2018-04-26
近排台式鴛鴦火鍋熱潮都幾勁下!既然冇得飛轉台灣,就唯有係香港食餐過下癮先。今次係旺角創興搵咗呢間馬辣台式鴛鴦火鍋,啱哂心水,就同朋友兩個人入去涮一涮~因為六點就黎到,人唔係好多,但都坐到一半,另一半就未坐人,其實間舖都幾大下。裝潢模仿台灣車站。坐低先寫咗要咩湯底先,我當然要揀台式麻辣鍋啦!另一個湯底就揀咗西紅柿洋蔥海皇鍋。另外,精選肉類同埋海鮮類都係要寫紙仔點既~而且D肉會跟顏色分好,如果食咗想encore,都可以跟顏色再點。海生蝦同埋是日海鮮(即係蜆),一黎到梗係放哂落去個鍋先啦,令個鍋更鮮味。黑毛豬梅花、黑豚五花肉豬肉有兩款,五花肉油脂較重,食落香口。但我更愛豬梅花,薄切所以好快就熟,肉香而唔會帶有膻味。美國精選牛五花、美國CAB安格斯黑牛牛五花就好似平時打邊爐淥開既肥牛咁,而我朋友就特別喜愛安格斯黑牛,貪佢食落夠香。美國Prime頂級牛梅花、美國choice牛小排而我就鍾意牛梅花,脂肪比較少,比較有嚼勁。牛小排都唔錯,脂肪與肉比例剛好。煲鍋滾起就可以放食物落去滾啦!走出去拎野食,就發現D食物真係多到不得了!呢到影到既只係其中一邊,其實仲有另一邊。有其它肉類如豬肚、豬頸肉、醉雞、滑
班戟都係唔會死甜,食多件都得。
D火鍋配料款式又多,質素又正,去唔到台灣,係到食都唔錯啊!