2010-09-28 74 浏览
炸腐皮溫泉蛋- 炸腐皮 too salty. Egg is ok招牌雞翼- dry + burnt chicken wings, the so called spciy wing only = loads of pepper. Chicken wings are tiny鰻魚飯- ok.關東煮- vege not been stew for long enough, the sauce is not absorbed by any of the vege like potato and carrotnot as good as comments. only soso.
炸腐皮溫泉蛋
- 炸腐皮 too salty. Egg is ok

招牌雞翼

鰻魚飯
- ok.

關東煮

2010-09-27
2010-09-19 143 浏览
其實近期都有幾間想寫食評的食店, 無奈太忙寫不下!!!不過哩間就花點時間寫, 因為都算特別 & 唔錯…不過可能又俾D朋友話我咁鍾意食日本嘢!!!!星期三同個朋友各自開完OT, 佢介紹哩間日本食店…good job!!我哋被安排坐bar枱位 ok 都幾有風味串燒鹽燒牛舌 = 牛舌爽口而不韌, 厚切令牛舌更有質感燒雞軟骨棒子 = 爽脆而不油, 唔錯幾惹味炸腐皮溫泉蛋 = 腐皮內饟入糖心溫泉蛋都係第一次食腐皮帶點脆, 溫泉蛋半生熟 & 帶點流質感, 效果出眾!! 必吃之選名古屋秘製手羽先唐揚 = 有甘口/小辣//中辣/大辣選擇朋友說中辣比較適合 & 容易入口…果然更加惹味辣蓋不過甜, 甜蓋不過芝麻……雞翼香脆,不油不膩, 肉質依然保持嫩滑吞拿魚腩壽司 = 個人認為一般, 飯粒軟硬適中 la池魚碎切 = 侍應介紹是日推介, 可薄切或碎切朋友說很少地方有碎切, 所以選擇碎切!!碎蔥+ 碎池魚 再加點酸汁就拼出個味來…美味! 魚肉嫩也!!因為越傾越有mood後加雞泡魚乾 = 燒過濃有點焦香, 但無韌的感覺依然惹味…餸酒一流串燒枝豆 = 一般的小食 OK清酒 = 前後Order 咗兩個牌子, 都是容
其實近期都有幾間想寫食評的食店, 無奈太忙寫不下!!!
不過哩間就花點時間寫, 因為都算特別 & 唔錯…
不過可能又俾D朋友話我咁鍾意食日本嘢!!!!

我哋被安排坐bar枱位 ok 都幾有風味

串燒鹽燒牛舌 = 牛舌爽口而不韌, 厚切令牛舌更有質感
燒雞軟骨棒子 = 爽脆而不油, 唔錯幾惹味
炸腐皮溫泉蛋 = 腐皮內饟入糖心溫泉蛋都係第一次食

名古屋秘製手羽先唐揚 = 有甘口/小辣//中辣/大辣選擇
朋友說中辣比較適合 & 容易入口…果然更加惹味
辣蓋不過甜, 甜蓋不過芝麻……
雞翼香脆,不油不膩, 肉質依然保持嫩滑

吞拿魚腩壽司 = 個人認為一般, 飯粒軟硬適中 la
池魚碎切 = 侍應介紹是日推介, 可薄切或碎切
朋友說很少地方有碎切, 所以選擇碎切!!

因為越傾越有mood後加

串燒枝豆 = 一般的小食 OK

清酒 = 前後Order 咗兩個牌子, 都是容易入口…凍飲 good ar!

清酒有小小飲上癮??!!!
池魚碎切 + 炸腐皮溫泉蛋
雞泡魚乾 + 串燒枝豆
兩個牌子 - 清酒
  • 炸腐皮溫泉蛋 & 名古屋秘製手羽先唐揚
2010-09-14 16 浏览
之前聽聞呢度既雞翼好正~!今日終於有機會一試男友一早訂左位, 而且我地6點半未到已經去到, 未見有客人=]一坐底就送上前菜蓮"偶" 好好味~~我地叫左...串燒雞頸肉 - 男友好喜歡^^我都覺得OK~!枝豆 - 嘩~!我諗住係小食, 點知好大碗ar~好好食=D八丁味噌關東煮 - 呢個好好味ar!全部都好入味!尤其有個好似豆腐卜既野, 超吸味~!讚名古屋特制燒鰻魚飯 - 呢個都好好味ar~我同男友本身都好鍾意食鰻魚, 呢個飯都幾大, 侍應拎到黎既時候, 仲介紹下佢有3個食法:有就咁食, 加配料食, 同埋加湯食!我就好鍾意加湯食!會有更加熱辣辣既飯食, 男友就only加配料食~~d鰻魚燒得好香, 下底仲會有少少脆脆地, so good!最後侍應仲介紹左池魚薄切和甜品, 不過我地無要到, 因為已經太太太飽了=D個環境坐左ok舒服, 地方好細小, 不過裝潢好有日本feel 都坐得幾自在~牆壁仲放滿了不同的清酒杯 好令!有機會會再黎=]
之前聽聞呢度既雞翼好正~!今日終於有機會一試

一坐底就送上前菜蓮"偶" 好好味~~
我地叫左...
串燒雞頸肉 - 男友好喜歡^^我都覺得OK~!

枝豆 - 嘩~!我諗住係小食, 點知好大碗ar~好好食=D

[b名古屋秘製手羽先唐揚 - 叫左3甜2大辣 有甜 中辣 大辣3種 最多可以叫2種味
大辣都唔算好辣, 連唔食得辣既男友都讚好^^b 不過無我想像中咁好, 不過都好good!

d鰻魚燒得好香, 下底仲會有少少脆脆地, so good!

有機會會再黎=]
好味=]
豬頸肉
大大碗 好夠食!
不錯!3甜2大辣
讚:P 好入味~!
至愛的鰻魚飯=D
好令既背景燈=D
2010-09-12
好味=]
大大碗 好夠食!
不錯!3甜2大辣
讚:P 好入味~!
至愛的鰻魚飯=D
  • 八丁味噌關東煮
  • 名古屋特制燒鰻魚飯
  • 名古屋秘製手羽先唐揚
是晚約左喜歡日本料理0既好友去銅鑼灣晚餐, 大家心有靈犀都係想去鳥羽名古屋料理一試~2個人叫左以下食物~八丁味噌焗米茄子 友人每次到日本料理店必食, 一向不吃茄子的我都奉陪食左, 估唔到又幾好食wor~d 醬令茄子特別美味~值得一食~八丁味噌關東煮 呢個都一般啦~炸腐皮溫泉蛋 脆脆腐皮+半熟蛋~口感特別~對於愛食蛋0既我地真係極品呀~!! 鹽燒牛舌 牛舌燒得好香~有水準~!!串燒雞頸肉 呢個普通名古屋秘製手羽先唐揚 朋友覺得比較乾身~我覺得都ok~飲酒食最0岩~日本雞蛋天婦羅 又一極品~雞蛋黃very good!! 燒雞肉軟骨棒子 呢個燒雞肉軟骨棒子真係好好食,好爽~串燒廣島蠔 都唔錯~不過我覺得灣仔千杯0既串燒廣島蠔仲好食八丁味噌煮鯖魚 呢碟係我地唯一冇食哂0既....鯖魚煮得老左d.....朱古力布丁 布丁好滑好香~不過我地太飽,只係叫左一個share來食~埋單7百幾, 還可以吧~hahaa

2個人叫左以下食物~

八丁味噌關東煮 呢個都一般啦~

鹽燒牛舌 牛舌燒得好香~有水準~!!
串燒雞頸肉 呢個普通

日本雞蛋天婦羅 又一極品~雞蛋黃very good!!

燒雞肉軟骨棒子 呢個燒雞肉軟骨棒子真係好好食,好爽~

串燒廣島蠔 都唔錯~不過我覺得灣仔千杯0既串燒廣島蠔仲好食

埋單7百幾, 還可以吧~hahaa
呢度咁多款清酒~來到唔飲下點得~:p
吧枱
八丁味噌焗米茄子 + 八丁味噌關東煮
炸腐皮溫泉蛋~極品!!
鹽燒牛舌 + 串燒雞頸肉
名古屋秘製手羽先唐揚 + 日本雞蛋天婦羅
燒雞肉軟骨棒子 + 串燒廣島蠔 + 八丁味噌煮鯖魚
朱古力布丁
2010-08-16
呢度咁多款清酒~來到唔飲下點得~:p
吧枱
八丁味噌焗米茄子 + 八丁味噌關東煮
炸腐皮溫泉蛋~極品!!
鹽燒牛舌 + 串燒雞頸肉
  • 燒雞肉軟骨棒子
  • 日本雞蛋天婦羅
  • 八丁味噌焗米茄子
2010-09-05 19 浏览
從倫敦返黎不經不覺已半個月,好掛住香港呢個美食天堂,上週末晚既意大利南部菜又未能令我滿足,今午就選左日本菜。點解選鳥羽名古屋料理?原因只有一個......就係要試佢既招牌菜 - 雞翼!响日本名古屋能夠做到整條街都係賣雞翼,就連機場都有雞翼手送賣,咁一定有佢既必殺技,let's go!餐廳位佔兩層,首先撘電梯到21樓,呢層係酒吧同散座,而我就被安排到20樓,沿住餐廳內既木樓梯行落去。我既枱响一間好似板間房裡頭既門口位,有d怪怪,房面積唔大,設有3張2人枱,有點焗束,好彩中間有個大窗,光線充足,否則影響食慾。原來下層全部係商房設計,某 d 房間仲係日式榻榻米,好明顯呢個佈局係為左應付中午既人流,明白曬! 中辣鳥羽5隻:首先講招牌菜雞翼。本人 "好" 辣,但朋友則一般,所以選中辣,其實日本菜有幾辣,心裡有數啦!賣相與 Buffalo Wings、 港式炸雞翼、滬式焦鹽轉彎,越式牛油雞翼、甚至日式串燒雞翼相比都算係最低分。可能由於其瘦骨嶙峋既外貌所致,實則全靠佢犠牲追求豐滿體形先可做就呢個美食。名古屋鳥羽係食其脆皮同獨特味粉,所以响挑選雞翼方面,一定要瘦削,為求做到皮簿香脆,唔係啖啖肉果隻。聽
中辣鳥羽5隻:

首先講招牌菜雞翼。本人 "好" 辣,但朋友則一般,所以選中辣,其實日本菜有幾辣,心裡有數啦!賣相與 Buffalo Wings、 港式炸雞翼、滬式焦鹽轉彎,越式牛油雞翼、甚至日式串燒雞翼相比都算係最低分。可能由於其瘦骨嶙峋既外貌所致,實則全靠佢犠牲追求豐滿體形先可做就呢個美食。名古屋鳥羽係食其脆皮同獨特味粉,所以响挑選雞翼方面,一定要瘦削,為求做到皮簿香脆,唔係啖啖肉果隻。聽侍應解釋日本總店既雞翼仲要比香港細同瘦,依家呢個 size 己經盡量形合香港人既飲食文化,食野都係食風味啫,不訪又睇下人地特式既優點,千祈唔好亂投訴,食要食得開心麻!
至於食味比我既第一感覺係胡椒既香味,呢種味粉既味道抅起我童年既回憶,好親切而且係獨有既,係我唐嫂煮比我地食既雞中翼。當時開始學習食辣野,總覺得愈辣愈刺激,唐嫂都係一個 "好" 辣既人,大人之中只有佢會煮辣雞翼比我地呢班細蚊仔食,每次都會放好多胡椒,我地圍埋一齊食到 "薯薯" 聲,但又好開心連汁都撈埋,胡椒有幾辣呀,想起當時幼嫩既細蚊情懷,都令我甜笑!
除食味獨特外,要讚其脆皮,唔單止一 d 都唔油,由食第一隻到食第二隻相隔起碼20分鐘,雞皮仍然脆口,襯上獨特既味粉同芝麻,各樣配撘都發揮到恰到既好處,夠味之餘,又唔會覺得熱氣油膩,相對其他各國既炸雞翼,名古屋鳥羽既炸係最健康,師傅要記一功。
如果能夠趁埋啤酒,簡直妙絕!
chopstick: 魚生燒鯖魚定食:
- 三文魚沙律:首先係顏色吸引,青青紫紫加上粉紅發亮既三文魚粒,觀感首先跑嬴。以於味覺就不過不失,普通啦!
- 麵鼓湯:有少許豆扑,麵鼓味足,ok 喎!
- 茶碗蒸:質地唔夠滑,欠味,完全失去茶碗蒸既特式。
- 魚生一份 (包括有甜蝦、三文魚、帶子、海膽等):
以 Set Lunch 而言算係合格,因份量足,新鮮情度ok,海膽意外地又幾甜喎。
- 燒鯖魚 + 飯:
明顯無注意火喉,表皮呈深黑炭灰,食落都有小小焦味,雖然份量夠大,但難掩其過。

- 杏仁豆腐:
呢個小小甜品係呢個 Set Lunch 最佳之作。夠滑溜、富杏仁味、唔甜、小小份量足以令您回味!

燒牛排定食:
- 麵鼓湯:有少許豆扑,麵鼓味足,ok 喎!
- 燒牛肉 + 飯:
一口咬落去覺得個醬汁好甜,以為係本人最唔鐘意既照燒醬,再試真d,原來係麵鼓醬,唔知會唔會係明古屋最出名既八丁味噌呢?可能係配上無醃製過既純味牛肉,食落又唔覺得太甜。另外牛肉肉質都算好嫩,如果有番牛肉味就完美喇!
- 綠茶雪糕:跟一般日本餐廳供應既綠茶雪榚水平一樣,都係飯後甜品必選之一。
* 套餐可加 $12 蚊轉飲波子汽水或菓汁。
服務:下層服務侍應唔多,兩位都係親切年青人,對客人提問都能充份回應。但見佢地無依客人order 隨意放低食物就走人,覺得呢方面可以做得更好,專業既服務技巧係一間出色食肆唔可缺少既一環。

名古屋鳥羽
三文魚沙律
魚生燒鯖魚定食 - 魚生
燒鯖魚定食
燒牛排定食
甜品 - 杏仁豆腐 (左) + 綠茶雪榚 (右)
房間佈置
2010-09-03
名古屋鳥羽
甜品 - 杏仁豆腐 (左) + 綠茶雪榚 (右)
2010-08-18 77 浏览
環境:(全晚播放住平井堅既歌,好啱我口味。)1) 兩層式設計:上層為散枱式,下層為私人房間式。概念好,不過有一點唔係好明,雖然有升降機,不過所有下層既顧客出入都必須經過上層上落樓梯,好似唔係好歡迎年紀大或行動唔方便既人士。(環境分被扣既主要原因)2) 上層個"酒牆",如食評們post 嗰 d 相般咁靚。室內裝修以木為主,加上光線柔和,簡單得黎唔會老套,感覺好舒服。3) 我地一行七人,自知說話音量頗大,所以訂坐時要求有私人空間。我地被安排坐下層一間tatami房:雖然係唔洗跪嗰隻,不過我地係要爬入去既,同行既大部分為花甲長者,而且身材有返咁上下,所以坐得唔係好自然,更可以話係唔舒服。 4) 我地所有人都好欣賞個男女共用既洗手間,因為夠大,同埋個門鎖實在太別緻。相中係洗手間內嗰個門鎖,按紅鈕時門會自動鎖上,再按一下會解鎖,只要按下面既門制門就會自動打開,非常衛生方便。唯一問題係抽氣做得唔夠,越夜越焗,除左洗手間味,重有勁油煙味。(衛生分被扣原因)服務:態度誠懇有禮,唯獨人手及經驗不足。1) 下層伙計數目最多三位,好多時想加野食都搵唔到人。2) 因為當晚有位客人係敏感日本米酒既,所以喺電話訂
環境:(全晚播放住平井堅既歌,好啱我口味。)
。(環境分被扣既主要原因)

,越夜越焗,除左洗手間味,重有勁油煙味。(衛生分被扣原因)

服務:態度誠懇有禮,唯獨人手及經驗不足。
1) 下層伙計數目最多三位,好多時想加野食都搵唔到人。
2) 因為當晚有位客人係敏感日本米酒既,所以喺電話訂位時特地問餐廳有冇提供香檳,答案係冇,依位貴賓唯有自備香檳啦,開瓶費為 $ 100。問題一:餐廳收開瓶費係針對唔飲餐廳提供既酒既顧客。Toba個酒牌係冇香檳既,所以佢收我地兩支香檳既開瓶費實在有點不合理。問題二:開瓶費個名都講到好明,係餐廳幫我地開瓶啦,不過當晚枝香檳係我自己開既
,想請問可謂開瓶費呢?其實收開瓶費好正常,因為餐廳都要賺錢,不過餐廳除左要提供唔同酒類比客人,至少也要為客人"開瓶"吧。(公平少少講句,伙計們並唔係偷懶唔做,而係根本冇人得閒做,所以服務分沒有嚴重被扣除)
3) 同行既客人全部為飲得之人(小弟只係旁觀者,睇佢地飲
),所以特地帶左支1.8公升。因餐牌係有各款唔同大細種類既sake,所以佢收$100開瓶費我地冇異議。問題所在:我地飲酒既速度雖然算快,不過姐姐仔同哥哥仔既加酒速度就似乎太慢啦,我地d 杯同酒壺好多時都係吉既。見佢地走黎走去,真係好忙,所以只好怪佢地人手不足啦。

4) Tatami房既設計只有一個好細既門口,所以每當有食物到時我地都要幫姐姐仔擺放同清理,我地都好忙碌架。

味道:
 雞泡魚乾:$48;暖暖地,唔硬唔乾唔靱,連味道都唔腥。甜甜地,咬落軟淋淋,而且唔黐牙,大家都讚好過好多日本餐廳。

酥炸雞腎:$38;新鮮熱辣,雖然顏色黑左少少,不過炸到好乾身,完全冇過熟。一口一粒,爽口無比唔油膩,鹽味調教得好好,送酒一流。咁正,我地當然玩encore 啦。必吃推介一。

炸雞軟骨:$38;雖然唔油,不過好乾,而且唔夠脆又唔夠熱,味道重好咸,同雞腎相比下真係差好遠。周街都有食,所以不吃也罷。

枝豆:$30;冇乜特色之餘,味道太淡。

炸腐皮溫泉蛋:$45;如所有食評們所說,正到暈,簡直色香味俱全!!!全場食到lam lam 脷。外層係超級鬆化既腐皮,乾爽香脆,包住半生熟既糖心溫泉蛋,好流心呀。必吃推介二。唔講真係唔知道,原來每件炸腐皮溫泉蛋入面係有兩隻蛋架。師傅要喺腐皮內先放蛋,再串住黎炸。為勉溫泉蛋過熟,烹調既時間要掌握得好好,一個非常新穎精彩既配撘。

池魚薄切:$148;池魚切得真係夠薄,賣相非常得。魚肉鮮甜,一d都唔腥;雖不可稱得上嫩滑,但絕對唔嚡。個酸汁教得好好,連個三層汁碟都好睇得。當晚既客人都讚不絕口。推介三。請留意,好多餐廳係連骨賣既,可以選擇煲魚骨湯或炸魚骨黎送酒;不過Toba個池魚骨係唔包既。

軟殼蟹牛油果卷:$120;味道其實唔錯,牛油果就好夠份量啦,不過唔係好夠蟹,好似食緊牛油果炸麵粉卷多d。軟殼蟹本身咁細隻,都好難怪佢既。

雞頸肉"卜口"("拖羅"):$18/串;肉質唔嚡,但只可以話過得去,因為硬硬地,同唔係好夠juicy。

秘製名古屋炸雞翼:$121/十二隻;日文"鳥"可解作"雞","羽"可解作"翼",而鳥羽既主打菜當然係雞翼啦
。我地叫左六隻辣,六隻唔辣黎試。我唔係好食得辣既人都覺得辣嗰隻唔夠辣,味道有少少似薯片咁。如果只係睇相會覺得雞翼好乾,似燒多過炸,不過食落就會明白到咁係因為Toba既雞翼少左層厚厚既粉或麵包糠,而且唔肥唔油膩。

田樂豆腐:$38;面頭既甜醬令我諗起臭豆腐。熱辣辣,好大件,重好多汁。軟軟既皮包住嫩滑既豆腐好辣口,味道一般啦。

串燒牛脷:$28/串,每串四件;夠厚得黎有口感,非常爽滑,加上灑係面既七味粉已經足以令牛脷串燒得到滿分。當晚encore菜式之一,必吃推介四。

串燒豬頸肉:$20/串,每串四件;好juicy,不過太瘦同埋厚得滯所以硬左少少。落鹽嗰位師傅都重手左dd。

串燒雞肉棒丸:$30;本來以為係普通雞肉碎整埋一串,點知係一款好有驚喜既串燒。配上甜甜既醬汁,外表雖然平凡,但咬落脆脆地,好似肉碎內有雞軟骨咁,坐上客更形容為此煮法為神來之筆,精彩!
 必吃推介五。

串燒雞肝,串燒雞腎:$18/串;有陣雪味之餘,又粉又乾,唔掂。向姐姐仔投訴完之後佢換左碟酥炸雞腎比我地,算佢啦。

天婦羅名古屋扁烏冬:$75;味道好好,不過唔係好夠湯。扁烏冬貌似河粉,口感好有"al dente" feel,彈牙得黎煙煙靱靱。推介六。

名古屋特制燒鰻魚飯:$128;姐姐仔解釋有三種食法:淨食;加湯食;加湯加配菜全部一齊食。我地係食家黎架ma,所以逐一去試
。淨食覺得唔係好夠味,鰻魚唔腥,個皮好脆。加左湯味到濃左,濕濕地好食好多(唔好誤會,未加湯前個飯並唔係好乾),落多少少湯就好似食泡飯咁。所有野lo埋一齊食就覺得有少少咸,所以個人認為最佳食法係淨加湯。

炒野菜:$48;菜雖爽口,但係太甜太多汁,唔係好啱我地口味。

朱古力甜品:送既;滑滑地,唔係好甜,細細碗唔怕溜,好的骰。

好過癮既洗手間門鎖
池魚薄切
串燒牛脷
天婦羅名古屋扁烏冬
名古屋特制燒鰻魚飯
  • 酥炸雞腎,炸腐皮溫泉蛋,池魚薄切,串燒牛脷,串燒雞肉棒丸,天婦羅名古屋扁烏冬
2010-08-01 30 浏览
有時吃不吃到好餐廳好食物都要講緣份的,是日就證明了我同這裡有緣啦! 一早與朋友約好吃日本菜,由我訂位,不過貪玩成性的我卻完全忘記了,是日才急急打去,結果當然訂不到..... 連續找了幾間也full booking,最後打來這裡說有位,那就決定這間吧。準時來到,店子大概半滿,於訂位時已說明要坐吧檯,不過這裡的吧檯也幾舒適的,位置夠闊,而且可即時看到師傅哥哥在燒串燒和調製飲品呢。環境偏間,氣氛也挺好的。我們點了秘製手羽先唐揚,有甘口/中辣/大辣,我們要了5隻甘口的試試。雞翼咬下去非常香脆,內裡肉質也算嫩滑的。味道帶點點甜味,不算太濃,不過我就覺得燒得太乾身了一點,但朋友又覺得不錯呢。另外叫了燒牛舌 + 豬頸肉 + 雞頸肉,覺得燒牛舌最好吃! 燒得很軟熟淋身,平日很少吃到呢! 而且食落好香,又夠厚切,真係幾好食呀! 雞頸肉則比豬頸肉出色,豬頸肉太鹹了,什麼味道也吃不到。雞頸肉比較吃到本身的味道,加點點七味粉,可口惹味。還有一客彩虹蟹肉卷,賣相不錯,真的像彩虹般色彩繽紛。雖然表面有點刺身,但其實沒什麼味道,喜歡中間的蟹肉加沙律醬,沙律醬不會搶掉蟹肉的鮮味,加上牛油果露荀,是比較淡但好吃的食物。

最後還叫了滑蛋雞肉蛋飯,飯夠多汁和軟身,不過份量都頗大。滑蛋頗多帶甜味,加上非常多雞肉,雞肉亦是淋身又夠滑,還有冬菇和洋蔥,吃畢我們也很滿足和飽了。

是晚還是遠離酒精為妙,叫了杯白桃乳酸特飲,起初見它的樣子還擔心會很淡,結果又不錯呢~ 味道酸酸甜甜,白桃味幾香,是令人開胃的飲品。

整頓晚飯吃得很暢快,服務都不錯呢,大家也是有禮又有求必應的,而且還會和我們說說笑,又會推介食物,很不錯~ 是晚是開心的一夜,大家可以來一試的。
小前菜
彩虹蟹肉卷
滑蛋雞肉蛋飯
反而雞頸肉幾好食呀
2010-07-22 7 浏览
我屋企好興一樣野,就係過時過節一定唔食中菜,因為實多人,同埋驚當日手藝有咩閃失。所以就揀左日本菜食。佢當時都有十大Gar呢度。個滑蛋雞肉飯好普通,而且湯汁都比較多;但個關東煮同鯖魚就的確唔錯,兩者都係用赤麵豉整既,前者入味,後者唔腥,而個雞翼佢用左單骨處理,可以用食具解決,唔駛驚儀容失態*佢成堆清酒擺@櫃度,真係惹好杯中物既我「犯罪」Gar Bor.....不過佢最後個牛奶布甸好好食,好厭3.6牛奶既我都覺得佢奶味夠唔行貨~
我屋企好興一樣野,就係過時過節一定唔食中菜,
因為實多人,同埋驚當日手藝有咩閃失。

所以就揀左日本菜食。佢當時都有十大Gar呢度。
兩者都係用赤麵豉整既,前者入味,後者唔腥,
而個雞翼佢用左單骨處理,可以用食具解決,唔駛驚儀容失態*

庆祝纪念
母亲节
銅鑼灣有好多唔同既日本料理但真正成日回頭再去食既餐廳唔多鳥羽是其中一間想一去再去的一黎,地方就腳,唔太難搵二黎,呢度真係處處都係驚喜入到去,第一眼定會俾滿滿的清酒牆所吸引,有日本各地不同的杯裝清酒同一般日本料理唔同,唔需要每一次都要開一支杯裝清酒份量岩岩好,飲唔夠,開第二款而且價錢相宜$78因為星期5去,全場full晒大家去既時候,都建議打去訂位先!不過,居酒屋坐bar位都別有一番風味!坐落冇耐就送左碟前菜-牛舌點完菜後,當然要係清酒牆上簡番杯清酒飲下只要你點一點你想要既清酒,職員就會係牆上拎黎俾你我就簡左隻龜黎飲(靜岡縣出品,間酒廠既名真係叫龜)雜錦天婦羅D粉好薄,唔同平時食到既一半係粉!好食! 咁樣先可以食到食物既鮮味!另外,好少天婦羅蝦會將蝦頭炸埋!成隻蝦食晒先抵麻!抵贊!八丁味噌關東煮用名古屋特式的八丁味噌煮成, 有雞軟骨棒, 蘿白, 豆腐, 雞蛋及蒟蒻。我一向都鐘意食關東煮,但平時食既關東煮都係以清湯用底,而呢個特別用味噌煮成!我覺得平時既關東煮入面最好食就係個蘿白!因為蘿白會吸晒清湯既精華。而呢個味噌關東煮既蘿白一樣吸晒味噌既甜味!一流!另外,最令我驚喜既係雞軟骨棒,將雞軟
銅鑼灣有好多唔同既日本料理
但真正成日回頭再去食既餐廳唔多
鳥羽是其中一間想一去再去的
一黎,地方就腳,唔太難搵
二黎,呢度真係處處都係驚喜
同一般日本料理唔同,唔需要每一次都要開一支
杯裝清酒份量岩岩好,飲唔夠,開第二款
而且價錢相宜$78
因為星期5去,全場full晒
大家去既時候,都建議打去訂位先!
不過,居酒屋坐bar位都別有一番風味!
坐落冇耐就送左碟前菜-牛舌
點完菜後,當然要係清酒牆上簡番杯清酒飲下
只要你點一點你想要既清酒,職員就會係牆上拎黎俾你
我就簡左隻龜黎飲(靜岡縣出品,間酒廠既名真係叫龜)

雜錦天婦羅

另外,好少天婦羅蝦會將蝦頭炸埋!成隻蝦食晒先抵麻!抵贊!
八丁味噌關東煮
另外,最令我驚喜既係雞軟骨棒,將雞軟骨同雞肉MIX一齊!好好食啊!
係職員口中得知,原來最特別係個豆腐,可惜俾人地食左

燒牛舌
牛舌佢地切晒出面比較老既部分,餘係要最入面最嫩既部分!
燒得好好!好食
吉列佐賀豚肉串
吉列豬扒你就食得多啦!但呢個唔係普通既豬,而係日本佐賀出產既豬。
吉列既外層薄薄,我覺得無論天婦羅同吉列都好,我地唔係要食層粉!而係要食入面既食材!唔係俾一大層炸粉我食先得架!呢度無論天婦羅同吉列都好,炸粉都係薄薄一層!正!
而且,呢個豚肉串係肉與肉之間仲有大葱!(大葱:「你睇我唔到~你睇我唔到~食先食到!」

名古屋秘製手羽先唐揚
終於黎到主菜啦~
呢度既主打就係手羽先唐揚,手羽先=雞翼,唐揚=炸 !唔係燒雞翼啊!
佢有分大,中,小辣同甘口,一開口叫左5隻甘口。後來吹水之後發現中辣先係最好食!
中辣!?會唔會好辣架....?完全唔會!日本野...邊度會辣既....
甘口同中辣既分別就係味道既層次多d,更加惹味!
去度家居酒屋點可以冇啤酒啊!
雖然平時我唔係好好啤酒,但日本啤酒真係好好飲!又清又純!
而且,去到居酒屋飲啤酒,一定係事先將酒杯雪到凍一凍!
我地飲落去先又冰涼透心!啤酒送雞翼!正!

相入面都差唔多飲晒,杯上冰氣散左~冇咁凍lu~
不過,你叫第2杯既時候,佢又會俾個新杯你!
保持透心涼既感覺~
寫到呢度又好想再去食過喇~~~~~

滿滿既清酒牆
靜岡縣出品,間酒廠既名真係叫龜
雜錦天婦羅!
八丁味噌關東煮
吉列佐賀豚肉串
超凍既啤酒杯
bye-bye!下次再黎過~
2010-05-28 32 浏览
焗米茄子,茄子厚身肥嘟嘟,甜甜哋幾腍幾好味。但唔鍾意咁多醬鵝肝釀雞翼,雞翼大大隻,惹味燒羊架,羊架好嫩 手羽先唐揚,我哋揀甘口,雞翼皮脆肉香但味精很重。關東煮,豆腐最入味。
焗米茄子,茄子厚身肥嘟嘟,甜甜哋幾腍幾好味。但唔鍾意咁多醬

鵝肝釀雞翼,雞翼大大隻,惹味

燒羊架,羊架好嫩

手羽先唐揚,我哋揀甘口,雞翼皮脆肉香但味精很重。
關東煮,豆腐最入味。
2010-05-27
2010-05-28 165 浏览
去年在東京吃過一間叫"鳥良"的餐廳, 主打的手羽先唐揚賣相跟在openrice讀到的鳥羽賣相很相似, 所以決定一試這店叫得不多, 最主要是想一試這裡的手羽先唐揚, 說來說去即是"日式炸雞翼" xd 中辣的12隻, 味道跟在東京吃到的有90%相似, 差在調味上面日本店的下的再重一點, 而且也比較熱. 不過對這裡的手羽先沒有失望 反而我對關東煮比較失望, 一般的關東煮都以清湯去煮再佐以醬料吃. 這裡的關東煮是用味噌煮的, 用料各方面其實都ok, 只是那個味噌醬味有我期待的帶點甜味, 相反有點過鹹...炸腐皮溫泉蛋做得很不錯, 帶脆的腐皮跟半熟蛋作配合, 脆的質感跟蛋黃的濃稠感效果很好叫了果酒, 是日本罐裝酒飲料開出來的. 滿足了對手羽先的試吃, 沒什麼興趣試其他的... 就跑去榮記吃車仔麵填飽肚子了 如果想要去吃鳥羽的朋友請先有準備, 這邊的"炸雞翼"跟平常吃到的一樣喔. 這裡的會比較乾身, 而且雞肉也不是很多, 也是日本這種手羽先唐揚的特色. 有機會還是會想來吃的

手羽先唐揚
炸腐皮溫泉蛋
  • 手羽先唐揚
So I saw an ad here about this place soon after I returned from my trip to Nagoya - I thought I had to try it out. the wings in Nagoya style were actually really good, they were not as spicy as the ones I had in Nagoya but pretty close to what I had there. I really like the dressing on the salmon sashimi salad. The deep fried pork on the stick with miso sauce was awesome. Our server recommended us to try the onsen tamago (poached eggs in bean curd skin) was different than the other onsen tamago

Our server recommended us to try the onsen tamago (poached eggs in bean curd skin) was different than the other onsen tamago I had but it was also very good.

We had a few other things too, which weren't bad. The server also treated us with green tea ice cream with Japanese candies on the house, which was very kind of her.

Between the two of us, we had two alcoholic drinks each, and the check only rounded up about $540, so it wasn't so bad, with the among of food we had. (We had a few other things too... )

Reservation would be a good idea. We got there at around 19:30 with no reservation on a Friday night but it was all full and we had to wait until 21:30 for a table.

The only down side was that they don't really have much acoustic tiles. When we were there, there was a large party of over 10 people, and since the place was so small, the sound was trapped and was multiplying itself. But the staff was really good and apologetic about it - they are otherwise attentive too...
  • Nagoya wings
2010-05-04 10 浏览
招牌雞翼--反而是全場最差的,燒得很乾,味道亦沒花心思,只有鹽及辣粉味。溫泉蛋--幾得意,外面的腐皮炸脆了,裡面的雞蛋就軟軟的,很有創意。關東煮--我一向都不太欣賞關東煮,覺得不太合香港人的口味,這裡的出品又有些少特別,加了味濃的麵豉醬,OK 啦,有D似港式的車仔麵。

溫泉蛋,比想像中熟,都幾得意!
石蝦沙律,酸咗少少,都OK嘅!
新鮮,尤其熟蝦&海膽很清甜甘香!
2010-04-19 154 浏览
知道呢間鳥羽名古屋料理餐廳已有一段日子,但遲遲都未有機會試到,但試完之後竟有一種相逢恨晚嘅感覺!唯一可惜今次午市到來,下次晚餐到來時一定要再嚟呢間居酒屋狂食串燒豪飲清酒!餐廳裝修係一般居酒屋格局,由於樓層面積細,所以分左上下兩層。上層係一般堂座座位同廚房吧位,而下層就係獨立廂房同塌塌米。而上層嘅牆架上放滿左330毫升瓶裝清酒牆,如果大家睇中有心水就咁拎落黎就得,每支盛惠$78。名古屋秘製手羽先唐揚($48/5隻),有分原味,中辣同大辣三款。今次叫左中辣試,辣度適中係我還可接受嘅程度。我之前睇過唔少關於呢味炸雞翼評價,絕對係毀譽參半,因為佢唔係肥大肉厚,啖啖雞味果種,而係燒得乾身惹味果種,最適合佐酒。其實雞翼本身用左咩醬料烹調我唔打算去理,味道係點心裡有數,總之我食得開心過癮就夠...串燒牛舌($28) - 牛舌質素其實唔係一般貨色,但勝在師傅功夫到家,燒出黎嘅牛舌幾有水準,而且竟可以燒到Medium Rare,實在有啲意外驚喜!砂肝唐揚($38) - 酥炸雞腎是也!炸得火喉啱啱好,入口唔會太乾,咬落亦唔韌,絕對係一級佐酒小食!串燒廣島蠔($28) - 外型上其實真係幾肉酸,好似隻蠔火災

串燒廣島蠔($28) - 外型上其實真係幾肉酸,好似隻蠔火災中劫後餘生咁,點知入口蠔味十足,味道又真係唔錯,不過我就覺得貴左少少~

正食之一就係呢個照燒雞扒飯set($85),賣相唔錯,照燒醬汁份量剛好,唔會搞到成碗飯太濕,而且雞皮燒得乾身薄脆,雞肉亦有咬口,唔錯~!

正食之二就係雜錦刺身飯($128) - 三文魚,鱆紅魚,帆立貝,八爪魚,海膽,牡丹蝦,蟹籽,蟹柳,玉子,墨魚...十種食材九個精彩,唯獨玉子未到家,有如其他港式小店質素~不過如果中意食雜錦刺身飯嘅朋友,呢個絕對滿足到你!

如果堅持要食到地道名古屋風味的話,黎到鳥羽或者會破口大罵,但平心而論呢間餐廳食物質素,服務態度同埋價錢收費上,都係相當合理而且高水準。邊食邊回看餐牌,想試嘅仲有好多,下次有機會一定一班好友黎呢度開懷痛飲,每樣串燒佐酒小食都慢慢品嘗先得!
清酒牆....好靚~!
串燒牛舌
砂肝唐揚
串燒廣島蠔
照燒雞扒飯
雜錦刺身飯
檯位前放左好多清酒作為裝飾
2010-04-17
清酒牆....好靚~!
串燒牛舌
砂肝唐揚
雜錦刺身飯
檯位前放左好多清酒作為裝飾
  • 秘製手羽先唐揚,砂肝唐揚
2010-04-16 18 浏览
回到hk後的第一餐, 約了友人試一試此店, 名氣是很大, 那實力呢?!星期二lunch, 不用book位也可以, 比想像中人少很多呢!心大心細下, 2人share一個set lunch, 再叫了好幾樣特式小吃:秘制手羽先〔即雞翼〕五隻 中辣天婦羅 + 稻庭烏冬 set lunch八丁味噌茄子串燒豬頸 (i love it)雞頸串燒大蔥豬肉串燒味道很不錯, local名古屋?! 這就不知道了, 沒去nagoya吃過嘛, 但2人瘋狂吃得飽飽的才每人130下樓, 環境service一流, 就是sake wall比想像中mini

秘制手羽先〔即雞翼〕五隻 中辣

天婦羅 + 稻庭烏冬 set lunch

八丁味噌茄子

串燒豬頸 (i love it)

雞頸串燒

大蔥豬肉串燒