2013-10-23 1195 浏览
見香香燒個食評幾好,就諗住同朋友去試下,點知就懶野,總之唔會再試lee間!!首先服務絕對冇問題,員工又有禮貌地走埋黎講解每樣野最大問題係食物既質數同價錢不相符個串燒白鱔我食完都唔覺係鱔桑拿蝦係幾特別,整完出黎好香,但D蝦細隻到連D酒味都感覺唔到個花甲梗加不知所謂.........什麼至尊牛舌就同我去普通既串燒店到食冇分別食到後段個員工見我同朋友都不滿,主動走過黎了解我地對個至尊牛舌既評語之後個員工竟然話個牛舌唔收我地錢,lee樣我都感到意外最後埋單時唔計我地叫既啤酒都要過千如用成千銀去食一餐我完全唔知食過乜既野,真係好火所以我唔俾負評都唔得!!!
首先服務絕對冇問題,員工又有禮貌地走埋黎講解每樣野
最大問題係食物既質數同價錢不相符
個串燒白鱔我食完都唔覺係鱔
個花甲梗加不知所謂.........
什麼至尊牛舌就同我去普通既串燒店到食冇分別
之後個員工竟然話個牛舌唔收我地錢,lee樣我都感到意外
最後埋單時唔計我地叫既啤酒都要過千
如用成千銀去食一餐我完全唔知食過乜既野,真係好火
所以我唔俾負評都唔得!!!
2013-10-22
2013-09-25 1034 浏览
原本係【香香燒 Pop Bar & Grill】訂左枱生日正日同女朋友食飯,不過天公不造美,隻【天兔】攪攪震,要改左一日先可以補祝生日。當日生日飯我係order左Set Dinner,Menu如下:-本人係第四次上黎食啦,次次都有唔同既新野試食,次次有驚喜,服務員又有禮貌又好客,係朋友三五知己食飯既好地方。
2013-09-23
【燒羊架】
【紙鍋烏冬】
【他他牛肉】
【味噌花甲】
從未食過一餐可以食禁耐。。。。。 等O左1個半鐘 D野食只係黎O左3 OR 4串, 我O地仲要唔係點好多野。。。仲有D ORDER 可以搞錯晒。。。SALAD吹O左N 禁多次都黎唔到。。。最後頂唔順埋O左單去O左樓下食!
從未食過一餐可以食禁耐。。。。。

题外话/补充资料: D野食完全唔好味, 只係有好多明星支持。。。
2013-09-13
2013-09-10 527 浏览
浜田雞泡魚乾燒得香口之餘保留到食物的鮮味而且雞泡魚乾亦軟硬度適中,不會因香口而流失水份再配會特製醬汁...讚燒日本芝士年糕我由細到大都好鐘意食芝士,所以對芝士有一份執著,尋日試完香香燒嘅芝士年糕之後我馬上再叫多一客!佢特製嘅醬汁再配芝士真係一絕!未試過真係要試下
燒得香口之餘保留到食物的鮮味 而且雞泡魚乾亦軟硬度適中,不會因香口而流失水份 再配會特製醬汁...讚
浜田雞泡魚乾
燒得香口之餘保留到食物的鮮味
而且雞泡魚乾亦軟硬度適中,不會因香口而流失水份
再配會特製醬汁...讚
燒日本芝士年糕
燒日本芝士年糕

2013-09-09
早前聞雜誌宣傳而來的.可能是平日六點多.所以很快入座有得食..超級好食呀!!這黑毛豬柳.不油不肥.咬落面脆.香而有口感.正正正.同場加映的有燒聖子,燒茄子.也值得一推.聖子和茄子的蒜香和鮮味很足,我與友人吃的時候會選擇不加醬汁,因為味道確實鮮而足.而茄子是罕有地連皮食也不油膩.我們還點了台灣腸,很惹味,我個人喜歡配蒜片食,雞翼串,配清酒.而且有一星期7種不同的老火湯搭配附上!味道很中式.店員推介得不錯..本身想試埋個牛.但真係飽飽飽.下次會再去!
2013-09-04
2013-08-29 195 浏览
上星期知道香香燒一週年、送清酒和有新菜式上場、當然一試啦! 當晚主菜桑拿海蝦和泡菜花螺! 首先再講桑拿蝦先、聽個名以為是焗的菜式、點知一點菜、侍應攞上一個玻璃盤𥚃有裝著十幾隻蝦⋯比D酒和液體浸住⋯ 有些葱和薑等等、跟住再攞來一個日式鐵鍋、我個心也好緊張、也估到一陣發生什麼事!果然不出我所料!侍應將蝦連汁料⋯全倒落去鐵鍋、再蓋上木蓋! 聽到咋咋聲、幾分鐘後、揭起蓋、所有蝦已熟透⋯酒香四溢!我估有中國酒的味道!跟住即食啦、好香、好滑、酒味適中!蝦夠新鮮!又有睇頭!讚!$148一的例牌!抵食!

2013-08-18
  • 桑拿海蝦
這是第二次幫襯香香燒、之前食個他們說的底溫烹調安格斯牛肉、呢次部長推介、他他牛肉、我本身食牛也喜歡比較生、所以一聽即點!大約10分鐘上菜、見到好鮮紅色的脂肪白紋⋯好滑咁⋯而個面又燒到脆皮似的、裡面就勁滑!伴住些生和熟混合的洋蔥⋯再加些我相信是他們秘製醬汁⋯好味到不能!$128 有成7、8塊、都幾大塊的!我本人覺得幾抵!如果有埋靚紅酒就完美了!下次再食過!
2013-08-26
  • 安格斯他他牛肉
首先請唔好嫌我長氣,因為: 今次終於忍唔住寫我人生第一篇食評,因為呢間"香香燒"真係店如其名,食到我火滾! 自問懶人一名,亦認為一間店舖既食物好食與否都比較主觀,不能一概而論,所以從未寫過食評!但呢間香香燒終於令我忍唔住獻上我既第一次!我地一行8人訂左枱,上到去,只見舖頭似有人包場,職員就叫我地行去隔離間髮型屋!我地即時'下'左一聲!過到去,疑似入左間'職員休息室'咁,裡面仲有2枱大枱+1枱2人枱!好快落完單後,有個男職員行入嚟話呢樣無、個樣又賣晒!下!?今日星期六,仲要8點左右就8、9樣野都無!?朋友問洗唔洗轉場去第二度食!我真係下左個人生最錯既決定無走到!如是者我地即刻再點第二輪、第三輪燒物補飛!等左半個鐘,先上左幾碟串燒、仲要一碟上完,再等、再催,先再上一碟!食物其實唔係難食,但同街邊串燒檔差不多!只係每碟份量都足以令所有人O咀!3串好似中指size既豬肉粒串收$68!😱2片$5蚊咁大既蕃薯片收$18,仲有飯碗咁大既蟹籽沙律要收〜$四十幾蚊(實數唔記得)!蟹籽數埋40粒都比多佢!沙律仲要係其間催左3次,等左2個鐘先上到!我都唔明點解要等咁耐!隔離2人枱食客都等到發炆話要走!全
首先請唔好嫌我長氣,因為:

我地一行8人訂左枱,上到去,只見舖頭似有人包場,職員就叫我地行去隔離間髮型屋!我地即時'下'左一聲!過到去,疑似入左間'職員休息室'咁,裡面仲有2枱大枱+1枱2人枱!好快落完單後,有個男職員行入嚟話呢樣無、個樣又賣晒!下!?今日星期六,仲要8點左右就8、9樣野都無!?朋友問洗唔洗轉場去第二度食!我真係下左個人生最錯既決定無走到!如是者我地即刻再點第二輪、第三輪燒物補飛!等左半個鐘,先上左幾碟串燒、仲要一碟上完,再等、再催,先再上一碟!食物其實唔係難食,但同街邊串燒檔差不多!只係每碟份量都足以令所有人O咀!3串好似中指size既豬肉粒串收$68!😱2片$5蚊咁大既蕃薯片收$18,仲有飯碗咁大既蟹籽沙律要收〜$四十幾蚊(實數唔記得)!蟹籽數埋40粒都比多佢!沙律仲要係其間催左3次,等左2個鐘先上到!我都唔明點解要等咁耐!隔離2人枱食客都等到發炆話要走!全程只有2個職員間唔中入嚟,見到佢地比客人(包括我地)催促,都登佢地慘!終於等到11:30,第一輪既食物都未嚟齊,唔洗燒既食物(e.g.肉燥飯、烏冬)又等極都等唔到既情況下,我地決定截單走!真係食完好似無野落肚咁!叫左2set啤酒,個男職員見我地食到個樣變晒鑊撈咁,free左我地一set!$206一set+十零串野,埋單$1700!!講真以佢既份量我一個人都食得晒!自問都幾捨得花錢在食方面,如果佢份量少但好食既話我接受!但......第一次真切感到"背脊骨落"既感覺!真唔明白點解有人寫話佢Good!!可能我寫完呢篇食評後,過幾日又有十篇八篇"正評返"!但唔緊要,我唔係想"倒佢米",我只想紓發自己感受!反正我唔會再去食"一肚氣"!

2013-08-03
  • 沒有
2013-08-10 53 浏览
有晚經過九龍食街山林道、當然睇下食店門外的宣傳牌⋯睇睇有乜著數!跟住見到呢間香香燒一週年送日本清酒、即管打上去試試串燒!上到三樓打開門好得意、同層有間化妝學校、後尾先知(同一集團)我們一行四人、地方幾好,但不是日本竹木feel..似日本西式cafe多D!當然問送什麼酒啦!原來送支300ml白鶴!ok啦、無騙人,再點了些啤酒和特飲,是柚子梳打!穩陣好味!開始點菜、侍應推介得不錯!我們點了麻辣木耳、凍豆腐!再試那個勁推的底溫烹調黑毛豬枊(堅好食、好香、好油份但不肥),再點燒聖子皇$52好大隻、野味無得輸!新鮮最緊要!再點台灣腸配蒜片!一定要食!好夾味!其他是雞亦,(脆皮)焗茄子不油!但等耐些,食完覺得值得等!必食!還有燒蠔、多春魚、雞皮、煙肉車厘茄卷、燒菠蘿、肉燥飯!最驚喜的是有免費老火湯送上!好窩心的一招!價錢不算平,但山林道來講就不算貴了!$270一個人!飲飽食醉算抵吧!聽講還有日式私房菜,下次可以一試!滿足的一餐
雞亦、羊架、黑毛豬
特飲柚子梳打
開始點菜、侍應推介得不錯!我們點了麻辣木耳、凍豆腐!
聽講還有日式私房菜,下次可以一試!滿足的一餐
2013-08-09
用餐优惠
其他
雞亦、羊架、黑毛豬
2013-08-07 24 浏览
太失望! 我未試過要比負評一間餐廳, 通常難食的, 我最多唔分享….. 但呢間無誠意做生意的餐廳, 真係唔寫唔得.呢間香香燒我之前見到笑臉幾多, 食評又寫得不錯.所以book 了星期六和一班朋友到此相聚我們book 了八點半, 店家安排了我們坐在另一舖的房內那間房是在一個salon 入面…….房入面除了我們一枱8人, 還有兩枱6人, 一枱2人, 都坐滿了我們八點半點了第一round 的野食….到十點半, 第一round 的野食來了一半也不夠我明白串燒係會慢d, 但我們點比小朋友的蟹籽沙律, 香香烏冬, 肉燥飯, 追了又追都係無黎到隔離二人枱的人都投訴到要中途停單, 立刻埋單離去.我地反映左好多次比兩位年青男侍應聽, 佢地都好無奈, 隔離舖的主管完全不加以理會.夜晚11點, 我地第一round 的野食都仲未黎齊, 實在忍無可忍cut 單埋單走.乜都無食過咁濟, 埋單都千六蚊.其實佢地的野食不難食, 但如果無心做生意, 剩係鍾意自己圍內開party, 咁你不如唔好再接街外客啦. 我地預早book 枱, 店家應該要知道是否有能力提供服務完全無誠意, 令人極度失望的餐廳以後我會睇清楚d 笑臉如果都係得一兩篇食評的人比, 我就知咩事!
2013-08-03
2013-05-15 52 浏览
雖然是假日, 名店一定人滿為串但這晚難得可以出來獨樂樂還是不管名店與否終要找間只在夜晚營業的餐館試菜而數月前便在雜誌見聞山林道開了間燒烤店試以低溫慢烤串燒作賣點久未有嚐燒烤滋味今晚一於破一破戒也破一破費好了早已上網做過功課聞得這裏的清酒煮花甲清新可口一心想着可以慢慢享受怎料一坐下便被告知今晚煮物均要約九點後才有供應因為有兩大圍私房菜而師傳只有一位 爐也只有一個所以只能點串燒和涼菜一埸來到怎樣也要試一試左邊是麻醬如火鍋用配以肉類同吃右邊是類似醋的物體...我見識不夠廣..不知其名..只知道味道有點怪..雖然認為自己能接受的味道已不少.. 但這款醬汁就是不對我口味..一人clear整碟凍豆腐($26)木魚片很多也算美味尖椒($15)燒得不錯已沾上少量鹽花意外的柔軟可是也意外的只有一丁丁丁點辣味可言記憶中尖椒辣度不很低還是師傳特別做了手腳讓不吃辣的人也能吃尖椒??吃不到花甲又沒有蟶子真的有點失望好在扇貝(時令價$52)能得我歡心看上去一堆蒜泥和蔥在上面但醬汁濃淡得宜 稀稠適中一點也不會過鹹又帶出點鮮味肉質柔嫰得來彈牙海鮮吃熟的也要吃出鮮味加上即燒即食這樣有種近乎溫和的感覺便剛剛好了我自問不是
雖然是假日, 名店一定人滿為串
但這晚難得可以出來獨樂樂

所以只能點串燒和涼菜
一埸來到怎樣也要試一試
左邊是麻醬
火鍋用配以肉類同吃
右邊是類似醋的物體...
我見識不夠廣..不知其名..
一人clear整碟凍豆腐($26)
木魚片很多
也算美味
尖椒($15)燒得不錯
已沾上少量鹽花
意外的柔軟
可是也意外的只有一丁丁丁點辣味可言
記憶中尖椒辣度不很低
還是師傳特別做了手腳讓不吃辣的人也能吃尖椒??
吃不到花甲又沒有蟶子

將貨就價嗎?

還點了一串鹽燒海蝦
蝦皮鹽脆
不過對燒蝦其實沒太大興趣
後來想想也不知為何自己點了燒蝦.....................
本來已刪去蒜頭串($15)
但既然弄好拿來便吃下去吧........
蒜頭沒爆香味道不濃
不怕吃後留下濃郁蒜味
有好有不好吧
不過既然本身有意點就不是會怕蒜味勁

上面那串蒙古羊肉($29)便厲害了!
雖然這不多不少的一串已索價近三十大元
可是真的燒得好好吃!
羊肉燒得十分嫰口
可說是超乎意料之外!
入口稍微帶點羊臊味
但絕對不難接受
個人而言當然大可更臊XD
沒有羊臊味的羊好吃嗎?!
用來調味的醬汁也很可口
與濃濃的肉味配合得宜
最後也禁不住ENCORE了多一串/////
燒原條茄子($39)
姍姍來遲的茄子小姐
配上黑沉沉的芝麻豉汁
面頭全是蒜蓉和蔥花
看似味濃又鹹
實質味道樸素
油份一點也不重(跟City's Xuper的西京燒茄子完全兩碼子事!!)
我喜歡!

蔬菜類還要多試幾款才能評估
可是價錢略貴
茶水要另計($10)又有加一
隨時埋單三四五百元
跟私房菜價錢差不多..那不如吃私房菜吧!
题外话/补充资料: 服務佳且店員健談友善
2013-05-11
  • 燒蒙古羊肉串
  • 燒扇貝
  • 燒原條茄子
2013-03-11 41 浏览
My friend, a groupon lover took 3 of us there. We bought 2 sets $399 BBQ set meal for 2 with "all you can drink" beer. Honestly, the portion was not good for a big eater like my friends. It wasn't enough...but it was a memorable dining because the restaurant ambiance is nice. Good for friends gathering or special event, as I know Alex would tailor-made menu on request in advance.I would like to recommend the food I like:grilled shellfishes- must-try, especially the fresh abalonegrilled prawns-w

grilled prawns-well marinated, quite good lightly toasted pan fried garlic on top, we finished them all included the heads of the prawns, excluded the shell off course.

grilled fishes - juicy and good flavor

grilled beef - tender and juicy

ox toughe - unexpected "crispy" and tasty

After I dined there almost a month ago, I still like to recommend their good service. They worked efficient and very pro-active. Provide excellent service to groupon customers is rare, i think...

2013-02-19
用餐优惠
團購
  • Daily home made soup without MSG
2013-03-02 25 浏览
今年結婚週年紀念日,揀選了"香香燒Pop Bar & Grill"用餐作為慶祝.餐廳位於商業大廈內,甫一搭出升降機,便看見牆上貼滿很多明星到訪的照片.進入餐廳後,待應熱情地介紹她們的菜式.或許介紹的菜式不合心水,我們還是自己揀選食物.首先到來的是"燒鰻魚"鰻魚伴隨著紫菜及配菜,魚肉肥美且口感十足.接著是"燒牛舌",配上黑椒的牛舌,肉質嫩滑爽口,刺激食慾大增.接著是"芝士牛油焗雜",芝士加上各類茹菌,味道一般.之後是"燒紐西蘭羊架",羊架沒有酥味,且燒烤時已把肉汁鎖住,是喜歡食羊的不二之選.緊接著是"燒冬菇,燒翠玉瓜",味道與平時食的一樣,沒有什麼驚喜!之後是"燒三文魚頭(半邊)",魚頭肉質肥美,有點兒油膩.再來是"香香炒飯",炒飯配上蝦仁及翠肉瓜,飯粒爽口不肥膩.最後是甜品"桂花榚",精形通透的榚點,內藏很多桂花,清甜美味!總體來說,食物的用料新鮮,味道尚算不錯,惜食品價錢略為偏高,望可稍作調整,便會更有吸引力.

或許介紹的菜式不合心水,我們還是自己揀選食物.

首先到來的是"燒鰻魚"
鰻魚伴隨著紫菜及配菜,魚肉肥美且口感十足.

接著是"燒牛舌",
配上黑椒的牛舌,肉質嫩滑爽口,刺激食慾大增.

接著是"芝士牛油焗雜",
芝士加上各類茹菌,味道一般.

之後是"燒紐西蘭羊架",
羊架沒有酥味,且燒烤時已把肉汁鎖住,是喜歡食羊的不二之選.

緊接著是"燒冬菇,燒翠玉瓜",
味道與平時食的一樣,沒有什麼驚喜!

之後是"燒三文魚頭(半邊)",
魚頭肉質肥美,有點兒油膩.

再來是"香香炒飯",
炒飯配上蝦仁及翠肉瓜,飯粒爽口不肥膩.

最後是甜品"桂花榚",
精形通透的榚點,內藏很多桂花,清甜美味!

2013-01-21
庆祝纪念
纪念日
早前堅尼從facebook上找到香香燒PopBarGrill的專頁介紹,於是相約好友們,一嚐這間以真空低溫烹調為賣點的串燒專門店。點菜前,主理人 Alex主動向我們介紹,餐牌內最俱特式的各款菜肴,由用料開始,所選食材的來源地,以至烹調的方法,甚至是調味料,也向我們一一細心講解。根據Alex的介紹真空低溫烹調是,先將食物進行真空處理,然後利用低溫烹調機,將食物在一個恆溫之烹調,最後才用烤爐作最後加工,將食物烤至香脆,達到外脆內軟之餘又保存了肉汁的香味。而招牌飲品「香香特飲」更是十分滋潤,正正是燒烤的必飲佳品啊!我們二話不說,立刻點菜,吃了什麼?看下面的圖片吧!後記:原本當日,堅尼因病本打算缺席,怕在喉嚨不適之時,食燒烤會更嚴重,卻又抵不住食慾。但當吃過一連串的烤物之後,卻沒有預期的熱氣感,這可能是低溫烹調的獨特之處吧!

我們二話不說,立刻點菜,吃了什麼?看下面的圖片吧!

「香香特飲」內有海底椰、圓肉、杞子、紅棗!冷熱均可,清潤、清新、清甜⋯每天限量供應
檸檬白酒煮花甲
多春魚
羊肉串
胡椒蟹
  • 香香特飲
早前雨娜好友推薦我們去全港首家真空低溫烹調 BBQ,所以一行七人到了位置尖沙咀山林道的的香香燒說真什麼是真空低溫烹調 BBQ,未去之前根本就不知是什麼,友人見到雜誌介紹,就我們去試食了~當我們上到去的時候,就見到一個大大的手繪招牌 - 香香燒 Pop Bar & Grill ,還有他們招牌菜的相片,很吸引啊!!步入店舖內,就見到不少寶麗來,貼在近入口的地方的都是明星、明人,而客人的寶麗來就放置在店舖內的其他地方香香燒面積不少的,大約是該樓層的大半層,乍看來有十來檯桌子,除了這十來檯桌子外,更有兩個VIP的位置,為了確保客人的私穩,這兩個地方都有簾子,這兩個地方吃的可不是串燒,餐廳的負責人說是吃私房菜,看到介紹都很吸引,有機會都可以一試的!餐廳的負責人為我們詳細介紹了什麼是真空低溫烹調,可是一心只想吃的雨娜沒有留心負責人說的東西XP真空低溫烹調是一種通過利用較低溫度而長時間加熱的烹飪方法,目的是要帶出原料 (尤其是肉類)的最佳效果。基本方法是將食物放入一個塑膠袋並且真空密封,然後將整個袋子放入熱水當中烹調(通常約為 50°C 至 80°C 之間),有時候甚至超過24小時。(出至維基百科)

雨娜點了「Soda Chang Bitter Lime Lemon」,雨娜個人來說這瓶飲料味道太淡了~
我認的,我需要比較濃郁的味道XD
我們點的食物上桌了,先有味噌煮花甲及檸檬白酒煮花甲,個人偏好味噌煮花甲,味道略帶甜味,比較易入口,
而檸檬白酒煮花甲調味比較特別的,因為用了特別醬汁,比較上是清新的,帶來的衝擊比較重的~
之後上的是避風塘炒蝦,作為蝦痴的我,我吃了2隻定3隻呢?忘記了~
原本每人一隻的,不過有人不能吃,我吃多了XDDD
這個味道是比較濃郁的蒜香,辣辣地很好入口,而且蝦殼十分脆身,很好食啊~~~
想起口水都不斷在分泌啊~~~
又是蝦啊~不過這個是燒海蝦,不會燒得太乾,要是可以更大隻就好了XP
不停上不同的串燒,個人很喜歡他們家的羊肉跟雞皮,都是十分好吃,鴨胸也很棒,不過我不喜歡大蔥...
另一推介 - 燒腩仔肉汁完全鎖在肉內,外脆內嫩,好吃到不得了,不可不試啊~
芝士金菇菜,我的最愛,濃郁的芝士配上金菇菜,絕佳的配搭~
胡椒炒蟹
最後不得不提的就是胡椒炒蟹,我可以說你不吃它,絕對是你的損失啊!
可惜友人們都是懶骨頭,結果我一個獨自吃了七成的胡椒炒蟹,十分爽啊~~~
美味至極啊~如果整晚吃過的東西來要推薦一樣給大家,我二話不說就會選胡椒炒蟹!!!
這個真的真的一定要試啊~~~~~

因為上限8張圖,想看更詳細的文章可到我的網誌~
胡椒炒蟹