加大,好掂!

埋單約$3600,老店本色,衰極有限
不過整體真係差過以前!
我有嚴重味精敏感,食完面無痛就知味精不多

一提:個服務員小姐非常盡責有禮,值得一讚!

我們兩個月前預定的菜單
賽螃蟹水準保持
鰣魚凍好好味
拔絲蘋果正
2009-09-20 35 浏览
小時候成日會去 Spring Deer 度食野. 最中意佢既雞包翅. 個翅當然好味, 但其實最中意既係佢既包! 個雞包翅真係跟包架! 個包係好大個, 烤出來的. 好實心. 小時候就係最中意個包 =9. 不過今次再去鹿鳴春真係今非昔比. d老火計態度差都算喇, d 食物都無以前好. 個翅仲算okay, 但個包同以前唔同左好多! 一, 好像細左好多 (定係我大左?). 二, 咬落去一d都唔覺得好味, very dry too. 我係一個好中意食包既人, 乜包都中意食, 但依個真係好唔想再食. 個賽螃蟹都食得下, 但無左蛋黃好像 missing something 咁. 同埋醋落得唔夠, 唔香. 甜品有我喜愛既高力豆沙 … 但, 咁hard 既? 一d都唔鬆. 入面既豆沙都唔係好掂. 唉, 真係開始對d老字號無咩信心了.未食過既朋友又或想食唔算太expensive既雞包翅 ($68x 食六個人左右) 都可以去試試既.

2009-09-17
2009-09-14 104 浏览
早兩個月才來過吃京菜,以我的性格,理應不會這麼快便重臨一間食肆,但是次的飯局是由草草發起,加上有惡男協助打點菜色,找不到任何原因不到場支持和學習。是晚涼菜加熱菜連甜品一共有十五道菜色,相當豐富,當中不乏經典菜色,要有很大面子的人士才能預訂,非一般平民百姓能輕易吃到。點菜不用操心,先吃著餐前小吃及食友帶來的美點,小吃仍舊是酸菜和花生,前者酸度剛好,是最佳的開胃菜;後者軟熟帶麻油香,吃不停口。涼菜幾款,打頭陣的是燻素鵝,千層腐皮包裹著紅蘿蔔絲,腐肉軟熟不黏牙,且滲出燻香,蘿蔔絲既爽脆,又能增加層次感,水準甚高;海哲亦做得錯,爽口不韌,又入味,加點芥辣又是另一番風味。雞皮粉皮又是我喜歡吃的一味,嫩口的雞絲、爽滑的粉皮、爽脆的青瓜絲,配上很香的芝麻醬,是絕佳的配搭;再者是燻蹄,不算厚身,肉質卻稍稍實了一點,然而醮上蒜泥和醬汁,也不是太差的。熱菜上場,先來的是爆管廷,管廷即黃喉,係豬既氣管。本身是無味的,只是爽口,所以以前大多是在毛血旺中吃到。而這裡的做法,以鹽爆方式引出味道,既保持了黃喉的爽脆,亦不失滑溜的質感,是聰明的方法,伴著香口的菜吃又是一道美味的菜。另一道要預訂的名菜是酒糟鴨肝,甘香的

另一道要預訂的名菜是酒糟鴨肝,甘香的鴨肝,不會很散,質感煙韌對辦,再滲入香甜的紹興酒糟,入味到不得了。話之佢膽固醇超標,快快手吃幾件才算。

還有豪華的雞燉翅,在我個人而言,不太喜歡吃翅,不論牙揀翅還是海虎翅,也得不到我的歡心,素來只會喝個湯。而這裡的湯,煲得又濃又鮮,甚至杰得有點黏口的,很是不錯,而那些翅就循例吃了些少。伴翅的那個包,外皮仍算脆,但不甚鬆軟,我還是不吃太多了。

每次都是吃京燒羊肉,而燒元蹄,還是第一次吃。外層乾身香脆,但不會是硬柴柴的,肉質是嫩滑鬆化,相當可口。只是實在太漏,不能多吃。

吃罷香口的元蹄,來一味清清地的津白火腿中和一下。其實幾鍾意這個菜,津白清甜又爽口,金華火腿又充斥著咸香,亦不過硬,也很好。

來到鹿記,主角始終離不開填鴨。師傅在大家面前將填鴨起片時,眾人那著相機對住師傅/鴨狂影,見慣大場面的師傅也當然沒有手震,只是鄰檯的客人全部都望晒過來。餅皮偏厚身,但仍有酥香,填鴨肥美,肉嫩有汁,鴨皮香脆,夾著香口的京蔥和爽脆的青瓜條吃,頂呱呱,我也吃了三件。

很豐富的咸食在此完結,又輪到甜魔表演時間,是晚也來了四款甜品。第一款是高力豆沙,亦是最失色的。主要是皮太厚,餡料太少,比例是異常的不對勁,吃過便算;拔絲蘋果,拔絲的效果做得幾好,不黏牙,蘋果爽脆,甜度適中,不錯不錯。

是次的蒸八寶飯是我見過最漂亮的。吃落是煙煙韌韌,很甜,這個八寶飯好睇多於好吃。

最後的糖水是合桃露加湯丸,誠然,這糖水缺乏合桃香,亦不滑,反而湯丸更好。煙韌的外皮,香香的餡料,再飽也可以吃幾粒。

正如Sunny所言,是晚出席的都是城中名人,小弟很榮幸被邀請參與是次飯聚,實在獲益良多,在此再次感謝草草和惡男的精心安排,也期待著下一次的聚頭。
燻素鵝
配料齊備
填鴨
八寶飯
2009-09-11 212 浏览
由婚前期盼至今,絕對稱得上是期待已久的一局,用來作我的二千篇食評吧!  由惠州婚宴回歸(註1),身心俱疲也都算了,更慘是大陸菜式肥膩不堪,內地親戚又過於熱情好客,可知肚超滿腸爆肥的兩個人,要吃保濟丸打底,才有命來參加飯局!然而,我絕對沒有後悔來參與此局,因是夜菜式很有水準,飽滯如我也吃得甚開懷: 首先介紹涼菜部分。說是四小碟,其實份量也不小,先後共有肥瘦合宜的美味燻蹄;粗身又彈牙的海蜇;燻素鵝也濕潤軟熟,略帶煙香挺吸引;只有雞絲粉皮較為多水,較為失色。 托惡男出手,預訂到幾味特色小菜,主菜部分十分豐富:先講蔥爆管庭,單憑菜名及賣相,萬萬估不到這原是豬氣管來的!首次品嚐此味,並無一絲異味,口感爽滑有勁,加上香蔥蒜片的調味,是意想不到的討好,得到大家一致的讚賞。素仰糟蒸鴨肝大名已久,此夜終得一嚐,其醬汁果然是精彩無比!酒糟酒味已揮發,留底卻是極動人甜香,實在應該將醬汁打包的;至於較嚡的鴨肝,其實只是配角而已。而太公在眾人鼓勵下,獻出她的第一次,又是難忘的小插曲。接著的砂鍋雞煲翅又是非讚不可,淡奶黃的翅湯上浮著一層薄薄湯衣,味道是難以形容的濃和鮮,魚翅亦足料且彈牙,絕對是超水準之作;但伴吃那

首先介紹
涼菜
部分。說是四小碟,其實份量也不小,先後共有肥瘦合宜的美味燻蹄;粗身又彈牙的海蜇燻素鵝也濕潤軟熟,略帶煙香挺吸引;只有雞絲粉皮較為多水,較為失色。

托惡男出手,預訂到幾味特色小菜,
主菜
部分十分豐富:先講蔥爆管庭,單憑菜名及賣相,萬萬估不到這原是豬氣管來的!首次品嚐此味,並無一絲異味,口感爽滑有勁,加上香蔥蒜片的調味,是意想不到的討好,得到大家一致的讚賞。素仰糟蒸鴨肝大名已久,此夜終得一嚐,其醬汁果然是精彩無比!酒糟酒味已揮發,留底卻是極動人甜香,實在應該將醬汁打包的;至於較嚡的鴨肝,其實只是配角而已。而太公在眾人鼓勵下,獻出她的第一次,又是難忘的小插曲。接著的砂鍋雞煲又是非讚不可,淡奶黃的翅湯上浮著一層薄薄湯衣,味道是難以形容的濃和鮮,魚翅亦足料且彈牙,絕對是超水準之作;但伴吃那彈硬邦邦的大饅頭,就真的令人不敢恭維,早年嘗過的食友說是退步了,總之不會再是推介。以為可得嚐老酒家的京燒羊肉,原來是晚點的是鍋燒元蹄,初時是有點失落,但原來燒元蹄鬆化甘香的滋味又是一絕,尤其豐腴軟熟豬皮燒至半軟帶脆,入口盡是細滑脂香,飽滯的我也忍不住吞下三數件,吃剩的老公更全數打包走!配菜的腿茸津白清甜中帶咸香,不錯的,不過我只吃得很少,選擇留肚給姍姍來遲的主角---北京填鴨。可能星期天多人關係,是晚上菜較慢,主角也是催了好幾次才上場,不過經驗老到的侍者懂得口頭派糖:「等多陣,師傅燒隻靚鴨給你們!」
憑眼見,我們的燒鴨金黃又飽滿,確是挺吸引的;負責師傅也見慣大場面,懶理身邊十多部相機,氣定神閒、手起刀落,很快就切起兩碟鴨片就此上檯。正如jj所言,火候極佳的鴨皮很有光澤,鴨肉更是香又嫩,但肥膏與油分都不少;放於較厚身的麵片中同吃,肥油會得噴射而出!然而,此處的烤鴨還是美味的,加上有水準的京蔥及甜醬油,也懶理肥不肥吞了三數件,嘻!

在場過半數為甜魔,主菜後的
甜品
環節也甚豐富,基本是傾盡了鹿鳴春所有的甜品款式:先來的高力豆沙稍嫌未夠鬆香,所用砂糖亦不夠幼細,如改用糖霜會較好。拔絲蘋果香脆爽口,甜酸度又平衡,做得不錯的,但得知缺了過雪碧冷河一環,總覺得若有所失;蒸八寶飯是香港很少吃到的口味,軟糯的糯米加上色彩繽紛又甜膩的配料,並加大量甜糖漿,對非甜魔而言是項重量級的挑戰,我自己就幾喜歡,還把老公那份也吃清光了,哈!
三個甜品後,店方還額外送上合桃露,甜魔們簡直拍爛手掌了!合桃露質感不俗,就是不夠甜也不香,但內藏幾流心又香甜的芝麻湯圓,又逗得甜魔們樂開懷,是個非常滿足又圓滿的結尾。

吃到不錯的一頓飯,更重要是重見很多熟悉的可愛臉孔,談得非常高興,是百分百樂在其中的一夜。再次多謝草草及惡男的安排,並期望以後更多的開心聚會!

註1 - facebook已有詳細介紹,感興趣的可到:www.facebook.com/album.php?aid=103175&id=625718234
又是這句:希望有機會,有時間寫旅記啦!
涼菜四小碟
鍋燒元蹄
北京填鴨
  • 芝麻湯圓
2009-09-10 22 浏览
sep 06, 09, 12人嚟dinner,叫咗 : 1) 雞絲粉皮-正常 2) 海蜇-彈彈的,很粗1條 3) 京式醬蹄 4) 素鵝-不是油炸的做法-可以 5) 蔥爆管廷-呢個喺我全餐最欣賞嘅菜-落足芫茜,蔥絲,蒜片,好香口-豬氣管就炒得好爽口-其實豬氣管無咩味,但調教嘅鹹味恰到好處-真喺忍唔住挾完又挾-呢味菜,我唔喺食過好多次,但呢個喺我食過最好味嘅 6) 糟蒸鴨肝-大部份都蒸得老咗少少-但最出色個人覺得喺個汁,好香濃嘅酒香味,又惹味,真喺全碟嘅精華所在 7) 砂鍋雞燉翅-個湯好濃味,不會過鹹-翅亦好大"梳"-但個大饅頭,食友就話退步咗好多,宜家又乾又唔鬆,聽到咁,所以我都無試到喇 8) 窩燒元蹄-慣性叫有醬汁嘅紅燒做法-食友今次叫了窩燒,個皮好鬆脆呀~~~ 9) 腿茸津白-清甜 10) 北京烤鴨-燒得好有光澤-但真喺好飽啦,所以只能食咗1塊啫,揀咗多肉少膏嚟食 11) 高力豆沙 -開始進入甜品時間-可以鬆多1d就會好味好多 12) 拔絲蘋果 -外皮緊包住蘋果,但可以脆口d就更佳 13) 蒸8寶飯 -排得好靚呀,好鮮艷奪目-有紅豆蓉,蓮子,紅綠車厘子,紅棗-個人對8寶飯1般,但裡
sep 06, 09, 12人嚟dinner,叫咗 :

-不是油炸的做法
-可以

5) 蔥爆管廷
-呢個喺我全餐最欣賞嘅菜
-落足芫茜,蔥絲,蒜片,好香口
-豬氣管就炒得好爽口
-其實豬氣管無咩味,但調教嘅鹹味恰到好處
-真喺忍唔住挾完又挾
-呢味菜,我唔喺食過好多次,但呢個喺我食過最好味嘅

6) 糟蒸鴨肝
-大部份都蒸得老咗少少

7) 砂鍋雞燉翅
-個湯好濃味,不會過鹹
-翅亦好大"梳"

8) 窩燒元蹄
-慣性叫有醬汁嘅紅燒做法
-食友今次叫了窩燒,個皮好鬆脆呀~~~

9) 腿茸津白

11) 高力豆沙
-開始進入甜品時間
-可以鬆多1d就會好味好多

12) 拔絲蘋果
-外皮緊包住蘋果,但可以脆口d就更佳

13) 蒸8寶飯
-排得好靚呀,好鮮艷奪目
-有紅豆蓉,蓮子,紅綠車厘子,紅棗
-個人對8寶飯1般,但裡面嘅糯米腍腍的,幸好連埋個糖水底1齊食,都唔會好甜,只喺清甜而已
-食友還是喜歡煎嘅做法

14) 合桃糊湯丸
-合桃糊唔太甜,就食到有股少"旱"味,所以麻麻
-個芝麻湯丸就好吃

* 都好耐無同呢班食友1齊開餐,亦認識了2位新朋友..........談得很開心嘅1夜
2009-09-06
一位对饮食很有研究的朋友想来鹿鳴春试试那独特的山东大包很久了,但山东大包一客十个,每个足有2个一般菜肉包的分量! 星期日中午终于找够人一起来。叫了不少食评推荐的烤羊肉,猪肝等,回锅肉,最后是山东大包。羊肉烤的皮颇脆,但里面教干,膻味较重;猪肝很软,但不够热,加上整盘血水,越吃越腥;回锅肉的酱竟然是红色的,很怪的甜位。 最令人失望的是期待已久的山东大包。里面包的是非常一般的粉丝猪肉白菜,味道很淡,吃了半个旧持不下了,剩了超过一半。我们1:30pm到达,吃到2:30pm酒楼竟然开始收拾,准备收档。我们还在就餐,竟然灯也关了,好像摆明要赶我们走似的!伙计大部分年龄较大,服务态度爱理不理。这是几年在香港中式酒楼吃过的最差的一餐。绝不会再来。

这是几年在香港中式酒楼吃过的最差的一餐。绝不会再来。
1930六個女仔嚟~~ book左枱所以係咁入請見諒我朋友叫完餸我先到, 所以唔知啲菜名食物:一食填鴨: 油多, 面粉皮厚, 完全遮左啲鴨味! 菜: 菜本身ok, 但上面啲肉真係咸到你..羊: 想像下牛腩有陣騷味就係炸xxx骨: 完全冇味!! 點左其他醬都唔覺有好食到 (應該話有味)!菝絲蘋果: 等得最耐(三, 四個字)果然好食啲, 不過係塊皮好食, 但蘋果本身啲味唔match, 好怪環境:窄, 嘈!! 服務:唔知係咪因為老字號, 個男經理講野同啲街市叔叔冇分別... 大大聲, 冇禮貌...Service我地個阿姐執野好快手, 幫我地將本身兩碟既填鴨mix埋一碟, 見我地差唔多食哂又換新既碟俾我地.....講好聽未快手囉, 講難聽未好似想你早啲走... 收野唔洗咁快架喎, 我地又唔係點得多野, 仲要收埋我友人個辣醬... 填鴨淨返兩件又叫我地食埋佢, 我點左醬就即收個醬, 你唔俾我再點架..? 張枱明明冇哂野, 淨羊mix炸xxx骨碟好細既野都要收???我明收碟係你責任, 但你係過快囉唔該!!Black list
1930六個女仔嚟~~ book左枱所以係咁入
請見諒我朋友叫完餸我先到, 所以唔知啲菜名

食物:
一食填鴨: 油多, 面粉皮厚, 完全遮左啲鴨味!
菜: 菜本身ok, 但上面啲肉真係咸到你..
羊: 想像下牛腩有陣騷味就係

環境:
窄, 嘈!!

服務:
我明收碟係你責任, 但你係過快囉唔該!!

Black list
菜上面啲肉咸到你...
冇味!
填鴨配料
2009-08-25
庆祝纪念
生日
填鴨配料
(非会员)
2009-08-27 12 浏览
今晚有朋由遠方來, 緊係同屋企人一齊出去食餐好野開心下啦, 9點上到鹿鳴春, 之前有好多次屋企既飯局都係呢度食, 開頭食都OK既....味道冇乜點變, 水準都仲係度, 但係唔知點解D菜越上越快, 好似好想快D收工咁喎, 食到我"質"落個肚都都"質唔切! 仲要我地岩岩上完片皮鴨!!都未食完就上左個甜品高麗豆沙, 嘩....大佬呀.....我主菜都未食完你同我上甜品???跟住個樓面呀姐又係咁係我個頭左右邊係咁收杯呀收呢樣收果樣.....仲要唔小心撞到我個頭tim....都算啦.....之後食食下都無啦啦熄燈, 我地問佢點解會熄燈個樓面叔叔又黑我地面, 咩意思先...我地黎請朋友食飯, 你又要上菜上得咁鬼快, 搞到我幾醜呀, 請人食飯都好似好趕咁, 我地大大話話都黎過好多次....次次都叫好多野, 又帶紅酒黎, 今日居然咁樣趕我地走, 佢地熄我燈果陣先十點幾, 但係明明佢就開到十一點先關門既, 下次都應該唔會再黎喇, 我地俾咁多錢出黎食飯唔多唔小都想要有D好D既服務, 估唔到又上菜急~又熄我地燈~ 下次都係去過第度算
今晚有朋由遠方來, 緊係同屋企人一齊出去食餐好野開心下啦
, 9點上到鹿鳴春
, 之前有好多次屋企既飯局都係呢度食
, 開頭食都OK既.
2009-08-26
2009-08-25 9 浏览
第一次食鹿鳴春竟然係去買外賣6點幾打去問有無得買外賣, 有個男士接電話有禮地回答可以外賣, 仲問我幾點到, 得佢地師傅可以好好準備因為怕鴨燒得耐而乾, 又怕太早拎起會凍...窩心既服務...!!8點準時去到...剛接電話既部長招呼我再加單叫多一個津白同賽螃蟹..部長介紹火腿津白, 一於照佢意思去...部長為免我企仲請我係留座張台俾我坐...仲倒埋茶俾我添!!之後廚師就推左隻鴨出黎...另一個部長就叫左我去睇...同我講: 小姐睇睇你隻鴨...haha跟住等左陣, 鴨攪點部長仲俾埋個鴨"學"俾我...之後另外兩個送同飯都攪點...三大袋呀!!部長好好, 搵繩幫我紮好d袋又怕我拎唔到,係都要送我...兩個部長服侍一個"令妹"真係唔好意思..見住全場爆滿...仲有好多外國人添!!有個仲話好好食添呀!!不過佢地將d片皮鴨就咁食...唔會用d薄餅包住黎食!!可能佢地食唔慣啦!!講番食物...片皮鴨...熱熱的, 新鮮!!返到屋企仲熱架!!津白都好好食...好入味!!好淋!!賽螃蟹都好香, 好滑!!正!!整體黎講...好食!!
第一次食鹿鳴春竟然係去買外賣
6點幾打去問有無得買外賣, 有個男士接電話
因為怕鴨燒得耐而乾, 又怕太早拎起會凍...
窩心既服務...!!

8點準時去到...
剛接電話既部長招呼我
再加單叫多一個津白同賽螃蟹..
部長介紹火腿津白, 一於照佢意思去...

部長為免我企仲請我係留座張台俾我坐...
仲倒埋茶俾我添!!
之後廚師就推左隻鴨出黎...
另一個部長就叫左我去睇...同我講: 小姐睇睇你隻鴨...
haha
跟住等左陣, 鴨攪點
部長仲俾埋個鴨"學"俾我...
之後另外兩個送同飯都攪點...

三大袋呀!!
部長好好, 搵繩幫我紮好d袋
又怕我拎唔到,係都要送我...

兩個部長服侍一個"令妹"
真係唔好意思..

見住全場爆滿...
仲有好多外國人添!!
有個仲話好好食添呀!!
不過佢地將d片皮鴨就咁食...唔會用d薄餅包住黎食!!
可能佢地食唔慣啦!!

講番食物...
片皮鴨...
熱熱的, 新鮮!!

返到屋企仲熱架!!

津白都好好食...好入味!!
好淋!!

賽螃蟹都好香, 好滑!!
正!!

整體黎講...
好食!!
2009-08-20 13 浏览
好多人,BOOK左位都仲要等蝦仁窩巴,D汁多到就瀉,蝦仁得個爽字,冇味X子燒餅,個芝麻燒餅即叫即焗,都幾好味醉雞,凍食.好有酒味片皮鴨,唔太肥,正!!!蘋果拔絲好味,出面凍,入面熱熱地,好好味
好多人,BOOK左位都仲要等
蝦仁窩巴,D汁多到就瀉,蝦仁得個爽字,冇味
X子燒餅,個芝麻燒餅即叫即焗,都幾好味
醉雞,凍食.好有酒味
片皮鴨,唔太肥,正!!!
蘋果拔絲好味,出面凍,入面熱熱地,好好味
2009-08-05 49 浏览
舊式酒樓..點了拼盤 - 比較好味的一道菜..海蜇都幾彈牙..焗飽- 吃了一口之後,所有人第一句講既係"好味o個個位係邊..'哈哈~ 零分.....蝦仁炒麵 - 麵條完全沒有咬口,太淋了...栗米湯 -一般啦....好難唔好味既... 片皮鴨 - 等了很久,主角來了,點知..薄餅皮太厚了..亦唔覺鴨有甚麼特別,好滯...失望....由於友人生日..放棄了其他甜品,點了壽包..負分....皮極厚,硬得像鉛球般..
舊式酒樓..
點了拼盤 - 比較好味的一道菜..海蜇都幾彈牙..

蝦仁炒麵 - 麵條完全沒有咬口,太淋了...

栗米湯 -一般啦....好難唔好味既...

拼盤
2009-08-04
庆祝纪念
生日
拼盤
2009-07-26 18 浏览
讀過 gum 多激讚o既食評, 今晚特登o黎試, 但結果係失望同被人蝦o既感覺!!8:30 o黎到, 叫o左北京填鴨, 砂鍋津白, 醬蹄拼素鵝, 宮爆蝦仁, and 銀絲卷. 唔駛5分鐘, 有個伙記推住o的填鴨經過, 個態度甚差o既伙記突然間叫我o地要o左隻鴨先, 話如果唔係要等好耐. 結果隻鴨肥到爆, 完全無肉, 簡直無可能食得落. 周圍望下, 其他食客o既好好多, 分明係店大蝦and 欺客, 見你係生客, 就隻差o既鴨俾你, 離 sai 大譜!! o的宮爆蝦仁又唔好食, 皮厚蝦細. 唯一係素鵝 and 砂鍋津白食得下. 大家真係想清楚先好o黎, 出面大把食物 and 態度好o既 restaurants!!!

2009-07-26
2009-07-21 25 浏览
因今次人少(得4個人) , 所以無定到元蹄酸菜,花生,無特別火腿津白, 好香雲腿味夠晒入味,唔會淡茅茅叉子燒餅,次次必叫少辣嘅牛肉絲放入個芝麻包到,冶味香口起麻食2個雲吞雞,大褒到飛起,啲雲吞多到8個人都夠食香濃雞湯加雲吞, 正呢樣叫錯左炸豬肉,無乜味炸唔脆唔點緊住緊係食鴨啦賣飛佛每塊皮我包2片鴨正呀又唔會太肥
因今次人少(得4個人) , 所以無定到元蹄

酸菜,花生,無特別
火腿津白, 好香雲腿味
夠晒入味,唔會淡茅茅

叉子燒餅,次次必叫
少辣嘅牛肉絲放入個芝麻包到,冶味香口
起麻食2個

雲吞雞,大褒到飛起,啲雲吞多到8個人都夠食
香濃雞湯加雲吞, 正

呢樣叫錯左

每塊皮我包2片鴨
正呀
又唔會太肥
2009-07-20 32 浏览
几年前黎过,以前样样都好好味,今次真系好失望,可以话唔难食,但好普通.片皮鸭,冻,皮又唔脆.招牌菜--京烧羊肉,无乜特别.赛旁蟹ok,或者好过出面少少.糖醋鱼片尚算ok,但都比以前差,无以前咁外脆内软.最好系津白,配埋D金华火腿,味道好夹.做饮食水凖一定要维持到,老师父退休唔系借口.见到有D网友评佢D菜式好味,可能系师父间中失手,但有要求既酒家唔应该比呢D情况发生.我决定以叫投票,好耐都唔会再去.
2009-07-17
2009-07-18 18 浏览
老土的装潢,正宗的京味,叫了一桌菜,满意的一晚。素鵝,原來不是炸的,是用薰的,豆皮包住紅蘿蔔、冬菇和筍肉就是了。煙薰味令豆皮生色不少。最好的就是豆皮的軟硬度剛好。不過,味道不夠清淡,咸了一點。京烤羊肉,羊肉既內軟,表面卻又炸得夠酥,每一啖肥肉瘦肉都融和在一起,果然是名菜, 技驚四座。北京填鴨,最后才上,餅皮果然是又厚又不熱,鴨皮非常酥化,肥油又都焗走了,功力深厚。填鴨滿分,餅皮不合格。賽螃蟹,蛋滑得來又不散,好食過蟹肉。炒鱔糊,比較油,不過鱔條肉厚有彈性,起骨夠徹底,送飯好味。火腿津白,好像下了奶油一樣,又滑又香帶甜,平常菜色都有驚喜。拔絲蘋果,好像沒有拔絲的效果,因為放進水前糖膠已經涼了,所以成了一塊塊的。蘋果味道非常好,但硬了的糖塊要扣分。來到鹿鳴春,覺得有點像大鄉裡出城,所有菜都覺得非常好食。價錢便宜,服務其實也不錯,會再來試其他菜的。
老土的装潢,正宗的京味,叫了一桌菜,满意的一晚。

賽螃蟹,蛋滑得來又不散,好食過蟹肉。

炒鱔糊,比較油,不過鱔條肉厚有彈性,起骨夠徹底,送飯好味。

技驚四座
技驚四座