2021-05-31 54 浏览
今次黎同朋友仔慶祝生日🎂呢間以鬼做主題,環境好特別 decoration好靚門口有d展版分享香港著名靈異事件 睇到心寒食物方便其實味道麻麻 價錢貴左d 但服務好好💕店員好醒目 會自動上蛋糕同好興奮地唱生日歌🤣🤣抵讚蛋糕🍰質素比食物好可以免費寫生日字句同有蠟燭🕯️帶返個頭盔先 食物方面可能我地唔識欣賞姐
今次黎同朋友仔慶祝生日🎂
呢間以鬼做主題,環境好特別 decoration好靚
門口有d展版分享香港著名靈異事件 睇到心寒

蛋糕🍰質素比食物好
可以免費寫生日字句同有蠟燭🕯️
帶返個頭盔先 食物方面可能我地唔識欣賞姐
2021-05-28 101 浏览
Vie Won Won#wakeyfoodie #wakeywanchaiTake your fds on a date to Vie Won Won, it’s an interesting restaurant you could ever see!!! Theme restaurant with Hong Kong Ghost Story朋友聚餐可以去下呢間香港鬼故主題嘅餐廳,裝修風格好特別 有古堡摩登復古風 💙每個位都可以打卡,每個餐具都別出心裁 誠意滿滿!餐廳食物都係圍繞住主題改名😂 ______________________________麻辣芝士麵伴大頭蝦 $178Numb & Spicy Cheese Noodle with PrawnThings can’t get wrong with combining Cheese and spicy noodle💖 the sauce is rich and chilli麻辣加芝士,一個配搭一定唔會有錯🤣🤣辣味調教得啱啱好。一啲唔使太食得辣嘅人,都可以試吓,佢嘅辣係屬於可以俾你食到辣味嘅刺激,但係唔需要飲水嗰一種💖非常溫和但
Vie Won Won
#wakeyfoodie #wakeywanchai

麻辣芝士麵伴大頭蝦 $178

麻辣加芝士,一個配搭一定唔會有錯🤣🤣辣味調教得啱啱好。一啲唔使太食得辣嘅人,都可以試吓,佢嘅辣係屬於可以俾你食到辣味嘅刺激,但係唔需要飲水嗰一種💖非常溫和但係又可以滿足到想食辣嘅人

蟹黃意大利粉 $196

Cheese Mitten Crab Power Spaghetti
Smells really good when it came out!!! The Spaghetti is full of crab meet.
一拎出黎已經聞到好香嘅蟹味,意粉入邊一粒粒蟹肉🦀

鬼混番薯條配紫菜粉 𝗩𝗶𝗲𝗪𝗼𝗻𝗪𝗼𝗻 𝗬𝗮𝗺 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 seaweeds 𝗣𝗼𝘄𝗱𝗲𝗿 $𝟱𝟴
The Fries are using sweet potato 🍠 the taste are matched with seaweeds powder❤️ the quantity is nice, which I can share with fds as a starter☺️
用咗條番薯做薯條,啲薯條仲要好大條,非常有誠意。熱辣辣咁拎出嚟,外脆內軟,夾埋賠償嘅紫菜,令到我食慾大增🤤薯條份量好多,係一個好好嘅前菜可以同朋友一齊分享

吞拿魚他他 $128

The bottom is Tu, there’s avocado in the middle , on top there’s crispy things and fried shrimflatcake. It creates a creamy texture, the taste are matched ❤️ really recommend this one to all of you 😭

底部是吞拿魚,中間是牛油果,頂部是酥脆的東西和派餅。 它創造出奶油般的質地,口味相配❤️真的向所有人推薦了這款

紫薯飯配香煎帶子 sweet potato rice with seared scallop

Another must order dish from Wei Von!! A really special one , Mixed sweet potato in the rice, it’s sweet and really got potato inside which make the rice creamy and got a rich flavour.

又係一個比較出名嘅菜式,首先講吓個帶子,帶子非常鮮甜 仲好大粒💖另外最為特別係個飯,但係用紫薯一齊撈埋,成個飯變得有奶油嘅感覺,入邊仲有一粒粒紫薯,咁我想甜嘅飯都唔奇怪💖🤤🤤

評分:7 /10💛💛

📍位置
鬼混 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街8號樂聲大廈1樓

#銅鑼灣餐廳 #香港特色餐廳 #銅鑼灣晚餐推介#causewaybaydinner #causewaybayfood #causewaybayfoodie #hktravel #hkfood #wakeycausewaybay #wakeyfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #weivonvon #hongkong #銅鑼灣主題餐廳 #香港主題餐廳 #主題餐廳 #主題餐廳鬼屋
2021-05-08
庆祝纪念
生日
吞拿魚他他
鬼混都係一間出名嘅主題餐廳行鬼怪古堡風 環境確實唔錯 最緊要係座位好有空間感好闊落 好岩朋友傾計 疫情期間亦食得更安心但為食嘅我 對佢地食物更加關心‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬老實講食西餐有時都難有新鮮感 唔少意粉意大利飯見到個名都已經知係咩味但鬼混嘅菜式比到人新鮮感 食材配搭特別´•ᴥ•`紫薯飯配香煎帶子($186)先講左超搶眼嘅紫薯飯朋友好鍾意紫薯所以叫左紫薯飯試下( ´͈ ᵕ `͈ )口感係意大利飯質地 但味道就超驚喜並唔係掛紫薯 賣忌廉汁 紫薯味超入味我唔係特別迷戀紫薯都覺得調味出色亦有紫薯粒粒喺飯之間 層次豐富( ´͈ ᗨ `͈ )ノ帶子有三大粒 正常發揮紫薯飯亦冇平時食意大利飯咁膩 推介( ー̀֊ー́ )✧´•ᴥ•`吞拿魚他他($128)我份人好簡單 有好味牛油果我就like!牛油果粒粒蓉超好食 熟度岩岩好 同吞拿魚他他好配合 好開胃嘅前菜擺盤亦非常特別 一塊蝦片物體喺上面但蝦片唔係裝飾!將吞拿魚他他 牛油果同三文魚子擺喺蝦片一啖食 個味道係再有加乘 味道超級豐富´•ᴥ•`鴨肉醬鴨肝慕絲脆片($78)鬼混嘅entree食材配搭都好獨特令我忍唔住再叫多左一個( ・᷄ὢ・᷅ )擺盤真係靚到令人驚
鬼混都係一間出名嘅主題餐廳
行鬼怪古堡風 環境確實唔錯
最緊要係座位好有空間感好闊落
好岩朋友傾計 疫情期間亦食得更安心
老實講食西餐有時都難有新鮮感
唔少意粉意大利飯見到個名都已經知係咩味
但鬼混嘅菜式比到人新鮮感 食材配搭特別

´•ᴥ•`紫薯飯配香煎帶子($186)
先講左超搶眼嘅紫薯飯
朋友好鍾意紫薯所以叫左紫薯飯試下( ´͈ ᵕ `͈ )
口感係意大利飯質地 但味道就超驚喜
並唔係掛紫薯 賣忌廉汁 紫薯味超入味
我唔係特別迷戀紫薯都覺得調味出色
亦有紫薯粒粒喺飯之間 層次豐富( ´͈ ᗨ `͈ )ノ
帶子有三大粒 正常發揮
紫薯飯亦冇平時食意大利飯咁膩 推介( ー̀֊ー́ )✧

´•ᴥ•`吞拿魚他他($128)
我份人好簡單 有好味牛油果我就like!
牛油果粒粒蓉超好食 熟度岩岩好
同吞拿魚他他好配合 好開胃嘅前菜
擺盤亦非常特別 一塊蝦片物體喺上面
但蝦片唔係裝飾!

´•ᴥ•`鴨肉醬鴨肝慕絲脆片($78)
鬼混嘅entree食材配搭都好獨特
令我忍唔住再叫多左一個( ・᷄ὢ・᷅ )
擺盤真係靚到令人驚嘆🤤🤤
真係會用賞心悅目形容
而且有姿勢仲有實際
鴨肉醬鴨肝油脂味都好香
好想拎黎每朝搽麵飽( o̴̶̷᷄ ·̫ o̴̶̷̥᷅ )
不過如果擺盤嘅沙律菜有埋醬汁就更好(∩´∀`∩)

´•ᴥ•`佛手柑伯爵茶果凍($68)
喺咁優美嘅環境食飯當然叫番個甜品作結
果凍頂部係佛手柑而成
下層主要係伯爵茶果凍(∩´∀`∩)
兩種味道又未去到驚天動地咁夾
比我嘅感覺係主要都係食到伯爵茶味🤤
但因為我本身鍾意伯爵茶所以都好食

特別想讚下侍應都好有禮貌好友善
而且亦唔係打卡用餐廳 食物都好有質素
特別推介比想尋求新鮮感嘅大家(´・ω・`)
2021-05-28 40 浏览
以鬼怪作為主題,由門面到內部裝修都充滿特色,係近期難得令人印象深刻嘅一間餐廳👻菜式就主打fusion菜,食材配搭盡顯心思💛• 麻辣芝士麵伴大頭蝦 $178好好食嘅一個dish!辣度唔算強烈但有麻辣嘅香味,搭配芝士意想不到地幾夾,惹味香口得嚟都幾溫和易入口,麵質彈牙!大頭蝦未至於十分新鮮,但屬於合格範圍之內😗• 臘味鵝肝古斯米伴舞茸菇 $228古斯米喺一種中東米,口感輕盈有少少似藜麥feel,吸收咗臘味嘅味道有中式臘味飯嘅感覺,又因為米粒唔同而有些微差異,非常特別,伴以鵝肝食用味道更加豐富🤤• 桂花金橘蘋果沙冰 $64桂花味最為突出,沙冰打得細碎唔會有過大嘅冰粒☺️

• 麻辣芝士麵伴大頭蝦 $178

• 臘味鵝肝古斯米伴舞茸菇 $228

• 桂花金橘蘋果沙冰 $64
桂花味最為突出,沙冰打得細碎唔會有過大嘅冰粒☺️
位於銅鑼灣的一家酒吧餐廳,妖魔鬼怪的主題,像是萬聖節的節奏。裝潢設計前衛、新穎,連桌上的紙巾、碗碗碟碟都加入靈異的元素。餐牌上都是不同款式的fusion菜,食物質素出色且有驚喜,整體視覺跟味覺的體驗。主菜:威靈頓白吞拿魚平日通常是配牛肉的,但是這個是配吞拿魚,很特別。外層香脆酥皮,加上結實,本身帶微酸的白吞拿魚肉,雙重口感。酥皮內層有香蔥,感覺有點像吃蔥油餅般。總括而言,魚肉無論味道上抑或口感上都是突出的,配搭酥皮的食法新穎。特飲:丸久小山園玄米柚子梳打玄米茶加入柚子蜜及梳打水。 味道清新,帶微甘澀的甜味加上有汽,沒想到這配搭蠻出色的。甜品:佛手柑伯爵茶果凍當然不少得甜品的部份,上枱時大家都嘩了一聲,賣相一流,光是擺盤已經滿分。首先上層透明的是香濃玫瑰花茶果凍,下層是奶凍,綿滑可口,配上撒在旁邊的綠茶碎碎及花瓣的佈置。
外層香脆酥皮,加上結實,本身帶微酸的白吞拿魚肉,雙重口感。
酥皮內層有香蔥,感覺有點像吃蔥油餅般。
特飲:丸久小山園玄米柚子梳打
甜品:佛手柑伯爵茶果凍
2021-05-27 44 浏览
前幾日終於去咗一間想去好耐嘅Cafe!呢間Cafe係以鬼做主題,舖頭裏面有好多骷髏骨頭同埋其他奇形怪狀嘅雕像。成間Cafe都好有feel,啲碟同杯仲有餐具都靚過人!🥣雜菜湯雜菜湯即係羅宋湯,好大碗!除咗有紅蘿蔔西芹洋蔥等等嘅雜菜之外,仲有少少芝士喺湯裏面。🥗沙律沙律好fresh,啲沙律菜好爽脆,同埋一啲都唔苦!(之前食過啲好苦嘅沙律菜🤮)水果好甜,啲紅桑子超好食!🍝麻辣意大利麵伴魷魚薄片呢碟意粉有啲似fusion菜,因為佢唔完全係西式意粉嘅味道,佢嘅麻辣有啲似譚仔嘅麻辣。另外,呢個麻辣意粉係炒意粉,平時比較少食到!呢碟意粉味道比較重,啱曬鍾意食辣嘅人,朋友係咁讚嘆話好好味!🍝吞拿魚蓉宇治抹茶卡邦尼烏冬第一次食抹茶烏冬,感覺好特別!成碟意粉好creamy,食落真係有淡淡嘅抹茶味。比起個麻辣意粉,呢個烏冬相對來講味道冇咁重。🍹烏龍茶烏龍茶同平時飲開嘅差唔多,冇咩分別。

🥣雜菜湯

🥗沙律

🍝麻辣意大利麵伴魷魚薄片

🍝吞拿魚蓉宇治抹茶卡邦尼烏冬

🍹烏龍茶
烏龍茶同平時飲開嘅差唔多,冇咩分別。
2021-05-27 50 浏览
為服務員Peter寫一篇食評🤗多謝Peter嘅服務令我哋有個蝦碌開心嘅晚餐😆睇間餐廳名我以為係酒吧式餐廳滿心歡喜😍都無睇OpenRice食評當日扶手電梯上餐廳👹原來係主題「👻」餐廳一路行一路睇展覽咁💀接待處有個主題打卡位🤳反而入到餐廳個氣氛就冷靜好多如果你想坐窗口位,訂枱時記得同佢哋講返我哋當日叫咗好幾款食物1.水牛芝士氣球沙律 $128👍🏿食材新鮮~打卡必點2.燒牛骨髓伴麵包片 $148我之前係其他餐廳食過,所以想叫黎比較下骨髓油脂多,個包應該都屬於法包,但佢呢隻吸唔到d油分,如果換成脆脆法包會比較配合,佢加左少少辣椒點綴又幾好味喎,不過無食到辣椒佢本身係唔辣嘅#伴碟沙律菜可以解到油膩感清清口腔3.龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌 $218👍🏿脆米好硬,整散佢用龍蝦湯浸一浸,個飯吸收龍蝦湯嘅精華,即刻變得好美味,如果個湯可以再多少少,熱少少,肯定更好味😋佢哋有3款主菜,我哋3款都叫哂,因為有個主菜叫「不是甜麵包」,好想試吓所以就叫哂🤪4.威靈頓白吞拿魚 $328肉嫩有汁,酥皮唔會太厚,咁配法又幾好食喎5.西班牙牛肋骨 $298肉質成數控制得好靚仔😍可惜牛味唔重,外皮有d位燒過咗有苦味,反而
服務員Peter寫一篇食評🤗

原來係主題「👻」餐廳
一路行一路睇展覽咁💀

接待處有個主題打卡位🤳
反而入到餐廳個氣氛就冷靜好多
如果你想坐窗口位,訂枱時記得同佢哋講返

我哋當日叫咗好幾款食物

1.水牛芝士氣球沙律 $128👍🏿
食材新鮮~打卡必點

2.燒牛骨髓伴麵包片 $148
我之前係其他餐廳食過,所以想叫黎比較下
#伴碟沙律菜可以解到油膩感清清口腔

3.龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌 $218👍🏿

4.威靈頓白吞拿魚 $328
肉嫩有汁,酥皮唔會太厚,咁配法又幾好食喎

5.西班牙牛肋骨 $298
肉質成數控制得好靚仔😍可惜牛味唔重,外皮有d位燒過咗有苦味,反而配菜薯角新鮮炸,唔係炸好照熱燈hea你嗰隻,呢個加分😆

6.不是甜麵包 $368
上網查下,原來係一道法國餐廳常見嘅料理,佢其實係小牛胸線,我對呢道菜最為期望,無論係口感定味道我都唔識欣賞佢😅😅

甜品我地都叫哂3款,唔多介紹,因為無咩特別😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
7.佛手柑伯爵果凍 $68
8.白朱古力夏洛逸蛋糕 $78
9.是日心情之選 $72

2021-05-24
2021-05-26 1579 浏览
終於到我黎朝聖喇~一直嘅感覺都好似另一間連鎖餐廳mamaday連食緊嘅時候都不斷聽到隔離枱講緊同一個說法不過,食完後我知道佢地係好唔同嘅特色裝修就梗㗎啦餐牌選擇一樣咁多但呢度俾我嘅感覺係更proper dining睇得出侍應係有training對客人嘅關注度係唔同嘅侍應上菜會主動介紹食物對人客舉手示意反應迅速所以飲食體驗感覺相當良好!食物方面非常美味但價錢絕對唔貴餐廳燈光偏暗非常有情調十分適合情侶用餐!我地今次揀左兩款前菜加一個主菜吞拿魚他他呢個前菜由5層食材組成最低層嘅係吞拿魚肉粒粒上層係牛油果粒中間係墨魚汁脆片再上層係大粒嘅脆炸吞拿魚肉再用上三文魚籽鋪面就咁睇已經好豐富!食落去層次感十足口感相當豐富,基本上每款食材都不同口感相當美味!超滿意!另一款前菜鴨肉醬鴨肝慕絲脆片一人一件相當滿足因為鴨肝慕絲非常豐腴~食落口油滋感十足再配上鴨肉醬獨特嘅風味呢道菜又係滿分!主菜就share 左一個麻辣芝士大蝦意粉呢個辣味唔係好重小辣咁麻都唔太明顯可能芝士有少少中和到配芝士有啲creamy 口感意粉al dente大蝦大隻又爽口唔錯!黎到呢度點可以唔要返杯cocktail呢叫左杯signature
終於到我黎朝聖喇~
一直嘅感覺都好似另一間連鎖餐廳mamaday

睇得出侍應係有training
對客人嘅關注度係唔同嘅
侍應上菜會主動介紹食物
對人客舉手示意反應迅速
所以飲食體驗感覺相當良好!

食物方面非常美味
但價錢絕對唔貴
餐廳燈光偏暗
非常有情調
十分適合情侶用餐!

我地今次揀左兩款前菜加一個主菜

呢個前菜由5層食材組成
最低層嘅係吞拿魚肉粒粒
上層係牛油果粒
中間係墨魚汁脆片
再上層係大粒嘅脆炸吞拿魚肉
再用上三文魚籽鋪面

就咁睇已經好豐富!
食落去層次感十足
口感相當豐富,基本上每款食材都不同口感
相當美味!超滿意!

另一款前菜鴨肉醬鴨肝慕絲脆片
一人一件相當滿足
因為鴨肝慕絲非常豐腴~
食落口油滋感十足
再配上鴨肉醬獨特嘅風味
呢道菜又係滿分!

主菜就share 左一個麻辣芝士大蝦意粉

淡紫色超靚!
最喜歡面層嘅milk foam
令到杯martini 更易入口
更香滑

食飽飽仲可以喺餐廳外參觀下糖街8號體驗館同展板添~
2021-05-25
  • 吞拿魚他他
假期前夕最啱就係約朋友去食餐好嘅,釋放一下工作壓力~餐廳嘅入口佈置已經十分鬼秘,好似去左Halloween鬼屋一樣,燈光、骷髏骨等擺設令Bar同餐廳都瀰漫著詭異嘅氣氛 ~鬼混番薯條有話梅同海苔味兩款,我地揀左海苔味,做餐前小食配西芹檸檬青蘋果梳打同丸久小山園玄米柚子梳打認真冇得輸!本來想order有唔少人推介嘅龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌,點知售罄so sad ~叫左鵪鶉桂花卡邦尼烏冬,卡邦尼個醬味道甜甜地,散發著桂花嘅淡淡清香,烏冬好滑溜,鵪鶉肉質則比較”鞋”,係有驚喜嘅一道菜。紫薯飯配香煎帶子真係有粒粒紫薯架,色澤光鮮,最特別就係樹葉形狀嘅炸薯片,睇得又食得!呢間鬼怪主題餐廳真係幾特別,IG-able、有gimmick之餘食物都唔錯,收工嚟chill下一流!Menu-

鬼混番薯條(海苔味)

西芹檸檬青蘋果梳打

鵪鶉桂花卡邦尼烏冬

Menu-
2021-05-18
鬼混番薯條(海苔味)
西芹檸檬青蘋果梳打
鵪鶉桂花卡邦尼烏冬
2021-05-22 1234 浏览
之前有一日係呢棟鬼屋行市集既時候,經過呢間以鬼怪做主題既餐廳,見到環境幾靚日夜打卡都一流🤫仲聽聞係Little Vegas、Mamaday、No Money So Lonely系列既姐妹店,難怪同樣充滿住玩味,呢日就去睇下食物質素係咪都咁平穩🤨餐牌上見到食物配搭比較Fusion,感覺幾有特色,不過主菜選擇唔多,有好幾款係我夜晚六點幾到都賣曬😭▪️ 蟹黃意大利粉(7.5/10)💲196上檯好香噴噴,有住超級重既蒜味同蟹味,食落有唔少蟹肉同埋蟹黃🦀️加上蘑菇片,配料都幾足,亦會有少少辣😈唯獨係意粉略為硬身🍝▪️ 薑蔥炒龍蝦米仔粉(7/10)💲218本身為左龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌而黎但係已經賣光光,為左彌補返我想食龍蝦既慾望,要左呢個都有龍蝦既🤥都有啲爽口彈牙既龍蝦粒🦞至於個飯底同樣係好重蒜香,仲有薑蔥味,比較似食緊海南雞飯嗰陣味,但呢個係配米型粉,整體會頗為重口味🧄▪️ 桂花金橘蘋果沙冰(7.5/10)💲64估唔到個桂花味都幾突出,有種食緊桂花糕既感覺,另外既金橘同蘋果酸酸甜甜相輔相成,沙冰亦都磨得細碎,透心涼感覺好清爽😗🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 蟹黃意大利粉(7.5/10)💲196

▪️ 薑蔥炒龍蝦米仔粉(7/10)💲218

薑蔥炒龍蝦米仔粉

▪️ 桂花金橘蘋果沙冰(7.5/10)💲64
桂花金橘蘋果沙冰

🔎 整體評分(7.5/10)
薑蔥炒龍蝦米仔粉
桂花金橘蘋果沙冰
2021-05-21 81 浏览
特別提下餐廳除咗入邊佈置好特別之外連出邊都好似有個小展覽咁 幾得意水牛芝士氣球沙律本身一開頭上菜嘅時候以為氣球係唔食得㗎純粹係打卡用 但原來氣球都係水牛芝士嚟㗎!個沙律好足料 仲有煙三文魚同埋啲漿果秘魯墨魚條外皮炸得好香脆  入邊嘅墨魚好Q彈蟹黃意大利粉啲蟹肉同膏勁多 每一啖都有有仲有啲炒得好香嘅嘢菌而個意粉比較硬身 冇再額外用其他醬料調味 令到蟹肉蟹膏嘅鮮甜更加突出威靈頓白吞拿魚威靈頓牛扒就食得多第一次食吞拿魚入邊個吞拿魚煮得啱啱好啲魚肉好嫰滑調味好簡單更加帶到魚嘅鮮甜出嚟而出邊個酥皮充滿油香好脆佛手柑伯爵茶果凍呢個果凍好有驚喜 好refreshing 佛手柑酸酸甜甜配埋伯爵茶嘅甘香 好解膩野莓奶昔丸久小山園玄米柚子梳打

水牛芝士氣球沙律
本身一開頭上菜嘅時候以為氣球係唔食得㗎
純粹係打卡用 但原來氣球都係水牛芝士嚟㗎!
個沙律好足料 仲有煙三文魚同埋啲漿果

呢個果凍好有驚喜 好refreshing
佛手柑酸酸甜甜配埋伯爵茶嘅甘香 好解膩

野莓奶昔

丸久小山園玄米柚子梳打

前排約左朋友去一間mamaday嘅姊妹店 加上係以鬼怪為主題 作為jack skeleton嘅忠粉 點都要去試試佢!·吞拿魚他他上面放左魚皮、牛油果、魚子聽炸魚柳 口感非常豐富有層次👍🏻·水牛芝士氣球沙拉沙拉生果種類繁多 都算鮮甜多汁 但份量唔算多 嗌嚟主要for打卡🙌🏻·雞肉桂花卡邦尼雞肉個size剛剛好 一啖食落去頗嫩滑 用烏冬做麵底好特別啊 而且卡邦尼個汁唔會好膩口 推哩個👍🏻·Si L Dan唔知點解次次見到餐廳有哩款手工啤都會忍唔住嗌一杯!因為佢地用嘅係「隨心落酒花」技術 所以次次飲完都唔知係咩味🤣#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩📍 鬼混 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街8號樂聲大廈1樓

·吞拿魚他他
上面放左魚皮、牛油果、魚子聽炸魚柳 口感非常豐富有層次👍🏻

·水牛芝士氣球沙拉
水牛芝士氣球沙拉

·雞肉桂花卡邦尼
雞肉桂花卡邦尼

·Si L Dan
Si  L  Dan

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 鬼混 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街8號樂聲大廈1樓
2021-05-15
雞肉桂花卡邦尼
Si  L  Dan
  • 水牛芝士氣球沙拉
  • 鵪鶉桂花卡邦尼烏冬
2021-05-18 70 浏览
每星期都希望有少少二人世界,行到糖廠街附近以前CEO卡拉OK嗰頭,開咗一啲食肆,見到呢一間用鬼來做題材嘅餐廳頗特別,一於上去食個lunch。上到一樓已經見到長長嘅走廊,佈滿住一啲關於香港舊時嘅鬼故,入到去都覺得幾神秘。Set lunch餐牌幾多嘢揀,最後揀咗呢兩款餐湯係南瓜湯同埋沙律野菌紫薯飯配香煎石斑魚紫薯飯好香帶啲紫薯粒,夠口感,石斑魚真係名副其實嘅香煎,食入口外皮又香又脆👍🏻讚呀!迷你帶子麻辣意大利麵配魷魚薄片呢個更有驚喜,平時覺得麻辣嘅只會用喺鍾菜上面,西餐好少出現,見到呢個配搭幾得意就試吓啦,發覺味道好夾好突出,配上蕃紅花令味道大大提升👍🏻魷魚片切到有啲似帶子裙邊,好有心意,成個意粉我都好鍾意,值得推介❤️另外要一讚嘅係佢哋啲餐具碗碟,好精緻,用心配搭,而且環境寬敞舒適,你餐飯真係物有所值。

Set lunch餐牌幾多嘢揀,最後揀咗呢兩款

餐湯係南瓜湯同埋沙律

野菌紫薯飯配香煎石斑魚

迷你帶子麻辣意大利麵配魷魚薄片

2021-05-18 58 浏览
同朋友銅鑼灣行完街,想搵個地方抖下又食啲野,喺附近見到有間環境唔錯嘅餐廳叫鬼混,位置喺銅鑼灣嘅糖街,見價錢都唔算太貴就入去試吓。周圍嘅裝飾佈置都充滿一種復古同恐怖感,而餐廳入面嘅裝修都做得十分優雅,感覺似去左萬聖節鬼屋咁。山楂玫瑰薑茶☕️茶壺同茶杯都好精緻,份量都算唔少,味道幾夠濃味,比較重山楂味同薑味,入口十分甘甜而開胃。藥膳冬蔭公🥣同平時嘅冬蔭公味道有啲差別,呢度嘅冬陰公唔係平時嘅辣同重蝦味,反而飲落係比較重藥材味。水牛芝士氣球沙律🎈以影相打卡嚟講,呢道菜一定要點,以氣球伴住沙律都係第一次見,而且沙律嘅配料都幾豐富同多款式,唯獨個氣球係無乜味,為裝飾為主。炸蕃薯條配海苔粉🍟暫時叫左呢幾樣覺得最抵食,份量夠,炸得通透而唔係油淋淋,而佢本身無醬汁伴隨,如果齋食會有d乾。純素乳酪咖喱椰菜花🥦特別嘅椰菜花食法,上碟時竟至以為上錯菜,因為菜式做法係將椰菜花壓成扒狀咁上碟,並將表面油炸,唔講以為係一塊魚扒,食落相當有新鮮感,味道又唔算太濃。

山楂玫瑰薑茶☕️

藥膳冬蔭公🥣

水牛芝士氣球沙律🎈

炸蕃薯條配海苔粉🍟

純素乳酪咖喱椰菜花🥦
2021-05-04
2021-05-17 85 浏览
一更令人難忘而且印象深刻嘅餐廳,一入門口見到佢嘅裝飾真係嚇咗一跳,但係有好佩服老闆嘅心思,因為成間餐廳嘅設計、裝修、以至餐具及餐牌,都貫徹同一個主題,就係暗黑系列。廚師的心情雜菜湯$72今日阿媽廚師嘅心情就係雜菜湯,傳統有經典嘅西餐湯,入邊嘅蔬菜材料豐富,湯底亦夠熱,唔錯。藥膳冬陰功$78呢個fusion唔錯,中國式養生概念加上泰式口味,出嚟嘅效果同平時飲嘅冬陰功唔同,但係味道都唔錯,唔好以為會有好多香料,入邊係冇嘅。XO醬炒雜菜$102呢個炒雜菜幾好食,材料豐富而且味道濃,啱晒我呢啲重口味嘅人。鵪鶉桂花卡邦尼烏冬$168鵪鶉嘅口感同雞肉有啲似,烏冬嘅汁香滑,口感唔錯。烤焗骨髓伴麵包片$128賣相好靚,麵包片亦脆又香口。

廚師的心情雜菜湯$72

藥膳冬陰功$78

XO醬炒雜菜$102

鵪鶉桂花卡邦尼烏冬$168
鵪鶉嘅口感同雞肉有啲似,烏冬嘅汁香滑,口感唔錯。

烤焗骨髓伴麵包片$128
賣相好靚,麵包片亦脆又香口。
2021-05-05
  • 鵪鶉桂花卡邦尼烏冬