2008-01-07 12 浏览
never had things that bad in Shatin !!! 肉骨茶= 味精湯+ 排骨1 pc 福建蝦麵= 飛機餐noodle 海鮮喇沙= 清湯+ 味精+ 鹽+ 鹽+ 鹽* sigh * Additional comments given by my colleague - 檳城海鮮喇唦$42,勁細碗,唔底食。湯底一尾咸,河粉得兩注,塑膠餐具Cheap到痺,食物賣相劣。服務就好頂癮,事關新開張喎,冇套餐,冇焗飯,客人唔使浪費時間揀。好喇,又冇得訂位,下次唔使再去!

肉骨茶= 味精湯+ 排骨1 pc

福建蝦麵= 飛機餐noodle

海鮮喇沙= 清湯+ 味精+ 鹽+ 鹽+ 鹽

* sigh *

肉骨茶
福建蝦麵
喇 沙
2008-01-07 4 浏览
見唔駛等位咪入去試吓啦,叫咗幾樣食品(記住,只係"叫"咗,但真係食唔落肚),各項食物總結如下:1. 咖喱羊肉: 咖喱個汁鹹到食唔到,羊肉同咖喱分開煮,又唔"淋",根本吞唔到落肚2. "招牌"魚尾獅海鮮喇沙: 所謂"海鮮"只係四片魚片,(不是鮮魚片而是魚蛋檔的魚片)再加兩隻急凍墨魚仔及數條芽菜,湯底係李錦x沙嗲醬加水,唔記得實際幾多錢,大約$50-60吧!!!!3. 海南雞飯($48),真係未見過海南雞飯是跟白飯而不是油飯(之後問waiter佢話order油飯要加錢), d雞"鞋"都唔止,食落有juice....當然不是雞汁而是"雪水"!仲有d豉油冇豉油味,薑蓉冇薑味,酸辣汁唔酸唔辣(個廚師真係勁,唔知點解可以整到咁).唔好同勝利道比,就算同美心怏餐比,美比都好食過佢一百倍!4. 千層酥($12): 唔酥,唔熱,有麵粉味(<--可算是最好的一樣食物)5. 紅豆冰: 冇味奶色的水一杯6. 馬拉盞炒通菜: 等咗好耐,食完所有嘢先到, 只係用勁多鹽水淥菜撈馬拉盞, 唔似炒, 又勁鹹, 都係吞唔落肚另外,唔知點解成間餐廳有好多待應,但係所有大小事項都要問兩個阿頭(睇晒全場只有嗰2人可以落

5. 紅豆冰: 冇味奶色的水一杯

另外,唔知點解成間餐廳有好多待應,但係所有大小事項都要問兩個阿頭(睇晒全場只有嗰2人可以落order),其實有好多位waiter都見到佢哋都好有誠意去做,但係嗰兩個阿頭就...唉!

2008-01-06 22 浏览
早前去咗新城市廣場行街SHOPPING食飯, 到晚飯時間就去到一間新開張裝修得幾靚嘅餐廳試吓,雖然好多人等, 因為有我鍾意食嘅馬來美食, 要等都冇所謂啦! 等咗大約有一個鐘終於有位, 我哋有4個人叫咗6樣嘢, D食物OK, 味道都唔錯! 但最重要係餐廳環境舒適, 座位寬敞令人坐得舒服, 因為行咗成街如果連食嘢都要逼到咁辛苦我寜願去快餐店就算了!另外值得一讚D員工服務態度唔錯,可以接受! 雖然好多客人ORDER嘢, 做到踢晒腳, 但都仍然會為我哋推介食物及說一聲"多謝"。總括嚟講,餐廳嘅食物OK, 服務唔錯! 我哋下次會再嚟幫襯!
05/01/2008今日去咗Shatin魚尾獅食飯, 海南雞飯Vary Good!! 待應先生Alan 服務態度非常好, 他唔似一般人咁,叫我哋叫多D食物, 而且見我哋點菜點到咁上吓就提提我哋食住先, 唔夠先至再點!! 誠很嘅態度值得一讚!! good...good...
bad
2008-01-05 6 浏览
海南雞d飯唔好食隻凍鮮鴨真係凍鮮咁出黎
海南雞d飯唔好食
隻凍鮮鴨真係凍鮮咁出黎
2008-01-04 1 浏览
三個大人一個小朋友,問咗兩個侍應有冇BB凳佢地都話“未有”,"暫時未有"等我以爲有其他小朋友用緊。再問第三個侍應話"新開張未有"。喂大佬,有o羊o甘神秘、o甘尷尬、o甘難開口o者?有就有、冇就冇啦!點o左星馬菜最基本的肉骨茶、海南雞飯、"招牌"魚尾喇沙,同一客千層酥餅。肉骨茶$38得一條兩吋長排骨、一隻冬菇、一舊豆pok、仲有五粒好似一毫子o甘大的油炸鬼。落單後30秒内我話想將跟肉骨茶的白飯改爲油飯,最終竟然落o左兩個order,一個跟油飯,一個跟白飯。海南雞飯$48,碟雞一定比一般茶餐廳細三分一,雞就同求其一間燒臘鋪白切雞有八成似。油飯"零"油味。落單問侍應(招牌菜)"海鮮魚尾喇沙"辣o吾辣,佢答o吾出,我叫佢走辣時佢就話"應該o吾辣",當然o黎到時就辣啦,唯有個小朋友冇得食。落單時叫"海鮮"走青口,o黎到時除o左依然有青口為"海鮮"外仲有約五塊魚片(即炸魚蛋片)同一隻約五毫子大的蝦。o吾通城門河最近冇河鮮^o^?千層酥餅o吾酥、o吾熱,講完。可能我o吾好彩,o的碗洗得o吾太乾淨,有殘餘同油淋淋囖。埋單時仲想乍乍帝o吾找o個五蚊,我寧願留番星期六買旗好過。o吾好以爲係大商場花幾十萬裝

千層酥餅o吾酥、o吾熱,講完。

可能我o吾好彩,o的碗洗得o吾太乾淨,有殘餘同油淋淋囖。

埋單時仲想乍乍帝o吾找o個五蚊,我寧願留番星期六買旗好過。

o吾好以爲係大商場花幾十萬裝修就有人食,係。。。食一次囖! 雖然沙田區o吾係要有o羊高級食肆,但仲有選擇,請不要混水摸魚!
2008-01-02 5 浏览
不用試了...食物過鹹, 炒菜也韌、羊肉極硬又無味(完全咬不下) - 侍應重話"淋", 他們跟本不知有什麼可以向顧客推介。算了吧!一定無下次。
2008-01-01 10 浏览
31/12/2007服務唔得跌左隻筷子叫佢拎叫左4次先拎到黎一個類似經理人物落單時趕頭趕命未講完就趕住走感覺唔尊重客人waiter對menu內食物熟悉情度不足問某d特有名詞菜色係乜野黎只係答到係辣/唔辣(滴汗...)食物非常一般肉骨茶ok $38跟一碗白飯+油條但相對正宗大馬/新加坡仍差幾皮見佢拼盤包括晒前菜四樣野(雞翼,春卷,薄餅,薯角)(薄餅售罄轉為2串燒)以為$60好抵...點知黎到得每樣野得2件,唔抵食,雞翼夠大隻但係冇乜特別,春卷普通,串燒很細串肉質又鞋,薯角普通海南雞半隻$75 肉質又鞋又硬又勁肥油飯冇油冇香味還有炒菜+炒貴普普通通雖然係試業階段唔應該要求咁多但我睇唔出有誠意去做無下次!
31/12/2007

還有炒菜+炒貴普普通通

雖然係試業階段唔應該要求咁多但我睇唔出有誠意去做
無下次!
2007-12-28 4 浏览
26/12/2007 19:30 我們一家三人行完商場後要去食飯,去到地下第二層搵食肆,見到一間餐廳是新開張的好多人,門口貼了告示是試業, 我就問門口那位小姐我們三位, 她話要等45分鐘喎,(嘩!咁耐呀!)我就話好啦, 她給了我一張號碼紙,我們又去商場行多了一會,到了20:30再來,可以入座了,全餐廳都好多人,於是我們坐下看餐牌了,因我們太肚餓,看了餐牌後即時order食物,叫了侍應來寫菜,我order了千層煎餅, 魚尾獅海鮮湯米粉,接著那個侍應就建議我海南雞飯啦及串燒沙嗲,接著我就話好啦, 都是第一次來沒有什麼啦,侍應寫完後說多謝,...上食物了,(食啦),海南雞飯好味,串燒牛肉都好味,海南雞是無骨的,串燒好熱,是即燒的,接著來了湯麵,好有椰香湯底味道.千層煎餅就一般啦,可以接受,跟隨同我寫order侍應來問我食物可以嗎,我就話幾好可以接受,但上菜的小妹妹就有點不像了,無禮貌,.要改善了,.....總結食物可以, 雞好入味, 湯麵的湯好香,侍應可以,幫我們寫order我侍應好專業,有禮貌,我埋單時沒有給貼士,他都跟我說聲多謝,,,我看到他名牌是KW....) 我下次會來再一試
總結