2016-07-27 173 浏览
今日有事要到旺角和朋友交收,那便順道聚舊一下。在網上看到這間鮨心剛開幾個月,食物的圖片又很吸引很容易找到入口,我們是第一枱到達。經理便安排我們座位,然後逐一介紹及推介食物...我們選了$800 的套餐..由於是師傅發板,不斷在期待會是什麼食物~第一樣拼盤已經令我倆驚喜萬分! 有沒有這麼美麗啊!滿分!火焰鮑魚~!!! 超特別! 入口SWEETSWEET 的感覺~其中的吞拿魚魚生. 非常新鮮~整個飯局如公主般對待, 兩位經理非常布禮貌!!到後期8時多已經滿座了,員工們都禮貌的說再見~~~
今日有事要到旺角和朋友交收,那便順道聚舊一下。
在網上看到這間鮨心剛開幾個月,食物的圖片又很吸引
很容易找到入口,我們是第一枱到達。經理便安排我們座位,
然後逐一介紹及推介食物...我們選了$800 的套餐..
由於是師傅發板,不斷在期待會是什麼食物~
第一樣拼盤已經令我倆驚喜萬分! 有沒有這麼美麗啊!
滿分!
其中的吞拿魚魚生. 非常新鮮~
整個飯局如公主般對待, 兩位經理非常布禮貌!!

到後期8時多已經滿座了,員工們都禮貌的說再見~~~
2016-07-13
2016-07-26 1164 浏览
今日又同大食友人去食好西, 旺角放題就食得多, 今次search到呢間鮨心日本菜好似好正咁, 所以黎試下~餐廳o係大廈入面, 第一次黎呢座金鑽璽搵食, 原來都有唔少餐廳, 鮨心既裝修好有日本feel, 以木色為主, 感覺好舒服, 仲有d麻繩同壁畫, 有漁村既感覺~野食方面有omakase同其他單點, 食物種類有好多, 基本上日本菜有得食既呢度都有, 好多款都好吸引, 所以Vi同大食友人就決定散叫~首先當然要叫d刺身壽司, 上壽司拼盤有7件壽司, 呢度壽司飯同魚生既比例好好, 飯粒係日本米, 魚生全部都係日本即日運黎, 所以食落好鮮味, 特別係吞拿魚同埋帶子好好食, 其餘就正正常常, 無咩驚喜~上刺身拼盤有6款刺身, 每款都係厚切, 帶子係勁大隻, 好鮮甜, 而其他刺身都好新鮮, 原來呢間餐廳既魚生係日日清貨既, 所以keep到每日客人食到既都係新鮮貨, 亦因為咁, 每晚貨量都有限, 太夜就會賣哂, 魚生其實最重要都係新鮮, 所以呢個拼盤都無得挑剔~反而呢個牛油果軟殼蟹卷好有驚喜, 有4大件, 每件入面都包左好大件軟殼蟹, 仲有牛油果同菜, 食落菜好爽口, 而軟殼蟹仲係脆既, 呢個卷物做
上壽司拼盤
上刺身拼盤
牛油果軟殼蟹卷
反而呢個牛油果軟殼蟹卷好有驚喜, 有4大件, 每件入面都包左好大件軟殼蟹, 仲有牛油果同菜, 食落菜好爽口, 而軟殼蟹仲係脆既, 呢個卷物做得唔錯~
燒牛舌
小食點左2串燒牛舌, 呢個相對比較抵食, 一份有2串, 仲係大大塊既牛舌, 燒牛舌好爽口好juicy, 牛味亦香, 幾正, 經理話呢度既牛舌係用左最令既部份去做, 所以食落會juicy d~
鰻魚丼
睇openrice見好多人點呢個鰻魚丼, 所以都點黎試下, 賣相係幾特別, 360度都包住鰻魚, 真係可以啖啖都有鰻魚食到, 鰻魚好肥美, 肉質有少少彈牙, 唔係林哂果種, 食得出係令既鰻魚, 唔怪有咁多人食呢個飯~
水信玄餅
最後甜點要左水信玄餅, 上枱既時候震騰騰, 下面有黑糖漿同黃豆粉, 水信玄餅質感好滑好彈, 點埋d sauce清清地幾好食, 呢度既水信玄餅係用日本水做, 所以質感會企身d, 滑溜d~
呢間餐廳價錢唔平, 但睇得出每樣食材都花過心思, 師傅對食物都有一種堅持, 係值得欣賞既, 另外見到呢度連星期6,日都有做lunch set, 仲要幾抵食, 有機會都會再黎試下~
2016-07-25
上壽司拼盤
上刺身拼盤
燒牛舌
2016-07-26 615 浏览
旺角給我的印象, 所謂的日本料理都是港式的多, 特別是女人街那些, 那種日本料理, 會令我擔心, 友人對吃一向有要求, 帶我來這間旺中帶靜的鮨心, 坐落在頗方便的地點, 卻很少人行到這裡來, 而且是樓上店, 有點神秘感。看到這間店的格局, 我比較放心了, 很有正宗日本風格, 璧上有捕魚的畫, 又有真的繩纜作裝飾, 似乎魚獲是餐廳的推介吧。新鮮的時價海鮮, 放在近門口吧枱位置, 今晚有日本真蠔、粒貝、大蜆和幾款魚。 日本東京真蠔 $78蠔隻有女生手掌那麼大, 肉質厚而creamy, 蠔味濃有點礦物味餘韻, 我喜歡的是它配上一點點酸酸的啫喱, 原來是蘋果醋來的, 和生蠔意想不到的配, 可以蓋過生蠔的一點生澀味, 而且作為頭盤更醒胃呢。 野菜湯 $28是麵豉湯底的, 調配得剛好, 不會太鹹, 麵豉是黃豆發酵而來, 有著對人體有益的活性益菌, 這可能是日本人長壽的原因之一。而湯內有本菇、娃娃菜、金菇等, 纖維豐富吸收多種營養, 也有淡淡菇香甜味。 蟹籽沙律 $58本沒什麼期望, 因巿面吃到的蟹籽沙律做得平凡的多, 想不到這碟卻有驚喜, 青瓜絲、蟹柳絲、沙律醬早已混為一體, 最後在上邊曬
日本東京真蠔 $78

日本東京真蠔
野菜湯 $28

蟹籽沙律 $58

本沒什麼期望, 因巿面吃到的蟹籽沙律做得平凡的多, 想不到這碟卻有驚喜, 青瓜絲、蟹柳絲、沙律醬早已混為一體, 最後在上邊曬上蟹籽粒粒, 蟹籽鮮味無腥, 不會太鹹, 沙律醬汁份量剛好, 青瓜絲新鮮清爽夠水份, 整個吃起來層次豐富。
蟹籽沙律
西京銀鱈魚 $178

銀鱈魚輕輕煎過, 火喉控制得很好, 銀鱈魚魚肉片片分明, 口感滑溜不鬆散, 是我最歡的日式銀鱈魚正宗味道, 甜甜的有著魚香但不腥味, 帶點魚油脂香, 蘸上沙律醬同吃, 更加提升滋味, 小小一塊, 令人覺得有意猶未盡之感, 是太美味之故吧。
西京銀鱈魚
鰻魚卷 $88

想吃點經濟、飽肚又不失霸氣的, 叫這個準沒錯, 一排六件多有氣勢!
鰻魚肥瘦適中, 咬落柔軟甘香又無骨, 燒得好有水準, 底下的飯卷只有薄薄一層飯, 作其陪襯角色剛好, 不影響我品味其他食材, 飯裡面包著青瓜絲和牛油果, 鰻魚的香甜和牛油果、青瓜絲在口中融和溶化, 百般滋味!
鰻魚卷
燒油甘魚鮫 $128

最近對燒魚鮫很有興趣, 這位置沒太多骨, 啖啖肉, 也多是滑溜的, 這油甘魚鮫肉質比較細碎, 稍稍影響口感, 味道卻沒令我失望, 燒得應有的香口, 魚香誘人, 蘸上酸汁蘿蔔蓉更是絕配, 令人停不了口的, 果然, 餐廳的魚獲特別的是燒烤的, 都很出色呢!
鮨心一洗我對旺角日本料理的印象, 是當中的清泉, 上述都是我推介的食品, 惟餐廳可能初開業, 運作並未太暢順, 等候食物的時間有點長, 而且店內冷氣過冷, 像我們都變了魚想冰鮮我們, 這是可改善的地方。

2016-07-22
日本東京真蠔
蟹籽沙律
西京銀鱈魚
鰻魚卷
2016-07-23 203 浏览
東京真蠔超大隻肉質好厚身而且好樕滑~第一啖係蠔肚位置食先~超濃海水味,而且感覺仲好creamy~~真係唔會比澳洲紐西蘭輸蝕!店員說蠔上面已黃黃地色係蘋果醋味既果凍~出面食唔到的!蘋果醋果凍帶酸!意想不到同蠔咁match!! 真係強勢推介海鮮丼~賣相好靚仔~用料豐富最深印象係個拖羅~好香入口綿綿~好快溶於口中!甘香味道持久不散其他刺身激亦ok以上新鮮呢!海膽~色澤鮮明!而且用料唔姑寒!大大份海膽""半點腥味都冇~超正!燒鯖魚~燒到外層脆卜卜但魚肉仲好滑樕~再加d檸檬蘿蔔蓉酸汁~更提升左魚既香味鰻魚卷~肉質肥美肉厚!入面包左d日本葱同埋鮮味既牛油果!食落去有好重口感~肥美!腍滑醬汁都好惹味~超開胃wo旺角有呢d特色店真係正~
東京真蠔超大隻
海鮮丼~賣相好靚仔~用料豐富
其他刺身激亦ok以上
新鮮呢!
燒鯖魚~燒到外層脆卜卜
但魚肉仲好滑樕~再加d檸檬蘿蔔蓉酸汁~更提升左魚既香味
醬汁都好惹味~超開胃wo
旺角有呢d特色店真係正~

2016-07-17 476 浏览
友人相約晩膳,地點定於旺角,餐廳卻着我選定;想起早前路過這附近,抬頭看到一個寫着大大個「心」字的LED廣告牌,是日本料理餐廳;那不如就試試這間吧!按着地址在彌敦道卻找不到入口,四處尋找之下,原來餐廳所在的大廈入口位在轉角的路口處,看來這裡的指示真的不是很足夠,如在彌敦道正面放多個指示牌,相信會好好多。一出𨋢門,侍應便熱心的招呼入內。餐廳的裝修很有漁村風味,以一條條粗麻繩分為不同的區間,而牆上的漁民捕魚壁畫正好呼應了餐廳的主題。看過餐牌後,選擇了螢光尤魚沖漬、上壽司拼盤(6件)、酒煮大蛤 和 鰻魚丼。螢光尤魚沖漬 ~ 朋友特別喜愛此物,我卻對此沒有特別喜好;因以往吃過的都是味道很鹹和偏腥,這裏的卻令我改觀,非但沒有過鹹,而且鮮味及沒腥氣,值得推介!上壽司拼盤(6件) ~ 六件包括有三文魚籽、甜蝦、帶子、鰈魚、醋鯖魚和三文魚壽司,一上桌視缐已被吸引住了,尤其是三文鱼籽,粒粒晶瑩飽滿,鮮香味美!甜蝦粘糯鮮甜;帶子鮮味十足;鰈魚肉質細嫩柔軟、味道清甜;醋鯖魚醃製時間好像過久,質地比較「削」了點,三文魚就沒有什麼寫了吧。酒煮大蛤 ~ 大蛤鮮甜無沙,配上清酒湯底;我倆是一隻接着一隻吃不停囗。鰻魚丼

螢光尤魚沖漬
上壽司拼盤(6件)
酒煮大蛤
鰻魚丼 ~ 切段的鰻魚,團團把飯包圍著,頂部加上蛋絲和乾辣椒絲,活像一個小火山,賣相已先加了分,而鰻魚也肥美豐腴,米飯粒粒分明,香甜軟熟,沾上鰻魚汁同吃,滿足了口福、又能裹腹😋
螢光尤魚沖漬
上壽司拼盤(6件)
酒煮大蛤
2016-07-15 169 浏览
今晚同朋友去搵食,想食日本菜,最後我地揀左鮨心😋上到去環境好舒服,窗台就放滿好多酒,好日本feel .....一坐底就叫左枝梅酒!好好飲呀,服務員拎左一盆杯比我地揀💕💕盆杯好靚,我揀左紫色😬😬靚酒配靚杯我地叫左$800 果set廚師發辦,呢碟前菜已經夠吸引款式多,而且每款都好特別,味道都好特別我最鐘意綠色果串,好煙靭口感好好,係咩味道我又唔識形容,哈!海膽松露蛋超滑呀刺身拖羅入口即溶呢個火焰鮑魚先勁,埋枱點🔥!超級入味,一定要試呢個廚師發辦係一人份量,我地當然唔夠食啦,另外又叫左呑拿魚沙律,同卷物下次一定會再黎食
今晚同朋友去搵食,想食日本菜,最後我地揀左鮨心😋
靚酒配靚杯

海膽松露蛋超滑呀
刺身拖羅入口即溶
呢個火焰鮑魚先勁,埋枱點🔥!超級入味,一定要試呢個
下次一定會再黎食
2016-07-14 130 浏览
早論睇雜誌注意到呢間日式店, 因為大部份食材由日本築地過黎. 自從食過築地壽司之後, 確係念念不忘. 去唔到日本, 唯有黎旺角食頂住癮先.店內裝潢舒適簡潔, 木系枱凳, 充滿日式風格. 坐位闊落, 無壓泊感.較一般日式餐廳特別, 就係有廚師發辦, 主要由廚師按當日最新鮮既食材提供食物, 價格亦相對較高.想食勻唔同既刺身, 要左海鮮丼, 起初以為祗會有幾款, 點知呢度既海鮮丼係有海膽, 帶子, 蟹鉗, 吞拿魚等等等等, 豐富至極. 最吸睛既海膽鮮甜無比, 流入喉嚨既感覺令人再三回味. 帶子肥美彈牙, 吞拿魚三文魚等入口油香豐腴. 各類刺身都非常新鮮, 齒頰留香.仲有加州卷, 滿滿既蟹籽鋪響卷物上, 有誠意. 卷物掌握得宜, 咬落唔會太實或太鬆散. 蟹柳青瓜絲等爽口清新, 配合沙律醬, 減少食飯既飽濟感.食得日式野又點少得玉子, 去過築地都知有幾間出名既專賣店, 稱得上係築地名物. 呢度既玉子厚厚的, 未入口已聞到陣陣蛋香. 入口嫩滑, 滲出甜味.

2016-07-14 84 浏览
Girls night out食日本菜最好不過!share細細碟,可以試到好多唔同嘅嘢食!呢日嚟到鮨心,我哋叫咗好多嘢食呀中間小玻璃杯裝住嘅係壓縮手巾,坐低後侍應會幫你淋水,咁佢就會長大架,可以用㗎喇,好得意[銀杏,$68]前菜我哋叫咗銀杏,係用鹽焗得好香嘅銀杏,一份都有成廿幾粒!師傅貼心地將銀杏開咗少少殼,食嘅時候好易就搣得開,不過建議趁熱食,凍咗後個衣會比較難搣甩[香蔥碎金槍腩卷,$88]即叫即捲,放到入口時紫菜都仲係脆嘅,飯亦唔會捲得太實。蔥同吞拿魚腩嘅比例亦啱啱好,唔會蓋過吞拿魚腩嘅味道,而吞拿魚腩亦好肥美,油香好甘醇![上壽司拼盤,$188]壽司嘅款式每日因飛機貨貨源而有變化,呢一日就有三文魚、牡丹蝦、三文魚籽、池魚等;魚生鮮甜就不在話下,手握壽司亦握得啱啱好,唔實亦唔散[燒牛舌,$58]好濃嘅牛味,火候亦拿捏得啱啱好,一啲都唔會韌[南瓜蕃薯天婦羅,$88]南瓜同蕃薯都係超甜,粉漿亦夠薄,整體口感同味道都十分出色[鰻魚丼,$158]呢座鰻魚山單係賣相已經令人垂涎欲滴!原條蒲燒鰻魚切件鋪喺飯面,令飯粒均勻沾上鰻魚汁。肥美嘅鰻魚啖啖肉,再配上珍珠米飯,令人十分滿足[安格斯牛肉壽喜
[銀杏,$68]

前菜我哋叫咗銀杏,係用鹽焗得好香嘅銀杏,一份都有成廿幾粒!
[香蔥碎金槍腩卷,$88]

[上壽司拼盤,$188]

[燒牛舌,$58]

好濃嘅牛味,火候亦拿捏得啱啱好,一啲都唔會韌
[南瓜蕃薯天婦羅,$88]

南瓜同蕃薯都係超甜,粉漿亦夠薄,整體口感同味道都十分出色
[鰻魚丼,$158]

[安格斯牛肉壽喜燒,$368]

材料有已微煎嘅豆腐(好濃好濃豆味!)、不同菇類、角絲(係類似薯粉嘅麵)、菜,同埋非常特別既日本粟米,可以生食㗎!最最最重要當然係主角安格斯牛肉
侍應先幫我哋將壽喜燒湯底加入鐵鍋之中燒滾,又貼心提醒滾起之後可先放入菜同角絲,因為呢兩樣材料呢最能吸收湯味及精華,之後就可以隨心將材料放哂入去,記得牛肉要最後先放。放入牛肉到差唔多半熟之際,就可以熄火,侍應就會將鐵鍋放上一個木底座上,然後大家就可以隨時享用。湯頭清澈鮮甜,而安格斯牛味濃郁,亦唔會太肥
[水信玄餅,$58]

豐富嘅一餐點少得以甜品作結呢?我哋就揀咗Hit咗一排嘅水信玄餅,第一次食真係覺得好新鮮出奇
佢就好似一粒動L大水滴,放到入口中有淡淡嘅黑糖汁甜味及獨特嘅黃豆粉香氣,然後佢慢慢融喺口中。又靚又好味又唔heavy,真係餐後甜品嘅最佳選擇
餐廳雖然唔大,但環境舒服。右手邊麻繩簾後嘅係吧枱,如果點Omakase(廚師發辦),坐係師傅面前一路睇一路食就最適合不過!
上了一整日堂,帶大佬出去吃餐好的,好好輕鬆一下。*吞拿魚他他沙律($118)吞拿魚稍為燒熟了外層,放了五片在碟邊,中間的沙律用上了蔥和火箭菜,上面再放了像雀巢一樣的脆絲。用吞拿魚他他夾著中間的火律吃也不錯,加上帶點甜的醬,亦很開胃。*深海池魚壽司($48)一件壽司索價要$48,實在不便宜。深海池魚不算太厚,肉質比較硬和實身,爽口且甜。*香蔥碎金槍腩卷($88)比起深海池魚壽司,個人更愛香蔥碎金槍腩卷。金槍腩蓉加了香蔥,腩蓉很軟身,而且很有魚脂味。*軟殼蟹手卷($68)大佬點的軟殼蟹手卷*一口芝士($48)一口芝士一客有五件炸得外脆內軟,芝士是較淡味的芝士。*牛肉豆腐($58)牛肉豆腐用了日式的醬來煮,味道較甜;豆腐很滑,而且吸收了醬汁,所以很入味;牛肉不會太肥,不過比較厚身了一點。*牛舌(兩串)($58)牛舌一燒好就上枱,雖然是薄切的,但都很爽口,又重油脂味,但調味方面有點咸。*水信玄餅($58)好奇心驅使下,點了一客水信玄餅。像一舊超透明的啫喱,吃下去不像啫喱般硬,有點似水,入口即溶;伴上一些黃豆粉和黑糖漿吃,不會太甜;而且不飽肚,作為輕食甜品真的不錯。
上了一整日堂,帶大佬出去吃餐好的,好好輕鬆一下。

*吞拿魚他他沙律($118)

吞拿魚他他沙律
*深海池魚壽司($48)

深海池魚壽司
*香蔥碎金槍腩卷($88)

香蔥碎金槍腩卷
*軟殼蟹手卷($68)

大佬點的軟殼蟹手卷
軟殼蟹手卷
軟殼蟹手卷
*一口芝士($48)

一口芝士一客有五件
一口芝士
炸得外脆內軟,芝士是較淡味的芝士。
一口芝士
*牛肉豆腐($58)

牛肉豆腐
*牛舌(兩串)($58)

牛舌(兩串)
*水信玄餅($58)

2016-07-09
香蔥碎金槍腩卷
牛肉豆腐
牛舌(兩串)
  • 牛舌
2016-07-13 155 浏览
旺角食市林立,也有很多隱世美食和新興餐廳,每次挑戰新餐廳都是又期待又怕受傷害。這次朋友挑了一間新開不久的日式料理店。店內裝潢以溫暖色調為主,用上木材椅椅,有飲一杯的吧台和食飯的吧台,用上麻繩裝飾更有大海捕漁之味。經理向我們推薦お任せ(師傅拍板),分別有$600,$800和$1000的,而我點了$600的,內有前菜,壽司8貫,卷物1本,吸物和甘味。前菜上桌時為我們帶來連連驚喜,本以為前菜只會是小小的一盤小菜,沒想到卻如此豐富,如此精美。 裏面有太多款式了,最適合我這種甚麼都想試又怕吃不完的人。滑溜溜的口感,黏稠的山藥配蘋果醬,酸得來非常清新,為口腔帶來味覺的刺激。牛舌咸香惹味,芋頭的醬汁很像日本團子的醬汁,非常有趣。特別一提它的蔬菜,蕃薯又甜又不乾,粟米是生吃的,還是第一次試,沒想到如此爽口多汁又清甜。接下來是壽司,原來已經預先調好味道,不用再點醬油的。 刺生部分光澤,單看已知道新鮮,海膽滿滿,不腥而鮮甜,蝦甜而帶膠質,饅魚口感非同一舨,更為扎實而且入味。卷物是,內裏脆脆的,幾特別。吸物即是湯,用上鱧魚,味道清新,內有像葉子的部分充是蓮花未成型之前,廚師加工後有層透明像是jelly的膜,
這次朋友挑了一間新開不久的日式料理店。

牛舌咸香惹味,芋頭的醬汁很像日本團子的醬汁,非常有趣。
卷物是,內裏脆脆的,幾特別。
吸物即是湯,用上鱧魚,味道清新,內有像葉子的部分充是蓮花未成型之前,廚師加工後有層透明像是jelly的膜,很有趣
沒想到最後甜品也帶來驚喜,本來以為會是雪糕云云,沒想到卻是精美日或糕點,包括蛋味濃烈的布丁和像羊羹的糕點。另外有像是河粉一樣的,需要點黑糖醬來吃,整體和風感覺特出。
總結這一頓,感覺從前菜到甜點,都是充滿濃厚的日式風情,口味亦與香港人吃慣的口味不同,偏向日式傳統,喜歡日本文化與飲食的應該要來體驗一下。
1K
2016-07-13 226 浏览
PJ與麵包夫婦都喜歡吃日本菜,得知旺角有一間日本餐廳食物精緻,室內裝修以繩索為主題,感覺非常特別,於是便相約前往飯聚。店子雖然面積不大,但裝修非常有心思,壽司吧枱以及餐枱位置有繩索垂簾隔開,這點子非常不錯。這裏也有提供近期大熱的廚師發板晚餐,價錢分別為$600元、$800元及$1000元,貪心的我們最終決定散點晚餐,因為想試多一點菜式。先點了一客雜錦刺身($288)以及雜錦壽司($188),整體上水準不俗,價錢合理。刺身有巨型帶子、油金魚、右口魚、三文魚以及吞拿魚,特別要讚帶子刺身,是超級厚肉及鮮甜的貨色,中吞拿魚亦肥美,那種吞拿魚獨有的甜非常討好。雜錦壽司無論是體積、魚生及飯的比例都做得有板有眼,收平均$30一件壽司,這質素可以說是性價比高。三文魚子軍艦是我的最愛,鯖魚壽司配薑蓉以及白昆布這做法於香港很少見得到,這吃法令本身魚腥味重的鯖魚變得鮮味。同行友人十分喜歡吃螢光魷魚漬($48),現在正好是當做的季節,水準是出奇地美味,不會像坊間一般一味死鹹,略帶鮮味,就算我們沒有飲酒,空口吃也不覺得太鹹。厚燒玉子($38)是自家製的貨色,味道甜美,美中不足的是口感不夠綿密。清酒煮蜆($78)
雜錦刺身
雜錦壽司
螢光魷魚漬
厚燒玉子
清酒煮蜆($78)是大家一致喜歡的菜色,蜆的體積頗大,每隻都厚肉嫰滑,清酒湯也非常出色,鮮味十足,我也毫不客氣,都被我飲清光。
清酒煮蜆
這裏的井飯亦十分受歡迎,而且價錢公道。我們分別點了天婦羅井($148)以及燒鰻魚井($158)。
天婦羅井
天婦羅飯非常足料,有兩隻大蝦、冬菇、苦瓜、南瓜等等....全部都香脆可口。
燒鰻魚井亦是大家的推介,汁燒鰻魚口感像棉花般輕盈,秘製鰻魚汁雖然偏甜,卻無損風味。正因為鰻魚的份量偏多,建議店家可加多少少飯,這樣比例會更好。
燒鰻魚井
吃罷,我們都感驚訝於旺角側街竟然存在了這麼一間用心小店,無論是刺身壽司、燒物、煮物、炸物都有一定水準。服務方面,廚房上菜速道奇快,勤快絕對是一件好事,但以今晚的上菜速度來衡量,未免進取了一點。
2016-07-09
燒鰻魚井
  • 燒鰻魚
2016-07-09 932 浏览
來到 Happy Friday,又是外出訪尋美食的時間,而這晚的目標,就是位於旺角彌敦道金鑽璽 1 樓的《鮨心》。事緣早前見有人推介這間日本料理店的鰻魚丼,筆者自問也是個鰻魚粉絲,尤其喜愛吃塗滿了蒲燒汁的鰻魚,入口不但味道濃郁獨特,而且香甜惹味,是其他醬汁無法媲美的。反正沒吃過這店子的出品,就一於拉埋老公一起來試試。餐廳是間樓上舖,地方其實唔算大,場內分成左右兩邊,中央以繩索做間隔,裝潢看起來很有格調。入門口左手邊是一排可與師傅互動的吧檯位,如果是來吃 Omakase 的話,坐在這裡就最適合不過。至於右手邊,入面除了擺放咗三張巨形的木製餐桌外,近窗口位還設有兩張梳化卡座,而盡頭則有一個小酒吧,擺著幾把椅子。安座後先細閱餐牌,餐單上除了有三款不同定價的廚師發辦外,散點項目就包括有:前菜小食、沙律、刺身、壽司、手卷、卷物、炸物、燒物、煮物、食事、湯、甜品、飲品及清酒等。先點客厚燒玉子 ($38) 做前菜,這裡的玉子賣相不俗,一層一層很有立體感,加上金黃色的外表,看起來閃閃發亮。拍過照後,立即一試,件玉子吃起不但口感滑溜、而且蛋香濃郁,加上面頭灑上的蔥花,為微溫的玉子添上一抹清新。老公愛吃手
安座後先細閱餐牌,餐單上除了有三款不同定價的廚師發辦外,散點項目就包括有:前菜小食、沙律、刺身壽司、手卷、卷物、炸物、燒物、煮物、食事、湯、甜品、飲品及清酒等。先點客厚燒玉子 ($38) 做前菜,這裡的玉子賣相不俗,一層一層很有立體感,加上金黃色的外表,看起來閃閃發亮。拍過照後,立即一試,件玉子吃起不但口感滑溜、而且蛋香濃郁,加上面頭灑上的蔥花,為微溫的玉子添上一抹清新。
老公愛吃手卷,點了件三文魚 Hand Roll ($48),手卷即叫即做,以木架端上,望落去個子雖然不大,但用料絕不欺場。外層以香脆的紫菜包卷著壽司飯,而重點就是入面夾住的超厚三文魚,肉質夠油潤肥美之餘,入口仲好細滑,用來作小吃,過過口癮也不錯。
意猶未盡,一於再加點一客牛油果軟殼蟹卷 ($98) 試試。軟殼蟹咬下雖稍嫌略欠酥脆,幸好入面的牛油果,份量下得慷慨,而且望落去既新鮮又有光澤,入口香糯潤滑,加上面頭卜卜脆的蟹籽和外層厚薄適中、帶天然光澤的海苔,口感十足。
筆者愛吃炸物,見餐牌上有炸明太子雞翼 ($58),當然不會錯過。明太子即鱈魚魚籽,做法是先混入雞肉及七味粉等調味,再釀入雞翼內。成品端上桌時見外形漲卜卜,而且炸得色澤金黃,賣相對辦。一於豪邁點,用手拿起入口,雞翼外皮非常香脆,而且吃起來一點也不腥,食味果然一流,建議雞翼面層可塗些麥芽糖才燒至脆身,應該會更加惹味。
主食方面,先點一客雜錦天婦羅稻庭烏冬 ($128),碟上的天婦羅,分量唔多,除了面頭以交叉擺放的兩隻大蝦外,就只有青椒、茄子和南瓜天婦羅各一片。由於筆者想留肚吃鰻魚丼,所以只試了一隻蝦和少許烏冬。炸蝦天婦羅,講真談不上出色,炸漿雖然唔算好厚,但吃起來總覺欠了點鬆化;反而碗稻庭烏冬,非常美味。烏冬色澤雪白,煮得軟硬適中,而且入口有嚼勁,食得出帶小麥味,即使浸於湯內久了,也完全不會有發脹或變腍現象,低卡之餘,仲煙韌彈牙,怕肥的女仔都唔怕食。
壓軸終於輪到品嘗這晚的主角鰻魚丼 ($158),這客鰻魚丼的造型果然一絕,廚師先將原條蒲燒切件,鋪滿飯面,頂頭再以蛋絲作點綴,看起來活像一座小山丘,分量十足。先挾起一件入口,鰻魚肉質肥美油潤,魚脂豐富、入口啖啖肉,配以面頭香濃帶甜味的蒲燒汁和雞蛋絲,相當可口。而老公就盛讚鰻魚下面,以秋田小町米所煮的飯粒,說入口不但爽滑有彈性、而且米香動人,吃罷令人大滿足。
服務員稱,店裡九成食材都是來自築地,幾乎日日返貨,而且菜單上的 Omakase,價錢相宜,只是由 $600 起,為同區內少見。如果是在附近上班的話,中午也可以來試試餐廳的午市定食,價錢亦只是由 $88 起,實在抵食。
2016-07-08
2016-07-04 679 浏览
旺角地舖物價飛天要在地面站一席位簡直只有集團下才能生存,向上樓舖發展已成大氣侯、今次發掘便是日本料理店鮨心,米色主調感覺平和,大麻繩設計恍如帶你進入魚市場港, 店內Omakase即廚師發辨由HK$600-HK$1000.不等,坐上吧枱便能看清廚師製作過程、以千元夜市可以在旺區吃到廚師發辨當日做好的吃貨實屬不錯。。。不過席間枕邊人就似乎喜歡自己發辨多一點,嫁雞要隨雞,那就好好安坐等他的安排好了,濃濃麥茶原來早已送上味噌湯是身邊人每吃日本餐必選之物,濃度恰好沒有過搶味噌為味蕾清一清,帶上新一幕每次吃日餐我都離不開叫軟殼蟹,喜歡牠炸後帶來蟹肉感味道,牛油果配在壽司醋飯內同吃其實相當夾,這款牛油果軟殼蟹卷HK$98.兩者也達標加上底層沙律醬及面層魚子口感富豐去吃日本餐不叫海膽起能心息?尤其是身旁那位簡單直來一位海膽迷,價值HK$288.一份海膽值唔值純屬個人化,一顆又一顆鮮海膽自己作業釀入紫菜內偶有寵一吓味蕾如同寵一吓嬌妻一樣是必需的,激活一下舌頭, 回味之下再吃下一貨一份特上壽司總共有八件擺件顏色很是漂亮,嫩薑跟生蘑芥末作為點綴、整份壽司猶如少女添上淡妝一樣清而不濁、拖羅、赤身、池魚、牡丹蝦
今次發掘便是日本料理店鮨心,米色主調感覺平和,大麻繩設計恍如帶你進入魚市場港, 店內Omakase廚師發辨由HK$600-HK$1000.不等,坐上吧枱便能看清廚師製作過程、以千元夜市可以在旺區吃到廚師發辨當日做好的吃貨實屬不錯。。。
不過席間枕邊人就似乎喜歡自己發辨多一點,嫁雞要隨雞,
那就好好安坐等他的安排好了,濃濃麥茶原來早已送上
味噌湯是身邊人每吃日本餐必選之物,
濃度恰好沒有過搶味噌為味蕾清一清,帶上新一幕
每次吃日餐我都離不開叫軟殼蟹,喜歡牠炸後帶來蟹肉感味道,
北海道海膽
添上淡妝一樣清而不濁、拖羅、赤身、池魚、牡丹蝦、赤貝、海膽等,
特上壽司
年輕師傅手握壽司緊緻而不於死實,壽司一整件放入口吃、飯糰跟魚香共融於嘴巴內
個人只喜沾上醬油而不愛芥末才能吃出真我本性,多款中最喜歡牡丹蝦肉質
脆得令人驚喜, 在魚界上幾刀,除了外型上更為漂亮外、醬油更能較易融入,
位處於地鐵站出口,而午巿則由HK$88.-HK$268.不等,
嘴刁人士又可選擇廚師發辨,豐儉由人。

2016-07-01
2016-06-21 807 浏览
星期日放假,約左班friend去旺角行街shopping,行左大半日,又攰又餓,緊係要搵D野食下啦,但D姐妹就呢個話怕肥,果個話要返屋企食飯,結果就淨低我地兩個,我地都鍾意食日本料理,但喺旺角想搵間有水準嘅日式料理選擇就唔多,我地就上開飯網搜尋左下,發現附近新開左間“鮨心”,喜歡試新野嘅我哋,一於就上去試下啦!天氣好熱令人煩躁,入到餐廳好涼爽,心情秒速變番靚。店員熱情地遞上茶水,還因為我地係第一次黎,店員就向我地介紹一D比較多人orderr既菜式!例如大蝦天婦羅卷,蝦大隻而不失鮮甜,酥脆而不覺油膩,混合芥末醬非常惹味!特上刺身拼盤品種丰富,帶子大隻、三文魚腩厚切、吞拿魚、油甘魚等,件件都相當新鮮,口感十足  青瓜麥粒味噌,新鮮的青瓜蘸上麥粒醬,既爽脆又好吃,而且仲好有营养價值添。雞泡魚乾天婦羅,魚乾香韌而有嚼勁,風味獨特,有特色,回味無窮。厚燒玉子,玉子顏色很靚,口感軟綿,唔黏口,香甜可口,清酒煮蜆,大隻肥美,清酒味比較濃郁,而且乾淨冇沙!間餐廳整體唔錯,刺身新鮮,料理亦食得出係師傅用心之作,下次會再黎!
厚燒玉子,玉子顏色很靚,口感軟綿,唔黏口,香甜可口,
清酒煮蜆,大隻肥美,清酒味比較濃郁,而且乾淨冇沙!
大蝦天婦羅卷
雞泡魚乾天婦羅
油甘魚鮫
鹽焗銀杏
2016-06-11 234 浏览
雖然經常喺旺角出沒,但平時返工都好忙。上星期同老公路過,見到呢度新開左間“鮨心”,未食飯嘅我地,一於就上去試下!由於時間尚早,入到去客人唔多,環境都幾舒適!我地點左一D小食、刺身、壽司及老公的至愛日本清酒~山花!鹽焗杏仁,粒粒飽滿,殼易剝落,口感香脆,有嚼勁主角之一,幾香甜,易入口!特上刺身拼盤,好精緻,有8款,最愛帶子,口感鮮嫩,其他每款都厚切及非常新鮮!大蝦天婦羅卷,面上有木魚絲,睇到隻蝦好大隻,而且炸的外脆裡嫩,醮戶芥末醬同食,十分香口惹味上壽司拼盤,有6件但唔同款,令人每款都想試,最後食左甜蝦及飛魚子,甜蝦肉質相當鮮美厚燒玉子,不會太甜太膩,質感鬆軟清酒煮大蜆,清酒同大蜆互相滲透,清酒令大蜆更加鮮甜可口,味道清甜!呢餐買單價錢有點贵,但從質量方面算就值回票價,而且食得出係大廚用心之作,服務方面亦到位,下次會再返轉頭!
雖然經常喺旺角出沒,但平時返工都好忙。
由於時間尚早,入到去客人唔多,環境都幾舒適!
我地點左一D小食、刺身壽司及老公的至愛日本清酒~山花!
鹽焗杏仁
鹽焗杏仁,粒粒飽滿,殼易剝落,口感香脆,有嚼勁
清酒
主角之一,幾香甜,易入口!
大蝦天婦羅
厚燒玉子
厚燒玉子,不會太甜太膩,質感鬆軟
清酒煮大蜆
2016-06-04