2008-04-29 28 浏览
星期日下午到餐廳,點咗馬拉盞炒通菜,辣薯蓉薄餅,海南雞飯,青芒果木瓜海鮮沙律. 一杯橙梳打及一杯青檸梳打,其中三樣菜單注明係兩條辣椒. 心想應該好惹味啦.沙律先到,樣式頗吸引,豈料淡而無味,後再追加一碗辣汁,依然無味. 馬拉盞通菜亦如是. 更離奇是朋友杯橙梳打亦如是. 本人一心想吃星馬菜,是因為星馬菜夠惹味夠辣. 但真真令人失望. 海南雞飯算好,但雞依然無味咯.但見其食物材料都好新鮮,真係浪費哂. 服務態度就因人而異. 有位傳菜女侍就次次隨手就放低,嚇人一驚.

2008-04-21 29 浏览
告訴老公這餐廳食評有很多咸面,可是老公堅持要一試,說不能盡信食評,應自己親身體驗一下。拿他沒法子唯有跟隨。由他拍版叫了馬來咖喱牛肉($58)、特式拼盤($60)、星洲肉骨茶($36)白飯一碗($8)、千層煎餅($15)。濃濃的咖喱汁的確不錯,很香滑、很送飯,故專登後加千層煎餅伴咖喱汁吃。出問題的是牛肉,正確來說是牛,但不是切成一片片的,而是一大的,很難炆得腍,故吃時感到很多筋和很韌,少點牙力也應付不了。最後吃得滿碟也是吐出來的渣﹗特式拼盤包括春卷、咖喱角、雞翼和串燒沙嗲。有三款不同的醬伴著吃。雞翼炸得太乾;比較好吃的是呈餃子形的咖喱角,配合綠色如墨西哥式醬汁吃,味道不錯。但整體都很熱氣。星洲肉骨茶有兩大條很有肉的豬骨,但真的吃不下了;另有豆腐泊枝竹和冬菇,湯面有少許辣油;上桌時亦附有一小碟切片油炸鬼。老實說,個人真的不太欣賞肉骨茶的藥材味道。千層煎餅應是由一條條的麵團打圈組成的,因為用手撕開來吃時很容易便散開成一條條卷狀,有點像酥皮。我還是比較喜歡一大塊的薄餅。老公說或許會再來嘗其他菜式,我則……
(非会员)
今日同老婆試左呢間餐廳, 叫左檳城海鮮喇沙, Rokja(娘惹沙律), 拼盤(有咖哩角, 春卷, 雞串燒, 燒雞翼), 拉茶.咖哩角同Rokja都幾好食. 尤其係個Rokja, 唔常見但整得幾地道. 喇沙同拉茶不過不失, 檳城喇沙湯底似蝦麵, 係有浸油o係面而係無椰漿o既. 其他食物一般而已. 串燒較為失望, 好似炸完先燒, 一d都唔好食. 無試大家劣評既海南雞同肉骨茶. 不過好老實講, 呢間餐廳唔算十分好食,不過以咁既價錢又未至於大家講到咁差. 至少o係新城市廣場唔駛排長龍等位我覺得唔錯.

2008-04-19 6 浏览
星洲肉骨茶($36)--雖然不及新加坡般好味,但已算過得去.馬來咖喱雞($56)--咖喱可選大,中,小辣,咖喱味頗濃,不錯.雞卻全是雞肉,沒有骨,比較鞋口.千層煎餅($15)--熱辣辣,好味!馬拉盞炒通菜($38)--通菜很嫩,味道適中,不錯.有一點值得一提,就是某位女侍應喜歡行客人背後和柱位中間的窄路送菜,令客人有不舒服的感覺,希望可作出改善啦!
星洲肉骨茶($36)--
雖然不及新加坡般好味,但已算過得去.

馬來咖喱雞($56)--

千層煎餅($15)--
熱辣辣,好味!

馬拉盞炒通菜($38)--
通菜很嫩,味道適中,不錯.

2008-04-19 9 浏览
不明白為甚麼下面D食評咁差, 但係今次連我D俺尖鬼都話OK喎?我是星期三晚去幫襯, 人唔算多, 點咗幾多嘢食, 有掂有唔掂。先講掂啦:嗰晚D海南雞飯幾好食, 飯是椰香飯, 雞夠味又頗滑羊laksa, Ngong耶式少油炒粉, 唔錯。一般項目:串燒, 薄餅唔掂:肉骨茶,十分失望。香茅冰,唔知點解味道變咗荔枝冰食得飽每人埋單$80左右, 算唔錯當日招呼都唔錯,尤其是部長。

嗰晚D海南雞飯幾好食, 飯是椰香飯, 雞夠味又頗滑
羊laksa, Ngong耶式少油炒粉, 唔錯。

一般項目:串燒, 薄餅

唔掂:肉骨茶,十分失望。香茅冰,唔知點解味道變咗荔枝冰

食得飽每人埋單$80左右, 算唔錯

當日招呼都唔錯,尤其是部長
2008-04-12 5 浏览
昨天二人在那裡吃了三道菜:1)馬來咖哩牛肉--咖哩很香很濃,牛腩亦都很腍,加上薄餅一齊食,口感味道都一流!2)娘嘢雞肉炒飯--用甜豉油炒的飯味道不錯,但雞肉用了雞胸,很"鞋",而且沒有什麼味道3)馬拉盞炒通菜--菜雖然有點碎,但夠新鮮,配料夠,炒得很惹味食完覺得這間餐廳也不錯,還想下次來試試海南雞飯及喇唦(因見到周圍很多人叫了海南雞飯...),之後打算來OpenRice給個好評,才發現這間餐廳原來評分極低,不知是不是餐廳已作出了改善?不過我也打算再次幫襯,試一試其他款式的菜是否真的如網友所說.... :>
昨天二人在那裡吃了三道菜:

2008-04-10 21 浏览
因為好想食番新加坡風味既海南雞飯,見佢打正旗號主打新加坡食品,但最終係極度失望,個海南雞飯d雞完全無味,個飯如白飯般,個d串燒又唔香又唔熱,真係比佢個外表所騙!
平日中午, 周圍都唔係好多人, 大部份食店都只有3/4滿, 唯獨呢間係1/4滿. 由於好懷念美味海南雞同喇沙, 所以冒險入去呢度.叫左一個檳城雞肉laksa$38, 個湯杰杰地, 一層油浮面, 見倒有d唔開胃, 味係spicy但唔香. 由於太spicy, 我問waiter 可否比一碗清湯我溝下, 佢話, 我地無清湯, 只有滾水. 大家試諗下加左滾水之後會係咩味...另一個星加坡牛仔骨laksa$42. 呢個湯就正常少少, 但牛仔骨好UN, 咬唔開, 只係食倒幾啖就要放棄.飲品叫了凍銀菊露$18. 呢個你真係估佢唔倒, 杯野黎到, 面層係冰, 底係螢光黃類似菜蜜的物體. 唉, 用$20買一杯$5都唔使0既凍菊花晶...當日有個女侍應好嚇人, 她在我附近一路行一路kam kam清喉嚨, 最後仲打開個放在水bar隔離的食物渣滓大桶內ka-tu! 令完先唔開胃的我有想死的感覺.

2008-04-06 10 浏览
今晚去沙田大會堂聽完張煒晴同香港管弦樂團,心情靚靚,諗住去試吓呢間都算新嘅星加坡野,叫左幾個基本菜:肉骨茶、海南雞飯、白咖哩羊、千層餅。先講肉骨茶:第一下啲藥材味會令你以為有料到,可惜一飲便知龍與鳳,簡直就係一碗只有藥材味嘅味精水,連最基本嘅胡椒味都冇,又無神神加埋啲腐竹落去。我保證你飲完第一口都唔想繼續。海南雞飯:賣相幾好,仲成得用正宗帶少少苦嘅濃豉油。雞就一般,最失敗係飯。唔用黃油飯,餐\廳用薑蓉飯,點知飯好似糊仔咁,扖左兩啖就唔心情再食。白咖哩羊:白咖哩幾香,點知一食羊就舔野。感覺係急凍貸色、明顯同咖哩分開煮、好靿收、咬兩啖就迫住放棄。千層餅:幾好,可能因為佢\地有個印度廚。不過,如果成間餐\廳淨係得個小食配菜千層餅好,咁唔該你轉做街邊,立即係商場消失。最後唔夠15分鐘就埋單,過隔離Triple O\'s食過。

千層餅:幾好,可能因為佢\地有個印度廚。

最後唔夠15分鐘就埋單,過隔離Triple O\'s食過。
又係放工食飯既時間@@"汲取左上次去MB食飯都八點幾先返家既情況,今次早早經九塘去沙田,因為可以有快車返屋企嘛=]menu 7 要食既爭一間就食晒,不過今日唔想食煎炸野,於是於「炸彈」(@OP度見到唔多好評)滿佈既1樓度搵自己合意既@@"@日本野同呢間揀,見到個菜單寫既描述都OK正路,所以就入左去啦@@"叫左個小辣版黑豉油雞肉炒河+ Singapore Sling*先講飲既先啦=]一飲之下,咦,感覺藥水?!根據個人斷估偵查,應該係梳打水落得太多但係酒精類份量落得太少之故@@"而食既,同香辣屋分別唔算大,感覺唔到馬拉戔既存在@@"至於Service方面,唔知點解男仔係比女仔多笑容同埋會解釋返個Menu內容之類@@"ps:我到而家打食評先知呢間既喊面都咁多"
又係放工食飯既時間@@"
汲取左上次去MB食飯都八點幾先返家既情況,
今次早早經九塘去沙田,因為可以有快車返屋企嘛=]

menu 7 要食既爭一間就食晒,不過今日唔想食煎炸野,
於是於「炸彈」(@OP度見到唔多好評)滿佈既1樓
度搵自己合意既@@"@日本野同呢間揀,
見到個菜單寫既描述都OK正路,所以就入左去啦@@"

先講飲既先啦=]一飲之下,咦,感覺藥水?!
根據個人斷估偵查,應該係梳打水落得太多但係
酒精類份量落得太少之故@@"
而食既,同香辣屋分別唔算大,
感覺唔到馬拉戔既存在@@"

至於Service方面,唔知點解男仔係比女仔多笑容同埋
會解釋返個Menu內容之類@@"

ps:我到而家打食評先知呢間既喊面都咁多"
2008-03-24 24 浏览
四個大人兩個小孩, 因為另一間食肆要等位, 所以試試這一間。由於兩個小朋友要食飯, 想選擇不辣的, 可是只有海南雞飯合格。(另外一款不辣的焗飯沒有提供)肉骨茶–排骨偏鞋, 有藥材味, 不過不夠濃, 附送的油條, 好像是隔夜的。海南雞飯–雞太腍且沒有雞味, 湯是青紅蘿蔔, 不過有些怪怪的味道。沙爹串燒–可選雞/牛/豬/羊, 但不可混合, 所以只選了半打豬, 豬肉有點不太熟, 沙爹醬味道ok的。蕉葉燒銀雪魚–很失望, 說是燒的但不點也不算燒, 外皮有一點脆但太咸, 內裡的肉質又不滑, 不知是否不新鮮…白咖喱牛肉–白咖喱味道不錯, 可是牛肉不夠入味, 吃這個一定要有白飯或薄餅, 否則浪費了好味的汁。千層薄餅–好像油酥餅, 算是最正常的物體, 好吃!!!馬拉盞炒通菜–通菜太碎濕濕, 味道很夠, 夠得有點多且頗咸。娘惹式海鮮炒蘿蔔糕–這是可以任配搭的, 可選不同口味/不同配料, 蠻期待的, 可是待應說廚房漏了單, 所以沒有來。環境方面- 尚算舒適, 檯與檯之間不會太窄。服務方面–差不多每個待應都未瞓醒, 要碗要叫三個待應才拿到, 每次叫才有人加水, 漏單不知是待應問題還是真的是廚房問題, 但最神

千層薄餅–好像油酥餅, 算是最正常的物體, 好吃!!!

環境方面- 尚算舒適, 檯與檯之間不會太窄。
服務方面–差不多每個待應都未瞓醒, 要碗要叫三個待應才拿到, 每次叫才有人加水, 漏單不知是待應問題還是真的是廚房問題, 但最神奇的是每個待應都沒有笑容, 真的好像欠了他們一樣。
HKD377.00 (四大人兩小孩)
2008-03-16 6 浏览
前幾日去新城市廣場,見到呢間個樣好似幾ok, 同朋友就入去試吓...個男經理似路人甲,自己係經理連基本service都差, 落單又好唔專注, 寫3樣嘢都可以落漏, 仲要唔好意思都冇句,其他員工就ok喇.嘢食...叫咗個雞肉喇沙,味道都算ok,不過雞肉好"鞋",海南雞飯...個飯朋友話冇乜味,雞就ok咁啦,個湯個樣好杰冇飲到.仲有叫咗惹娘豆腐沙律同肉骨茶...都算ok既~其實新開張味道差d都可以接受,但係連基本service都做唔好,咁就唔會令人想再去試囉.何況,個場有咁多間餐廳,唔一定係要食呢間囉!
嘢食...
叫咗個雞肉喇沙,味道都算ok,不過雞肉好"鞋",
仲有叫咗惹娘豆腐沙律同肉骨茶...都算ok既~
2008-03-09 7 浏览
前兩日去左食晚飯,兩個人叫左:羊架湯喇沙一般,羊架超鞋!海南雞飯雞冇味,反而個湯幾好.馬拉盞炒通菜成晚最好食係呢樣,不過呢味冇難度.珍多冰冇味!總括黎講,唔會再去.
前兩日去左食晚飯,兩個人叫左:

羊架湯喇沙
一般,羊架超鞋!

海南雞飯
雞冇味,反而個湯幾好.

馬拉盞炒通菜
成晚最好食係呢樣,不過呢味冇難度.

珍多冰
冇味!

總括黎講,唔會再去.
2008-03-08 6 浏览
I and my friend were looking for a restaurant in City Plaza for lunch today. But all restaurants were full of ppl. Then I found that there were plenty of free seats in a restaurant called 魚尾獅. Since we didn’t want to wait, we decided to have lunch at this 魚尾獅.However, I found that my decision was totally wrong. This restaurant is very poor. The taste of food is ok (just ok). But the service is far below the standard. I have never had such bad experience in other restaurants before. When

When we sit down, we found that the table was shaking. The waitress tried to fix it but lateron she realised that she could do nothing. But the problem is why she didn’t change another table for us or ask whether we need to change another one? Afterwards, a waitress put a 椰青on our table. Since there were many dishes on the table (the table was extremely small), I asked her just put it down. But she ignored my request and tried to push the椰青towards me. Her action rolled up my paper mat (餐桌墊). My bowl, with hot soup, fell down accordingly. All the hot soup poured over my trousers and the floor. When I turned back after cleaning up in toilet, I realized that no one had dried the floor and the seat for me. This is the thing that really pissed me off.

I told myself that I never step into this restaurant again.
2008-03-01 2 浏览
最近很想食海南雞飯,見到有,就當然試試啦﹗一試之下,難吃到不得了﹗海南雞的雞是雪藏雞,一點雞味也沒有。完全不似海南雞飯﹗又試了海鮮喇沙,海鮮不新鮮,沒有喇沙的style。學阿妹話:簡直比food court水準仲差﹗永遠不會再試﹗
最近很想食海南雞飯,見到有,就當然試試啦﹗
又試了海鮮喇沙,海鮮不新鮮,沒有喇沙的style。
學阿妹話:簡直比food court水準仲差﹗
永遠不會再試﹗