2014-07-05 1526 浏览
記得好耐之前食過,味道真的蠻不錯的,但現在水準卻下降了。香河炒飯,味道不錯,有大蝦札肉和蛋,有口感,但略嫌多了點油。大蝦豬肉卷,沒有吃,但同行友人說一般無骨鳳爪:微辣加上酸酸的,蠻好吃濕炒雜錦河:味道很一般 炒牛柳:酸酸的,不錯。拼盤:不過不失只有燒豬頸肉好味乳鴿:普遍
記得好耐之前食過,味道真的蠻不錯的,但現在水準卻下降了。

大蝦豬肉卷,沒有吃,但同行友人說一般

無骨鳳爪:微辣加上酸酸的,蠻好吃

濕炒雜錦河:味道很一般

炒牛柳:酸酸的,不錯。

拼盤:不過不失

只有燒豬頸肉好味

乳鴿:普遍
2014-07-05
2014-07-05 1540 浏览
前幾日朋友約我黎銅鑼灣食飯,佢話一定要黎依到,唔知咩原因,都記得佢好鍾意食到既野,但點解咁突然呢,原因我就唔知喇,不過依餐係幾好味既,佢叫我黎食,當然比佢話事叫咩咁就要左兩個煎扎肉凍檬,一個好特別既牛油田雞同埋茄汁牛腩配麵包,三樣野我都非常鍾意。.首先係凍檬,佢既扎肉食落唔似煎既反而似係炸, 不過咁樣反而又幾好味,炸到有少少乾身,不過味道就反而幾好味,食落真係唔錯,再加埋魚露,依個凍檬真係分唔錯,之後再黎既就係茄汁牛腩,依個係我最鍾意既,做得當然出色,茄汁食落好好味,應該有用到好多新鮮蕃茄,控制得好好個汁有少少鮮甜,唔會太酸,而且牛腩炆得夠哂淋身配埋法包咁食真係唔錯,最後就係牛油田雞,份量都幾多, 炸得唔錯嫁,鬆脆得黎而且唔會太油膩,田雞肉就當然夠哂嫩滑,不過主角牛油味就無咩喇。

2014-03-29 1670 浏览
As I am not currently eating pork or beef, I was looking for some nice bbq chicken wrap.  Well, the would not substitute the usual pork for chicken so I ordered a shredded chicken bowl and pineapple drink.  The bowl came fairly quickly.  First off, the portion is small. Second, all the noodles are broken so it make eating with chopsticks very difficult.  The flavor was bland.  Nothing at all to the sauce.  The chicken was not dry which is good.The pineapple drink finally came and it too lacked m

The pineapple drink finally came and it too lacked much flavor.  I will not be comin back here.
2014-03-28
2013-11-23 1223 浏览
又到左星期五晚, 連續做左一個禮拜野, 係時候出外發掘美食同好好享受週末今晚N先生終於肯同我尼試下哩間講左好耐都未食嘅越南野食店位處銅鑼灣, 係同事小con嘅飛弗, 佢自稱由細食到大, 係香河嘅忠實擁疐但係今次我地冇試到小con嘅誠意推介超抵食2人晚餐set, $170有找包括春卷, 粉包, 兩碗生/熟牛肉河, 再加兩碗糖水, 响銅鑼灣尼講真係抵食之選 不過因為我地都唔太餓, 所以只係叫左兩款野食, 咖哩牛腩配法包&燒豬肉檳海先講下個咖哩牛腩配法包, 哩度啲咖哩同出面一般食肆比, 稀好多, 似咖哩湯多啲可能哩個係越南嘅做法, 但我就真係唔太識欣賞哩種稀dumdum嘅咖哩好在味道搭救, 食得出落左唔同香料同材料去整哩個咖哩, 而啲牛腩就真係冇得彈除左有香濃嘅牛腩味之外, 仲炆得好入味同好鮮嫩, 一啲都唔韌, 超好味再尼就係哩個燒豬肉檳海, 之前都唔知咩係檳海, 經店員介紹係米粉嘅一種, 於是試下仲配埋個生菜俾你包住啲米粉同豬肉一齊食, 不過由於怕麻煩, 我地只係分開食豬肉整得幾香口, 但略為乾左啲, 點魚露食就啱啱好, 酸酸甜甜咁好開胃而個米粉同豬肉都好夾, 最欣賞果啲炸到脆卜卜嘅蒜粒同

今晚N先生終於肯同我尼試下哩間講左好耐都未食嘅越南野

咖哩牛腩配法包

燒豬肉檳海

而個米粉同豬肉都好夾, 最欣賞果啲炸到脆卜卜嘅蒜粒同花生碎, 全部都俾我食清哂

服務方面真係值得讚, 有個姐姐好細心, 一見我地杯水飲淨少少, 就即刻主動加水
環境方面, 我地坐左樓底較矮嘅樓上, 好在我地唔太高, 未至於會頂頭
我地被安排坐四人位, 所以坐得好鬆動, 仲可以有位放袋, 唔洗攬住個袋食, 抵讚

一定會再尼, 到時一定要試下個超值2人晚餐, 期待中
2013-11-08
2013-06-12 928 浏览
好好食呀~~5個人食晚市,每人HK$110,扺食!!我地周二晚約7:30打後去到,唔駛等位;不過8PM打後好多人來,個個都要等位,所以晚市的話,最好8PM前來到,就唔駛等位啦!仲有鬼佬7人都慕名而來添....不過侍應們好忙,未必有時間慢慢講解各式美食點食,如濱海,酸鍋等少聽過的食物,真係要問下先知係乜呀....
好好食呀~~

5個人食晚市,每人HK$110,扺食!!

仲有鬼佬7人都慕名而來添....

香河特飲
牛腩飯
海蜇蝦雜菜沙律
  • 濱海
2013-04-18 805 浏览
每次行經利舞台/Timsesquare 都會經過呢間「香河越南餐廳」,而且被門口呢張印滿店方的推介美食招牌吸引。每次都想試一試,但每次都係過門不入,因為心中覺得已結業的「清亭」是我首選。今天跟家人食飯,但好多餐廳都要等位,再次經過此店見不用等位,於是決定一試!店內裝修古舊,不是人工做成的舊,而是經過時間洗禮的古舊;跟急促變化的銅鑼灣形成強烈對比。叫了三款湯河:雞絲湯河湯底好啖,雞絲都可以口感不”鞋”香茅豬扒河豬扒賣相不吸引,炸得過火;肉質不嫩滑,口感”鞋”,肉汁欠奉。生牛肉河粉每次必叫。先喝湯,湯底濃,有著牛骨味; 牛肉夠薄,輕輕用湯底既熱力去浸熟的牛肉,夠嫩滑。但食完好口渴,太多味精。椒鹽軟殼蟹炸得剛好,金黃色的表面,軟殼蟹都幾大件,賣相吸引。炸粉薄,味道香口;軟殼蟹咬落口多肉汁,啖啖肉~豬頸肉濱海第一次食濱海,都幾好味,幾特別豬頸肉幾香口翡翠牛肉粒牛肉粒肉質嫩滑,醃得入味,幾惹味西蘭花老左D,份量多過牛肉粒好多,變成主角味道一般,食完好口渴,太多味精。試一次就夠~

叫了三款湯河:
雞絲湯河湯底好啖,雞絲都可以口感不”鞋”

椒鹽軟殼蟹
炸得剛好,金黃色的表面,軟殼蟹都幾大件,賣相吸引。
炸粉薄,味道香口;軟殼蟹咬落口多肉汁,啖啖肉~
豬頸肉濱海
第一次食濱海,都幾好味,幾特別
豬頸肉幾香口
翡翠牛肉粒
牛肉粒肉質嫩滑,醃得入味,幾惹味
西蘭花老左D,份量多過牛肉粒好多,變成主角
味道一般,食完好口渴,太多味精。試一次就夠~
2013-03-24 610 浏览
2個人行開銅鑼灣見到呢間野,抱住試食心態60蚊鳳爪「完全無味」35蚊生牛肉湯粉極之細碗35蚊沙河一樣極細碗,味道麻麻,啲湯不過不失不過就杰咗啲味道不過不失,正常水準
2個人行開銅鑼灣見到呢間野,抱住試食心態

60蚊鳳爪「完全無味」
35蚊生牛肉湯粉極之細碗
35蚊沙河一樣極細碗,味道麻麻,啲湯不過不失不過就杰咗啲
味道不過不失,正常水準
2013-03-24
2012-11-12 534 浏览
在銅鑼灣逛街,即興吃越南菜,於香河飽吃了一頓。扎肉雞絲撈檬:扎肉雞絲切成條狀,賣相較雜亂,味道無驚喜。檬粉同樣「碎濕濕」,當中早已放了酸汁,口味調較欠彈性。燒豬肉檳海:比較少吃的越菜,用生菜包裹燒豬肉及米粉餅來吃,入口清脆鬆軟香口於一身,挺特別。越式蒸粉卷:皮薄通透又不失煙韌,肉碎餡料泛着淡淡魚露香味,OK喇!
在銅鑼灣逛街,即興吃越南菜,於香河飽吃了一頓。

扎肉雞絲撈檬
越式蒸粉卷
[11/11/2012; Sun]
2012-11-11
2012-11-10 396 浏览
有一段時間都無來香河, 原因唔係佢地D食物唔好, 係好似來來去去都係這些菜式有點悶.前二日友人突然話要來此店食飯, 點知當晚就發現佢地換左新餐牌真係開心.我地點左煎扎肉凍檬, 牛油田雞及茄汁牛腩配麵包.凍檬內既扎肉其實唔係煎而係炸, 炸得有點乾身不過味道就出奇地美味,再加上佢地既魚露這個凍檬真係唔錯.再來既茄汁牛腩同樣出色; 茄汁唔似完全用上支裝茄汁, 應該再加上新鮮蕃茄令到汁有點鮮甜, 而且牛腩炆得好淋身配上法包非常美味.最後既牛油田雞應該係新增菜式, 一碟份量都幾多, 而且炸得份外鬆脆而不油膩, 田雞肉仍然嫩滑可口, 唯一美中不足就係沒有足夠既牛油香味.

我地點左煎扎肉凍檬, 牛油田雞及茄汁牛腩配麵包.

2012-11-08
2012-09-07 189 浏览
每次行去利舞台都會經過呢間越南餐廳,每次都想試一試,但每次都係過門不入尋晚終於都搵到機會一試,點知未開始食就已經一肚火點左個2人set, 有一碟春卷, 一碟粉包, 兩個湯河, 仲有兩碗糖水因為我本身唔鍾意食河粉, 所以問個侍應姐姐可唔可以轉濛粉, 她話可以, 加4蚊, 咁我就叫左個湯濛, 點知最後黎左個撈濛, 咁我同她講黎錯左, 她即刻大聲夾惡話係我叫錯, 態度超級差但明明我家姐都聽到我係叫湯濛, 同埋唔通我自己叫左咩野都唔知咩, 雖然她最後都換返俾我, 但無lala俾人咁話法真係未食已經成肚火後尾我留意到幾檯客叫野食個侍應姐姐都係聽錯ga呢間野侍應服務差, 環境食物又一般, 真係吸引唔到我再黎食lor

尋晚終於都搵到機會一試,點知未開始食就已經一肚火

因為我本身唔鍾意食河粉, 所以問個侍應姐姐可唔可以轉濛粉,

咁我同她講黎錯左, 她即刻大聲夾惡話係我叫錯, 態度超級差

後尾我留意到幾檯客叫野食個侍應姐姐都係聽錯ga

2012-07-04 144 浏览
當初係有次經過見佢門口有張好大個招牌印住d野食,又見佢開左好耐下,小弟亦幾鍾意食越南野,所以試下,感覺唔錯,之後間唔中都會黎食。位置:係電車路附近,涼茶舖隔離,算易搵,又唔係鬧市中間,唔使迫人舖面:共兩層,舊式裝修餐廳,4-6人台居多不過有少少要注意,樓上店員較少,柱位多,有時會出現叫唔到侍應既情況野食:椒鹽軟殼蟹:必試,味道香口,炸得好好,唔會好多粉,而且蟹半身亦好味,唔會好似其他日本野果d咁瘦,咬落口多肉汁,又多膏,令人回味蒜香雞翼:煎得好靚,金黃色,皮脆,裡面熟無血汁,最鐘意係佢面頭舖左好多蒜蓉,鐘意蒜味既我當然非常喜愛此外佢地既湯河亦好好,湯底好味;牛肉粒紅飯既紅飯亦好味,甜度剛好。建議三五知己一齊黎,可以多點小菜食。

舖面:共兩層,舊式裝修餐廳,4-6人台居多

野食:
椒鹽軟殼蟹:必試,味道香口,炸得好好,唔會好多粉,
蒜香雞翼:煎得好靚,金黃色,皮脆,裡面熟無血汁,
最鐘意係佢面頭舖左好多蒜蓉,鐘意蒜味既我當然非常喜愛

此外佢地既湯河亦好好,湯底好味;
牛肉粒紅飯既紅飯亦好味,甜度剛好。

建議三五知己一齊黎,可以多點小菜食。
  • 椒鹽軟殼蟹
  • 蒜香雞翼
2012-06-15 118 浏览
好耐都無來香河食牛肉河, 平時至愛就係此店既牛肉河粉, 覺得河粉夠滑湯夠清甜.星期四晚, 上完堂同朋友來食, 7時半到達都唔洗等位.2個人叫左個生牛肉河, 蝦檬同炸軟殼蟹.是晚既食物真係有點叫我失望. 首先牛肉河既河粉唔知係唔係換左供應商d河粉以往係幼身好滑, 今次來既河粉似平時粉麵店既粗身重點係一d都唔滑溜好失望, 牛肉亦唔嫩偏鞋口.印象中以前既蝦檬係蝦餅來, 但今次就送上幾隻蝦仲要一分為二, 又唔彈又無蝦味, 食碗齋檬無咩大分別.成晚最好就係炸軟殼蟹, 件件都夠肥美仲有蟹膏炸得甘脆.

星期四晚, 上完堂同朋友來食, 7時半到達都唔洗等位.

2個人叫左個生牛肉河, 蝦檬同炸軟殼蟹.

成晚最好就係炸軟殼蟹, 件件都夠肥美仲有蟹膏炸得甘脆.

2012-06-14
2012-02-26 88 浏览
星期一,中午老細上上下下拉隊一齊去食中午飯,有同事建議了去食越南菜。食什麼都沒所謂的大家,一行5人就跟住帶路者,來到波斯富街的一間老字號餐廳,香河越南餐廳。一個80年代的門面,入到去也有一股80年代的風味。不過舊歸舊,舊既餐廳並非代表會大眾化一點。我們雖然放早lunch,一入來,人不多,來者大都是一些中年以上的老商家。是老字號,當然是吸引老食客啦。沒有中午碟頭飯,沒有單人份量的午市套餐,只有散點小菜同一些多人的套餐。本來打算一人一份的我們也只好點套餐,大家share食。5個人,我們就簡單食個4人餐吧。越式小食有春卷,皮是香脆可口的,佈裡的粉絲肉碎,混合了魚露的鮮甜鮮香味。皮脆但不硬不韌,門面內裡雖然唔眕得,但一味菜已經令我知道,食得過。 越式蒸粉卷,粉皮煙韌,內餡的肉鬆,外面的炸蒜片,兩者的味道都香。粉皮淡淡的,但含入口就是香香的魚露同肉味。出色的越菜,就是這樣的特別。 煎扎肉,通常都是放湯連河粉食,這樣的煎出來令人感覺有點像吃午餐肉,不過扎肉的精髓就是越南菜式愛有的獨特味道,而這就是多了一點魚露香。薄薄的一片,香脆可口,

煎扎肉,通常都是放湯連河粉食,這樣的煎出來令人感覺有點像吃午餐肉,不過扎肉的精髓就是越南菜式愛有的獨特味道,而這就是多了一點魚露香。薄薄的一片,香脆可口,雖可以同午餐肉相提並論,但香口的感覺,截然不同。

蒜蓉椒鹽雞翼,香口的燒雞翼,人人鐘意食。用椒鹽同蒜蓉去炒,當然香口得非常。正確的越式食法是加上魚露去食的,但有蒜蓉,有椒鹽,中式的椒鹽食法,更是香口。

生牛肉河粉,是越南食品的代表作之一。牛肉夠薄片,輕輕用湯底既熱力去浸熟的牛肉,夠滑。而且這一碗牛肉湯河,份量十足,牛肉多,河粉多,大大碗的。係越式粉麵店食越南湯河...我從未試過有咁大碗。肉香,湯底清而有味,芽菜多多。好味道兼好滿足。

甜品,沒有問是什麼了,甜甜的,有粟米有椰汁香夾有少少像粉板皮的東西,甜甜蜜蜜的,非常甜。

美味的老越南味道,雖貴但份量上及味道上,完全是可以補回來。有水準,銅鑼灣不敗。
1K
2011-08-22 114 浏览
病病地, 想食酸野 (男人都有呢個時候!)食越南餐就o岩晒了.7點, 星期日, 樓下己滿, 坐了上樓上.2人叫了:海蜇蝦沙律香河特色撈麵及雞絲檬先講食物; 海蜇蝦沙律, 唔太大碟;當然冇美國或意餐咁大碟; 兩人食都夠既;咁都係五十幾蚊.蝦新鮮, 海蜇係冇味既;加了d 酸魚露, 都幾醒胃.香河特色撈麵同門口張相都ok似;用料不錯, 扎肉很好食.但如果唔係d 配料, 你同我講係廣東粉麵我都會信呀.因個撈麵係原全港式, 仲有一小pat 蠔油!雞絲檬就正常不過穩穩陣陣. 只係d 酸魚露好似好淡, 係溝太多水?結果, 加多少少青檸汁.講完食物, 講下點解山高皇帝遠, 梗係坐2樓問題喇我係有d 唔舒服, 叫佢俾多對筷子, 真係未試過係有人"dell" 上我張枱度.收碟砰砰嘭嘭 唔講, 我們坐近送餐的小升降機, 次次有野送到都beep beep聲, 不過, 係冇人收餐, beep 廿吓才收聲.好喇, beep完, 終等到阿姐(兩位都係) 開關個門攞餐, 關門吓吓都嘭嘭聲, 係大聲到我成個彈起.30秒再下一個cycle o既 beep beep 及嘭嘭聲關門, 點食呀.落返樓下俾錢, 下面清靜舒服得
病病地, 想食酸野 (男人都有呢個時候!)

食越南餐就o岩晒了.

7點, 星期日, 樓下己滿, 坐了上樓上.

2人叫了:海蜇蝦沙律
香河特色撈麵
及雞絲檬

先講食物; 海蜇蝦沙律, 唔太大碟;
當然冇美國或意餐咁大碟;
兩人食都夠既;

咁都係五十幾蚊.
蝦新鮮, 海蜇係冇味既;
加了d 酸魚露, 都幾醒胃.

香河特色撈麵
同門口張相都ok似;
用料不錯, 扎肉很好食.
但如果唔係d 配料, 你同我講係廣東粉麵我都會信呀.
因個撈麵係原全港式, 仲有一小pat 蠔油!

雞絲檬就正常不過
穩穩陣陣. 只係d 酸魚露好似好淡, 係溝太多水?
結果, 加多少少青檸汁.

講完食物, 講下點解山高皇帝遠, 梗係坐2樓問題喇

收碟砰砰嘭嘭 唔講, 我們坐近送餐的小升降機,

關門吓吓都嘭嘭聲, 係大聲到我成個彈起.

落返樓下俾錢, 下面清靜舒服得多!

真係唔掂噃.
2011-06-18 55 浏览
今日想食越南嘢, 就去咗呢間老店鋪... 首先D裝修同以前一樣, 好懷舊....同以前一樣,叫咗嗰A餐--有2碗河粉,春卷,粉卷,糖水叫咗生牛肉河--好孤寒..D牛肉得3片,河粉又小...不過味道同D湯OK春卷(共有4舊)--D料唔得, 好似換咗D料(RECIPE), 冇以前咁好味...D粉卷(共有4舊)--OK至於D糖水--係椰子奶, 好味..食完有小小唔饱, 因D粉太小...不過坐得唔舒服,坐得唔耐,食完就要走...因未食完個侍應就收嘢,好似趕客走咁....想傾下計都唔得

同以前一樣,叫咗嗰A餐--有2碗河粉,春卷,粉卷,糖水

D粉卷(共有4舊)--OK
至於D糖水--係椰子奶, 好味..

食完有小小唔饱, 因D粉太小...