2017-10-14 125 浏览
今日去觀塘,選址一間名叫高興的餐廳,個名非常獨特,唔知是否食得高興?就和友人進去晚餐。餐廳地點不算近地鐵站, 大概行15分鐘,就响工業大廈地下。店內裝潢充滿懷舊風格,餐廳主打西餐,價錢合理。點餐也有五步曲作提示,以自助形式,自己自行倒水,拿餐具。小弟覺得呢個松露雜菌意大利飯幾好食,忌廉汁配上松露既香味同雜菌既咬口,配合起上來忌廉汁亦一d都唔會膩,仲愈食愈香,松露同忌廉汁都冇搶大家味道。另有原條驢魚,是限量供應。地中海香草焗原條驢魚,由鹽哄住全條,令更入味。侍應幫忙小心切開魚身, 入面d魚汁就流哂出來,望到都好正,攢開後,魚肉雪白,質量非常滑口,魚肉焗得剛剛好, 唔會過熟亦唔會唔熟,不過有部份連埋d鹽就有少少鹹,但整體不錯。魚骨比較大,很容易就可以挑走, 有小量小骨,但食左都唔多覺,而且很容易就可以取出, 食起上來都好方便。旁邊有糖醋,方便沾上調味。味道帶酸酸更開胃。怕會有魚腥的朋友亦可以沾檸檬汁。挑選雲霧茶為飲品,不是茶包沖的茶,是真材實料用茶葉,未飲已覺得香口。味道帶點熟悉,像有點少量似雲呢拿之味,幾特別。飲完全壼不夠亦可叫侍應加沖,非常貼心。

松露同忌廉汁都冇搶大家味道。
另有原條驢魚,是限量供應。
地中海香草焗原條驢魚,由鹽哄住全條,令更入味。
2017-09-26
2017-10-11 105 浏览
作為觀塘返工嘅朋友,梗係要周圍捐窿捐啦去搵特色美食啦。早幾日就去試咗成業街成業工業大廈地下間高興cafe,主打西式晚餐,感覺唔錯喎。頭盤:蜜瓜加風乾火腿 $42蜜瓜同火腿串埋一齊幾得意,火腿幾入味幾開胃,分量唔算好多,啱啱好。小食:水牛城雞翼配芝士醬 $40個人認為幾抵食,雞翼辣辣地好惹味,配上兩個好味嘅醬汁,一份五隻一班人share都可以。主菜:法式橙醬三文魚扒 $142推薦!三文魚扒好厚身,食落好嫩滑,三文魚扒煎到脆脆地,個橙醬配搭好新鮮,真心幾好食。海鮮意大利飯 $72呢個意大利飯有少少比下去,雖然個飯幾好食,不過海鮮就真係還好,份量都算OK,兩個人share啱啱好。下次要試下個蘑菇意大利飯!另外我哋叫咗兩杯熱情果菠蘿特飲、草莓沙冰,個草莓沙冰就甜左少少,熱情果菠蘿特飲就正正常常啦。有某啲野食可以半價跟餐,好似我杯熱情果菠蘿特飲咁,加$15咋。留意番,呢度嘅用餐時間係個半鐘,冇人等就可以繼續食,好彩我哋食嗰日冇人等位,所以可以坐耐啲傾耐啲。仲有個位係一個台,唔知係咪平時會有Live Band喺度唱歌呢?

頭盤:蜜瓜加風乾火腿 $42

小食:水牛城雞翼配芝士醬 $40

主菜:法式橙醬三文魚扒 $142

海鮮意大利飯 $72

2017-10-10 1296 浏览
早前係Facebook同IG見到好多朋友去過位於觀塘工廈呢間高興Happinesssss Cafe分享佢地係度用餐嘅靚相, 其中有兩樣好吸引到我地, 就係鵝肝牛肉漢堡同檸檬忌廉楓糖Pancake, 老婆係Pancake控, 我地決定今晚放工去試一試。😆我係Openrice搵到地址係成業工業大廈地下, 但係成業街我地閒逛工廈時都經過, 唔多覺有餐廳, 開頭仲以為係地址有誤, 原來高興Happinesssss Cafe雖然係地下, 不過係要入左成業工業大廈之後推開走廊門先見到。🙈雖然地點好隱蔽仲要係平日夜晚, 但係Cafe都差唔多坐滿客人。Cafe樓底都幾高, 裝修好有格調, 以懷舊為主題, 座位都幾寬敞, 環境舒服。😙Cafe菜式都有好多款, 高興鵝肝手打牛肉漢堡同檸檬忌廉楓糖Pancake當然一定要點啦, 另外我地點左一份沙律, 香港Style腸同香蕉蜂蜜沙冰。價錢唔貴, 而且不需要加一。👍香蕉蜂蜜沙冰唔太甜, 蜂蜜味好香濃, 唔飲凍飲嘅老婆都鍾意。健康素菜沙律比預期大份好多, 兩個人分都綽綽有餘。黑醋汁配上新鮮沙律菜, 再加上香脆嘅Nuts, 味道非常配, 微酸微甜, 好醒胃。高興鵝

香蕉蜂蜜沙冰

健康素菜沙律

高興鵝肝手打牛肉漢堡味道有驚喜, 漢堡好厚身, 多汁之餘牛肉味都好重, 麵包鬆軟, 外層微脆, 加上鵝肝嘅油香同香甜嘅菠蘿, 一口咬落去, 口感味覺都非常豐富, 好滿足。😋

高興鵝肝手打牛肉漢堡

香港Style腸非常有特色亦好現合老香港呢個主題, 口味係全香港首創嘅梅菜豬肉同欖豉辣椒。😳 香港Style腸係切片上枱, 每片外層都微脆, 味道好濃不過唔會太咸, 仲食到梅菜粒, 口感好特別。😆

香港style腸

今晚嘅主角檸檬忌廉楓糖Pancake賣相好吸引, 外層脆嘅程度有d似格仔餅, Pancake加上楓糖同檸檬汁再沾上忌廉, 外脆內軟, 香甜之餘, 檸檬再提升左Pancake嘅鮮味, 老婆超鐘意, 結果我到最後只分享到半件。🙈

檸檬忌廉楓糖Pancake

沙律, 小食, 主菜, 飲品再加埋Pancake, 埋單每位$170, 果然係工廈開餐特別抵食。😄

餐牌
香蕉蜂蜜沙冰
2017-10-07 100 浏览
觀塘呢間小店裝修得好靚,有霓虹燈影,邊食邊打卡!法式橙醬三文魚扒擺得都幾靚,橙醬配三文魚算系特別🙂食起上嚟酸酸地咁,開胃之餘亦無違和感!三文魚厚切,煎嘅時間控制得岩岩好,食到三文魚肉嫩而且可以帶啲juicy~有啲朋友就怕食三文魚,驚有腥味,但係呢款就無呢個問題啦😉伴碟仲有蔬菜同薯仔黑松露雜菌意大利粉,份量都幾大碟!黑松露味吾算太濃,所以吾太好黑松露嘅朋友都比較易於接受!另外意粉軟硬度適中,掛汁力強,醬汁吾會太稀太杰,質素都吾錯小食有就叫左牛油果鮮蝦墨西哥片,墨西哥片好香脆,配上牛油果鮮蝦醬食都幾夾~吾會好油膩高興雞中翼配特色醬,雞翼煎得夠香口,辣辣地咁都幾惹味,而且size都適中,肉質算系嫩滑飲品就叫咗士多啤梨乳酪沙冰,好pinky pinky的,飲落吾會太甜,又重士多啤梨味!好解渴又養眼,大大杯來講價錢亦都幾划算

觀塘呢間小店裝修得好靚,有霓虹燈影,邊食邊打卡!

伴碟仲有蔬菜同薯仔

2017-10-07 243 浏览
這次介紹的是觀塘cafe高興~地點不算近地鐵站, 大概行20分鐘就到工業大廈地下, 算是隱世cafe?!一入到去就見到幾乎坐滿哂人, 還好小m有book位~!店內裝潢充滿懷舊風格, 舊單車, 漫畫等, 係文青同喜歡懷舊系既好選擇~餐牌第1句就令我覺得很好, 保持心情愉快就食咩都覺得美味大增啦~餐廳主打西餐, 其中原條驢魚更係限量供應, 想吃就要早點來到啦~先介紹飲品, 呢杯雲沬綠茶係小m的友人挑選, 喜歡飲茶的她也讚茶味香, 而且不是茶包沖的茶, 是真材實料用茶葉泡的茶。小m就喜歡飲咖啡, 有cafe的感覺, 呢杯係玫瑰Latte, 漂亮既拉花, 加上上桌時飄來濃郁既咖啡香, 真係未飲都知好飲阿w一入口, 有淡淡的玫瑰香, 咖啡味亦隨之而擴散在口中, 香味久久不散~係咁多樣選擇入面, 小m就對呢個最有興趣~松露雜菌意大利飯忌廉汁配上松露既香味同雜菌既咬口, 配合起上來忌廉汁亦一d都唔會膩, 仲愈食愈香, 松露同忌廉汁都冇搶大家味道,相輔相成~終於到左重頭戲 -地中海香草焗原條驢魚-上桌時也嚇了一小跳, 成氣比鹽包住哂, 香噴噴侍應小心切開魚身, 入面d魚汁就流哂出來, 令人食指大動魚骨
這次介紹的是觀塘cafe高興~
一入到去就見到幾乎坐滿哂人, 還好小m有book位~!
玫瑰latte
松露雜菌意大利飯

係咁多樣選擇入面, 小m就對呢個最有興趣~松露雜菌意大利飯
松露同忌廉汁都冇搶大家味道,相輔相成~
終於到左重頭戲 -地中海香草焗原條驢魚-
上桌時也嚇了一小跳, 成氣比鹽包住哂, 香噴噴

侍應小心切開魚身, 入面d魚汁就流哂出來, 令人食指大動
魚肉很容易就可以取出, 食起上來都好方便~

地中海香草焗原條驢魚

魚肉焗得剛剛好, 唔會過熟亦唔會唔熟, 過熟會令肉質變硬,影響口感,
而呢條魚比鹽包裹住,入味之餘魚肉亦夠滑。
魚亦有連同一個酸酸甜甜的他他醬, 同怕會有魚腥的朋友可以沾檸檬汁。
但個人認為乜野都唔沾, 淨係食驢魚本身鹽焗的味道已經好足夠, 加上咁先可以試到魚本身的原味。
成條魚真係好大條,好足料, 冇呃人,  同姊妹一齊來食就岩哂啦~順便仲可以叫多幾款試多幾款, 齊齊開心share~
香蕉朱古力pancake
次次去親食野都一定唔會小左甜品呢一part!
呢個香蕉朱古力pancake就正好為呢一餐畫下完美句號~
香蕉同朱古力原本就係一個perfect match
加上熱熱的pancake同凍冰冰的朱古力雪糕
一冰一熱令人好過引, pancake 唔太甜, 食落有蛋香, 中間亦夾住cream, 口感一流, 食多多都唔會膩阿~
2017-09-26
玫瑰latte
松露雜菌意大利飯
地中海香草焗原條驢魚
香蕉朱古力pancake
今日又到觀塘,順路到工廈食晚餐,這次不用搭貨𨋢!餐廳在工廈的地下,從大堂推開一道門便到。這是小食-高興雞中翼配特色醬 $40 ,辣的,我喜歡醬汁,白色的是芝士,綠色的醬汁辣辣的,帶檸檬的酸,味道很獨特。這是大家高興all day breakfast,名字很有趣。包括了香草腸、雜菌、薯仔片奄列、茄汁豆、烤蕃茄、煙火腿、沙律及果醬多士。味道正正常常,多士很脆,但太乾。薯仔片奄列只是普通炒蛋,不過都頗滑。all day breakfast 附送橙汁,抵!這天的主菜是地中海香草焗原條鱸魚,是鹽焗的,味道不算是太鹹,但要注意不要吃到皮的部分。主菜不包括飯/其他主食,魚比想像的大條。醬汁是醋跟香料混合的,沾醬汁吃的味道會比較豐富,但不沾任何調味料,魚已經夠味。朋友的熱情果菠蘿特飲,點主菜飲品半價,只需$15。食物味道不錯,而且抵食。最重要,我覺得這裡非常適合自拍,餐廳裝修得特別,帶點香港老大街的感覺。
今日又到觀塘,順路到工廈食晚餐,這次不用搭貨𨋢!
餐廳在工廈的地下,從大堂推開一道門便到。
all day breakfast 附送橙汁,抵!

2017-10-05 117 浏览
要特別講下呢間工廈cafe的環境有一排位做到好似舊式理髮店咁💈另外牆上又有霓虹燈好有舊香港風情 好chill坐得幾舒服呢個菜式係散叫 佢唔係主菜 而係小食類別所以份量較少都合理魷魚燒得幾香 一d都唔韌 好爽口裡面的意大利飯略嫌淋左d但味道唔錯 有濃蕃茄香草味無錯 係好普通的菜式要讚下個雞扒 好嫩滑燒汁好多 夠哂撈飯食重要係$62包飲品 真係幾唔錯呢度有set lunch唔收加一價錢大眾化午餐好地方見到有pancake梗係要叫個試下班戟好似海棉咁 好軟蛋味濃郁肉桂味唔算突出 蘋果帶酸平衡返糖漿的甜上面有雲呢拿雪糕但唔會過甜感覺啱啱好 幾唔錯的班戟👍🏻
要特別講下呢間工廈cafe的環境

2017-10-01
照燒雞扒飯
肉桂蘋果班戟
2017-10-04 77 浏览
呢間鋪頭普通嘅lunch同埋嘢飲已經好reasonable, 真係點都估唔到原來下午茶餐係仲抵架!!!!!!今日去到叫咗個下午茶餐,有大大塊雞扒,同埋薯條,加多杯薄荷朱古力熱飲,都只係41蚊咋!!!!啲薯條啱啱炸起,脆卜卜,唔會太鹹都唔會太淡,好好食!令人一試難忘,真係食到停唔到。杯薄荷朱古力先至係重點,本身以為咁平只會係一杯普通野飲,點知嚟到見到佢仲有拉花,成個feel high class左,仲要好好飲,不過略嫌唔夠熱,有點美中不足。
2017-10-03
2017-10-02 111 浏览
一直擠不出時間跟這位友人吃晚飯,這個假期即興約出來吃個下午茶,預祝他的生日。隨意搜索一下觀塘的cafe,選擇實在太多,最後被這家店的名稱吸引了。這店的位置有點隱蔽,走進大廈要推開一扇防煙門才看到。內裡懷舊的佈置別具一格,環境舒適我們二人點了3款食物,2杯飲品,1個甜品,放滿一桌。韓式泡菜雞扒烏冬鍋烏冬扁而幼很彈牙,湯底也不錯,可能是太餓了,吃的很滿足。公司三文治麵包烘底,材料多樣,味道不錯酥炸雞扒份量十足,不像"小食"的份量。雞扒稱得上嫩滑,可惜炸粉略厚,沙律新鮮。士多啤梨乳酪沙冰賣相很文青,適合女生拍照,味道也不錯香蕉巧克力pancake厚身但很鬆軟,蛋味濃厚加上蜜糖,味道很有層次。暖暖的pancake配上冰凍含朱古力碎的雪糕一起吃,一流的享受整體來說,這裡的食物味道不錯,價錢合理,環境舒適本來打算隨便找個地方閒坐,沒太大期望,竟然有意外的收穫,絕對會帶朋友再來

我們二人點了3款食物,2杯飲品,1個甜品,放滿一桌。

韓式泡菜雞扒烏冬鍋
烏冬扁而幼很彈牙,湯底也不錯,可能是太餓了,吃的很滿足。

公司三文治
麵包烘底,材料多樣,味道不錯

炸雞

士多啤梨乳酪沙冰
賣相很文青,適合女生拍照,味道也不錯

香蕉巧克力pancake

整體來說,這裡的食物味道不錯,價錢合理,環境舒適

2017-09-30
2017-10-02 82 浏览
工廠大廈常有隱世食肆,偶然經過觀塘肚子打鼓,也就避過下班人潮,順道吃個早飯。餐廳名字「高興」給人正能量的感覺,進店看到結他樂器,相信時有人演奏唱歌的音樂餐廳,周末來的話氣氛應該不錯吧!高興的餐牌也叮囑你要點餐高興、吃得高興悠閒舒適的裝潢,即時聯想到可約一大班朋友來HEA 點了冷壓鮮榨果汁No.1 (蜜瓜、青蘋果、青檸) $23-HKD雜果汁味道很調和,蜜瓜和蘋果清甜,加入青檸的酸作點綴,清新大愛黑松露雜菌意大利粉 $78-HKD 滿滿的黑松露香味,意粉軟硬適中,而且份量比相像中豐富水牛城雞中翼配芝士醬 $40-HKD高興的招牌雞翼,即叫即炸,帶點辣味的雞翼蘸點特色芝士醬,越吃越滋味

高興的餐牌也叮囑你要點餐高興、吃得高興

悠閒舒適的裝潢,即時聯想到可約一大班朋友來HEA

點了冷壓鮮榨果汁No.1
黑松露雜菌意大利粉
黑松露雜菌意大利粉 $78-HKD

滿滿的黑松露香味,意粉軟硬適中,而且份量比相像中豐富

水牛城雞中翼配芝士醬

水牛城雞中翼配芝士醬 $40-HKD

2017-09-22
點了冷壓鮮榨果汁No.1
黑松露雜菌意大利粉
水牛城雞中翼配芝士醬
2017-09-29 829 浏览
觀塘區越來越多餐廳,而且大多數都隱身於工廈內,令到搵優質食肆嘅難度愈來愈高。不過最近友人就推介我一試位於成業街一間開業只有半年的懷舊 Café,說店子主打靚料西餐及日本菜,而且地方超大,入面有好多搞鬼嘅布置,吸引一眾「相機先食」的朋友。原來友人所講嘅就是最近大熱的食店「高興 Happinesssss」。餐廳雖然設於工廈內,但其實是間地舖。甫踏進店門,即被內裡裝潢吸引,地方偌大,樓底極高,空間感十足,而且格局悠閒。大堂中央擺放了多張原木桌椅,而右手邊就以昔日公屋情懷為設計主題,有鐵閘、百葉窗、屋邨委員會牌匾等,旁邊仲有個舞台表演區,非常特別。再細心留意,原來身後還有一個取名「妹妹理髮廳」嘅角落,牆身安裝咗昔日的古董電髮罩,打卡位真係多到數都數唔曬,用作影相一流! 入座後拿起點餐牌細閱,首頁有「點餐 5 步曲」,原來餐廳採半自助形式經營,不設加一,落完單後,服務員會隨後將食物逐一送上。翻開 Menu,選項有小食、沙律、全日早餐、意大利麵、意大利燉飯、主食、日式咖喱、烏冬鍋及高興煎餅。而飲品方面就有咖啡、茶及巧克力、瑜茶舍、冰茶、梳打特飲、沙冰、冷壓果汁和有機梳打。食物方面,選了日式淡咖喱吉

食物方面,選了日式淡咖喱吉列豬扒飯 ($66) 及地中海香草焗原條鱸魚各一客。吉列豬扒飯率先送上,分量不多,面頭豬扒被炸至金黃色,而且廚師非常細心,上桌前已將豬扒切成條狀,方便客人享用。立即挾起豬扒一試,香脆外皮把肉汁緊緊鎖住,令肉身保持軟稔入味,食落好 Juicy,再嘗一口咖喱汁,既香甜又不嗆喉,用來撈飯吃超正。

接著的地中海香草焗原條鱸魚 ($158),原來是以鹽焗方法炮製。鱸魚用錫紙包裹,端上桌時以大量粗鹽原條蓋好,另附上小半個檸檬及一小兜放滿迷你車厘茄嘅醋汁。拍過照後,店員提議可拿回廚房,代為處理然後再送上檯,實在太好了!鱸魚再次上桌,魚皮已被去掉,揭開雪白的魚肉,魚肚內釀了香草作調味。叉起魚肉試試,肉質幼嫩,一點也不鹹,加上鱸魚與香草混合的天然香氣,食落非常滋味。由於鱸魚的分量不輕,所以兩個人 Share  也絕對夠飽。

飲品揀咗菠蘿香蕉牛奶沙冰 ($17/半價)  及雜莓乳酪沙冰 ($34),原來點主食,選配任何飲品一律半價,早知就 Order 多一客主菜啦!不過自知胃納有限,還是留肚給甜品好了。前者沙冰用上牛奶及香蕉製成,頂頭飾以忌廉及菠蘿,入口香蕉味好突出,而且味道又不會過甜,果味清新怡人。而雜莓沙冰就以新鮮雜莓果蓉調製,飲落有鮮甜味,唔會似藥水,既滑溜又透心凉,推介愛好水果的朋友一試。

目標甜品當然是餐廳的名物 Pancake,「高興煎餅」一共有 6 款口味,揀咗檸檬酸忌廉楓糖 ($50),Pancake 以一隻灰藍綑白邊圓碟盛著上桌,外形非常厚身,足有兩大片,碟邊放有檸檬和忌廉,另附一小杯楓糖漿。一刀切開,入面呈蛋糕的質地,造型筆挺,像厚身的熱香餅,咬下口感軟綿,連埋上面嘅檸檬再加忌廉同楓糖漿一齊食,甜而不膩。

雖然這晚所點的食物不多,但整體來說,質素不俗,唔單止價錢夠曬貼地,而且環境輕鬆自在。其實有時將自己抽離繁忙的步伐,好好享受一吓「高興」的時刻,亦未嘗不是一個好選擇。
2017-09-27
2017-09-27 510 浏览
Lately, the Kwun Tong Industrial district has been expanding so quickly that many restaurants and cafes deputed to start up here. One must check is Happiness Cafe, a relatively new cafe with a cheerful ambience, some old-fashioned and vintage decorations. The staffs are so nice and they allow us to go around the cafe for photoshoot. Haha!The menu offers a list of appetizers and salad, and we start by having a bountiful salad with very tender and flavorful chicken meats, chopped avocado, beetroot
The menu offers a list of appetizers and salad, and we start by having a bountiful salad with very tender and flavorful chicken meats, chopped avocado, beetroots, crunchy almond, pumpkin and dried raspberries; the dressing is also very creamy.
Moroccan Chicken Salad
Salmon is pan fried perfectly with a moist center and crispy skin, whilst the French style orange pan-sauce is actually pretty refreshing to go with the salmon.
Pan Seared Salmon with Orange Sauce
They are also famous for pancakes. New on the menu is a Maltesers pancake. With two stacks of thick and dense chocolate pancake, covered with plenty of halved Maltesers chocolate, a scoop of incredibly smooth and delicious Movenpick ice cream, it is also sandwiched with crunchy Maltesers spread.
Maltesers Pancake
Chocolate Pancake, Maltesers, Movenpick Chocolate Ice Cream
A chocolate oreo smoothie is so rich and fulfilling; with whipped cream and a piece of Oreo on top, it's a beautiful finish~
Chocolate Oreo Smoothie
2017-09-25
Moroccan Chicken Salad
Chocolate Oreo Smoothie
很多咖啡廳開在觀塘去了,因租金較平。 到觀塘走走,就發現這兒有不少有心思,有特色的咖啡廳。 高興位於工廈的地下,舖位空間大,最特別在於舖裝修得像舊式髮型屋般。另一面則掛著港式風味的霓虹燈招牌,這是打卡一流呢!食物選擇多元化,價錢中等,我們二人點了三款食品,2杯飲品。 士多啤梨乳酪沙冰 香燒魷魚釀蕃茄香草意大利飯$64: 魷魚筒內釀著意大利飯,面頭鋪著青醬。 眼看顏色不帶啡焦色,以為香燒不會很濃。 誰知一吃下,魷魚有濃濃的燒烤香,魷魚不韌身,入口爽彈,內裏的香草意大利飯略微過淋,但整體已經不錯。 高興鵝肝手打牛肉漢堡$158: 漢堡包很鬆軟,牛肉有彈性,雖然不是很juicy的那種,但吃得岀是用新鮮牛肉打成的那種半實半彈性的感覺。鵝肝油脂豐盈,入口化開,正好補回牛肉脂感少的不足。 因漢堡被淋上一些像在茶餐廳吃洋蔥豬扒的橙色汁,本來對漢堡不太有好感,誰知味道不錯,比起很多sell環境的咖啡廳好 檸檬酸忌廉楓糖pancake$50: pancake偏向美式那種,最特別的是每塊pancake表面配著一塊檸檬片煎成。 入口濕潤,最令人滿意的pancake的蛋味屬濃,配著楓糖同吃,就

另一面則掛著港式風味的霓虹燈招牌,這是打卡一流呢!

食物選擇多元化,價錢中等,我們二人點了三款食品,2杯飲品。

士多啤梨乳酪沙冰

入口濕潤,最令人滿意的pancake的蛋味屬濃,配著楓糖同吃,就是滿足!

整體來說,這兒食物質素令我有驚喜,可能本身不設高期望吧。 環境有特式,愛到咖啡廳的孩子們,不防到這兒試試!

高興
觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖
觀塘區,要介紹下呢間,(我都是第一次來),看地址找尋,位置非常隱蔽的咖啡餐廳,來過後一定 讚,離港鐵站都要慢行五至十分鐘,大廈門口沒有招牌,行入工廠大廈要走一段通道,點解都唔見嘅,原來還要推開一道好似防煙門, (但似防不到煙的防煙門 ),.咁就到啦。我在門外偷窺了一會,唷,裏面都好多客喎。 裝修很舒服,人們閒聊,靜靜坐著看書,拍照 (好多影相位),下午茶,食物連咖啡都是四十多元,冷熱同價,可以選餐牌上任何飲品,淨係 杯冰咖啡,摩卡,焦糖,都要這個價吧。芒果芝士餅,個人覺得有點硬,有芝士味道,但芒果味道就不夠香,但都算美味。公司三文治,本來沒有什麼期望,但非常用心,麵包剛剛焗起,一定是即叫即製,涵料有煙肉,燒雞肉,菜,蕃茄片,料多又熱騰騰,好味道。

摩卡冰咖啡

咖啡都不只這價,超值
  • 焦糖咖啡
  • 高興精選芒果芝士Cake
2017-09-13 180 浏览
聽聞左呢間餐廳一段時間, 今晚終於可以黎到啦😋;除左對佢既食物有興趣, 亦被佢既懷舊既裝修所吸引, 好想去打下卡😝;我地4個人好彩有訂位, 原來今晚full booking..今日係平日呀😮;食得既人通常識既朋友都幾食得🤣, 4個人叫左2個小食2個主食1個意粉, 再加1個甜品;頭盤既水牛城雞翼, 我本人怕辣, 所以覺得辣左少少但好惹味;主食肉了眼扒另我們4個都有驚喜, 因為肉質鬆軟, 牛肉味夠, 火喉做到六成要求, 唔駛加汁都已經好好食👍🏻;黑松露蘑菇意粉, 松露好多,但又無搶走忌廉既香, 忌廉又不會過多, 將兩樣食材配合得好好😋;甜品是充滿gimmick既檸檬酸蜜糖pancake, 酸酸甜甜好適合食完咁多肉後用來幫助消化😂
9oz 肉眼扒
柚子沙律