2021-12-10 144 浏览
今日同朋友夜晚去會展睇SHOW,未夠鐘開SHOW於是乎就係附近搵野食,咁岩行過見到鮨樂門口有位哥哥仔好有禮貌咁招呼我地,於是就順水推舟決定食呢間。入到店內就已經見到好多師傅係度處理緊外賣生意,有得揀坐卡位同吧枱,因為我地得兩個人,唔想霸咁大張枱,於是就揀左坐吧枱,仲可以睇埋師傅處理魚生。基本上睇餐牌都知係主打高檔日式料理黎,於是乎就即刻叫左個北海道海膽手卷($75)同最基本既三文魚($25)手卷試下,落完單基本上師傅就係你面前即刻包,先講個海膽手卷,聞落無腥味,味道非常鮮甜,肉質都結實,唔會太過水,邊食之餘同師傅傾計得知店內食材全部都係地道日本空運過黎既,而另外三文魚手卷,朋友就話不過不失,都係有一貫水準既。食完手卷梗係試下正宗日本手握壽司,於是就叫左一個壽司盛合($168),總共有8款壽司,有油甘魚,甜蝦,墨魚,赤貝仲有一塊玉子等等,不過原來師傅話壽師可以由淡味食到濃味,因為先食濃味既魚,再食淡味既魚,味道就無咁出,於是乎我自己就由淺色既魚肉開始食,中間食下甜蝦同玉子間場,最後再食赤貝同油甘魚,有一刻直情覺得自己真係去左日本食緊野。於此同時先前叫既特選刺身飯($158)都整好左送到黎

於此同時先前叫既特選刺身飯($158)都整好左送到黎,呢間鋪用既醋飯真係非常之開胃同好食,搭配魚生食真係一流,其實基本上都唔洗點加豉油,因為魚生既鮮味好搭醋飯。

最後再加單食多個吉列蝦飯卷($48),呢個真係最大驚喜,個炸蝦飯卷完全唔膩,新鮮整又脆又好食,好少可食完日本炸物係仲會想再叫多一份。
整得一提係整體環境同服務都係高水準,一路食不斷有人主動幫你加茶收盤,完全唔洗叫都有人招待你,另外店內仲有每日推介,聽師傅講係根據當日食材質素而挑選出黎既上品,因為個SHOW就黎開場又食到飽肚,所以未有機會一試,但下次有機會再黎都會試下。整體而言係非常地道既日本餐廳,除左食材之外,連服務環境,甚至師傅既制服(廚師服入面有打呔嫁!)都同日本餐廳如出一轍,大家如果想搵地方招待朋友或者食厭平價壽司,不妨黎呢度一試,絕對唔會失禮。
Oh the restaurant quite atmospheric from Japanese style. Flying to Japan is quite hard right now,Everyone understands what I say, right ~If you know is Raku sushi (distribution) open in Wanchai again … everything is easy!That's why I love Japanese restaurants!The newly that’s large in space, also very attractive in decoration design. Service imitate Japanese culture: smile, warm, polite!A wide selection of seafood and sashimi are so fresh that the chef will make immediately.- Light fresh taste w

Daily special
- Light fresh taste with grapefruit
-it's all wrapped in seafood
I didn't add much washabi into, Keep especially its original fresh taste
Top  sushi  set

- The size and thickness of each sushi can show the enthusiasm through the food. The sushi up layer is very fresh seafood, and the down layer is soya rice. Just order small set and I feel so full! hah Hah!
Sakura  box

Look that is so cute cute with wood box
😋😋
Guys ~ ~ can also try sake 🍶
Sashimi
Daily special
Top  sushi  set
Sakura  box
Sashimi
2021-12-09 150 浏览
呢間餐廳新開無耐,唔近地鐵站,所以客人唔算多。餐廳環境方面,乾淨舒適,座位寬敞,啱晒想慢慢傾偈食飯嘅朋友。食物方面,種類和擺設相當不錯,叫咗一個特上壽司盛合,櫻花魚生丼,蟹肉蟹膏軍艦,同埋是日推介壽司石垣鯛和春子鯛。刺身厚度適中且大件,師傅很有心,在魚刺生面上𠝹出多條坑紋,好讓客人容易沾上豉油和咀嚼。壽司飯不是平時常見的白色飯團,而是已調味的醬油飯。可能要配合刺身嘅厚度連同飯團一起吃,相對地飯團嘅size會比其他日本餐廳要細。味道整體來講魚生海膽都非常新鮮冇腥味,值得一試。
呢間餐廳新開無耐,唔近地鐵站,所以客人唔算多。
海膽都非常新鮮冇腥味,值得一試。
2021-12-09 175 浏览
好耐冇同囡囡食日本嘢,經過新鴻基中心見到開咗間新嘅壽司店🍣鮨樂,就決定同女女今晚喺度開餐。餐廳環境幾舒適,可以一邊食嘢一邊睇到師傅既手勢。😊 今晚食嘅嘢大多數都係囡囡鍾意嘅,佢食得好滿足。😁先食個清新嘅牛油果蟹肉沙律🥗,都幾大盤。小食就揀咗雞軟骨🐔,小朋友中意香口野我最愛金目鯛西京燒🐟, 日式醬汁甜甜地,魚肉鮮嫩。😋囡囡話稻庭手打冷烏冬,比其他餐廳好食, 更加彈牙。😍壽司方面就有炙燒鹿兒島西冷和牛壽司, 油脂豐富,牛肉味香濃。另外還有松葉蟹爪壽司,油甘魚腩壽司 同 厚玉子壽司, 整體都非常新鮮。😋😋

餐廳環境幾舒適,可以一邊食嘢一邊睇到師傅既手勢。😊

今晚食嘅嘢大多數都係囡囡鍾意嘅,佢食得好滿足。😁

先食個清新嘅牛油果蟹肉沙律🥗,都幾大盤。

小食就揀咗雞軟骨🐔,小朋友中意香口野

我最愛金目鯛西京燒🐟, 日式醬汁甜甜地,魚肉鮮嫩。😋

囡囡話稻庭手打冷烏冬,比其他餐廳好食, 更加彈牙。😍

2021-12-08
2021-12-07 124 浏览
實在太好啦!! 會展附近冇乜好嘢食Sushi raku開咗呢度就可以行完會展就過嚟食呢度就算星期日都會開到夜晚10點鐘9:30截單對呢間餐廳有一定嘅信心 不知不覺已經開咗第四間分店第一間喺中環開嘅係站立食嘅的餐廳之後就喺尖沙咀,荃灣,到現在嘅灣仔呢度除咗坐吧枱睇住壽司師傅手握壽司之外 仲有好寬敞舒適闊落嘅卡位坐得好舒服 成個裝修設計繼續都係有日本設計師設計用上木係暖色嘅裝修 仲加咗好多唔同嘅玻璃增加空間感呢度要壽司質素係非常高而價格亦都係好合理每一件手握壽司上嘅刺身都係厚切 你可見得師傅嘅功力 刀工 握飯力度 味道 溫度 選料亦新鮮 亦可以選擇omakase 我同仔仔兩個人 都忍唔住叫好幾樣食 每一款都好鍾意 食得好滿足滋味 員工都好有效率同有禮 有種好親切嘅感覺♥︎ 特上壽司盛盒8件 Grand Sushi Set $228手握壽司 ❥ 吞拿魚 ❥蝦 ❥帶子 ❥魚 滿瀉了的❥三文魚子 ❥海膽 ❥吞拿魚茸 我另外request將個三文魚壽司轉咗做❥雞蛋♥︎ 太卷 Futomaki 4pcs $48呢個好抵食 以多款材料製作色彩繽紛小朋友實鍾意 又有各方面嘅營養材料有 蟹柳 蛋 青瓜 蟹籽
實在太好啦!!
會展附近冇乜好嘢食
Sushi raku開咗呢度就可以行完會展就過嚟食
呢度就算星期日都會開到夜晚10點鐘9:30截單

對呢間餐廳有一定嘅信心
不知不覺已經開咗第四間分店
第一間喺中環開嘅係站立食嘅的餐廳
之後就喺尖沙咀,荃灣,到現在嘅灣仔

呢度除咗坐吧枱睇住壽司師傅手握壽司之外

份量唔多 但係要品嚐一下的滋味實在足夠

呢一晚食咗只係 Total $470
得到極大滿足嘅感覺
2021-12-07 180 浏览
呢排經過灣仔發現開左間中價位嘅🍣壽司店見Lunch都幾抵食就去左試下職員服務簡直超水準坐低已經好詳細咁介紹menu又會自動自覺加茶🍵
令客人有賓至如歸嘅感覺餐廳有每日精選Menu可以留意一下當日有咩新鮮空運嘅食材我地叫左兩個Lunch Set仲有每日精選款款都好高質素 飽到捧住個肚走🔸冷稻庭烏冬壽司定食 $128Lunch Set包左沙律及味噌湯。一飲覺得個味噌湯同平日餐廳飲到嘅好唔同,因為一般餐廳係用湯粉直接沖出。店員話佢地係用左味噌配紫菜煮成,而唔係用昆布,所以味道更香,又唔會太鹹。幼身稻庭烏冬非常嫩滑。有吞拿魚、油甘魚、甘蝦、拖羅、加洲卷及玉子燒。款款都咁新鮮👍🏼🔸特上壽司盛合 $218呢個真係好抵食!呢到嘅壽司飯係用左omakase常見嘅赤醋米,所以呈淺啡色。盛合有拖羅卷、海膽卷、魚籽卷,每款卷物都裝到滿瀉。仲有吞拿魚、油甘魚、牡丹蝦、拖羅、帶子各一件。款款都咁正👍🏼🔸北海道喜之次壽司 $48第一次試喜之次壽司,店員極力推介。果然無介紹錯,好甘香!由於表面 切出左坑紋,所以每咬一口, 喜之次嘅油脂爆發得更勁,配有刨左少量新鮮袖子粒係面,有陣陣袖子香氣好Fresh。喜之次表面亦
呢排經過灣仔
款款都好高質素 飽到捧住個肚走

🔸冷稻庭烏冬壽司定食 $128

🔸特上壽司盛合 $218

🔸北海道喜之次壽司 $48
第一次試喜之次壽司,店員極力推介。果然無介紹錯,好甘香!由於表面 切出左坑紋,所以每咬一口, 喜之次嘅油脂爆發得更勁,配有刨左少量新鮮袖子粒係面,有陣陣袖子香氣好Fresh。喜之次表面亦有炙燒過,帶有炙燒香氣。

🔸三文魚壽司 $9
覺得三文魚好肥美,追加左一件食☺️

🔸北海道岩蠔 $48
岩蠔非常肥美,蠔嘅表面配有香蔥,加入少少檸檬汁,食落口既Fresh又鮮甜。
2021-12-06
午餐
2021-12-06 131 浏览
今日路過灣仔新鴻基中心開咗一間新餐廳食日本菜- 鰭樂!佢既裝修格局好日本風,寬躺舒服,環境乾淨。我和朋友叫了梅 壽司盛合(12件)、蒲燒鰻魚丼及特盛加拿大海騰軍艦!梅 壽司盛合(12件)壽司鮮甜,每件壽司多好厚身,店長推介我們先食白肉,由淡食起,先食到壽司真正的味道!😋蒲燒鰻魚丼我至愛的鰻魚飯🍱,鰻魚好厚身,啖啖肉,飯裏面都加咗一點醋,好開胃!😍特盛加拿大海騰軍艦海膽份量多,非常新鮮鮮甜!✨無論服務態度、環境、食物質素都非常滿意!值得下次再光臨!😇

壽司盛合(12件)

蒲燒鰻魚丼

特盛加拿大海騰軍艦
海膽份量多,非常新鮮鮮甜!✨

無論服務態度、環境、食物質素都非常滿意!值得下次再光臨!😇
2021-12-06 87 浏览
岩岩呢個weekend Wife & Husband time 影聖誕相前一齊去食超新鮮既魚生飯做dinner, 揀好左去灣仔影聖誕相,就揀呢間location 不錯既鮨樂食我既海之幸丼(三文魚籽,拖羅,白身魚,牡丹蝦)全部都係最軟身最滑既刺。老公揀有海膽既魚生飯既海膽份量都夠佢食返舊皮,因為個份量同價錢掛鈎得黎都合理。Service 係比到良好印象我,每個serve我地既店員都會介紹自己叫咩名, 做過customer service 同對customer service 有要求既我都無可挑剔。所以第一時間都同閨蜜講定,下次食日本野都一定再揀佢!
2021-12-06 2726 浏览
公司附近開咗間日本料理店🤪急不及待想食了~店員都好有禮貌!平時會留意熱茶夠唔夠~平日Lunch Set包括沙律及味噌湯🍱特選北海道丼 $208用料豐盛:海膽、三文魚籽、帆立貝、牡丹蝦、蟹肉🔸估唔到丼物嘅飯採用赤醋飯!味道開胃~將海膽、蟹肉、三文魚籽同赤醋飯混合一齊食,感覺好幸福!三文魚籽大大粒咬開即爆汁~蟹肉蟹味好足、帆立貝鮮甜🥰🍣特上壽司盛合定食 8貫 $218壽司加軍艦組合~🔸以黑色魚碟上嘅喺碎蔥吞拿魚腩軍艦、北海道三文魚籽軍艦、北海道海膽海膽軍艦,每款都有一個軍艦+淨魚生~🔸木盤上嘅壽司有5款包括三文魚腩、吞拿魚、油甘魚、帆立貝、牡丹蝦、每款包著少量赤醋飯同微微wasabi,食落口魚脂味濃好舒服~帆立貝同牡丹蝦都好鮮甜~採用日本優質食料,厚切魚生以直刀順紋切出坑紋🥰🍳自家制厚玉子 $9 另外叫咗件玉子,起初以為喺玉子壽司,原來喺一磚厚玉子印上店名鮨樂!滿足了我嘅一個中午🤪🍱Selected Hokkaido Don $208🔸Sea Urchin, Salmon Roe, Scallop, Botan Shrimp, Crab Meat🍣Grand Sushi Set (8 Pc
公司附近開咗間日本料理店🤪急不及待想食了~
店員都好有禮貌!平時會留意熱茶夠唔夠~

平日Lunch Set包括沙律及味噌湯

🍱特選北海道丼 $208
特選北海道丼
用料豐盛:海膽、三文魚籽、帆立貝、牡丹蝦、蟹肉

🍣特上壽司盛合定食 8貫 $218
特上壽司盛合定食
壽司加軍艦組合~

🍳自家制厚玉子 $9

🍱Selected Hokkaido Don $208

🍣Grand Sushi Set (8 Pcs) $218
🔸Salmon, Tuna, Yellow Tail, Botan Shrimp, Scallop
🔸Hokkaido Sea Urchin, Spring Onion Tuna, Hokkaido Salmon Roe

🍳Egg $9
特選北海道丼
2021-12-06 90 浏览
假日親子遊去左灣仔海濱行下,行完就近近地去左附近搵地方Lunch。行到去新鴻基中心,見到呢間日本餐廳店外裝修得咁靚,仲以為會好貴,睇睇店外電子餐牌,估唔到連weekend都有做Lunch Set,Lunch Set價錢親民由 $98-$298(隨餐附送沙律及味噌湯),我們隨即入座。 入到去餐廳眼前一亮,日本風裝修新簇簇的,原來餐廳剛開業一星期,侍應服送來menu仲細心講解每項推介美食,服務從心之熱誠值得一讚。 我地叫左Lunch Set · 蒲燒鰻魚丼 $158●厚厚鰻魚啖啖肉,燒得好香再配埋鰻魚汁及飯一齊食,大滿足。 Special Lunch Set ・12 $468前菜 :沙律 及 味噌湯●味噌湯一試愛上,用紫菜代替昆布,飲落每一口都有一絲絲紫菜,口感豐富。刺身2款●兩隻甜蝦,size手掌咁大,鮮味十足。12件手握壽司 墨魚、甜蝦、珍寶帶子、池魚、玉子、大拖羅,赤鯥、金槍魚、鯛魚 等等......●其中幾款係廚師精選每日最新鮮食材來做的刺身給客人享用,今次以魚類刺身居多,本身好怕食魚類刺身,因為最怕會有一陣魚腥味,呢盆刺身真係掂,所以魚一啲都無腥味。●飯量細,面層刺身又厚又大。

我地叫左Lunch Set · 蒲燒鰻魚丼 $158
●厚厚鰻魚啖啖肉,燒得好香再配埋鰻魚汁及飯一齊食,大滿足。

Special Lunch Set ・12 $468

前菜 :沙律 及 味噌湯
刺身2款
●兩隻甜蝦,size手掌咁大,鮮味十足。
12件手握壽司

●飯量細,面層刺身又厚又大。

●最推介~大拖羅,外觀厚大見美,紋路清晰,入口鮮味十足,油脂感重。平時好少食赤鯥,估唔到魚香味咁重,入口油份高,好有滿足感。
4件卷物
甜品:香甜多汁日本梨。

三文魚籽軍艦 $58
●上層爆滿的三文魚籽賣相吸引。

環境:
●餐廳新裝修,環境佈置充滿日本風,牆身掛牌有美感。
●設有廚師Bar檯、卡位及半卡位。

🔍鮨樂 🍽灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓137-139號舖-----週末又要出動食好西嘅時候。🥄.見到呢間餐廳週末都有做Lunch set,裝修又幾新淨別緻,就決定入去一試究竟。.餐牌選擇頗多,有Set,有散叫,有時令限定,亦有午市omekase。🐟喜之次壽司北海道 $48➼價錢唔算平,但喜之次好少可以單件叫,通常omekase先會食,難得呢度可以只叫一件,就不妨一試。魚油頗豐腴,肉質實而不失柔嫩,不錯。🔥炙燒海膽丼 $228(金目鯛、海膽、油甘魚、三文魚籽、牡丹蝦、玉子)➼貌相精緻,炙燒完之後聞落別具油香,影相期間已經令人躍躍想試。金目鯛魚皮微脆、油甘魚肥美厚身、三文魚籽鮮度拔群、海膽亦鮮甜無腥,加上濕潤富蛋香嘅玉子,高質。🦐特選北海道丼 $208(帆立貝、海膽、三文魚籽、牡丹蝦、蟹肉)➼呢個組合基本上唔會輸,帆立貝貝柱肥厚、牡丹蝦爽中帶甜,加上絲絲蟹肉,口感與鮮甜度均不錯,如果加埋蟹膏嘅話相信會更為吸引。-----👶🏻B仔整體評價:8.1/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻👶🏻B仔服務評分:9.5/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:7.5/10個👍🏻 👶🏻B仔味道評分:8.5/1
🔍鮨樂
🍽灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓137-139號舖
-----
週末又要出動食好西嘅時候。🥄

🐟喜之次壽司北海道 $48

🔥炙燒海膽丼 $228
(金目鯛、海膽、油甘魚、三文魚籽、牡丹蝦、玉子)

🦐特選北海道丼 $208
(帆立貝、海膽、三文魚籽、牡丹蝦、蟹肉)

👶🏻B仔整體評價:8.1/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻
👶🏻B仔服務評分:9.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
2021-12-04 102 浏览
Walk in 隨便一試點了一個set包前菜(蒸物),刺身,10件壽司食材新鮮另外點咗天婦羅,炸得非常鬆脆,食材新鮮疏菜香甜生蠔不錯燒牛脷亦可小食也是不錯的工作人員服務態度非常好,尤其經理Jasmine👍🏻仲試咗2杯,不同口味的Sake !口感很好日後也會回來~
Walk in 隨便一試
點了一個set
包前菜(蒸物),刺身
10件壽司
食材新鮮
另外點咗
天婦羅,炸得非常鬆脆,食材新鮮
疏菜香甜
生蠔不錯
燒牛脷亦可
小食也是不錯的
工作人員服務態度非常好,尤其經理Jasmine👍🏻
仲試咗2杯,不同口味的Sake !
口感很好
日後也會回來~
2021-12-04
2021-12-04 145 浏览
鮨樂嘅灣仔分店啱啱開張, 午市時間日日都大排長龍今日天氣好凍, 大食妹見人龍少啲就排下隊, 睇吓食唔食到排左30分鐘, 終於可以入座<炙燒海膽丼>大食妹嗌左炙燒海膽丼鮨樂嘅炙燒海膽丼好豐盛, 有海膽、金目鯛、油甘魚、白身魚、三文魚籽、牡丹蝦同玉子大食妹特別鍾意牡丹蝦、海膽同玉子牡丹蝦又鮮甜又彈牙, 火炙後口感層次提升海膽味道濃厚, 味道甜甜地而玉子竟然帶有柚子香, 好驚喜下面嘅丼飯加入左赤醋, 味道酸酸地好開胃<特選刺身丼>同事嘅特選刺身丼就有帆立貝、真鯛、三文魚同甜蝦, 非常新鮮午市定食仲有包沙律同麵豉湯<石垣鯛壽司>同事仲加咗是日限定嘅石垣鯛壽司, 表示好正宗<炸雞軟骨>大食妹就加左份炸雞軟骨, 乾脆美味, 有咬口
鮨樂嘅灣仔分店啱啱開張, 午市時間日日都大排長龍
今日天氣好凍, 大食妹見人龍少啲就排下隊, 睇吓食唔食到
排左30分鐘, 終於可以入座
<炙燒海膽丼>
大食妹嗌左炙燒海膽丼
大食妹特別鍾意牡丹蝦、海膽同玉子
牡丹蝦又鮮甜又彈牙, 火炙後口感層次提升
海膽味道濃厚, 味道甜甜地
而玉子竟然帶有柚子香, 好驚喜
下面嘅丼飯加入左赤醋, 味道酸酸地好開胃
<特選刺身丼>
同事嘅特選刺身丼就有帆立貝、真鯛、三文魚同甜蝦, 非常新鮮
午市定食仲有包沙律同麵豉湯
<石垣鯛壽司>
同事仲加咗是日限定嘅石垣鯛壽司, 表示好正宗
<炸雞軟骨>
大食妹就加左份炸雞軟骨, 乾脆美味, 有咬口
  • 炙燒海膽丼
  • 特選刺身丼