2006-08-15 10 浏览
這間魚一丁太糟了我晚上去,見到門口寫著收十一點,到達時是9:45。還有一個多小時,心想不算太夜。坐下拿菜單,看好準備點菜。怎料侍應小姐明示暗示快要收工,最重要是她們要準時收工,有好一些菜到要時間準備,勸我們最好不要點。我心想還有一個小時才關門,預備什麼要一個小時。但阿侍應姐姐堅持,又要好順著她的意收窄點菜的範圍。男友點的吉列豬排蛋飯,豬排脫水硬得像塑膠,咬著咬著像太空食物也不用說。見到後來來到的另一位顧客,在點菜時面對侍應的冷眼及不專心的態度,一邊食一邊覺得背脊骨落...到十點半,看到隔鄰的顧客還在追加食物。但身邊的一群侍應卻歡天喜地說夠鐘可以收這收那,將餐桌上的醬油收得乾淨,真是覺得這是貼錢買難受到極點...到客人走的一刻,那群侍應的態度才最親切
這間魚一丁太糟了
到客人走的一刻,那群侍應的態度才最親切
2006-08-06 19 浏览
今日朋友生日唸住到LCX魚一丁食午餐定食魚生。點知.......好失望!魚生不生鮮,份量又少。朋友食得出炸豬扒好似過期食物feel。牛肉喲牛肉與一般係街市買到肥牛一樣。總之比起我一年前食佢地午餐定食差好多!還唸住可以一再品嘗美味的魚生!服務又差!
今日朋友生日
唸住到LCX魚一丁食午餐定食
魚生。點知.......好失望!
魚生不生鮮,份量又少。
朋友食得出炸豬扒好似過期食物feel。
牛肉喲牛肉與一般係街市買到肥牛一樣。
總之比起我一年前食佢地午餐定食差好多!
還唸住可以一再品嘗美味的魚生!

服務又差!
2006-07-29 1 浏览
我同男友食左北海道陶燒腸、魚生飯、天婦羅煱燒烏冬、炸雞件同綠茶雪糕,基本上腸仔係指定食物,因為真係超好味的,而魚生飯就真係算抵,100蚊大大碗,起碼抵過係果度叫sushi,雞件都幾好味,雪糕比h字頭更好食,反而我唔係幾like佢個天婦羅唔係另上,而係就咁浸在烏冬內,口感較差,其實唔叫烏冬,2個人都夠食的了,因為d飯都食唔晒。
2006-07-27 1 浏览
朋友生日想食日本菜,3個人叫了5樣野.1) 三文魚意大利風口感一般,醬汁配三文魚不是很好食2) 天婦羅鍋燒烏冬烏冬很爽口,湯底也不錯3) 北海道海鮮魚生飯魚生很新鮮,有三文魚,油甘魚,吞拿魚,甘蝦,三文魚籽... 賣相很好,十分好食4) 溫室菇錫紙燒呢個最唔好食,黑椒和醬油燒金菇,鷄比菇等... 好普通5) 赤豚肉沙律豚肉幾好食,配生菜,青瓜和洋葱.沙律汁略嫌太少.
朋友生日想食日本菜,3個人叫了5樣野.

1) 三文魚意大利風
口感一般,醬汁配三文魚不是很好食

2) 天婦羅鍋燒烏冬
烏冬很爽口,湯底也不錯

3) 北海道海鮮魚生飯

4) 溫室菇錫紙燒
呢個最唔好食,黑椒和醬油燒金菇,鷄比菇等... 好普通

5) 赤豚肉沙律
豚肉幾好食,配生菜,青瓜和洋葱.沙律汁略嫌太少.
被安排到坐在"北海道"玻璃門外窗口位置, 景觀一流, 氣溫也像北海道般, 凍到痺, 使人不能久留。那區待應的服務也不合格, 好像只得一位待應主力負責七八張枱, 有時真的叫天不應叫地不聞, 待應木口木面, 態度有時也不甚友善, 這些都是當晚的缺憾。幸好食物都有水準, 尤愛一丁拉麵沙律, 麵彈牙, 芝麻汁夠香, 冷冷的沙律與麵使人吃不停口... 10 分魚生飯也不錯, 賣相吸引, 魚生, 玉子切成細細粒, 混飯一起吃, 美味!蟹粥、蘿蔔牛筋、刺生、日式豬扒飯、牛肉飯、一丁沙律....放滿一整枱, 最後來個抺荼大福, 7 個人吃得捧腹而回, 很滿足。下次要帶備厚外套, 再坐到這區, 慢慢欣賞維港景色後才離去...

2006-07-01 6 浏览
都有一段時間無幫襯呢間喇,咁啱今日有少少特別既日子就揀左呢度喇!(同埋大舊話想食D"清"D嘅嘢吖嘛!)兩個人食左︰1)一丁拉麵沙律(芝麻醬) -- 差唔多次次都食,都OK丫!2)帶子壽司x2 -- 原來壽司都唔錯噃!3)三文魚壽司x2 -- 同上!4)三文魚鮫鹽燒-- 不過不失,不過大舊話無乜味!5)網燒牛扒(5成熟) -- 唔止5成,但係都好食!6)鹽燒雞腎(2 pcs) -- 普普通通!7)清酒-- 無飲,唔知!8)西柚+橙(燒酌) -- 唔該大舊幫我搾西柚同橙汁,所以好好飲,係我飲過同類型飲品之中最好飲既一次!有85折coupon,埋單$350,食物OK,而又食得開心就已經足夠啦!

兩個人食左︰

2)帶子壽司x2 -- 原來壽司都唔錯噃!
3)三文魚壽司x2 -- 同上!
4)三文魚鮫鹽燒-- 不過不失,不過大舊話無乜味!
5)網燒牛扒(5成熟) -- 唔止5成,但係都好食!
6)鹽燒雞腎(2 pcs) -- 普普通通!
7)清酒-- 無飲,唔知!

幾年前食過,覺得無咩特別,所以久久沒有再試,但今次食返有驚喜。兩人食﹕1.朱古力乳牛($24)2.一丁拉面沙律($58)3.三文魚籽凱撒沙律($58)4.吉列炸豪($50)5.三文魚卷($75)食評﹕1.有雪糕係面。2.推介一丁拉面沙律,面彈牙,芝麻醬好香。3.可以不吃4.粉薄,但豪太細5.內有半油果及芝士,略膩。環境﹕一流,可以望維多利亞海港,但一係訂位,一係早去(6:30pm),而且黃昏景才是最美。泊車優惠﹕在海港城消費滿$200,有兩小時免費。

兩人食﹕
1.朱古力乳牛($24)
2.一丁拉面沙律($58)
3.三文魚籽凱撒沙律($58)
4.吉列炸豪($50)
5.三文魚卷($75)

食評﹕
1.有雪糕係面。
2.推介一丁拉面沙律,面彈牙,芝麻醬好香。
3.可以不吃
4.粉薄,但豪太細
5.內有半油果及芝士,略膩。

環境﹕

泊車優惠﹕
在海港城消費滿$200,有兩小時免費。
2006-06-23 5 浏览
男友的好朋友從外國番來,帶他試下呢間日本菜。見食評多人推介,一來要左個拉面沙律,d芝麻醬幾特別,可以一試。跟住彩虹魚生卷,個人覺得單件壽司會好食d。至於網燒牛柳真係一流。d肉好,好美味,朋友都讚不絕口。仲有個天婦羅湯烏冬,我鐘意食扁烏冬,味道都唔錯。不過,其實仲有好多好多選擇,因為未黎食過,所以唔係咁識叫,下次會試下其他款式。仲有叫左支saka,好似飲火酒咁。走果時見到侍應捧住一大碟長腳蟹,賣相幾好,好想食。X)
男友的好朋友從外國番來,帶他試下呢間日本菜。
跟住彩虹魚生卷,個人覺得單件壽司會好食d。
仲有叫左支saka,好似飲火酒咁。

走果時見到侍應捧住一大碟長腳蟹,賣相幾好,好想食。X)

2006-06-22 11 浏览
次次經過都好多人...所以無等位...唔知呢排係咪WORLDCUP..D人好快走..SO..未到8點已經有位2個人食唔得多叫左~1. 拉麵沙律2. 三文魚卷3. 鐵板芝士豆腐一丁沙律個汁好好食呀~我選左芝麻汁...D麵好彈牙...唔錯呀.....三文魚卷~~好新鮮..都好食...仲有芝士豆腐...D芝士味唔錯~~~我幾欣賞呢~~呢度D野唔錯呀~~我下次1定會再幫襯囉~~~^^
2個人食唔得多叫左~
1. 拉麵沙律
2. 三文魚卷
3. 鐵板芝士豆腐

我下次1定會再幫襯囉~~~^^
2006-06-17 3 浏览
預左豪一餐, 之前又食過幾次覺得幾好, 而爸爸媽媽又未試過, 所以揀左”魚一丁”..因”魚一丁”實在出名多人, 所以我就醒目地book定位, 去到就有得入.. 眼見勁多人還在排隊等位.. 那一刻真係.”爽~”佢帶左我地去一間海景玻璃房, 個景好得.. 爸爸媽媽最歡喜啦..點左:成吉思汗羊肉鐵板- 自己煮, 爸爸媽媽話好好味.. (因為係我煮的, hee)海鮮鍋- 都係自己煮, 個湯底勁甜, 勁多海鮮.. 有魚,蠔,帶子,魷魚, 鳥冬等, $200都幾抵食燒鱈魚餅- 好滑.. 同埋個質感好怪冰凍紅三文魚sashimi- 幾特別.. 都幾好味.. 好似更加能帶出三文魚的香味拉麵沙律(芝麻汁)- 每次都必食~! 拉麵好爽口!~三文魚+魚籽飯- 三文魚籽都幾新鮮, d飯暖暖地咁.. 幾好味!三文魚卷- 包住芝士的三文魚卷.. 真係好正!炸蠔芝士麵包卷- 油左少少.. 因炸麵包~ 同埋無乜芝士味豆腐丸- 好香豆味.. 配合埋香菇o個d.. 正!蟹粥- 如可以多d蟹就更好, 份量都幾大~ 菠蘿啫喱特飲- 今日的special, 但.. 都幾hea!~曲奇咖啡冰- 媽媽指定話想試.. 但.. 失望!

點左:
燒鱈魚餅- 好滑.. 同埋個質感好怪
拉麵沙律(芝麻汁)- 每次都必食~! 拉麵好爽口!~
三文魚卷- 包住芝士的三文魚卷.. 真係好正!
炸蠔芝士麵包卷- 油左少少.. 因炸麵包~ 同埋無乜芝士味
豆腐丸- 好香豆味.. 配合埋香菇o個d.. 正!
蟹粥- 如可以多d蟹就更好, 份量都幾大~
曲奇咖啡冰- 媽媽指定話想試.. 但.. 失望! 無咖啡味
生啤(asahi).. 因為訂左位, 佢比張card我地填資料, 仲有杯drink送.. 真好!

埋單$1,000都唔駛, 都幾抵.. 而且仲飽到行唔郁~!
景又靚.. 又唔嘈.. 又抵食.. service 都ok.. 好滿意!!~
2006-05-02 3 浏览
今日同朋友shopping完就約左老公食飯.行行下就想去食魚一丁.去到等了2張台就有位,我地坐左出面,雖然出面係要坐d金屬椅,同日本野有點兒格格不入,不過勝在有view同埋會靜好多,空氣都清新好多~我地今次叫左:3點刺身(好似係4月的"事啤so") 有2隻鱈場蟹腳,帶子同埋甜蝦幾隻我覺得個蟹唔錯,有海水味,當然唔可以話同北海道比較,不過都食得出鮮甜味,在香港食到的都算幾好~吞拿魚蓉魚生飯有點怪怪的,不會令人覺得難吃,但也不會推介比人三文魚三文魚子魚生飯本來我係叫海膽飯,但果個waiter哥仔話好唔抵架,得好少海膽架,好離譜架...下柵千字,你係我會唔會照叫?我見佢咁勇敢叫我唔好叫,我就叫左三文魚三文魚子魚生飯喇~都叫唔錯,三文魚都幾肥美,幾大塊.本來諗住叫d小食,最後都係冇叫,不過好彩冇叫,因為單單以上3樣野已經飽飽lu~

我地今次叫左:

3點刺身(好似係4月的"事啤so")
有2隻鱈場蟹腳,帶子同埋甜蝦幾隻

吞拿魚蓉魚生飯
有點怪怪的,不會令人覺得難吃,但也不會推介比人

三文魚三文魚子魚生飯

2006-04-10 7 浏览
(8/4)不明文規定自己人生日輪住食,三月生日的那位,故於今天補祝。友人喜歡吃這間,故訂了座,被安排坐了除鞋的位置,光著腳吃。見了個餐牌,有個半放題的餐,大致上四個人都能夠吃掉整個餐牌的食物,除了壽司任食外,其餘的略寫:前菜:三文魚意大利風、迷你一丁沙律、突出三種(髮菜、魷魚鹽辛、辣泡菜八爪魚)燒物:鹽燒鯖魚、太子貝牛油燒、牛舌鐵板燒煮物:牛筋蘿蔔煮、牛舌汁煮炸物:天婦羅盛合、吉烈蠔、魷魚餅手握壽司、火炙及手卷甜品:雪糕三文魚意大利風,有些少沙律醬及茄茸,伴以三文魚,頗醒胃;一丁沙律,沒有一丁,只有菜及魚生,但都不錯,醬汁突出;突出三種,不是我杯茶,那魷魚咸到似食鹽,可以不叫。燒物,鹽燒鯖魚,意外收獲,不錯,鯖魚新鮮燒,喜歡吃魚的可以試;太子貝牛油燒,太子貝燒至大半熟,牛油及汁料比例剛好,散叫也好;牛舌,只是一般。牛筋蘿蔔煮及牛舌汁煮,可以的話,還是剩腩、剩什更勝於此。天婦羅,真的不差,不是油膩膩的,蝦新鮮炸;吉烈蠔,本身都幾喜歡吃,沒有出水,炸得不算太乾。魷魚餅,是很多人喜歡的。壽司類,二十幾款,已忘記了吃了多少,整體來說你不會擔心吃完肚痛,猶其是帆立貝、生蝦、甜蝦,新鮮甜美,當然不
(8/4)
不明文規定自己人生日輪住食,三月生日的那位,故於今天補祝。

燒物:鹽燒鯖魚、太子貝牛油燒、牛舌鐵板燒
煮物:牛筋蘿蔔煮、牛舌汁煮
炸物:天婦羅盛合、吉烈蠔、魷魚餅
手握壽司、火炙及手卷
甜品:雪糕

壽司類,二十幾款,已忘記了吃了多少,整體來說你不會擔心吃完肚痛,猶其是帆立貝、生蝦、甜蝦,新鮮甜美,當然不能與貴價日本料理媲美,但都可以試。三文魚籽,那種爆炸感覺,仍然一口一口吞下。唯獨劍魚腩,位置部份不算好,故咬下去比較韌口。

結帳請客每人約$290,來此食晚餐,差不多價錢,今晚已吃了幾年來去「魚一丁」吃壽司數量的兩三倍,差不多,但我仍然覺得有限制的不是壞事。

完場後還有事要辦,故未能前來,下次見啦~
2006-04-02 7 浏览
今次遲訂位,五個人都只得坐西式table,唔係入面要除鞋d廂座.友人點了拉麵沙律,食過先知點解咁多人叫呢個好似撈凍公仔麵o既冷盤. 個白芝麻汁好味到不得了. 香香o地又有些少酸酸o地,極之醒胃. 好彩我o地有成五個人,否則食完佢都飽大半.是晚都叫o左好多唔同款o既食物,如南瓜併番薯天婦羅,蟹粥,燒鱈魚餅,魷魚潰物,松壽司併盤,刺身併盤,牛肉烏冬,海胆飯,鹽燒雞軟骨,醬炒魷魚.較出色o既係牛肉烏冬,個湯底甜甜地,烏冬又粗又chewy,非一般拉麵烏冬. 刺身同壽司o黎講,是夜八爪魚,吞拿魚,甜蝦同海胆都鮮甜口味. 平平o地係到食刺身都算唔錯.中價日本菜值得推介o地一間!
較出色o既係牛肉烏冬,個湯底甜甜地,烏冬又粗又chewy,非一般拉麵烏冬. 刺身壽司o黎講,是夜八爪魚,吞拿魚,甜蝦同海胆都鮮甜口味. 平平o地係到食刺身都算唔錯.
中價日本菜值得推介o地一間!
2006-03-30 4 浏览
2個人order 左:1) 拉麵沙律(芝麻汁) : 次次o黎都叫呢個o架喇.. 係我魚一丁最愛!! 係第2度搵唔到咁好食... hee~~ d 拉麵彈牙.. 芝麻汁好食到飛起.. 次次都要lai 乾淨唒先開心..heee!!!2) 5點刺身: 有吞拿魚, 三文魚, 蝦, 金槍魚同埋墨魚.. 好貴呀.. $180 蚊.. 但係比想像中失望.. d 魚生食落唔係特別新鮮.. 同埋size 好似比以前細左.. 我記得上次o黎食係好好食.. 但係今次就麻麻地.. 冇咩味道!3) 鐵板牛利: 呢個好食呀! 好爽.. 一d 都唔un.. 4) 汁燒雞翼: 等左成30 分鐘先o黎... 最後食到咁好味就算佢補番數啦!! =p 佢個汁好得呀.. 成隻雞翼入唒味!!!5) 清酒: 一般啦!!
2個人order 左:

5) 清酒: 一般啦!!

2006-03-11 6 浏览
同好錫我嘅老公去食晚餐,叫咗四樣食物,一叮拉麵沙律,??網燒牛肉,??魚生飯,温室菇錫紙燒.拉麵沙律..我o地試嘅係豉油汁,清清地好味道網燒牛肉..它一客有八九件牛肉有肥美的也有纖瘦的,醬汁帶少少酸甜跟牛肉配搭得很好,完全不覺得牛肉肥膩.魚生飯..魚生好新鮮,買相相當不錯,七彩繽紛很吸引食慾.温室菇錫紙燒..雖然無乜特別,但我勁愛菇,所以都係好味!!我o地book咗7:00pm枱,佢比間房有窗口位,嘩~~~勁正.有郵輪,維港&幻彩詠香江view.好清靜好舒服,初時都唔覺,但到走嘅時侯,行到出去出面好鬼嘈.對比好大!老公..你記住你話會同我再去!多謝老公.啜~~
拉麵沙律..我o地試嘅係豉油汁,清清地好味道
魚生飯..魚生好新鮮,買相相當不錯,七彩繽紛很吸引食慾.
温室菇錫紙燒..雖然無乜特別,但我勁愛菇,所以都係好味!!
老公..你記住你話會同我再去!
多謝老公.啜~~