2021-05-18
同朋友銅鑼灣行完街,想搵個地方抖下又食啲野,喺附近見到有間環境唔錯嘅餐廳叫鬼混,位置喺銅鑼灣嘅糖街,見價錢都唔算太貴就入去試吓。周圍嘅裝飾佈置都充滿一種復古同恐怖感,而餐廳入面嘅裝修都做得十分優雅,感覺似去左萬聖節鬼屋咁。山楂玫瑰薑茶☕️茶壺同茶杯都好精緻,份量都算唔少,味道幾夠濃味,比較重山楂味同薑味,入口十分甘甜而開胃。藥膳冬蔭公🥣同平時嘅冬蔭公味道有啲差別,呢度嘅冬陰公唔係平時嘅辣同重蝦味,反而飲落係比較重藥材味。水牛芝士氣球沙律🎈以影相打卡嚟講,呢道菜一定要點,以氣球伴住沙律都係第一次見,而且沙律嘅配料都幾豐富同多款式,唯獨個氣球係無乜味,為裝飾為主。炸蕃薯條配海苔粉🍟暫時叫左呢幾樣覺得最抵食,份量夠,炸得通透而唔係油淋淋,而佢本身無醬汁伴隨,如果齋食會有d乾。純素乳酪咖喱椰菜花🥦特別嘅椰菜花食法,上碟時竟至以為上錯菜,因為菜式做法係將椰菜花壓成扒狀咁上碟,並將表面油炸,唔講以為係一塊魚扒,食落相當有新鮮感,味道又唔算太濃。
山楂玫瑰薑茶☕️
藥膳冬蔭公🥣