2022-10-16 244 浏览
今日同同事一齊出外用膳,每次行過都好想試吓嘅酸菜魚店,好想知佢係咪真係與眾不同🤣🤣因為日日門外都有好多人排隊,所以一直都冇機會以下係我哋分別配搭俾大家參考吓:青花椒酸菜肥牛(小辣)(唔想食魚有另類選擇)配大豆芽、豆腐皮、蘿蔔凍檸茶(少甜少冰)青花椒酸爽鯛魚片(小辣)配豆腐皮、萵筍、海帶利賣納梳打特飲(少冰)酸菜金湯肥牛(夠酸)金針菇、豆卜、娃娃菜蕃茄濃湯鯛魚片(鍾意食蕃茄嘅人可以試吓)配蘿蔔、萵筍凍、金針菇鴛鴦(少甜)我叫咗青花椒酸爽鯛魚片(小辣)鯛魚皮爽口彈牙,肉質鮮嫩,冇骨唔腥,值得推薦因為配埋海帶萵筍呢啲綠色餸菜,搞到成碗湯變成左綠色,不過都好好食,放心享用🤩
因為日日門外都有好多人排隊,所以一直都冇機會

以下係我哋分別配搭俾大家參考吓:
青花椒酸菜肥牛(小辣)(唔想食魚有另類選擇)
配大豆芽、豆腐皮、蘿蔔
凍檸茶(少甜少冰)

青花椒酸爽鯛魚片(小辣)
配豆腐皮、萵筍、海帶
利賣納梳打特飲(少冰)

酸菜金湯肥牛(夠酸)
金針菇、豆卜、娃娃菜

蕃茄濃湯鯛魚片(鍾意食蕃茄嘅人可以試吓)
配蘿蔔、萵筍凍、金針菇
鴛鴦(少甜)

我叫咗青花椒酸爽鯛魚片(小辣)
鯛魚皮爽口彈牙,肉質鮮嫩,冇骨唔腥,值得推薦
2022-10-10 268 浏览
今日喺度食咗lunch,呢度有唔同嘅魚同湯底可以揀,另外仲可以揀多兩款配菜,好似食緊酸菜魚版嘅車仔麵😆我揀咗老壇酸菜魚湯底配鯛魚,魚片嫩滑無骨,估唔到一人份量咁大碗,仲可以揀薯粉或者係飯,食完真係勁飽。
今日喺度食咗lunch,
呢度有唔同嘅魚同湯底可以揀,
另外仲可以揀多兩款配菜,
好似食緊酸菜魚版嘅車仔麵😆
我揀咗老壇酸菜魚湯底配鯛魚,
魚片嫩滑無骨,
估唔到一人份量咁大碗,
仲可以揀薯粉或者係飯,
食完真係勁飽。

可以想像到未解凍直接淥熟嘅魚🥴加味精湯好好奇點解咁都可以咁多分店😆我都好想開返間可以想像到未解凍直接淥熟嘅魚🥴加味精湯好好奇點解咁都可以咁多分店😆我都好想開返間
可以想像到

好好奇點解咁都可以
咁多分店😆
我都好想開返間
2022-08-13 319 浏览
第一次幫襯,行完美食節搵餐廳食飯,咁啱經過見到呢間餐廳有得食酸菜魚,佢有檸檬酸菜,老壇酸菜魚,香辣,麻辣選擇,佢仲可以特別要求係正常/多/小/份量薯粉,另外仲有米線同白飯提供,仲有小辣椒走辣椒走蔥走蒜之類,飲品仲可以選擇後上,今晚有二人去食,叫了麻辣和老壇酸菜魚,有鯛魚和鱸魚選擇,麻辣夠晒強勁,香氣十足,比較上辣左一點,另外老壇酸菜魚酸度十足,平視我比較少食這些類型菜式,但都覺得有驚喜,我鍾意食老壇酸菜魚加薯粉,一定會再去幫襯。另外仲有加錢鴨血都好好食。
2022-08-13
  • 老壇酸菜魚
2022-08-13 272 浏览
舖頭叫「魚眾不同」,店舖推介酸菜魚。香港有很多食店也有「酸菜魚」,但我見這店很多人排隊,即管一試。我叫了最基本酸菜魚薯粉配豆皮大豆芽菜。很方便的自己電子下單,選好後就好奇待。第一試它的湯底,酸咸辣完全適中,有新鮮蒜蓉肉碎,飲了三啖湯底,就開了胃口,酸菜好新鮮脆卜卜,豆皮及大豆芽菜好爽,主角鯛魚好新鮮,肉質脆嫩,薯粉麵分開另上的,不會令它變糊,整碗面超好味,份量充足,最重要夠熱(不是温),我差不多連湯都飲晒!極推介,做得好正既酸菜魚。一定經常來!
。一定經常來!
2022-08-12
  • 酸菜魚
  • 花膠濃湯雞煲
2022-08-04 294 浏览
今日個lunch同朋友去咗灣仔度食,我哋揀咗魚眾不同,今日我個朋友比較鍾意食辣,但係我對辣酒一般,所以就揀咗呢間,我朋友揀咗個酸辣水煮魚配米線,而我就揀咗個花膠雞湯配飯,雖然我唔食辣但係我都有試過佢嗰碗嘅味,都真係好香口,而我碗雞湯就覺得好鮮甜,亦好滑,正😍
2022-08-01 241 浏览
我地又去食酸菜魚喇😂媽媽同婆婆實在係不能自拔😆基本上每個星期都要出去食下🤪今次呢間,聽個名都知你專門食酸菜魚既,叫魚眾不同,好多地方都有分店架🤩我地叫左兩樣野,同偽韓仔一齊食一人份系列可以自選肉類主菜,自選湯底,自選配菜同主食😍好似車仔麵咁🥳我揀左雕魚青花椒酸菜湯,再加左其他蔬菜🥬湯底好好味,有花椒既麻辣味,但又唔會過份辣,各個味道都好平均,每成個湯飲落好有層次🤩店員介紹雕魚係一款比較爽口既魚肉,食落有啲似脆肉鯇既爽脆口感,好好食😋花膠濃湯雞煲真真正正濃湯黎架!呢個湯出乎意料之外好食,我以為呢到淨係食酸菜魚,點知比我食到呢個雞煲,非常出色👍🏻湯頭濃郁鮮甜,啲雞既精華都溶晒係個湯到咁,偽韓仔飲到停唔到口🙈

一人份系列

花膠濃湯雞煲
2022-07-25 180 浏览
返展覽會工作在灣仔區附近覓食同事推介就過來試下周六下午一點多不用等位入座後需自助落單界面清晰建議多加說明配菜內容例如黃喉即是甚麼見到隔離枱兩位點了一個大窩應該夠2位用打卡唔錯點了招牌老壇酸菜魚少辣椒🌶️配手打紅薯粉是另上的如果薯粉造得粗一點就更好配兩餸$78自選了豆腐皮和芽菜飲品要加錢熱飲$5凍飲$7點了特飲加$12@凍利賓納咸梳打好飲但唔覺有咸味埋單$90略貴但真材實料勝在魚塊份量多且無骨無腥味女生必定夠飽
返展覽會工作

勝在魚塊份量多且無骨無腥味
女生必定夠飽
豆腐皮
2022-07-25 178 浏览
酸菜魚通常都係2~3人份除左了搵到同好仲要就到大家既辣度都唔易㗎魚眾不同 @ 就可以滿到到一人食酸菜魚既慾望🐟麻辣濃湯鯛魚片辣度高,麻就中間啦味道非常討好而且有後勁越食越辣㗎😍鯛魚片切得好薄好魚好滑又完全冇骨配料可以揀2款揀左萵筍同豆腐都好適合放麻辣湯底另上既手打薯粉建議食到一半先落唔會浸到太辣同淋曬薯粉口感彈牙都幾高質㗎🐣花膠濃湯雞煲大大煲雞湯金黃色好香好吸引原隻花膠都幾大㗎養顏之選同樣可以揀飯同粉相信貪靚之人一定會like餐廳裝修都幾好環境清潔坐位舒適所以都係唔錯既食店
酸菜魚通常都係2~3人份

餐廳裝修都幾好
環境清潔坐位舒適
所以都係唔錯既食店
2022-07-21 158 浏览
今日食一人餐,有鯛魚片、鱸魚片、生魚片、龍脷柳、墨魚片、肥牛片同毛血旺系列,湯底可以揀老壇酸菜、檸檬酸菜、青花椒酸菜、酸菜金湯、香辣濃湯、麻辣湯仲有番茄濃湯,選擇都多得好緊要。我就揀咗老壇酸菜湯生魚片,送嘅兩款小食我就揀晒腐皮,其他選擇有萵筍、海帶、薯仔、蘿蔔、豆卜、生菜、腐皮、大豆牙同黑木耳等。主食我就揀咗手打薯粉,其他嘅仲有米線、飯等等比你揀。以$73黎講都算唔錯,生魚片比想像中多,而且都算新鮮,佢個老壇酸菜湯底味道都幾好。佢個手打紅薯粉同個酸菜魚係分開上嘅,有少少奇,因為紅薯粉應該唔係好怕索晒啲湯,而且堂食唔係外賣應該都唔會好索湯。Anyway,整體來說是ok的。
2022-07-20 152 浏览
近年香港越黎越多地方都開左專食酸菜魚既專門店,最近灣仔駱克道附近就開左一間叫做「魚眾不同酸菜魚」,佢地既其他分店都對於我黎講唔太就腳,所以開左一間分店係灣仔地鐵站附近絕對非常方便,入到去裝修都算企理乾淨👍🏻菜單方面,除左酸菜魚,大家仲有唔同川菜可以揀,但一場黎到緊係要試下酸菜魚。大家可以先揀左魚,再揀湯底,加兩種配料再揀配飯定麵。我自己因為唔太識食有骨既魚,於是揀左龍利柳,跟青花椒酸菜湯,加埋萵筍,娃娃菜同毛肚。點完餐大概5分鐘後就有得食,睇落份量都幾大碗,魚塊既數目都幾多下😆今次依個湯除左有酸菜味,青花椒味後勁凌厲,食多幾舊魚飲多幾啖湯就覺得條利開始麻麻地,都幾辣下,但好好食。叫菜既話會吸埋成個湯既味,所以不妨配料叫埋菜。朋友仔就叫左墨魚片,墨魚片都夠爽口彈牙👍🏻

2022-07-15 120 浏览
見同事食完話唔錯就試下 嗌左3個鱸魚酸菜魚,份量價錢係抵食既!食過既都覺得佢真係與眾不同!可以自選小食同主食,車仔面既形式!仲有解辣既檸7但美中不足係個湯底有dd鹹 。。
外卖自取
2022-07-11 177 浏览
男友突然想食酸菜魚我就想食辣野 咁啱搵到哩間餐廳 因爲小妹唔太鍾意食魚 但男友鍾意🥢一人份鱸魚酸菜魚 78HKD太好啦 平時2個人食一大盆其實有d吃力加上無得食其他菜式 有1人份真係好好自己揀main dish (魚, 毛血旺, 肥牛 & 墨魚片) 再揀湯底 有辣有唔辣 送兩個配菜 揀左海帶 & 豆卜最後揀埋主食(飯, 米線 & 薯粉)湯底同其他酸菜魚唔同 唔會太酸 鮮味比較多 都比較小油既 🥢山城毛血旺 🌶️🌶️🌶️ 73HKD上到檯成碗紅色 男友見到都驚但我就好開心😂 要食得好小心 唔係會濁親起勢咳 毛血旺咩都有 最鍾意係毛肚 & 黃喉 因爲好脆 加左豆腐 & 萵筍 薯粉好吸湯汁 湯底麻麻辣辣 好正飲品跟餐12HKD 🥢菠蘿鹹梳打特飲🥢鹹檸七2款都好解渴 解辣
男友突然想食酸菜魚
我就想食辣野 咁啱搵到哩間餐廳
因爲小妹唔太鍾意食魚 但男友鍾意

🥢一人份鱸魚酸菜魚 78HKD
太好啦 平時2個人食一大盆其實有d吃力
加上無得食其他菜式 有1人份真係好好
送兩個配菜 揀左海帶 & 豆卜
最後揀埋主食(飯, 米線 & 薯粉)
湯底同其他酸菜魚唔同 唔會太酸

🥢菠蘿鹹梳打特飲
🥢鹹檸七
2款都好解渴 解辣
2022-07-11 108 浏览
灣仔店 與眾不同 「魚眾不同」💕一人一份餐😆午市🔅川味口水雞(1人份)有白飯配搭$65食碗白飯返工就岩啦!食到飽飽再繼續做野😛口水雞係暖既,雞既份量係適中!呢個價錢都幾低㗎!🔅老壚酸菜艫魚 $78可以自由配搭餸😝 我簡左1.萵筍 2.娃娃菜 呢兩款餸係免費既🥲3. 鴨血+$20 大概有三至四舊主食 我就簡左薯粉 好食😛飲品方面,就叫左呢兩杯👏🏻利賓立鹹梳打特飲 凍奶茶 少冰少甜食左兩個餐都係$182 好抵🤪魚眾不同香港灣仔駱克道127號冠美樓地下
灣仔店 與眾不同 「魚眾不同」💕

一人一份餐😆午市

🔅川味口水雞(1人份)有白飯配搭$65

🔅老壚酸菜艫魚 $78
可以自由配搭餸😝
我簡左1.萵筍 2.娃娃菜 呢兩款餸係免費既🥲
3. 鴨血+$20 大概有三至四舊
主食 我就簡左薯粉 好食😛

飲品方面,就叫左呢兩杯👏🏻
利賓立鹹梳打特飲
凍奶茶 少冰少甜

食左兩個餐都係$182 好抵🤪

魚眾不同
香港灣仔駱克道127號冠美樓地下
2022-07-10 90 浏览
💕魚眾不同 餐廳新開不久 裝修頗有心思🔹一邊以Tiffany blue做主色🔸另一邊以柔和橙紅色為主調 令空間感大大增加 坐得舒服.佢地嘅一人份系列好貼心主菜、湯底、配料同主食都可以自由配搭湯底仲有8款咁多 果然係與眾不同而且好驚喜地佢地有熱辣辣嘅煲仔飯食菜品選擇咁豐富 難怪新開無耐已儲落一班捧場客.🌈老壇酸菜魚 $78我地揀咗classic嘅老壇酸菜湯配鱸魚酸菜湯微酸 辣味中帶點胡椒香 層次豐富鱸魚魚肉厚身得嚟肉質滑嫩 食落夠晒入味配料揀咗豆卜同黑木耳豆卜索晒湯好惹味 充滿酸菜香👍🏽跟餐叫咗白飯 以酸菜撈飯食又係一大享受😍.🌈招牌臘味煲仔飯 $72煲仔飯上枱時熱辣辣傳嚟陣陣臘味香😋加豉油嘅一刻仲聽到熱到咋咋聲 感覺治癒煲仔飯粒粒分明 臘腸臘肉肥瘦均勻有油香仲食到金金黃黃又脆卜卜嘅飯焦 大滿足🥰估唔到酸菜魚專門店都食到咁高質嘅煲仔飯果然如店員所講佢地係與別不同👍🏽
💕魚眾不同

佢地嘅一人份系列好貼心
主菜、湯底、配料同主食都可以自由配搭
湯底仲有8款咁多 果然係與眾不同
而且好驚喜地佢地有熱辣辣嘅煲仔飯食