2017-05-15 444 浏览
工廈活化,不知道政府出了多少力去幹,說了很多年,感覺觀塘區算是有點起色。地方大,租金便宜(?)確是給想創業的人的一塊踏腳石。最近打卡好去出,必數觀塘工廈的高興 Happinesssss Cafe。 餐廳佔地甚廣,每一處都有不同的味道,有些像上海理髮店,有些像家庭式士多。如果每次來到自拍,也可以上來好幾次也拍不膩(笑)所以食物很重要,起碼要讓人有回來光顧的意欲。 我猜這裏會有live band show,餐廳盡頭有一個表演台。不論是音樂人還是食店的創辦人,都可以在這裡完夢,該有多好。 這裡主打飲品和輕食,非常適合年輕人。但猜不到年中國茶也有,分白紅青黑,有點功架,拍照起來,構圖其實也挺酷挺文青的(笑)用上茶葉而非茶包,茶葉足夠沖泡兩次,是「慢慢hea」之選! 先來一個絕對錯不了的all day breakfast,有一個很特別的名字叫「大家高興」所有all day breakfast的元素各有一點,當中我覺得炒雜菌和薯仔奄列最為特別(蛋中間夾了炸過的薯仔片)前者香,後者口感特別。 高興公司三文治,曾幾何時公司治是我的最愛,亦是貪它甚麼食材也放一點,顏色鮮艷。高興將茶記公司治重

高興公司三文治,曾幾何時公司治是我的最愛,亦是貪它甚麼食材也放一點,顏色鮮艷。高興將茶記公司治重新包裝,加入了香煎厚厚的雞排。
如此陣容,要一口吃下幾乎是沒可能的啦(也要注意儀態嘛)最後就吃得像all day breakfast那樣(笑)索價$44實在沒投訴了,抵食推介!
炸薯條吃得多,炸椰菜花可謂第一次。炸粉不厚,吃下口感特別,「熱氣」得來又好像帶點清新似的(這是肥人用來自欺欺人的說話)。略嫌不夠新鮮,不夠脆,稔了,而且七味粉重手了一點,不算太重口味的我覺得有點過鹹。
重點推介一定是這裡的甜品,約是我經過觀塘再來吃的話,我覺得一定是為了點品而來。這個是酸檸檬班戟,賣相超可愛!最近吹起班戟熱潮,其實不用甚麼也要「過江龍」才值得推介的,我覺得高興這一款呀不錯。
這裡的班戟厚身與蛋糕,鮮忌廉不甜,也不鹹(不像老麥的那種)中間的檸檬可以連皮吃,加一點楓葉糖漿,讓人回味無窮!
班戟如海綿蛋糕的質地,我個人就很喜歡。我最欣賞它沒有過甜,年紀大了,太鹹太甜也受不了。年輕時代想吃甚麼想也不想就吃下,就等於奮不顧身的去追夢一樣,不瘋過怎對得起青春?從裝修格調到餐牌設計,我相信高興的老闆應該也是年輕之輩,食物方面味道一般,雖未能給食客留下深刻印象,但誠意搭夠,餐具全部都很有感,年輕服務員誠懇有禮,價錢亦算相宜,小店值得支持!
2017-05-15 260 浏览
近年來工業區餐廳越開越多,今晚放工個朋友都約咗我黎觀塘工業區ge一間餐廳聚舊。間野個名幾得意,叫“高興”。入到餐廳,個裝修好特別,好有懷舊ge香港feel,例如有d霓虹燈燈飾,一d懷舊店鋪招牌等。坐低無耐之後叫了ge食物好快就上到。摩洛哥雞肉沙律($70)一睇個樣就知非常健康@@有牛油果,杏仁,雜梅乾果,蔬菜上面加了d沙律油,仲有d紅菜頭粒,近年來紅菜頭都系好流行食ge健康食品。好唔錯ge配搭。個雞肉微微烤過,落咗dd鹽,味道淡淡好適合我口味!份量都幾大份。適合2人食ge。松露雜菌意大利飯($70)香味濃郁ge意大利飯。食落好creamy,意大利米烹調ge時間控制得幾好,有意大利米應有的硬度和煙un度。個汁好香濃。我哋仲叫咗個英式炸魚配粗薯條($48)薯條隔離會有醬汁俾我哋去點,仲要係一大杯,食薯條最緊要醬汁夠,點到最尾嗰條都仲有剩。魚柳炸得非常之脆卜卜飲品叫了血橙有機蘇打($25)和香蕉蜂蜜冰沙($34)血橙蘇打,點講呢(:似橙味ge汽水,無乜特別。但個香蕉蜂蜜冰沙幾好飲,香蕉味濃郁,有淡淡ge蜂蜜味,質感都滑溜。甜品要了香蕉朱古力pancake($48)媽呀~上面球雪糕好鬼好食啊!

坐低無耐之後叫了ge食物好快就上到。
摩洛哥雞肉沙律($70)
摩洛哥雞肉沙律

松露雜菌意大利飯

松露雜菌意大利飯($70)
個汁好香濃。

血橙有機蘇打($25)和香蕉蜂蜜冰沙($34)

飲品叫了血橙有機蘇打($25)和香蕉蜂蜜冰沙($34)
香蕉朱古力pancake

甜品要了香蕉朱古力pancake($48)
媽呀~上面球雪糕好鬼好食啊!!!!!好軟糯ge雪糕,味道一流,配合埋滿到瀉ge朱古力醬!

中意甜ge朋友一定好喜歡。pancake都幾好味,配合埋d香蕉和朱古力醬,好不錯的一道飯後甜點。
幾有特色ge餐廳,可以黎試下(:
摩洛哥雞肉沙律
松露雜菌意大利飯
血橙有機蘇打($25)和香蕉蜂蜜冰沙($34)
香蕉朱古力pancake
2017-05-14 365 浏览
一向都喜歡跟朋友或者雜誌介紹去尋寶,最近去了一間復古文青Cafe,其位置身處在觀塘成業街隱蔽的轉角位,若非雜誌報導介紹都真是不太容易找到!午餐推介比想像中多,一次有九個餐可供選擇,一時間選擇困難症又發作了,而且聽起來也是一些食指大動的菜式呢。主食有意大利粉、燉飯、烏冬鍋和日式咖哩等。 除此之外,想輕食也可以點小食、三文治和沙律,再找個舒服的位置坐下, 享受一個休閒的下午。水律城雞中翼配芝士醬 $40巧妙地運用醬料,使食客可以品嚐到不同口味的雞翼!配上三款祕醬,其中一款的牛油果醬好特別,似乎有點似仿墨西哥口味呢。而酸忌廉有助去除油膩感,算是坊間少用的配醬。昆布菜脯大蝦意大利粉 $68 香辣味濃郁,坊間也少用的烹調方式,所以食起來口味比較特別。菜脯咸咸地,連蒜粒炒香好惹味,經香煎又去殼的蝦夠彈牙爽口。海鮮意大利飯 $72 海鮮有青口、蝦、帶子,配料的比例控制得宜, 以白汁燴的意大利飯味道濃郁,燉飯烹調得不會太硬身,食起來滿有口感。也有一般的咖啡茶、巧克力或冰茶,有興趣看看餐牌再選吧。士多啤梨冰沙 $34加入了乳酪,而且以士多啤梨為主,飲起來帶點酸酸甜甜,幾開胃特別。玫瑰朱古力 $33風味濃

水律城雞中翼配芝士醬 $40

昆布菜脯大蝦意大利粉 $68

香辣味濃郁,坊間也少用的烹調方式,所以食起來口味比較特別。
菜脯咸咸地,連蒜粒炒香好惹味,經香煎又去殼的蝦夠彈牙爽口。

海鮮意大利飯 $72

也有一般的咖啡茶、巧克力或冰茶,有興趣看看餐牌再選吧。
士多啤梨冰沙 $34

玫瑰朱古力 $33

風味濃郁,帶有淡淡玫瑰花香,也算是朱古力控喜歡的口味吧

甜品有煎餅或 Movenpick 雪糕,不想太飽膩,
於是兩人分吃一客香橙果醬燕麥雪糕 $36,齊齊享受甜蜜滋味。

配有早餐脆片更有口感,底下有好多橙皮蓉,感覺清新健康
但多食幾口雪糕反覺偏甜,算是擄獲女孩或小孩的歡心的雪糕。
  • 水律城雞中翼配芝士醬
  • 昆布菜脯大蝦意大利粉
  • 海鮮意大利飯
3K
2017-05-14 262 浏览
看過某處介紹後便想來試試,感覺很有趣的店,位於觀塘工廈中,地點有點難找……晚上夜闌人靜,三五成群來找吃的。一進店裏就見這個理髮位,是可以坐這裏進食的,好得意。白牡丹($28)飲品點了熱茶,茶壺配上茶杯,茶具感覺有點隨便。茶葉很香,茶味亦不錯,只可惜茶壺的熱水不夠,根本浸不到茶葉,是茶壺設計有點失敗吧。脆炸椰菜花配粗薯條($38)沾了炸粉的椰菜花炸起來很特別,薯條很香口。高興公司三文治($44)點了一點輕食試試,公司治一客有兩件。厚厚的公司治夾著煙肉,雞扒,芝士,蛋,蘑菇,蕃茄,同生菜,材料很豐富,只可惜不夠熱,而且法包太硬咬不下去,分開一層層吃另有一種風味。美國頂級肉眼扒(9oz)配蒜茸汁,五成熟($158)老實說,這個價錢亦不期望真的是頂級肉眼啦,不過9oz是真的,很大塊呢,肉質還可以,但五成是生了點,基本上全是血水,哈哈。檸檬忌廉楓糖pancake($48)最後梗係要食甜品啦,厚厚的班戟,軟綿又香口,配上酸忌廉好特別,仲有酸酸的檸檬,一甜一酸一點都不膩。店內半自助形式,地方挺大,有免費wifi,想坐久一點的好選擇。
一進店裏就見這個理髮位,是可以坐這裏進食的,好得意。
白牡丹($28)
飲品點了熱茶,茶壺配上茶杯,茶具感覺有點隨便。
脆炸椰菜花配粗薯條($38)
沾了炸粉的椰菜花炸起來很特別,薯條很香口。
高興公司三文治($44)
點了一點輕食試試,公司治一客有兩件。
美國頂級肉眼扒(9oz)配蒜茸汁,五成熟($158)
檸檬忌廉楓糖pancake($48)

2017-05-07
2017-05-14 83 浏览
最近觀唐工業好出名既一間餐廳~裝修環境好令,好闊好舒服👍🏿聽聞間唔中仲會有啲band係到演出架😀高興,幾好既一個名☺️圖上:日式和風牛肉飯 hkd 62 味道唔差既~牛肉都算多😚岩晒食肉獸啦!同埋佢啲洋蔥好甜送飯一流😬惟價格偏貴..吉野家都做到既水準,絕對唔需要62蚊我覺得~但食境都抵番晒圖二:蕃茄湯吉列豬排烏冬鍋 Hkd 59 😀蕃茄湯底都濃既~烏冬林得黎都有彈性🤘🏿佢個吉列豬排真係好大塊,炸到脆卜卜好好食☺️食完好滿足架~
圖上:日式和風牛肉飯 hkd 62
官塘工廠大廈的食肆林立 要打響名堂,就要靠D心思 今日就黎到呢間充滿懷舊色彩的餐廳~ 離遠見到門口已經好有特色,入面,仲有一個好大既STAGE, 除左用黎影相,仲可以當作表演場地~ 每一個擺設,都看得出店主花過的心思~ 餐廳佔地超大,每一個角落,都有一個不同的主題 呢邊,就以舊式上海理髮鋪為藍圖~ 另一邊,以50-60年代的家居擺設為主,多謝囡囡幫我影左張咁有意景的相片呀~ 呢度每一個角落,都很有特色,眼見好多黎幫襯的人都興致勃勃地周圍影相~ 影完相,當然都要坐低食D野~ 先黎一個大蝦柚子沙律~ HKD 62 沙律的醬汁同平時食個有少少唔同,用上了印尼的醬,有花生/蝦米加有少少椰汁 好新鮮的口感,比平時食開的沙律更惹味~ 而且,份量亦很大的~ ALL DAY BREAKFAST HKD 68 平時食一個ALL DAY BREAKFAST 閒閒地都80-90,有D仲要過百 呢度既ALL DAY BREAKFAST 只係 68蚊,好抵食~ 雖然價錢平咁多,但絕無偷工減料 樣樣都有齊,有香草腸/雜菌, 奄列,煙火腿,烤蕃茄........... 個麵包烤得很香脆,難得連D茄汁豆都
官塘工廠大廈的食肆林立
要打響名堂,就要靠D心思
今日就黎到呢間充滿懷舊色彩的餐廳~

每一個擺設,都看得出店主花過的心思~

餐廳佔地超大,每一個角落,都有一個不同的主題
呢邊,就以舊式上海理髮鋪為藍圖~

影完相,當然都要坐低食D野~

先黎一個大蝦柚子沙律~
HKD 62

好新鮮的口感,比平時食開的沙律更惹味~
而且,份量亦很大的~

ALL DAY BREAKFAST
HKD 68

雖然價錢平咁多,但絕無偷工減料
個麵包烤得很香脆,難得連D茄汁豆都暖的,唔係即開凍冰冰個隻~

高興公司三文治
HKD 44
以為係平時既三角形的的公司治
估唔到係用上左法包整喎~
麵包烤過,夠哂香口

入面的料都好充足,雖然望落唔太大個,但食哂都幾飽架~

FISH & CHIPS
HKD 48

以呢個價錢黎講,真係超值~ 大大份,炸魚都幾六七塊~

裝沙律醬的兜仔都好得意呀
不過略嫌炸魚有少少過咸了~

黎到甜品時間啦
檸檬忌廉楓糖PANCAKE
HKD 48

個PANCAKE好得意呀,成隻飛碟咁
中間仲篏入左個一片檸檬添~好得意

PANCAKE 係超厚身個種,食落好軟淋淋~
仲有陣陣檸檬的清香
說好的忌廉呢?原來已放在 PANCAKE 中間了~
那個篏在PANCAKE中的檸檬,可以和PANCAKE 一起吃呢
雖然帶有少少檸檬皮的苦澀,但混上楓糖醬就剛剛好了~

最後,來一個更特別的
意大利黑醋士多啤梨雪糕
HKD 39

雪糕用上了MOVEPICK的士多啤梨雪糕
黑醋的味道很強,把原來甜甜的雪糕變得酸酸的~
但酸過後又要一點甜~
很新鮮的食法呀~ ~

最後,來一個公平貿易的手工汽水~
HKD 25
手工啤就喝得多了,汽水還是第一次~
汽水有點兒像 沙士,帶有少少苦澀,沒有平時汽水那麼甜~
也是一個新奇的體驗~
题外话/补充资料: 這裏的店員很多,亦很有禮貌,不過欠缺主動性,如果能多留意客人的需要會讓人更窩心呢~
2017-05-06
  • 檸檬忌廉楓糖PANCAKE
  • ALL DAY BREAKFAST
  • 意大利黑醋士多啤梨雪糕
2017-05-09 593 浏览
聽到高興呢一個詞語,除咗係一個可以形容心情嘅詞語之外,我仲會記得呢兩個字係一齣電視劇嘅一位男主角嘅名,如果冇記錯個話嗰套電視劇就應該係叫做萬家燈火。瘋魔一時嘅電視劇,佢講緊嗰個年代亦都係呢一間餐廳主題嘅年代。懷舊,懷念,令人矚目。食物有中西日韓多國選擇,今日我就揀咗個韓國泡菜烏冬麵,呢度嘅烏冬面係用咗手打烏冬,應該就係韓國嘅手打烏冬麵,佢比日本嘅手打烏冬唔同之處係比較短身同埋薄,但同樣都係咁煙韌。我鍾意呢度嘅烏冬麵因為佢係用石鍋裝起,所以食嘅成個過程都可以保持住湯嘅熱度,非常之好。而且佢除咗烏冬面同埋佢嘅主菜雞排之外,仲會有大量嘅蔬菜或者係菇類,好似我今日嘅就有¼棵嘅娃娃菜同埋大量嘅雞髀菇又爽口又彈牙,食得更加健康。另外一個就叫咗日式滑蛋豬扒飯,充滿咗日式嘅味道,用咗洋蔥炒蛋,炒上緊仲係液態,撈飯食一流。豬扒就大大件,用咗麵包糠來炸,所以十分之脆卜卜。入面肉還有肉汁流出,火喉剛好。另外仲叫咗個沙律來清理一下自己嘅腸胃,呢個沙律嘅味道好獨特,朋友一食之後就話咦!好東南亞風味喎。我食咗之後發現佢係用咗蝦乾來做調味,令到整個柚子大蝦沙律添加左東南亞的元素,10分新奇。仲要在一題嘅就係呢一支有

仲要在一題嘅就係呢一支有機梳打!我見佢呢一個梳打係由外國製造嘅,佢個味道十分之重,有薑味之餘仲會有薑蓉。而且係Sugar free嘅包保唔會肥,仲有梳打嗰種好爽嘅感覺。

我覺得成間餐廳,我最鍾意就係入口嗰個位嘅剪頭髮吧枱,除咗用吧枱設計之外,仲有兩個罩罩嘅電髮卷,真係十分之有風味。
2017-05-08 905 浏览
有天見到這間新開張cafe的介紹,被懷舊的紅綠色燈引起注意,最近似乎吹懷舊風。報導還說cafe內設了舞台,有興趣可以大展身手。於是,跟日唱夜唱,由朝到晚從無間斷地哼歌,有時令人煩到發癲以為自己有幻聽的男友去試試。一推門,眼前是設計成舊式的理髮店的吧枱,眼前一亮。店面頗大,餐桌沒有放得密麻麻,加上樓底夠高,空間感很強。播著音樂,氣氛不錯。相比APM永遠滿座,又多人行來行去的Starbucks,舒適又好hea得多。另一端是聞名不如見面的舞台,有結他有音響,獨欠表演者。旁邊的架子上放滿CD、懷舊的相機和玩具等,很應景。很喜歡這個盛餐具的盛皿的線條。雖然店內有個"Order Here"的地方,也有自助的取餐具和斟水處,但店員主動上前落單,又為我們送上水和餐具。最後拿著單去收銀處付款就可以。冷壓果汁有6款,$22一枝,比外面有些五六十元的份量較細但一試無妨。羽衣甘藍,青蘋果,青瓜,梨。青蘋果味最出,即使有羽衣甘藍和青瓜,甜度比預期高。士多啤梨巧克力朱古力味可以,即使冰溶掉也沒有又稀又淡,不過士多啤梨甜如果醬,未免太甜。和風生姜豚肉飯午餐跟散叫價錢便宜少少,真的只是少少,但附送奶茶、檸茶和支裝汽水
冷壓果汁
冷壓果汁
士多啤梨巧克力
士多啤梨巧克力
和風生姜豚肉飯
午餐跟散叫價錢便宜少少,真的只是少少,但附送奶茶、檸茶和支裝汽水,其他飲品半價。 選不到的話,散叫亦無妨。豚肉飯賣相一般,除了幾條紫菜碎,就沒有和風,生姜欠奉。飯很濕,腍得黏成一團,沒有一粒一粒的口感。淋上偏淡的茨汁,有少量洋蔥和四塊豚肉。不是一般生姜豚肉飯的炆得又腍又入味的薄豚肉,而是太硬又嚡的豬肉。唯一值得一讚,是有不少新鮮嫩滑的菇,菌味清香。
和風生姜豚肉飯
牛油果鮮蝦墨西哥片
牛油果清新,做成蓉,裡面還有點碎粒。加上粟米和蕃茄粒,爽口的蝦,口感豐富。以這玉米片的份量,需要多些牛油果醬。
牛油果鮮蝦墨西哥片
素菜豆腐蕃茄烏冬鍋
烏冬滑溜,沒有想像的煙韌,腍但未算太差。娃娃菜很多,幾爽。跟飯一樣有很多新鮮多汁的菇。蕃茄湯內有新鮮蕃茄蓉,湯沒有太多糖的甜,可是味道怪怪的,似加了奶的味。鐵鍋保暖能力一流,直至吃完湯仍是熱的。
素菜豆腐蕃茄烏冬鍋
班戟即叫即做,須時15-20分鐘。店員先送上兩隻精緻的碟子。
士多啤梨pancake
全紅色的班戟,其實沒有士多啤梨味,跟麥當勞熱香餅差不多,但較厚又較實,其實都幾實。上面那塊吸了溶掉的忌廉,濕度提高。淋上適量士多啤梨果醬,不算太甜,有點調味更好吃。
士多啤梨pancake
喜歡這裡的環境和月中尸水務,可以坐上一個下午。想找個地方hea多於在乎食物的話,是個不錯的選擇。
2017-05-06
2017-05-08 512 浏览
高興,是每個生活在香港的人總覺得缺少了的元素。若果可以用食物來換取高興,付多少錢又有何所謂?來到觀塘的工廠區,繁忙商業區的後面有一家寧靜的cafe! 高興是一間充滿舊香港味道的cafe , 環境好似一個舊式的髮廊一樣,影相一流!十分有fu的,好似翻左五六十代的香港一樣,影相位有好多?而間中仲有live band! 原來老闆的原意係想開放一個地方比年青人busking,好有心的人! 到訪當日餐廳播著懷舊的歌曲鮮豔的霓虹燈,復古味重,環境影相一流。食物都不錯,主菜相當有驚喜!雞翼配上牛油果醬十分清新,另有酸忌廉和煉奶!雞翼十分鬆化,炸粉不過厚,好香口!係一個幾創新的配搭!松露白菌意大利粉 ($78)衣服能夠做到彈牙效果,加上大量白菌很多令人有健康的感覺。好正!紐西蘭羊 ($138)有驚喜!羊架有三件,熟度恰到好處,好易咬,不會過蘇。煎香後配上蒜蓉汁就是一百分!而且有我最愛的粗薯條,又飽肚!肉桂蘋果Pancake!即製的相當熱辣辣,不過十分厚實,談不上鬆軟,所以大家不要抱著吃梳乎厘Pancake的期望啊。其實是很飽肚的!玉桂蘋果焗到淋,面頭的雲尼拿雪糕中和酸度,平實的價錢,驚喜的品質。謝謝高

松露白菌意大利粉 ($78)

紐西蘭羊 ($138)

肉桂蘋果Pancake!

謝謝高興,讓我享受了一個多小時悠閒的感覺。希望香港有更多這類的小cafe,令人暫時逃離現實一下,享受現在。
「係理髮廳食飯?係咩玩法🤔」琴晚偽文青就同朋友仔去左觀塘工廈覓食🌟,試左呢間只係開左一個月 懷舊又帶有時代感既cafe😛其實我幾鐘意店內裝潢🤘🏻*偽文青是cafe控👻-1️⃣昆布菜脯大蝦意大利粉🌶$68 你無睇錯 我無寫錯 菜脯大蝦加意大利粉😱 係啊!係啊! 伏唔伏?😌 答案係...「唔伏!仲幾好味!」食肉醬意粉 食到厭啦! 要食下d特別野.. 呢個確實唔錯 加左昆布 菜脯 口感豐富了😛 而且唔會話太咸 少少辣 更惹味 最重要係 意大利粉爽口 唔會太腍👍🏻但隻蝦就唔係太新鮮 有少少霉🙈 敞除大蝦 其實個意大利粉真係好好味😅2️⃣蒜香豆豉鯪魚意大利粉🌶$72豆豉鯪魚?係啊! 無諗過同意大利粉都夾到 真係估佢唔到😂有驚喜!好味!唔會太咸 味道剛剛好 加埋有少少辣 食完一啖會想再食多啖! 可能豆豉鯪魚本身用油浸 所以個意粉都偏油左d😙無咁油會好味好多🙂3️⃣海鮮意大利飯$72呢個意大利飯雖然好多地方都有得食 但我幾鐘意呢間既味道 蘑菇汁濕飯👍🏻而且呢個大蝦係爽身既 無霉😌👌🏻意大利飯被我吃光😅4️⃣美式炸魚配粗薯$48呢個就正路野 無咩特別😀我喜歡英式炸魚多d😄🇬🇧5️⃣香蕉巧克力高興煎餅$48香蕉控💁🏼🍌
1️⃣昆布菜脯大蝦意大利粉🌶$68

2️⃣蒜香豆豉鯪魚意大利粉🌶$72

3️⃣海鮮意大利飯$72

4️⃣美式炸魚配粗薯$48
呢個就正路野 無咩特別😀我喜歡英式炸魚多d😄🇬🇧

5️⃣香蕉巧克力高興煎餅$48
香蕉控💁🏼🍌 賣相幾靚仔架 個pancake 就實左少少 如果鬆軟返少少 牛油味再重少少 就prefect 啦😄

6️⃣士多啤梨巧克力$33 味道好似細個食果隻士多啤梨朱古力味 唔會太甜 可以接受👌🏻
7️⃣熱情果冰茶$29

黎呢度 當然要影相呃like啦😂😂😂呢度仲有歌仔聽,要密切留意佢地個page/ig啦😙
#高興happinesssss (觀塘)
觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖
  • 豆豉鯪魚意大利粉
  • 昆布菜脯大蝦意大利粉
  • 海鮮意大利飯
2017-05-07 115 浏览
較早前去幫襯,水牛雞翼只是普通炸雞翼,冇汁醬,雞肉完全冇醃過,淡而無味。今天再幫襯$62一個午餐,炸魚沙律,炸魚只得四條手指尾咁細,其餘都是菜,只有數滴汁,其中火箭菜佔大部分,苦澀味極重。凍奶茶,冇奶味,冇茶味,只得糖漿味,而且餐茶要選咖啡,就要付三十幾元正價。
2017-05-07
午餐
2017-05-06 317 浏览
第一次係同屋企人去食,覺得環境唔錯,裝潢都幾靚,服務態度好友善最鐘意食佢地既炸椰菜花配薯條同埋泡菜雞肉烏冬❤️炸椰菜花點沙律醬食完全令我食到停唔到口,薯條好有誠意,炸得香脆,咬落去口感好實淨,唔似出面果啲好似食空氣咁~至於個烏冬就好夠辣,雞肉分量充足,啖啖肉😋之後仲有同朋友去食左幾次食,叫左杯green tea latte,鐘意抹茶既朋友絕對要試,好濃抹茶味,好正👍🏻但個海鮮risotto 就相對比較淡味啦🙈至於有朋友叫左杯oreo沙冰,同平時出面飲開既無咩大分別,奶味重少少,不錯!
2017-05-05 284 浏览
工廈覓食PART I - 高興 Happinesssss Cafe觀塘工廈開左好多新餐廳,今晚約左朋友食飯特別提議去工廈''高興''一下餐廳地點真係好隱蔽呀~~我都係問左看更先搵到路嗱~一入成業工業大廈正門直行會見到有道門,推開就係嫁啦一入門口就見到@妹妹理髮廳@好特別又懷舊嘅裝修設計,影相呃LIKE位。而另一邊不定時仲會有LIVE SHOW睇,如果想知幾時有LIVE SHOW可以留意FACEBOOK啦高興雞中翼配特色醬 $40特色醬分別係芝士醬、酸忌廉醬、牛油果莎莎醬。雞翼炸到外脆內軟,少少微辣,單吃已經夠味。值得一講係牛油果莎莎醬,牛油果洋蔥蕃茄紅辣椒混合而成,好開胃嘅醬海鮮意大利飯 $72青口、蝦、帶子分別煎香過,蜆肉、白菌、洋蔥粒同意大利飯一齊燉煮,意大利飯燉到外軟內韌,雖然醬汁有少少唔均勻,整體好好味。份量好足夠,可以2-3人開心SHARE黑松露白菌意大利粉 $78份量真係超多!黑松露香味好濃郁,白菌口感十分柔軟,意大利粉口感偏硬,醬汁比較少。GREEN TEA LATTE $32LATTE嘅牛奶味偏重,抹茶味較淡,有少少抹茶苦味,唔錯餐廳一直播廣東歌,一路聽住歌,一路飲下野

觀塘工廈開左好多新餐廳
,今晚約左朋友食飯特別提議去工廈''高興''一下
餐廳地點真係好隱蔽呀~~我都係問左看更先搵到路
嗱~一入成業工業大廈正門直行會見到有道門,推開就係嫁啦

高興雞中翼配特色醬 $40
特色醬分別係芝士醬、酸忌廉醬、牛油果莎莎醬。
雞翼炸到外脆內軟,少少微辣,單吃已經夠味。

高興雞中翼配特色醬

海鮮意大利飯 $72
青口、蝦、帶子分別煎香過,蜆肉、白菌、洋蔥粒

海鮮意大利飯

黑松露白菌意大利粉 $78
黑松露白菌意大利粉

GREEN TEA LATTE $32
LATTE嘅牛奶味偏重,抹茶味較淡,有少少抹茶苦味,唔錯

GREEN  TEA  LATTE

餐廳一直播廣東歌,一路聽住歌,一路飲下野傾下計,絕對係一個可以放鬆心情嘅地方

2017-05-02
高興雞中翼配特色醬
海鮮意大利飯
黑松露白菌意大利粉
GREEN  TEA  LATTE
觀塘既工廈入面臥虎藏龍,愈黎愈多好野食開哂係工廈入面。今次一於行入去其中一間,正門已經落埋閘要由旁邊停車場入口入,經過小斜路轉過幾個彎。終於見到呢個咁型既門口,用左灰白色做主調,印上好多壁畫,大大個高興招牌係度歡迎你。一行到入門口就有個問題,究竟係理髮廳定餐廳黎架呢?答案係今天應該很高興係度食野,懷舊理髮枱係俾一個人獨食,望住自己食野個樣都幾搞笑又得意。望上少少有個標語牌,俾人玩音樂既地方,希望大家係呢度都眾樂樂,高興咁食高興咁玩高興咁走。餐廳入面有個枱俾人表演,設計都好有特色。旁邊層架放左好多懷舊裝飾,旁邊仲有個大紅花牌夠哂搶眼。餐廳設計走懷舊風,舒適得黎又有情調。有馬賽克枱,懷舊梳化椅睇得出用左好多心機去搵去設計。其他地方都有唔少懷舊裝飾,好特別係人地焗髮既設施變左做燈照明。連餐具盤同夾餐紙都用左好精緻既用具。松露雜菌意大利飯($70),份量唔算少,飯比較煮得淋啲去迎合番香港人,不過都係鍾意食中間有咬口既意大利飯,松露唔係太香不過雜菌都幾多。意式蕃茄帶子燴意大利飯($72),你一見到咁紅就知真係超蕃茄,食到尾都仲淨好多茄汁係個底度,帶子稍微熟左少少。檸檬忌廉楓糖pancake($4

連餐具盤同夾餐紙都用左好精緻既用具。

檸檬忌廉楓糖pancake

檸檬忌廉楓糖pancake($48),中間有一塊檸檬個樣都幾特別,食得酸先好試,因為就算落左楓糖依然食到好勁既酸味。

碎巧古力Oreo沙冰

碎巧古力Oreo沙冰($34),Oreo迷一定好鍾意,冰凍之外仲有朱古力醬加左,成杯都勁Chocolate,岩哂我呢D朱古力狂。
蜜糖檸檬特飲

蜜糖檸檬特飲($30),又係一杯酸味之作,今日唔知做咩叫左咁多酸野,不過整體係好飲既。

店名: 高興
地址: 觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖
餐牌:

2017-04-28
蜜糖檸檬特飲
2017-04-29 368 浏览
繼續食工廈~今次係成業地下既高興今日都成5點幾先落黎 第一次行入黎 第一個感覺係:裝修都幾重皮! 由傢私到牆壁每一個細節都好花心思 張梳化幾舒服嗌左一份美國頂級肉眼五成熟 跟沙律同薯條既 目測件扒足9安士既 不過黎到既時候已經標緊血水 有d得人驚...食落毫無肉味 而且太多筋位無改到 食到既位置得六至七成 同埋嚴重懷疑係無落鹽=.= 薯條最ok 新鮮熱辣 可惜無主動俾茄汁 沙律其實都唔錯之但係有兩塊爛菜...order既時候仲叫左杯latte後上既 不過食完等左好耐都係要主動叫人先上 杯latte離遠一聞都聞到陣香味 飲落香醇細滑 飲得出用既咖啡豆同牛奶都唔係揸流 不過咖啡味偏淡 可能個杯大...掛...怕濃怕苦既人可能岩飲d服務上面 樓面眼見約6個 都係後生仔女 可能無乜經驗 除左出餐一刻之外係唔會有人留意d客 我想要杯水 諗左好耐 都係自己行出去針...但係佢又無收加一既 所以..見仁見智啦~整體黎講 呢度除左音樂大聲左少少 都座得舒服 攤抖下無乜問題 食野我會去第二度
繼續食工廈~今次係成業地下既高興

2017-04-29