2022-08-17 227 浏览
120517082022,黎到深水埗就試下呢間馬德里餐廳,印象中之前門口有個大大既霓虹燈招牌,現在已經拆左,可惜。今日人流都多剛剛好入埋去就坐滿,我點左個肉眼扒日式炸蝦意粉,跟個羅宋湯同一杯凍檸茶。羅宋湯味濃蕃茄味突出,唔似一般餐廳既得個酸字,佢係酸得黎帶甜是做得比較好既羅宋湯,好快主菜到肉眼扒都好大塊,大約有一隻半手掌大小,雖然都有7,8成熟但不會硬加上沒有鬆肉粉既味,我都滿意,炸蝦就有點凍,不過68蚊都算不錯既選擇。

好快主菜到肉眼扒都好大塊,大約有一隻半手掌大小,

2022-05-21 789 浏览
懷舊扒餐, 今日去開深水埗, 見到有間主打懷舊扒餐的西餐廳。今日叫左2人扒餐, 分別有肉眼扒同咸豬手。肉眼扒味道完全係港式風味, 肉質較實, 但有牛肉味, 亦有肉汁。咸豬手超大隻, 皮脆肉嫩, 好似食緊真正德國咸豬手, 由其痴住骨的筋位, 非常好味。 價錢平民化, 店員又有禮好服務。

今日叫左2人扒餐, 分別有肉眼扒同咸豬手。

2022-05-04 366 浏览
星期日約會好友,一起逛街購物😀目的地 深水埗,好耐冇嚟過囉,假期日子,人流多下午4點幾,有啲疲倦、找個地方唞啦,順便high tea😊呀!馬德里餐廳,好似N年冇嚟,即管試吓環境不錯,地方寬濶、有距離,客人多,近門口有張卡位,坐下來焗卡邦尼忌廉汁海鮮意粉 $50少量芝士焗、惹味材料豐富,蝦、青口、墨魚仔、蟹柳、菇意粉吸住汁,正呀😋焗意式鮮茄牛柳粒意粉 $50熱辣辣,芝士飄來香噴噴菇片、 番茄🍅味濃,嫩肉牛柳粒跟餐熱飲,好立克、檸檬茶

下午4點幾,有啲疲倦、找個地方唞啦,順便high tea😊
呀!馬德里餐廳,好似N年冇嚟,即管試吓
環境不錯,地方寬濶、有距離,客人多,近門口有張卡位,坐下來

焗卡邦尼忌廉汁海鮮意粉 $50
少量芝士焗、惹味
材料豐富,蝦、青口、墨魚仔、蟹柳、菇
意粉吸住汁,正呀😋

焗意式鮮茄牛柳粒意粉 $50
熱辣辣,芝士飄來香噴噴
菇片、 番茄🍅味濃,嫩肉牛柳粒

跟餐熱飲,好立克、檸檬茶

2022-04-24
下午茶
2022-04-13 221 浏览
在深水埗找地方吃午餐,這區的食店大多環境擠迫,看見這茶餐廳桌椅之間有足夠距離,就決定在這兒用餐。點了一客午餐A,黑椒牛扒司華力腸配薯菜(不愛吃薯菜,可選配白飯或意大利粉)有兩大塊薄牛扒和一條司華力腸,還有大量薯條和少量翠玉瓜和紅蘿蔔。牛扒的質感不錯,味道方面,雖然牛味不足,但配上黑椒汁,也算好吃,司華力腸沒什麼特別,薯條比較一般,蔬菜多一點就更好,總的來說,這$65的午餐,算是合格有餘。另外點了馬來西亞咖喱牛腩飯,這個下次就不會再點了。這咖喱的最大問題,就是咖喱汁不夠濃稠,而且一般來說,馬來西亞咖喱略帶點甜,不會太辣,這咖喱汁則很辣,牛腩方面,很多,但肉質太柴。飲品點了凍檸檬茶和凍咖啡,檸檬茶的茶底不苦澀,咖啡則不夠咖啡香。食物一般,環境則不錯,正如剛才所說,這雖是茶餐廳,但桌椅之間有足夠距離,環境也比一般的茶餐廳略為好一點,而最令我印象深刻的是侍應很有禮貌,工作效率也很高。
3K
2022-01-10 359 浏览
耐唔耐都黎馬德里食野,貪佢間店大坐得無咁迫,是日同朋友買完野又黎左坐下食啲野,四點幾鐘基本上得兩成入坐,鍾意坐邊都得啦。揀左張卡位坐,濶濶地好坐啲,快快落單等食啦。好快就送到嘅茶走同凍檸茶,茶走夠熱,檸檬茶爆多冰同檸檬,有少少苦。朋友叫嘅焗咖哩牛柳粒意粉,個賣相正正常常,有數粒牛柳同薯仔,咖哩汁都幾香,不過唔辣同太稀,搞到啲汁完全黏唔到上意粉到。自己叫左焗鮮茄豬扒意,賣相都幾好,上枱時好香噃。意粉爽口唔過淋,個汁夠杰身有茄味,仲幾多芝士添,豬扒已切件容易食,軟腍無渣幾好。五十蚊個餐都幾抵食呀,會再黎嘅。
揀左張卡位坐,濶濶地好坐啲,快快落單等食啦。
自己叫左焗鮮茄豬扒意,賣相都幾好,上枱時好香噃。

五十蚊個餐都幾抵食呀,會再黎嘅。
2021-12-11
2021-11-18 426 浏览
約了友人在深水埗一聚後,都已經快 2 點了。找東西醫肚期間,兩人都不約而同地說,記得附近有呢間餐廳,決定再尋找之前的回味。坐低見到装修環境舆之前都一樣,當時與同區比算是高一級,我點了個菠蘿雞粒炒飯套餐一試。先上了個羅宋湯,湯味都算濃,可惜的是不太夠熱、到主菜炒飯上場,飯的賣相都算吸引,菠蘿粒、雞肉粒、生菜絲混在一起,另再加點葡萄乾作點綴伴碟,引起了食慾。搯了一匙羹飯放進口中,飯粒夠乾身,有口感。雞粒配料就醃得淡了點,始終是雪藏雞肉。菠蘿、葡萄亁是罐頭現成貨,混合在一起吃補償了雞肉淡味吧。總觀是今次食品的味道、賣相還錯,餐廳環境就已經舊了,要装修一吓就好,待下次經過深水埗再來試。

2021-09-08 516 浏览
本身已經決定後喺深水埗食啲乜嘢但係最後都改變左主意食咗依間但係完全係一個伏好難食,嘢食到嘢飲絕對可以完全差評,劣質而且價位又唔係好抵食首先點左一個好普通嘅焗咖喱雞扒飯,雞扒仲係生嘅,同埋好濃烈嘅雪藏味道同埋雞扒唔入味入面嘅肉仲係紅色配菜薯仔係未熟、硬嘅⋯最後我只係就咁食左飯⋯⋯而且係隔夜飯嘅味道牛扒雖然係大大,但係好濃個血水味,同埋好明顯係唔新鮮嘅味道然後奶茶,係無法難想嘅難飲,味道苦澀,好諧口、飲左一啖之後根本無法再飲落去
而且價位又唔係好抵食

牛扒雖然係大大,但係好濃個血水味,同埋好明顯係唔新鮮嘅味道

2021-08-06 383 浏览
馬德里餐廳在深水埗一帶較為出名的茶餐廳!整體環境舒適,侍應也比較有耐性。 下午茶套餐十分抵食,點了焗肉醬意粉,芝士味香濃,意大利粉軟硬適中,以這個價錢來看,可以接受。
2021-06-27 444 浏览
叫咗一個下午茶焗芝士咖喱汁雞扒飯$50雞扒碎上得4小舊,仲有幾粒頭頭尾尾,2舊薯仔,咖喱汁少少,好明白通脹令食材貴咗,碎上唔緊要但全部全部頭頭尾尾,份量不足半塊雞扒,好敷衍的製作,侍應服務態度差⋯
叫咗一個下午茶焗芝士咖喱汁雞扒飯$50
2021-06-06 444 浏览
看到他家出名的黑椒意粉以及各種焗飯,想試試,趁著週末有時間、去了一趟,服務ok噠,中午沒有小菜和小食,所以點了一個焗意粉同一個肉燥飯,都好好食,不過肉燥飯份量唔算好大,凍檸茶和奶茶也都唔錯的!
2020-12-01 757 浏览
今日去試佢牛排,等咗成個鐘。問佢Check下單先知道未落單。佢仲話餐廳忙,叫我等一陣好快呀。好啦,牛排上來,明明叫4成熟,最後俾全熟俾我。超難食。找錢食,我俾咗全數。等咗我出門口先叫我返來,話先生,你找錯錢。我在場時,你唔點清楚。

好啦,牛排上來,明明叫4成熟,最後俾全熟俾我。超難食。

2020-09-21 789 浏览
食lunch set , 價錢65左右🤑叫咗個西冷配薯菜💋, 中午食扒好奢侈🤭🤭🤭羅宋湯超級好飲💋💋💋💋💋, 味道好出, 好飲濃味,完都唔會口渴👏, 好想叫黎多一碗🤡( 好似食咩餐都會有☝️)個西冷扒偏薄, 晏晝食啱啱好😽味道好過出面嗰啲專業嘅食扒店好多 😎非常有驚喜ヾ(@^▽^@)ノ 啲薯菜份量都好多 👍,同埋問佢拎嘅番茄醬 ,好好食 !🥰🥰🥰🥰🥰🥰個炸蝦一般,啲粉太多🤢🤢🤢嘢飲叫熱華田 正常😆總括嚟講呢間茶記幾好 🥰🥰🥰🥰上菜上得好快👏,位置都好闊落 👏,價錢都算平 👏,同埋佢嘅!羅宋湯!好推介 !!🤩🤩🤩🤩🤩我應該會因為個羅宋湯再去食😚😚
食lunch set , 價錢65左右🤑
叫咗個西冷配薯菜💋, 中午食扒好奢侈🤭🤭🤭

非常有驚喜ヾ(@^▽^@)ノ

個炸蝦一般,啲粉太多🤢🤢🤢

嘢飲叫熱華田 正常😆

總括嚟講呢間茶記幾好 🥰🥰🥰🥰

我應該會因為個羅宋湯再去食😚😚
2020-09-14 1256 浏览
🎉恢復晚市嘅第一餐,就嚟到《馬得里冰室》試吓樹熊同熊妹講咗好耐都未試過嘅鋸扒晚餐。📌放寬咗晚巿時段都好多人嚟食夜晚啦。📌經典鐵板餐真係幾吸引鋸扒之餘仲包羅宋湯、餐包同啫喱,價錢$88至$108,另加$6配熱飲或者$9配凍飲,配菜包薯菜另加$8可配炒飯🍚或者意粉🍝,免加一,都幾抵食。📌唔想食鐵板餐都有一般茶餐廳嘅晚餐選擇,包括小菜白飯、咖喱、喇沙、金邊粉等等,價錢$60至$80,唔包嘢飲。招牌二人晚餐,$188📌樹熊同熊妹一心來就係食呢個二人據扒套餐,包美國西冷牛扒同招牌蜜椒芥末鹹豬手餐湯餐包同啫喱。牛油餐包點完餐,店員隨即就奉上牛油餐包🥠。餐包熱烘烘的,塗上牛油即時溶化,係樹熊嘅大愛,熊妹嗰份都俾埋樹熊食。羅宋湯非常濃烈蕃茄味嘅羅宋湯,湯料都好足,有紅蘿蔔、椰菜、西芹同蕃茄等等,酸酸味味,好開胃,好味。招牌蜜椒芥末鹹豬手先上場嘅係鹹豬手🍖,哇!係有成塊面咁大㗎!皮炸得好脆,內裏鹹豬手肉好嫩滑,鹹味十足,份量好大,連大食樹熊都食唔晒。配菜有沙律同薯條,沙律菜🥗幾新鮮幾開胃,薯條🍟係粗身嘅,可能炸耐左比較林。鐵板美國西冷牛扒當牛扒餐奉上嘅時候,店員會捧着兩款醬汁,燒汁或黑椒汁可選,然後熊妹

📌放寬咗晚巿時段都好多人嚟食夜晚啦。

招牌二人晚餐
招牌二人晚餐,$188

牛油餐包
牛油餐包

羅未湯

招牌蜜椒芥末鹹豬手
先上場嘅係鹹豬手🍖,哇!係有成塊面咁大㗎!

鐵板美國西冷牛扒
當牛扒餐奉上嘅時候,店員會捧着兩款醬汁,燒汁或黑椒汁可選,然後熊妹準備好紙巾扮扮甄宓,當醬汁淋上鐵板牛扒時,「渣」一聲, 一堆帶着黑椒汁味嘅白煙就會霧起來。

鐵板牛扒🥩有驚喜喎!牛扒非常厚身,叫咗七成熟,但係一啲都唔韌或鞋,係非常鮮嫩,超級有牛味,絕對有水準!

意粉
意粉
樹熊要點主菜先會飽肚,加咗$8叫埋意粉,質感比較淋,撈左啲牛油,始終都係唔夠味,一定要撈埋黑椒汁食先入到口。

📌疫情關係都要搞搞優惠,晚市外賣一律八折。不過食鐵板餐點可以冇咗塊鐵板呢,都係堂食最好啦。
2020-08-31
招牌二人晚餐
羅未湯
2020-08-19 556 浏览
去黃金買電腦野,順便喺附近搵嘢食,就入咗去呢間馬德里。佢係港式茶餐廳,咩都有得食嗰啲。我去嗰陣下午茶時間,下午茶餐都好多選擇。全部都係$50以下。我叫咗一個輕盈全日午餐$48,唔好比輕盈呢個字呃到,份量都冇幾輕盈。有一大塊煎雞扒+黑松露炒蛋+鮑片粟米湯通粉+芝麻醬沙律🥗整體來講食物質素OK,價錢合理。
去黃金買電腦野,順便喺附近搵嘢食,就入咗去呢間馬德里。

無意中發現深水埗有間餐廳有小菜之餘,仲有得鋸扒!我睇中左佢個招牌二人套餐$188🔸鐵板美國西冷牛扒x蜜椒芥末咸豬手🔸配羅宋湯、餐包、甜品,好吸引😋 最鍾意用牛油餐包浸羅宋湯!鐵板美國西冷牛扒可以擇黑椒汁或者燒汁,我擇左燒汁,西冷牛扒大塊又厚身,肉質軟腍但都會有少少筋,加埋薯條和配菜已經好飽!招牌蜜椒芥末咸豬手好大隻!!外皮脆卜卜,啖啖肉,完全無乾爭爭!配蜜糖芥末醬食落甜甜地,仲有沙律菜可以減下膩,真心唔錯👍🏻甜品係黑加侖子味啫喱,食完飽到傻~ 呢個餐唔洗二百蚊真心抵食!!

最鍾意用牛油餐包浸羅宋湯!

招牌蜜椒芥末咸豬手

2020-06-07