2025-08-28
鮨境 - 務實地呈現食物本質如果你想品嚐食物嘅原味道、不整色整水、不多餘花俏,就試下呢間小店,小店反而拉近師傅與食客嘅距離。今日出手寫呢間小店….我覺得佢值得多啲人去,值得介紹出街。想食原味道,$1500係食返大部分食材嘅價值。算值,不少食材係「野生」比較上乘嘅質素。而且兩位師傅(包括serve 我嘅政師傅)頗健談,全晚自在無冷場,Happy Friday! overall 無咩投訴位。👏🏼其中值得一提,尤其齒頰留香嘅係:鮟鱇魚肝,入口自然地融化、師傅話油脂豐富,我唔覺得….過一陣、後勁隨之而來,陣陣油脂餘韻!嘩😳第一次食到呢種質素…師傅話係野生嘅鮟鱇魚肝。(記得揀$1890餐有)師傅有態度有堅持、可能係接受舊派日本料理嘅training. 堅持製作原味道!未必for你打卡呃like, 但我食到「合理」嘅味道!值得一讚👍(題外話,有比較有傷害 VS 另一間壽司店宇田津寫開呢篇食評,順便一提,TST1881 新開宇田津鮨,壽司醋淋不均勻有一件魷魚壽司飯太酸$2900一位我覺得 宇田津犯低級錯誤🙅。呢句for 宇田津。)相反,我推呢間鮨境-$1500 左右晚餐,鮨境整體好合理,可以話物有所
(題外話,有比較有傷害 VS 另一間壽司店宇田津
寫開呢篇食評,順便一提,TST1881 新開宇田津
相反,我推呢間鮨境-$1500 左右晚餐,鮨境整體好合理,可以話物有所值!今晚做緊85折優惠,日圓匯率低左少少,算係因時制宜回饋食客!
師傅話食開嘅客人移民、北上、經濟不景氣慳荷包、種種因素食開呢個價位嘅客人走曬乜濟。有心做嘅小店值得支持⬆️
野生鮟康魚肝