2017-03-19 1469 浏览
放假得閒就會入大埔行下,不過成日覺得大埔無好食日本餐廳,多是又貴又唔好食既連鎖店,俾我找下找到依間小店打算去試一試,門口得幾個人,就等下啦!點知一等就等左一個鐘! 入到去,終於知點解要等甘耐,一來店鋪比較細,只有七、八張枱,同埋無限時間,大家鐘意食幾耐都可以,所以大家一係早過七點去,一係八點半之後去,唔係有排等! 等甘耐食物質素如何?係值回票價吖!上菜時間剛好,一碟食完,第二碟接住上,唔會成枱都係野食! 我食左,燒雪魚干,香蔥吞拿魚腩壽司,帶子海膽反卷,牛油果軟殻蟹反卷,壽喜鍋,同兩款雪糕! 燒雪魚干,一上枱,我心諗比人呃,好似細個食d 零食拎去燒左甘,不過食落就知係唔同既,燒到好脆,好似薯片甘!食到停唔到口! 香蔥吞拿魚腩壽司,帶子海膽反卷,全部食材好新鮮!海膽鮮甜,一個字 牛油果軟殻蟹反卷,蟹子粒粒都好有口感,軟殼蟹都好脆! 壽喜鍋無特別! 綠茶雪糕味道尚可,奶味重!海鹽雪糕味道特別!不過我還是喜歡沖繩的味道多一點! 依餐我覺得是超值的,比同樣價錢,係連鎖店一定食唔到甘既質素!

牛油果軟殻蟹反卷,蟹子粒粒都好有口感,軟殼蟹都好脆!

壽喜鍋無特別!

香蔥吞拿魚腩壽司
帶子海膽反卷
牛油果軟殻蟹反卷
2016-12-31 1820 浏览
我諗佢地係大埔最好同專業嘅日本餐廳。雖然店仔細細,不過食物水準一D都吾差,而且刺身好新鮮,好多仲係大埔其他日本餐廳無架,我一定會再去!不過,座位有限,訂位比較好如果吾係有可能要等位。
题外话/补充资料: 見到有好多酒又吾貴,下次試下先。
2016-11-26
日本生蠔
鳕魚白子
剝皮魚刺身
海膽尤魚三文魚籽
北海道帶子
2016-08-14 2387 浏览
在食大埔中心食嘢已經食到好悶,今日就去太和呢度食好西 附近既都係一般小菜, 無意思,男友話食日本野,之前有D想唔去,鋪頭實在太細,但係做女友既有時都要聽話既, 去啦 (但係原來又唔錯啊)。我地2個叫左魚湯烏冬啦, 帶子海膽壽司, 銀鱈魚, 剌身 SET 同埋燒牛舌 魚湯烏冬係無嘢既, ONLY 得烏冬, 要 $1XX, 但係當你飲左佢既湯, 嘩......鮮到呢~~你就知咩係值得.  佢應該比左好多條魚去預備呢個湯底, 有心思.帶子海膽壽司同埋剌身 SET, 食到佢既食材係好新鮮既, 真係同放題果D有好大唔同, 真係食左呢D返唔到轉頭.......銀鱈魚都係銀鱈魚, 無咩咁特別, 可以煎香小小, 咁加埋個飯就 VERY GOOD 喇!!希望你地可以加油, 堅持住呀, 大埔小店唔怕做咖, 因為大埔人都好鍾意食嘢!!!
在食大埔中心食嘢已經食到好悶,今日就去太和呢度食好西

2016-08-11
2016-07-26 3758 浏览
係荃灣做完個靚挸 facial 後,跟朋友仔齊齊嘆程巴士返大埔搵食。左諗右諗,食好一點去鮨一啦,Lucky 未收檔,good ﹗有檯唔洗等真好,其實我想坐壽司吧,活動空間大一點,依家又係二人迷你檯,您地得會夠我放食物嗎?實在太睇小我喇 ﹗而且坐到頂手頂腳,連電話都無位放檯面,迫迫夾夾最討厭 ﹗朋友仔那麼辛苦幫我做 facial,今餐我請客慰勞一下您啦,食多點喲 ﹗全部由我話事發板,叫堆好野過您嘆啦 ﹗清酒,先黎幾杯冰凍清酒解解渴又開開胃先,預備食大餐 ﹗螢光魷魚,多年前係尖沙咀秋田第一次食,一試難忘,自此之後去都任何一家日本店都必食架 ﹗鮮甜爽脆滑滑又多汁,清香醬油味道突出,氣味芬芳,食落溫度透心涼,滿分 ﹗芥辣八爪魚,頭盤小食最緊要味道清爽不濃不嗆,要令食慾全開 ﹗依道菜絕對適合,淡淡芥辣味道醒腦醒神,微辣帶咸又清涼,八爪魚又彈又嚥韌,真係越食越想食呢。鮟糠魚肝併鱈魚白子,最喜歡魚肝質地棉棉黏黏,肝味出眾,沾上醬油使到肝味更加提升,好好味呢 ﹗鱈魚白子,我都係第一次食,鱈魚公的精囊,不是精啊,不要混淆。蛋味濃又滑嘟嘟,還富有彈性,半沒點腥味,盡情在醬油打滾後就直接跳入口中,美味大滿足

鮟糠魚肝併鱈魚白子,最喜歡魚肝質地棉棉黏黏,肝味出眾,沾上醬油使到肝味更加提升,好好味呢 ﹗鱈魚白子,我都係第一次食,鱈魚公的精囊,不是精啊,不要混淆。蛋味濃又滑嘟嘟,還富有彈性,半沒點腥味,盡情在醬油打滾後就直接跳入口中,美味大滿足 ﹗

七味鯊魚翅,似乎用焗爐烤過,香口而有點似雞泡魚乾,質感同樣都是乾硬中有少少嚥韌,味道略帶魚味及甜味,沒什麼特別或驚喜,一試無妨,非常一般。活赤貝刺生,即叫即劏,新鮮極致。超級甜美可口,嫩滑無窮,普通赤貝跟佢無得比,好好味。

大拖羅,即係極上吞拿魚腩,多謝 $450 有 4 小片啊,成百幾蚊塊架。全粉紅色魚腩油脂澎湃泛濫,色澤光亮閃令令,非常誘惑 ﹗使到我雙眼晒光,仲要加上香噴噴既魚油氣味,我真係忍無可忍要出手喇 ﹗

大大片夾入口,一跣直入 ﹗舌頭試圖將拖羅捲緊,意外地嫩滑無比,在口腔內不停地滾動,完全無法捉住呢 ﹗魚脂迅速溶化,滋潤每顆乾涸的味蕾,甘香味道非凡突出,留在齒縫舌尖間久久不散,回味無窮 ﹗

鱈魚奶湯,湯汁極濃極黏,質感幼滑非常,鱈魚味道已跟牛奶味道完全融合,香甜味美 ﹗芫茜都不甘示弱,茜味強勁,我唔係太過頂得住啊 ﹗由細到大都受不了芫茜氣味,依家年紀大左先無年青時那麼大反應,聞到已經反胃想嘔呢。

劍魚腩壽司,一向都劍魚印象麻麻的我都係第一次讚乍 ﹗劍魚肉質地似肥豬肉,魚味又太過淡口,但劍魚腩完全兩回事,彷彿另一種魚類般啊 ﹗超級肥美油潤,厚厚的魚腩質感嫩滑棉棉又鬆軟,魚味香甜濃郁,使人想添食再添食,實在太美味喇 ﹗

而且壽司飯煮得比連鎖店、大集團好得多,非常難得 ﹗飯粒飽滿乾爽一粒粒,不會黏口、不會鬆散、不會濕爛,極為高質好功夫 ﹗如果甜酸醋味濃一點、味香一點,就更加開心喇 ﹗

蟹膏蟹棒壽司,加入大量甘香蟹膏絕不手軟,配埋可口甜美蟹棒同吃,非常好食 ﹗一個彈彈、一個黏黏,帶點濕又帶點肉汁,打得火熱,味道提升到另一境界,估不到的驚喜,正呀 ﹗

吞拿魚腩蓉手卷,就係剛才天堂來的大拖羅呢 ﹗剁成蓉再混上青蔥及芝麻做成手卷,魚肪溶入飯粒之中,香甜到無論,加上香口青蔥、脆口紫菜、辛辣 wasabi 豉油,簡單好味,極品手卷,拍爛手掌。

馬屎海膽軍艦,肥嘟嘟又脹卜卜既馬屎海膽真係超級可愛呀,我依家就即刻食您地落肚喇,唔好心急。海膽彈滑濕潤,無限地散發鮮味,脆到勒勒聲紫菜包著壽司飯整粒啦入口,塞得嘴仔滿滿,好好食 ﹗好 high 好幸福啊 ﹗

燒豚肉蒜芯,豚肉燋香熱騰騰,微脆香口捲著爽甜多汁蒜芯,好好味啊 ﹗燒日本青辣椒,半甜半辣又香噴噴,好想食多幾隻呢,超正 ﹗

燒三文魚鰭,好肥美啊,一咬射油,魚油豐富不油膩。魚肉魚味特濃且嫩滑,沾上魚油食得津津有味,滿意。

冷稻庭烏冬,我仲未夠飽呀,陰功 ﹗鮨一要收檔喇,職員們已預備食宵夜添。唯有食多個烏冬,那那聲食飽轉場落吧飲兩杯。加薑蔥紫菜 washabi 勁好味 ﹗烏冬又夠晒冰涼,大大注掉進混醬中,大大啖啜晒入口,美味無可匹敵,無得輸 ﹗

清酒
燒豚肉蒜芯、燒日本青辣椒
燒三文魚鰭
  • 燒日本青辣椒
2016-07-26 2516 浏览
史雷大戰不幸敗北呢 ﹗無緊要,依餐我請客隨便叫,一定要食到飽啊 ﹗有緣到此一遊,初次碰面,研究一下菜牌先。小店地方淺窄,order 檯太細坐得不舒服,頂手頂腳,反而壽司吧更好,仲更有私人空間添。最喜歡依次序順住食,頭盤、刺生、壽司、湯、串燒、熱燻、粉麵、甜品,非常完美,不過今餐無叫湯同甜品。清酒,黎支凍飲濕濕口、開開胃、醒醒神先。螢光魷魚,去到那一家店我都必食既頭盤,好鮮甜好爽脆,醬油漬味道清爽而且溫度透心涼,滿分 ﹗冷豆腐,非常夠凍,白滑而豆味濃郁。簡單地撒上木魚絲再淋上醬油調味,蠻稱心滿意。刺生併盤,多謝 $388。我一向對劍魚麻麻,質感似肥豬肉囉。赤貝又爽又甜、三文魚腩油脂豐富又甜到爆登、赤肉吞拿魚難得可口甜美、油甘魚鮮甜無比魚脂澎湃滑溜溜、海膽味道清新又黏黏彈彈沒半點腥味、帶子天然甜味無可抗拒、牡丹蝦黏彈爽滑新鮮極致 ﹗刺生併盤,赤貝、三文魚腩、吞拿魚、油甘魚、海膽、帶子、牡丹蝦全部高質有料到,師傅識得架?對我咁好?感謝。八爪魚,咸香飄飄,半爽半彈又嚥嚥韌韌,好好味!蟹羔蟹棒壽司,處理得宜,味道滿意,難得飯粒煮得咁好,乾爽飽滿不黏口,上品!軟殼蟹手卷,我會食既壽司及手卷寥寥可數

軟殼蟹手卷,我會食既壽司及手卷寥寥可數,軟殼蟹係其中一款,一般只食刺生的。軟殼蟹超級鬆化,炸得金黃香口乾爽唔油膩,甘甜蟹膏加鮮甜蟹肉,不過咸不會濁。高質飯粒飽滿嚥韌,不黐口不濕淋淋,淡淡甜醋清香不苦不澀,恰到好處,讚!難得紫菜仍略帶脆口,咬落口感超正,如果再快手一點上檯可以更脆呢,推介 ﹗

天婦羅炸蝦,炸漿都做到七八成似架喇!炸漿鬆化不油不硬而香口脆脆,不過厚了一點點呢,又搞到好似加多個殼一樣。最靚係雲一樣若隱若現,紙咁薄,半透明,望得到蝦就最好。海蝦爽口,但炸粉太多已完全蓋過鮮味。

燒鰻魚,有點過瘦,薄衣衣、軟爭爭咁款,肥美欠棒、肉汁欠棒,燒得又未夠香口,都合格唔難食既。燒豚肉蒜芯卷,有特別野當然要試啦,好味好味啊!蒜芯爽口多汁,味道清香。燋香豚肉味濃水潤,跟蒜芯非常合襯。

京燒銀鱈魚,魚皮燒到過火,燶晒唔食得喇。鱈魚肉就非常肥美嫩滑,好味!燒籚筍,非常爽甜又無渣啊!但唔洗咁多橄欖油呢。

喬麥麵冷麵,賣相尚算整齊骨子,都夠乾身。麵質結實帶水份,撈上淡醬油,還可以喇。不過撈埋 wasabi 後,味道即時提升到另一境界,超好味啊,good!

三文魚海膽炒飯,食極都唔夠,叫多個飯先得。我好少可讚日式炒飯好食,依個堅好味喎!有飯香有蛋香,還食到三文魚及海膽碎夾雜於飯粒之間,滿意。

清酒
冷豆腐
刺生併盤:劍魚、赤貝、三文魚腩、吞拿魚、油甘魚、海膽、帶子、牡丹蝦
八爪魚、蟹羔蟹棒壽司
軟殼蟹手卷
燒豚肉蒜芯卷
  • 八爪魚
  • 蟹羔蟹棒壽司
我聽朋友講,知道大埔有間日本菜好食,所以放假就同男朋友黎試下,可能我地係平日時間,唔洗等好耐就有位,座位唔多,不過唔算窄,個人認為,就係因為小店,所以先有咁既特式。。如果要去d大大間既,不如我去食放題?先講下食左咩先:壽司: 油甘魚腩 三文魚腩本身我係日本菜粉絲,食到好食既,心情更加靚爆。。壽司好肥美,要腩位就係要有呢種油份,先夠口感。。海膽帶子反卷呢個不得了,帶子雖然唔係原粒上,不過就係因為唔係原粒上,先食到海膽同帶子既鮮味,一啖一件,好滿足。,串燒 : 牛舌 雞腎 煙肉荔枝卷食日本菜,叫牛舌是常識吧。牛舌燒得岩岩好,唔會太淋,唔會太濕,有口感。燒雞腎,好爽,上面落既黑椒粉令雞腎味道更提升。。呢個煙肉荔枝卷,係我地見到枱枱都有叫,所以我地先叫,好有驚喜,我以為會好肥,好普通,但係食落就知我錯了,估唔到煙肉同荔枝可以咁夾,而加當然係無核啦。。。一啖食哂,真係好好味。。實在好耐無食到d好食既日本菜,而加周街都係頂爛市既放題,真係要支持小店,加油丫,我會介紹比多d朋友黎。。。

先講下食左咩先:
壽司
壽司: 油甘魚腩 三文魚腩

串燒
串燒 : 牛舌 雞腎 煙肉荔枝卷

燒雞腎,好爽,上面落既黑椒粉令雞腎味道更提升。。

壽司
串燒
2014-12-04 2275 浏览
 話說我因工作關係時常到不同地方食野,見平時自high得多,就決定同大家分享下。而今日我就來到呢間鮨一日本料理,鮨字在日本有刺身之意,真係令人期待。點知,師傅拎嘅第一碟唔係一般魚生,而係「白子」。我望住呢舊白潺潺,疑似腦袋嘅物體,望望師傅,再試一試,入口即溶,配鮟鱇魚肝更是鮮味一流,但我仍然係要問:「到底白子係咩嚟㗎?」終於,佢答我:「係鱈魚嘅春袋。」⋯⋯嗯⋯⋯老實講,我本身諗住食下三文魚吞魚海膽帶子海蝦就收工,但呢下少女含「春」真係唔知比咩反應。後來我查返資料,原來白子係日本流行食物,可打邊爐可煎炸亦可生食,只係小女子小見多怪啫,而且只有一年只有冬季食得到,好補身㗎。不過第一次的確係會有心理障礙,明白嘅,第二回合我就試返壽司拼盤,特別推介海膽同吞拿魚腩(拖羅),食識海膽都知,要大大塊,金黃色,d粒粒要分明而堅挺先叫正,鮨一果然不負我所望,但海膽的確好鮮甜!而拖羅先甜後甘,鮮味揮之不去亦令人難忘。此外,煙肉帶子串燒同天婦羅都不容忽視,今餐真係又驚又喜。小總結:雖然開波要我食春袋,但後尾d刺身咁正就算數啦!價錢對返食物其實唔過份的,環境雖小,但勝在整齊清潔,小店亦流露人情味~聽講大埔翠怡

終於,佢答我:「係鱈魚嘅春袋。」
日金針魚X鱈魚白子配鮟鱇魚肝
特上貫目拼盤
串燒拼盤
炸蝦天婦羅
此外,煙肉帶子串燒同天婦羅都不容忽視,今餐真係又驚又喜。
小總結:雖然開波要我食春袋,但後尾d刺身咁正就算數啦!價錢對返食物其實唔過份的,環境雖小,但勝在整齊清潔,小店亦流露人情味~聽講大埔翠怡街都幾多好野食,下次再探索下啦。
  • 海膽,拖羅,白子,
  • 鮟鱇魚肝
2014-10-14 1800 浏览
發現舊有的糖水店已轉為日本料理的新店 - 鮨一。閒談間知悉老闆Carl已有開設日本料理的經驗, 由店面裝潢, 食物質素到賣相都落足心機。店面裝潢簡樸親民, 有日本居酒屋的風格。可惜未有酒牌, 未能暢飲一番。剌身整體新鮮甘味, 三文魚和吞拿魚腩沒什麼特別之處不多說。略說一下較為吸引的海膽和牡丹蝦。新鮮吃海膽最怕是吃到不新鮮的那種, 有陣陣尿壓味真是令人沮喪。鮨一的海膽沒有令我失望, 大大片之餘還滿口鮮味。以最地道傳統的吃法, 用紫菜包裹,沾醬油及即磨wasabi同吃, 突出海膽鮮味。牡丹蝦刺身, 蝦頭可選擇炸的, 我還是喜歡原汁原味的, 吸啜蝦頭的膏, 鮮味動人!天婦羅蝦 有驚喜! 扇型炸素麵做陪襯, 睇得又食得! 掂! 天婦羅炸得恰到好處, 和炸漿的味道分明, 有炸漿的甘香, 亦有蝦的鮮甜和嫩滑口感。可以說是酒店級質素, 非一般花巧之作。辣煮蠔湯肥美鮮蠔配上惹味辣湯, 白羅白吸收湯的精華, 濃郁的蠔鮮剌激味蕾。 辣味並沒有"妹仔大過主人婆"蓋過蠔的鮮味。嚐辣者必點!! 地獄辣王更可要求加辣!!燒羊架羊肉的羶味令不少人却步, 鮨一的燒羊架時間掌握得宜, 保留了微微的羊羶味, 啖啖肉的口感

剌身

天婦羅蝦
有驚喜! 扇型炸素麵做陪襯, 睇得又食得! 掂!

辣煮蠔湯

燒羊架
羊肉的羶味令不少人却步, 鮨一的燒羊架時間掌握得宜, 保留了微微的羊羶味, 啖啖肉的口感嫩滑多汁, 格外誘人。

銀鱈魚西京燒
厚厚的銀鱈魚骨少肉嫩,更含豐富Omega 3, 我最愛了! 魚油豐潤, 經一輪燒烤後不但肉汁被鎖住了, 還增添了一份焦香呢!
2014-09-29
  • 辣煮蠔湯
  • 天婦羅蝦
2014-10-06 1675 浏览
去咗大埔剪髮,當然要搵食啦!經過翠怡商場,新開了一間新日本料理,見到有秋刀喎,九月份,正是秋刀的季節,平時要去到天后、中環那些老店才見有秋刀刺身,好吧!區區揾野食出馬!餐廳佈置平時民簡單,門口一張壽司吧枱,很有親切感,令我又想念起我愛的日本 好吧!就叫老板發板吧!(不時不食,很多日本人入到餐廳般,信任師傅,就任由他們安排食乜)主角:秋刀刺身一般人以為秋刀係平價魚就唔好食,其實只因为唔夠肥美秋刀才做燒物,燒物時連內臟一齊燒所以先有d苦味出咗,但做得刺身的秋刀一定係唔會腥哼哼,香港唔係到到有得食就知道其實臥虎藏「秋刀」也!秋刀刺身上枱了,刀工一流,令骨多的秋刀也「骨」「肉」分明。食下,魚肉甘香濃郁。吃畢,嘴巴裏瀰漫着陣陣微腥又鮮甜的油脂,那獨特的味道,真的其他魚難代替。信心有了!隨後上枱便是蝦和拖羅吞拿魚的肥魚腩 , 布滿雪花紋 ,入口魚油四溢 , 鬆軟酥香,感覺融化了!蝦都好大隻,彈牙,口感十足。蕃茄沙律:食咗咗多油脂落肚,呢個沙律剛好清清喉嚨,師傅又幾細心喎。熟食上場了!有燒牛舌和天婦羅蝦(因為友人係蝦魔,所以食完生要試熟喎)燒牛舌:燒得唔夠乾身,如果改為厚燒牛舌,或者又會比薄燒好!天

去咗大埔剪髮,當然要搵食啦!
經過翠怡商場,新開了一間新日本料理,

秋刀魚刺身

主角:秋刀刺身

信心有了!隨後上枱便是蝦和拖羅
拖羅

蝦都好大隻,彈牙,口感十足。

燒牛舌

燒牛舌:燒得唔夠乾身,如果改為厚燒牛舌,或者又會比薄燒好!
天婦羅蝦:上枱好靚,他們稱那些是素麵,可以食的,嗯,ok 喎!又幾得意!
還有燒日本番薯和燒茄子,但無乜特別,所以無影相。
鰻魚炒飯

最後師傅整咗個鰻魚炒飯過我地,啖啖有鰻魚,無偷工減料!食曬個碟底無油,炒得乾生!驚喜小店,十大滿足的一餐!推介~
秋刀魚刺身
  • 秋刀刺身