2018-11-24 41 浏览
帶媽媽去食過3次omakase,一次在日本,兩次在香港。媽媽口裡說不、說浪費錢,但同時卻吃得滋味、吃得滿足😊呢晚帶佢黎到佐敦呢間新嘅omakase,門面幾清近迎人,上樓都坐得非常闊落。起碼環境都攞到我媽媽嘅贊同先😌 另一重點係餐廳嘅清潔做得好好,一桌一椅都抹得一塵不染,要加一千分😂前菜有3款。當中鮟鱇魚肝入口即溶,香氣濃郁,是我最喜歡的前菜。中間的鰻魚前菜看起來以為是芝士蛋糕呢!吃下去味道淡淡的,頗為開胃。接下來就是一連串的刺身、壽司和熱食。刺身間八、赤身、赤貝等刺身均十分新鮮。師傅在我們跟前把舞著,一片一片地把刺身切下,功架十足。壽司油甘這件油甘雖不像平日食的油脂豐腴,但也口味甘鮮,肉質軟腍。海膽海膽一向是香港人的最愛。這件軍艦盛載左滿滿的、金黃的海膽。整件放進口中,海膽的海水味、鮮甜味在口中爆發,幸福的感覺蜂擁而至。其餘壽司,包括羽太、太刀、池魚、縞鰺等,全都十分滋味。而師傅在奉上每碟食物前的仔細介紹,也讓我們上了充實的一課。此外,這晚的熟食也讓我回味無窮。當中燒銀鱈魚是最令我難以忘懷的一道菜。銀鱈魚魚油滿溢,肉質極為嫩滑,與經火燒後的香脆魚皮形成強烈對比,果真出色!吃完這頓後,居

接下來就是一連串的刺身壽司和熱食。

刺身

油甘

這件油甘雖不像平日食的油脂豐腴,但也口味甘鮮,肉質軟腍。

海膽

吃完這頓後,居然在這裡見到其他食客有和牛烏冬!於是決定擇日再來拜會師傅的手勢,也一嚐我最愛的和牛🥩😋

• 鮟鱇魚肝
  • 銀鱈魚
2018-11-24 33 浏览
今日放工同男朋友仔去拍拖食好野。日本野永遠都喺我地嘅班愛!今次試下呢間開左未夠一個月嘅鱻88,地點非常方便,可以喺佐敦站行大約十分鐘或柯士甸站一出就到。餐廳裝修佈置非常高級,由地面reception 位到上一層嘅餐廳內都一絲苟。入到去環境非常舒服,令人立即脫離鬧市嘅煩躁。今次食鱻88 omakase, 坐bar枱欣賞壽司師傅嘅手工。師傅非常親切,先問客人有冇食物敏感或唔食嘅野。然後由前菜開始,每道菜經師父精心製作同介紹,中途有食物嘅問題又可以同師父傾計,過程非常享受。前菜有三款,鮟鱇魚肝, 鰻魚蛋同埋胡麻豆腐。每道前菜都喺自家製,包括所以漬物都喺餐廳獨有嘅味道。前菜之後喺刺身。師父將刺身由淡味開始上,首先喺左口魚。左口魚雖然比較常見,但呢師父刀功非常好,切得好薄。配搭酸汁,品嚐到魚肉質感煙韌嘅感覺。深海池魚原來可以咁綿密,魚味極為甘香。醬油漬吞拿魚經過多小時醃漬,醬汁輕輕滲入魚肉裡,吞拿魚肉綿密鬆化。配搭大葱幼絲及少量芝麻增添風味。刺身中最濃味非這道拖羅刺身莫屬。師父用紫菜包住比我地即刻放心入,極新鮮! 油脂香濃而不油膩!燒物喺北海燒廣島蠔,蠔非常大隻蠔肉飽滿,蠔味非常濃,配搭微酸蟹柳

燒物喺北海燒廣島蠔,蠔非常大隻蠔肉飽滿,蠔味非常濃,配搭微酸蟹柳沙律,好正~楊物喺櫻花蝦雜菜餅,炸粉非常薄,咬落沒有一絲油膩感,好酥脆。

壽司方面,先食青海老,海老喺生劏, 仲郁緊! 蝦肉爽口鮮甜。

白子壽司喺冬天先有嘅極級補品,極滑,感覺到好濃烈蛋白質味道!

海膽選用最鮮甜嘅北海道馬糞海膽,師父一點也不吝嗇,要一啖放落口!鮮甜喺口入而爆出黎!

右口魚極力推介,油脂比拖羅更為香濃,入口 瞬間融化最後飲埋個鮮甜嘅魚湯同埋甜品。 呢一餐絕對係食物,服務,環境嘅享受。食嘅唔只喺高質嘅食材,仲喺師父嘅功力,心思。絕對值得在這裡享受人生嘅2小時。
2018-11-24 34 浏览
上到餐廳覺得環境好舒適,坐係師傅前面睇住佢點準備食物俾我地,發現每一步都好講究。前菜有麵豉青瓜、麻醬豆腐同醬油漬吞拿魚。青瓜同麵豉出奇地夾,麵豉偏咸再配翻清新既青瓜中和左。豆腐同吞拿魚味道都唔錯。左口魚刺身,要食左薄薄既身體部份先再食比較厚身既群邊。魚既味道偏啖,點埋佢地特制既酸汁非常好味。池魚takaki 加左薑蔥同芝麻,今次魚味重好多但唔會有腥味,肉身有啲咬口。深海池魚係當晚最好味既刺身,肉身好肥美會有少少入口即溶嘅感覺,點少少豉油食落幾鮮甜。蘿蔔漬配牛蒡: 牛蒡咬落去甘味出哂黎,蘿蔔係非常好味,咬落唔會有筋同好香甜鰻魚飯: 鰻魚質地彈牙同平時食既好唔同,亦都煎得好香。職員建議我哋將個飯分成四份,第一份原汁原味咁食,第二份就加紫菜同埋蔥,第三份用鰻魚湯當茶漬飯咁食,而第四份就可以再揀翻自己最鍾意嘅食法。我個人就中意原汁原味咁食,食落香口啲。金目鯛壽司: 用火槍燒到半熟,食落比較油同埋俾燒烤味搶左魚味。上面粒酸梅令味道更豐富。迷你刺身丼: 蝦、三文魚籽、海膽、蟹肉、拖羅蓉全部都好鮮,特別有驚喜既係拖羅蓉,平時出去食大多數都冇味既,但今次會食到魚既鮮甜。呑拿魚橫隔膜配牛油果同飯: 呑拿

呑拿魚橫隔膜配牛油果同飯: 呑拿魚燒到半熟好香口,配合翻淡味既牛油果同飯好夾。

玄米茶雪糕配楓糖漿: 自己非常中既既雪糕,茶既香味好出,食落會有茶既苦但因為有楓糖漿就多翻啲甜味。雪糕入面會有一粒粒既茶渣好特別。

食物性價比高,以呢個價錢食到廚師發板會覺得好抵。
2018-11-08
2018-11-24 26 浏览
行開佐敦尖沙咀個邊覓食,見到新開左間高級日式餐廳,有omakase 提供又唔太貴就十分想食!於是上星期四就決定同朋友一齊收工去食晚市omakase 。餐廳環境非常優雅,可能因為omakase 我地可以坐工作台個邊,對住師傅坐,一黎師傅阿潮就好親切感問我地有冇咩唔食,非常貼心,然後好快就開始準備我地嘅食物。前菜:青瓜、麻醬豆腐、醬油漬吞拿魚(三小碟嘅感覺,十分清新同開胃)左口魚(肉身及群邊 ):師傅提議先食肉身有酸汁混和,清新同特別嘅一道,魚肉爽口,有魚油味,切得晶瑩薄身。池魚:用左薑蔥、芝麻醃一醃,魚肉厚實,唔會有魚腥味,新鮮之選深海池魚:肉身厚實,非常新鮮,想一試再試等候熱點中途比左蘿蔔漬、牛蒡嘅漬物清一清味覺,令人唔會等到悶海鰻鰻魚飯:介紹食法,將飯分四份,試作三食:1原味、2加配料、3加入鰻魚湯做成茶漬飯,最後一份飯可以重覆以上最中意嘅做法,用活鰻製作,鰻魚汁香濃,鰻魚新鮮,十分推薦。金目鯛:稍稍燒一燒面,上面加一點酸梅,有wasabi(可因應要求唔放):濃濃灸燒嘅味道,十分香嘅魚油味小飯團:有蝦、三文魚籽、海膽、蟹肉,用料上盛拖羅橫間膜加牛油果:新鮮,好味,製作方法特別,魚油味

深海池魚:肉身厚實,非常新鮮,想一試再試

小飯團:有蝦、三文魚籽、海膽、蟹肉,用料上盛

拖羅橫間膜加牛油果:新鮮,好味,製作方法特別,魚油味唔膩口

甜品:玄米茶雪糕(加左楓糖漿),甘甘地茶味雪糕,中和一整餐嘅味道。師傅知道我地中意甜品再親自整個蕨餅比我地,好好味,多謝師傅嘅心意。

2018-11-08
2018-11-23 22 浏览
今晚朋友帶我去威....食高級Omakase,仲要係廚師發板....真係好正!坐低後會見到廚師發板既menu, 有兩個價錢選擇,師傅會用當日最新鮮、日本直送既材料整刺身、壽司、熱食。重點係師傅會係你面前,每款食物都即整即遞上俾你,又會同你交流講解!而且每碟食物既擺盤、餐具都好有日本風~首先係前菜三款: 自家製即磨豆腐+水雲+醬油鮑魚1.豆腐食得出豆容、好香豆香,入口即溶2.水雲酸酸地,好開胃 3.鮑魚切粒,肉質嫩而不硬,加上淡淡的醬油,不錯之後就係刺身四款啦~一開始就係 「羽太」同石斑同品種 ,第一次食呢我!師傅切到魚片好薄,魚肉半透明師傅介紹食法有兩種:1.沾秘製酸汁食2.將魚生片夾埋大葉既花一齊食,感覺特別又清新第二款係深海池魚,池魚肉質鮮美,完全冇腥味仲有鰤魚三食,腩位、灸燒腩位粒、加上厚切既魚身片稍微燒一燒既腩位充滿油脂香,同就咁食腩位口感不同拖羅紫菜卷....拖羅片入口即溶,加埋脆既紫菜一齊食,讚!兩款熱食出場藍鰭吞拿魚鮫 黎自鹿兒島既魚鮫肉厚、皮脆,啖啖肉!天婦羅蝦、日本番薯、南瓜 炸粉份量剛好又鬆軟,蝦又大隻彈牙接下來到壽司六件首先係右口魚 加 魚邊 左口魚食得多,右口

坐低後會見到廚師發板既menu, 有兩個價錢選擇,師傅會用當日最新鮮、日本直送既材料整刺身壽司、熱食。重點係師傅會係你面前,每款食物都即整即遞上俾你,又會同你交流講解!而且每碟食物既擺盤、餐具都好有日本風~

首先係前菜三款: 自家製即磨豆腐+水雲+醬油鮑魚
1.豆腐食得出豆容、好香豆香,入口即溶
2.水雲酸酸地,好開胃
3.鮑魚切粒,肉質嫩而不硬,加上淡淡的醬油,不錯

之後就係刺身四款啦~
一開始就係 「羽太」同石斑同品種 ,第一次食呢我!

師傅切到魚片好薄,魚肉半透明
師傅介紹食法有兩種:
1.沾秘製酸汁食
2.將魚生片夾埋大葉既花一齊食,感覺特別又清新

第二款係深海池魚,池魚肉質鮮美,完全冇腥味

仲有鰤魚三食,腩位、灸燒腩位粒、加上厚切既魚身片
稍微燒一燒既腩位充滿油脂香,同就咁食腩位口感不同

拖羅紫菜卷....拖羅片入口即溶,加埋脆既紫菜一齊食,讚!

兩款熱食出場
藍鰭吞拿魚鮫 黎自鹿兒島既魚鮫肉厚、皮脆,啖啖肉!

天婦羅蝦、日本番薯、南瓜
炸粉份量剛好又鬆軟,蝦又大隻彈牙

接下來到壽司六件

首先係右口魚 加 魚邊 左口魚食得多,右口魚真係第一次人食,佢都係鰈魚科,非常肥美且油脂多。

其次係間白魚配以師傅特製醬油,令人直接嚐到魚的鮮味。

小池魚配以薑汁,以薑汁帶起魚既鮮甜,師傅既心思好好。

接著係秋刀魚 師傅特別介紹係今日傍晚先係日本運到黎,真係好新鮮!從未食過咁好食既秋刀魚生。

跟住呢件壽司真心正!
師傅將牡丹蝦既蝦頭膏拆出黎,加上北海道箱根馬糞海膽燒成醬,再放番係牡丹蝦肉上面,一啖咬落去....蝦膏既咸鮮、海膽既奶油味加埋爽脆既蝦肉,無言!

最後一件壽司係拖羅配上北海道馬糞海膽,兩種咁上等既食材放埋一齊,又點會唔好食呢?!

師傅見我地食得咁滋味,又好享受佢準備既美食,決定獻出佢既珍藏:吞拿魚橫隔膜俾我地試下!每條吞拿魚只得一條橫隔膜,佢既油脂特別多,質感好似牛根有彈性,師傅用燒完佢既魚油加落飯上,毫不浪費充滿omega3既魚油啊!

食完壽司過後係一碗熱辣辣既魚湯,正好俾我暖暖胃

仲有蛋既蛋糕,哈哈!無錯!用蛋整到好似蛋糕咁既口感,且好濃蛋香

紅豆葛餅 ,呢度包含了兩位師傅既自家出品,一邊質感較qq彈的,另一邊較軟綿綿的

店員介紹三款法國花茶
佛手柑藍花紅茶
草莓荔枝綠茶
青蘋果柑檸茶

我地揀了第一款,因為店員話飲完今晚會好訓d, 我想發個好夢

最後係甜品: 海鹽雪糕 加以 手炒黑糖漿,淡淡既鹽味拌以甜甜的黑糖....為今晚晚餐有個完美既結束
2018-11-13
2018-11-23 19 浏览
日本嘢真係食極唔厭,啲魚生又鮮又甜,諗起都真係覺得幸福🤤今日同朋友嚟開佐敦,大家都好耐無食omakase,咁又book左依間新開既餐廳嚟試下🤓坐係bar枱睇住師傅整嘢食同啲食材🤓先嚟前菜😙有豆腐+汁煮鮟鱇魚肝+水雲☺豆腐係自家制,口感同味道都好特別🤭鮟鱇魚肝好味😝我就最鐘意水雲,味道好濃郁😆到刺身環節😍今日就試左三款刺身:平目魚+粒貝+油甘魚😋我最鐘意粒貝,好爽好甜☺燒過既油甘魚都好多油分,好好味😙熱食有兩款:鰻魚同芝士露筍蝦卷兩款都好出色😍鰻魚好惹味,蝦卷炸得好香脆,配埋芝士,正啊😝再到壽司🤩今晚試左7款唔同既壽司,有唔少都係平時少食,或者平時唔敢試既😯好似班魚、間8依啲,食omakase就可以試到,食落又幾好味😍之後有海膽😝玉子燒😙依到既玉子燒好特別,食落成舊蛋糕咁😯食完依到,如果唔夠飽既話,仲可以有個魚湯🙈但我就已經夠飽無試到啦😝留返少少肚嚟食雪糕😍估唔到依間係佐敦新開既omakase又幾好食,有驚喜🤤
日本嘢真係食極唔厭,啲魚生又鮮又甜,諗起都真係覺得幸福🤤
坐係bar枱睇住師傅整嘢食同啲食材🤓

先嚟前菜😙
有豆腐+汁煮鮟鱇魚肝+水雲☺

豆腐係自家制,口感同味道都好特別🤭
鮟鱇魚肝好味😝
我就最鐘意水雲,味道好濃郁😆
刺身環節😍今日就試左三款刺身:平目魚+粒貝+油甘魚😋

我最鐘意粒貝,好爽好甜☺燒過既油甘魚都好多油分,好好味😙
熱食有兩款:鰻魚同芝士露筍蝦卷

兩款都好出色😍鰻魚好惹味,蝦卷炸得好香脆,配埋芝士,正啊😝
再到壽司🤩

之後有海膽😝

玉子燒😙

依到既玉子燒好特別,食落成舊蛋糕咁😯
留返少少肚嚟食雪糕😍

估唔到依間係佐敦新開既omakase又幾好食,有驚喜🤤
2018-11-23 22 浏览
廚師發板晚餐成日都聽到 今次終於有機會食😍啱晒我呢啲選擇困難症既人 因為廚師會因當日新鮮既食材而決定菜式 不過廚師都會問你會唔會有野唔食 夠晒細心~店員安排我哋坐係吧枱 望到廚師親手處理食材 簡直係視覺上既享受前菜係麵豉青瓜,芝麻豆腐同埋拖羅 廚師叫我地由左至右進食芝麻豆腐嘅醬汁相對平時買到嘅芝麻醬濃味;拖羅新鮮;麵豉同青瓜既配搭都幾特別 估唔到出奇地夾跟住就係帆立貝啦 廚師係帆立貝上面加左少少柚子汁 令成個感覺好清新~之後就係池魚了上面加左啲蔥同芝麻,更加特出到魚既香味平目魚壽司肉質鮮嫩跟住就係我成晚既最愛饅魚三食 廚師教我地首先食左饅魚同飯先, 饅魚燒到皮非常香脆,而且肉質肥美🤤三種食法入面都係最鐘意呢個😚跟住就將飯同配料撈埋一齊食最後一食就係加茶做茶泡飯最後以海鹽雪糕作結,為今晚既晚餐劃上完美既句號🤗

前菜係麵豉青瓜,芝麻豆腐同埋拖羅 廚師叫我地由左至右進食

之後就係池魚了上面加左啲蔥同芝麻,更加特出到魚既香味

平目魚壽司肉質鮮嫩

跟住就係我成晚既最愛饅魚三食

跟住就將飯同配料撈埋一齊食

最後一食就係加茶做茶泡飯

最後以海鹽雪糕作結,為今晚既晚餐劃上完美既句號🤗

2018-11-22 33 浏览
唔使用腦諗食咩既嘢就啱晒我同我朋友omakase真係一個好偉大既發明,坐底就有專人幫你諗,又可以揀嗰日新鮮既食材越嚟越多餐廳食omakase,之前都試過好幾間,但今次都係第一次係佐敦食原本都係貪方便揀左依間,都無抱太大期望,但食完又覺得幾好喎好鐘意啲餐廳將啲餐具擺得好整齊少少完美主義坐bar枱等食嗰陣又可以望住師傅整嘢食佢地一絲不苟好認真,好尊重每樣食材仲有大大個透明櫃,比我地依啲為食鬼睇下啲刺身坐左陣就有前菜自家製胡麻豆腐同平時食開既豆腐好唔同依個味道好濃厚,好結實既感覺汁煮鮟鱇魚肝依個好滑,去除到腥味得嚟,又唔會掩蓋到原本既鮮味我幾鐘意食水雲師傅介紹嗰陣,我真係聽到一舊雲,好彩最後師傅都用返我聽得明既人話解釋:「即係好似海草咁」我同朋友都不禁:「哦」左一聲😂😂😂食omakase既另一個好處就係除左個肚吸收之外,個腦都有嘢吸收今餐又長左知識依個食落比較濃味食完前菜就到刺身平目魚配酸汁白雪雪精瑩通透,望落都覺得靚配酸汁又幾特別,唔錯唔錯粒貝食落爽脆彈牙燒緊我塊油甘魚好似兩個大爺咁又好似攤得幾舒服燒完既油甘魚食落多左油分,好味刺身部分話咁快就完左,到熱食活鰻魚師傅話有魚缸養住佢地燒到微焦
唔使用腦諗食咩既嘢就啱晒我同我朋友
原本都係貪方便揀左依間,都無抱太大期望,但食完又覺得幾好喎

好鐘意啲餐廳將啲餐具擺得好整齊
少少完美主義

坐bar枱等食嗰陣又可以望住師傅整嘢食
佢地一絲不苟好認真,好尊重每樣食材

仲有大大個透明櫃,比我地依啲為食鬼睇下啲刺身

坐左陣就有前菜

自家製胡麻豆腐
同平時食開既豆腐好唔同
依個味道好濃厚,好結實既感覺
汁煮鮟鱇魚肝
依個好滑,去除到腥味得嚟,又唔會掩蓋到原本既鮮味
我幾鐘意食

水雲
今餐又長左知識
依個食落比較濃味

食完前菜就到刺身

平目魚配酸汁
白雪雪精瑩通透,望落都覺得靚
配酸汁又幾特別,唔錯唔錯

粒貝
食落爽脆彈牙

燒緊我塊油甘魚

好似兩個大爺咁又好似攤得幾舒服
燒完既油甘魚食落多左油分,好味

刺身部分話咁快就完左,到熱食

活鰻魚
師傅話有魚缸養住佢地
燒到微焦,塗上惹味既醬汁,肥美既鰻魚,好味

芝士露荀蝦卷配他他醬

完美既配搭,彈牙既蝦肉,爽脆既露荀,配上濃郁既芝士,加埋薄薄既炸粉,真係一流
小弟本身鐘意食香口既炸物,所以好鐘意依個

跟住就到壽司環節
又可以試到啲較為少見既品種

班魚
間8(?)
依個真係聽都無聽過

深海池魚

赤貝
師傅會比我地影完相先再拍打佢,費事我地影得唔靚

碟魚邊

沙甸魚

每件壽司都望住師傅好認真整,除左食之外,眼睛都可以享受埋

之後就到港女最愛

海膽三文魚籽同吞拿魚蓉
依3個組合真係啱晒港女

最後就係我既最愛玉子燒

依個王子燒好特別,食落既口感似芝士蛋糕咁

師傅問我地夠唔夠飽,為食既我地當然想再食
所以師傅就比多個魚湯我地

最後,真係最後
有個海鹽雪糕
哎喲,又不錯喲

服務同環境都係無得彈
就算有客人唔係食omakase, 我地都聽到啲侍應好耐心同詳細咁介紹

偶爾豪一豪食餐好既,因為食好野而肥左,個心都舒服啲~
2018-11-14
2018-11-21 30 浏览
Chef Nobu Matsuhisa, the celebrity sushi tycoon once said, “Making sushi is an art, and experience is everything.” That applies to the other side of the table too. And speaking of a sushi experience, an omakase meal is a pleasant journey for fellow Japnese food lovers like myself.Their omakase set consists of everything ranging from extremely fresh sashimi, delicate sushi, hot dishes etc. We started with these cute appetisers and my favourite was definitely the anglerfish liver. Its aroma and ju

We started with these cute appetisers and my favourite was definitely the anglerfish liver. Its aroma and juice literally exploded inside my oral cavity, giving my meal an exciting beginning.

Following those were a few pieces of sashimi. As thin as paper, they tasted very refreshing and delicious, especially when dipped in the sour sauce.

The sushi was amazing too.

The uni sushi was superb! With the uni flowing out of the seaweed, the uni was very fresh and it carried a tint of natural sweetness of the uni. The other sushi was all nicely done too.

The hot dishes were amazing with my fav being the grilled black cod. Not to mention it was perfectly grilled to give it a beautiful golden colour, the texture of the fish couldn’t get more moist or smoother.

The tofu wrapped in fried Sergestid shrimp tasted nice with a crispy exterior and a super soft interior.

Our meal ended on a sweet note with red beans mixed with the white cakes.

hkfoodtour’s official verdict: Overall an unexpectedly good omakase experience. This is probably the first omakase restaurant in Jordan and I’m thoroughly delighted with the choice we made tonight❤️ Will be back soon!
2018-11-20 51 浏览
得知佐敦鱻88的 omakase不錯,是夜終於抽到時間光顧,我倆各自點了一份套餐,其餘的就交給潮廚安排 🤗🤗餐廳環境雅緻清靚,跟朋友慢食聊天確是一流。🤗🤗⚀前菜篇⚀🌻土佐醋涼伴水雲,水雲是海藻的一種,本身沒有什麼味道,口感滑嘟嘟,配醋作前菜,口味清新醒胃。🌻鮟鱇魚肝口感化綿,沒半點腥味,刺身型式作頭盆,常見做法。🌻自家制胡麻豆腐,屬冷盆系列,以胡麻混入豆腐做成的糕點,味道清淡中透著胡麻及豆腐的味道,手工菜一道。⚁刺身篇⚁🐋雙貝刺身,分別有粒貝刺身及赤貝刺身,上枱前已加入少許青檸汁,喜歡可以蘸點鹽調味。粒貝較爽口,青檬汁有助提鮮。蝶切赤貝,切妥後大力一拍,即時彈起成卷狀,要夠新鮮才有這效果 😍😍🐋深海池魚鰝鰺也!肉質肥美爽滑,配點柚子胡椒醬吊味亦相當美味。🐋沙甸魚卷, 沙甸魚本身肥美嫩滑油份重,配以茗荷絲、青瓜絲及大葉等瘦物,中和其油份;茗荷絲跟淡味薑絲相似,大葉味道濃郁而獨特,配合口感清新的青瓜絲,多重味道融和一起,互補長短,既獨特味。⚂壽司篇⚂🍣日本活花竹蝦壽司,即席泡製,鮮到一個點……😍😍,肉質跟冰鮮的確實有分別;壽司飯本身已有基本調味,不用再點任何醬料 👍 🍣左口魚壽司,在刺身上

餐廳環境雅緻清靚,跟朋友慢食聊天確是一流。🤗🤗

⚀前菜篇⚀
🌻鮟鱇魚肝口感化綿,沒半點腥味,刺身型式作頭盆,常見做法。

刺身篇⚁

壽司篇⚂

🍣左口魚壽司,在刺身上放了蘿蔔蓉、蔥花及酸汁,一口一件,左口肉質肥美,裙邊位置就更是全條魚的表表者。

🍣間八壽司,口感紮實,脂肪感豐富,做刺身壽司都是理想的常用食材。

🍣火炙金目鯛壽司,四片金目鯛重疊起來,點上特制梅醬,再用火槍微微炙一炙,釋放鯛魚自身油香的同時,再以梅醋味中和膩口感,味道當然好得很。

🍣中拖羅壽司,赤裸裸的一件拖羅,沒有多餘的調味,其實美食是可以很簡單的。

🍣右口魚裙邊壽司,火炙過口感更加肥美,加磨粉的柚子皮,額外多一分清新的抽子香。

🍣馬糞海膽壽司,全件一次過放入口,海膽入口即溶,甜味在口腔內散發著它的餘韻,名乎其實的齒頰留香。
⚃熱食篇⚃
🌹燒活鰻魚,皮脆肉鬆化 😍😍!原來要做到鬆化效果,先要燒一轉、濕蒸後再番燒做成的。工序認真繁複……長知識了🎓。

🌹用紫菜包著大蝦、露荀配點點芝士一起炸,一客四件,超大份,勁飽肚。😁😁

🌹我自己比軟喜歡焗蛋(左邊軟深色的),它屬輕甜的,口感軟滑,加上焗出來蛋香濃烈,算是一客日式甜品吧!

🌹鮮魚湯,有別於一貫的以麵豉作主調的湯水,這個是用上大量高質魚骨精煮而成,放點蔬菜已很棒了。

🌹最後來個佛手拑藍花紅茶,除飯後消滯外,還有安神作用,回家可以酣睡一趟。👍👍

不用費煞思量點菜,豐盛安逸的一晚,最是幸福不過了……🍃😍🍃🍃💞
2018-11-20 48 浏览
難得老公出糧出咗bonus,佢話要請老婆食餐好,咁我梗係唔同佢客氣啦,於是喺OpenRice左搵右搵,比我搵到呢一間位於佐敦鱻88日本料理。餐廳位於1樓,在下層已經有員工熱情有禮地帶位。而餐廳既燈光集中係師傅身上,其他既坐為即形成較暗既對比,相當有氣氛。入面有吧枱同卡位。因為我地選擇左食omakase廚師發板,所以坐係吧枱前看著師傅認真既工作😳師傅認真果個樣真係好charming 😍前菜係海膽蒸蛋杯蒸蛋杯係新鮮蒸起的,湯味好香濃蒸蛋亦都好足料,入面有日本蛋、蟹柳、香菇、豬肉同白果,蒸蛋熱辣辣,而且非常夾😍😋,食完好暖胃食完前菜到刺身,刺身係赤貝、左口魚同金目鯛赤貝 一片係青檸汁配岩鹽,另一片係配上橘子汁,2者味道都好夾,各有味道😋左口魚薄切 配酸汁。左口魚切到好薄,有晶瑩剔透嘅感覺,而且酸汁將魚既鮮味帶了出來,味道清新😋😋金鯛加了酸梅醬,非常開胃,肉質好厚,食落特別香滑又濃厚,鮮味十足。和牛串牛串好香牛味,而且肉質超級軟腍,食既時候好juicy,同蒜頭非常夾,而蒜頭一d都唔辣,超級好味,真心推介炸物係河蝦雜菜餅就咁睇個樣已經想比滿分,天婦羅一d都唔油,粉漿剛剛好,蝦係連殼加雜菜一齊炸,

海膽蒸蛋杯

前菜係海膽蒸蛋杯

食完前菜到刺身刺身係赤貝、左口魚同金目鯛

左口魚薄切

左口魚薄切 配酸汁。

河蝦雜菜餅

炸物係河蝦雜菜餅
就咁睇個樣已經想比滿分,天婦羅一d都唔油,粉漿剛剛好,蝦係連殼加雜菜一齊炸,食落好香蝦味。

發板壽司6件

壽司分別有帆立貝,石斑魚,深海池魚,池魚,沙甸魚同右口魚邊。
所有壽司都好新鮮,叫omakase 既原因係每一次上菜既時候都好有驚喜,而且師傅悉心咁解釋每一度菜,加上會食到好多平自己唔會叫既款,食既時候充滿期待。

每一件壽司都好正,有唔同口感,唔同味道,我最愛既都右口魚邊,師傅用火槍燒左一燒,每油脂既香味完全迫哂出黎,而且肉身好滑。
而比較特別既係深海深魚(配上辣醬),肉質爽口細緻,雖然加上辣醬,但一d都唔辣,仲好野味😋😋
石班魚壽司(配上酸汁),魚身有小小實正,而且好有口感,同酸汁好夾,非常開胃。

魚湯
今晚既湯係魚湯
魚湯配上雜菜好清甜,一d魚腥味都無,岩哂如果飲左酒既人,解酒一流👍🏾

海鹽手炒黑糖雪糕

最後甜品係,海鹽手炒黑糖雪糕,
雪糕嘅海鹽味加上黑糖,喊中帶甜,甜中大鹹,但兩者嘅味道非常之夾,而且雪糕好軟滑。

總括來講,今晚呢一餐我非常之滿足,單單係店鋪既環境,侍應嘅服務態度,已經值得高度表揚,食完每一味菜佢哋都會主動收碟,並適當嘅時候換上筷子。食物嘅味道唔需要多講,真心好味,師傅對每一件食物嘅用心製作,真心拎滿分💯

2018-11-15
魚湯
海鹽手炒黑糖雪糕
  • 金鯛
2018-11-20 37 浏览
當人走得乏力了 便需要美食來支撐一下枯竭的靈魂每每試新餐廳也像是買大細般幸好 這間餐廳沒令我失望 推介整晚沉醉於美食愉快的氛圍中✨沖繩苦瓜 牛蒡漬從來不好苦瓜 可是這個苦瓜甘中帶甜 竟然改變我對苦瓜的觀感✨胡麻豆腐 豆腐滑滑溜溜的 豆味濃沃配上麻醬更香✨醬油漬的吞拿魚腩肥美 入口即融飯帶有醋味✨左口魚群邊 一口咬下 魚油爆汁魚肉嫩滑 ✨甜蝦 蛋黃醬 ✨松葉蟹膏爽口彈牙的甜蝦配上蛋黃醬原來味道是如此的夾松葉蟹有濃沃的海水邊新鮮✨池魚 較少吃的魚 肉質較實 有咬口的魚較為濃味✨清酒蕃茄加啫喱 小小爆汁蕃茄十分新鮮為你的味蕾fresh了一下✨鰻魚飯 其實已經很飽了還有饅魚飯肥美的饅魚燒過 旁邊是香脆的加上燒汁 令每一口飯都是滋味的還可以三食 不過單食已是十分滋味✨綠茶雪糕不是坊間即買的吃得出濃濃的綠茶香和甘味太滿足了吧😍叉了電 有力走下一段路了
當人走得乏力了 便需要美食來支撐一下枯竭的靈魂

吃得出濃濃的綠茶香和甘味

太滿足了吧😍
叉了電 有力走下一段路了
2018-11-19 31 浏览
食omakase,就係想比一定價錢,享受到等值嘅食物質素,同時欣賞師傅喺發辦時的用心及期待每道菜的驚喜。呢晚黎到佐敦(唯一?)的omakase餐廳,聽師傅講先知只係開左一個月左右。咁新嘅餐廳,自然令我地更加期待😍除左享受美食,我亦好中意聽師傅細心解釋每道刺身、熟食、壽司等的來源、烹調方法等,仿佛食野之時,亦可以學習新知識👍🏻從小食起,所有食材都精緻又美味。一如刺身,間八晶瑩剔透,口感軟薄;,赤身口味清爽,魚味濃郁;赤貝外脆內軟,口感豐富。壽司方面,羽太、太刀、油甘等都十分新鮮,油脂豐腴。手握壽司的軟熟、穩固之感,實在是一般壽司無可比擬的技巧。海膽軍艦滿溢於表,實在是視覺和味覺上的衝擊!完成甜品後,師傅仲叫我地選擇雪糕、花茶或咖啡作結。見呢晚嘅口味係柚子,頗為特別,所以要試試🍨酸酸的柚子雪糕清新無比,食落口感柔滑,作為一頓日本盛宴的結尾,實在恰當又圓滿。

2018-11-17 139 浏览
朋友今晚帶我去了間質素高嘅日本料理食omakase,起初還以為去食煲仔飯,打冷嘅東西,因為附近都有唔少嘅選擇,但行多少少就可以品嘗到一間新鮮美味嘅高級日本料理,這裡應該會係一個唔錯嘅地方!上到上面地方闊落,有吧枱同卡位位置,如果係食omakase 當然要選擇吧枱位置,見到師傅嘅手勢之餘,還會同客人交流,今晚一切由師傅發板,前菜三品,有三文魚籽配沙律醬沙律,麻醬豆腐,豆腐內有濃郁嘅芝麻味道,同埋份鮟鱇魚肝,配埋個酸醋汁入口夠晒醒胃!跟住就係三點刺身有大大隻嘅花竹蝦連蝦膏,煙入口煙韌爽口,帶粘性,重好有蝦味而新鮮活嘅左口魚薄切配酸汁,肉質煙韌彈牙,味道鮮味,深海池魚,前面個片就係原味,後面個片就加上了柚子辣椒,回味時帶點微辣甘香,肉質札實,好有魚香,夠肥美接住炸物,一份最佳佐酒嘅油甘魚鮫,肉質肥美香滑,正!還有天婦羅,炸蝦,茄子,南瓜片,蕃薯片,炸得好香脆,入口口感清新,唔會覺得油膩!還有一件件上嘅壽司,在碟上嘅配菜沖繩苦瓜和紫薑都十分美味,帆立貝壽司,肉質鮮甜軟滑,牡丹蝦配上蝦頭嘅蝦膏,肉質十分彈牙爽口充滿濃郁嘅蝦膏味道,黑曹魚,煙韌彈牙,好有口感,石班魚,肉質有彈性,火炙金目鯛,入口肥

接住炸物,一份最佳佐酒嘅油甘魚鮫,肉質肥美香滑,正!

還有一件件上嘅壽司,在碟上嘅配菜沖繩苦瓜和紫薑都十分美味,帆立貝壽司,肉質鮮甜軟滑,牡丹蝦配上蝦頭嘅蝦膏,肉質十分彈牙爽口充滿濃郁嘅蝦膏味道,黑曹魚,煙韌彈牙,好有口感,石班魚,肉質有彈性,火炙金目鯛,入口肥美軟滑,火炙鰤魚腩,亦十分肥美,根子,入口有啪啪吓嘅感覺,最愛嘅海膽壽司,入口時個種鮮味,真係十分開心!當然還有最後嘅拖來做壓軸,只會在口中溶化嘅感覺真係美妙!

配埋個湯,同埋碗肥牛烏冬,真係食得飽飽,

最尾還有雲呢拿味雪糕加上焦糖醬配埋爽口鮮甜嘅菠蘿肉,
今晚真係食得好開心,而師傅需然忙碌為我們準備食物,但亦會風趣幽默地談天說地,感覺十分舒服!
朋友請食升職飯! 來到佐敦本以為是食地道小菜煲仔飯之類,見到這門面才知道今餐食日本餐!!! 還要是價值不菲的廚師發牌!  驚喜與期待!這間餐廳處於舊街中,新式的型格全黑裝潢與左右兩邊的餐廳顯得格格不入。走上一條樓梯,樓上餐廳全是日式裝潢,淺色木系十分舒服,令人置身日本的感覺。前菜: 自家醃沖繩苦瓜和牛蒡漬,苦瓜苦中帶甜很易入口!前菜三點: 分別是胡麻豆腐,麵鼓青瓜和醬油漬吞拿魚腩!整碟賣相精美,胡麻豆腐的豆腐非常嫩滑!吞拿魚腩軟嫩,魚香誘人!😋左口魚群邊同肉身位 :   一見左口魚群邊被切得如此薄就可見師傅的刀工手藝高!以酸汁清新感帶出魚的鮮味,層次更豐富!肉身位口感厚身爽口! 甜蝦配蛋黃醬和松葉蝦蓉蝦膏  甜蝦配上蛋黃醬,味道濃郁鮮中帶甜,有驚喜!😍 松葉蝦肉和蝦膏非常鮮甜,嚐得出材料新鮮!連著魚子吃入口魚汁爆開,粒粒鮮甜!就連紫蘇葉都很香很柔軟,一問之下才知道紫蘇葉是由日本空運到港。 池魚佐上大蔥和小菊,池魚頗有口感 ,魚味突出,入口爽脆有彈性!配上Tataki,切碎的池魚,肉身濃香,是一條結實的魚。配上蒜薑汁味更能帶出魚鮮味,非常特別。坐在吧台就能看到師傅專注為我們製作每一道精緻
還要是價值不菲的廚師發牌!  驚喜與期待!

前菜:
前菜

[圖中左上角]自家醃沖繩苦瓜和牛蒡漬,苦瓜苦中帶甜很易入口!

左口魚群邊同肉身位 :

左口魚群邊&肉身

甜蝦配蛋黃醬和松葉蝦蓉蝦膏

甜蝦 & 松葉蝦膏

池魚 & tataki

坐在吧台就能看到師傅專注為我們製作每一道精緻的菜式,👀眼睛也能嚐到美食。

壽司
師傅說餐廳的壽司飯全用上北海道七星米!

1. 池魚清香味出
2. 金目鯛
魚皮被火炙帶出魚香,魚質較實淨香口,配上高梅醬去了油膩感,配搭適宜
3. 鰤魚
同樣被火炙後帶出魚油香,肉質非常柔嫩腍身,甘香肥美,配上七色芝麻享用增添層次

清酒蕃茄和清酒啫喱解解膩!酸酸甜甜非常可口
清酒蕃茄

鰻魚三色飯
吃到此時我們都飽了,但這鰻魚燒得實在太香口,魚皮稍脆但魚肉腍真,一入口鰻魚特有的鮮味一湧而上,有驚喜!
三種吃法分別是單吃,配上紫菜wasabi碎蔥吃,和最後一種加上海鮮湯湯飯的吃法。
個人最喜歡第二種,佐以紫菜wasabi和碎蔥吃。

有驚喜的一道甜品

這是葛餅配上日本紅豆和黃豆粉再拌上黑糖醬,別看材料簡單,一吃之下黏黏韌韌的葛餅中帶紅豆黑糖的甜,又有黃豆粉中和,層次豐富!大有驚喜!

葛餅

雪糕
我們選了玄米茶和海鹽兩款味,玄米茶更為特別,淡淡的茶味帶絲絲甜,為今晚這餐畫上完美的句號,😋
雪糕 dessert

超滿足的一餐!想不到佐敦有一間如此高質的日本餐廳!環境舒適,師傅友善風趣,每道菜都是視覺和味覺的享受!
推介!
前菜