2020-03-19 48 浏览
其實本身我唔食鰻魚,一直都覺得鰻魚好多骨,喺香港未食過好食嘅鰻魚飯,覺得啲鰻魚林patpat。今次有朋友力推依間鰻工房,話啲鰻魚飯真係好好食,就一於去試吓。一去到見到間鋪真係好細好細,基本上兩個人去食,就一定要搭枱,得幾張4人枱,成間鋪得10幾個位。一去到就同朋友一人叫咗一款我叫咗普通成條嘅鰻魚飯。朋友叫咗鹽味白燒鰻魚飯。普通鰻魚飯其實已經幾好食,鰻魚有厚度,有咬口,真係覺得食緊魚肉,蒲燒鰻魚汁做得幾好唔會太甜太膩。嘩白燒係我食過最好食嘅鰻魚,白燒即係冇蒸過就直接生燒嘅鰻魚個魚皮係脆口㗎,魚肉好厚好有彈性。強烈推薦大家去食呀!

2020-03-19 32 浏览
上星期銅鑼灣收工,之前路經過呢間鰻魚店一直想試吓,咁岩今日晚飯冇着落就決定自己去試一試雖然店舖主打鰻魚飯但係佢哋嘅款式都唔少,用同一個食材創造出唔同嘅菜式,有誠意一本鰻蒲燒丼,原條鰻魚非常足料,另外轉左套餐,會奉送一碗鰻魚肝湯同糖心蛋鰻魚口感香口,外皮香脆,而且肉質充滿油脂感,配上一口白飯非常合適,另外佢哋嘅魚肝湯非常清甜,唔會過度調味餐廳亦都建議客人用茶漬飯方法品嚐昆布高湯非常清甜,配上剩低嘅飯感覺良好,某程度上幫助消除食咗成條鰻魚嘅油膩感

餐廳亦都建議客人用茶漬飯方法品嚐

2020-03-18 38 浏览
自己本身好鍾意食鰻魚之前上網見到呢間鰻魚專門店已經好想來試今日咁啱經過見到有位就入咗去啦😆😆😆鋪頭面積好細 座位大概只係得10幾個 不過裝修設計簡單坐低都幾舒服同埋長期好多人都叫外賣所以平時應該都唔使點等位🤣🤣.個餐牌基本上全部都係鰻魚又係選擇困難症發作嘅時候最後決定試晒所有鰻魚點左三重鰻魚丼加$30跟餐會有溫泉蛋 鰻魚干白貝湯 漬物同埋玄米茶.呢個鰻魚飯賣相超級靚三種鰻魚包括穴子 海鰻同埋生鰻魚份量都係好多普通人食晒成個餐會超級飽三種鰻魚我最鍾意食生鰻魚食落去有油香 而且燒到個皮都好脆肉質結實彈牙 .餐廳會有建議食法食到咁上下叫店員拎碗高湯再將煩到入去 加上芝麻同紫菜成為茶漬飯咁樣一碗飯有兩種食法都幾得意👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
自己本身好鍾意食鰻魚

再將煩到入去 加上芝麻同紫菜
成為茶漬飯

咁樣一碗飯有兩種食法
都幾得意👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
一年一度嘅白色情人節終於又到啦,我同另一半諗住食反餐好嘅獎勵大家😈shopping完就來到銅鑼灣呢間「鰻。工房」,位置比較隱蔽,私隱度不錯heee👍裡面癡滿手繪日文poster,真係好似去左日本禁啊~~滿足暫時未能出國嘅我地heee~~~一坐好,雖然鋪面唔算大,星期六下午時間都好旺場😝!餐廳提供多款鰻魚丼飯選擇,+$30 仲可以轉套餐加溫泉蛋,鹹菜鰻魚乾白貝湯和玄米茶,附合唔同年齡層口味,估唔到今次身處銅鑼灣都享受到大眾化價錢提供最優質嘅日本鰻魚丼飯。我同男朋友就叫左一份原條蒲燒鰻魚丼飯同埋鰻魚蕎麥麵,兩份都加左+$30 轉套餐!原條蒲燒鰻魚丼飯一上檯見到鰻魚set好似小便當禁樣放,好精緻可愛啊ლ(´ڡ`ლ)~餐廳超有誠意加上蛋絲同紫菜絲,同鰻魚醬汁真係撈哂一碗飯食🐟,同飯一齊食加強口感,鰻魚燒得好香無腥味,外皮脆脆嘅魚肉頗嫩滑,肉質肥美,而且冇乜骨,值得讚嘅係有3大舊啊,啖啖肉!超滿足!🥰見到牆上面有poster介紹,食淨三份一既飯然後加入昆布高湯,再加入紫菜同芝麻去製成茶漬飯,好特別啊,茶香配飯同魚完全唔油膩~鰻魚蕎麥麵都好正啊~麵旁邊放左只細細鵪鶉蛋,店員細心話係放落個麵汁度,再

鰻魚蕎麥麵都好正啊~麵旁邊放左只細細鵪鶉蛋,店員細心話係放落個麵汁度,再用筷子攪拌,配麵食質感超smooth,呢個set仲有鰻魚串燒,必叫!鰻魚同樣厚切啖啖肉,烤得好香肉質嫩滑彈牙,配上蕎麥麵醬汁一啖麵一啖肉完全無得輸👍🏼大推介啊!!呢個set有鰻魚同穴子,穴子本身魚積體型較細,食落去口感滑溜,味道同鰻魚都唔一樣,貪心d一次過可以食到兩種吾同魚既口感呢~~~

好豐富又滿足嘅一餐呢~~大好評!!!一定會再來幫襯!
午餐
2020-03-17 18 浏览
逛逛街的時間突然有點餓想吃一點東西 想起這家店了食這一次覺得素質不錯 去到的時間已經坐爆人了🤔🤔等了大約十分鐘就有位置 快快入去點餐食才行呢😆😆丼飯大約有8款供應 還有蕎麥麵/串燒/玉子燒等供應那次想食玉子燒可惜已經賣光了😭 感到有點可惜呢~這次是為鰻魚來吃的 所以點了幾款鰻魚食物來吃吃😝靜靜只想吃鰻魚 所以點了原條鰻魚吃🤩 未食已經興奮一個人食整條鰻魚🤤🤤 另外也可以選擇升級套餐的😛·原條蒲燒鰻魚丼飯 HKD$98 ·蒲燒鰻魚 HKD$92·燒鰻魚串 HKD$28 食物是即叫即燒所以要等一會兒 等待時間聞到香味🤤大約十五分鐘後慢慢送上來 聞到香味已經很想吃了😝甜甜的鰻魚醬汁配鰻魚很喜歡吃😍😍 肉質挻煙韌呢另點了一串燒鰻魚串 口感略為有所不同 四邊燒到脆脆做串燒也不錯的🍢 食物很快就被我們食清光了很滿足
逛逛街的時間突然有點餓想吃一點東西 想起這家店了
食這一次覺得素質不錯 去到的時間已經坐爆人了🤔🤔
等了大約十分鐘就有位置 快快入去點餐食才行呢😆😆
丼飯大約有8款供應 還有蕎麥麵/串燒/玉子燒等供應
那次想食玉子燒可惜已經賣光了😭 感到有點可惜呢~

這次是為鰻魚來吃的 所以點了幾款鰻魚食物來吃吃😝

另點了一串燒鰻魚串 口感略為有所不同 四邊燒到脆脆
做串燒也不錯的🍢 食物很快就被我們食清光了很滿足

2020-03-11
2020-03-16 30 浏览
鰻魚控對鰻魚是沒有抵抗能力的,銅鑼灣新開了專門做鰻魚的小店,鰻魚控一定要試試。小店只有16個座位,星期五的晚上7點半左右,很幸運坐了最後的2個位,不用等待一進店就發現小店充滿著燒烤鰻魚香味,看看餐牌,就決定要點特色鰻魚飯堡。飯堡是漢堡的概念,厚厚的燒飯團包著鰻魚、芝士、蛋絲、生菜及紫菜,鰻魚魚肉肥厚,燒飯團亦燒得剛好,脆脆的,這個創意飯堡我給滿分💯鰻、穴子二重丼,鰻魚及飯是分別放置於飯盒的,2層的飯盒很有日本飯盒feel。鰻魚有蒲燒及白燒,肉質肥美,飯有紫菜及蛋絲,很不錯。鰻魚飯還可以兩吃,只要請店員給你湯,就可以變茶漬飯啊。鰻魚控對是日晚餐表示很滿意💯

鰻魚控對是日晚餐表示很滿意💯
2020-03-13
2020-03-14 48 浏览
呢條街有好多不同的日本餐廳,最近又有這間新餐廳,專門吃鰻魚飯。經過幾次,都見到有很多人,恰巧這日有位,便試吓!果然沒有失望,叫咗三色鰻魚飯,有鹽燒鰻魚,汁燒鰻魚,和穴子。一次過滿足晒三種願望,鹽燒鰻魚,皮燒到香脆,汁燒鰻魚, 10分入味,穴子肉好嫩口,yummy yummy 。飯係日本珍珠米,好好食。加$30 ,仲可以有套餐,有一杯茶和麵豉湯!兩個人都係平均$100左右,抵食。下一次,會試埋佢其他小食,例如串燒同玉子。
2020-03-12 22 浏览
疫情下嚟到銅鑼灣食晚餐, 見到很多店舖都關門,但係呢一間鰻魚飯餐廳就客滿。叫咗個原條蒲燒鰻魚丼,一上菜有2層飯盒,一層飯盒有三大塊鰻魚,仲熱辣辣,冒著熱氣。另一層飯盒裝飯,飯上面有蛋絲,豆,和紫菜,另外如果覺得唔夠紫菜,飯枱上有一個裝着紫菜的盒,給你任添紫菜。另外再叫了二重鰻魚丼,分別是鰻魚和穴子。食完鰻魚再食穴子,發現穴子口感較軟,而鰻魚則較厚實肥美。如果覺得飯的味道較淡,可用放置在枱上的七味粉和山椒粉調味。另外墻上貼了告示,提供鰻魚二食,客人可向店員索取昆布高湯,將你1/3的鰻魚放入昆布高湯內,配上芝麻,紫菜,和飯就制成鰻魚茶漬飯。

2020-03-09 25 浏览
黎到銅鑼灣行街,之後見再有間專食鰻魚嘅專門店, 香港冇乜專門店專攻鰻魚!呢間專食鰻魚幾正呀!最抵食就係有一款鰻蒲燒don飯, 兩片鰻魚! 見到師傅即叫即燒!鰻魚汁幾野味唔會太甜, 有陣陣嘅鰻魚香! 另外再加咗一份溫泉蛋 蛋汁 mix埋鰻魚一齊食。幾有風味!見到有兩種食法,另外就係加入芝麻,紫菜,昆布高湯。再放入高湯mix埋飯一齊食。變成茶漬飯!朋友就叫咗原條蒲燒鰻魚 don飯! 鰻魚份量就係x2, 飯上面已經有蛋絲!幾正呀!

最抵食就係有一款鰻蒲燒don飯,

另外再加咗一份溫泉蛋 蛋汁 mix埋鰻魚一齊食。幾有風味!

2020-03-07 32 浏览
已經係第二次返泥食喇😀 $98 食到性價比高既鰻魚飯真係好抵呀🥰 好好彩唔洗等位就入到,店內既座位比較少,得四枱,所以兩位既朋友就要撘枱喇。我就同上次一樣,嗌左一品鰻魚飯,今次加埋 $30 跟餐: 包括溫泉蛋、前菜、魚肝湯、玄米茶鰻魚厚肉多汁又燒得好香,配埋好有蛋香既飯🤤 大滿足呀!朋友就嗌左生燒套餐,佢揀左鹽燒。我試左一舊,肉質好彈牙多汁,但無我想要既鰻魚汁🤪 所以我鐘意自己個餐多d不過美中不足係又試唔到佢個玉子燒😭 唔知幾時先有得試呢🤦🏻‍♀️

一品鰻魚飯套餐

鰻魚厚肉多汁又燒得好香,配埋好有蛋香既飯🤤 大滿足呀!

朋友就嗌左生燒套餐,佢揀左鹽燒。
生燒  (鹽燒)套餐

2020-03-06
一品鰻魚飯套餐
2020-03-05 39 浏览
去日本喜歡找鰻魚專門店,因為香港沒有專食鰻魚既店,半年前銅鑼灣新開既鰻魚店,已經很想試,最近終於有時間一試門面很有日本feel, 不過聽聞是日本人集團經營的內裡小店型式,可以坐16人,牆上很多日本字同卡通畫型式去介紹鰻魚食法同品種12點剛好開門,所以沒有人排隊,之前開始滿座Menu 鰻魚有三種,但有很多不同食法,有串燒有丼飯選擇一本鰻蒲燒丼$98, + $30 有湯,前菜,茶鰻魚有炭燒香味,鰻魚汁夠濃,配飯就是無敵燒得剛好,鰻魚味道夠濃鰻。穴子。活鰻三重丼$198, 又係+$30套餐這個最多人order, 因為可以食到三種鰻魚這種鹽燒鰻魚,超級好味,只用海鹽燒,沒有用醬汁,可以帶出鰻魚鮮味,一流驚喜有兩種食法,只要保留3分1 飯,向服務員取昆布高湯加入飯內,變成湯飯,另一番口味,意想不到,太正湯飯可再配上Wasabi, 紫菜,芝麻,自己調味,大愛值得下次再來潮聖

門面很有日本feel, 不過聽聞是日本人集團經營的

12點剛好開門,所以沒有人排隊,之前開始滿座

Menu 鰻魚有三種,但有很多不同食法,有串燒有丼飯選擇

一本鰻蒲燒丼$98, + $30 有湯,前菜,茶

鰻魚有炭燒香味,鰻魚汁夠濃,配飯就是無敵

燒得剛好,鰻魚味道夠濃

鰻。穴子。活鰻三重丼$198, 又係+$30套餐

這個最多人order, 因為可以食到三種鰻魚

湯飯可再配上Wasabi, 紫菜,芝麻,自己調味,大愛

值得下次再來潮聖
2020-02-22
  • 三重鰻魚丼
2020-03-04 34 浏览
早兩三年前在附近上班,經常經過鰻工房,都未有一試。雖然現正抗疫期間,但友人提出晚飯到鰻工房,就立即答應嚕。超愛鰻魚的我,選擇了白燒鰻魚,加$30成為套餐,有湯、溫泉蛋及漬物。白燒鰻魚口感脆身,啖啖肉,好幸福感覺,好食😋友人選擇芝士鰻食飯,同樣加$30成為套餐。芝士鰻食飯不推介,沒有鰻魚鮮味。加上焗飯使鰻食變成一舊舊”稔身”的魚。真的很一般及價錢好貴。

白燒鰻魚口感脆身,啖啖肉,好幸福感覺,好食😋

加上焗飯使鰻食變成一舊舊”稔身”的魚。

真的很一般及價錢好貴。
2020-03-04 21 浏览
閉關咗咁多日,就快冇病都變有病。小白兔話好想食鰻魚。立馬諗起這間主打鰻魚的鋪頭。鋪面不大,日式和風裝修,有地道風味。入門更傳來陣陣燒鰻魚的香氣。 的而且確, 食好嘢先可以令心情變好。原條蒲燒鰻魚丼 蒲燒鰻魚,皮有點焦香味,魚肉嫩滑,有彈性,沒有骨,也沒有魚腥味,油脂感豐富,鮮味無窮。飯粒配上日式魚片,芝麻,枝豆等,增加口感。 挺用心的。所有主食都可以加30蚊,多溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯和玄米茶。怕單調的,還可向侍應要求高湯,自行加芝麻,紫菜,立即變成茶漬飯又得。得左!鰻魚飯堡燒過的飯堡,外脆內軟綿,有點像吃飯焦。 鰻魚 肥厚, 燒汁味香濃而又不會過甜。 再加上生菜,蛋絲和芝士,增加層次感, 吃得很滋味。用香脆的紫菜包飯堡及鰻魚來吃,更有日式風味。 不妨嘗試。穴子賣相吸引,燒得香口,入口香嫩,軟軟綿綿的口感。

原條蒲燒鰻魚丼

飯粒配上日式魚片,芝麻,枝豆等,增加口感。 挺用心的。

鰻魚飯堡

用香脆的紫菜包飯堡及鰻魚來吃,更有日式風味。 不妨嘗試。

穴子
賣相吸引,燒得香口,入口香嫩,軟軟綿綿的口感。
  • 鰻魚飯堡
2020-03-04 27 浏览
今日放工同朋友去食飯,本身諗住食拉麵,經過見到依間裝修充滿日式小店風格既餐廳好似好吸引,所以就入左去食🤤小店主打鰻魚,除左丼飯仲有鰻魚串燒,鰻魚芝士玉子燒,鰻魚蕎麥麵等既食物,鰻魚控一定會好滿足❤️原條蒲燒鰻魚丼($98)丼飯可以加$30轉套餐,有溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯同玄米茶🍵燒製過既鰻魚蘸上了醬汁,肉質肥美多汁,而且外皮口感比較脆身,食落去吾會太淋,外脆內軟,醬汁香濃,而且珍珠米上鋪上左蛋絲同枝豆,所以味道帶甜口感更加豐富二重鰻魚丼($148)二重包括鰻魚同穴子,而且鰻魚比起蒲燒鰻魚丼感覺上更加大條,穴子本身魚積體型較細,食落去口感滑溜,軟綿鮮香,可以食到兩種吾同鰻魚既口感🥰店員建議我地可以食淨三份一既飯然後加入昆布高湯,再加入紫菜同芝麻去製成茶漬飯,又可以試到另一番味道燒鰻魚串($28)燒鰻魚肉質結實彈牙,而且燒得岩岩好味道惹味帶焦香Suntory啤酒($38)日本啤酒比較易入口,而且配鰻魚食好夾😛
原條蒲燒鰻魚丼($98)
二重鰻魚丼($148)
燒鰻魚串($28)
燒鰻魚肉質結實彈牙,而且燒得岩岩好味道惹味帶焦香
Suntory啤酒($38)
日本啤酒比較易入口,而且配鰻魚食好夾😛
2020-02-26
2020-03-01 307 浏览
與朋友2個人走著在銅鑼灣找晚飯的地方, 本來的目的地是同一條街的石燒牛扒, 看到這家之前未見過的鰻魚丼朋友便想入去一試. 雖然我們不打算外賣, 但亦受到門外的外賣8折吸引眼球. 店內只有4張枱, 16個座位, 與這舖的舊店刺身丼格式一樣. 雖然座位不多, 但店子的樓底高令感覺變得寬闊. 鰻魚丼的價格由$68-$198, 可說是豐儉由人. 幾款鰻魚丼都有吸引力. 按照習慣, 第一次來的食店點最基本的推介款式, 原條蒲燒鰻魚丼, 加$30換成套餐. 蒲燒鰻魚的魚肉豐腴肥美, 肉質甘香. 鰻魚的魚油甘香是最佳的下飯之物. 有基本的醬菜做小吃是基本, 較難得的是溫泉蛋, 蛋香甜又濃厚. 唯一的壞處是沒有無限添飯... 米飯用的固然是珍珠米, 另外配上蛋絲, 紫菜, 蠶豆, 魚板. 湯裡除了十分好吃的鰻魚肝外, 還有塊貝類, 鰻魚肉, 湯的清甜程度非一般可比. 這裡的二食法是茶漬飯式, 故意留著最後的1/3, 向店員加了昆布高湯再加了芝麻紫菜. 整個鰻魚飯融和出來的味道十分可口鮮味. 朋友點的是生燒鰻魚丼(汁燒), 與蒲燒最大的不同之處是肉質尤其有彈性, 魚油的甘香十分突出. 朋友跟我都覺得兩款
雖然我們不打算外賣, 但亦受到門外的外賣8折吸引眼球.
雖然座位不多, 但店子的樓底高令感覺變得寬闊.
原條蒲燒鰻魚丼套餐
鰻魚肝白貝湯
鰻魚茶漬飯
生燒鰻魚丼套餐 (汁燒)

朋友跟我都覺得兩款鰻魚物有所值, 比起常見的日式刺身丼, 豬扒丼更吸引人, 而且鰻魚令人永遠吃不膩.
2020-02-25
原條蒲燒鰻魚丼套餐
鰻魚肝白貝湯
鰻魚茶漬飯
生燒鰻魚丼套餐 (汁燒)
  • 生燒鰻魚丼