2014-07-05 1540 浏览
前幾日朋友約我黎銅鑼灣食飯,佢話一定要黎依到,唔知咩原因,都記得佢好鍾意食到既野,但點解咁突然呢,原因我就唔知喇,不過依餐係幾好味既,佢叫我黎食,當然比佢話事叫咩咁就要左兩個煎扎肉凍檬,一個好特別既牛油田雞同埋茄汁牛腩配麵包,三樣野我都非常鍾意。.首先係凍檬,佢既扎肉食落唔似煎既反而似係炸, 不過咁樣反而又幾好味,炸到有少少乾身,不過味道就反而幾好味,食落真係唔錯,再加埋魚露,依個凍檬真係分唔錯,之後再黎既就係茄汁牛腩,依個係我最鍾意既,做得當然出色,茄汁食落好好味,應該有用到好多新鮮蕃茄,控制得好好個汁有少少鮮甜,唔會太酸,而且牛腩炆得夠哂淋身配埋法包咁食真係唔錯,最後就係牛油田雞,份量都幾多, 炸得唔錯嫁,鬆脆得黎而且唔會太油膩,田雞肉就當然夠哂嫩滑,不過主角牛油味就無咩喇。