2017-09-13 86 浏览
環境好似返返去70~80’s 咁,好有味道。食物都唔錯。果日係星期六晚上,仲有live music 聽,正。無加一服務費,待應態度正常。一間唔錯,會再去食多次嘅好餐廳。
Search 緊食乜既時間,見到呢間餐廳個名咁得意,唔知食完係咪真係會高興d😂? ??所以訓醒12點未夠就同朋友黎拜會下,黎到得一兩枱人,梗係要快快影下相先,裝橫真係幾有特色,懷舊與摩登互相結合,就算連個廁所都好靚好企理😆星期六都有set lunch 提供,不過注意番平日大部份主打食品,甜品,小食3 點前係無的menu第一頁就係高興點餐5步曲,睇完有點回心微笑:)叫左兩個set lunch, 跟餐叫其他飲品有半價。叫左個no.1 既蜜瓜+青蘋果+青檸冷壓果汁👍🏻味道有d 覆雜但幾得意。我覺得似帶點青檸味既益力多,😂其他生果味道飲唔岀,不過酸酸甜甜我鐘意蒜香煙肉溫泉蛋意大利粉($58)呢個味道唔錯,蒜香就唔覺,反而係有黑椒味。麵質幾煙韌彈牙,煙肉煎得幾香,d 煙肉直頭多到食唔晒另外試左朋友既卡邦尼龍利柳意粉($58)龍利柳肉質幾嫩滑但咸左d,不過個汁唔錯。食完個胃有點空洞,叫番個甜品先💕檸檬酸忌廉楓糖pancake($50)開頭畢左一大啖酸忌廉,真係好很酸😆。之後淋完糖漿,塗薄薄既忌廉再壓個pancake 落檸檬度,又斷好食😍本身都好鍾意食檸檬類甜品,食完呢個真係好高興,完美作結埋單每位
menu第一頁就係高興點餐5步曲,睇完有點回心微笑:)
蜜瓜+青蘋果+青檸冷壓果汁
蒜香煙肉溫泉蛋意大利粉($58)
另外試左朋友既卡邦尼龍利柳意粉($58)
龍利柳肉質幾嫩滑但咸左d,不過個汁唔錯。

食完個胃有點空洞,叫番個甜品先💕
檸檬酸忌廉楓糖pancake($50)
開頭畢左一大啖酸忌廉,真係好很酸😆。
檸檬酸忌廉楓糖pancake

埋單每位八十零蚊,仲唔收加一。環境幾舒服,侍應感覺幾nice👍🏻飲水自助,咁啱坐得近,啱晒我呢d 水怪
蜜瓜+青蘋果+青檸冷壓果汁
2017-08-25 206 浏览
重要事情要講三次,粗薯條好味、粗薯條好味、粗薯條好好味。粗薯條炸得夠乾身、脆口,黑松露醬本身已經好味道,配埋個粗薯條,一個人都可以KO一份!水牛城雞翼落枱有陣強勁嘅酸味,但食落又唔覺,不過就食到有Tabasco味,都幾辣,辣到食唔晒一隻。 Menu好似得一款雞翼,選擇實在太少,仲要係辣嘅,對於唔食得辣但又好鍾意食雞翼嘅我,有啲失望。叫左黑松露雜菌意大粉同青口魷魚墨汁意大利粉,坦白講,墨汁嗰碟一落枱我覺得有啲腥味,不過食就冇嘅,只係好鹹同好重青檸汁,混合埋變得好奇怪,青口過熟程度似擦子膠,反而魷魚唔韌好味。比較之下,黑松露就好食得多,好快就食晒!甜品叫左兩款唔同口味嘅pancake,香蕉朱古力同蘋果肉桂,一致覺得係麵包而唔係pancake,因為真係太厚,感覺非常一般。飲品分別叫左熱情果菠蘿特飲、冷壓果汁同焦糖瑪奇朵,我估特飲ok好飲嘅,因為朋友encore 左一杯。冷壓果汁就係冷壓果汁,另外個人覺得咖啡唔錯。雖然食物係一半好食一半唔好食,但應該會再幫襯,可能因爲除左食物,環境同座位等整體都唔錯。

2017-08-24
  • 黑松露醬粗薯條
2017-08-23 145 浏览
早幾日行過觀塘,朋友帶我去高興食個lunch。果陣大約一點,附近好多工廠公司放飯,不過黎呢間餐廳食既人唔算多,一入去就有位。入面裝修幾特別,有八,九十年代feel,坐既位都唔會迫,幾舒服。望下個餐牌,選擇唔算話太多,我就揀左個肉眼扒配飯,飲熱情果菠蘿梳打。不過落單果陣靚女侍應無問要幾成熟,好彩黎到果陣岩岩好,唔會太生或者太熟。等左二十分鐘終於有得食啦,肉眼扒都算大塊,食落仲有d肉汁,配埋個蒜蓉汁食落味道都可以接受,但又唔係話特別有驚喜同吸引,未必會再試第二次至於個熱情果菠蘿梳,我覺得太細怀,個飯食左一半已經飲完,仲要收三十幾蚊,如果唔係跟餐半價,真係唔好叫埋單大約一百蚊,味道一般般,服務都係一般般,談不上高興。

埋單大約一百蚊,味道一般般,服務都係一般般,談不上高興。

2017-08-20 168 浏览
作為觀塘友,樂於看到越來越多出色的食店在此開幕~高興算是近來最喜歡的cafe首先要說復古港味的環境好有特色~~到處也是拍照打卡的point! 招牌好靚!旁邊是老闆的珍藏~妹妹理髮廳的概念也很有趣,整間餐廳的內部裝修將舊式香港再現本來這些靚裝cafe 的食物,我是不抱期望的~~想不到出乎預料之外的好我們點了2個下午茶餐 , House cake + 自選飲品 & 公司三文治餐 +自選飲品 ~House Cake 是檸檬芝士蛋糕 不過不失兩杯飲品是青蘋果梳打+抺茶沙冰我喝的是抺茶沙冰,很不錯!以一大舊雪糕作為主甜味,沙冰又不會過甜,喜歡!被公司三文治的份量嚇倒!是超大一份!餡料爆多,以雞肉為主、夾有蕃茄、菜,juicy 好吃耶!$43 連飲品爆抵食,平時到cafe喝一杯飲品也要這個價錢呢~服務都好好呀!店員爭住Serve你~~又有笑容~因爲是平日來,人不多,很舒適!大!推!薦!

首先要說復古港味的環境

妹妹理髮廳的概念也很有趣,整間餐廳的內部裝修將舊式香港再現

House Cake 是檸檬芝士蛋糕 不過不失
兩杯飲品是青蘋果梳打+抺茶沙冰

大!推!薦!
2017-08-20 245 浏览
Weekend去觀塘搵好嘢食,慕名而來,但好失望😑一入去,待應帶我地行到去近懷舊擺設附近座低,裝修好好。但行到近底位feel到啲地板"雌蠟蠟",感覺有啲唔太乾淨🙈🙈點左個lunch set,pancake,加cold pressed juice。蕃茄吉列豬扒烏冬。吉列豬扒比較乾,但尚算香口。蕃茄湯有少量新鮮蕃茄肉。烏冬就冇乜咬口。對個檸檬酸忌廉楓糖pancake滿心期待,但好似食緊hi-chew軟糖口感既pancake😓😓  好奇怪。。lemon, sour cream + maples呢個組合唔係好夾😅😅😅所以好失望🙈🙈無收加一,所以係self service。待應會幫你落單,之後自己拎餐具,食完返櫃臺埋單。仲有,入到去電話收得勁差, whatsapp收文字都好慢😅😅
Weekend去觀塘搵好嘢食,慕名而來,但好失望😑

一入去,待應帶我地行到去近懷舊擺設附近座低,裝修好好。

2017-08-20 160 浏览
星期六還要半天工作, 下班約了兩個大學老友一起食飯。在成業街打了數個圈, 先前做資料搜集時已選上這間,入口是在管理處Counter直走, 打開門轉左就看到,內裡裝修格局不錯, 我們坐的是餐廳中央的位置。首頁點餐時的menu已十分有趣, 進來是可以很放鬆。為我們點餐的女店員也很雀躍, 不是死板行屍走肉的服務生,其實在香港飲食業工時很長, 我很久沒體驗過這種有互動的點餐服務。但礙於女服務生都在工作, 始終有些區別, 我們只是互相說說笑就沒談下去了。價錢是中等位置, 食物質素不錯, 兩個朋友點的是set lunch, 一個漢堡扒, 一個長通粉, 很快吃光。我點了一個較「流」的芝士雜菌雞肉意粉, 不幸坐在冷氣風口位置, 除了流鼻水, 午飯也凍得很快。整體是很不錯, 尤其那杯vanilla latte, 喝完感覺舒服, 沒有一絲口乾、口重的味道。應該是我喝過跟連鎖店同價中的咖啡中最好飲的一杯=]我們另外點了個薯條、魚柳, 魚柳配沙律醬, 薯條配茄汁, 炸趣的外表但不太乾身, 點醬吃後恰到好處, very good!同朋友約定了定期來聚, 因為大家都住在香港東邊的位置, 來這裡吃飯十分不錯, 更不
星期六還要半天工作, 下班約了兩個大學老友一起食飯。

在成業街打了數個圈, 先前做資料搜集時已選上這間,
入口是在管理處Counter直走, 打開門轉左就看到,
內裡裝修格局不錯, 我們坐的是餐廳中央的位置。

首頁點餐時的menu已十分有趣, 進來是可以很放鬆。

為我們點餐的女店員也很雀躍, 不是死板行屍走肉的服務生,

應該是我喝過跟連鎖店同價中的咖啡中最好飲的一杯=]

我們另外點了個薯條、魚柳, 魚柳配沙律醬, 薯條配茄汁,

同朋友約定了定期來聚, 因為大家都住在香港東邊的位置, 來這裡吃飯十分不錯, 更不用浪費時間等候升降機,
而且女服務生活潑青春, 大讚!
vanilla latte
炸薯條魚柳
漢堡扒長通粉(?) (忘了菜式名字
芝士雜菌雞肉意粉
题外话/补充资料: - 繁忙時間(平日)會有用餐時間限制, 顧己及人不要吃太久, 但星期六、日較閒, 如不是太多人等位可以慢慢吃及跟朋友聊天 - 三個人連我在內, 合共300多元吃了及喝了一整個午飯, 還有小吃, 也不用加一服務費, 十分划算! - 跟朋友坐了三個多小時聊天, 很滿足! - 香港需要多些這樣「高興」的餐廳為繁忙的都市人帶來正能量, 希望她們能保持這種心態繼續營運下去^______^
2017-08-19
  • 薯條魚柳
  • 漢堡扒
  • 長通粉
2017-08-19 253 浏览
由於我同3位朋友無book位,所以只能食1個半鐘就要走人,但最後d職員都好好人,話下枱人未黎到,所以都坐耐左環境都不錯,適合同朋友一齊傾計,亦不會有d講野好大聲既食客至於野食方面個人覺得好食過好多旺角cafe啦價錢可能仲平,下次要book定位先,一到7點幾就好多人啦不過個pancake就無乜特別,反而d小食幾好味!!下次有機會同朋友一齊都會再黎呢間因為劣質既工廈cafe真係食過唔少,呢間真係算唔錯位於觀塘岩哂上班族~
2017-08-18
黑松露醬粗薯條
牛油果鮮蝦墨西哥片
意式蕃茄帶子意大利粉
拿破崙醬燴瑞典肉丸意大利粉
海鮮意大利飯
2017-08-17 109 浏览
同事食過呢間cafe,覺得唔錯,決定又去試一試。特登揀左下午茶時間黎,佢既下午茶三點開始。cafe喺成業工業大廈地下,推門一入,嘩,好大間cafe,裝修得好靚,每張枱椅都有啲唔同,坐得舒服。好多時,cafe既客人主要係以文青,情侶為主。但入到去,好多唔同層面既客人。當然有文青,情侶,亦有一家大細,一大班同事。叫左個下午茶餐,好抵食。$41,脆炸雞扒配薯條,分量好多,而且可以任選一杯飲品,叫cappucino都唔洗加錢,真心抵薯條係粗身個種,炸得好好食。Cappucino好大杯,質素十分滿意,奶泡夠滑,咖啡味濃。環境好好,地方夠大,完全任坐,唔會有種趕你走既感覺。十分感謝

薯條係粗身個種,炸得好好食。

2017-08-15 131 浏览
人人都係到追捧☁️空氣pancake☁️,但我就愛上檸檬pancake。聽落望落好似係兩樣野,總係格格不入,但係呢個咖啡店就將呢兩種食材配合一齊,出奇地份外好食,的確我對🍋檸檬係有過份寵愛,再配上sour cream😱各種嘅酸味配合一齊,MAMA MIA🤤我覺得好正好好,如果好怕酸嘅可以加入少少楓糖漿,利用楓糖漿嘅甜度去中和一下味蕾。諗起啲口水都湧哂出來🌊不過,提提你閒日三點後先有pancake㗎📢星期六,日就任何時間都有供應家!

諗起啲口水都湧哂出來🌊

檸檬pancake
2017-08-02
午餐
檸檬pancake
原本來這餐廳食環境⋯聽說有懷舊的理髪店角落⋯真相係餐廳懷舊的裝飾陳設真係不多⋯那特色角落其他客人在用餐就無法照相⋯我覺得如果牆壁比食客像以前屋邨胡亂塗鴉會更有特色⋯這晚我點了蕃茄蝦乾大蝦意大利粉⋯那香草微微隨風飄動⋯賣相很精緻⋯晚餐飯麵$70多元挺抵食⋯酸酸甜甜的茄醬再加上少許香辣⋯非常醒胃美味⋯很有層次⋯份量剛好⋯飲品荔枝冰茶$29⋯略甜⋯如果淡D真係紅茶底我會更喜歡⋯檸檬芝士蛋糕$32⋯唔錯⋯幾清新⋯限時用餐2小時⋯侍應都很殷勤和年青⋯食物真的很美味⋯但環境不夠大家分呀⋯

2017-08-10
  • 蕃茄蝦乾大蝦意大利粉
朋友推介,所以黎到試吓。舖頭有兩個Wi-Fi 比客上網,好似幾細心,不過入到去就知原來係因為入到去係收唔到訊號,唔用唔得。食物方面,叫咗一個帶子意粉,好淡,無乜味,失望!大蝦意粉,有味,不過不失!其實仲叫咗個薯條,味道一般,不過因為發生意外,所以無影到相。事源係上菜時因為枱面無乜位,所以便移動杯嘢飲比個侍應放底食物,但唔小心倒瀉咗,仲要淋到半邊身同地下都係!係呢個時候,嗰個拎住碟薯條嘅侍應完●全●無●反●應!!!好似入定咁企咗係度成分鐘!我同朋友已經即時好忙咁摷袋揾紙巾,不過個侍應全程"棟篤企",無幫過手喺咁企咗係度等我繼續移動枱面,等我比個位佢放嘢!!呢一刻其實已經好唔開心,我同朋友都已經用晒我地嘅紙巾,但大半邊身都仲滿滿嘅沙冰。明明同我兩步之隔嘅侍應見到晒件事,但完全無反應!最後我要自己繼續移動枱面嘅嘢,比個空位佢放低嘢,佢就走咗!由於我坐咗係出 cashier 同出菜位隔離,所以終於有其他侍應見到,不過佢哋第一個反應唔係幫我,係叫人拎地拖!!!!!!!??????😧最後我忍唔住問"其實可唔可以比d 紙巾我?"先有一個唔係着侍應制服嘅人畀咗啲紙巾我。雖然我知道呢間係一間自助餐廳,但
朋友推介,所以黎到試吓。

食物方面,叫咗一個帶子意粉,好淡,無乜味,失望!
大蝦意粉,有味,不過不失!

係呢個時候,嗰個拎住碟薯條嘅侍應完●全●無●反●應!!!

雖然我知道呢間係一間自助餐廳,但當客人遇到一些狀況,係咪都係要客人自助地解決呢?
對呢間食店非常失望,感覺佢地唔係真心對客,即係個地板同個客,佢哋會揀個地板more than 個客,待應反應強差人意,嘢食唔見得有特別,真係唔會有下次!
2017-08-10 118 浏览
觀塘真係有好多好野食,今次我地無意中來到了一間“高興“。地點唔難搵,一入成業工業大廈直入就是了。一入到餐廳個環境同出邊喺有啲出入嘅,入左去就係另一個世界。佢哋有live band wor. 個但係我地今日去就冇喇唔知佢地幾時有呢。我哋果時係6點30分,所以冇乜人嘅。但係我地走果時就8點都full house架,所以我建議大家先book枱。佢地啲雞翼都整得唔錯,幾開胃。有少少辣。係個白色醬味道怪怪地,似creme cheese 同yogart mix 埋一齊。唔太match. 炸魚薯條抵食,建議推介黎!仲有我地叫左個豆豉鯪魚意粉, 意粉整得比較油, 味道都可以接受既。

炸魚薯條抵食,建議推介黎!
2017-08-10
  • 雞翼,炸魚薯條
2017-08-10 149 浏览
我番來啦!懶左好耐冇寫食評,今日就寫下啦!呢間野其實2個月前已經食,已經食左兩次,不過就今日先得閒黎寫食評。首先附上收據一張。拿破崙肉醬瑞士肉丸意大利粉,分數7/10味道偏酸,甜些少我會鐘意多d,肉丸係ikea個隻,不差,份量適中、多丸,成件事不太差。蒜香雞肉欖油意大利粉,分數:6/10Um...雞肉切得太幼,皮飛晒出黎,不連肉,肉質亦不嫩口,好鞋,好雪藏感覺,雞出事令整件事錯左,蒜香亦不過不失,無特別,整體味道一般。炸魚薯條 分數:7/10著條好食,我鐘意粗粗地著條,好香脆,不過魚柳就唔算好吸引,個魚肉好藝,炸皮有點厚身左少少,但尚算接受,未係厚到飛起個種,但仍有改善空間。另外,分享埋另一個第二日在呢間野食的飯就係海鮮意大利飯,分數:5/10老實說,呢個飯係唔好食,知汁好淡味,好似比水溝稀左,好淡淡的忌廉味(應該係)雖然海鮮新鮮,蝦又大隻,但個汁失敗左,注定成個飯都唔好食。整體來說,不過不失,呢度環境唔錯,空間感良好,氣氛上是不錯,價錢亦算公道,味道上就有好多進步空間。
首先附上收據一張。

拿破崙肉醬瑞士肉丸意大利粉,分數7/10

蒜香雞肉欖油意大利粉,分數:6/10

炸魚薯條 分數:7/10

另外,分享埋另一個第二日在呢間野食的飯
就係海鮮意大利飯,分數:5/10

2017-08-09 58 浏览
又一間好鐘意既觀塘工廈餐廳 環境好舒服 芝士雜菌雞肉意大利粉 🧀🍝雖然芝士味唔係好出 但忌廉汁好香好濃 意粉煮得岩岩好有咬口 而且好掛汁呀 雜菌同雞肉份量都好多 兩個女仔share食都好夠美式炸魚配粗薯條🐟🥔粗身薯條中間實心連少少薯皮 熱辣辣停唔到口 反而炸魚既炸粉太多 粉同魚幾乎1:1 希望只係今次重手左😅 (但無減我對高興既喜愛 以價錢黎睇其實真係唔差! 食完依兩樣已經好飽 過幾日再去又係食同一個意粉 加下面介紹既雞翼)高興雞中翼配特色醬🍗🌽🥑個雞翼挽回不少分數 熱辣辣既雞翼香口入味 好有心思地配上三種醬 cream cheese酸酸地中和下熱氣感 牛油果醬加入粟米口感好豐富👍🏼
又一間好鐘意既觀塘工廈餐廳 環境好舒服

芝士雜菌雞肉意大利粉 🧀🍝