2016-10-10 881 浏览
條氣唔順就梗係想食好啲慰勞吓自己啦, 鮨心係正旺角地鐵隔離, 好鬼方便。今晚早食, 餐廳大部食客還未入座, 可以周圍影吓環境。這裡也有高檔廚師發辨, 上次入元朗食左廚師發辨十多件壽司, 今次想食我至愛既肥美鰻魚。吞拿魚他他沙律 ($118)想食他他, 一廂情願以為好似坊間既三文魚他他咁, 有牛油果粒、吞拿魚粒、蕃茄粒等濕滑口感上檯, 原來這裡的他他像沙律,  沙律菜淋上陳醋汁, 酸酸甜甜好開胃, 吞拿魚不算肥美, 但也嫩滑。蒲燒鰻魚 ($168)原條蒲燒鰻, 魚脂豐富, 魚皮烤得微焦 香口,  鰻魚肉甘香軟滑,  在口腔內跟我的味雷綿綿細語, 這感覺只有吃鰻魚才有的, 也是我喜歡吃鰻魚的原因之一, 今晚自隊一條, 滿足非常。食完他他同鰻魚未夠飽, 再咁食落去……為食女司機唔知要揸多幾多轉先填到今晚個氹, 所以叫了碗海鮮丼填肚.海鮮丼($238)內有海膽、帶子、 蟹鉗、 吞拿魚、拖羅、三文魚、油甘及甜蝦並8款, 再加大碗日本白米飯。刺身新鮮亮澤, 至於食味……海膽 ~海膽只要新鮮己經無得輸, 鮮甜幼滑帶子 ~ 爽滑蟹鉗 ~ 鮮甜爽口, 不過 size 就略嫌細隻甜蝦 ~ 透亮腍滑拖羅 ~
今晚早食, 餐廳大部食客還未入座, 可以周圍影吓環境。
吞拿魚他他沙律 ($118)

吞拿魚他他沙律 ($118)

海鮮丼($238)

刺身新鮮亮澤, 至於食味……

海膽 ~海膽只要新鮮己經無得輸, 鮮甜幼滑

帶子 ~ 爽滑

蟹鉗 ~ 鮮甜爽口, 不過 size 就略嫌細隻

甜蝦 ~ 透亮腍滑

拖羅 ~ 唔洗講啦, 睇下圖己知, 嬌嫩通透, 亮澤誘人, 油脂分布平均, 入口油香綿化。

三文魚腩 ~  三文魚脂豐富, 口感軟滑油香。
拖羅
食完碗海鮮丼, 飽到上心口, 好滿足地回家去。
拖羅
2016-10-09 218 浏览
呢間鋪如果唔系有人介紹黎,真系搵唔到!雖然系彌敦道,但大廈入口剛系周大福轉角位,開頭搵既時候都走過頭。指示牌不大,比較隱密的一間日本料理,似私房料理一樣,用料新鮮,都是日本空運來港。地方不大,但已經分格開三個區域,bar台位置,轉for廚房發辦(旺角第一間有呢樣野);長台,卡位。燈光昏暗比較有情調。松葉蟹天婦羅$168一上台見到得4條,覺得有D貴,但食落口,完全感覺值回票價,外皮炸粉薄薄的,但已經好脆,松葉蟹肉好彈牙鮮甜,炸完肉汁的蟹子沙律蟹子比例算多,一座小山丘,青瓜同蟹柳比例一半一半,食落清甜爽口。三文魚壽司$18/件似日本,飯細細舊,用筷子夾唔散開,一放落口就散開,醋比例做得好好。魚生厚切大片,入口即融化,好新鮮,帶甜味燒鱔壽司$120都系第一次甘食,食落肉質同鰻魚有D唔同,肉質比較實,燒汁帶甜的,整條上台,值得一試
松葉蟹天婦羅$168

蟹子沙律

三文魚壽司$18/件

燒鱔壽司$120

2016-10-09 366 浏览
最近經朋友介紹這間餐廳,今晚剛好路經附近,又係開飯時間,一於和太太一試 "鮨心" 日本高級料理!這餐廳裝潢、設計很有風格,而且室內有日或 Bar 坐,一面享受日式美食、一面可欣賞廚師精湛烹調🍣! 不過我們最後選擇了近窗的卡坐,我們覺得更浪漫. 😬店員非常有禮和用心介紹了食物給我們,她更推薦我們食 2 人套餐($600)首先送上是美味的前菜,顏色配搭、食物非常豐富! 包括了: 宮崎炸雞、小女子、有機黑豆、咖喱牛傍、酒煮螺⋯⋯我最喜歡吃是酒煮螺,有酒香味,經過高溫酒燒煮後,這些洒完全濕透螺肉內,加上螺肉鮮甜爽味,一食醒胃! 如果份量能多些就更好😄在期待下一味美食之餘,我們對餐廳放滿了各式各樣美酒,馬上興致大開,隨意點上了兩支手工啤酒,我選的是山椒味,味道比較濃,入口香醇(9度)👍🏻;而太太選的是 柚子味,清香易入喉,最適合高貴的女士享用👱🏻‍♀️😊.各式魚生壽司拖羅、深海池魚、青魚、小肌魚、金目鯛、左口魚、大蝦、三文魚生菜包⋯⋯我最愛吃是小肌魚壽司,這種魚的鮮味很特別,入口時嫩滑極致,鮮味清新脫俗,加上wasabi 醬汁,簡直是完美配合;三文魚生菜包也是非常值得一試,簡簡單單三文魚可以看到餐
首先送上是美味的前菜,顏色配搭、食物非常豐富!
包括了: 宮崎炸雞、小女子、有機黑豆、咖喱牛傍、酒煮螺⋯⋯
各式魚生壽司
我最愛吃是小肌魚壽司,這種魚的鮮味很特別,入口時嫩滑極致,鮮味清新脫俗,加上wasabi 醬汁,簡直是完美配合;三文魚生菜包也是非常值得一試,簡簡單單三文魚可以看到餐廳選用的是新鮮高級食材!
卷物
特色松草地雞茶壺湯
味道清香方甜,用料和份量也足夠!
最後送上了精緻甜品
綠茶奶凍,香濃綠茶味奶凍,超滑感覺!
花生糯米糍
多謝介紹我的朋友,給了我這美好的一餐😘
2016-10-06
花生糯米糍
2016-10-08 370 浏览
最近築地市場進駐灣仔碼頭成為城中熱話,聽不少朋友說人龍極長,平均排隊1-2小時,我這人雖然貪吃,但平生最怕排隊。故這天我選擇去旺角鮨心來一個高質素魚生飯,卻意外找到和築地類似的味道。lunch set選擇頗多,價錢豐歛由人。店員先送上熱茶,茶味濃郁芬芳,即使一杯茶亦沒有馬虎。每個午市定食都包括一客沙律,前菜,麵豉湯,茶碗蒸,材料豐富。沙律顏色繽紛,材料多樣又新鮮,加上粟米更添口感。前菜是兩件牛脷,牛脷非常軟腍入味,味道很好。茶碗蒸非常滑溜,而且蛋味突出,好吃!入面還有蟹柳和白果,層次豐富!麵豉湯調味適中,最特別是加入秋葵,不但令到口感更有變化,而且更加健康。海鮮丼($238)有多種材料,例如拖羅、油甘魚、三文魚、牡丹蝦、帶子、海膽,用料新鮮,鮮味滿載,而且用上厚切令到口感更佳。牡丹蝦大隻又啖啖肉,每口都盡吸鮮味;拖羅油花紋分明,入口即溶;三文魚肥美豐腴,同樣滋味;帶子亦是我最愛!唯一少少失色是海膽鮮甜度略有不足。但總體而言,價錢略貴,味道還是非常不錯,絕對媲美築地市場的質素!
lunch set選擇頗多,價錢豐歛由人。
店員先送上熱茶,茶味濃郁芬芳,即使一杯茶亦沒有馬虎。
沙律顏色繽紛,材料多樣又新鮮,加上粟米更添口感。
前菜是兩件牛脷,牛脷非常軟腍入味,味道很好。
2016-10-05 206 浏览
旺角,大概是全香港我最怕的地方,因為人多車多,平時逛街我幾乎不會去旺角,雖然這小區美食處處。但成為上班一族的我已比以前少了『掃街』,現在的我還是喜歡慢活一點,靜靜地去享受我的美食。最近有人介紹旺角有間日本高級餐廳,主打omakase,做法正宗,水準一流,說到我心癢癢。這天dayoff,我決定和媽媽先試午市,看看水準如何。鮨心在金鑽璽1樓。一上到去,我實在懷疑自己是否真的身處旺角!餐廳以白色作主調,一貫日系的簡約風格,簡單中散發清新典雅,窗邊透出自然光線,令整個環境光猛又和諧,讓人猶如置身于鬧市中的秘密花園。店員彬彬有禮地送上毛巾和menu。午市定食定價不低,由$88至$268不等。因為一心想吃海膽,我毫不猶疑就選了最貴的三色丼($268)。所有午市定食都有前菜和沙律。前菜是兩大粒牛脷,想不到牛脷不但軟腍鬆化,而且非常入味。沙律亦沒有馬虎,顏色鮮艷已令我胃口大開,加上用料認真,蔬菜、粟米、車里茄、紅腰豆等樣樣都新鮮爽甜,配上甜甜酸酸的醬汁非常清新。三色丼即吞拿魚蓉、海膽和三文魚子。吞拿魚蓉剁得幼滑,完全沒有筋,而且每口都吃到魚油脂香,配上蔥花更是錦上添花,味道更加提升。海膽入口Cream

所有午市定食都有前菜和沙律

前菜是兩大粒牛脷,想不到牛脷不但軟腍鬆化,而且非常入味。
三色丼即吞拿魚蓉、海膽和三文魚子。吞拿魚蓉剁得幼滑,完全沒有筋,而且每口都吃到魚油脂香,配上蔥花更是錦上添花,味道更加提升。海膽入口Creamy,但單看顏色已有失望,海膽顏色不夠色澤金黃。雖然沒有腥味,但鮮甜程度卻稍為不足,可能是因為採用的海膽不是當做吧。反而三文魚子份量慷慨,而且非常新鮮,鮮味逐粒在口腔中爆開,那份感覺我會形容為幸福。
茶碗蒸做得很有水準,蒸蛋夠嫩滑,而且很有蛋香,店方除了加入蟹柳和冬菇外,還加了一顆白果,做法正宗。
這個麵豉湯沒有犯下一般太鹹太濃味的毛病,調味適中,入口舒服,而且驚喜之處在於麵豉湯除了有常見的豆腐乾,竟然還有片片秋葵。秋葵的食療功效近年在日本擴散開去,加入秋葵不但配合日本人一貫的健康飲食,亦令麵豉湯更有口感。
雖然三色丼的海膽不夠新鮮確是小小瑕疵,但難得的是其他方面包括前菜、沙律和湯每樣都做得出色,店員服務亦殷勤友善,見微知著,我相信鮨心有名的omakase也應該有一定水準吧!下次有空再來試試吧,聽說$600就有交易!
2016-10-05 505 浏览
星期五放工當然要好好稿賞自己,一直很想試試這間在旺角鬧市中的日本料理店,這裡有兩款omakase (廚師發辦),不過跟友人想吃多點菜式,所以選擇了a la carte。店員很細心地說明今日有甚麼新鮮精選,我們就挑選了粒貝,師傳將其以切薄片,建議不用蘸豉油,蘸上些少海鹽已能帶出鮮味,入口更是爽脆。另一款時令鮮活是秋刀魚刺身,正值初秋,魚的油份正是豐腴,比起燒秋刀,我更喜歡以刺身方式品嚐,至少不用處理細骨(個人比較懶),入口啖啖肉,非常甘香,餘韻尤長。帆立貝和海膽壽司是必吃之選,帆立貝size超大件,肉厚肥美;海膽是來自北海道的馬糞,香濃馥郁,入口即溶,而且紫菜是脆身的,有很多餐廳只着重食材而忽略了這些小細節呢。熟食方面,簡單如玉子燒到精緻的天婦羅,水準都是高質素。玉子燒非常綿滑,厚身富層次,微微帶甜,是我吃過最接近日本做法的一個玉子燒。海膽天婦羅,以紫菜包着滿滿的海膽,蘸上脆漿炸成,同樣地只需點少少海鹽就夠味,這餐廳最好的地方,就是堅持不過份調味,讓客人吃出食材的原味。甜品水玄信餅,我是第一次吃,類似寒天的口感,配上黑糖漿和黃豆粉,蠻清新,但水餅的質感可以再QQ一點?現在有點稀稀的。總括
粒貝
秋刀魚刺身
帆立貝及海膽螫司
玉子燒
海膽天婦羅
水玄信餅
總括來說,餐廳的質素很高,價錢亦不像中環那些離地,愛吃日本菜的人必試,下次一定會試omakase。
玉子燒
  • 海膽天婦羅,玉子燒,時令魚鮮
2016-10-04 143 浏览
原來旺角有間咁隱蔽既日本餐廳, 系樓上舖, 出地鐵站行2分鐘就到。餐廳裝潢好日本風, 寬敞舒適。玉子燒($38)暖暖地, 食落鬆軟嫩滑, 特別在多左柚子味, 清新唔單調, 好好食! 沙律($58)份量都幾大, 新鮮沙律菜拌上油醋, 健康好食。刺身拼盤($288)好吸引! 全國都好新鮮, 唔會有腥味。三文魚雖然唔太肥美, 不過食落反而冇咁膩, 而且好軟滑。我最鍾意系帶子刺身, 嫩滑鮮甜, 正!鰻魚卷($88)望落好靚! 除左上面一大塊鰻魚之外, 仲有青瓜絲同牛油果! 軟硬適中既飯、香滑牛油果、爽脆青瓜絲, 連埋濃香惹味既鰻魚, 融為一體, 好好食!!免治雞肉串($58)外層少少脆, 裏面好juicy, 仲有少少軟骨增添咬口, 調味啱啱好。牡丹蝦($136)鮮甜軟滑, 配埋微酸既飯, 唔錯。水信玄餅($58)質地好滑好淋, 配埋黃豆粉, 系一個清新既甜品。估唔到呢間日本餐廳咁高質, 每款菜式都好滿意, 環境服務都非常好, 系近年食過最出色既日本菜!
牡丹蝦($136)鮮甜軟滑, 配埋微酸既飯, 唔錯。

旺角人多擠迫,食肆客戶群主要以年輕一族為主,筆者比較少去。最近食友 D 在旺角發掘了一間新開的日本料理,水準比附近同類餐廳高一截,吸引筆者前往一試。 鮨心彼鄰旺角地鐵站,出入方便。店內裝潢帶有簡約和風味道,最大特色是以一束束大麻繩做成的裝飾,貫通天花作牆,感覺特別。 來到日本料理店,刺身壽司是絕不能錯過的美饌。這份牡丹蝦刺身,以非常新鮮的牡丹蝦侍客,食味鮮甜爽口甚美味。至於壽司,製作比刺身更考工夫!鮨心沿用日本新潟米,質量上已有一定保證。手握飯團大小適中,夾起來堅實不易散開。深海池魚是筆者喜愛的魚款,滑爽魚味細緻。帶子選材大隻,色澤亮鮮,甜脆肉厚討人喜歡! 牛油果軟殻蟹卷是好友喜愛之物,取其香脆軟滑並存的口感,成品水準亦沒有令人失望。大蝦天婦羅一客有四隻,炸物炸得脆而不膩,以這樣香口的方式製作仍能透出鮮香結實的蝦味實屬難得。隨大蝦天婦羅伴上兩只小青椒天婦羅,辛辣感十足,不能少看!油甘魚鮫是嫩滑惹味的燒物,可遇不可求。 牛肉稻庭烏冬用上濃味牛肉及清爽菇菌作伴,味道可口。稻庭烏冬口感細滑,掛上帶甜的湯汁味道更佳!整頓飯筆者一氣嚐盡刺身壽司炸品燒物,最後以一客主食烏冬作結,各美食
牡丹蝦刺身

深海池魚壽司
帶子壽司
牛油果軟殻蟹卷
牛油果軟殻蟹卷
大蝦天婦羅
油甘魚鮫是嫩滑惹味的燒物,可遇不可求。
牛肉稻庭烏冬
整頓飯筆者一氣嚐盡刺身壽司炸品燒物,最後以一客主食烏冬作結,各美食皆富水準,在旺角區尤其難得,多謝食友的好介紹!

[3/10/2016; Mon]
2016-10-03
牡丹蝦刺身
深海池魚壽司
帶子壽司
大蝦天婦羅
2016-09-30 185 浏览
當天的晚餐 , 落腳於 鮨心 ~ 餐廳的裝修 , 和風味濃 , 滿載著日式氣氛 ~ Menu ~ 厚燒玉子 $38玉子燒是很鬆軟 , 滑滑嫩的雞蛋 , 甜蜜蜜加上豐腴的味道 , 只吃一件能罷休嗎 ~ 海鮮丼 $208看上去已經極具吸引力 , 丼上面的剌身很是新鮮 , 師傅把刺身切得厚簿適中 , 海鮮味道豐盈鮮美之餘跟軟綿的飯一起吃簡直絕配 , 回味無窮 ~水信玄餅 $58 看它晶瑩剔透的樣子 , 看起來就像水晶一樣 , 質感非常柔軟而富有彈性 , 幾乎一放進口裡就會融化 , 味道奇鮮又清甜美味 , 既清涼又好吃 ~ 本篇完 ~
當天的晚餐 , 落腳於 鮨心 ~
餐廳的裝修 , 和風味濃 , 滿載著日式氣氛 ~
Menu ~
厚燒玉子 $38

海鮮丼 $208

水信玄餅 $58

本篇完 ~

2016-09-29 483 浏览
 我係餐廳對面已經見到大大個燈箱廣告, 已知無搵錯地方~~ 呢度裝修簡約,枱凳以淺棕色為主色調, 特別在餐廳選用了好多大麻繩同壁畫都裝飾, 好有漁村既感覺, 仲擺放了不少帶日本風格既擺設, 有如置身如日本似的!! 餐廳分別有Omakase 即廚師發辦同單點兩種, 我同朋友今日都想散叫~~雪魚干 HK$68雪魚干烤得非常之脆, 絕對是餐前小食精選~~螢光魷魚沖漬 HK$48喜歡螢光魷魚那種食落鹹鹹地既感覺, 既鮮味又唔腥, 食落勁滑, 魷魚好似係口中游緊水甘, 感覺好特別~~牛舌 HK$58牛舌都幾低食, 一份有兩串, 仲要係大大塊, 食落爽嫩, 牛味濃又Juicy, 調味恰到好處, 絕對唔差得過出面專食牛既餐廳呀~~蒲燒鰻魚 HK$168呢碟份量也不少, 原條燒鰻魚, 超級肥美, 肉質又彈牙又腍滑, 魚脂豐富, 入口啖啖肉, 而醬汁令鰻魚食落更惹味~~海鮮丼 HK$238我地比較貪心, 想試晒甘多款刺身, 所以我地叫左一人一碗海鮮丼, 材料有海膽, 帶子, 甜蝦, 蟹鉗, 吞拿魚, 三文魚, 三文魚籽等, 而且每款刺身都好新鮮又鮮甜,
 我係餐廳對面已經見到大大個燈箱廣告, 已知無搵錯地方~~
雪魚干
雪魚干 HK$68
雪魚干烤得非常之脆, 絕對是餐前小食精選~~
螢光魷魚沖漬
螢光魷魚沖漬 HK$48
牛舌
牛舌 HK$58
蒲燒鰻魚
蒲燒鰻魚 HK$168

海鮮丼
海鮮丼 HK$238

我地比較貪心, 想試晒甘多款刺身, 所以我地叫左一人一碗海鮮丼, 材料有海膽, 帶子, 甜蝦, 蟹鉗, 吞拿魚, 三文魚, 三文魚籽等, 而且每款刺身都好新鮮又鮮甜, 食完簡直係一大滿足仲好飽tim~~
雪魚干
螢光魷魚沖漬
牛舌
蒲燒鰻魚
海鮮丼
2016-09-28 170 浏览
有朋友真好, 今次有朋友帶我食好西這次來到旺角金鑽璽, 還是我頭一次到這幢大廈. 應該是新建的吧, 之前一直沒有留意原來金鑽璽內也有不少餐廳.鮨心無論餐廳格局或食物質素都很顯檔次以粗麻繩作裝飾, 有一種漁村的簡樸感覺整間餐廳環境感覺舒服, 讓人食飯時都很放鬆上菜前, 侍應會遞上濕紙巾抹手, 這個舉動感覺窩心.先上枱的有香辣金槍魚卷 HK$88切碎的金槍魚拌上香蔥及芝麻, 味道香濃.魚蓉香滑細緻, 加上只有微微的辛辣味道, 整體很不錯.上壽司拼盤 HK$188/6件刺身拼盤有三文魚子、甜蝦、油甘魚等. 魚生及飯的比例都拿揑得相當好.最欣賞的是三文魚子壽司, 口感豐滿, , 十分鮮味, 有滿滿的鹹鮮味.南瓜蕃薯天婦羅 HK$88採用日本南瓜和日本蕃薯, 味道超清甜.特別喜愛這裡的蕃薯, 嚐起來特別細軟、甜度高. 口感較粉及鬆軟綿香.蘸上天婦羅醬汁食, 微微酸的, 很開胃.燒牛舌 HK$58/2串牛舌配上少少黑椒和檸檬汁提味, 那軟脆又帶彈性的口感,咀嚼起來實在教人回味鰻魚丼 HK$158聽說這個是來鮨心必點的菜色之一, 因為餐廳用上上盛的鰻魚做食材.廚師先是原條燒, 之後再切件鋪於飯上.鰻
有朋友真好, 今次有朋友帶我食好西

鮨心無論餐廳格局或食物質素都很顯檔次
以粗麻繩作裝飾, 有一種漁村的簡樸感覺

整間餐廳環境感覺舒服, 讓人食飯時都很放鬆
上菜前, 侍應會遞上濕紙巾抹手, 這個舉動感覺窩心.
先上枱的有香辣金槍魚卷 HK$88

切碎的金槍魚拌上香蔥及芝麻, 味道香濃.
魚蓉香滑細緻, 加上只有微微的辛辣味道, 整體很不錯.
壽司拼盤 HK$188/6件

南瓜蕃薯天婦羅 HK$88

採用日本南瓜和日本蕃薯, 味道超清甜.

蘸上天婦羅醬汁食, 微微酸的, 很開胃.
燒牛舌 HK$58/2串

鰻魚丼 HK$158

廚師先是原條燒, 之後再切件鋪於飯上.

鰻魚肉質肥美, 魚油豐腴, 入口香濃帶甜味, 魚肉厚實有彈性. 配上日本的秋田小町米, 粒粒飽滿, 真的會叮到欲罷不能, 這個真的是值得推介呀!
厚燒玉子($38)

玉子味甜, 口感軟稔, 如果可以再細滑軟綿一點會更好.

2016-07-08
以旺角區黎講鮨心算得上頂級,不會比港島區既日本菜差,環境乾淨舒適,一點也不會覺得嘈吵。蟹子沙律,青瓜爽脆,蟹子份量也很足,沙律醬落得剛剛好,不會太多蓋過青瓜嘅清甜。酒煮大蛤,蜆肉白淨,味道鮮甜,有淡淡清酒香,最重要係非常新鮮,一點沙都沒有,我係非常怕食蜆有沙,那怕只有一丁點,都會非常掃興。牛油果軟殼蟹卷,軟殼蟹加上牛油,一向都係絕配,而且仲加了點青瓜絲,中和左軟殻蟹嘅一點點油膩。燒物我就最鐘意食雞亦,啲雞皮燒到冇乜肥油,食落很香不油膩,肉質嫩仍然keep住有肉汁。因為我地叫左清酒,所以店員推薦呢款炸澤蟹比我地,送酒非常適合,上碟時啲蟹仔仲排得好精神,細細隻一啖一口再飲一啖清酒,特別香。我喜歡酒味淡一點的清酒,比較容易入口,不喜歡太嗆的,店員介紹左純米吟釀,入口香醇,很順喉,平時不常飲飲酒的我覺得很啱我飮。順帶一提叫清酒可以自己選杯子,店員拿著一大盤酒杯給我選已令我心花怒放,眼花撩亂!

2016-09-28 308 浏览
原本慶祝生日未有計劃去食依間餐廳。本來計劃係上山頂,去到覽車站多遊客排哂隊,應該三個鐘都上唔到去,即刻就放棄原本計劃⋯唯有即刻係open rice book mark search 有咩好食,最後發現'鮨心'。即刻打去book,都只得返bar 枱座。去到餐廳我地就座係bar枱同時職員都有介紹返omakase (廚師發版),本來都覺得有喲貴,但食完之後都覺得好抵!!!我地最終叫左$800個set,有一個前菜,三款刺身,二款熱食,三款壽司,一個湯同甜品、另外加左個玉子燒膽牛肉豆腐⋯另加兩樣,其實比較普通如果要加,應該加壽司同刺身但係壽司每樣得一件由於太好味,都未影到相刺身中個片Turo ,真係成餐的重點!Turo配一片香葉同紫菜,真係絕配!入口即化嫁Turo 有香葉可以減輕油利感,再加堆脆脆地嫁紫菜!三件分別係赤蝦壽司、炙燒三文魚生菜包壽司、海膽壽司,連平時我唔食海膽都覺得好鮮甜好好味!!!魚湯清甜,魚旦一喲都唔會覺得好實其實成個餐食到嫁野甜品牛奶布甸味道濃郁、係比較結實⋯
原本慶祝生日未有計劃去食依間餐廳。

即刻打去book,都只得返bar 枱座。

另加兩樣,其實比較普通

如果要加,應該加壽司刺身

但係壽司每樣得一件

由於太好味,都未影到相

刺身中個片Turo ,真係成餐的重點!

Turo配一片香葉同紫菜,真係絕配!

魚湯清甜,魚旦一喲都唔會覺得好實

其實成個餐食到嫁野

甜品牛奶布甸味道濃郁、係比較結實⋯
刺身  螺
刺身  蝦
鮑魚
熟食  二
另加  牛肉豆腐
清魚湯
甜品
2016-09-28 210 浏览
下午準備參加試酒會, 在試酒前自然要先祭一祭五臓廟. 雖然周一才剛嚐過一頓華麗的壽司盛宴, 但下雨沉悶的一天比較想吃一點新鮮刺身讓自己解解咀饞. 這天既相約朋友在旺角一併出發. 當然地便在旺角搜尋一下. 朋友有介紹過鮨心的食材新鮮, 由於未光顧過這家店子, 在帶朋友去享用晚膳前. 還是自己先去吃個午飯嘗試一下店子的水準如何. 店子12時開門, 正好我比店子的營業時間還早便到了, 正好有時間細味一下店子的裝修風格. 店子用繩幕隔著吧枱跟一般座位, 既保留空間感, 亦令一般座位的食客可欣賞師傅的工作, 頗為聰明的設計. 餐廳的窗外看著彌敦道的雨景, 於下雨天更覺舒適, 令人很想來一杯清酒. 只可惜稍後要出席試酒而自己亦只有一人午餐, 只好留待日後與好友到餐廳再嚐清酒. 午市定食的種類相當豐富, 從$88的燒魚定食至$268的三色丼均有, 一看餐牌已選定三色丼或海鮮丼其中一種. 一問之下原來三色丼有我喜愛的三文魚子及海膽, 自是不在他想. 沙律用的菜新鮮爽脆, 蕃茄仔的酸爽令人胃口大開. 另一小碟的蔬菜脆片吃起來香脆而不過甜. 蒸蛋內裡的材料與一般蒸蛋無疑, 但蒸得剛好而香滑, 最妙是蒸蛋上

定食沙律
沙律用的菜新鮮爽脆, 蕃茄仔的酸爽令人胃口大開.

另一小碟的蔬菜脆片吃起來香脆而不過甜.
定食-蒸蛋
蒸蛋內裡的材料與一般蒸蛋無疑, 但蒸得剛好而香滑, 最妙是蒸蛋上的一層醬汁, 把蒸蛋的味道提升2,3級. 令我忍不住一問店員, 蒸蛋有什麼特別的醬汁, 店員說這是廚師秘制的, 難怪了.
三色定食
三文魚子
吞拿魚腩蓉
吃畢前菜後, 總算等到主角上場. 魚子的橙紅, 海膽的黃色, 吞拿魚腩蓉的淡粉紅色,  三色的配搭及在碗上猶如圖畫一樣.

三文魚子的粒粒脆卜卜, 早前吃過一家著名壽司店用味醂浸漬的三文魚子, 味道雖好但味道帶味鮮. 相對來說, 這家的三文魚子咸鮮味感覺更引出三文魚子的鮮味及令人感受到一股海風的感覺.

接下來試的吞拿魚腩蓉肥美新鮮, 配上少許碗內的現磨山葵及醬油, 味道融和而不會過溜.

最後嚐的是海膽, 一吃入口已知是馬糞海膽較新鮮及優質的貨色, 海膽在口中沒有絲毫苦味, 只有入口即溶的鮮甜味道.

整碗三色丼除飯香, 材料鮮外. 三色刺身的份量比飯的份量還多. 不得不給個讚.

麵鼓湯
除豆腐外, 內裡看到一些秋葵, 麵鼓湯味道較淡, 但既然今晚的主角不是湯問題不是很大.
埋單差不多$300, 但食物質素極高, 單以三色丼+蒸蛋已值如此價格, 下次必須嚐嚐這裡的晚餐.

翻食指數: 85分.

價格雖頗高但質素成正比, 交通方便更添加不少分數.

(此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)
2016-09-10
定食沙律
三色定食
三文魚子
吞拿魚腩蓉
  • 蒸蛋
係旺角行緊街,朋友話想食日本野,本來旺角大把放題店,但朋友有兩個小朋友唔方便,上開飯搵到鮨心,看似不錯,上黎碰碰運氣先。環境確實錯,地方幾濶落,但價錢不算便宜,不過全部由師傅即叫即整,食到新鮮食材同師傅功架,總是值得吧。餐具幾精緻,每一個筷子座都不一樣,好靚喎。環境優靜,簡潔橫裝。先叫了一客甜蛋,甜甜地蛋軟腍,啱哂小朋友食。再叫了一客刺身,魚十分鮮嫩肥美,那塊貝很爽甜 之後是軟殼蟹卷,軟殼蟹脆身香口,飯卷綿滑,包住大量蔬菜牛油果等,味道清新又有豐富口感。最後點了鰻魚丼,這個鰻魚山很吸引呀~好肥美,魚油甘香味甜,雖然飯不多,但一個人絕對夠飽的。食物水準實在不錯,環境亦很好,但過份熱情的招呼有點樣客人吃不消,整晚飯都站在身後,一食完即收碟,茶一喝完即加茶,這樣人釘人的服務吃得很大壓力。

餐具幾精緻,每一個筷子座都不一樣,好靚喎。
環境優靜,簡潔橫裝。
先叫了一客甜蛋,甜甜地蛋軟腍,啱哂小朋友食。
再叫了一客刺身,魚十分鮮嫩肥美,那塊貝很爽甜

2016-07-24
  • 鰻魚丼