2018-04-08 552 浏览
Omakase 店近年愈開愈多,呢間餐廳新店開業,晚市既時間客人唔算好多,環境簡潔,好有日本既風格,食材全部由日本直送,每件數量都的好少,保持新鮮。前菜方面有青瓜昆布八爪魚沙律。再黎仲有茶碗蒸,師傅話加埋個海膽提升鮮味。yummy ~刺身:拖羅:火炙既拖羅略帶油份,鮮味十足,值得一讚👍🏻池魚:配塔師傅自家製的柚子醋,味道好特別。鮟鱇魚肝:鮟鱇魚肝就好似西餐中既鵝肝,入口即溶,口感略帶粉粉的。鯛魚: 師傅介紹鯛魚每次只入2,3條,夠新鮮先外皮先會脆脆的,再配少量魚子,提升鮮味。壽司:三文魚壽司&赤貝壽司:口感十分彈牙,不錯生蠔壽司:略帶火炙的生蠔十分嫩滑,想再黎多一件呢😍😍👍🏻海膽山個名真係無改錯,海膽山真係多到有點誇,遇上海膽痴既我當然多多都食得曬啦新開業的omakase 店水準不錯,要keep住呀~

刺身
拖羅:火炙既拖羅略帶油份,鮮味十足,值得一讚👍🏻

池魚:配塔師傅自家製的柚子醋,味道好特別。

壽司
三文魚壽司&赤貝壽司:口感十分彈牙,不錯
生蠔壽司:略帶火炙的生蠔十分嫩滑,想再黎多一件呢😍😍

👍🏻海膽山

新開業的omakase 店水準不錯,要keep住呀~

2018-03-22
2018-04-04 740 浏览
呢家係正宗日本壽司師傅做壽司的店舖,師傅非常有禮,好似置身在日本餐廳內,最傳統而新鮮嘅食物係我最感興趣的。我們選的套餐會有前菜,茶碗蒸,刺身,壽司,手卷,吸物及甜品,採用嘅都係日本空運到港的鮮味食材。師父發板創製專屬的日本料理,拼湊成前菜、刺身、料理、甜品等的華麗美食組合。細吃慢嚐,感受廚師的匠心獨到。Appetiser 前菜:係青瓜,昆布,八爪魚的冷盤配上煙肉絲,加上酸酸甜甜的日本豉油,層次分明,非常清爽。茶碗蒸:內有蒸蛋,海膽,冬菇,瑤柱,鮮味非常十足。刺身三款:日本池魚一整條,活生生的上枱加上生薑,蔥和Wasabi,食落非常新鮮。藍旗吞拿魚兩片。非常新鮮,入口即溶。師傅啲調味啱啱好亦都唔會太油膩,配上嗰個好嘅醬油。頂大號原粒帶子配紫菜包,大大粒帶子加上脆脆的紫菜。鮮味非常。手作壽司9件:鯛魚魚生+鯛魚魚肝壽司青魚壽司關東魚壽司吞拿魚Special 赤貝壽司Tura壽司生蠔壽司5mm魚子壽司海膽(馬糞海膽+並通海膽)壽司非常喜歡師傅嘅壽司創作,調味同埋壽司嘅溫度剛剛好。由於食材的新鮮以及師傅嘅處理手法真的令我非常興奮。而且師傅非常專業他每一次都會問我的味道啱唔啱,很親切。手卷:比目

我們選的套餐會有前菜,茶碗蒸,刺身壽司,手卷,吸物及甜品,採用嘅都係日本空運到港的鮮味食材。

茶碗蒸:內有蒸蛋,海膽,冬菇,瑤柱,鮮味非常十足。

手作壽司9件:
鯛魚魚生+鯛魚魚肝壽司
青魚壽司
關東魚壽司
吞拿魚Special 赤貝壽司
Tura壽司
5mm魚子壽司
海膽(馬糞海膽+並通海膽)壽司

手卷:比目魚手卷(風乾比目魚+紫菜)
湯:傳統日本面鼓湯,唔會太咸新鮮!
甜品:黑芝麻雪糕,香濃細滑。
現在Omakase餐廳用魚都是從日本空運來港的時令魚,主要是靠師傅深厚的做壽司功底與處理魚的方法。

把鮮魚與熱飯有機的結合,通過師傅熟練的技巧轉傳送至客人口中……

餐廳以和式基調,溫心的塌塌米VRP包房和45度轉角吧台以及等候餐桌,使客人有不同位的用餐享受。

師傅來自日本,從業日本菜非常有經驗年。主厨「二見師傅」
2018-04-03 430 浏览
去到餐廳,原來好細,好似一個幾百尺既單位咁,不過又好有屋企feel,感覺幾特別。叫左個刺身定食,上既多數都係魚,新鮮爽口既,刺身都好滿意,但是白飯就真的大大的打了折扣,竟然好多飯焦,飯焦又硬又痴牙。女侍應服務真的十分差,面黑冇笑容講野冇尾音我都唔介意。我仲飲緊個好熱既麵豉湯,佢竟然上雪糕! 朋友的麵豉湯食完壽司後才上,剛上完湯,隨即上雪糕,朋友最後只飲半碗湯就算了,雪糕已經開始溶。再說,當我雙手捧住碗飲麵豉湯時,女侍應竟然叉隻手過黎收筷子,有那麼趕時間嗎?她知不知道什麼是禮貌。最後,師傅送了我們一人一片鮑魚品嚐,鮑魚軟身滑溜,醬汁是鮑魚肝製成,食落感覺好意式。

2018-04-03
第一次是從朋友介紹來到這間鮨見omakase的店,想試一試這店有什麼不同,以及特色,先看看裝修,很有特色,經日本師傅介紹,原來是師傅外付三個月租自己一手一脚裝修的,因為別人不能做出他想要的東西,日本人就是這樣執著,出來的東西才會好……第一眼看價格,這比市面上低很多,師傅刀功,握手卷的功力,以及魚的品質,出產地,新鮮度,基本上不可能以這樣低的價格,我問師傅為何,師傅說我開店是為了退休還可以以壽司師傅的身份,以及熱情,做食物的執著,帶給客人享受,客人對自己的認同就是回報,因為食材,所有高級曰餐也一樣,但是師傅怎樣做才能口感,味道,設計上是要花心思同時間浸淫多年的經驗,以及不停學習,同創新,才有今天他自己的風格,和味道,不要小看一個汁料,同普通的蒸蛋,那是花很長的時間以不同的材料先做汁,湯底,再加蒸蛋配料而成……師傅說一條魚並非只是切開,魚不只是魚,處理魚的工序,同清理會影響口感,同光澤度,你看他為何把魚切成一格一格,是因為更好的讓自己調好的汁醬滲進去,經過日本大師傅講解,令再了解更深的日本魚生的食法……而今天我是同朋友再去這店,他們把新的海鮮汁土瓶蒸,取代過去的茶碗蒸……師傅每天又推出不同
師傅每天又推出不同魚類高級食材,令我每次來也有驚喜,從這方面大家能看出功底,每一條魚切法,起骨,以及處理,出品也不同,而且日本魚種類太多,所以這店给我食到別的店沒有的東西,令我每次來也不狂次行……

2018-04-02
  • 金目鯛
  • 針魚
  • 藍旗魚
  • 鮮墨魚
  • 深海池魚
2018-04-01 355 浏览
見放假周圍搵嘢食今次搵到一間新嘅日本壽司鋪因為佢新開同假期原因,客人不多所以可以同師傅慢慢傾計這一家壽司魚生的新鮮程度講真係香港真係非常之少見,因為一般沙甸魚都會好腥,但係今次食落去係好新鮮因為師傅解釋過材料嘅處理方法同坊間嘅鋪頭有少少唔同,佢哋由前菜開始,刺身甚至主菜嘅壽司,都會有唔同嘅驚喜。師傅仲會用廣東話介紹唔同魚同埋食材嘅名日本壽司omakase 香港已開到成行成市,但係小店式經營嘅真係唔多,一般都係日本出名嘅過江龍,但係這間小店嘅師傅喺香港做咗五年見到佢係有心帶一啲特別嘅嘢比香港試下
見放假周圍搵嘢食
今次搵到一間新嘅日本壽司
因為佢新開同假期原因,客人不多
所以可以同師傅慢慢傾計
這一家壽司魚生的新鮮程度
講真係香港真係非常之少見,因為一般沙甸魚
都會好腥,但係今次食落去係好新鮮
因為師傅解釋過材料嘅處理方法同坊間嘅鋪頭
有少少唔同,佢哋由前菜開始,刺身甚至主菜
壽司,都會有唔同嘅驚喜。
師傅仲會用廣東話介紹唔同魚同埋食材嘅名
日本壽司omakase 香港已開到成行成市,
但係小店式經營嘅真係唔多,一般都係日本出名
嘅過江龍,但係這間小店嘅師傅喺香港做咗五年
見到佢係有心帶一啲特別嘅嘢比香港試下

午餐
2018-03-28 277 浏览
來到香港的時間,同男友經過這一間日餐,看manu才知這是omakase的店,看看價錢像是很高,但一試上師傅做的sushi,看他們的用的食材,跟我上一次同一大團朋友去食兩千人頭omakase食材有過之而無不及,主要是師傅的做功,同嚴緊又再一次加分,而這omakase 的價錢彷彿打了半價,我同男友一食就知道龍與鳳……可能因為新開的原因,又或者是位師傅老闆不大懂計算成本……希望下次來還可以以這價錢食到篮鯨,最高級別的海膽,同魚肝……四個大字“不枉此行”希望男友再帶我來……haha……超好味... ^3
四個大字“不枉此行”
希望男友再帶我來……haha……超好味... ^3
2018-03-28 265 浏览
Tonight i went out with my friends, and i pass though one of the new restaurant in tsim sha taui. there is a place call "sushi mi". i doesn't know there is a traditional japanese sushi restaurant outstanding in a hotel, before i walk in. After i try their combination sashimi on sushi rice, it is so fresh and taste fantastic, there is a lot of different kind of japanese fish, price is valueable, becoz they use expensive ingredient. i strongly recomment that all of my friends come over to try their sushi. their sushi taste gorgeous, service is good, their waitress are so cute with japanese dress.
2018-03-24
  • sashimicombinationonrice
2018-03-28 259 浏览
昨天同女朋友走過尖沙嘴,在洒店樓下看到一間叫鮨見的曰本餐,才知道這裡有一間新開的日本餐omakase,我看到以前在鮨紋見過的師傅,原來他自己開了一間在尖沙嘴,我同女友order左兩個二人套餐,試試看他自己開的有什麼不同,第一味是蒸蛋,軟滑度剛剛好,上面還有我們最愛的海膽,好好味……再來是魚生,新鮮不用說,而且還很好看……之後開始慢慢食手握壽司,味道同其他omakase有很大的不同,我們問過那個日本師傅,原來他有特別秘方醬汁在手握壽司上面,而且他們這麼低的價錢,竟然有藍鯨,懂食的人也知道這是高級食材,聽說香港以前有一間以一百萬投下藍鯨,這次食到這樣級數的魚生真的不枉此行,開始時我們並不知道會以這樣低價錢食到這樣級數的東西,再看環境裝修,這是很傳統的曰本壽司店,聽老闆說他是在日本關東過來的,一直很想自己裝修設計他理想中的日餐……說到這裏我心裡又加了分……我女朋友也十分的滿意,還提意下次帶朋友一起來……
我女朋友也十分的滿意,還提意下次帶朋友一起來……
2018-03-24
  • 刺身五品套餐,壽司九贯
2018-03-27 221 浏览
Walk in to this lovely Japanese restaurant by accident and what a nice pleasant surprise! This place just opened a month ago and the chef serves authentic but creative Japanese sushi dishes.Everything is totally yummy and fresh! And the chef performed a live artistic cook show for us! Every dish served is a piece of art and we take our time to appreciate each of them before tasting!!!To show total, we put away our phone and pay the chef our total attention and respect to his work. In return, th
To show total, we put away our phone and pay the chef our total attention and respect to his work. In return, the chef tried his best to explain every dish to us and elaborate why he serves the dishes in such sequence. With his great effort and care, we enjoyed a great evening and we totally recommend this place to everyone looking for a great night out for some creative yet tasty Japanese cuisine! ❤️
For us, it’s just a matter of time we come here again!❤️

2018-03-27
  • Sashimi !  So  fresh!
  • Special  and  signature  sushi
2018-03-25 293 浏览
午餐時段咁過經過亞士厘道發現倒呢間新店,成日諗住試又就唔倒時間,今晚終於有機會試,初初以為是普通的日本餐廳,原來呢度係食Omakase 的。Omakase 最考師傅既功架,而我除左食之外,最講究都係氣氛。平時食開既Omakase都係一邊介紹一邊食,今次呢位師傅睇得出佢好用心,除左介紹都不忘傾多兩句,有講有笑咁。食物方面都好有水準,等我逐一介紹一下:首先黎個熱辣辣既蒸蛋好嫰滑,再加上海膽十分鮮甜,然後前菜方面就有青瓜,八爪魚,海苔先開開胃。再黎就係池魚,十分爽脆,加埋個特製柚子醋 ,提升出池魚既鮮味,師傅話池魚每天都係最多入2條,保持最新鮮狀態,遲左黎又無架啦。之後輪到鯛魚,魚皮好脆口。接住就係拖羅,我最推介,燒得好香略帶火炙味同油香,有種入口即溶既感覺。螺 + 八爪魚:正正常常的。再黎再黎就係鮟鱇魚肝,好似鵝肝咁入口溶。油甘魚切得好厚身 好香火炙味道 配合海膽 有另一種甜味 食完都會留有一種好鮮既味喺口腔生蠔壽司: 略燒幾秒,十分鮮甜同埋勁滑三文魚壽司: 好彈牙 好新鮮~鯖魚壽司: 有一點薑喺面, 食落口辣辣地,而鯖魚好有口感八爪魚赤貝壽司:八爪魚口感爽脆凡立貝壽司: 口感creamy

食物方面都好有水準,等我逐一介紹一下:

螺 + 八爪魚:正正常常的。

再黎再黎就係鮟鱇魚肝,好似鵝肝咁入口溶。

生蠔壽司: 略燒幾秒,十分鮮甜同埋勁滑
三文魚壽司: 好彈牙 好新鮮~
鯖魚壽司: 有一點薑喺面, 食落口辣辣地,而鯖魚好有口感
八爪魚赤貝壽司:八爪魚口感爽脆
凡立貝壽司: 口感creamy 配合大葉,有一種好fresh既感覺
三文魚籽杯:魚籽好大粒 好鮮甜,略帶酒香
花果山/海膽山: 最誇張係呢座山,好大座海膽山,內有三文魚卷,梅子卷,梅子卷略帶酸味 配合海膽一齊食mix and Match
手卷: 內有多種不同的魚類有金木鯛,三文魚,鯖魚等。
麵士湯:淡淡清湯味,與外面不同,最怕太咸的湯,今次呢碗味道岩岩好。
平時omakase食開邊間就邊間,好少會再有新嘗試,今次呢間開左唔夠一個月既小店,真係值得推介~

2018-03-24 278 浏览
茶碗蒸:師傅熱情的上菜, 內有元貝、香菇、配上超新鮮北海道海膽,入口甘香鮮甜!前菜:章魚、綠海苔、白海苔、青瓜、芝麻醬、 雪耳 ,味道配合得剛剛好,口味清新。池魚刺身:是現做的刺身,經過師傅用竹籤即場制作,很快,一條新鮮池魚就活靈活現的上菜,加上薑蔥及秘制柚子醋,池魚身切成格子,令魚身更易吸了柚子醋,入口好滑好滑好滑(真係要講三次),好好食,不配這個醋就沒有了這個效果。師傅話這些魚,早上還在東京,晚上就在香港了,咁樣我都唔使懷疑,味道咁好。而且仲講少少秘制柚子醋材料我知(秘制柚子醋,內有魚,有海苔,加了很多東西(其他沒有說),還要等待3-4日才制作完成。)鯛魚:秘制醬汁及魚子,皮脆肉嫩。火灸拖羅:超級香的魚油味,令人好想回味再回味一次。螺肉八爪魚:又是秘制柚子醬汁,好味。鮟鱇魚肝:入口即溶,一定要配上海台加上柚子醬汁一起入口,好平衡的味道!!油甘魚刺身:加海膽,入口濃郁。生蠔壽司:哇,大師傅,太鮮美太滑啦,師傅解釋-原來是燒過的原因,會creamy更好味。赤貝壽司吞拿魚壽司:新鮮厚肉牡丹蝦壽司:蝦🦐壽司原來可以厚肉咁香濃,師傅還加了兩粒魚子當眼睛。北海道帆立貝配大葉壽司:第一次食這個,

茶碗蒸
前菜
池魚刺身

鯛魚刺身
鯛魚:秘制醬汁及魚子,皮脆肉嫩。

火灸拖羅

火灸拖羅:超級香的魚油味,令人好想回味再回味一次。

螺肉八爪魚:又是秘制柚子醬汁,好味。

鮟鱇魚肝

油甘魚刺身

油甘魚刺身:加海膽,入口濃郁。

三文魚壽司

吞拿魚壽司
吞拿魚壽司:新鮮厚肉

牡丹蝦壽司

章魚壽司
帆立貝配大葉壽司

北海道帆立貝配大葉壽司:第一次食這個,口味真的非常特色,配上面是麵豉醬汁。

三文魚子

三文魚子:加了酒的三文魚子特別特別的鮮甜,是師傅特別推介!

雲丹花果山

海膽山(其實真名是雲丹花果山) :北海道直送海膽堆成山,飯用了壽司卷形式上,配上梅子,三文魚子,海膽愛好者必食推介!
手卷

最後奉上手卷,這是一個mix的手卷,我知有金目鯛等等的魚在裡面,其他掛住食已經唔記得了
,味道一流。

题外话/补充资料: 店內播著日本傳統歌曲及80年代的流行曲,氣氛一流!食廚師發辦真是好好的體驗,而且師傅還懂得少少普通話,更容易與之交流,明白到師傅的用心與辛勞,懷著感恩的心情去享受食物。
2018-03-22
帆立貝配大葉壽司
雲丹花果山
手卷
2018-03-08 536 浏览
上星期以見到這間店 訂了今天去試試 進去發現日本師夫在以前吃的店見過 加了分. 但一坐下就發現 counter 枱面太高 chair is low 坐得一點都唔舒服! 裝修用料和手工......😓 他們 menu 有 $300/800 lunch set. 我點了 $800的 刺身和🍣都不錯 前菜就要改善下. 單以食物來說會再去。Ooh 還有進去右手邊有個茶餐廳的收銀位 超可愛!再加個大叔坐在那裡 I guess he was the boss! Please dress up properly 😂 頑張ります 💪💪💪 I will be back !