2018-05-22 161 浏览
好友生日,今次去旺角一帶覓食,來到旺角行街之餘,隨後來到創興廣場的馬辣台式鴛鴦火鍋,來到見識一下去,享受泰式美食佳餚。創興廣場14樓全層,任飲任食2小時,自助拿取火鍋配料,配料選擇多,,可隨意選取。雪櫃中的飲品,除了啤酒汽水外,全部都是任飲,十分吸引。甜品區,喜歡的Dreyer's及fruttato gelato雪糕及布甸等,同樣是自取的。火鍋湯底選擇了蔬菜清湯鍋及芫茜皮蛋湯鍋。我同朋友愛食丸,所以取了很多丸,如芝士丸、龍蝦丸等,丸類充滿彈性,不會感到太鹹味,讓人回味。看到內臟都是新鮮,也要了一些來食,有咬口並沒有雪味,感覺很滋味。最後,食得飽滿,也想食Dreyer's雪糕,取了4款不同味道,食後大滿足呀。

雪櫃中的飲品,除了啤酒汽水外,全部都是任飲,十分吸引。

火鍋湯底選擇了蔬菜清湯鍋及芫茜皮蛋湯鍋。

2018-04-18
庆祝纪念
纪念日
2018-05-20 207 浏览
放假同fd行完街,就去左朋友推薦既馬辣到食鴛火鍋。大約6點鐘黎到,等左20分鐘到就有位。入到去我地先揀左火鍋湯底,我地揀左沙嗲同胡椒豬肚湯底,胡椒豬肚唔係好夠味,沙嗲就 火鍋配料方面就有好多選擇,淨係丸都有十零種肉類方面就有數款牛肉同豚肉,特別推介美國prime頂級牛梅花,好重牛味。 甜品方面就有泡芙、tiramisu等等等,另外仲有dryer’s雪糕任筆。總括黎講依間野火鍋配料都幾多選擇,D肉寫完紙又好快送上枱,值得推介!另外提提大家要做D去排隊攞位,因為8點幾走過時真係勁多人,就算book左應該都要等好耐
火鍋配料方面就有好多選擇,淨係丸都有十零種
2018-05-18
很久沒有食過火鍋了~上網看到這家好像不錯咁,因為又唔貴仲要見到有海鮮食@@!所以就決定來食下了~睇下係咁真係咁正!門口裝修又幾靚幾特別~坐位同桌子都好闊,見到人到4個坐得超鬆,好舒服,(😁我就只有兩個人就更加覺得正啦當然~)湯底、肉煩、海鮮都好多選擇呢個價錢唔洗二百蚊任食,真係幾正正子!諗緊湯底會唔會冇料啦!點知又真係有晒咁多種類,一d都唔手軟我就叫左胡椒豬肚同芫茜皮蛋~好香好正丫!又諗緊d肉會唔會唔新鮮,唔夠靚,點知又係冇呢個問題@@!蝦同海鮮類都好新鮮好正!白鱔同脆肉鯇食落係好爽脆!證明好新鮮!飲品種類超級多!係超多!好欣賞佢連花茶都預備比你!好正丫!比一d唔鍾意飲甜野的人多好多選擇!我都沖左杯來飲~花茶的香味超香~又可以自己配塔~😭好正⋯多種丸類/其他火鍋配料比你任食!仲要有d特別的丸係我係出面冇見過的!例如:麻吉燒(類似湯丸,煙煙韌韌,但冇湯丸咁軟,入面係流沙花生芝麻之類)、炙燒芝士丸(好邪惡!入面係好濃的芝士醬,外表可愛)、薑汁皮蛋貢丸(薑味重加上皮蛋好特別的一丸物!)等等~~~~~~真係不得了仲有多種雪條、雪糕、雪葩(有榴槤味同薑味同益力多味!全部都好正丫😭😭😭😭)仲要有即
睇下係咁真係咁正!

門口裝修又幾靚幾特別~

湯底、肉煩、海鮮都好多選擇
呢個價錢唔洗二百蚊任食,真係幾正正子!

諗緊湯底會唔會冇料啦!點知又真係有晒咁多種類,一d都唔手軟

我就叫左胡椒豬肚同芫茜皮蛋~好香好正丫!

白鱔同脆肉鯇食落係好爽脆!證明好新鮮!

飲品種類超級多!係超多!

)等等~~~~~~真係不得了

仲要有即製甜品!呢個係香蕉班cake同法式燉蛋!兩個都唔會好大個唔怕食唔晒!班cake皮唔會好厚,又唔會超多忌廉,少少甜
,燉蛋焦糖面好脆~OMG🤭諗番起都想食😭
2018-05-09 332 浏览
話說今日諗住同啲同事打下邊爐拉🧐坐果張枱已經有加左一半湯果枝野(詞窮)🧐咁我地拎開佢就開始🧐打打下想加湯又搵唔到邊度有得拎既時間🧐問問個職員我:唔該,如果我想加水可以係邊度拎職員: 您想加湯下哇,果啲叫湯五係水我:五緊要,咁我可以邊度拎?職員:邊枱?跟住指完俾佢睇職員: 您個位咪有囉指住果半枝野朋友: 果個我地坐低時候已經有咖拉,可五可以俾枝新我地職員: 咪又係果啲野照倒咪得囉真係有呢啲服務真係好👍👍
我:唔該,如果我想加水可以係邊度拎
職員: 您想加湯下哇,果啲叫湯五係水
我:五緊要,咁我可以邊度拎?
職員:邊枱?
跟住指完俾佢睇
職員: 您個位咪有囉
指住果半枝野
朋友: 果個我地坐低時候已經有咖拉,可五可以俾枝新我地
職員: 咪又係果啲野照倒咪得囉
真係有呢啲服務真係好👍👍
2018-05-07 269 浏览
呢間野平日/假期都好多人食,不過,如果你係可以18:00左右黎到,walk in是沒太大問題的,多數都是有位直接可以入的,而且要提一提,接待拎籌個邊有位叔叔是幾好人der而我就等左朋友一個鐘,我地食20:00,已經人山人海,幸好我一早黎到,拎左飛一路等我的遲到大王朋友。我地點左🍲鴛鴦鍋🍅西紅柿洋蔥海皇鍋 配 芫茜皮蛋鍋🍲一黎到見到好多芫茜係面啦 可以再多啲!個蕃茄湯底比較淡,無咩蕃茄味,得個色,唔太特別~肉料都幾新鮮,是可以refill的,本人都係鐘意食牛,所以大部份都是滾牛肉,而豬肉料都可以的,唔錯!飲料方面都係汽水、果汁任飲,但最令我驚喜既係,竟然有得沖花茶飲!岩唒我呢啲懶係養生既女仔呢個真係唔錯!

我地點左🍲鴛鴦鍋

🍅西紅柿洋蔥海皇鍋 配 芫茜皮蛋鍋🍲
一黎到見到好多芫茜係面啦 可以再多啲!
個蕃茄湯底比較淡,無咩蕃茄味,得個色,唔太特別~

呢個真係唔錯!

鴛鴦鍋
2018-04-01
2018-05-06 16189 浏览
同事最近推介我去旺角一定要試下台式火鍋,我都聽過馬辣台式鴛鴦火鍋好出名,今日放工後就約埋朋友一齊去食,位於創興廣場,地點又方便,火鍋店地方好大,價錢$158再加一,任飲任食兩個鐘,所以争取時間一坐低先揀個湯底,先揀個小辣的麻辣鍋,另外就要個酸菜白肉鍋。同時就要埋美國prime頂級牛梅花落完單就出去整個醬料,醬料估唔到有好多選擇,而且排得好整齊,醬料區旁邊就係其他火鍋配料,種類十分多,各式的丸類,還有蔬菜,腸仔,生雞蛋,同埋麵和烏冬飲品櫃一樣都好多選擇,除左罐裝凍飲,係醬料區旁都有各式的熱茶,咖啡可以選擇美國prime頂級牛梅花,好新鮮,牛肉味好香,食落唔“鞋“,海蝦同蛽亦都好新鮮,兩樣食物放落麻辣湯底一齊食,我揀左小辣,所以唔會被太辣搶去海鮮的鮮味😋最後當然要食個甜品,出去拎左個焦糖布甸,食完之後跟住再去食雪糕,雪糕係dreyer’s,口味有朱古力,芒果,士多啤梨,最緊要又係任食,二百蚊唔駛可以有咁多食物選擇,再加上坐位又闊落舒適,真係物超所值,同事真係無介紹錯。👍

2018-05-05 267 浏览
聽到身邊超多人大讚台灣的馬辣火鍋不能錯過,可惜短期內未能遠赴台灣一試究竟,幸好可暫且嚐嚐香港的馬辣台式火鍋。這店也頗具人氣,只是六時多已有很多人入座或等位,不過餐廳地方夠大,可容納超多枱,而且大部分是厚厚的又寬敞的沙發卡位,坐得非常舒適。重點是價錢一點都不貴,百多元便有交易,我們吃黃金時段都只是158,7:30前離座還再減十元,好抵食。不用加錢便可選兩款湯底,湯底選擇都不少,除了招牌台式麻辣鍋外,也有蕃茄海皇、泰式冬蔭公、胡椒豬肚鍋等。食材方面,牛類有四大款,亦有黑毛豬、豚肉、頂級羊肉、白鱔片、海鮮等任點。自助區絕對是亮點,超大超多選擇,包含大量火鍋配料、飲品、熟食、甜品等。火鍋配料種類繁多,比一般任食火鍋店更多更齊,例如較少有的原隻鮮魷魚、豬膶、花膠、扇貝、芝士竹輪、豬腸、即包即製餃子等,而且單是丸類已達十多款,花多眼亂,要取好幾轉才能試勻如此多款。飲品也相當有驚喜,不但有雪櫃各款罐裝汽水、果汁、啤酒,還可任斟竹蔗水、洛神花茶、乳酸汁、夏枯草等凍飲,更有咖啡、奶茶、朱古力等熱飲機。此外,火鍋前更可嚐嚐鮮蝦沙律杯、魯肉蛋配珍珠米飯等,好有台式風味。來自美國的各款牛肉確是不錯,肉質嫩滑又

來自美國的各款牛肉確是不錯,肉質嫩滑又大片,頗有牛味。

意想不到是其他火鍋配料都甚有水準,一點都不是劣質貨色,個人好喜歡它的炸魚腐好大件又彈牙;黃沙豬膶厚身大片又爽;炸魚皮超香脆又夠味,豬腸和鵝腸夠肥美;白鱔片超爽脆;蜆肉又鮮甜。

最後一定要留肚吃甜品,因為選擇很多,包括各款水果、雪條、雪米糍、雪糕、糕點和即製甜品,當中雪糕口味超多,除了Dreyer’s的曲奇、士多啤梨、石板街、芒果等,還有少有的榴槤、益力多、蜂蜜牛奶、青檸、薑味等口味,驚喜十足,而且質素佳,雪糕質地香滑且結實,不會好水好稀,味道更是濃郁,忍不住吃了很多球。

另外即製甜品也出色,看著師傅用心打理,款式都不少,有法式燉蛋、牛油麵包布甸、鮮奶燉蛋白、班㦸等,當中香蕉班㦸好正,班㦸皮厚度恰到好處又不會好乾,包著滿滿的軟滑忌廉和香甜大片的香蕉,配上大量朱古力醬,口感豐富,美味非常。
2018-04-28 333 浏览
今日收工約咗幾個同事食飯, 由於本人好想 食台式火鍋, 而呢間火鍋在台灣非常出名, 所以一早已經預訂了位。 格局寬敞,仲有好多卡位, 分別有二人枱,四人枱,六人都有。 打邊爐嚟講好少有咁多咁正嘅卡位坐,真係非常舒適!呢個巴士設計幾獨特, 車身後面裝住好多款唔同嘅食物, 有菜,有丸,有內臟,有內類, 任君選擇!而嘢飲選擇非常多, 有果汁,汽水,涼茶,啤酒和各款茶類。雪糕竟然有dreyer's,而味道仲有好多款。 另外仲有雪葩可以食, 選擇非常多。 還有雪條和雪米糍, 多到食唔曬。湯底叫咗台式小麻辣鍋, 不是太辣,非常惹味。 而另外湯底叫咗芫茜皮蛋鍋, 清清地可以中和返, 咁樣唔會太熱氣。牛肉也有好多款式, 雖然係薄切, 但脂肪平均 ,口感唔錯, 非常新鮮和好香牛肉味! 食多幾碟牛已經番本了。另外隨意拿左d丸,有墨汁墨魚丸, 魚蛋,墨魚丸, 蟹子丸, 非常彈牙,口感十足而時令海鮮拼盤有蜆和蝦, 蜆無沙而蝦就鮮甜爽口!四個人食,每人平均食咗170元左右, 都仲有好多嘢未食,但已經好飽了。 呢間野咁抵,預着我們真係蝕本了

而嘢飲選擇非常多, 有果汁,汽水,涼茶,啤酒和各款茶類。

而時令海鮮拼盤有蜆和蝦, 蜆無沙而蝦就鮮甜爽口!

2018-04-28 296 浏览
通常未食嘢入到間餐廳,你梗係望下啲位先啦!話曬要坐兩個鐘,大部分都係卡位🤩坐低左,第一時間揀係即係揀湯底啦!form 有大約十個湯底嘅,重點係佢可以鴛鴦鍋即係可以有兩個湯底一齊食😋我哋揀咗麻辣湯底,揀左兩辣椒(即最辣)另一個湯底揀左胡椒豬肚湯!張單除左可以揀湯底仲可以點牛肉,海鮮等配料!除此之外呢其實好多野都係自助形式嘅,咁基本野有乜就唔講啦!可以超級多選擇!不得不提!!魚腐真係超好食同埋好少地方有🙈我真係第一次見係任食火鍋!基本丸有齊,仲有埋啲台式丸🤭其實每一種你食一粒都好難囉🤣🤣飲品方面除咗有啲罐裝嘢飲,有啤酒之外!佢仲有私家整嘅檸檬茶,竹庶水,菊花茶!好多選擇!雪糕方面有成10多種呀!有意大利雪糕,有五種味包括有榴槤味,有青擰味等等!仲有drayers 雪糕(有四種味)仲有牛奶公司啦🤭我企係個雪櫃前,企左五分鐘先揀到,好多味都想食!最後揀咗三個雪糕🤤埋單仲要$200都唔使!講真唔去真係好笨囉!如果你要食任食嘅打邊爐一定要嚟呢間㗎👍🏼👍🏼
埋單仲要$200都唔使!
2018-04-28 250 浏览
沒想到火鍋放題都可以咁精彩,在旺角馬辣,自助形式,首先調味料都已經有二十多種,丸類有十多種選擇,其他分別有蟹柳,午餐肉,菜,花膠,冬菇,餃類,海鮮,雜菇,等等。數得出火鍋基本上都有,任君選擇。至於所有肉類都係在枱上✔單,牛肉都有幾款,羊肉,豬肉任君選擇。我自己就比較覺得最好味就是美國prime頂級牛梅花,牛肉味夠重,唔會有雪味,吾會嚡口,第二就是美國cab安格斯黑牛,肥度適中,有口感。湯底可選擇鴛鴦鍋,今次我選擇麻辣(小辣) 同埋芫茜皮蛋,麻味夠重,唔算好辣,皮蛋好多,芫茜夠曬香濃,打邊爐非常之夾。汽水,啤酒,冬瓜茶等等,都已經有二十多種,估唔到係竟然有果汁先生,因為好少放題有。最後係dreyer's雪糕,分別係有朱古力,士多啤梨,雲呢拿同芒果,以依個價錢都可以食到咁高質素嘅雪糕,非常滿足。
數得出火鍋基本上都有,任君選擇。

2018-04-25
2018-04-27 196 浏览
今日同friend黎旺角打個宵夜邊爐一日門口見到架好似黃巴士既嘢覺得好得意佢係用黎裝配料既雪櫃雪櫃好乾淨而且好多選擇連出面比較少見既甜不辣都有果然襯番台式火鍋👍🏼醬料有超多嘢落 啱曬d鍾意混醬既人我地叫左個胡椒豬肚湯同埋一個辣既麻辣鍋呢度好多湯底選擇佢個冬陰功同沙爹其實我都好想試🙈麻辣鍋一開始食果陣覺得唔辣但係就越食越辣 好惹味而且辣味適中胡椒豬肚湯入面有d白蘿蔔打到最後果陣食入曬味 好正而且好夠胡椒味👍🏼👍🏼呢度有四款牛肉其中我覺得牛梅花佢好重肉味但相對會比較有咬口如果鍾意食肥少少既可以叫牛小排肥瘦比較適中呢度d牛好大塊 食得好滿足☺️食到最後落埋d紅薯粉食就perfect啦紅薯粉放落麻辣湯度住吸左d湯底味好香而且唔會太辣如果放落胡椒豬肚湯度就比較淡d啦打完邊爐當然要食甜品啦呢度有Dryers雪糕而且有成五隻味另外仲有d sorbet試左佢個榴蓮 覺得好濃味🤤除左雪糕佢仲有甜品櫃同埋即製甜品試過個bread pudding都幾好食宵夜時段$138一位咁樣既價錢有得食高質而且選擇多既邊爐真係物超所值👍🏼👍🏼
今日同friend黎旺角打個宵夜邊爐

除左雪糕佢仲有甜品櫃同埋即製甜品
試過個bread pudding都幾好食

宵夜時段$138一位
咁樣既價錢有得食高質而且選擇多既邊爐真係物超所值👍🏼👍🏼
今日無論係精神上還是肉體上都好滿足 放工就同左我個老友鬼鬼去佢個球會到打波 之後因爲我地知道由台灣遠道而來香港嘅馬辣火鍋21:30後每位只需$138 咁底咁出名緊係要試試佢 (當然因爲做完運動先再食冇咁內疚所以好滿足哈哈)一入到去 21:30仲有好多人食緊 環境都好整潔同光猛 我地一坐底就填張紙揀左麻辣湯底(一辣招) 同埋胡椒豬肚湯 叫埋牛梅花同牛小塊個人認為兩個湯底都好味! 值得推介-湯底:麻辣湯底有辣招同幾舊大舊嘅豬紅 一開始唔辣 但愈食愈有味道 麻同辣慢慢滲入口中 而個胡椒豬肚湯好香 如果你想要清少少嘅湯底依個唔錯胡椒味幾特出 有豬肚同蘿蔔係湯底 蘿蔔到最後"林"哂入哂味 要食埋佢-肉類:牛小塊比較肥(左) 而牛梅花比較有牛味 冇咁肥(右) (店鋪好細心 佢選單上左邊的顏色同店上的顏色相附 你唔會食完唔知自己食左咩)-飲品:佢有個雪櫃裏面有好多選擇 例如啤酒 忌廉 烏龍茶 如果想飲返打邊爐會飲嘅野例如橙汁 竹庶馬'睇'水 都有 任君選擇-食物:除左牛/豬 個啲要係選單到揀之外 其他都要出去自己攞 食幾多攞幾多 佢都幾多野食 基本打邊爐料有齊 腸仔 丸 菜 餃 響鈴... 不過佢啲

一入到去 21:30仲有好多人食緊

個人認為兩個湯底都好味! 值得推介
-湯底:

-肉類:

-飲品:

-食物:

除左牛/豬 個啲要係選單到揀之外 其他都要出去自己攞 食幾多攞幾多 佢都幾多野食 基本打邊爐料有齊 腸仔 丸 菜 餃 響鈴... 不過佢啲魚皮有啲碎 不過味道都唔錯 而且佢有紅薯粉 放落個麻辣湯到簡直係一流!

甜品:

佢有dryers 雪糕 有個雪櫃裝住啲奶凍同水果 不過最吸引我都係即叫即整嘅甜品 有bread pudding 燉蛋白 同埋個香蕉pan cake(皮薄而且有淡淡嘅甜味 加上中間嘅香蕉 係一個好嘅甜品作為一餐嘅終結)

What a happy night yeah!

$152 (宵夜)
2018-04-26 159 浏览
近排台式鴛鴦火鍋熱潮都幾勁下!既然冇得飛轉台灣,就唯有係香港食餐過下癮先。今次係旺角創興搵咗呢間馬辣台式鴛鴦火鍋,啱哂心水,就同朋友兩個人入去涮一涮~因為六點就黎到,人唔係好多,但都坐到一半,另一半就未坐人,其實間舖都幾大下。裝潢模仿台灣車站。坐低先寫咗要咩湯底先,我當然要揀台式麻辣鍋啦!另一個湯底就揀咗西紅柿洋蔥海皇鍋。另外,精選肉類同埋海鮮類都係要寫紙仔點既~而且D肉會跟顏色分好,如果食咗想encore,都可以跟顏色再點。海生蝦同埋是日海鮮(即係蜆),一黎到梗係放哂落去個鍋先啦,令個鍋更鮮味。黑毛豬梅花、黑豚五花肉豬肉有兩款,五花肉油脂較重,食落香口。但我更愛豬梅花,薄切所以好快就熟,肉香而唔會帶有膻味。美國精選牛五花、美國CAB安格斯黑牛牛五花就好似平時打邊爐淥開既肥牛咁,而我朋友就特別喜愛安格斯黑牛,貪佢食落夠香。美國Prime頂級牛梅花、美國choice牛小排而我就鍾意牛梅花,脂肪比較少,比較有嚼勁。牛小排都唔錯,脂肪與肉比例剛好。煲鍋滾起就可以放食物落去滾啦!走出去拎野食,就發現D食物真係多到不得了!呢到影到既只係其中一邊,其實仲有另一邊。有其它肉類如豬肚、豬頸肉、醉雞、滑
裝潢模仿台灣車站。

黑毛豬梅花、黑豚五花肉
美國精選牛五花、美國CAB安格斯黑牛
美國Prime頂級牛梅花、美國choice牛小排
煲鍋滾起就可以放食物落去滾啦!
有其它肉類如豬肚、豬頸肉、醉雞、滑牛等。
D丸既種類多到不得了,而且仲要唔係普通款,搞到我拎咗好多返去淥!而且D菜都分好哂,可以一碟碟拎返去。
連醬料都有好多選擇!
甜品櫃望落有好多唔同款既小甜品,幾靚幾吸引。
雪糕都有好多味道啊,有益力多味、青檸雪葩味、蜂蜜牛奶味、薑味、榴槤味等,任君選擇。
仲有Dreyer's雪糕,好正!
唔想食雪糕既,仲可以揀雪條tim!除咗有紅豆樂、大腳板之外,仲有我鍾意食既牛奶樂啊!
飲品竟然有咖啡同埋可以自己沖花茶飲,認真多選擇!
飲品櫃都有好多選擇,有我打邊爐最愛既Milkis!
將一堆丸放入鍋入面淥,等佢地一個又一個咁熟咗再浮起,放入口入面係好滋味,不過要小心睇熱,尤其係個D會爆漿既丸。
食咁多肉,要搵D菜中和下,娃娃菜、金菇、芋絲就啱哂啦!響鈴都係打邊爐必食!
搵返已經淥熟轉色既蝦先。
仲有呢個位係有一D師傅係到即場包餃子同埋即製甜品,你可以食住野,望住佢地整。
有鮮奶燉蛋白同埋麵包布甸,可以自取。
鮮奶燉蛋白唔會好甜,味道淡淡地。

班戟都係唔會死甜,食多件都得。

D火鍋配料款式又多,質素又正,去唔到台灣,係到食都唔錯啊!
2018-04-19
2018-04-22 187 浏览
同事介紹創興有間性價比高的台式任食火鍋,即刻就要同男朋友黎食! 訂左7點鐘,間餐廳坐得舒服,大部分都是梳化位,環境寛敞簡左台式麻辣同胡椒豬肚湯底,個麻辣無我想像中咁辣,但都幾惹味 精選肉類同海鮮類就落單ORDER 其他野就出去自助形式拎,真係好多好多款野食,好齊全! 連白飯都有提供 飲品的種類亦都好多,啤酒都可以任飲,最估唔到係仲有花茶。 每張台都有枝湯底,好方便,可以隨時自己加湯底 仲有充電位,真係好貼心! 最後我同男朋友係食唔落甜品,實在太飽了! $158 兩小時任食又好味既火鍋,真係好抵食! 同事果然無介紹錯!

訂左7點鐘,間餐廳坐得舒服,大部分都是梳化位,環境寛敞

精選肉類同海鮮類就落單ORDER

飲品的種類亦都好多,啤酒都可以任飲,最估唔到係仲有花茶。

每張台都有枝湯底,好方便,可以隨時自己加湯底

仲有充電位,真係好貼心!

最後我同男朋友係食唔落甜品,實在太飽了!

2018-04-22 10495 浏览
馬辣於台灣的知名度就夠高了,香港的又如何呢 ! 相信都會不錯,就只因為它的選擇夠多 !餐廳佔地創興廣場14樓全層,除環境較寬闊外,餐廳環境亦有自己的特色,這架火車頭就是客人可以自行自助拿取火鍋配料的地方,除照片的正面部份,火車頭的後方同樣都是火鍋配料區 !有些火鍋配料是可以用紙落單的,例如多款的肉類及海鮮類配料就是了可見當中位於火車頭的火鍋配料選擇非常多,各式各類的配料都可以找得到而飲品選擇亦很多元化,除雪櫃中的啤酒汽水外,還有其他的涼茶果汁,咖啡機及自助沖製熱茶等,真的非常多選擇 !同時,吃火鍋都會必備的,就是調味醬油,又再一次引證這間馬辣火鍋確是勝在夠多選擇 ! 今晚的火鍋湯底就選擇了香濃的沙嗲湯及皮蛋莞茜湯客人可以因應自己的份量拿取火鍋配料可能有不少朋友吃火鍋時都喜歡沾點生雞蛋,來這裡就對了 ! 這裡是有提供免費的生雞蛋啊 !!! 值得加分,哈哈配料當中,例如豬潤這些內臟都是蠻新鮮的,且沒有異味,滾起後口感及味道都一流肉類方面就有數款牛肉,加上豬及羊肉,以肥牛為例,都是新鮮的,大大塊,口感不錯最後,仍然是要圍繞餐廳選擇夠多的重點優勢作介紹 ! 到甜品時間,除有雪條雪米滋等的選擇外

今晚的火鍋湯底就選擇了香濃的沙嗲湯及皮蛋莞茜湯

客人可以因應自己的份量拿取火鍋配料

最後,仍然是要圍繞餐廳選擇夠多的重點優勢作介紹 ! 到甜品時間,除有雪條雪米滋等的選擇外,更有大品牌DREYER'S雪糕供應,一共有5大款味道提供,多吃兩杯,感覺都要回本了 !

而另外都值得推介的就是這個法式焦糖燉蛋,餐廳都是新鮮即造的,可以於該專屬櫃位拿取,感覺就好想食自助餐一樣 ; 味道真的可以妣美酒店 / 甜品店的質素,非常高質 !!