2022-05-09 136 浏览
Omakase給人印象就係貴?灣仔有間壽司店晚市只需$680就能食到高質廚師發,廚師會選用時令及新鮮食材,性價比非常之高。磯煮八爪魚八爪魚彈牙爽口,容易入口,磯煮汁不會太濃味蟹肉海鮮蒸蛋蛋蒸得好滑,蟹肉同蝦仁十分鮮味,上面舖上脆卜卜既魚子,再加上金箔點綴,格外高貴刺身兩點平目魚同牡丹蝦配櫻花鹽,平目魚細白鮮嫩,牡丹蝦入口細綿爽口香蔥吞拿魚蓉手卷圓筒型既手卷,吞拿魚蓉幼細香滑,軟綿綿的質感充滿脂香,仲有脆卜卜既紫菜春子鯛壽司春子鯛肉質帶點黏勁,味道清爽甘甜,再配上柚子皮, 增添清新的感覺墨魚壽司墨魚柔軟順滑可口,配上竹炭鹽鮮鯖魚壽司鮮鯖魚竟然完全無腥味,令人喜出望外吞拿魚赤身、中拖羅同大拖羅壽司魚香突出的赤身、油脂分佈平均的中拖羅,還有入口即融的粉嫩大拖羅日本半熟車海老壽司平時食蝦一係就刺身,一係就食熟既,半熟真係第一次食,車海老條紋鮮明,肉質厚實緊緻,味道鮮美活赤貝壽司活赤見非常新鮮,肉質爽厚,鮮味十足赤鯥壽司赤鯥微微灸燒過,肉質鮮甜無比,油脂甘美,入口即溶,食落滿口魚香,食完真係好想再encore江戶前玉子燒無添加麵粉, 只用純蛋打出黎, 口感綿密蓬鬆,滿滿蜂蜜和蛋香味麵豉湯咸度適中

磯煮八爪魚
八爪魚彈牙爽口,容易入口,磯煮汁不會太濃味

蟹肉海鮮蒸蛋

刺身兩點
平目魚同牡丹蝦配櫻花鹽,平目魚細白鮮嫩,牡丹蝦入口細綿爽口

香蔥吞拿魚蓉手卷

春子鯛壽司

墨魚壽司
墨魚柔軟順滑可口,配上竹炭鹽

鮮鯖魚壽司
鮮鯖魚竟然完全無腥味,令人喜出望外

吞拿魚赤身、中拖羅同大拖羅壽司

日本半熟車海老壽司

活赤貝壽司
活赤見非常新鮮,肉質爽厚,鮮味十足

赤鯥壽司

江戶前玉子燒

麵豉湯
咸度適中,幾好飲

北海道蜜瓜
蜜瓜香甜多汁,兩片真係吾夠喉
2022-05-08 1957 浏览
今日黎到位於灣仔既日本菜餐廳。餐廳環境寬敞舒適,行木系設計,牆壁以日式木牌作裝飾,除左有吧枱位之外,亦有唔少四人座位,而吧枱位既凳下面仲有藤籃比客人放袋🧺哩到除左有廚師發板,仲可以單點其他食物。✨Omakase:華Hana Course $680/pax🔸前菜:水雲及松葉蟹肉水雲係一種海藻,口感黏滑,味道清爽,松葉蟹肉鮮甜扎實,份量亦唔少。🔸蒸物賣相非常精緻,面層鋪滿新鮮大粒既魚子同金箔,蒸蛋內亦有唔少配料,包括蟹肉、兩隻蝦同切片既冬菇,蒸蛋非常滑溜,最特別係蒸蛋上淋上少許上湯,令整個蒸蛋味道得到提升,好食推介👍🏻🔸刺身2點牡丹蝦新鮮彈牙,上面灑上牡丹蝦頭既蝦膏;平目魚配上菊花及鹽,唔需要點豉油,能夠食到魚既鮮味。🔸手卷手卷包住蔥吞拿魚蓉,吞拿魚蓉非常新鮮,同蔥真係絕配,好食推介👍🏻🔸手握壽司9件春子鯛墨魚昆布漬金目鯛赤身中拖羅大拖羅日本半熟青海老北海道帆立貝炙燒赤目江戶前玉子春子鯛魚肉新鮮,淋上柚子醬汁更顯清甜;墨魚新鮮爽彈,高質推介👍🏻昆布漬金目鯛用昆布醃製過,有淡淡昆布味,肉質厚嫩新鮮;赤身、中拖羅、大拖羅同樣新鮮無筋,油脂感更係逐步提升,中拖羅入口半融,大拖羅接近全融狀態;日本

哩到除左有廚師發板,仲可以單點其他食物。

🔸前菜:水雲及松葉蟹肉

日本半熟青海老
北海道帆立貝
炙燒赤目
江戶前玉子

春子鯛魚肉新鮮,淋上柚子醬汁更顯清甜;墨魚新鮮爽彈,高質推介👍🏻昆布漬金目鯛用昆布醃製過,有淡淡昆布味,肉質厚嫩新鮮;赤身、中拖羅、大拖羅同樣新鮮無筋,油脂感更係逐步提升,中拖羅入口半融,大拖羅接近全融狀態;日本半熟青海老半熟質感幾得意,亦係新鮮彈牙;北海道帆立貝新鮮大粒厚肉,味道鮮甜;炙燒赤目充滿炙燒香氣,入口半融;江戶前玉子係用淮山同雞蛋製成,無添加麵粉,食落好似芝士蛋糕咁,質感濕潤,而且充滿蛋香,都幾特別。

🔸湯:麵豉湯

🔸甜品/水果
甜品係日本蜜瓜,入口相當清甜,完全有係日本食水果既感覺。

整體黎講,餐廳環境舒適,食物亦新鮮好味,想食Omakase既可以一試。

2022-05-07 1336 浏览
終於有人陪我去食Omakase喇😆「鮨樂」嘅Omakase真係性價比高❤️有分Hana$680同Rei$880我哋都揀咗Hana Course☺️⭐️先付。櫻煮八爪魚配柚子皮加有柚子皮喺面,好甘香,口感軟熟,好入味⭐️蒸物。三文魚籽海鮮蒸蛋好鮮甜嘅三文魚籽,仲有好多蟹肉😋蒸蛋超滑,一食就滑咗入喉嚨😆⭐️刺身。平目魚同牡丹蝦刺身平目魚配櫻花鹽,帶出魚嘅鮮味牡丹蝦好甜,肉質爽口⭐️手卷。蔥粒拖羅蓉手卷拖羅蓉油脂豐富,口感好滑,配埋脆口嘅紫菜,食落外脆內軟👍🏻⭐️手握壽司9貫。春子鯛上加咗柚子皮,可以中和油脂,好清新。墨魚加上竹碳鹽帶出鮮味,口感彈牙爽滑。昆布漬金目鯛,昆布漬嘅醃製方式提升魚鮮風味👏🏻👏🏻。赤身油脂無咁多,口感較實在,有咬口。中拖羅魚脂適中,口感軟熟。大拖羅雪花魚脂,入口即溶,魚脂味道濃郁。鹿兒島車海老肉質緊緻爽口,好彈牙。帆立貝超厚,肉質細嫩,清甜爽滑。赤鯥肉質細膩,火炙後味道更香濃⭐️ 江戶前玉子。用蝦同蛋制成,口感濕潤綿滑⭐️湯。麵豉湯⭐️水果。北海道哈密瓜好滿足嘅一餐,「鮨樂」另有午套餐都係好抵食㗎‼️而且環境舒適,坐得好舒服❤️
終於有人陪我去食Omakase喇😆
「鮨樂」嘅Omakase真係性價比高❤️
有分Hana$680同Rei$880
我哋都揀咗Hana Course☺️

⭐️先付。櫻煮八爪魚配柚子皮
加有柚子皮喺面,好甘香,口感軟熟,好入味
⭐️蒸物。三文魚籽海鮮蒸蛋
好鮮甜嘅三文魚籽,仲有好多蟹肉😋
蒸蛋超滑,一食就滑咗入喉嚨😆

⭐️刺身。平目魚同牡丹蝦刺身
平目魚配櫻花鹽,帶出魚嘅鮮味
牡丹蝦好甜,肉質爽口

⭐️手卷。蔥粒拖羅蓉手卷
拖羅蓉油脂豐富,口感好滑,配埋脆口嘅紫菜,食落外脆內軟👍🏻

⭐️手握壽司9貫
。春子鯛上加咗柚子皮,可以中和油脂,好清新

。墨魚加上竹碳鹽帶出鮮味,口感彈牙爽滑
。昆布漬金目鯛,昆布漬嘅醃製方式提升魚鮮風味👏🏻👏🏻
。赤身油脂無咁多,口感較實在,有咬口
。中拖羅魚脂適中,口感軟熟
。大拖羅雪花魚脂,入口即溶,魚脂味道濃郁
。鹿兒島車海老肉質緊緻爽口,好彈牙
。帆立貝超厚,肉質細嫩,清甜爽滑
。赤鯥肉質細膩,火炙後味道更香濃
⭐️ 江戶前玉子。用蝦同蛋制成,口感濕潤綿滑

⭐️湯。麵豉湯
⭐️水果。北海道哈密瓜

2022-05-06 177 浏览
難得晚市重開,不少人出現抗疫疲勞,最好來個廚師發板好好安撫一下自己。這間位於灣仔的連鎖日本高級鮨店,主打刺身、壽司、日式小食及料理等,晚市更提供兩款廚師發辦,華式$680及麗式$880兩個選擇,精選時令的食材炮製,不用看餐牌,一切由廚師話事,一於享受這份鮮味的驚喜。鮨店裝潢以和風純木為主調,牆身更用了不少和風裝潢及擺設。小編🐰選了華式$688廚師發辦,從前菜、刺身,手卷到壽司,共17品。🔸先付🦋水雲松葉蟹松葉蟹蟹肉肉質綿密順口,味道鮮甜,水雲口感帶點柔軟黏滑,松葉蟹與水雲結合,迎來清新的開胃感受。🔸蒸物🦋蟹肉海鮮蒸蛋絲絲的蟹肉、粒粒晶瑩剔透的三文魚籽、充滿儀式感的金箔,蒸蛋入口順滑,吸收了蟹肉及高湯的精華,特別鮮甜。🔸刺身🦋平目魚 肉質雪白鮮嫩,魚味清淡,配上櫻花海鹽,讓魚味更突出。🦋牡丹蝦 牡丹蝦刺身灑上的牡丹蝦粉,是用了牡丹蝦頭的膏磨成,令鮮甜的牡丹蝦味道更上一層樓。🔸卷物🦋蔥花吞拿魚腩蓉手卷吞拿魚腩蓉口感軟綿,油香豐腴,用脆脆的紫菜包裹著一併吃下去,口感層次豐富。🔸壽司9貫🦋真鯛壽司真鯛乃廚師發板常見的高級刺身之一,配上赤醋飯,更顯滋味。🦋墨魚墨魚剌身彈牙,配上竹炭鹽吊出鮮味。🦋

難得晚市重開,不少人出現抗疫疲勞,最好來個廚師發板好好安撫一下自己。這間位於灣仔的連鎖日本高級鮨店,主打刺身壽司、日式小食及料理等,晚市更提供兩款廚師發辦,華式$680及麗式$880兩個選擇,精選時令的食材炮製,不用看餐牌,一切由廚師話事,一於享受這份鮮味的驚喜。

🔸先付
🦋水雲松葉蟹

🔸蒸物
🦋蟹肉海鮮蒸蛋

🔸刺身
🦋平目魚
肉質雪白鮮嫩,魚味清淡,配上櫻花海鹽,讓魚味更突出。

🦋牡丹蝦

🔸卷物
🦋蔥花吞拿魚腩蓉手卷

🔸壽司9貫
🦋真鯛壽司
真鯛乃廚師發板常見的高級刺身之一,配上赤醋飯,更顯滋味。

🦋墨魚
墨魚剌身彈牙,配上竹炭鹽吊出鮮味。

🦋鮮鯖魚
市面上多數都是急凍鯖魚,新鮮鯖魚油脂特別豐潤,肉質細緻嫩滑,不會感到魚腥味。

🦋吞拿魚
🦋中吞拿魚腩
🦋大拖羅
三重吞拿魚帶出不同味蕾體驗,魚油比例一件比一件濃郁,脂香滿佈口腔,入口即化。

🦋鹿兒島半熟車海老
以為拖羅是總結,原來還有後續。車海老肉質結實中帶彈性,口感鮮甜爽口。

🦋平貝壽司
表面輕輕火炙迫出魚油脂香。

🦋赤鯥壽司
魚皮經火炙後帶點嚼勁,魚肉肉質柔嫩。

🦋江戶前玉子
用雞蛋、蝦、白身魚做成,沒有加入麵粉,口感鬆軟濕潤,質感輕盈像輕蛋糕,重蛋香之餘帶微微海鮮鮮味。

🔸湯及甜品
🦋魚湯
🦋北海道哈密瓜
最後奉上熱乎乎的魚湯及日本直送哈密瓜,滿足地完結這個愉快的用餐。

2022-05-06 962 浏览
嚟到灣仔會展隔離嘅一間日本餐廳食omakase,我覺得店員服務都唔錯,見我左右望望壽司師傅都即時問我有咩幫到手👍·前菜:水運松葉蟹 真蟹肉帶小小嘅柚子味·蒸物:三文魚子蒸蛋好多三文魚子,上面有金箔,蒸蛋好滑,仲有爽口蝦肉,唔會咸,好夠熱好中意❤️·刺身兩點平目魚配櫻花鹽:自己將啲花瓣整埋落嚟點落去櫻花鹽度食,味道幾香牡丹蝦配蝦頭粉:幾香蝦膏味·手卷:蔥拖羅手卷好新鮮,唔會黐住既感覺,可以食多件🥰🍙壽司九件🐟春子鯛,食落淡而清爽🐟墨魚壽司,加左竹炭鹽,好少食到咁爽口🐟昆布漬金木鯛,甜而偏淋🐟吞拿魚赤身,正常味🐟中拖羅,小溶🥰🐟大拖羅,小溶有滑落去既感覺🐟鹿兒島半熟車海老,係我面前滅蝦,食到少少膏,爽🐟帆立貝,好大粒,口感正🐟赤木,油脂豐富,燒過更香·湯:麵豉湯·甜品/水果蜜瓜,超級甜,淋身而且放咗一陣都仲係好夠凍😋江戶前蛋(師傅送俾我食)好淋,甜甜地好好食,似蛋糕只用蛋同魚整成,似入口即溶既布甸,大愛❤️

·前菜:水運松葉蟹
真蟹肉帶小小嘅柚子味

·蒸物:三文魚子蒸蛋

·刺身兩點
牡丹蝦配蝦頭粉:幾香蝦膏味

·手卷:蔥拖羅手卷
好新鮮,唔會黐住既感覺,可以食多件🥰

🍙壽司九件
🐟春子鯛,食落淡而清爽
🐟墨魚壽司,加左竹炭鹽,好少食到咁爽口
🐟昆布漬金木鯛,甜而偏淋
🐟吞拿魚赤身,正常味
🐟中拖羅,小溶🥰
🐟大拖羅,小溶有滑落去既感覺
🐟鹿兒島半熟車海老,係我面前滅蝦,食到少少膏,爽
🐟帆立貝,好大粒,口感正
🐟赤木,油脂豐富,燒過更香

·湯:麵豉湯

·甜品/水果
蜜瓜,超級甜,淋身而且放咗一陣都仲係好夠凍😋

江戶前蛋(師傅送俾我食)
好淋,甜甜地好好食,似蛋糕
只用蛋同魚整成,似入口即溶既布甸,大愛❤️
  • 江戶前玉子燒
2022-05-05 134 浏览
🌸🌸鮨樂🌸🌸灣仔分店👩🏻‍🦰芯媽獨自去偷歡系列💓其實因為今晚要去攞身份證咁啱經過就入去試吓先🍣一入到餐廳感覺好舒服😌可能是坐BAR枱位置🪄我好鐘意🥰叫左個ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ🇯🇵華 ʜᴀɴᴀ ᴄᴏᴜʀsᴇ ($680)✨前菜》櫻煮八爪魚使用櫻煮方式烹調 · 加左少少柚子皮上面,即刻開胃晒✨蒸物》蟹肉蝦肉蒸蛋上面有好大粒既魚子,入邊仲一大舊蟹肉,突出左蟹肉嘅鮮味🥢刺身 》平目魚 · 櫻花蝦♥️平目魚配櫻花鹽食用 · 突出平目魚味道櫻花蝦非常新鮮,配搭埋個蝦頭俾我影相好靚呀❣️🥢手卷 |蔥粒吞拿魚腩手卷裏面嘅飯好特別👍🏻勁好食壽司9貫🍣🍣🍣春子鯛入口鮮甜 ,肉質爽口🍣墨魚配上竹炭鹽 ,肉質彈牙🍣小肌魚🐟味非常新鮮🍣吞拿魚赤身魚味好濃郁 · 咬口好有質感🍣中拖羅非常有口感,幸福感滿分🍣大拖羅一咬落去入口即溶,無得輸🍣鹿兒島半熟車海老同熟蝦感覺好似,咬感好滿足🍣鳥背一見到師傅攞上手係識郁嘅,真係非常之新鮮😂味道好似海螺🐚好彈牙🍣赤六壽司配上炭燒味道,魚質感覺非常出🍲湯 ~味噌湯🍧甜點~蜂蜜蛋糕🍰 · 蜜瓜性價比高嘅餐廳🍴價錢唔貴👍🏻值得一試🥰餐廳環境好舒服✨
🌸🌸鮨樂🌸🌸灣仔分店

一入到餐廳感覺好舒服😌可能是坐BAR枱位置🪄我好鐘意🥰

叫左個ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ🇯🇵
華 ʜᴀɴᴀ ᴄᴏᴜʀsᴇ ($680)

✨前菜》櫻煮八爪魚
使用櫻煮方式烹調 · 加左少少柚子皮上面,即刻開胃晒
✨蒸物》蟹肉蝦肉蒸蛋
上面有好大粒既魚子,入邊仲一大舊蟹肉,突出左蟹肉嘅鮮味

🥢刺身 》平目魚 · 櫻花蝦♥️
平目魚配櫻花鹽食用 · 突出平目魚味道
櫻花蝦非常新鮮,配搭埋個蝦頭俾我影相好靚呀❣️

🥢手卷 |蔥粒吞拿魚腩手卷
裏面嘅飯好特別👍🏻勁好食

壽司9貫🍣🍣
🍣春子鯛
入口鮮甜 ,肉質爽口
🍣墨魚
配上竹炭鹽 ,肉質彈牙
🍣小肌
魚🐟味非常新鮮
🍣吞拿魚赤身
魚味好濃郁 · 咬口好有質感
🍣中拖羅
非常有口感,幸福感滿分
🍣大拖羅
一咬落去入口即溶,無得輸
🍣鹿兒島半熟車海老
同熟蝦感覺好似,咬感好滿足
🍣鳥背
🍣赤六壽司
配上炭燒味道,魚質感覺非常出

🍲湯 ~味噌湯
🍧甜點~蜂蜜蛋糕🍰 · 蜜瓜

性價比高嘅餐廳🍴價錢唔貴👍🏻值得一試🥰餐廳環境好舒服✨
2022-05-05 163 浏览
終於放寬晚市,好姐妹生日梗係要食豪D!睇IG見倒灣仔嘅鮨樂嘅食物賣相超靚超高質!一於book枱食餐勁嘅!今次主要想試下 omakase,即係廚師發辦,廚師會選用當日最新鮮最靚嘅食材準備豐富嘅一餐!傳統木系日式居酒屋裝潢,座位開揚濶落,設有大長bar枱,啱哂食omakase!menu除左刺身壽司仲有日式料理、炸物、串燒等,選擇勁多!🍣Omakase 華 $680/位🍴 我就揀左華,包括:前菜,蒸物、刺身兩点、手卷、握之壽司9貫、吸物(湯)及甜品 🥗前菜🥗 汁煮八爪魚:香軟彈牙嘅八爪魚魚,配上香甜醬汁,為第一道菜打響頭陣 ! 🥚蒸物🥚招牌蟹肉魚籽茶碗蒸,高貴嘅金薄下有滑滑茶碗蒸,蛋味香濃配鮮甜嘅蟹肉同魚籽,仲有冬菇同蝦,推介! 刺身兩點: 🐟白身魚同牡丹蝦刺身,白身魚配櫻花鹽食🌸帶出魚嘅鮮味!牡丹蝦蝦肉鮮甜肉質綿滑!🌟蔥拖羅手卷🌟葱吞拿魚手卷選用日本紫菜,特別香脆,加埋軟綿細滑嘅葱吞拿魚簡直冇得彈!🍣握之壽司9貫: 春子鯛(即鯛魚bb)、 竹炭鹽魷魚、昆布漬金線鯛、吞拿魚赤身、中拖羅、 大拖羅、鹿兒島半熟車海老、北海道凡立貝同炙燒赤陸 正所謂 #不時不食 所以一定有當季最靚嘅刺身,春子鯛第

🍣Omakase 華 $680/位🍴

刺身兩點:

正所謂 #不時不食 所以一定有當季最靚嘅刺身,春子鯛第一次食,煙韌中帶點甘香,味道一試難忘!

赤身、中拖羅、 大拖羅由油脂到味道同口感都各有不同但同樣好味!

我自己就最鐘意半熟車海老同凡立貝!至於最尾一款炙燒赤陸都係第一次食,炙燒完油脂更香更惹味!
 🥣湯:食完刺身最正就係飲返碗熱熱嘅湯,用上魚骨煮嘅湯特別香甜,真材實料好味道!
🍰甜品: 有一件好似蒸蛋糕嘅蛋,口感特別🍰仲有超甜嘅哈密瓜!清甜又好味!完美!
  • 竹炭鹽魷魚
  • 赤身
  • 中拖羅
  • 大拖羅
  • 蔥拖羅手卷
  • 茶碗蒸
  • 牡丹蝦刺身
2022-05-04 125 浏览
完成左繁忙既4月決定要食好啲☺️獎勵下自己去左呢間位於灣仔既鮨樂餐廳有ʙᴀʀ枱同座位設計木系簡約設計🎈舒適得黎又幾令人放鬆最鍾意係佢地不斷播動漫歌🔊播超人迪加既時候🤣回憶即刻番哂黎成個氛圍即刻無咁侷促感叫左個ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ等自己開心下♡ 華 ʜᴀɴᴀ ᴄᴏᴜʀsᴇ ($680)ꕤ前菜 |汁煮八爪魚使用櫻煮方式烹調 · 肉質軟腍ꕤ蒸物|蟹肉蝦肉蒸蛋♥️滑溜溜配搭蟹肉 · 鮮甜無比ꕤ刺身 |平目魚 · 櫻花蝦♥️平目魚配櫻花鹽食用 · 肉質鮮嫩第一次食櫻花蝦刺身 · 好有驚喜 ꕤ手卷 |拖羅蓉手卷ꕤ壽司9貫ꕺ春子鯛♥️入口清爽鮮甜 · 食完會點點頭ꕺ 魴鮄配上味噌醬 · 魚肉清甜亦較紮實ꕺ 墨魚配上竹炭鹽 · 肉質爽彈ꕺ 昆布漬金線鯛♥️昆漬漬成功帶左魚肉鮮甜味出黎ꕺ 赤身魚味幾濃郁 · 質感軟腍ꕺ 中拖羅魚香久久不散 · 超幸福ꕺ 大拖羅♥️入口即溶 · 油脂感超正ꕺ 半熟車海老♥️肉質紮實爽彈 · 有驚喜ꕺ 北海道帆立貝♥️加左青檸汁 • 鮮甜到我追加左件ꕤ 湯 |味噌湯ꕤ 甜點|千層蛋糕 · 蜜瓜༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ小小總結:有打♥️代表本人很滿
完成左繁忙既4月

最鍾意係佢地不斷播動漫歌🔊
播超人迪加既時候🤣回憶即刻番哂黎
成個氛圍即刻無咁侷促感

叫左個ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ等自己開心下
♡ 華 ʜᴀɴᴀ ᴄᴏᴜʀsᴇ ($680)
ꕤ前菜 |汁煮八爪魚

差啲想encore多份👻
整體體驗唔錯✨價錢亦合理
好適合想試下omakase 既朋友試試
2022-03-14 431 浏览
新開左一陣仔既灣仔分店,一入店侍應即刻詳細介紹餐牌同埋近期當造刺身,今時今日咁既服務態度唔錯🤣食物賣相吸引,質素就未如預期,不過價錢都正常既☺️▪️ 稻庭烏冬壽司定食 💲128 (午市套餐)前菜有芝麻醬沙律同埋味噌湯🥣稻庭烏冬係可以揀熱麵或者冷麵,我呢個熱麵扁長身順滑得黎帶點韌性,不過湯底略鹹🤭全部壽司都已經加左芥辣,而飯底係用上赤醋🍣平時唔係特別鍾意加州卷同埋玉子,但係呢啲都還好,其餘刺身新鮮度一般,熟蝦太乾,三文魚、魷魚、油甘魚、吞拿魚軟身無彈性,而且都係魚味好淡🙈🔎 整體評分(6/10)

▪️ 稻庭烏冬壽司定食 💲128 (午市套餐)
稻庭烏冬壽司定食

🔎 整體評分(6/10)
2022-01-21 568 浏览
最近經過這間餐廳,都在心裡慨歎:疫情下開食店搵食真艱難,沒了晚市都不知道他們怎麼生存。趁它還在新開張期間,約了朋友來這裡試試,整體感覺不錯。進入餐廳便被輕快的日本流行音樂環繞,再加上明亮的燈光和新淨的裝修和餐具,感覺都幾日本。最正的是在擁擠的灣仔可以找到找到這間具空間感的餐廳,再加上視覺和觸覺都做得很好,整潔乾淨,加分。食物種類中規中矩,不多也不少,不過如果你也喜歡生冷食物的話,總有有一款合你口味。其實我們也只是隨便選擇,吃過感覺也不錯。海膽很滑很肥美,三文魚子也不會太咸,麵豉湯溫度適中,溫暖而不燙嘴,沙律擺放得很精緻。最欣賞的食物是壽司,因為壽司醋調味不錯,壽司飯很有嚼口,加上切割和弧形貼合壽司的高質魚生,令壽司的大小和形狀都非常適合一下放入口中,讓舌頭感受魚生油分帶來的滑溜,讓香氣浸滿嘴巴,大滿足。伴碟很精緻,更有我喜愛的紫蘇葉。在灣仔區,午飯時間很多餐廳都很擠擁很難找位置,反而這間餐廳不擠擁。不嫌貴少少,又想吃好一點的話,不如就幫襯一下,特別是趁它最很新淨的時候好好享受,並希望它保持水準,讓更多人欣賞!

2022-01-10 521 浏览
迷你蛋糕生日book咗Grand Hyatt staycation, request early check in 完就比迷你蛋糕揀一早睇定既餐廳,佢揀咗食壽司極上金目鯛丼金目鯛,三文魚,三文魚子,牡丹蝦全部都好新鮮,珍珠飯混入赤醋,鮮味提升梅壽司盛合12件壽司同樣新鮮,壽司飯同樣係混赤醋,飯比平時食既壽司少3分2,非常好唔會太飽,可以試多幾樣薄坍金目鰂2切油甘魚 2切鮮味十足,魚脂豐溢鰯魚壽司(北海道)好少地方有得食,魚味突出柔軟鮮甜和牛壽司微熱,脂香肉嫩厚灸燒鰻魚灸燒得微脆

極上金目鯛丼

壽司盛合

薄坍金目鰂2切
油甘魚 2切
鮮味十足,魚脂豐溢

鰯魚壽司(北海道)
好少地方有得食,魚味突出柔軟鮮甜
和牛壽司

午餐
庆祝纪念
生日
2021-12-26 580 浏览
小妹又要食sushi喇😆😆😆今次同男朋友去《鮨樂》由銅鑼灣出發行去新隆基大廈都係15min放工行過去都好近我地行到過去一眼就見到,成間舖頭黃啡色大大隻字寫住《鮨樂》等咗大約5分鐘就入得一入舖頭個個都會同你打招呼就算你兩個人,都會比四人卡位坐得好舒服,而且好好禮貌坐低之後,服務員會介紹今日咩壽司特別新鮮或者季節當做/ 值得一試聽完介紹之後,我哋最後order左幾款特別壽司鰤魚壽司🍣 $38@件好推介,真係好肥美好當造活赤背壽司🍣 $48@件新鮮爽甜,可以一叫炙燒魚背壽司🍣 $28@件入口即化,性價比較高另外亦叫咗鹽燒牛脷🐮 $32@ 3件炭燒表面+多肉汁自己多數都會叫燒牛脷呢個味都OK另一款係special snack鮟鱇魚肝🫕 $59@碗好特別,第一次食清酒浸住醃製了的魚肝鹹鹹地,仲有少少酒味味道好夾👍🏻推介一試👍🏻👍🏻大食男朋友當然唔夠飽啦所以我哋叫咗一碗丼飯特選刺身丼 $158@個平價之選,刺身新鮮,而且份量不少最鍾意食帆立貝,夠晒jeng😆但係飯底調味偏鹹,未必個個都鍾意最後「梅」壽司盛盒12件 $308好好食呀,件件都新鮮又大件又好味,特別係個海膽壽司哇 成個口都係海膽味 超正
小妹又要食sushi喇😆😆😆
今次同男朋友去《鮨樂》
由銅鑼灣出發行去新隆基大廈都係15min
放工行過去都好近我地

行到過去一眼就見到,成間舖頭黃啡色
大大隻字寫住《鮨樂》

等咗大約5分鐘就入得
一入舖頭個個都會同你打招呼
就算你兩個人,都會比四人卡位
坐得好舒服,而且好好禮貌

坐低之後,服務員會介紹今日咩壽司
特別新鮮或者季節當做/ 值得一試
聽完介紹之後,我哋最後order左幾款特別壽司

鰤魚壽司🍣 $38@件
好推介,真係好肥美好當造

活赤背壽司🍣 $48@件
新鮮爽甜,可以一叫

炙燒魚背壽司🍣 $28@件
入口即化,性價比較高

另外亦叫咗鹽燒牛脷🐮 $32@ 3件
炭燒表面+多肉汁
自己多數都會叫燒牛脷
呢個味都OK

另一款係special snack
鮟鱇魚肝🫕 $59@碗
好特別,第一次食
清酒浸住醃製了的魚肝
鹹鹹地,仲有少少酒味
味道好夾👍🏻推介一試👍🏻👍🏻

大食男朋友當然唔夠飽啦
所以我哋叫咗一碗丼飯
特選刺身丼 $158@個
平價之選,刺身新鮮,而且份量不少
最鍾意食帆立貝,夠晒jeng😆
但係飯底調味偏鹹,未必個個都鍾意

最後「梅」壽司盛盒12件 $308
好好食呀,件件都新鮮又大件
又好味,特別係個海膽壽司
哇 成個口都係海膽味 超正😍

如果有節日想慶祝
都可以考慮吓食呢間
平均消費400左右
食得開心舒服同好服務
銅鑼灣或者灣仔行過去都好方便~

2021-12-17
庆祝纪念
纪念日
2021-12-24 421 浏览
同小朋友去會展睇展覽,兩個餓到暈,我就帶佢嚟新鴻基中心呢邊覓食,行天橋一過到黎,就俾佢地發現有至愛嘅日本菜😆✨冷稻庭烏冬壽司定食~幫唔到呢個lunch set係咁有份量😍,除咗主角凍烏冬之外,有五件壽司、兩件卷物和一件甜蛋,凍烏冬處理得好好,入口凍冰冰又非常彈牙,唔會過硬,壽司少飯,刺身部份卻大大件又肉厚🥰✨象拔蚌刺身~呢款份量唔多,始終都係貴價食材,勝在入口好新鮮,條條都咁爽脆,食完都有啲意猶未盡添!✨明太子雞翼~雞翼都頗大隻,脹卜卜,外皮香脆,甜甜地,明太子味道香香辣辣,兩者交融,好惹味! 呢度lunch定食款式夠哂多,帶小朋友都好適合👍🏻

✨冷稻庭烏冬壽司定食

✨象拔蚌刺身

✨明太子雞翼

呢度lunch定食款式夠哂多,帶小朋友都好適合👍🏻
2021-12-24 329 浏览
過嚟灣仔呢邊攞完身分證,發現附近新鴻基中心嗰度開咗新嘅食店。Lunch set 性價比極高,套餐包埋麵豉湯、飯、沙律、飲品。仲有好耐冇見嘅波子汽水,.加$15就有😍🍀蒲燒鰻魚丼定食~鰻魚非常厚身又大條,燒得啱啱好唔會燶,入口juicy,份量足夠🙌🏻🍀天婦羅盛~天婦羅件件分明,脆漿唔會太厚,上枱仲係熱辣辣出煙,鬆軟又脆口,好有口感! 🍀白子~爽滑質感,配上日式酸汁,入口即化!白子本身含豐富蛋白質,唔係咁多餐廳有得食,屬矜貴食材,越食越養顏❤️❤️
仲有好耐冇見嘅波子汽水,.加$15就有😍

🍀蒲燒鰻魚丼定食

🍀天婦羅盛

🍀白子
~爽滑質感,配上日式酸汁,入口即化!
2021-12-23 297 浏览
話說上星期六我地帶左仔仔返航青之後,原本都只係打算搵間餐廳hea下等到夠鐘去接放學,但路過見到新開嘅鮨樂,望入去又好似幾舒服咁,所以最後老公就決定入去食返個豐富午餐啦!入面環境都真係唔錯,而且都坐得好舒服呀!食物種類都算多,所以都好難選擇呢!係店員推介下,我地先嚟左北海道直送嘅岩蠔同埋鰤魚壽司,個岩蠔真係冇介紹錯,肥啫啫之餘入口CREAMY又鮮甜,真心覺得好好食,如果唔係已經ORDER左兩個SET怕食唔晒,我都仲想食多隻添呀。鰤魚壽司都好新鮮我地兩個嘅lunch set會先送上沙律同麵豉湯老公就叫左一個特選三色丼,碎拖羅、三文魚籽再加海膽,佢話唔錯整體上都好鮮甜,尤其係啲海膽好新鮮,所以原本佢話分一半海膽俾我,到最後完全冇左件事囉。我就食一客12件嘅梅 壽司盛合,基本上每粒壽司都好鮮甜,而且每片魚生都幾厚身嘅,我個人就特別推介海膽、油甘魚、牡丹蝦、拖羅、同埋帆立貝。依餐真係食得勁豐富,我地都食得勁滿足,性價比超高,下次要帶埋仔仔嚟一齊食呀!

入面環境都真係唔錯,而且都坐得好舒服呀!

食物種類都算多,所以都好難選擇呢!

鰤魚壽司都好新鮮

我地兩個嘅lunch set會先送上沙律同麵豉湯